Epidemian kehityksen kuvaajaksi on tarjottu normaalijakaumaa, joka tunnetaan myös nimellä Gaussin kellokäyrä. Jos epidemia etenee luonnollista rataansa niin tartunnat eskaloituvat nopeasti, saavuttavat korkean huipun ja laantuvat sitten nopeasti. On oletettu, että jakauman huipukkuuteen voidaan vaikuttaa rajoitustoimilla, mutta ei juurikaan tartuntojen lopulliseen määrään, mistä seuraa, että jos huippu onnistutaan madaltamaan niin epidemian kesto pitenee. Pitkään jatkuvilla rajoitustoimilla on erittäin ikäviä vaikutuksia talouteen, talous voi vaikka romahtaa täysin, mikä johtaa hyvin syvään lamaan.
Epidemia on luonteeltaan diskreetti, epäjatkuva, se muodustuu yksittäisistä tartunnoista ihmisten välillä. Jos epidemia saa edetä ilman rajoituksia niin tartuntojen suuri määrä saa epidemian kuvaajan lähenemään normaalijaumaa. Rajoitustoimet rikkovat nätin symmetrisen kellokäyrän ja siihen tulee kaoottista turbulenssia, mikä tekee matemaattisten ennusteiden tekemisestä hankalaa. On turvauduttava empiiriseen seurantaan.
Oma epätieteellinen pähkäilyni menee niin, että rajoitustoimet eivät vain muuta epidemian jakauman huipukkuutta vaan rikkovat sen kokonaan niin, että tartuntojen kokonaismäärä voi jäädä vain pieneen murto-osaan rajoittamattomasti etenevästä epidemiasta. Pienet purot eivät yhdy suureksi joeksi vaan kuivuvat kukin erikseen.
Rajoitustoimiin perustuvan strategian menestys epidemian torjunnassa riippuu siitä, missä määrin epidemiaa voidaan hallita sen eri vaiheissa erilaisin keinoin. Eskalaatiovaiheen pysäyttämiseksi tarvitaan kovia massarajoituksia, jotka iskevät ankarasti talouteen. Jos kuitenkin laantumaan saatua epidemiaa voidaan pitää kurissa keinoilla, jotka rasittavat taloutta merkittävästi vähemmän niin strategia voi säästää paitsi ihmishenkiä niin myös taloutta.
Korona-epidemia: Toimivatko kovat rajoitukset?
3
89
Vastaukset
- Anonyymi
"Pitkään jatkuvilla rajoitustoimilla on erittäin ikäviä vaikutuksia talouteen, talous voi vaikka romahtaa täysin, mikä johtaa hyvin syvään lamaan."
Tosiasiassa tästä ei ole juurikaan mitään empiiristä näyttöä eikä kokemusta. Vain "talousoppineiden" ja ns. markkinavoimien arvioita, ja näillä on tietysti oma lehmä ojassa.
Talousoppineiden tulisi ottaa huomioon myös taloudelliset vahingot rajoittamattoman epidemian tilassa.
Nyt ne oletetaan nollaksi! Lääketieteeseen kuuluu myös se eettinen aspekti, eli pyrkimys tehdä parhaansa sairautta ja kuolemaa vastaan.
- Anonyymi
Pitää ottaa myös huomioon, että vaikka joku tietty maa ei tekisikään yhtään mitään epidemian hillitsemiseksi pelätessään taloudellisia vahinkoja, se kärsisi niitä taloudellisisa vahinkoja joka tapauksessa talouden kansainvälisyyden takia.
Näin sille tulisi taakaksi sekä taloudelliset vahingot että itse epidemian aiheuttamat vahingot.
Mikään maa nykymaailmassa ei ole niin eristäytynyt eikä omavarainen. Joku voisi sanoa että Pohjois-Korea on. Mutta eipä sekään ole sillä tavalla omavarainen ja riipppumaton vaikka onkin eristäytynyt. Voi kyllä eristäytymisellään tehokkaasti suojautua epidemialta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S617790- 1334494
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.323737- 213098
- 232642
- 282576
- 502276
- 252170
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3922123- 322049