Konepajan laatu

Anonyymi

Tutkimuksen puolesta kyselen ammattilaisten näkökulmaa.

Miten konepajojen laatua valvotaan ja mitataan? Ja jos itse omistaisitte yrityksen ja tilaisitte muilta konepajoilta materiaalit, mitä laatuvaatimuksia ja tarkastusmenetelmiä asettaisitte näille?

27

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Firmassa oli siten että tulostettuun työpapruun piti laittaa kaksi nimmaria, oma ja toinen tarkastajalta, joka oli kuka vaan työtoveri. Tokihan niitä reklamointeja tuli. Jotkut ei edes välittäneet tarkastella kummemmin vaan oli silminkin nähtynä karmeaa jälkeä. Väärästä materiaalistakin tehtiin. Mustaa muovia oli sähköä johtavaa ja sitä eristävää. Näitä ei moni tarkistellut ollenkaan, kun ite haettiin materiaalit varastolta, vaan otettiin vaan jotain. Mitenkähän on toimineet laitteissa, onkohan tuntunut sormissa kummaa sähköistä nipistelyä kun on laitteissa virrat päällä? Onhan siinä tulipalovaarakin ja vielä täysin tuntemattomassa kohteessa, ehkä toisessa maassakin... Mutta kuka sitä toisten töitä vahtii...

    • Anonyymi

      Ei siellä mitään laatuja mittailla. Käytännössä siihen firmaan hankitaan vain joku tyhjänpäiväinen laatusertifikaatti joka ostetaan joltain sopivasti korruptoituneelta tyhjäntoimittajalta.

      Sellaista ei ole olemassakaan kuin laadukas konepaja. Samanlaisia paskalaitoksia kaikki. Mennään sieltä mistä aita matalin ja halvinta työvoimaa haalataan jopa afrikan syvimmistä viidakoista työskentelemään ala arvoisissa olosuhteissa.

      • Anonyymi

        Eikös tuo ole normaalia suomaalaista laatua? Ainakin rakennuksilla, taloyhtiöitten huoltouhtiöillä, isännöitsijätoimistoilla jne. Bilteman laatua, sanoisin. Kaksi viimeistä ostostani sieltä olivat polkupyörän sisärenkaat ja iso kierrepakka- ja leukasarja 40 osaa. Molemmat piti viedä takaisin; renkaat olivat ainakin 4 tuumaa pienemmälle vanteelle ja 2 cm kapeammat kuin paketin päällä luki ja kierretyökalut kaikkea muuta kuin mitä numerot osoittivat. Normaalia CE eli China Export -laatua.
        Suomalaisissa turvakengissäkään pohjat eivät ole kestäneet ainakaan viimeisinä 40 vuotena tehdyissä kuin hetken. Suomalaiset sukat samaa lumppulaatua, samoin Black Horse -alusvaatteet.


    • Anonyymi

      Paperilla oleviin hitsausluokkiin ei kannata luottaa, yritykset väärentävät näitä minkä kerkeävät. Koekappaleet jos löytyy niinkuin pitäisi, niin sitten ok. Kaikki laatusertifikaatit on vain pelkkää paperia. Materiaalitodistuksia väärennellään. Maalikalvojen paksuuksista tingitään. Tehdään halvemmasta materiaalista kun eihän sitä kukaan huomaa, käytetään ohuempia levynpaksuuksia, kun sitäkää ei kukaan koskaan tule mittaamaan. Ammattikouluharjoittelijoita laitetaan asiakkaille laskutöihin. Tässä nyt ainakin jotain tapauksia johon itse tilaajana voisin kiinnittää huomiota.

      • Anonyymi

        Kyllä aikoinaan usein tehtiin osia pehmeämmästä alumiinista, kun ei ole ollut tarpeeksi isoa (asiakkaan tilaamaa) työkalualumiini aihiota varastossa. Ketään kiinnosta. Jos joku alkais tuosta urputtaan niin sais vain johdon vihat niskoilleen ja kätyrien silmätikuksi joutuis. Tällaista on maailman meno eli aika normaalia toimintaa kautta maailman.


    • Anonyymi

      sisääntulevan materiaalin, osien, puolivalmisteiden laatutarkkailu ja laadunvarmistus on hyvä olla kunnossa. Monasti unohtuu se oman tuotannon eli ulosmenevien tuotteiden laatutarkastus ja validointi. Homma perustuu tarkastukseen ja pöytäkirjojen tekoon ja vikaraportointiin. Jos virheitä on, ne korjataan ja selvitetään syyt. Epäkurantti tavara reklamoidaan ja palautetaan. Mustilla ja valkoisilla timanttimerkeillä on piirustuksiin merkitty laadunvarmistuksen mittapisteet. Etenkin jos puhutaan massatuotannosta. MItä pitemmät toimitusketjut sitä varmemmin viat lisääntyvät eli kumuloituvat. Jos konepajan työkalut ja koneet ovat kulahtaneita niin hyväkin ammattimies tekee helposti sutta ja sekundaa. On pajoja joissa omistaja satsaa mieluummin omaan porscheen ja limunaatiautiomaattiin kuin uuteen klapittomaan vannesahaan. Vanha hölskyvä yli 30v saha saa jatkaa työtänsä. Puhumattakaan siitä että työohjeissa ja piirustuksissa on suunnitteluvirheitä. Vääränlaisia toleransseja, mitoituksia jne. Nykyään kun suunnittelutyö tapahtuu lennossa niin suunnitteluvirheet ovat yleisiä. Esimerkiksi laivanrakennuksessa valmistus on menossa ennen kuin suunnitelmat ovat kaikilta osin valmiita. Suunnittelu voi laahata valmistuksen perässä. Tyyliin olkiluoto 3 ydinvoimala. Valmistuuko koskaan.

      • Anonyymi

        Näinhän Loviisan atomivoimalatkin rakennettiin. Suunnittelija piirsi sitä mukaa kuin hitsari veti putkea. Eikä ne putket ja paperit vastaa toisiaan vieläkään... Ja reaktorirakennuksen kaikista radioaktiivisimmassa tilassa Hankkijan asentamat instrumentointikaapelien suojaputket roikkuivat kaapeleitten varassa. Muualla prosessiputket kannattelivat putkikannakkeita, jotka olivat irti seinistä. Ja radioaktiivisia vesiä siirtämään asennettujen pumppujen laippatiivisteet oli tehty auton sisärenkaista leikkaamalla. Eikä se haitannut silloisen Imatran Voiman asennusvalvontaa eikä käytön johtoa vähääkään. Onneksi STUK oli jämäkämpi ja pani pientehokokeitten jälkeen kaikki seis niin kauaksi, että asiat korjattiin. En nyt muista kauanko siinä meni, mutta useampi kuukausi kuitenkin.
        Tiedän! Olin itse paikalla toteamassa kaiken tuon.


    • Anonyymi

      Kappaleen valmistaminen väärästä materiaalista on petos, joka paljastuttuaan johtaa isoihin ongelmiin, pahimmillaan konepajatoiminnan loppumiseen. Loppupeleissä tulee halvemmaksi tilata kuranttia raaka-ainetta kuin poimia varastosta "vain jotain".

      • Anonyymi

        No yleensä siinä vaiheessa kun tulee jotain petosongelmia niin vaihtuu firman nimi ja toiminta jatkuu yhtä "laadukkaana".


      • Anonyymi

        Jos joku nyt tunnistaa oman firmansa tästä niin voitte kuitenkin luottaa siihen että mitään henkilökohtaista en kerro, mistä olisi haittaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos joku nyt tunnistaa oman firmansa tästä niin voitte kuitenkin luottaa siihen että mitään henkilökohtaista en kerro, mistä olisi haittaa.

        Monessa pajassa ei osata erottaa rakenneterästä nuorrutusteräksestä ja raaka-aineita vieläpä säilytetään samassa hyllyssä ilman merkintää


    • Anonyymi

      Koronan jälkeen ei ole montaa kusetuspajaa enää jäljellä, maailmantalous romahtaa valtavasti seuraavat 5-vuotta.

    • Anonyymi

      SEinälle kehystetty ISO 9001 sertifikaatti riittää laadun takeeksi

      • Anonyymi

        Samoin kuin pipo auton hansikaslokerossa pitää pään lämpimänä pakkasessa.


