Minäkö ostaisin kotimaista tänä vuonna

Anonyymi

Veikkaampa, että en osta. Pyrin tulemaan toimeen ulkomaalaisilla kasviksilla, juureksilla ja marjoilla. Lenkkimakkaran tuoteselosteita en katso. Mökillä toki "viljelen" itsekin niin, että pärjään syksyyn juhannukselta. Kotimaiset marjat jätän ostamatta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006480163.html

Kotimainen työvoima ei kelpaa kuin äärimmäisessä pakossa ja hädässä. Mutta siihenkin ollaan valmiita vaatimaan palkkatukea eli meidän veronmaksajien rahoja.

57

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Syö juureksia; pure porkkanaa, kalta lanttua on mahottoman hyvää!

      • Anonyymi

        Meil päin sanottiin "jältä lanttuva" eli jälttäminen, kalttaminen liittyi teuraus asioihin.

        Ol miten ol, joltain pientuottajalta vois ostella jotain kesäistä tai et vois mennä ite sinne poimiskeleen.


    • Anonyymi

      Juuri näin, maaseudun väki itse kehuu ulkomaalaisia, pakko uskoa ammattilaisia, siis suosi ulkomaalaisia tuotteita, kun Suomesta saa vain paskaa...

    • Tuollahan lukee jotta:

      "ulkomaiset kausityöntekijät ovat erikoisosaajia, kasvukauden alussa erikoisosaamista tarvitaan ja kasvukauden edetessä maatilojen töissä pärjää pienemälläkin kokemuksella.

      – Missä tahansa työpaikassa, osaa töistä voi tehdä lyhyellä perehdytyksellä, osa vaatii enemmän asiantuntimusta. Se 1 500 ulkomaista työntekijää, joka on saatu lupa tuoda, on sellaista asiantuntijaporukkaa, joka pystyy ensikertalaiset perehdyttämään työhön."

      Saahan Suomessakin työnantaja palkata haluamansa henkilöt, miksei sitten maataloudessa.

      • Anonyymi

        Miksi nämä samaiset maajunturat, ensin parkui, että lomautetut töihin, nyt niitä olisi yli 10 000, mutta ei voida palkata, kun ulkomaalaisen saa parillaeurolla tunnissa duuniin, ja Suomalaiselle pitäisi maksaa TES mukaista palkka.

        Onko siis laiton orjatyö, sinusta oikein?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miksi nämä samaiset maajunturat, ensin parkui, että lomautetut töihin, nyt niitä olisi yli 10 000, mutta ei voida palkata, kun ulkomaalaisen saa parillaeurolla tunnissa duuniin, ja Suomalaiselle pitäisi maksaa TES mukaista palkka.

        Onko siis laiton orjatyö, sinusta oikein?

        Minusta yrittäjä saa valita työntekijänsä, niinhän ne muutkin tekee,. Ja suomalaiset, kuten tuolla aiemmin mainittiinkin eivät lähde raskaisiin töihin pienellä plakalla. Pitäisikö ne työt jättää tekemättä vai?

        En usko että tuo että työllistetään nyt heidät, jotka aiemminkin ovat olleet täällä töissä on mitenkään laitonsta. Osaavat hommat ja myöhemmin kesällä opastavat muitakin. Kuulostaa ihan hyvältä.


      • Juuri näin ´´siilivain´´ ihan samaa mieltä.
        Maatalousyrittäjä on ihan samanlailla työnantaja, kun kuka tahansa.
        Luin tuon linkin. Ihan asiallista järkeen käypää toimintaa.
        Pitäisi myös muistaa, että minkäs takia alunalkaen niitä ulkomaalaisia tänne piti töihin hankkia.


    • Anonyymi

      Kotimainen työvoima varmaan kelpaisi moniinkin hommiin, mutta kotimaisille työntekijöille raskas maataloustyö pienellä palkalla ei kelpaa.
      Syö sinä vaan ulkomaisia kasviksia ja samalla suurempia torjunta-ainemääriä. Se on ihan oma valintasi.

      • Juuri noin. Suomessa on opittu siihen että saa kieltäytyä työstä ja silti pärjää. Sitten jos tuodaan ulkomailta työntekijöitä, ollaan siitäkin kateellisia, kun vie meidän työt!


      • Anonyymi
        siilivain kirjoitti:

        Juuri noin. Suomessa on opittu siihen että saa kieltäytyä työstä ja silti pärjää. Sitten jos tuodaan ulkomailta työntekijöitä, ollaan siitäkin kateellisia, kun vie meidän työt!

        "samalla suurempia torjunta-ainemääriä."

        Luulenpa, että Suomessa sangen moni alkaa torjua kotimaista tuotantoa juurikin syrjinnän vuoksi; etenkin ne jotka on syrjitty hakuprosessissa. Suomalainen syrjii suomalaista työvoimaa, aika epeliä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "samalla suurempia torjunta-ainemääriä."

