Katselin tänään sattumalta kotimaisen Eija-Elina Bergholmin esikoiselokuvan vuodelta 1972. Pääosaa pankkivirkailijaa näyttelee Liisamaija Laaksonen.
Liisamaija Laaksonen. Hän on yksi parhaita suomalaisia naisnäyttelijöitä.
Tämänkin roolin hän näytteli tosi hyvin.
Tuohon aikaan vuonna 1972 olin teini-ikäinen tyttö ja siksikin tämä elokuva kiinnosti jo nostalgia mielessä.
Mutta se oli lisäyllätys, että elokuva oli filmattu minun kotikaupungissani Hämeenlinnassa! Joten tuttuja paikkojahan siinä heti vilahteli.
Linnaniemeä ja Hätilän yhteiskoulukin, sekä ravintola Hälläpyörä.
Jossa taitaa vieläkin olla samanlaiset valaisimet katossa, kuin elokuvan aikaan.
Eikä Hällä ole paljon muutenkaan sisustukseltaan muuttunut. Siksi paikan tunnistikin heti. Tämä on minullekin tuttu kellariravintola. Nykyään tosin vain ruokaravintola. Ennen se oli lähinnä enemmänkin tanssi ja biletyspaikka.
Jos vanhemmissa suomifilmeissä 40-50-60 luvulla olikin, naurunremakkaa ja huumoria ja niissä oli useimiten onnellinen loppu. Mutta sitten tyyli muuttui.
Tämäkin elokuva oli juuri tyypillinen 60-70 luvulla tehty kotimainen ankeutta uhkuva elokuva. Elokuvista ja näytelmistä haluttiin tehdä enemmän realistisempia. Joten, alettiin tuomaan esille suomalaiskansallista melankolisutta ja raadollisempaa menoa. Ei ne olleet enää mitään onnelaa ja höttöromantiikkaa ja laulujen rallatusta.
Tämäkin elokuva kertoi, epäonnistumisesta ja pettymyksistä ja sen seurauksista.
Päähenkilö, sievä, nuori nainen, joka lähtee kokeilemaan siipiään pääkaupunkiin.
Uskoen siellä tulevansa onnelliseksi rouvasihmiseksi ja kenties perustavansa perheenkin. Marja ripustautui siellä kiihkeästikomeaan poikaystäväänsä ja rakensi liikaa tulevaisuuttaan ja elämänsä perustaa hänen varaan.
Loppukaan ei ollut mikään onnellinen, kuten ei monissa muissakaan sen ajan elokuvissa ja näytelmissä. Voisi sanoa, että siihen aikaan elokuvien ja näytelmien päähenkilöillä, jos alussa menikin hyvin. Niin lopulta, kaikki meni aina päin mäntyä.
Niissä kuvattiin aina niitäkin, joilla meni elämässä onnetonta päähenkilöä paremmin. Varakkuus oli aina se mittari, jolla kuvattiin sitä ihmisten menestystä.
Marjallakin olisi voinut mennä Helsingissä konttoristina paremmin, mutta eipä vaan mennytkään. Parisuhteen mentyä pieleen rikkaan suvun pojan kanssa, kaikki lähtikin alamäkeen. Marja palasi pettyneenä kotikonnuilleen, etsimään uutta suuntaa elämälleen ja epäonnistui siinäkin. Kotiin palattuaan Marjalle paljastui asioita myös hänen taustastaan. Sekin, ettei hänen äidilläänkään ei ollut mennyt, elämä, kuten hän olisi toivonut.
Äiti tunnusti Marjalle itkien, että oli kovin pettynyt elämäänsä 3 lapsen äitinä ja sekatavarakauppiaan vaimona.
Lopulta, pettyi jo sitten elokuvan katsojakin. Sillä elokuva loppui hassusti.
Jotenkin kuin seinään. Voisi sanoa, toivottomuuteen. Kuten niin monet muutkin sen ajan suomalaiset elokuvat ja näytelmät. Jätti aika synkät fiilikset.
Katsojana sitä vaan, odotti ja toivoi loppuun asti, että Marja olisi edes, jotenkin päässyt jaloilleen.
Mutta (sen aikaisen) Hattelmalan mielisairaalan potilas hänestä taisi tulla.
Marjasta tuli sulkeutunut, käsilaukkuaan kainalossaan puristava, pälyilevä epävarma nainen. Näin hän kai eli loppuelämänsä, vailla sen valoisampaa tulevaisuutta. Voisi kuvitella hänen nyt jo lepäävän mullan alla, jossakin Ahveniston hautausmaalla, unohdetussa haudassaan.
Yleteeman Marja pieni elokuva
3
175
Vastaukset
- Anonyymi
No kyllähän se loppuvaihe antoi pienen valonpilkahduksen kun löysi lempeämmän työläismiehen sieltä parakinomaisesta paikasta. Mies lähti kuorma-auton kyydissä hommiin.
Olihan siinä siis leppoisampaa tunnelmaa ihan lopussa. Pikkuporvarillinen elämä tosin oli loppuunkäyty.
Jotenkin näissä ankeissa kotimaisissa häiritsee se aidon dialogin puute, on lähinnä sättimistä, säntäilyä ja jonkinlaista ylinäyttelyä. Draaman tajua voisi olla enempi.
Mummon "pääsy valmiisiin pöytiin" siitä omasta pikku maalaisidyllistä oli ehkä koskettavin osa; tuloksena kuitenkin paradoksaalinen masennus ja apatia. - Anonyymi
Marjan mummon maatila ja talo oli päässyt aika räjähtäneeseen kuntoon. Liekö siihen aikaan eleilty moisisissa oloissa noinkin kauan. Eikä tainnut olla tarjolla kodinhoitopalveluitakaan vanhuksille. Huvitti, kun mummoa lähdettiin viemään pihasta, nuppi tutisten vanhainkotiin. Lada lähti pihalta, kuin ralliohjus. Olikohan se aito vanhaikotikohtaus, kuvattu voutilan, vai vuorentaan(Rääppiälän) vanhainkodista?
- Anonyymi
Korjaan. Rääpiälä. Sillä nimellähän vuorentaan vanhainkotia kutsuttiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6516563Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?384457HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2972587- 1351898
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1311533Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3921492- 141319
Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101273Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P76982- 115955