Aihe

Sh vs. ash vs. bash

Anonyymi

Miksiköhän noita shellejä on useampaa sorttia? Tänään meni vähän aikaa painiessa tyhmän ongelman parissa, jonka syyksi selvisi ettei sh tukenut skriptissä ollutta bash komennon toimintoa. Yleensähän skrpitit ajetaan sh-komennolla, jos x-lippua ei jaksa nostaa ylös. Tuo piti sitten ajaa bash-komennolla.

18

54

  Vastaukset

  • Linuks on kovin vaikeaselkoinen.

   • Osaamattomalle kaikki on vaikeaa.


   • Sulle kaikki on vaikeaselkoista! Muille linuxit on helppokäyttöisiä.


  • Ja kyse oli read-komennon s-toiminnosta, joka ei tulosta merkkejä niitä kirjoittaessa.

   read -sp "Syötä salasana: " salasana

   Tuo ei toimi siis sh:ssa.

  • Historialliset syyt. Itse altistuin jo 80 - luvulla csh ja tcsh shellillä toimiville koneille ja totuin niihin. Tämä siis oli unix ja bsd aikaa ennen linuxin tuloa.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Unix_shell

   Kaikesta huolimatta sh on säilynyt skriptien oletusshellinä. Se on tavallaan pienin yhteinen tekijä jota on ollut syytä käyttää kun halutaan varmistaa että skriptin toimivuus ei riipu kyseisen koneen jostakin erityspiirteestä.

   • No johan on shellejä! Olen vähän kuutamolla näistä Linux-jutuista, mutta vähitellen sitä oppii epäonnistumisten kauttakin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    No johan on shellejä! Olen vähän kuutamolla näistä Linux-jutuista, mutta vähitellen sitä oppii epäonnistumisten kauttakin.

    Ainakin joissakin jakeluissa /usr/bin/sh on linkki bash:iin.
    /usr/bin/sh -> bash


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ainakin joissakin jakeluissa /usr/bin/sh on linkki bash:iin.
    /usr/bin/sh -> bash

    Ubuntussa versiosta 6.10 lähtien on /bin/sh ollut symlinkattu dashiin. Useimmissa muissa jakeluissa /bin/sh on symlinkattu bashiin. Kannattaa huomata että dash on paljon suppeampi kuin bash.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ubuntussa versiosta 6.10 lähtien on /bin/sh ollut symlinkattu dashiin. Useimmissa muissa jakeluissa /bin/sh on symlinkattu bashiin. Kannattaa huomata että dash on paljon suppeampi kuin bash.

    Näin ne Ubuntun heikkoudet paljastuu.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Näin ne Ubuntun heikkoudet paljastuu.

    Mitkä ihmeen heikkoudet? Windowsissahan niitä heikkouksia on eikä Ubuntussa!


  • Koska se SH on se standardi.

   Sitten ihmiset haluavat lisäominaisuuksia ja niitä varten on sitten shellejä missä on ne lisäominaisuudet. Ne vaan ei toimi joka paikassa.

   • Mistään mitään ymmärtämätön, sekoittaa taas asioita, tyhmyyttään, kuten tavallista.


  • Väärin kirjoitettu skripti. Sen alussa olisi pitänyt olla ensimmäinen rivi

   #!/bin/bash

   • Ei tuo auta mitään jos ajaa sh:llä. Skripiti pitää ajaa bashilla, tai sitten nostaa lippu x.


   • ("Väärin kirjoitettu skripti.")

    KYLLÄ, näin on. Käsittelyohje ytimelle täytyy olla aina, itse tulkki, ei käsittele rivejä jotka alkaa ( #! ). Ja erittäin tärkeäksi se muodostuu kun skriptille annetaan suoritusoikeudet (x).


  • Melkoisia sellistejä olette. Kyseessä on siis komentotulkki eikä vankilakoppi tai soitin.

   • Selli != shell.


  • Linux on erittäin joustava noiden shell:ien kanssa. Useassa skriptauskielessä on itse asiassa helppo toteuttaa toiminnallisuus, jolla mahdollistetaan kielen ajaminen komentoriviltä "käyttöliittymänä" koneelle. Alunperin se on kai mennyt niin, että terminaali-emulaation päällä on haluttu ajaa jotain vähän helpompikäyttöistä. Terminaali taas on konsolilla ajettava ohjelma, jolla ollaan yhteydessä mainframe:een eli keskustietokoneeseen. Eli yhdellä koneella voinut olla useampi sata käyttäjää yhtäaikaa, esim. telnetin tai myöhemmin ssh:n avulla.
   Seuraavat ainakin tiedän, mitä ei vielä ole mainittu: tclsh, dash, fish. Se, mikä tulee loginissa käyttöön, asetetaan ympäristömuuttujan esim. SHELL="/bin/bash" avulla. Sitten on muuttuja "SHLVL=1", joka kertoo, että kyseessä on login shell. Jos tuo arvo on suurempi kuin yksi, on kyseessä shellistä käynnistetty shelli, eli joku toinen skripti vaikkapa.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   17013
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   145
   14174
  3. Joskus naista ei vaan tajua

   Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
   Parisuhde
   136
   8729
  4. Helsinkiläiset köyhtyvät vauhdilla, syy vuokralla asuminen

   Helsingissä on erikoinen muutos, nuoret aikuiset tulevat olemaan "varattomampia" kuin aikaisempi sukupolvi. Syy on asuntojen erittäin korkea ostohinta
   Helsinki
   241
   7679
  5. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

   Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
   Viihde ja kulttuuri
   49
   1829