        Luulenpa, että Suomessa sangen moni alkaa torjua kotimaista tuotantoa juurikin syrjinnän vuoksi; etenkin ne jotka on syrjitty hakuprosessissa. Suomalainen syrjii suomalaista työvoimaa, aika epeliä.

        Kunhan päästään Juhannuksen alle, niin suomalainen mansikka maistuu kaikille. Ulkomainen mansikka vain näyttää siltä, mutta ei maistu miltään. Harmi vaan että jotkut ahneet viljelijät ostaa noita mauttomien mansikoiden taimia kun saavat niillä mahtavan suuria mansikoita. Itse ostan niitä suomalaissukuisia pieniä "rupiaisia" (menee enemmän litraan).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunhan päästään Juhannuksen alle, niin suomalainen mansikka maistuu kaikille. Ulkomainen mansikka vain näyttää siltä, mutta ei maistu miltään. Harmi vaan että jotkut ahneet viljelijät ostaa noita mauttomien mansikoiden taimia kun saavat niillä mahtavan suuria mansikoita. Itse ostan niitä suomalaissukuisia pieniä "rupiaisia" (menee enemmän litraan).

        Vitut maistu, minä en korona marjoihin koske, on sitten ulkomaalaisen tai suomalaisen poimima, hyi olkoon, kujnka etoavaa pelkkä ajatuskin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vitut maistu, minä en korona marjoihin koske, on sitten ulkomaalaisen tai suomalaisen poimima, hyi olkoon, kujnka etoavaa pelkkä ajatuskin.

        Mitenkähän avustajilta tarkastetaan korona?
        Pariisin juokseva kadunpesuvesi on sisältänyt koronavirusta näytteidenoton perusteella ja jos uutisiin on uskominen. Miten ei säilyisin kaiken pomitun, kukkienkin pinnoilla?
        Kuorellisen voi pestä vaikka suovalla ja sitten poistaa pintakerroksen ja syödä.
        Ei ole parempaa mansikkaa kuin suomalainen.
        Taidan siirtyä metsämansikoihin...

        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "samalla suurempia torjunta-ainemääriä."

        Luulenpa, että Suomessa sangen moni alkaa torjua kotimaista tuotantoa juurikin syrjinnän vuoksi; etenkin ne jotka on syrjitty hakuprosessissa. Suomalainen syrjii suomalaista työvoimaa, aika epeliä.

        Tuskin alkaa, eikä alakaan.
        Maatalouden kausityöllisyys on ollut samalla pohjalla jo pitkään. Miksi kansa ei ole aikaisemmin boikotoinut? Ei niitä työttömiä autonkuljettajia, taiteilijoita, raksamiehiä tai sosiaalisesti työrajoitteisia (lue juoppoja) ennenkään ole maataloustöihin saanut. Aina niitä kuitenkin on ollut sen verran, ettei olisi sen takia tarvinnut ulkoa työvoimaa tuoda.

        Taitaa sinulta jäädä ensi talvena potut syömättä ja maidot juomatta. Arlan maidotkin ovat ihan kotimaisista lehmistä. Leivätkin on pääasiassa leivottu kotimaisesta viljasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vitut maistu, minä en korona marjoihin koske, on sitten ulkomaalaisen tai suomalaisen poimima, hyi olkoon, kujnka etoavaa pelkkä ajatuskin.

        Jäähän sitten muille enemmän, jos vaikka tulee heikko satovuosi.


      • Voithan syödä Canarialta tuotuja kasviksia, joita Lohjalainen viljelee, eikä maksa siellä Suomen suuria veroja ja sossumaksuja - tulee eläkeläisenä nauttimaan Suomen hyvistä eläkekeistä


      • Anonyymi kirjoitti:

        "samalla suurempia torjunta-ainemääriä."

        Luulenpa, että Suomessa sangen moni alkaa torjua kotimaista tuotantoa juurikin syrjinnän vuoksi; etenkin ne jotka on syrjitty hakuprosessissa. Suomalainen syrjii suomalaista työvoimaa, aika epeliä.

        En usko että alkaa syrjiä. Kyllä kotimainen on aina kotimasita ja varsinkin nyt kun näinä aikoina on todistettu mitä muualta saa vai saako ollenkaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitenkähän avustajilta tarkastetaan korona?
        Pariisin juokseva kadunpesuvesi on sisältänyt koronavirusta näytteidenoton perusteella ja jos uutisiin on uskominen. Miten ei säilyisin kaiken pomitun, kukkienkin pinnoilla?
        Kuorellisen voi pestä vaikka suovalla ja sitten poistaa pintakerroksen ja syödä.
        Ei ole parempaa mansikkaa kuin suomalainen.
        Taidan siirtyä metsämansikoihin...

        Beng

        No varmaan samalla tavoin kuin Uusimaalaisiltakin :D.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "samalla suurempia torjunta-ainemääriä."

