Glykeemisen indeksin huomioiminen painonhallinnassa

Anonyymi

Hei olen lukenut näitä olut ja karppaus jne keskusteluja ja jäin miettimään että ajatteleeko tai noudattaako kukaan (varsinkaan diabeetikko) ruoan glykeemistä indeksiä. Mitä olen lukenut, niin se on ainakin maailmalla se tärkein juttu diabeteksen hoidossa ja painonhallinnassa. Tämä noudattelee hiilihydraattien rajoittamiseen liittyviä dieettejä, mutta ottaa huomioon myös sen, ettei kaikki hiilihydraatit vaikuta yhtä rajusti verensokeritasoon. Seuraatteko näitä periatteita tai taulukoita, laihduttajat tai te diabeetikot? Miten suomalaisessa diabeteksen hoidossa? Vai vieläkö on sellainen meininki, että syödään mitä tahansa verensokeria nostattavaa ja sitten piikitetään insuliinia?

https://www.fammed.wisc.edu/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_glycemic_index_patient.pdf

https://www.sydney.edu.au/research/research-impact/how-the-glycemic-index-has-changed-the-meaning-of-healthy-food.html

Oluessa se glykeeminen indeksi eli verensokeria nostattava vaikutus on erittäin korkea (käyrä jyrkkä), mutta sen aiheuttama glykeeminen kuorma on pienempi kuin voisi olettaa, jos se annos jää yhteen. Harvemmin taitaa jäädä. Se mikä on tosiaan mielenkiintoista, ei viinillä ja väkevillä sitä kuormaa juuri lainkaan ole.

Se hieno juttu on muuten pastan syömisessä että sitä glykeemistä indeksiä voi madaltaa valmistamalla se "kahteen kertaan". Jäähdys ja uudelleen lämmitys muuttaa hiilihydraattien rakennetta niin, että glykeeminen kuorma kevenee huomattavasti.

https://www.sciencealert.com/heating-your-pasta-makes-it-significantly-better-for-you

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/3LncBcDcCXKgtpFvrDZVnNQ/can-my-leftovers-be-healthier-than-the-original-meal

Hyödynnättekö näitä tietoja omassa ruokavaliossanne? Näistä kuulin ensimmäistä kertaa 1990-luvulla kun tutustuin Montignac-ruokavalioon ja myöhempi 30 vuotta on vahvistanut tätä todeksi, kun diabeteksen hoitotutkimuksessa tätä on tutkittu ympäri maailman.

3

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hiilihydraattien jakaminen "hyviin" ja "huonoihin" hiilihydraatteihin perustuu juuri tuohon samaan ajatukseen. On erikseen olemassa myös ihan dieetti, jolla lasketaan juurikin tuota GI:tä. En muista, kyllä dieetin nimeä.

      Se, miten syö, riippuu aika paljon diabeetikosta. Nykyisin on automaattisia insuliinipumppuja ja hoito parantunut huomattavasti, joten diabeetikkokin voi melko vapaasti syödä.

      • Anonyymi

        "Nykyisin on automaattisia insuliinipumppuja ja hoito parantunut huomattavasti, joten diabeetikkokin voi melko vapaasti syödä."

        Ei ne mittarit tilannetta muuta miksikään jollei muuta sitä mitä syö.


      • Anonyymi

        Ihan uuden asian opin kun luin näitä ulkomaan yliopistojen GI - sivuja. Sokerilla ja sokerilla voi olla valtava ero. Nimittäin agavesiirappi ei nosta veren glukoosia juurikaan kuten muu sokeri ja hunaja ja muut siirapit. Toinen valtava yllätys oli päärynän alhainen GI-kuorma. Sehän sopii mulle, kun päärynän ja sinihomejuuston yhdistelmä on yksi parhaita mitä tiedän.

        Minulle sopivalta ruokavaliolla tuntuu juuri tämä. Pelkällä vhh:lla paino jää jumittamaan ja tulee väsymystä ja voimattomuutta kun pitäis jaksaa käydä töissä ja rakastan uintia ja liikkumista. Ei oikein treeni kulje, sen mitä nyt treenaan, eli jumppaa, kävelyä, crossailua, uintia. Mut jos nauttii ennen sitä vaikka puuroa tai omatekoista leipää tai pähkinöitä niin jaksaa ja aineenvaihdunta tuntuu saavan potkua. Mulle kuuluu kaura ja puuro, marjat, muut hyvät viljantapaiset kuidut ja vastineet, tattari ja soija (luomua aina jos on) Rukiista ja vehnästä saan suolistotulehduksen joten superherkkuni paahdettu ruisleipäkin jäi nyt kahdesti vuodessa nautittavaksi herkuksi. Joulu ja juhannus.

        Yksi asia on muuttunut sillä olen jättänyt pois punaisen lihan kokonaan. Varmuudeksi otan B12-vitamiinia. Kalaa, munaa, juustoja, ja joskus kanaa ja kalkkunaa. Leivän teen itse karppaus.infon reseptillä. Se leipä on herkullista vaihtelua. Tuoksukin on huumaava jo paistettaessa. Sen lisäksi omatekoista siemennäkkäriä. Muuten syön paljon salaatteja eväänä töissä ja kasviskeittoja jotka itse surautan. Linssikeitto on suosikki.

        Pizzaakin voi tehdä, olen juuri kukkakaalipohjaan harrastanut ja hyväksi havainnut. Päälle saa latoa ihania rasvaisia herkkuja. Juusto on mulle tärkeä.

        Kunnolliset ateriavälit pitää olla, syön vain kolme kertaa päivässä. Mulle tämä sopii, enkä tyrkytä tätä muille, kunhan olen utelias miten muut on syömisensä ratkaisseet ja varsinkin diabetestaan hoitavat. Minä olen ihottumaa lukuunottamatta terve naiseläjä. Kaikesta voista ja juustosta huolimatta kolesteroliarvot ihanteelliset, eli LdL 1.00 ja HdL 3.00. Oliiviöljy on mun tärkein rasvan lähde. Kiitos kun sain avautua, olisi mukava kuulla muiden kokemuksia GI:stä.

        Terv. aloittaja.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      173
      2990
    2. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      429
      2365
    3. Pimahdan kohta ihan kunnolla

      Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
      Ikävä
      46
      2304
    4. Toivottavasti vielä kohdataan mies

      Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
      Ikävä
      132
      1626
    5. Antaisitko mies minulle jonkun vinkin

      Että tietäisin, että minun kannattaa uskoa vielä meihin. Nyt just heikko hetki ja usko meinaa loppua. Pelkään, että tila
      Ikävä
      43
      1548
    6. Naiselle, rakkaalle!

      Pitäiskö nyt vähän jutella, on se sitten mitä tahansa. Mä oon sun puolella, hiljaisuutes aion rikkoa. Tulen vaikka karmi
      Tunteet
      12
      1490
    7. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      233
      1380
    8. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

      kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
      Ikävä
      131
      1375
    9. Hallitus käy seuraavaksi palkansaajien sunnuntailisien kimppuun

      Vuoro-ja sunnuntaityötä tekeville työntekijöille, muun muassa hoitajille, poliiseille, kaupan työntekijöille jne. on luv
      Maailman menoa
      257
      1349
    10. Vanhemmalle naiselle

      Aikataulu muutos. Ensi viikolla pistetään asia vireille. Ei juhannukseen asti aikaa. Kannatti valehdella!
      Ikävä
      56
      1243
    Aihe