niin että oisko kellään semmosta mämmiohjetta, jota voi kotonaki kokeilla ja tehä..? ois mielenkiintosta kokeilla, tulisko siitä parempaa ku kaupasta ostettu mämmi... :)
Kotitekoinen mämmi?!?
15
2123
Vastaukset
- Mämmäri
http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/7c3fd2cfe9f355c8c225645e0044140c?OpenDocument
Pomeranssinkuorta voi olla vaikeaa saada tavallisesta kaupasta, mutta sitä ehkä löytyy maustehyllystä. Apteekista voisi myös saada.- mämmy
Mämmi palaa helposti kattilaan kiinni. Valitse siis tefloninen ja palsupojainen kattila. Niin ja muista sekoittaa!!!
- vaiheessa
mämmy kirjoitti:
Mämmi palaa helposti kattilaan kiinni. Valitse siis tefloninen ja palsupojainen kattila. Niin ja muista sekoittaa!!!
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis. - kello40
Mitä se nyt sitten on, marjamämmi? Äitivainajani teki sitä aina itse. Hän hankki kaupasta tuokkosen, pari ja kumosi ne uunivuokaan. Sekaan hän pani puolukkasurvosta, jossa oli runsaasti sokeriakin. Vuoka uuniin ja pois, kun pinnassa helmeili sokerinen kuori. Mämmi oli raikasta, ei liian imelää ja jokunen kokonainen puolukka oli aina yllätysmakuna mukana. Suosittelen.
Muuten tänä vuonna oli Saarioisten mämmi todella hyvää! Kiitos siitä. - MämmiImeltyy
vaiheessa kirjoitti:
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis.Mämmi imeltyy hyvin ja tehokkaasti kun maltaat ja jauhot sekoitetaan 65-70 asteiseen veteen niin että saadaan notkeahko puuro ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 3-5 tunniksi.
Ripaus suolaa lisätään imeltymisen jälkeen.
Imeltymisen jälkeen mämmi kuumennetaan varovasti liedellä tehokkaasti koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Kun kupliminen alkaa mämmi siirretään hetkeksi muhimaan ja jäähtymään.
Mämmi laitetaan laakeaan vuokaan ja paistetaan 130-150 asteisessa uunissa. Pinnalle voi valella muutaman kerran vettä kuortumisen estämiseksi. - Anonyymi
vaiheessa kirjoitti:
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis.Yleisesti ohjeistetaan mämmi imeltämään niin että poreilevaa vettä ja mallasta ja ajuhoja lisätään ja sekoitetaanjaksottain 1-2 tunnin välein. Menetelmä on kieltämättä suuritöinen ja menetelmä on myös mitä suurimmassa määrin epävarma. Imeltymisajasta muodostuu niin pitkä että ensimmäisten mallas ja jauholisäysten maltoosi hajoaa taivaan tuuliin ja viimeisien mallas ja jauholisäysten maltoosin mupodostuminen jää vajaaksi. Vajaaksi jääneestä imeltytymisestä saattaa mämmiin jäädä "kuivan maltaan ja jauhon maku".
Nykyaikainen mämmin imeltäminen tapahtuu sähkölieden tasaisessa lämpötilassa nopeasti ja varmasti. Koko ohjeen vesimäärä kuumennetaan kattilassa 70-75 asteiseksi ja kaikki ohjeen maltaat ja jauhot sekoitetaan kuumennettuun veteen niin että saadaan notkea puuro. Kattila laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin noin 3 tunniksi. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voidaan seurata imeltymisen edistymistä.
Imeltymisen jälkeen lisätään suola ja jos halutaan niin voi maustaa.
Mämmikattila laitetaan liedelle ja kuumennetaan tehokkaasti sekoittaen, niin että kupliminen alkaa ja kattila siirretään noin 15 minuutiksi sivuun tekeytymään.
Mämmiseos laitetaan mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan ja paistumaan 130-140 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Pinnalle pirskotellaan vettä paistamisen aikana noin 3 kertaa kuorettumista estämään.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut paistamisen jälkeen 2-3 vuorokautta. Kun mämmiä valmistaa kaksikin vuoallista, niin ehkä se toinen vuoallinen ehtii seisoa sen 2-3 vuorokautta. - Anonyymi
vaiheessa kirjoitti:
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis.Perinteisesti mämmi on imelletty erittäin epämääräisellä ja epävarmalla jaksottaiseen raaka-aineden lisäykseen perustuvalla imeltämimenetelmällä. Menetelmä on niin epämääräinen, että ei ole mikään ihme, että imeltyminen epäonnistuu varsin helposti.
Tehdään mämmi tehoimeltämällä.
Mämmin valmistaminen helpottuu oleellisesti kun imelletään niin että kaikki perusraaka-aineet sekoitetaan puuromaiseksi noin 74-75 asteiseen veteen ja imelletään noin 3 tuntia noin 70 asteisessa uunissa. SUOLA LISÄTÄÄN IMELTYMISEN JÄLKEEN. - Anonyymi
Jauhettu pomeranssin kuori on tavallinen mauste ja on useiden kotikeittiöiden vakiomauste.
Mämmissä pomeranssin kuoren voi korvata appelsiinikuori hillolla. Kun mämmiin laitetaan runsaasti appelsiininkuorihilloa, niin silloin saadaan aika helposti ns. hedelmämämmi. - Anonyymi
vaiheessa kirjoitti:
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis.Tässä värkätään vaihteeksi perunamämmi.
Perunamämmin teko on käytännössä pomminvarmaa puuhaa. Ei tarvi saada kuin pari kertaa lämpötila kohilleen.
Perinteinen perunamämmi imelletään aidosti ja siihen ei lisätä siirappia eikä sokeria, makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Otetaan 2 kg perunoita.
Värkätään perunoista ja vedestä notkea sose. Ei todellakaan mitään muuta kuin perunaa ja vettä.
Kuumennetaan 3½ litraa vettä 70 asteiseksi.
Sotketaan veteen 500 g maltaita ja 600 g jauhoja niin että saadaan notkea puuromainen seos. Jos sose jäi liian notkeaksi, niin lisätään maltaita ja jauhoja
Varmistetaan että peruna/vesi sose on jäähtynyt noin 70 asteiseksi ja se lisätään mallas-jauho seokseen ja sekoitetaan tasaiseksi. Tarkistetaan että seos on notkean puuromaista, ja lisätään tarvittaessa 70 asteista vettä TAI maltaita ja jauhoja. Laitetaan kansi kattilaan.
Laitetaan seoskattila noin 69-70 asteiseen uuniin ja annetaan soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan seosta imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Seurataan imeltymisen etenemistä maistamalla.
Lisätään imeltymisen jälkeen mahdolliset mausteet ja suola. Mämmiseos kuumennetaan liedellä kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja seoskattila siirretään syrjään noin 15 minuutiksi.
Mämmi laitetaan uunivuokiin ja paistetaan aluksi 175-200 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Vuokien pinnalle valellaan vettä 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen tai vahvaa siirappivettä 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen estämään kuorettumista.
Perunamämmia paistetaan noin 3 tuntia.
Perunamämmin annetaan seisoa viileässä noin 3 päivää. Mämmi on silloin parhaimmillaan. Perunamämmi tarjoillaan esimerkiksi vaniljakastikkeen kera tai kermamaidon tai maidon ja sirotesokerin kera tai appelsiinikuorihillon tai aprikoosihillon kera, ....
Joskus mämmivuoat saattaa tyhjentyä salaperäisesti ja yllätysten valttämiseksi kannattaakin valmistaa perunamämmiä samalla vaivalla useampi vuoka. - Anonyymi
vaiheessa kirjoitti:
sitä mämmiä keitetään. Tein kaks vuotta sitten itse ja tuli todella hyvää, paljon parempaa kuin kaupan. No viime vuonna epäonnistui jostain syystä. Ja sama epäonnistuminen tapahtui eielen ja arvaa ottaako päähän? Viisi litraa pilalle mennyttä mämmiä.
Luulen että vika on siinä ettei se jostain syystä imeltynyt, mutta en käsitä miksi?
Että vinkkejä?
Tein nyt sen ohjeen mukaan ku tässä keskusteluketjussa eka vastauksessa on se linkki ja ei siinäkään puhuta keittämisestä mitään?
Apua, jos ens vuonna onnistuis.Perinteisesti mämmi on kypsennetty keittämällä useita tunteja - noin 3-5 tuntia. Keittäminen on kuitenkin työlästä ja suorastaan rankkaa työtä. Nykyisin keittäminen on korvattu pitkällä paistoajalla sähkölieden uunissa. Mämmiä nykyisin kiehautetaan noin 10 minuuttia ja aina ei sitäkään.
Kun mämmi imelletään nykyaikaisesti ja paistetaan uunissa kypsäksi, niin mämmin valmistaminen on varsin yksinkertaista ja helppoa. Nykyaikaisella imeltämismenetelmällä mämmi imeltyy selvästi tehokkaammin verrattuna perinteiseen veden, maltaiden ja jauhojen jaksottaiseen lisäykseen perustuvaan imeltämiseen.
Mämmi - pelkistetty ohje:
1. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
2. Kuumenna kattilassa vesi 70 asteiseksi. (Keitä klooripitoinen vesi ja jäähdytä 70 asteiseksi).
3. Lisää mallas- jauhoseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 70 asteiseen veteen, niin että saat puuromaisen mämmiseoksen. Laita kansi kattilaan.
4. Laita mämmiseoskattila 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä 3-4 tuntia välillä sekoittaen.
5. Laita mämmiseoskattila liedelle. Jos mämmiseos on liian sakeaa, niin lisää mämmiseokseen tarvittaessa kuumaa vettä, niin että saat sakeahkon vellimäisen mämmiseoksen. Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen suola ja mahdolliset mausteet. Kuumenna varoen jakoko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Siirrä mämmiseoskattila sivuunn ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
6. Laita mämmi lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paista mämmiä aluksi noin 190 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Lisää paistamisen aikana 2-4 kertaa pinnalle vettä estämään kuorettumista. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän mämmin.
Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.
- hansu
kiitos ohjeesta!pittääpä koittaa...:)
- PerinteinenVanhanajanMäm
Helppo kotitekoinen perinteinen vanhanajan mämmi tehokkaasti imeltämällä sähkölieden uunissa. Perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria.
Ainekset:
500g mämmimaltaita
750g ruisjauhoja
3 litraa 65 asteista vettä
1/2 teelusikallista suolaa lisätään imeltämisen jälkeen
Valmistetaan näin:
Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan 65 asteiseen veteen notkean puuromaiseksi seokseksi. Seos laitetaan kattilassa imeltymään 70-75 asteiseen sähkölieden uuniin 3-5 tunniksi. Seosta sekoitetaan muutaman kerran imeltymisen aikana. Seoksen imeltymistä voi seurata maistamalla.
Lisätään suola.
Imelletty seos kuumennetaan varovasti niin että se alkaa kiehumaan ja siirretään sivuun muhimaan 15-20 minuutiksi ja annetaan jäähtyä hiukan.
Seos laitetaan laakeaan vuokaan ja paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Pinnalle voi valella paistamisen aikana 2-3 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä kuortumisen estämiseksi. - Juuresmämmi
Jos vaihtelua kaipaa ja omaa jonkin verran kokeilunhalua, niin voisi kokeilla elvyttää iänikuisia vanhoja juuresmämmejä - naurismämmi, lanttumämmi ja perunamämmi.
Naurismämmi:
2 litraa vettä
1 kg naurista
300 g jauhettuja maltaita
300 g karkeita jauhoja
½-1 teelusikallista suolaa imeltämisen jälkeen.
Keitä kattilassa nauriit kypsäksi vähässä vedessä ja soseuta keittoveteen. Lisää 65-70 asteiseksi kuumennettua vettä niin että veden kokonaismäärä on 2 litraa.
Varmista että seoksen lämpötila on 65-70 astetta.
Lisää kaikki maltaat ja juhot 65-70 asteiseen veteen ja sovita jauho ja vesimäärä niin että saadaan notkea puuromainen seos.
Laita seos kattilassa imeltymään 65-75 asteiseen uuniin 3-5 tunniksi. Sekoita seosta imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja imeltymistä voi seurata samalla maistamalla.
Lisää suola ja kuumenna varovasti seos kattilassa tehokkaasti koko ajan sekoittaen kiehuvaksi laita kattila sivuun ja anna jäähtyä 10-20 minuuttia.
Laita seos laakeaan uunivuokaan ja paista 130-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Lisää kuortumisen estämiseksi paistamisen aikana pinnalle 2-3 kertaa hiukan vettä.
Mämmi on parasta kun se on tekeytynyt viileässä 2-3 vuorokautta.
=====
Lanttumämmin valmistamiseen käy sama ohje. - Anonyymi
Mämmi
Ainekset:
400 g ruismaltaita (tai mämmimaltaita)
850 g ruisjauhoja
3,0 l vettä. Kuumaa vettä voi tarvittaessa lisätä imeltämisen jälkeen.
½-1 tl suolaa
1/2 tl pomeranssinkuorta (voi jättää pois)
”Sokeripommi” on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle.
Mämmi valmistuu näin:
1. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
2. Kuumenna vesi kattilassa 70-76 asteiseksi. Vesi ei saa olla yli 77 asteista. Yli 77 asteessa aimeltymisteho menetetään lopullisesti.
3. Lisää mallas-ruisjauhoseos ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen.
4. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
5. Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
6. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
7. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola ja pomeranssinkuori tai appelsiinikuorihillo.
8. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
9. Siirrä mämmiseos tekeytymään noi 15-30 minuutiksi.
10. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan.
11. Paista mämmi 120-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
12. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.
13. Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.
14. Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa. - Anonyymi
Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty mämmi.
3 litraa vettä
500 g mämmimaltaita
N. 800 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
n. 200-300 g appelsiinikuorihilloa
Sähkölieden uuni on imeltäjän taivas. Myös paistaminen onnistuu erinomaisesti sähkölieden uunissa. Sähkölieden uunissa lämpötilat on helppo hallita.
Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi. Kiehumisvaaraa ei ole.Lisää kaikki mämmimaltaat ja ruisjauhot 70 asteiseen veteen vatkaten. Laita mämmiseos imeytymään 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mämmiseoksen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. 70 asteisessa sähkölieden uunissa mämmisoseen lämpötila pysyy 65-66 asteessa, mikä on tehokkain mahdollinen soseen imeltymislämpötila. Varmista uunin lämpötila erillisellä uunin lämpömittarilla. Anna imeltyä noin 3 tuntia välillä sekoitellen ja maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä. Lisää tarvittessa kuumaa vettä niin että saat löysähkön mämmiseoksen.
Imeltämisen jälkeen lisää mausteet ja kuumenna mämmiseos niin että se alkaa poreilemaan koko ajan tehokkaasti sekoittaen ja varoen pohjaan palamista. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia. Laita mämmiseos uunivuokiin paistoa varten. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mä'mmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Valele paistamisen aikana pinnalle 2-3 kertaa vettä muutama ruokalusikallinen tai voimakasta siirappivettä 1-2 kertaa.
Paista perinteistä vanhanajan aidosti imellettyä mämmiä noin 3 tuntia.
Anna tekeytyä kylmässä 3 päivää (jos siis maltat olla syömättä ennen sitä!) Mämmivuoilla on tapana tyhjentyä salaperäisellä tavalla ja siksi kannattaakin samalla kertaa valmistaa mämmiä useampia vuoallisia, niin tyhjä vuoka ei pääse yllättämään.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023