        Luulenpa, että Suomessa sangen moni alkaa torjua kotimaista tuotantoa juurikin syrjinnän vuoksi; etenkin ne jotka on syrjitty hakuprosessissa. Suomalainen syrjii suomalaista työvoimaa, aika epeliä.

        Eiköpähän tuo linkki selvennä tätä syrjimishöpinääkin.
        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1069495
        Sitten vielä se, että minkähän takia ne ulkomaiset maataloustuotteet ovat halvempia.
        Palkat? Välikädet?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin alkaa, eikä alakaan.
        Maatalouden kausityöllisyys on ollut samalla pohjalla jo pitkään. Miksi kansa ei ole aikaisemmin boikotoinut? Ei niitä työttömiä autonkuljettajia, taiteilijoita, raksamiehiä tai sosiaalisesti työrajoitteisia (lue juoppoja) ennenkään ole maataloustöihin saanut. Aina niitä kuitenkin on ollut sen verran, ettei olisi sen takia tarvinnut ulkoa työvoimaa tuoda.

        Taitaa sinulta jäädä ensi talvena potut syömättä ja maidot juomatta. Arlan maidotkin ovat ihan kotimaisista lehmistä. Leivätkin on pääasiassa leivottu kotimaisesta viljasta.

        """Arlan maidotkin ovat ihan kotimaisista lehmistä. Leivätkin on pääasiassa leivottu kotimaisesta viljasta."""

        Tuon irroitit asiayhteydestä. Ukrainalaiset sun muut eivät taida lypsää suomalaisia lehmiä saati harrastaa viljan viljelyä ja puintia suomalaisilla tiloilla.
        Kyse enemmänkin marjan ja kasvisten viljelystä jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        """Arlan maidotkin ovat ihan kotimaisista lehmistä. Leivätkin on pääasiassa leivottu kotimaisesta viljasta."""

        Tuon irroitit asiayhteydestä. Ukrainalaiset sun muut eivät taida lypsää suomalaisia lehmiä saati harrastaa viljan viljelyä ja puintia suomalaisilla tiloilla.
        Kyse enemmänkin marjan ja kasvisten viljelystä jne.

        Otsake ja ensimmäinen lause:
        "Minäkö ostaisin kotimaista tänä vuonna
        Veikkaampa, että en osta."

        Siinä se kaikessa typeryydessään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitenkähän avustajilta tarkastetaan korona?
        Pariisin juokseva kadunpesuvesi on sisältänyt koronavirusta näytteidenoton perusteella ja jos uutisiin on uskominen. Miten ei säilyisin kaiken pomitun, kukkienkin pinnoilla?
        Kuorellisen voi pestä vaikka suovalla ja sitten poistaa pintakerroksen ja syödä.
        Ei ole parempaa mansikkaa kuin suomalainen.
        Taidan siirtyä metsämansikoihin...

        Beng

        Ja mailmalta nähty koronatartunnan saaneilla suurella osalla ei ole mitään oireita, klähmivät mansikoita ja vauhdilla hommia tehdää laulaen ja rupatellen, niin, että pisarat lentävät mansikoille ja toimitus pellolta myyntiin on parhaimmilan alle päivä, on toden näköistä, että virus voi olla pirteässä kunnossa iskemään herkuttelijan suun limakalvoihin


    • Anonyymi

      Kommari on kommari vaikka koronassa pesisi.

    • Anonyymi

      Minäpä käyn omalta pihalta ja ahon laidasta poimimassa mansikat, mustikat ja puolukat metsästä.
      Ihanaa koronavapaata ilmaista ravinnerikasta herkkua jota myös säilön omiin ja lähimmäisten tarpeisiin!

      • Anonyymi

        Paan vielä vähän paremmaksi.
        Vajaan puolen kilsan päässä asunnostani on suonlämpäre, josta löytyy pari- kolme litraa lakkoja, vähän kesästä riippuen. Vattujakin löytyy lähimetsistä huru mykky. Vieläkin on 0,35 rasioita parikymmentä pakkasessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paan vielä vähän paremmaksi.
        Vajaan puolen kilsan päässä asunnostani on suonlämpäre, josta löytyy pari- kolme litraa lakkoja, vähän kesästä riippuen. Vattujakin löytyy lähimetsistä huru mykky. Vieläkin on 0,35 rasioita parikymmentä pakkasessa.

        Entäs karpaloit?

        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäs karpaloit?

