Ensimmäinen asunto kulut

Anonyymi

Hei.
Olen harkinnut ensiasunnon ostamista. Haluaisin kuitenkin tietää jotain ihan perusasioita asunnon ostamisesta, ennen kuin menen pankkiin juttelemaan.

Otetaan esimerkiksi vaikka tällainen asunto:

Velaton hinta = 125 000 €
Myyntihinta = 79 921,25 €
Neliöhinta = 2 777,78 € / m2
Rahoitusvastike =166,95 € / kk
Hoitovastike = 195,75 € / kk
Yhtiövastike yhteensä = 362,70 € / kk
Vesimaksun lisätiedot = Oma mittari
Muut kustannukset = Taloyhtiön lainan voi maksaa taloyhtiölle kokonaan (ei osissa) kesäkuun lopussa ja joulukuun lopussa.

Ymmärrän, että velattoman hinnan ja myyntihinnan välissä on taloyhtiön lainaa. Mutta tarkoittaako tämä siis, että lyhennän sitä tuon 362,70€/kk ja sen jälkeen, kun taloyhtiön laina on maksettu, en enää mitään? (paitsi itse asuntolainaa pankkiin tuon 79921,25€ jollain kk-erällä korkoineen).

Mikä onkaan se ensiasunnon ostajan etu verrattuna siihen, että ostan joskus jonkun toisen asunnon? Oliko se joku verohelpotus?

Kiitos.

3

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ensiasunnonostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

      Lyhennät taloyhtiölainaa rahoitusvastikkeen muodossa, joka olikin tuossa listassa. Pystynet halutessasi maksamaan lainaosuutesi pois kerralla. Tätä kannattaa kysyä taholta, joka hallinnoi taloyhtiön talouspuolta.

    • Anonyymi

      > Mutta tarkoittaako tämä siis, että lyhennän sitä tuon 362,70€/kk ja sen jälkeen, kun taloyhtiön laina on maksettu, en enää mitään? (paitsi itse asuntolainaa pankkiin tuon 79921,25€ jollain kk-erällä korkoineen).

      Tässä on aina vaaran paikka - uudiskohteita myydään nykyään tyhmille sillä periaatteella, että rahoitusvastike kattaa ainoastaan yhtiölaina(osuuden) korot. Näin mennään 2 ensimmäistä vuotta, minkä jälkeen lainan lyhentäminen alkaa ja hoitovastike voi tuplaantua.

      Tässä ei velattoman hinnan perusteella olisi em. vedätys kyseessa - yhtiölainaosuus on sen verran pieni, ettei pelkkö korko voi näin iso olla.

      Toinen, nykyään hyvin yleinen kusetus on tonttivuokra/vastike/lunastusosuus. Tontin omistaa sijoitusyhtiö, joka perii siitä huoneistokohtaista vastiketta. Tässä harrastetaan samaa kusetusta eli esitteisiin painetaan matalat kulut, mutta 2 vuoden jälkeen alkaa lainaosuuden lyhentäminen. Lainaosuutensa voi maksaa myös kerrasta pois, mutta se voi olla parin kymppitonnin juttu. Tulee usein kalliimaksi kuin rehellisesti omalle tontille rakennetusta talosta asunnon osto.

      Isot lainaosuudet houkuttavat sijoittajia ja tuhnuja, joilla ei oikeasti olisi varaa uudiskohteeseen. Otetaan silti kämppä uudiskohteesta, koska 2 ensimmäistä vuotta kk menot ovat jopa pienemmät kuin vuokralla. Kun lainoja pitäisi alkaa lyhentämään, kämppä myydään ~ostohinnalla ja uusi tilalle. Tämä toimi, kun hinnat nousivat ja mikä tahansa meni kaupaksi. Nyt myynti on hidastunut ja kikkailijoille on jäämässä musta pekka käteen - kämpästä ei pääsekään eroon niks naks ja raha ei riitä siinä asumiseen. Jos yhtiössä on paljon tällaisia, niin siitähän ongelma tulee, kun alkaa jäädä vastikkeita ja lainanlyhennyksiä maksamatta - nämä kaatuvat muiden asukkaiden niskaan. Toki tällaisia taloja kannattaa välttää myös siitä syystä, että kiertolaiselämää viettävät vuokraloiset mökeltävät ja rikkovat paikkoja.

      Nämä siis uudiskohteissa. Vanhaa jos ostat, niin täytyy pitää mielessä, että ostat osuuden yhtiöstä. Ei riitä, että perehdyt oman huoneistosi kuntoon. Pitää ottaa myös selvää siitä, millainen yhtiön kunto on ja mitä remontteja on tulossa. Ja niitä remontteja tulee auttamatta, kun talolla on ikää 30 vuotta. Parempi vaihtoehto on, että remontteja on jo tehty ja lisää on suunnitelmissa kuin että asukkailla on pää pensaassa "ei tässä ennenkään ole mitään remonttia tarvinnut tehdä". Tarkoittaa, että on eletty velaksi (anettu talon rapistua, eläkeläiset usein toivovat kuolevansa pois ennen kuin remonttia tarvii tehdä) -> kaikki kaatuu kertalaakista & kalliisti korjattavaksi. Näistä kohteista kannattaa pysyä erossa.

    • Anonyymi

      Sitten kun yhtiölaina(t) on maksetty, maksat kuukausittain hoitovastiketta. Huomaa, että taloyhtiöllä voi olla useampiakin lainoja (linjasaneeraus, katto, julkisivu), joiden lyhennykset on summattuna rahoitusvastikkeessa. Kaikki selviää taloyhtiön viimeisimmästä tilinpäätöksestä, joka toivottavasti oli mukana siinä paperinivaskassa, jonka sait kiinteistönvälittäjältä. Saat sen myös maksua vastaan isännöisijätoimistosta. Se on dokumentti, johon jokaisen asunnon ostoa harkitsevan on syytä tutustua ajan kanssa. Jossei oma ymmärrys riitä, niin sitten pyytää apua.
      Huomaa myös, että lainaa hakiessasi yleensä vain 70% asunnon hinnasta lasketaan vakuusarvoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe