Olisiko täällä keskustelupalstalla porukkaa joka haluaisi jakaa käytännön vinkkejä siitä, miten paluu Suomeen sujui? Missä vaiheessa aloititte töiden ja asunnon etsinnän jne.
Teoriassa haluaisin palata Suomeen niin, että työpaikka olisi melko lailla tiedossa ja kenties asuntokin, mutta miten nuo asiat saa hoidetuksi jo ulkomailta käsin? Työhaastatteluihin kun pääsee vain lentäen ja vapaiden järjestely nykyisellä työpaikalla lyhyellä varoitusajalla on hankalaa...
Kiitos vinkeistä!
Mistä aloittaa paluumuuttoa suunnitellessa?
13
1879
Vastaukset
- Anonyymi
Ensinnäkin tärkein asia: Paluumuutto Suomeen ei ole mitään rakettitiedettä. Tuhannet ihmiset toteuttavat sen vuosittain ja useimpien paluumuutto sujuu hyvin. Tarinoita on kuitenkin laidasta laitaan.
Kuulemani perusteella vaikuttaisi olevan kaksi tapaa hoitaa paluumuutto:
1. "Hyppy kylmään veteen" -paluumuutto, jossa muutetaan Suomeen ilman suurempia suunnitelmia. Kaikenlaisia asioita ja ongelmia ratkotaan vasta muuton jälkeen Suomessa, jos on tarvitsee.
2. Suunnitelmallinen paluumuutto, joka tarkoittaa usein vähintään 3 kuukauden joskus jopa muutaman vuoden paluumuuttovalmisteluita ulkomailta käsin.
Minä en lähtisi arvottamaan noita tyylejä keskenään. Aiemmin olin vahvasti kakkostyylin puolestapuhuja, mutta olen huomannut että ykköstyylilläkin pärjää ja joillekin se on ehdottoman hyvä juttu. Paluumuuttoa koskevat viralliset ohjeet yleensä aina kannustavat kakkostyyliin.
Oma tyyli voi olla myös jotain ykkös- ja kakkostyyliin väliltä. Esimerkiksi nyt pandemian aikaan Suomeen on äkkilähdöllä muuttanut lapsiperheitä, joiden oli tarkoitus muuttaa vasta kesällä tai myöhemmin huolellisen suunnittelun jälkeen. Hyvin hekin ovat projektista selvinneet, vaikka paluumuutto tapahtuikin ihan eri tavalla kuin olivat alunperin ajatelleet.
Paluumuuton osalta on todella vaikea antaa ohjeita, koska ihmisten tilanteet ovat niin hirvittävän erilaisia. Tässä on muutamia asioita, jotka aiheuttavat eroja ihmisten välille.
a) Onko muuttaja/muuttajat Suomen kansalaisia?
b) Jos muuttajalle/muuttajilla ei ole Suomen kansalaisuutta, onko EU- tai ETA-maan kansalaisuus?
c) Onko muuttaja muuttamassa yksin vai perheenä?
d) Onko muuttoporukassa alaikäisiä lapsia? Ovatko lapset "vapaita" muuttamaan Suomeen (esim. huoltajuuskiistat, sijaisperheissä asuvat lapset)?
e) Etsitäänkö Suomesta työpaikkaa vain yhdelle vai useammalle ihmiselle?
f) Tarvitseeko joku mukana muuttavista henkilöistä koulu- tai opiskelupaikkaa? Millä kielellä? Millaista opiskelupaikkaa?
g) Onko muuttajalle/muuttajilla lähtömaassa kiinteää omaisuutta? Onko sen osalta tehty päätöksiä esim. myynnistä? Miten nopeasti myynti onnistuu? Täytyykö sen tapahtua ennen muuttoa?
h) Onko muuttajalla/muuttajilla lähtömaassa muita sidoksia tai keskeneräisiä asioita, jotka voivat vaikuttaa muuttoon (esim. työsuhde irtisanomissääntöineen, yritystoimintaa, keskeneräiset opinnot, lapsen huoltajuus, aviopuoliso joka ei muuta Suomeen, keskeneräiset oikeusprosessit, maksamattomat laskut, suorittamattomat rangaistukset, luottamustehtävät, sairaanhoitoprosessi kuten syöpähoidot/dialyysi jne.)?
i) Onko tullut vuosien varrella kerättyä ja talteen laitettua erilaisia tärkeitä asiakirjoja (esim. opinto- ja työtodistukset, eläkkeisiin & verotukseen liittyvät paperit, omaisuuteen liittyvät dokumentit)? Onko CV ajantasalla? Onko suosituksia? Onko digitaaliset työnhaun työkalut käytössä ja päivitettyinä? Millä kielellä tai kielillä? Onko Suomessa jo valmiiksi jonkinlaista ammatillista verkostoa?
j) Minkä alan koulutusta ja/tai työkokemusta on hankittu? Onko oma työmarkkina-arvo kunnossa vai kannattaisiko sitä jollain tavalla kohentaa?
k) Millainen työtilanne on omalla alalla Suomessa? Työvoimapulaa, työvoiman ylitarjontaa vai tasapainoinen tilanne? Onko alueellista vaihtelua em. asioissa? Jos tilanne näyttää heikolta, voisiko työpaikka löytyä toiselta alalta? Miten pandemia vaikuttaa tilanteeseen?
l) Onko tiedossa, minne päin Suomea haluaisi muuttaa? Onko kotipaikan suhteen joustovaraa (esim. mistä vaan löytyy töitä)? Onko Suomessa jo tuleva koti tiedossa ja muuttovapaa (esim. suvun maatila)? Onko paikkaa, jossa voisi asua väliaikaisesti heti Suomeen tulon jälkeen? Onko tiedossa paikkaa, jonne voisi sijoittaa mahdollista irtaimistoa väliaikaisesti (esim. kamat kummitädin varastoon Pohjanmaalle 1-8 viiikoksi kun etsii Etelä-Suomesta töitä ja asuntoa serkun kämpällä tai kalustetussa määräaikaiskämpässä väliaikaisesti majoittuen)?
m) Omistaako ulkomailla paljon/vähän irtaimistoa? Haluaako tuoda ne kaikki Suomeen? Jos ei halua tuoda mitään tai kaikkea, onko irtaimistosta helppo päästä eroon? Onko selvää miten irtaimiston tuonti tapahtuu (pakkaus, kuljetus, tullit yms). Tuleeko mukana autoa, lemmikkieläimiä tai muuta sellaista, mikä täytyy ilmoittaa viranomaisille ja mahdollisesti maksaa veroja tms.? Onko selvillä, mitä irtaimistoa haluaa muuttaa Suomeen ja mistä haluaa kenties luopua?
n) Onko muuttoa ennen selvitetty eläkkeiden maksuun, verotukseen ja arvoon (mm. valuuttakurssit) liittyviä asioita? Tämä koskee lähinnä työiän ohittaneita, mutta nuorempienkin kannattaa uhrata eläkeasioille muutama ajatus.
o) Onko muuttajalla/muuttajilla sellaista omaisuutta (esim. osakkeet, rahastosijoitukset, vakuutukset), joihin kotimaan vaihdolla on vaikutusta? Onko selvitetty, miten niiden suhteen kannattaisi toimia?
p) Onko muuton jälkeen mahdollista saada lähtömaasta jotain taloudellista tukea (esim. irtisanomispaketti, työttömyyskorvaus, opintotuki, lapsen elatusmaksut)?- Anonyymi
Kuten huomaat, on hirveän paljon asioita, jotka vaikuttavat ihmisten paluumuuttoihin. Minä sanoisin, että jos tuota listaa lukiessa tuntui siltä, ettei juuri mikään kohta liity omaan elämäntilanteeseen, kannattaa harkita myös ykköstyylin paluumuuttoa. Eli hyppyä kylmään veteen.
Etenkin yksin paluumuuttavien joukossa on paljon ykköstyyliin syystä ja toisesta päätyviä. Heillä saattaa olla vähän jos ollenkaan muutettavaa irtaimistoa. Samoin heillä on yleensä sen verran joustava luonne, että he hyväksyvät väliaikaisen asumispaikan, kotimaan vaihdon ilman työpaikkatietoa sekä muita "epämukavuus- ja epävarmuustekijöitä" osana paluumuuttoprosessia. Tähän ryhmään kuuluu myös pariskuntia ja lapsiperheitä.
Monet ovat tietenkin suunnitelleet muuttonsa viimeistä piirtoa myöden. Se on helppoa varsinkin niille, jotka ovat asuneet ulkomailla vain muutamia vuosia ja varsinkin niille, jotka ovat olleet ulkomailla työkomennuksella. Myös monet iäkkäät henkilöt ovat valmistelleet Suomeen muuttoa jo vuosien ajan hankkien/perien Suomesta asunnon valmiiksi ja miettien kaikki yksityiskohdat tarkkaan.
Loppujen lopuksi todella monen paluumuuttotyyli on sekoitus ykkös- ja kakkostyyliä. Hyvin tavallinen tilanne on, että muuttaja/muuttajat ovat selvittäneet asioita hyvinkin tarkkaan ja etsineet tietoa valtavasti, mutta kuitenkin muutto tapahtuu niin että siinä on enemmän tai vähemmän epävarmuustekijöitä mukana. Erittäin monet muuttavat Suomen ilman tietoa työpaikasta. Monet myös muuttavat enemmän tai vähemmän väliaikaiseen asuntoon ensin. Kumpikaan näistä ei ole mielestäni millään tavalla negatiivinen asia vaan täysin normaaleita asioita täällä Suomessa.
Vaikka et ehkä ole muuttamassa Suomeen Ruotsista, suosittelen kuuntelemaan tuoreen radio-ohjelman (kesto 30min), joka käsittelee paluumuuttoa Ruotsista Suomeen. Ohjelmassa haastatellaan eläkeikäistä Suomeen jo paluumuuttanutta naista sekä työikäistä naista, joka oli pian ohjelman teon jälkeen muuttamassa Suomeen miehensä ja pienen lapsensa kanssa. Löytyy tästä: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7383726
Tässä on myös pari uutisjuttua aiheesta:
https://yle.fi/uutiset/3-11328624
https://yle.fi/uutiset/3-10361046
https://yle.fi/uutiset/3-7489113
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015071420032851
https://lehti.tek.fi/index.php/tyoelama/paluumuuttaja-matti-e-lehtonen
https://businesstampere.com/fi/paluumuutto-haastaa-ja-palkitsee/
https://www.uusyrityskeskus.fi/yrittajatarinat/paluumuuttaja-toi-uuden-tuotantoalan-suomeen/ - Anonyymi
Muutama kommentti a-p listaan.
e) Minulle ei tule mieleen montaa tapausta, joissa pariskunta tai perhe olisi muuttanut Suomeen niin, että kummallakin oli ennen muuttoa työpaikka tiedossa. Poikkeuksena on lähinnä joidenkin työvoimapula-alojen työntekijät (lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat, erikoisosaajatason koodaajat, kokit, tarjoilijat, siivoojat, hitsaajat yms.). Joskus tietenkin pariskunta saattaa pystyä työllistymään samaan yritykseen kuten perheyritykseen, joka on läheisten omistuksessa. Osalla muuttajista oma työ/yritys seuraa mukana kuten kuvataiteilijoilla, kuvittajilla, kääntäjille, kirjailijoilla tai vastaavilla saattaa olla. Joskus puoliso ei tarvitsekaan heti töitä, koska hänelle on tiedossa opiskelupaikka, lastenhoitoa kotona tms. Yksin Suomeen paluumuuttajia on joskus työpaikka valmiina odottamassa, mutta todella usein työpaikkaa ei vielä ole, vaikka työnhaun olisi aloittanut jo ulkomailta käsin.
h) Kaikki eivät ole tulleet ajatelleeksi, että lähtömaasta irrottautuminenkin ottaa aikansa. Vaikka työnantajat olisivat kiinnostuneita paluumuuttavasta työnhakijasta, he eivät voi odottaa kuukausia, jos he tarvitsevat työntekijää heti tai pian. Esimerkiksi Ruotsissa irtisanomisaika on usein kolme kuukautta, mikä on Suomen työmarkkinoilla usein liian pitkä aika työnantajan odoteltavaksi.
i) Hämmentävän moni ihminen laiminlyö tämän asian. Sitä toki tapahtuu niin Suomessa kuin ulkomailla asuvillekin.
j) Työmarkkina-arvoa koskeviin kirjoituksiin kannattaa perehtyä netissä, jos asia on itselle vieras. Ei kannata säikähtää kyseistä sanaa, vaikka se voi kuulostaa kamalalta. Kyse on loppujen lopuksi varsin yksinkertaisista asioista. Oman työmarkkina-arvon kohentaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Monesti on kyse siitä, että pystyy todentamaan osaamistaan, yrittää täydentää osaamistaan tarvittaessa jne. Suomessa on nykyään mm. paljon verkko-opiskelumahdollisuuksia, joiden avulla voi opiskella yksittäisiä kursseja tai vaikka kokonaisia tutkintoja. Myös näyttökokeet soveltuvat aikuisille hyvin. Suomen lainsäädäntö edellyttää monilla aloilla tiettyjä lupakortteja, joiden hankkiminen ei yleensä ole kovin hankalaa. Esimerkiksi hygieniapassin moni itseopiskelee yhden illan aikana ja käy suorittamassa sen jälkeen noin tunnin kestävän testin. Moni ulkomailta Suomeen paluumuuttajia on ollut hämmentynyt, miten pitkällä Suomi on digitalisaatiossa. Se helpottaa monien paluumuuttavien urakkaa huimasti, mutta se vaatii digi-taitoja. Ihmiset ovat tällä hetkellä hyvin eri tavoin hankkineet digi-taitoja. Toiset ovat eksperttejä, toiset vasta-alkajia. Omia digi-taitoja voi vahvistaa mm. Ylen Digitreenien avulla.
k) Eri alojen ja alueiden työllisyystilannetta Suomessa kannattaa tutkia mm. Ammattibarometrin avulla: https://www.ammattibarometri.fi/
m) Jos haluaa ennen kotimaan vaihtoa päästä eroon kaikesta tai osasta irtaimistoaan, se työ kannattaa aloittaa ajoissa. Paluumuuttavien tarinoissa toistuu kerta toisensa jälkeen tarina siitä, kuinka tavaraa oli 3-10 kertaa enemmän kuin oli kuviteltu ja miten vaikea siitä oli päästä eroon. Monet ovat arvioineet tavaroiden lajitteluun, kierrätykseen ja pakkaamiseen kuluvan ajan rajusti alakanttiin, mikä on saattanut aiheuttaa isoja ongelmia muuttoprojektille sekä ennen kaikkea stressiä ja riitoja yms.
n) Eläkeasioihin liittyy valtavasti väärinkäsityksiä ja urbaaneja legendoja. Iäkkäämpien paluumuuttajien kannattaa selvittää kotimaan vaihdon vaikutuksia eläkkeeseen huolellisesti esimerkiksi Suomi-Seuran työntekijöiden avustuksella. https://suomi-seura.fi/fi/#
p) Etenkin EU-maista muuttavien kannattaa selvittää, voiko joitain tukia saada kotimaan vaihdon yhteydessä entisestä kotimaasta. Esimerkiksi työttömyystukea voi yleensä saada kolmen kuukauden ajan toisessa EU-maassa tapahtuvaa työnhakua varten. Tällaiset tuet auttavat monia muuttoprosessin aikana ja heti sen jälkeen, kun on paljon asioita hoidettavana eikä kaikkia päätöksiä saa heti. Varsinkin nyt pandemian aikana virastoissa on ruuhkaa, joten kannattaa varautua omin säästöin ja/tai akuuttiapua hakemalla selviämään pahimman yli. Vaikka saisi työpaikan heti, ensimmäisen kuukauden palkkakin tulee yleensä vasta kuukauden jälkeen. Jos on Suomen kansalainen, pääsee siirtymään Suomen sosiaaliturvan piiriin heti muuton jälkeen. Eli jos työpaikkaa ei löytyisi kolmen kuukauden aikana, voi sen jälkeen saada Suomen työttömyyskorvausta sekä tarvittaessa muita tukia kunnes työpaikka löytyy. Ulkomaan kansalaisten tilanne on toisenlainen, mikä kannattaa huomioida, jos itsellä tai perheenjäsenillä ei ole Suomen kansalaisuutta.
- Anonyymi
Covid-19-pandemian aikana ulkomailla pysyvästi asuville suomalaisille on annettu ohje pysyä nykyisissä kotimaissaan ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Tilanteen pitkittyessä kannattaa seurata ohjeita Suomi-Seuran nettisivuilta, mistä myös maaliskuussa annetut ohjeet löytyvät:
https://suomi-seura.fi/suomi-seura-ulkomailla-asuvien-suomalaisten-kannattaa-pysya-nykyisissa-asuinmaissaan/
Paluumuuttoa suunnittelevien kannattaa myös huomioida, ettei tällä hetkellä esimerkiksi laivayhtiöt hyväksy yksityishenkilöiden muuttokuormia kyytiin. Vain rahdin kuljetukset kuuluvat poikkeusaikana sallittuihin kuljetuksiin. Myöskään matkustajia ei oteta autolautoille entiseen tapaan. Lentoyhtiöillä on saman tyyppisiä rajoituksia. Monet maat ovat sulkeneet rajansa, mikä vaikeuttaa matkustamista maiden välillä ja läpikulkuliikennettä maiden halki.
Myös Maahanmuuttovirasto on keskeyttänyt osan toiminnastaan pandemian vuoksi. Esimerkiksi viisumeiden, oleskelulupien ja mahdollisesti kansalaisuuksien myöntäminenkin on nyt jäissä. Tämän vuoksi henkilöiden, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta, pääsy Suomeen on tällä hetkellä hyvin vaikeaa. Kannattaa tarkastaa tilanne Maahanmuuttoviraston nettisivuilta.
Ulkomailta Suomeen palaaviin täytyy Suomeen saavuttuaan asettua kahdeksi viikoksi karanteeniin, jonka aikana ei saa käydä edes ruokakaupassa eikä apteekissa. Tätä varten Suomeen palaavilla täytyy olla etukäteen hankittuna karanteeniin soveltuva asuinpaikka tai omakustanteinen hotellimajoitus. Jos henkilö ei saa apua esim. ruokaostosten tekemiseen muualta, apua voi pyytää asuinkunnan viranomaisilta. Ensisijaisesti suositellaan käyttämään nettiruokakauppojen kotiinkuljetuksia yms. - Anonyymi
Tässä on linkkejä tärkeisiin tahoihin paluumuuttoa Suomeen miettiville:
Digi-taitoja ja väestötietovirasto (ent. Väestörekisterikeskus):
https://dvv.fi/suomeen-muutto
TE-palvelut (ent. työvoimavirasto):
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/tyohon_suomeen/elamaa_suomessa/index.html
Infofinland.fi / Muutto Suomeen:
https://www.infofinland.fi/fi/muutto-suomeen
KELA / Paluumuutto Suomeen ulkomailta:
https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille-paluu-suomeen
PS. Suomessa lähes kaikkien asioiden hoitamiseen tarvitsee digitaalisen tunnistautumisen. Tunnistautumisen voi hoitaa nettipankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ne saadaksesi sinulla täytyy olla suomalainen henkilötunnus ja voimassa oleva henkilötodistus. Henkilötodistuksia myöntää poliisi (valitse passin/henkilökortin hakeminen): https://www.poliisi.fi/luvat- Anonyymi
Yksi tärkeä paluumuuttajia neuvova taho on Suomi-Seura ry. Ulkosuomalaisten ja paluumuuttoa harkitsevien neuvonta kuuluu heidän tehtäviinsä, joten älä epäröi pyytää apua tarvittaessa.
Suomi-Seura ry. on vuonna 2019 julkaissut päivitetyn version Takaisin suomeen -oppaasta. Sen voi ostaa myös sähköisenä (12€).
https://suomi-seura.mycashflow.fi/product/138/takaisin-suomeen-sahkoinen-opas
Suomi-Seura ry. järjestää syksyisin Paluumuuttajan infopäivän, joka on tänä vuonna määrä järjestää Helsingissä perjantaina 14.8.2020 klo 10 – 14. Katso lisätiedot Suomi-Seura ry:n nettisivuilta.
Suomi-Seura ry:n nettisivuilla on hyödyllistä tietoa paluumuuttoa Suomeen suunnitteleville. Henkilökohtaista neuvontaa voi saada mm. puhelimitse ja sähköpostitse.
https://suomi-seura.fi/fi/
- Anonyymi
Tämä palsta on aika hiljainen. Jos haluaa kuulla tuoreempia kokemuksia ja tietoja paluumuutosta, kannattaa liittyä esim. Facebookin paluumuuttoa käsitteleviin ryhmiin. Ihmiset keskustelevat ryhmissä omilla nimillään. Löydät ryhmät Facebookin hakutoiminnolla. Suomen paluumuuttajilla on ainakin alla mainitut ryhmät Facebookissa.
1. Paluumuuttajat
2. Pääkaupunkiseudun paluumuuttajat
3. Between Jobs Paluumuuttajat- Anonyymi
Näissä ryhmissä ihmiset juttelevat erilaisista paluumuuttoon liittyvistä asioista hyvinkin konkreettisella tasolla ja yksityiskohdat kertoen. Paluumuuttoa harkitsevien ihmisten neuvominen on tosi vaikeaa, jos kysymykset eivät ole riittävän tarkkoja, koska ihmisten tilanteet ovat niin erilaisia.
- Anonyymi
Meidän perhe eli minä, vaimo ja pojat (8v & 11v) muutettiin Ruotsista Suomeen reilu 4kk sitten. Vaimo ja pojat ei olleet koskaan asuneet Suomessa, mutta vaimollakin on suomalaiset vanhemmat. Kaikki on mennyt hyvin.
Muuttopäätös tehtiin keväällä 2019, talo myyntiin syksyllä jolloin myös irtisanouduttiin töistä, vaikka ei ollut Suomessa sen enempää kotia kuin töitäkään tiedossa. Talo meni kaupaksi parissa viikossa, minä sain työpaikan Suomesta jo ennen muuttoa ja vaimollakin oli siinä vaiheessa melkein varma työpaikka. Väliaikainen vuokra-asunto löytyi todella helposti sieltä, mistä haluttiin. Kaikki sujui tosi helposti ja pojille löytyi fiksu koulu läheltä kotia. Vaimo sai sen työpaikan, mitä hänelle oli lupailtiin, mutta työsuhde ei ole vakituinen kuten minulla. Nyt vaimo pohtii, miten hänen kannattaisi työelämän kanssa tehdä. Etsitään omakotitaloa alueelta, missä on vähemmän työpaikkoja. Hänen kannattaisi ehkä hankkia sellainen pätevyys, että vakituisia töitä löytyisi läheltä kotia tai sitten hänen täytyy olla valmis pidempiin työmatkoihin. Hän siis saattaa aloittaa aikuisopinnot alalta, mitä hän on aiemmin jo opiskellut tai sitten jotain ihan uutta. Täytyy vähän kartoittaa alueita, mistä talo voisi löytyä ja sitten työmatkoja. Meidän perheen muutosta löytyy jotain kirjoituksia mun aloittamista ketjusta, johon linkki ohessa. Varsinkin ketjun loppupäässä on raportteja muuton etenemisestä. https://keskustelu.suomi24.fi/t/16032154/kotipaikka-suomesta-duunariperheelle - Anonyymi
Paras tapa on tietysti aloittaa niistä yrityksistä joissa on ollut töissä ja niistä paikkakunnista joissa on sukulaisia.
Pienillä paikkakunnilla on edullisempaa elää ja töitä on suhteessa enemmän kuin suurilla. Aluksi kannattaa asuva vuosi-kaksi vuokralla sillä suomalaisia poistuu sellaista vauhtia maanpäällisestä elämästä että 30% asunnosita vapautuu seuraavien vuosien aikana. Joten, omakotitalotkaan eivät maksa maltaita. Niitä alkaa saamaan 50 000 eurolla pikiten varresta ja katuvalot on perille asti.
Se varallisuus jonka tuo mukanaan, sillä elelee vuden verran. Joten jos ei heti onnistu niin ei oudu pulaan.
Sukulaiset ovat se paras tietopankki. Käytä niitä. - Anonyymi
Tuo ensimmäinen kommenti on oikeastaan aika kattava.
Tämän vuoden aikana (ja viimevuodenkin) on Suomessa kuollut niin paljon ikäihmisiä että markkinoille on tullut 5% koko asuntokannasta. Osa on tietysti mennyt kaupaksi mutta hintatrensi ona jyrkästi aleneva. Oletan että vuodenvaihteessa tapahtuu samanlainen romahdus kuin -90/-91 vaihteessa, eli hinnat puolittuvat.
Tarjolla on jo nyt paljon omakotitaloja 30-50km kaupunkien ulkopuolella joiden pyyntihinta on mitä on. Mutta verotusarvolla ne kaupat ovat pääsääntöisesti syntyneet.
Esim. vastapätä oleva tiilitalo, rakennettu -70 luvun lopulla noin 1000e tontilla: 54 000e. Siihen pystyy kuka vaan ja ne maalaukset ja kaapistojen uusinat voi sitten suorittaa tulevina kesinä. Jollei halua aloittaa heti. Asumaan pääsee välittömästi.
Niin että vaihtoehtoja on. Ja kun maassa saa oleskelal 6kk ilman muuttoilmoitusta, niin sen aikaa voi olla työttömänä lähtömaassa. Sieltä saa työttömyyskorvauksen asioiden hoitamisen aikana ja vähän aikaa elämiseenkin. Ja sitten vasta muuttaa kirjat Suomeen. Jolloin, jos ei saa töitä, niin pääsee täkäläisen sosialiturvan piiriin.
Ei siis suurempia riskejä.- Anonyymi
Nyt annoit kyllä väärää tietoa!
1. Ensinnäkin muuttoilmoitus Suomeen muutosta täytyy kyllä tehdä aiemmin kuin 6kk päästä, jos haluaa noudattaa Suomen lakia ja määräyksiä. Toki määräyksissä on kohta, että "jos aiot asua Suomessa korkeintaan 6kk, sinun ei tarvitse tehdä muuttoilmoitusta". Sen voi tietysti tarkoitushakuisesti tulkita niin, ettei muka aio jäädä Suomeen yli kuudeksi kuukaudeksi, mutta kun kuusi kuukautta on täynnä, muuttaakin mieltään ja jää Suomeen. Silloin kannattaa muistaa pari asiaa: a) Jos ei ole tehnyt muuttoilmoitusta Suomeen, ei asu virallisesti Suomessa, eikä ole oikeutettu Suomessa asuvien palveluihin. Tämän luulisi kirpaisevan mm. lapsiperheitä, joiden lapset eivät ole oikeutettuja päiväkoti-, koulu- eikä neuvolapalveluihin, jos perhettä ei ole kirjattu Suomen väestötietohin Suomessa vakituisesti asuvina. Myöskään julkisia terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palveluita ei saa (paitsi tietysti ensiavun ja yksityisiltä lääkäriasemilta ns. turistien palvelut). Lääkkeet maksavat enemmän kuin asukkaille ellei hae niitä ex-kotimaastaan jne. Ei voi myöskään välttämättä saada muita tavanomaisia palveluita kuten täydellisiä pankkipalveluita, verottajan palveluita (= vaikea ottaa työtä vastaan, vaikka sellaista tarjottaisiin) tai aloittaa opintoja Suomessa. En ole varma, miten saa esimerkiksi sähkösopimuksen solmittua tai muut.
2. Toiseksi kannattaa huomioida, että sitten jos ja kun rekisteröityy Suomessa vakituisesti asuvaksi, ei edes välttämättä saa siihen hyväksyvää päätöstä. Ei Suomi ole myöntänyt maahanmuutto-oikeutta kaikille Ruotsistakaan muuttaville. Suomen kansalaisilla tilanne on erilainen, mutta yleisellä tasolla kannattaa muistaa, ettei Suomi toivota tervetulleeksi kaikkia maahanmuuttajia. Esimerkiksi rikostausta tai muut epäselvyydet saattavat olla esteenä.
https://dvv.fi/muutto-ulkomaille-tai-ulkomailta-suomeen
3. Suosittelen kaikkia Ruotsista muuttavia harkitsemaan, kannattaisiko sittenkin rekisteröityä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa ohjeiden mukaan eli henkilökohtaisesti viikon kuluessa muutosta ja asianmukaisten asiakirjojen kanssa.
https://dvv.fi/muutot-pohjoismaiden-valilla
Jos Suomeen muutto on epävarmaa, niin ainahan sitä voi tulla Suomeen koejaksolle joko loman aikana (esim. kouluikäisten lasten perheet) tai sitten muunakin aikana (eläläiset & työttömät). Silloin voi vielä säilyttää kotinsa Ruotsissa ja tulla Suomeen ns. lomalle kenties työtä ja kotipaikkaa etsimään sekä muuton järkevyyttä pohtimaan.
4. Mitä tulee noihin halpoihin omakotitaloihin, niin ihan samanlaisia talojahan löytää Ruotsistakin. Halvalla on myynnissä ihan kelvollisia taloja. Niissä on vain valitettavasti usein sellainen ongelma, ettei niiden lähiseudulla ole kovinkaan paljon työpaikkoja tarjolla. Eläkeläisille nekin talot saattavat sopia hyvin, mutta kannattaa miettiä, löytyykö riittävän läheltä tarpeellisia palveluita kuten ruokakauppoja, terveydenhuoltoa, kirjastoa yms. Halvan talon hinta ei välttämättä myös nouse jatkossa, vaan hintakehitys voi olla myös negatiivinen. Viime aikoina tosin entistä useammat suomalaiset ovat innostuneet muuttamaan pienille paikkakunnille. Varmasti tulevaisuudessa joillakin paikkakunnilla kiinteistöjen hinnat ovatkin nousseet ja palvelut kohentuneet uusien asukkaiden myötä. Suomesta löytää edullisia asuntoja ja taloja myös sellaisistapaikoista, jotka sijaitsevat ihan fiksun etäisyyden päässä työpaikoista. Työn tekemisestä edellinen kirjoittaja ei kuitenkaan kirjoittanut mitään, joten en oikein päässyt selvyyteen, näkeekö hän edes mitään mieltä palkkatyön tekemisessä.
5. Suomalaisen sosiaaliturvan piiriin ei pääse niin vain siirtymään, jos ei ole Suomen kansalainen eikä löydä työ- tai opiskelupaikkaa Suomesta. Ruotsinkielisiä työ- ja opiskelupaikkoja on tarjolla rajatusti. Englanninkielisiä paikkoja on tarjolla vielä vähemmän ja niistä on todella kova kilpailu. Nämä seikat vaikeuttavat monien pohjoismaalaisten Suomeen muuttoaikeita.
- Anonyymi
Tuttavani muutti täältä Norjasta Suomeen toissavuonna. Eli. Seurasi kahden vuoden ajan aktiivisesti avoimia työpaikkoja ja rakenteli sitä CV:tä ja täytti hakemuksia. Kun kolmannen kerran tarjottiin töitä, niin natsasi mieluisa asuinpaikkakin ja asunto. Luulisin siis, että siihen työpaikkaan ainoastaan kannattaa keskittyä ensin. Sehän ei kylläkään ole ainoa osa paluumuuttoa, mutta noin puolet, eli suurin. Loput ovat asioita, jotka voi varmasti järjestää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Theermannilla kulkee!
Vouti vie kaiken mikä mieheltä irti lähtee ja palstan naiset syyttävät tilanteesta kilpaa eri naisia. Miehellä on elämän1368019- 615961
Esivaihdevuodet, menopaussi
https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/terveys/esivaihdevuodet-eli-premenopaussi Täällä kun puhutaan pa813352Tänään taas tuli pari-kolme juttua
Jotka niin mielelläni jakaisin sun kanssa. Niin paljon elämää jaettavana ja niin selkeä paikka sinulle. Mutta ymmärrän73103Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101728Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2131719Miksi putin ei valinnut ensimmäiseksi kohteekseen Suomea?
Olisiko ollut sittenkin helpompi kohde?3431453Ukraina sai luvan vastata ohjuksin Venäjän lueelle
Mediatietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Ylen kirjeenvai3351212Olen jälleen pahoillani
Harjoittamastani henkisestä väkivallasta palstan välityksellä. Kyllä ne voi vaikuttaa jotenkin mieleen, vaikka ei itsell931209Oot vaan niin hellä
Ja lämmin luonteeltasi, että rakastan sitä yli kaiken. Oot ehkä tietämättäsi auttanut mua todella paljon. Auttaisit tämä321141