        Beng

        Viime syksynä litran verran. Ovat vaan niin hitaita poimia ja kun karpaloiden kypsyessä alkaa rahkasammal olla jo jäässä, niin näpit tuppaa paleltumaan. Aika vähiin ovat jääneet karpalot, niin hyvä marja kuin se olisikin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paan vielä vähän paremmaksi.
        Vajaan puolen kilsan päässä asunnostani on suonlämpäre, josta löytyy pari- kolme litraa lakkoja, vähän kesästä riippuen. Vattujakin löytyy lähimetsistä huru mykky. Vieläkin on 0,35 rasioita parikymmentä pakkasessa.

        auts... lakkoja ei mun nurkissa kasva, vattuja kyllä, ja viinimarjoja, karviaisia, sulklaakirsikkaa, luumuja ja ja omenia tietysti raparperit, herneet, kesäkurpitsat, tomaatit, salaatit, tillit, persiljat ja muut yrtit, niin ja löytyy karpaloitakin, sinne kyllä tarvii kävellä yli kilometri.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        auts... lakkoja ei mun nurkissa kasva, vattuja kyllä, ja viinimarjoja, karviaisia, sulklaakirsikkaa, luumuja ja ja omenia tietysti raparperit, herneet, kesäkurpitsat, tomaatit, salaatit, tillit, persiljat ja muut yrtit, niin ja löytyy karpaloitakin, sinne kyllä tarvii kävellä yli kilometri.

        Taidan pukeutua jänikseksi ja tulen verottamaan kasvimaitasi...
        Beng🐇


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Viime syksynä litran verran. Ovat vaan niin hitaita poimia ja kun karpaloiden kypsyessä alkaa rahkasammal olla jo jäässä, niin näpit tuppaa paleltumaan. Aika vähiin ovat jääneet karpalot, niin hyvä marja kuin se olisikin.

        Karpalosta tulee Kirpelo kun se jäätyy? Kirpeä?


    • Anonyymi

      Suosi suomalaista, osta ulkolaista.

    • Anonyymi

      Ei merkitystä.

      Mulle ei valmistusmaa ole määrittävä tekijä tuotteita valitessa. Hinta/laatu- ratkaisee. Suomi kuitenkin pieni maa, ei kotimaassa kaikkea millään edes pystytä valmistamaan. Lisäks maaima kuitenkin on globaali, ei muusta maapallosta mitenkään eristäytyäkkään voi.

      Aloituksessa tietenkin viitattiin elintarvikkeisiin. Noh, suomi on 80% omavarainen, elikkäs se 20% pitää kuitenkin tuoda jokatapauksessa ulkomailta. Sitäpaitsi, se on vähän kuin vaihtokauppaakin, suomi myös vie elintarpeita, esim. maitotuotteita, kalaa, mausteitakin. Tuontipuolella tietenkin tuotteet, joita ei voi suomessa kasvattaa, kahvi, monet hedelmät ja vaikkapa riisi.

      Joop, hinta/laatu. Yks hyvä esimerkki kehnosta laadusta ja korkeasta hinnasta on kotimainen tomaatti. Kyllä se harvoin on, että kotimaista ostan, poikkeuksena kai alkukesän uusin sato, jolloin laarissa on paljon pieniä ja makeita tomaatteja melkein ulkomaisten veroisia maultaan. Toisekseen, hankala vähän käsittää, mutta kevään ensimmäiset, ruotsistaa tuodut varhaisperunat on paljon paremman laatuisia, kuin myöhemmin myyntiin tulevat kotimaiset. Noh, espanjalaiset varhaisperunat toki vieläkin huonolaatuisempia.

      Suomalaisuus painaa vaakakupissa sitten, jos hinta/laatu tasan vertailukelpoisia.

      Tulevaisuudessa elintarviketuonti tulee kasvamaan. Paljon ollut puhetta marjoista, jotka jää hoitelematta työvoimapulan takia. Mutta tulossa ongelmia just potunkin kanssa. Tarvitaan sitä väkeä niihinkin hommiin. Just juttelin yhden potunviljelijän kanssa. Oli joutunut antaan koronan takia potkut koko henkilökunnalle, nyt koittaa poikanssa kanssa kahdestaan tehdä neljän miehen työt.

      Sitäpaitsi, just pottua jää nyt paljon kompostiin, koska laitoskeittiöt ja ravintolat ei sitä käytä. Ihmiset syö normaalia ruokaa, ei pottuja, kodeissaan. Siitä suoria talousvaikutuksia pitkin elintarvikeketjua, lisäksi jatkossa voi tulla pottupulaa, koska viljelymäärät voi nyt laskea ja samaten nostetun potun määrä voi pudota. Ja sehän tarkoittaa hinnan nousua ja riisin jne suhteellista halpenemista. Kierre selkeä.

      Niin, olen sitä mieltä. Kun joku narisee ulkomaalaisista maataloustyöläisistä ja suomalaisten laiskuudesta. Hei, voittehan te ite lähtee kyökkseen marjapellolle, mitä narisette!

      =DW=

      • Anonyymi

        Tomaateista puheen ollen paikallisessa Ääsmarketissa on lähellä tuotettua tomaattia kesästä syksyyn. Ilmeisesti tuottajan kasvihuoneet eivät ole lämmitettäviä.
        Maku on kuitenkin aivan toinen kuin ison kotimaisen tuottajan (jätän ajanpuutteen vuoksi nimen mainitsematta) tomaateilla. Vastaavat maultaan itse kasvatettuja ja niitä tulee syödyksi selliasenaan varmaan puolisen kiloa päivässä, silloin kun niitä sattuu saamaan.

        Uusi peruna on toinen. Itse kasvatettuna se on parasta, mutta kyllä suomalainen varhaisperuna on ihan laadukasta. Siihen meijerivoita ja maustesilliä, niin vot. Voita en paljoa muuhun käytäkään kuin uusille perunoille ja muikkujen paistamiseen. Jos joskus harvoin teen poronkäristystä, niin siihenkin voi taitaa olla ainoa oikea vaihtoehto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tomaateista puheen ollen paikallisessa Ääsmarketissa on lähellä tuotettua tomaattia kesästä syksyyn. Ilmeisesti tuottajan kasvihuoneet eivät ole lämmitettäviä.
        Maku on kuitenkin aivan toinen kuin ison kotimaisen tuottajan (jätän ajanpuutteen vuoksi nimen mainitsematta) tomaateilla. Vastaavat maultaan itse kasvatettuja ja niitä tulee syödyksi selliasenaan varmaan puolisen kiloa päivässä, silloin kun niitä sattuu saamaan.

        Uusi peruna on toinen. Itse kasvatettuna se on parasta, mutta kyllä suomalainen varhaisperuna on ihan laadukasta. Siihen meijerivoita ja maustesilliä, niin vot. Voita en paljoa muuhun käytäkään kuin uusille perunoille ja muikkujen paistamiseen. Jos joskus harvoin teen poronkäristystä, niin siihenkin voi taitaa olla ainoa oikea vaihtoehto.

        Joop.

        Taitaa olla jotain 15 vuotta, kun viimeks ite kasvatin tomaatteja ite. Onhan se maku aivan erilainen, kun kasihuoneesta tuoreena poimii ja syö. Sii mun mieletä kaupasta ei ikinä saa samanveroisia. Noh, aikataulusyistä jäänyt toi homma, ehkäpä joskus tulevaisuudessa.

        Se mainittava, kun ite kasvattaa, saa vihreitä tomaatteja, niitä ei myydä kaupoissa ollenkaan. Net siis on raakoja ja niissä snadisti myrkkyä. Mutta, kun net säilöö sokerietikkaveteen neilikoitten kans, ei sen parempaa lisuketta vaikkapa pihville saa edes ravintoloista.

        Niinno, pöndellä mökki keskellä pottuaavikoita. Oishan sitä varhaisperunaa muutaman mettin päässä. Sen verran olen potunviljelijöihin vittuuntunut, että virallisesti olen ilmoittanut lopettaneeni pottujen syömisen kokonaan. Mutta onhan se, maasta kattilaan, peukalonpäänkokoinen uuspottu kyllä uskomattoman hyvää, ei sellaista kaupasta saa.

        Tollanen tomaatin, tai potun viljely pienessä määrin ei ole edes hankalaa. Vaikka kukkaruukussa parvekkeella, Mutta vaatii kuitenkin jonkinverran hoitoa, pitää olla aikaa kastella jne. Joskus viljelin chilejä. Roudasin niitä ees taas pöndeltä tsadiin. Toimi kyllä, mutta tuntui kovin hankalalta. Chili maapallon helpoin kasvi muuten kasvattaa, kun vaan muistaa aina joskus kastella ja valo piisaa, satoa kyllä tulee.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joop.

        Taitaa olla jotain 15 vuotta, kun viimeks ite kasvatin tomaatteja ite. Onhan se maku aivan erilainen, kun kasihuoneesta tuoreena poimii ja syö. Sii mun mieletä kaupasta ei ikinä saa samanveroisia. Noh, aikataulusyistä jäänyt toi homma, ehkäpä joskus tulevaisuudessa.

        Se mainittava, kun ite kasvattaa, saa vihreitä tomaatteja, niitä ei myydä kaupoissa ollenkaan. Net siis on raakoja ja niissä snadisti myrkkyä. Mutta, kun net säilöö sokerietikkaveteen neilikoitten kans, ei sen parempaa lisuketta vaikkapa pihville saa edes ravintoloista.

        Niinno, pöndellä mökki keskellä pottuaavikoita. Oishan sitä varhaisperunaa muutaman mettin päässä. Sen verran olen potunviljelijöihin vittuuntunut, että virallisesti olen ilmoittanut lopettaneeni pottujen syömisen kokonaan. Mutta onhan se, maasta kattilaan, peukalonpäänkokoinen uuspottu kyllä uskomattoman hyvää, ei sellaista kaupasta saa.

        Tollanen tomaatin, tai potun viljely pienessä määrin ei ole edes hankalaa. Vaikka kukkaruukussa parvekkeella, Mutta vaatii kuitenkin jonkinverran hoitoa, pitää olla aikaa kastella jne. Joskus viljelin chilejä. Roudasin niitä ees taas pöndeltä tsadiin. Toimi kyllä, mutta tuntui kovin hankalalta. Chili maapallon helpoin kasvi muuten kasvattaa, kun vaan muistaa aina joskus kastella ja valo piisaa, satoa kyllä tulee.

        =DW=

        Chiliä kasvatin pari vuotta sitten lasiparvekkeella. Sitä tuli muutamasta taimesta niin paljon, että vieläkin löytyy yksi pussillinen pakkasesta.
        Joskus kasvatin valkosipulia. Se vaatii kylmäkäsittelyn ennen istutusta ja vahvan maan. Alut voi ottaa kaupan valkosipulin kynsistä. Yleensä ne ehtivät kasvaa vain "yksikyntisiksi" eli pieniksi pyöreiksi, mutta makua on pienessäkin varmasti saman verran kuin kaupan isoissa valkosipuleissa.


    • Anonyymi

      Kerran kokeilin Ruotsin varhaispottuja. Ne sattui olemaan ihan mauttomia.
      Muuten olen sitä mieltä, että esim Lidlin 0,5 kg:n rasiassa kirsikkatomaatit tertussa on makeimmat & parhaimmat, mitä Suomessa saa ostaa. Ne on hieman isompia kooltaan kuin kirsikkatomaatit yleensä. Ehkä tuplasti isommat, siitäkin tunnistaa.

      Ostan edullisinta eli useimmiten ulkomaista. Ei ole varaa suomalaisen tuottajan
      luxus-hintoihin. Olemme "ikuisesti" maksaneet tukia maatalousyrittäjille,
      mutta sekään ei riitä, silti ruoka on meille kaupan hyllyllä hinnaltaan EU:n
      kärkeä kalleudessaan.

      • Anonyymi

        Moni tuote on Suomessa kalliimpaa kuin eu:ssa, johtuuko palkoista tms.


      • Koko EU:ssa maksetaan tukia, maksat siis tukia mieluummin ulkomaiselle tuottajalle, kun Suomalaisille.
        Sitä paitsi, jos tuet poistettaisiin EU:n alueelta, mitäpä mahtaisi tapahtua.
        Miettiä voisi alkutuottajasta lähtien kaikki ketjut, ennenkuin ruoka on pöydässä kuluttajalla.
        Myös se on tosiasia, että vain maa ja maalla se ruoka kasvaa.
        Mitähän se ruoka maksaisikaan ilman tukia ja olisiko sitä ylipäänsä kaikille.


    • Anonyymi

      Tuottajalta kauppaan-ketjussa on liikaa toimijoit, kustannukset kasvavat sillä matkalla ja kauppahan saa eniten tuotteesta, mikä on jollain lailla väärin, että se saa enemmän kuin tuottaja. Kauppiaat saa määrätä hintansa.
      Minä en rahojani vie ahneille.
      Ostan Lintulaiselta. Jos useampi ostaisi muitten kauppaketjujen olisi pakko alkaa kilpailla asiakkaista hinnan alennuksella.

    • Anonyymi

      -aion ostaa kohta uuden polkupyörän, ja ainoa varma asia sen suhteen on kotimaisuus. Siitä en tingi, ja laadussa ei suomipyörä kyllä kalpene.
      Ei kaikkea saa tietysti kotimaasta, mut jokaisen pitäis ymmärtää et ostamalla mahdollisuuksien mukaan suomalaisia tuotteita, tukee työllisyyttä ja maan hyvinvointia.
      äijä-

      • Anonyymi

        Mikä pyörä on suomalainen vielä, ettei vaan rungot ja osat tule kiinasta, tehdään vaikka maalaus ja simsala bim niin pyörä on suomalainen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä pyörä on suomalainen vielä, ettei vaan rungot ja osat tule kiinasta, tehdään vaikka maalaus ja simsala bim niin pyörä on suomalainen

        Jopo.

        Siinä nykyisin suomalainen runko, oletettavasti kuitenkin paljon tuotujakin osia. Yleensäkin fillarit kasaillaan alihankkijoitten osista, suomessa lähinnä kokoonpanoa.

        Asiaa vois tosin miettiä niinkin, kuinkahan saksalaisia sitten suomessa kokoonpannut mersut sitten lie?

        Kyllä maapallo on globaali, taitaa mämmi tai vessapaperi olla harvoja varmasti kokonaan kotimaisia tuotteita.

        =DW=


    • Anonyymi

      Kotimaiset uutisetkin näyttävät jäävän aloittajalta kuuntelematta. Vai ymmärtämättä. - Nm. Mitä muuta jäänyt väliin

    • Anonyymi

      Minä ostan pelkästään kotimaisia marjoja, juureksia, kasviksia ja makkaroita. Jos niitä ei ole saatavilla, niin jätän ostamatta ko. tuotteet.

      Saattaa olla, etten saa suomalaisia puutarhamansikoita, mutta uskon, että mikäli luoja suo ja sallii, niin mustikoita, puolukoita, viinimarjoja ja metsävadelmia löytyy jostain kotiseudultanikin.

      Ei tulisii mieleenikään, että ostaisin esim. ulkomaisia vadelmia tai mustikoita, joita on keitettävä 3 minuuttia ennen syöntiä.

      .Miksiköhän?

      Mitä juureksiin ja kasviksiin tulee, niin ostan mieluummin suomalaisia perunoita, porkkanoita, sipuleita, erilaisia kaaleja ja salaatteja kuin ulkomailta tuotuja.
      Se on minun valintani.

      Linkittämässäsi uutisessa kerrottiin, että maahamme on tulossa 1500 ulkomaista työntekijää työtehtäviin, jotka vaativat erityisosaamista.
      Ymmärrän sen hyvin.
      Työ on lähinnä taimienistutusta ja se vaatii aiempaa kokemusta ja jatkossa he opastavat uusia työntekijöitä tehtäviinsä.

      Kausityöntekijöitä tarvitaan lisäksi 14 500 sadonkorjuuseen.
      Aiemmin he ovat tulleet ulkomailta, mutta nyt työ tuntuu kelpaavan myös suomalaisille. Se on ilahduttava uutinen.
      Olen myös iloinen siitä, että suomalaiset työnantajat palkkaavat suomalaisia kausitöihin.

      Oma apu paras apu!

      Minusta on tärkeää, että Suomi on mahdollisimman omavarainen kaikilla aloilla.
      Se ei tapahdu, jos oma tuotantomme loppuu ja ostamme tarvitsemamme tuotteet ulkomailta.

      kylmätotuus

      • Anonyymi

        Miten voi olla omavaraine, jos hommat seisoo ilman ukrainalaisia, ristiriita on suuri.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten voi olla omavaraine, jos hommat seisoo ilman ukrainalaisia, ristiriita on suuri.

        Omassa maassa kaikki kasvatettu kuitenkin. Ulkomailta on pakko tuoda työntekijät, kun suomalaiset laiskanpulskeat plösöt eivät jaksa tehdä yyyhtään mitään. - Nm. Hyvinvointi ei tee hyvää


    • siilivain

      Minäkin suosin suomalaista ja sen takia en asioikaan ruokaostoksilla Lidl:ssä vaikka siellä suomalaisiakin tuotteita on. Hedelmät ja kahvi on sellaisia joita on pakko ostaa ulkomaisia koska niitä ei Suomesta saa. Marjat ehdottomasti kotimaisia ja mileuiten läheltä omaa asuinpaikkaa.

      • Anonyymi

        Mieti moniko suomalainen työllistyy lidissä, ja yli puolet tuotteista on suomalaisia.

        Missä kaupassa asioi, kun vain suomalaisia tavaroita, en keksi yhtään.

        Olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mieti moniko suomalainen työllistyy lidissä, ja yli puolet tuotteista on suomalaisia.

        Missä kaupassa asioi, kun vain suomalaisia tavaroita, en keksi yhtään.

        Olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin.

        "Olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin"
        Niin oonki enkä ole muuta väittänytkään :D. Pitäähän täällä meitä naiveja ja yksinkertaisiakin olla että te viisaat ja fiksut pääsette kunnolla loistamaan:D.

        En osta ulkomaisia makkaroita enkä lihoja enkä muitakaan eineksiä. Littissä niitä on enemmän kuin muualla ja näin yksinkertaiseen mieleen kyllä joku market kuulostaa paremmalta kuin LIDL.


      • Anonyymi
        siilivain kirjoitti:

        "Olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin"
        Niin oonki enkä ole muuta väittänytkään :D. Pitäähän täällä meitä naiveja ja yksinkertaisiakin olla että te viisaat ja fiksut pääsette kunnolla loistamaan:D.

        En osta ulkomaisia makkaroita enkä lihoja enkä muitakaan eineksiä. Littissä niitä on enemmän kuin muualla ja näin yksinkertaiseen mieleen kyllä joku market kuulostaa paremmalta kuin LIDL.

        Oot sittennii kuitenkin käynynnä kahtomassa litlin hintoja?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oot sittennii kuitenkin käynynnä kahtomassa litlin hintoja?

        No mistä tietäisin arvioida jos en olisi käynyt. Minusta siellä on jotain hyvääkin, esimerkiksi edullisia ja ihan hyvänlaatuisia urheiluvaatteita siis housuja ja toppeja, niitä olen ostanut.
        Mut ruoan ostan mieluiten muualta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mieti moniko suomalainen työllistyy lidissä, ja yli puolet tuotteista on suomalaisia.

        Missä kaupassa asioi, kun vain suomalaisia tavaroita, en keksi yhtään.

        Olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin.

        Kuinka moni yleensä työllistyy missä tahansa ketjussa.
        Minä myös ostan kotimaista vain siten on takeet, että meillä ruokaa riittää joka tilanteessa.
        Tarvitsemmeko oikein ison katastrofin, ennekuin ihmiset tajuavat, että oma apu, paras apu.
        Ostan myös kotimaista luomua aina kun on saatavilla. Maan kunto on tärkeää.
        ´´olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin´´ kertoo enemmän kommentoivasta, kun siitä kelle kommentti on tarkoitettu.


      • Anonyymi
        Eliaana kirjoitti:

        Kuinka moni yleensä työllistyy missä tahansa ketjussa.
        Minä myös ostan kotimaista vain siten on takeet, että meillä ruokaa riittää joka tilanteessa.
        Tarvitsemmeko oikein ison katastrofin, ennekuin ihmiset tajuavat, että oma apu, paras apu.
        Ostan myös kotimaista luomua aina kun on saatavilla. Maan kunto on tärkeää.
        ´´olet naivi ja ehkä yksinkertainenkin´´ kertoo enemmän kommentoivasta, kun siitä kelle kommentti on tarkoitettu.

        Voi hyvinkin olla, että tarvitaan suuri katastrofi, että ihmiset tajuavat, mitä omavaraisuus tarkoittaa. Ehkä sitten, kun leipään laitetaan puolet petäjäistä, se heille valkenee
        Siihenkään ei tarvita kuin pari katovuotta (tai yksi), jolloin viljasato tuhoutuu Suomessa.
        Silloin olemme pulassa.

        Eräs hallituksemme puolitti suuressa viisaudessaan omavaraisuutemme viljojen osalta. Nyt en jaksa tutkia, koskiko puolitus myös siemenviljoja.

        Mannerheimintiellä Helsingissä kasvaa varmaankin puhtaita ja maukkaita kirsikoita.

        kylmätotuus


    • Anonyymi

      Moni tuote on vain häivähdys entis ajan Kotimaisesta halvalla tuotettu mauton ja nopeasti kasvatettu hormooneilla ostakaa joskus ulkomaan tuotteita on yllättävän paljon makua keskellä talveakin Kotimaisiin kesä tuotteisiin lihasta puhumattakaan tuottajat saa niin vähän tuotteistaan Suomessa ja sen kyllä maistaa...

      • Anonyymi

        Ei kai EU:n alueella saa käyttää hormooneja lihan kasvattamiseen. Etelä-Amerikkalaisessa naudanlihassa sitä kyllä on.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei kai EU:n alueella saa käyttää hormooneja lihan kasvattamiseen. Etelä-Amerikkalaisessa naudanlihassa sitä kyllä on.

        Ainakaan Suomessa ei käytetä hormooneja, eikä antibiootteja.
        On se kumma, että kaikenmaailman ´´tietäjät´´ saa vapaasti valepaskaa levittää.
        Maistoin ulkomaantuotetta, tomaattia, outo ihmeellinen sivumaku, kotimainen luomutomaatti ihan toista.


    • Lidlistä pueenollen joko kävitte ostamassa hittilenkkarit 15 egee Lidl:stä?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Israel aloitti 3. maailmansodan

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011297979.html Israel se sitten aloitti näköjään kolmannen maailmansodan.
      Maailman menoa
      563
      4844
    2. Kaksi vuotta

      Sitten mä ihastuin suhun päätä pahkaa, kun meillä klikkasi heti ekasta päivästä lähtien. Et varmasti tunne samoin ja tek
      Ikävä
      18
      3871
    3. Nainen, meidän talossa on säännöt

      1. Mies on aina oikeassa. 2. Ei vastaväitteitä. 3. Mäkättäminen kielletty. 4. Suhde on tärkein. 5. Ei salaisuuksia. 6. E
      Ikävä
      284
      2372
    4. Raamatun kiroukset ja uhkaukset osoittavat sen ihmisperäisyyden

      "Se sanotaan galatalaiskirjeessä, että jos joku levittää väärää evankeliumia: "...jos joku julistaa teille evankeliumia
      Hindulaisuus
      489
      2263
    5. Onko kenellekään muulle käynyt niin

      Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk
      Ikävä
      122
      1660
    6. Miksi me ei mies voida edes viestitellä irl?

      En odota enkä vaadi mitään, voitaisiin vain olla yhteyksissä jollain tapaa ihan oikeasti.
      Ikävä
      89
      1598
    7. Tekisin mitä vaan että

      Pääsisin eroon susta.
      Ikävä
      157
      1433
    8. Onko hän elämäsi rakkaus?

      Itse olen sitä mieltä että kyllä se näin taitaa nyt olla
      Ikävä
      75
      1421
    9. Oliko Farmi-finaalitehtävät mielestäsi tasaveroisia Lloydin ja Johannan välillä?

      Onnea Farmi-voitosta, Lloyd. Et tainnut olla ihan kaikkien suosikki, mutta puskit voittoon! Oliko finaalitehtävät miel
      Tv-sarjat
      86
      1374
    10. Mies haluaisin sinun kanssa

      Rakkauslapsen. Hänestä tulisi tosi söpö ja fiksu.
      Ikävä
      84
      1174
    Aihe