Hei olen lukenut näitä olut ja karppaus jne keskusteluja ja jäin miettimään että ajatteleeko tai noudattaako kukaan (varsinkaan diabeetikko) ruoan glykeemistä indeksiä. Mitä olen lukenut, niin se on ainakin maailmalla se tärkein juttu diabeteksen hoidossa ja painonhallinnassa. Tämä noudattelee hiilihydraattien rajoittamiseen liittyviä dieettejä, mutta ottaa huomioon myös sen, ettei kaikki hiilihydraatit vaikuta yhtä rajusti verensokeritasoon. Seuraatteko näitä periatteita tai taulukoita, laihduttajat tai te diabeetikot? Miten suomalaisessa diabeteksen hoidossa? Vai vieläkö on sellainen meininki, että syödään mitä tahansa verensokeria nostattavaa ja sitten piikitetään insuliinia?
https://www.fammed.wisc.edu/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_glycemic_index_patient.pdf
https://www.sydney.edu.au/research/research-impact/how-the-glycemic-index-has-changed-the-meaning-of-healthy-food.html
Oluessa se glykeeminen indeksi eli verensokeria nostattava vaikutus on erittäin korkea (käyrä jyrkkä), mutta sen aiheuttama glykeeminen kuorma on pienempi kuin voisi olettaa, jos se annos jää yhteen. Harvemmin taitaa jäädä. Se mikä on tosiaan mielenkiintoista, ei viinillä ja väkevillä sitä kuormaa juuri lainkaan ole.
Se hieno juttu on muuten pastan syömisessä että sitä glykeemistä indeksiä voi madaltaa valmistamalla se "kahteen kertaan". Jäähdys ja uudelleen lämmitys muuttaa hiilihydraattien rakennetta niin, että glykeeminen kuorma kevenee huomattavasti.
https://www.sciencealert.com/heating-your-pasta-makes-it-significantly-better-for-you
https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/3LncBcDcCXKgtpFvrDZVnNQ/can-my-leftovers-be-healthier-than-the-original-meal
Hyödynnättekö näitä tietoja omassa ruokavaliossanne? Näistä kuulin ensimmäistä kertaa 1990-luvulla kun tutustuin Montignac-ruokavalioon ja myöhempi 30 vuotta on vahvistanut tätä todeksi, kun diabeteksen hoitotutkimuksessa tätä on tutkittu ympäri maailman.
Glykeemisen indeksin huomioiminen painonhallinnassa
3
282
Vastaukset
- Anonyymi
Hiilihydraattien jakaminen "hyviin" ja "huonoihin" hiilihydraatteihin perustuu juuri tuohon samaan ajatukseen. On erikseen olemassa myös ihan dieetti, jolla lasketaan juurikin tuota GI:tä. En muista, kyllä dieetin nimeä.
Se, miten syö, riippuu aika paljon diabeetikosta. Nykyisin on automaattisia insuliinipumppuja ja hoito parantunut huomattavasti, joten diabeetikkokin voi melko vapaasti syödä.- Anonyymi
"Nykyisin on automaattisia insuliinipumppuja ja hoito parantunut huomattavasti, joten diabeetikkokin voi melko vapaasti syödä."
Ei ne mittarit tilannetta muuta miksikään jollei muuta sitä mitä syö. - Anonyymi
Ihan uuden asian opin kun luin näitä ulkomaan yliopistojen GI - sivuja. Sokerilla ja sokerilla voi olla valtava ero. Nimittäin agavesiirappi ei nosta veren glukoosia juurikaan kuten muu sokeri ja hunaja ja muut siirapit. Toinen valtava yllätys oli päärynän alhainen GI-kuorma. Sehän sopii mulle, kun päärynän ja sinihomejuuston yhdistelmä on yksi parhaita mitä tiedän.
Minulle sopivalta ruokavaliolla tuntuu juuri tämä. Pelkällä vhh:lla paino jää jumittamaan ja tulee väsymystä ja voimattomuutta kun pitäis jaksaa käydä töissä ja rakastan uintia ja liikkumista. Ei oikein treeni kulje, sen mitä nyt treenaan, eli jumppaa, kävelyä, crossailua, uintia. Mut jos nauttii ennen sitä vaikka puuroa tai omatekoista leipää tai pähkinöitä niin jaksaa ja aineenvaihdunta tuntuu saavan potkua. Mulle kuuluu kaura ja puuro, marjat, muut hyvät viljantapaiset kuidut ja vastineet, tattari ja soija (luomua aina jos on) Rukiista ja vehnästä saan suolistotulehduksen joten superherkkuni paahdettu ruisleipäkin jäi nyt kahdesti vuodessa nautittavaksi herkuksi. Joulu ja juhannus.
Yksi asia on muuttunut sillä olen jättänyt pois punaisen lihan kokonaan. Varmuudeksi otan B12-vitamiinia. Kalaa, munaa, juustoja, ja joskus kanaa ja kalkkunaa. Leivän teen itse karppaus.infon reseptillä. Se leipä on herkullista vaihtelua. Tuoksukin on huumaava jo paistettaessa. Sen lisäksi omatekoista siemennäkkäriä. Muuten syön paljon salaatteja eväänä töissä ja kasviskeittoja jotka itse surautan. Linssikeitto on suosikki.
Pizzaakin voi tehdä, olen juuri kukkakaalipohjaan harrastanut ja hyväksi havainnut. Päälle saa latoa ihania rasvaisia herkkuja. Juusto on mulle tärkeä.
Kunnolliset ateriavälit pitää olla, syön vain kolme kertaa päivässä. Mulle tämä sopii, enkä tyrkytä tätä muille, kunhan olen utelias miten muut on syömisensä ratkaisseet ja varsinkin diabetestaan hoitavat. Minä olen ihottumaa lukuunottamatta terve naiseläjä. Kaikesta voista ja juustosta huolimatta kolesteroliarvot ihanteelliset, eli LdL 1.00 ja HdL 3.00. Oliiviöljy on mun tärkein rasvan lähde. Kiitos kun sain avautua, olisi mukava kuulla muiden kokemuksia GI:stä.
Terv. aloittaja.
Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jäätävä epävarmuus
Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko852230- 431820
Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!
Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!721584- 761366
Pitsaa selliiä
Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon261204- 771191
- 481183
- 591081
Nyt tiedän
Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai401037- 39983