    • Anonyymi

      Olen teollisuudessa töissä ja kanssa sitä mieltä että pääasiallisesti laatu on aivan luokatonta sontaa. Joka kerta kokeillaan kepillä jäätä että josko tuo nyt menisi läpi ilman että asiakas huomaa, ja jos ei mene, niin haetaan takaisin tai sitten sovitaan joku alennus. Autokorjaamoiden jälkeen konepajateollisuus lienee suurinta kusetustoimintaa.

      Käytännössä kaikelle sisään tulevalle materiaalille pitäisi tehdä laaduntarkastus ja sopimukseen ehto, että kun sontaa löytyy niin siitä tulee aina joku aivan kohtuuton sakkomaksu, jolla rahoitetaan laadunvalvojan työ ja mahdolliset korjauskustannukset asiakkaan luona niistä mitä laadunvalvoja ei huomaa.

      Nytkin on eräs kriisi kesken jossa teollisuuskuluttajalta tuli takuukorjaus liian pehmeistä pinnoista. Mitattiin muunkin varaston tuotteet ja kaikki saman alihankkijan tekemät oli samaa kuraa. Materiaalit/lämpökäsittelyt laiminlyöty kokonaan ja nyt on ties kuinka monta kymmentä puolen miljoonan osaa maailmalla jota on käytännössä mahdotonta mitenkään korjata.

      Tuttua touhua, joskus sovitaan, joskus mennään oikeuteen ja joskus alihankkija vaihtaa firman nimeä ja niin se maailma taas pyörii..

      • Anonyymi

        Tein kerran työstökoneella osaa alumiinista. Kun osa oli valmis huomasin sen reunassa oudon syvennyksen minkä tekeminen ei olisi käytetyillä terillä ollut mahdollista. Löin syvennykseen kumivasaralla ja sen reunat tulivat selvemmin näkyviin. Löin uudestaan ja siitä tippui pala pois, kuin tulppa tynnyristä. Valuvikojakin siis voi olla materiaaleissa.


      • Anonyymi

        Omaa tyhmyyttään jos ei osaa tarkistaa alihankkijan osia. Kyllä jokaisessa vähänkin maineekkaammassa konepajassa näin tehdään - hyvinkin tarkat mittapöytäkirjat jossa pelkkä ei-toiminnallisen yleismitan poikkeaminen sadasosalla toleranssista johtaa koko tilauserän hylkäämiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omaa tyhmyyttään jos ei osaa tarkistaa alihankkijan osia. Kyllä jokaisessa vähänkin maineekkaammassa konepajassa näin tehdään - hyvinkin tarkat mittapöytäkirjat jossa pelkkä ei-toiminnallisen yleismitan poikkeaminen sadasosalla toleranssista johtaa koko tilauserän hylkäämiseen.

        Sitä se on, tasapainottelua kapitalismin ja työväen kommunismin välissä. Lähetetään tarjouspyyntöjä koneistuskuvilla kuka osan tekee halvimmalla. Se kuka antaa halvimman tarjouksen sitten ei kuitenkaan kykene tekemään kuvien mukaista työtä ja ruvetaan itkemään ehtojen rikkomisesta.

        Itse olen oikeastaan sähköpuolella mutta jotain kromo-akseleita ja hammaspyöriä olen minäkin sen verran teetättänyt että jo virossa hinta laski alle kymmenesosaan ja laatu oli vähintäänkin parasta, pelkkää priimaa koko tuotantoerä.

        Suomen konepajoilla ei meillä kait pahemmin teetetä. Intiasta on jotain tullut kanssa sillä kymmenesosahinnalla ja niitäkin on saanut puolet aina hylätä mutta oma laadunvalvonta tulee silti kannattavammaksi.

        Kait se suurin onkelma suomessa on tämä ammattiliitto- ja sosiaaliturvameininki. Ei kiinnosta pätkän vertaa kun ei ole penniäkään kiinni. Ja jos saa fudut niin sossu maksaa samaa palkkaa siitä että istuu bussipysäkillä kiskomassa kaljaa, eikä tarvitse enää synkkään, pölyiseen ja käryiseen halliin edes mennä. Varsinainen onnenpotku jos ei itse ymmärrä lähteä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitä se on, tasapainottelua kapitalismin ja työväen kommunismin välissä. Lähetetään tarjouspyyntöjä koneistuskuvilla kuka osan tekee halvimmalla. Se kuka antaa halvimman tarjouksen sitten ei kuitenkaan kykene tekemään kuvien mukaista työtä ja ruvetaan itkemään ehtojen rikkomisesta.

        Itse olen oikeastaan sähköpuolella mutta jotain kromo-akseleita ja hammaspyöriä olen minäkin sen verran teetättänyt että jo virossa hinta laski alle kymmenesosaan ja laatu oli vähintäänkin parasta, pelkkää priimaa koko tuotantoerä.

        Suomen konepajoilla ei meillä kait pahemmin teetetä. Intiasta on jotain tullut kanssa sillä kymmenesosahinnalla ja niitäkin on saanut puolet aina hylätä mutta oma laadunvalvonta tulee silti kannattavammaksi.

        Kait se suurin onkelma suomessa on tämä ammattiliitto- ja sosiaaliturvameininki. Ei kiinnosta pätkän vertaa kun ei ole penniäkään kiinni. Ja jos saa fudut niin sossu maksaa samaa palkkaa siitä että istuu bussipysäkillä kiskomassa kaljaa, eikä tarvitse enää synkkään, pölyiseen ja käryiseen halliin edes mennä. Varsinainen onnenpotku jos ei itse ymmärrä lähteä.

        jos tuotteen hinta laskee kymmenosaan niin ei se laatu kaksista voi olla. Jos tehdään alle materiaali ja tuotantokustannusten niin ei tule laatua. Viron duunareitten palkkatasokin lähestyy Suomen palkkatasoja. Valtaosa metallimiehistä Suomessa ovat hyvinkin kiinnostuneita työstänsä ja työn laadusta ja tuoteistansa. Koneiden, työkalujen, mittalaitteiden kalibrointi ,huolto ja uusinta ovat tärkeitä laadun kannalta. Suomessa on yii kymmenen vuotta pihistetty investoinneista laitteisiin ja tuotantoon. Sillä on merkitystä. Huonolla hitsauskoneella ei tehdä luokkasaumaa. Juurikin eräällä konepajalla pomo ei tiennyt että teräsrullamitoilla on omat standardoidut tarkkuusluokkansa eli tuotantotoleranssit. Nyt tietää. Oma veljeni yli 60v on metallialalla, Poraa,sahaa, hitsaa. Täysin raitis mies. On myös ammattiliiton jäsen, kuten miehen pitääkin olla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        jos tuotteen hinta laskee kymmenosaan niin ei se laatu kaksista voi olla. Jos tehdään alle materiaali ja tuotantokustannusten niin ei tule laatua. Viron duunareitten palkkatasokin lähestyy Suomen palkkatasoja. Valtaosa metallimiehistä Suomessa ovat hyvinkin kiinnostuneita työstänsä ja työn laadusta ja tuoteistansa. Koneiden, työkalujen, mittalaitteiden kalibrointi ,huolto ja uusinta ovat tärkeitä laadun kannalta. Suomessa on yii kymmenen vuotta pihistetty investoinneista laitteisiin ja tuotantoon. Sillä on merkitystä. Huonolla hitsauskoneella ei tehdä luokkasaumaa. Juurikin eräällä konepajalla pomo ei tiennyt että teräsrullamitoilla on omat standardoidut tarkkuusluokkansa eli tuotantotoleranssit. Nyt tietää. Oma veljeni yli 60v on metallialalla, Poraa,sahaa, hitsaa. Täysin raitis mies. On myös ammattiliiton jäsen, kuten miehen pitääkin olla.

        Suomalainen koneistaja, joka tekee kuvan mukaista laatua halvimmalla ei tarvitse mainospuheita suoli-palstoilla, hän on parhaillaan hukkumassa työkuormaansa jos ei ala oitis hinnoittelemaan itseään ulos markkinoilta.

        Kehottaisin kyllä kaikkia ainakin yhden tarjouksen kysymään Virosta ihan suomenkielellä jos on tarvetta jotain yhtään useampi kappale teettää.

        Eihän suomalaista sen huonommaksi voi haukkua kun ulkomaalaista mutta kommunistivaltion kustannustaso tekee täysin mahdottomaksi yrittää mitenkään muuten kun yksityisyrittäjänä.

        Itse en ainakaan ikinä palkkaisi ketään töihin johtuen ammattiliitoista, kustannustasosta ja tuntipalkallisen duunarin mielenkiinnosta ainoastaan päästä sossun rahoille, virossa ei ole vastaavaa palkkaa saatavilla perusteella "no että kun mikään ei vaan kiinnosta mua"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalainen koneistaja, joka tekee kuvan mukaista laatua halvimmalla ei tarvitse mainospuheita suoli-palstoilla, hän on parhaillaan hukkumassa työkuormaansa jos ei ala oitis hinnoittelemaan itseään ulos markkinoilta.

        Kehottaisin kyllä kaikkia ainakin yhden tarjouksen kysymään Virosta ihan suomenkielellä jos on tarvetta jotain yhtään useampi kappale teettää.

        Eihän suomalaista sen huonommaksi voi haukkua kun ulkomaalaista mutta kommunistivaltion kustannustaso tekee täysin mahdottomaksi yrittää mitenkään muuten kun yksityisyrittäjänä.

        Itse en ainakaan ikinä palkkaisi ketään töihin johtuen ammattiliitoista, kustannustasosta ja tuntipalkallisen duunarin mielenkiinnosta ainoastaan päästä sossun rahoille, virossa ei ole vastaavaa palkkaa saatavilla perusteella "no että kun mikään ei vaan kiinnosta mua"

        Niin ja rakenneteräs materiaalina maksaa luokkaa euron kilo, vähän jalommat luokkaa 5€ kilo. Siitä voi karkeasti laskea sen työn hinnan kun laittaa murkulan puntarille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalainen koneistaja, joka tekee kuvan mukaista laatua halvimmalla ei tarvitse mainospuheita suoli-palstoilla, hän on parhaillaan hukkumassa työkuormaansa jos ei ala oitis hinnoittelemaan itseään ulos markkinoilta.

        Kehottaisin kyllä kaikkia ainakin yhden tarjouksen kysymään Virosta ihan suomenkielellä jos on tarvetta jotain yhtään useampi kappale teettää.

        Eihän suomalaista sen huonommaksi voi haukkua kun ulkomaalaista mutta kommunistivaltion kustannustaso tekee täysin mahdottomaksi yrittää mitenkään muuten kun yksityisyrittäjänä.

        Itse en ainakaan ikinä palkkaisi ketään töihin johtuen ammattiliitoista, kustannustasosta ja tuntipalkallisen duunarin mielenkiinnosta ainoastaan päästä sossun rahoille, virossa ei ole vastaavaa palkkaa saatavilla perusteella "no että kun mikään ei vaan kiinnosta mua"

        mikä ihmeen kommunistivaltio?? Kaukana siitä. Lähes täysautomaattikoneet kappaleet ja sarjat nykymaailmassa tekee. ihminen enempikin seuraa koneen työskentelyä ja satunaisesti lisää aihioita paletteihin. Suomalainenkin metallimies tekee melko vaatimattomalla palkalla duunia siellä metallipajalla. Itselle punainen porche pihaan ja duunariile 8-10 euroo tuntiliksaa. Eiks vaan. Siitä ahnas omistaja tykkää. Onneksi ammattiliitot on tukena ettei vallan orjatyölle mennä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mikä ihmeen kommunistivaltio?? Kaukana siitä. Lähes täysautomaattikoneet kappaleet ja sarjat nykymaailmassa tekee. ihminen enempikin seuraa koneen työskentelyä ja satunaisesti lisää aihioita paletteihin. Suomalainenkin metallimies tekee melko vaatimattomalla palkalla duunia siellä metallipajalla. Itselle punainen porche pihaan ja duunariile 8-10 euroo tuntiliksaa. Eiks vaan. Siitä ahnas omistaja tykkää. Onneksi ammattiliitot on tukena ettei vallan orjatyölle mennä.

        Niin siis kysynnän ja tarjonnan laki, jos työnantaja kohtelee huonosti niin menee muualle töihin, jos ei sielläkään miellytä niin pistää oman firman, saa tehdä miten huvittaa. Vapaa maahan toki pitää olla ehdottomasti, eikä mikään Auschwitz josta pääsi ulos vain savupiipun kautta.

        Ja siis puhut CNC-koneistuksesta. Jonkun ne arvot sinne koneeseen pitää kuitenkin ensimmäisen kerran ohjelmoida ja kyllä siinä vaan aikaa palaa, sellainen ohjelmointityö kannattaa teettää muualla kun suomessa.

        Eikä lähellekään kaikki ole koneistamista, hitsataan runkorakenteita ja lämpökäsitellään/krympataan. Sitten riippuu aivan tuotantoerien suuruudesta kuinka paljon kannattaa tehdä robotteja ja nimetä niille tilaa, vai tehdäänkö yleistiloissa käsityönä. Teollisuudessa on paljon yksilöllisiä prosessikoneita ja tuotantoerät ei todellakaan ole aina autoteollisuuden luokkaa.

        Ammattiliitot on omiaan järjestämään työttömyyttä kotimaahan ja kannustaa työnantajaa siirtämään teollisuuden halpamaihin, joista legendaarisin lienee paperi-pöllöjen lakkoilu. Itse maksaisin mieluimmin vaikka enemmän tuotteesta joka on vain tuotettu suomen järjestelmän ulkopuolella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin siis kysynnän ja tarjonnan laki, jos työnantaja kohtelee huonosti niin menee muualle töihin, jos ei sielläkään miellytä niin pistää oman firman, saa tehdä miten huvittaa. Vapaa maahan toki pitää olla ehdottomasti, eikä mikään Auschwitz josta pääsi ulos vain savupiipun kautta.

        Ja siis puhut CNC-koneistuksesta. Jonkun ne arvot sinne koneeseen pitää kuitenkin ensimmäisen kerran ohjelmoida ja kyllä siinä vaan aikaa palaa, sellainen ohjelmointityö kannattaa teettää muualla kun suomessa.

        Eikä lähellekään kaikki ole koneistamista, hitsataan runkorakenteita ja lämpökäsitellään/krympataan. Sitten riippuu aivan tuotantoerien suuruudesta kuinka paljon kannattaa tehdä robotteja ja nimetä niille tilaa, vai tehdäänkö yleistiloissa käsityönä. Teollisuudessa on paljon yksilöllisiä prosessikoneita ja tuotantoerät ei todellakaan ole aina autoteollisuuden luokkaa.

        Ammattiliitot on omiaan järjestämään työttömyyttä kotimaahan ja kannustaa työnantajaa siirtämään teollisuuden halpamaihin, joista legendaarisin lienee paperi-pöllöjen lakkoilu. Itse maksaisin mieluimmin vaikka enemmän tuotteesta joka on vain tuotettu suomen järjestelmän ulkopuolella.

        Ei yksittäisiä kappaleita kannata tehdä CNC:llä kustannuksista johtuen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei yksittäisiä kappaleita kannata tehdä CNC:llä kustannuksista johtuen.

        Jos kappale on niin monimutkainen ja tarkkamittainen ettei se manuaalikoneella onnistuisi niin sen voi tehdä vain cnc-koneella. Esim. Aaltoilevia muotoja tms. Muotitkin on usein yksittäiskappaleita. Se että kannattaako se, ei ole ihan yksioikoinen juttu. Jos esim. Joku uhkaa polttaa talon jos ei koneista, niin sitten esim. kannattaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos kappale on niin monimutkainen ja tarkkamittainen ettei se manuaalikoneella onnistuisi niin sen voi tehdä vain cnc-koneella. Esim. Aaltoilevia muotoja tms. Muotitkin on usein yksittäiskappaleita. Se että kannattaako se, ei ole ihan yksioikoinen juttu. Jos esim. Joku uhkaa polttaa talon jos ei koneista, niin sitten esim. kannattaa.

        "Joku uhkaa polttaa talon jos ei koneista, niin sitten esim. kannattaa."

        Silloin kannattaa / pitää tehdä rikosilmoitus, eikä koneistaa.

        En itsekään ole isommmin törmännyt siihen, että yksittäiskappaleita (muita kun joitain aputöitä) teetettäisiin manuaalikoneilla. Aikoinaan huvitti, kun vanhassa työpaikassa eräs ammattimanusorvari esitti miten "haastava" kartio sorvataan. Tietty vähän myös kävi sääliksi, kun kyseinen ikäihminen ei kyennyt tai halunnut oppia CNC koneen ohjelmointia eikä hänen 40 vuotisen uran aikana kertynyt ammattitaito ollut enää kysyttyä, mutta ei pomo viitsinyt vielä irtisanoakaan.


    • Anonyymi

      Valvotaan laittamalla nimmari alle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe