155 mm tykki tappavampi kuin T-34/PzkwIV?

Anonyymi

Historical Evaluation Research Organization (HERO) tutkimus selvitti aseteknologian kehitystä ja aseiden teoreettista tappavuutta 1960-luvulla.

Kriteerit:
rate of fire = tulinopeus
targets per strike = maaleja iskua kohti
range factor = ulottuvuus
accuracy = tarkkuus
reliability = luotettavuus

Tuloksista muutama tappavuutta kuvaava luku:

Springfield 1903 kivääri: 495
1939-45 konekivääri: 4 793
Ranskalainen 75 mm tykki: 386 500
Saksalainen 105 mm tykki: 657 200
155 mm Long Tom-tykki: 1 180 600
Sherman/T-34/PzkwIV-tankki: 935 500
1942-45 hävittäjä-pommittaja: 1 245 700
V-2 ballistinen ohjus: 3338 400

Ei ole epäilystäkään etteikö kustannus-tuotos panoksella 105 mm:n saksalainen tai amerikkalainen kenttätykki ole tehokkain tappaja. II maailmansodan aikainen hävittäjä-pommittaja kuten Thunderbolt tai Fw-190 ovat vain niukasti tappavampia kuin Usan armeijan pitkäpiippuinen 155 mm kenttätykki. Hitlerin ballistinen mielettömän kallis V-2 raketti ( 6 000 rakettia maksoi suunnittelukuluineen ja asemineen noin 3 miljardia RM:ää) ei ollut edes kolme kertaa tuhoisampi kuin 155 mm kenttätykki. Tämä tykki oli kuolettavampi kuin viime sotien kuuluisat keskiraskaat panssarivaunut kun kaikki mainitut kriteerit otettiin huomioon.

32

957

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      4-moottoriset pommittajat uusine ydinaseineen olivat strategisia aseita 1945, ei mikään tykin putki.

    • Anonyymi

      Sopivin kriteerein saa vaikka jalkajousen pansarivaunua tehokkaammaksi.

    • Anonyymi

      Muistaakseni olen jossakin nettikirjoituksessa lähes parikymmentä vuotta sitten kuullut tästä tutkimuksesta. Siinä mitattu TEOREETTINEN tuhopotentiaali ja kaikki esim logistiset tekijät eliminoitu pois. Sinänsä ei 155 mm tykkikään ollut halpa. Saksalainen 150 mm haupitsin hinta oli lähes 1/3 keskiraskaan panssarin hinnasta. Ja taisi saksalaisen 105 mm:n tykin hinta olla puolestaan 1/3 tuon 150 mm haupitsin hinnasta.

      Tulinopeus oli 75 mm tykeillä usein 20 ls/minuutti, 105 mm tykeillä n. 10 ls/min ja 150 mm haupitseilla 3-4 ls/min. Kantama, tarkkuus, räjähdeteho ja räjähteiden määrä samassa ajassa kaavalla laskettu. Kohteet taas eivät suojassa. Kenttätykkien tuhovoima laski yli 90% jos kohde poterossa.

    • Anonyymi

      Strategisten pommitusten tuhovoima Saksan siviilien ja sotilaiden osalta oli n. 300 000 kuollutta siviiliä tai sotilasta uusienpien kriittisten tutkimusten mukaan 1939-45. Kenttätykistö ja krh aiheutti taas vihollisen henkilötappioista n. 60% Euroopan taistelukentillä vaikka useimmat tietenkin pyrkivät hakemaan suojaa. Kyse on ollut noin 12 miljoonasta kuolleesta ja noin 20 miljoonasta haavoittuneesta sotilaasta 1939-45.

    • Anonyymi

      Panssarivaunut ilman jalkaväen tukea olivat avuttomia pst-tykkien, miinojen, lähitorjunta-aseiden ja myös kenttätykkien epäsuoran tulen edessä.

      II maailmansodan maataistelukoneiden tuhovoimaa madalsi epätarkkuus rajallinen asearsenaali sekä alttius matalalla lennättäessä tulla alasammutuksi. Teknisiä ongelmia tankeilla ja lentokoneilla enemmän kuin kenttätykeillä.

    • Anonyymi

      Ei ihme että amerikkalaiset sotahistorioitsijat ovat nostaneet Usan tykistön vähintäin yhtä merkittävään asemaan taistelukentillä kuin taistelukentän lentokoneet. Saksan armeija pelkäsi vuosina 1944-45 enemmän amerikkalaisten tykistöä kuin USAAF:ää. Strateginen pommitus esim synteettisen polttoainetuotannon romahduttajana on kuitenkin asia jolla oli giganttiset seuraukset.

    • Anonyymi

      Mitenkähän tuhovoimaa on laskettu esim.saman tykkikaliberin max etäisyyden pienentyessä vaikkapa 20 km:stä 18 km:ään? Liekö kertoin laitettu 0.9 lukemalle?

      /// Penna Tervo

      • Anonyymi

        Ampumaetäisyyden kasvu 10 kilomeristä 20 kilometriin kasvattaa riista-aluetta nelinkertaisesti. Vastaavasti itse ollaan tuolta kasvaneelta alueelta tuliturvassa jos vihollisen pyssyt ampuvat vain 10 km päähän. Jos vihollisen tykit 5 km päässä etulinjasta tuo 20 km päähän ampuva pyssy voidaan siirtää 10 km eteenpäin 5km päähän etulinjasta ja pakottaa vihollinen kokonaan pois tykistökamppailusta.

        Paljonko kasvaa riista-alue kun tuo pyssy pystyi puolikaaresta ampumaan aiemmin vain 5 km puolikaaren mutta myöhemmin 15 km? Siinä laskutehtävä.


    • Anonyymi

      Oma näkemykseni saa siis tukea tästä tutkimuksesta: tykistö on taistelukentän kuningas kuolettavuudessa. II maailmansodassa ilmatorjuntatykistö jos sitä oli esim enemmän kuin patteri suojaamassa kenttätykistöpatteristoa vei maataistelukoneilta hampaat suusta. Tappiot hirveät lentokoneille.

      Siis kenttätykistö joka sai riittävän ilmatorjuntatuen ja pst-suojan oli ääriäisen tuhoisa viholliselle. Usein vain ilmatorjuntatuki jäi alle it-patterin per kenttätykistöpatteristo.

    • Anonyymi

      Pitkin historiaa on kuljettu kohti kehitystä jossa puolustus syvenee ja jo 1970-luvulla tiheys oli sotilas 35 000 neliömetriä kohden. Taistelukenttä laajenee eli maaleja on yhä harvemmassa. Näin huolimatta aseiden tuhovoiman kasvamisesta sotien sotilasuhrimäärät ovat koko ajan laskeneet suhteessa sotilaiden määrään. 200 vuotta sitten sotilastappiot prosenteissa olivat selvästi suuremmat kuin 1939-45.

    • Montakohan sotilasta "legendaarinen" V-2 surmasi? Epätarkka ja epäluotettava keskipitkän kantaman ohjus, joka oli tarkoitettu terroriaseeksi siviiliejä vastaan, kun Saksalla ei strategisia ilmavoimia ollut.

      V-2:n vaikutukset sotaan olivat Saksalle negatiivisia: valtavat resurssit ja huipputiedemiesten ja -insinöörien aivotyö tuhlattiin aseeseen, joka tappoi lähinnä vain siviilejä. Ja useamman kuin yhden V-2:n laukaisuissa mukana olleen. ; )

      • Anonyymi

        Omituista kuitenkin oli että liittoutuneiden kevään ja kesän 1944 pommeista noin 12-16% pudotettiin V-asemia vastaan. Ja kun on laskettu pommituslentojen osuuksia (niihinhän vähemmän käytettiin raskaita pommikoneita) on päästy noin 1/4 osuuteen. Siis paradoksaalisesti V-1/2 uhka johti siihen että saksalaiset maavoimat saivat vähemmän liittoutuneiden pommikoneita niskaansa.

        Operaatio Crossbow on II maailmansodan unohdetuimpia suurtaisteluja.


    • Anonyymi

      Yllätys että konekivääri oli vain 10 kertaa tuhovoimaisempi kuin vuoden 1903 Springfield-kivääri.

    • Anonyymi

      Ottaa nyt v2 referenssiksi ohjuksista ????

    • Anonyymi

      Suomen armeijalla on edelleen vahva tykistö. Tämä perustuu juurikin näihinin vaikuttavuusarvioihin. Raskaalla tykistöllä on vaikutusta myös kaikkiin ajoneuvotyyppeihin. Lisätehosteena meillä on maaliin (=ajoneuvot) hakeutuvia ammuksia.

    • Anonyymi

      Springfield 1903 kivääri oli muuten laskelmissa 4.9 kertaa tehokkaampi kuin 1850-1860-lukujen yleisimmät kiväärimallit.

      I maailmansodan konekivääri (Maxim): tuhoarvo 3 463 kun II maailmansodan mallit laskettu siis arvolla 4 973, teholisä 44%. I maailmansodan hävittäjä-pommittaja vain 31 909 kun se II maailmansodassa laskettu peräti 39 kertaa.

      • Anonyymi

        Siis II maailmansodan hävittäjä-pommittajan tuhoamispotentiaali 39 kertainen kuin esim vuoden 1918 hävittäjä-pommittajat.

        Ei se rintamien puolustuslinjojen syveneminen ollut mikään 1900-luvun asia. Sama prosessi oli ollut menossa jo satoja vuosia.


    • Anonyymi

      34 636 on laskettu I maailmansodan loppupuolen panssarivaunujen tuhovoimaksi. Kuuluisa ranskalainen vuosisadan alun 75 mm:n kenttätykkikin laskettu 11 kertaa potentiaalisesti tehokkaammaksi.

    • Anonyymi

      Long Tom-tykin arvoa nostaa sen mobiilisuus eli suuri ansio kuului esim vuodesta 1943 käytetylle M4 traktorille. Itse tykillä oli pitkä kantama, hyvä tarkkuus mutta sen tulinopeus on ilmoitettu vain 40 laukaukseen tunnissa. Siitä ei siis olisi ollut mihinkään Nenosen suosimaan 1 minuutin tulimyrskyn. Saksalaisen 150 mm:n haupitsin (15 cm sFH 18) kantama oli 13.3 km ja tulinopeus 4 ls/min eli 6 kertaa enemmän kuin Long Tomilla.

      • Anonyymi

        "Siitä ei siis olisi ollut mihinkään Nenosen suosimaan 1 minuutin tulimyrskyn. Saksalaisen 150 mm:n haupitsin (15 cm sFH 18) kantama oli 13.3 km ja tulinopeus 4 ls/min eli 6 kertaa enemmän kuin Long Tomilla."'

        No, sinun on muistettava vertaavasi kahta täysin erilaista asetta. Tarkoittamasi 155mm kenttätykki M1 keskittyi kantomatkaan, siinä missä 155mm haupitsi M1 oli ominaisuuksiltaan aika lailla sama kuin saksalainen 150mm kenttähaupitsi.

        ///MeAgaln


    • Anonyymi

      Ilmeisesti kantavuudelle laskettu suuri painoarvo jos saksalainen 150 mm haupitsilla 6-kertainen tulinopeus. Miten lie liikkuvuus ja tulen tarkkuus?

      Boforsin 105 mm kanuunoilla oli 16.3 kilometrin kantavuus ja tulinopeus 5-6 laukausta minuutissa. Vastaavan Boforsin haupitsiversion kantavuus oli 10.9 kilometriä mutta tulinopeus 10 laukausta minuutissa, Saksan 150 mm haupitsi 4 laukausta ja sen kantavuus asettuu Boforsin kanuunan ja haupitsin välimaastoon: 13.3 kilometriä.

      Selvä juttu tietysti on se että Long Tomilla oli se tietty etu: ellei vihollisen ilmavoimalla ole saumoja siihen ei myöskään vastatulitoiminta pure. Boforsin haupitsi ampuu 150 kiloa kranaatteja minuutissa, kanuunaversio 82 kiloa, Saksan 150 mm haupitsi 174 kiloa mutta Long Tom vain keskimäärin 30 kiloa.

      Ehkäpä tämä HERO laskelma laskee tuhovoimassa kantavuuden kasvun merkityksen suorastaan neliökertoimella: kantavuusmatkan tuplaantuminen saa HERO-kertoimeksi 4.

    • Anonyymi

      Long Tom (155 mm)pystyi keskimäärin minuuttia kohti lähettämään vain 30 kiloa ammuksia (2 kranaattia 3 minuutissa) kun melkein saman kaliberin (150 mm) saksalainen haupitsi ampui 170 kg ammuksia. Mutta pointti on se että Long Tom ampui lähes 10 km pitemmälle. Luultavasti iso kerroin laskettu sille että ampumaetäisyysmatka kasvoi esim kaksinkertaisesti, olisiko jopa enemmän kuin 4 eli pituudenkasvun neliö. Nimittäin 105 mm Boforsin haupitsi ampui minuutissa 150 kiloa ammuksia ja etäisyys 10.9 km. Suomi valmisti näitä lisenssilla kuten Boforsin vastaavaa kanunaversiotakin.

      Puna-armeijan M1937 haupitsi, 152 mm pystyi ampumaan keskimäärin 150 kiloa ammuksia minuutissa mutta sen ampumaetäisyys oli 17.2km (saksalaisella 150 mm haupitsilla 13.3 km). Mutta tästä maksettiin hinta:sen matkapaino lähes 8 tonnia kun saksalaishaupitsilla 6.3 tonnia. Liikkuvuus heikkeni siten tuntuvasti.

      Puna-armeijan tykit yleensä olivat hyviä mutta kuten niin usein NL:ssa ei arvostettu ergonomiaa ja mättämällä terästä mobiilisuus heikkeni. Miten lie tähtäimet ja yleinen laatu kestävyyden suhteen?

      • Anonyymi

        Kuten sanoin sinulle jo aiemmin, se vertailukohde saksalaiselle 150mm haupitsille pitäisi olla 155mm haupitsi M1:

        https://en.wikipedia.org/wiki/M114_155_mm_howitzer

        Jos alat vertaamaan sitä reilu puolet raskaamman M1 tykin kanssa niin sinun pitäisi odottaakin saavasi erikoisia tuloksia ;)

        ///MeAgaln


      • Anonyymi

        "olisiko jopa enemmän kuin 4 eli pituudenkasvun neliö."

        Enemmän kuin pituuden kasvu potenssiin 2. 105 mm:n haupitsit ampuivat lähes puoleen etäisyyteen Long Tomiin verrattuna ja viisinkertaisen määrän painossa ammuksia. Silti tuon haupitsin HERO-arvo jäi 55% Long Tomin lukemista. Ja on kai täysin selvää että Boforsin 105 mm haupitsi ajettiin nopeammin uusiin asemiin ja tulivalmiiksi kuin 13 tonnia painava pitkäpiippuinen. Tässä vastatulen vaara laskee merkittävästi lyhyen kantaman tykkien HERO-arvoa. Long Tomin toimintavapauden vie vain jolo vielä pitemmälle ampuva vihollinen tai sen ilma-ase. Ja sen paremmin Saksalla kuin Japanilla näitä valttiässiä oli hyvin harvoin. Luftwaffe oli raiskattu ja armeijan tykkien yleisimmät olivat 105 mm, 150 mm haupitsit. 24 kilometriin ampuvia kanuunoita oli vähän.


    • Anonyymi

      Kuuluisan ranskalaisen 1897 vuoden 75 mm kanuuna ampui miehistön koulutustasosta riippuen 15-30 laukausta minuutissa eli teoriassa se olisi voinut päästä jopa 170 kiloon minuutissa. Tehokas ampumaetäisyys jäi Boforsista (105 mm) kuitenkin jälkeen (9 km vs 10.9 ,km) ja sille annettu arvo 105 mm haupitsiin arvosta alle 60%.

      Jossain suomalaisessa metsämaastossa ero kasvaisi huomattavasti lisää sillä 75/76 mm kenttäkanuunoiden teho laski erityisen paljon metsäiseen kohteeseen ammuttaessa.

      Mikähän lienee suomalaisen Krh 120/40 heittimen arvo. Sen ampumaetäisyys 5.3 km, ammuksen paino 12.5 kg, tulinopeus 20 ls/min eli ampuu 250 kg ammuksia minuutissa, luonteensa puolesta ei niin altis vastatulitukselle kuin kenttätykki ja tarvitsi siirtoon vähemmän aikaa ja vetovoimaa kuin 75 mm kanuuna. Enemmän kuin puolet ranskalaistykin arvosta. Suomalaisessa metsässä selvästi tehokkaampi teho vaikka lyhyt ampumamatka huomioidaan.

    • Anonyymi

      No ainakin tuo tutkimus tukee näkemystä että itse taistelukentillä II maailmansodan maataistelukoneiden tuhovoima ei ollut niin valtava on väitetty. Niiden aseet ja ammukset olivat äärimmäisen epätarkkoja ja touhu kentän päällä oli shokki näillä "koiraslotille" seulustassa jotka olivat kuvitelleen olevansa koko ajan turvassa. Il-2 Stormovik joittenkin höpöttävien Helge Seppälän ajatuksenjuoksua seuraavien väitteistä huolimatta. Il-2 oli vieläkin epätarkempi ja eteenkin sen raketit olivat selvästi huonompia kuin mitä länsiliittoutuneilla oli. Ei ole yhtään selvyyttä siitä onnistuiko Il-2 koneet tuhoamaan yhtään saksalaista panssaria esim Kurskin taistelussa heinäkuun alkupuolella. En ihmettelisi jos saldo oli 1 tai pyöreä 0.

      • Anonyymi

        Panssarit joutuivat keskeyttämään etenemisen, kun pioneerit ja pst-väki lakaistiin pois.


    • Anonyymi

      II maailmansodan uutisoinnissa tankit ja lentokoneet ovat mediaseksikkäitä. Kaikkien maiden sotapropaganda pyrki esiintymään teknosotavoimana vaikka tosiasiassa monetkin sotavoimat vetivät tykkejään hevosilla ja sotilaat besorkasivat ruokaa itselleen ryöstämällä siviilejä vaeltamaan kuin kulkukoirat. Tankit hajosivat tien poskeen, lentokoneita putosi taistelukentän ulkopuolella enemmän kuin taistelulennoilla ja aseita sekä ammuksia tuhlattiin.

      I maailmansodassa Ranskan tykistö aiheutti omille joukoilleen kaikkiaan n. 75 000 miehen tappiot. Se enemmän kuin Suomen armeijan kokonaistappiot Talvisodassa ja Jatkosodan viimeisenä kesänä.

    • Anonyymi

      Kurskin taistelussa Voronezin Rintaman 1.Panssariarmeija kärsi 4-18.7.43 mittavat panssaritappiot. 648 panssarista 84 menetettiin neuvostoanalyytikkojen tutkimuksen lopputuloksena kenttätykistön takia ja vain 11 Luftwaffen ilmaiskussa tuhoutuneena tai vakavasti vaurioituneena. Ylivoimaisen enemmistön lopetti pst-tykki mutta myös 82 levisi kentälle etupäässä teknisistä syistä joskin miinan, pst-tykin, kenttätykistön, krh:n tai viereen pudonneen pommin vaikutusta ei voi sulkea pois. Luftwaffe ei päässyt edes 2%:n saldoon vaikka tälle eteläsektoreille oli keskitetty 240 Stukaa, 90 Jaboa, 80 Henscheliä takomaan tulosta. Von Mansteinin lohkolla oli yli 2/3 Luftwaffen itärintaman maataisteluvoimasta. Kenttätykistön paremman saldon sai aikaan tykistövoima joka oli pääasiasss XLVIII ps armeijakuntaa tukeva tykistö. Patteristoja tuskin juuri enempää kuin fennomaaneilla Tali-Ihantalassa.

    • Anonyymi

      Miettikää nyt itse miten muutama sata conquistadoria Espanjasta alisti kymmeniä.miljoonia intiaaneja. Paitsi taudit myös sotilaallinen tekninen ylivoima oli suuri. Portugalista merivalta suurelta osin kompassin ansiosta.

    • Anonyymi

      Tilastotietojesi mukaan koko armeija olisi tuhottu päivässä.

      Taukoamaton rumputuli jatkui päivällä ja yöllä. Vihollistykistö ampui jopa 600 000 kranaattia vuorokaudessa. Suomalaisten tykistö venyi samaan aikaan 1 000 laukaukseen vuorokaudessa: kranaatteja ei ollut

      Kaikkein hirvittävintä tulimyrskyssä on kuitenkin se, että kaikki tämä oli vasta harjoittelua. Luoteisen rintaman komentajan Semjon Timošenkon karttahuoneessa tehtiin suunnitelmia. Taukoamaton tykkituli ja panssari-iskut olivat vasta tiedon keräämistä suomalaisten asemista ja ryhmityksistä. Ratkaiseva isku oli tulossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3181
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1610
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1472
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1379
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1334
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1246
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe