Kärsimyksen filosofiaa

Anonyymi

-Suomessa tehdään paljon itsemurhia ja syödään paljon masennuslääkkeitä, mutta Suomea pidetään yhtenä onnellisimpana maana.
-Monissa myyteissä ihmisen alkuperäinen tila oli onnellinen, mutta sitten tapahtui jotain joka toi kärsimyksen. (Kenties astuminen fyysiseen maailmaan "henkisestä".)
-Kärsimys voi opettaa empatiaa muita kärsiviä kohtaan.( moraalin alku?)
-Kärsimys voi kouluttaa paukapään viisaammaksi.
-Luonnonlait on oltava tietynlaiset. Se aiheuttaa kärsimystä. Jos hyppäät katolta, satutat jalkasi.
-Ihmisen vapaa tahto aiheuttaa kärsimystä. Voin valita lyönkö sinua vai en.
-Tietämättömyys aiheuttaa kärsimystä.
-Uskonto saattaa ahdistaa, mutta monet sanovat, että vain Jumala pystyy antamaan tosi onnellisuuden sydämeen ja koko maailmasta ei löydy mitään pysyvää onnea.
-Romahdus voi olla uuden alku ja hyödyllinen.

Loppujen lopuksi kärsimykselle ei oo aina syytä ja kärsimys on suuri mysteeri.

Mitä sinä olet oppinut kärsimyksestä?

--
heisielu

14

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Johtuu ilmastosta.

    • Anonyymi

      Kipu ja kärsimys ovat kaksi eri asiaa. Kipu ei aina välttämättä johda kärsimykseen. Jotkut jopa nauttivat kivusta. Kivun muuttuminen kärsimyskokemukseksi on mielellinen episodi. Oliot ja esineet, joilta puuttuu mieli tai joiden mieli on kapasiteetiltaan rajallinen, eivät saamistaan mahdollisista vaurioista huolimatta kärsi. Kivun tahallinen tuottaminen siitä seuraavine kärsimyksineen puolestaan on moraalinen kysymys.

      Kiikkustuolista

    • Anonyymi

      Kärsimys, kipu, kitka, vamma, murtuminen, rikkoontuminen, jne. johtuvat yksinkertaisesti siitä ettei kaikki ole ollut oikein ja kohdallaan. Henkisesti voimme huonosti jos poikkeamme tai joudumme poikkeamaan totuudesta, kipua syntyy väärästä liikkeestä huonot tekniset ratkaisut päätyvät rikkoontuneisiin rakenteisiin.

      Työ on luonnolisesti elämisen edellytys ja on ollut oikein sitä arvostaa ja siihen opettaa. 60-luvulla työttömiä oli hyvin vähän ja heidän soimaaminen ei aiheuttanut suurta ahdisusta koko yhteiskuntaa ajatellen. 2000-luvulla aidosti tarpeellista työtä tekee paljon harvemmat. Sama moraalinen velvoite on jo epätotta ja tuottaa ihan muuta kuin maailman onneellisimman valtion, koska tyäelämän ulkopuolelle on jäänyt hyvin suuri joukko tai osa tekee työtä joka on pelkkää viihdettä. Tuloksena on kärsimystä. Jos haluamme siltä välttyä, on alettava puhua totta ja muutettava yhteiskunna rakenteita.

      Kaiken kärsimysten filosofia on totuudesta poikkeaminen eli virhe jossakin. Kuitenkin, kärsimyksellä ja kivulla on tarkoituksensa. Jos siitä opitaan, pysymme ainakin hengissä.

    • Anonyymi

      Määrittelen kärsimyksen kärjistäen vastakohdaksi nautinnolle, joka johtaa onnettomuuden tunteeseen, kun taas nautinto johtaa onnellisuuden tunteeseen.

      Kärsimys johtuu ulkoisten tapahtumien seurauksista ja/tai omien tekojen seurauksista. Omia tekoja koskien on mahdollista ottaa opiksi ja tehdä seuraavalla kerralla oikein, näin säästyy kärsimyksestä. Ulkoisia asioita koskien mahdollista on sopeutuminen tai pyrkiä vaikuttamaan omilla keinoilla, tai pyrkiä muotoilemaan sääntöä ennakoimiseen.

      Myös empatia voi tuoda nautintoa tai kärsimystä, jolloin syyt ovat jonkun toisen olennon kärsimykseen johtaneet syyt ja seuraukset. Ja keinot tähtäävät toisen olennon kärsimyksen poistamiseen tai ainakin lievittämiseen.

      Koska onnellisuuden katsotaan olevan enemmän tavoittelemisen arvoista, kärsimyksen poistaminen kuuluu nykyään useisiin agendoihin kuten vaikkapa kehitysyhteistyö. Useissa ammateissa pyritään kärsimyksen poistamiseen tai sen lisääminen on kielletty kuten vaikkapa lääkäreiden vala.

      Ääritapauksissa, jos logiikka on onnellisuuden maksimointi keinoja kaihtamatta ja seurauksista välittämättä, kärsimys lisääntyy toisaalla, kun onnellisuutta pyritään ylläpitämään toisaalla. Tätä pitää yllä kuvitelma "meistä" ja "niistä muista", ja jossa tyypillisesti niitä muita koskien erilaista kriteereistä voidaan lipsua, koska joku toissijainen uskomus tai perustelu.

      Materialistinen yhteiskunta on voinut laittaa itselleen tavoitteeksi ylläpitää ja tarjota erilaisia hyödykkeitä ja turhakkeita yltäkylläisesti, jossa taustalogiikka voi olla vaikkapa uskomus yltäkylläisyyden ja onnellisuuden kytköksistä tai kyseessä voi olla vaikkapa harhautus, jonka tavoite on tukahduttaa tai peittää alla vellovat kärsimyksen syyt tai se, että vain osalla populaatiosta on realistiset mahdollisuudet hyödykkeidiin, johon lääkkeeksi tarjotaan vaikkapa idealistista ajatusta "on tehtävä enemmän, jotta mahdollisuus toteutuu". Työ vapauttaa?

      On myös äärimmäistä kärsimystä, joka voi seurata luonnon tapahtumista tai asioiden äärimmäisestä kärjistymisestä. Sota on jatke epäonnistuneeksi politiikalle, esimerkiksi. Jolloin "meidän" tavoitteiden este tai uhka on "ne muut", joka oikeuttaa kärsimyksen lisäämiseen myös "meitä" koskien. En tiedä sodista seuranneen paljoakaan hyvää. Nykyään oman osallistumisen rinnalle on nousseet erilaiset automatisoidun ratkaisut vähentämään "meidän" kärsimystä, joka on eettisesti jopa enemmän arveluttavaa, kuin perinteinen sota, koska sodan aloittamisen kynnys madaltuu. Yksilön kannalta on kuitenkin yhdentekevää seurausten (kärsimys ja kuolema) näkökulmasta joutuuko sodan jauhamaksi vai tulvan viemäksi.

      Surullista lukea tapauksista, joissa yksilön kokemus asioiden tilasta on se, että kuolema on ainoa tapa lopettaa kärsimys. Koskien joko toisen olennon tilaa tai koskien omaa tilaa.

      Yhtälailla on surullista lukea tapauksista, joissa yksilöä on rohkaistu lisäämään "niiden muiden" kärsimystä omalla kuolemaan johtavalla toiminnalla, joka voi päättää oman onnettomuuden tilan ja josta on jonkun asiaan vaikutuskyvyttömän toisen yksilön katteeton lupaus vaihtaa kertalaakista ylettömään nautintoon.

      Kärsimys on asia, joka ei ole miksikään muuttunut ainakaan 4000 vuoden aikana.

      Koska perimmäisiä syitä ei haluta avata eikä korjata. Oireita näperrellään sen verran, että on tekemisen meininkiä, aika kuluu rattoisammin, ja on aina välillä jotain näyttää.

      Siksi, että asialla on pitkä historia, se elää myös värikkäästi samanlaisia. Kuten vaikkapa harmiton: "Ei se ole minulta pois" kertoo mielestäni kaksi asiaa: 1) vastaaja indikoi, että hänen kannalta asiaan ei liity intressiristiriitaa 2) vastaaja epäsuorasti ilmaisee moraalisen tai eettisen ristiriidan, joka käy selvästi ilmi mahdollisuus täysin toisenlaiseen käyttäytymisvaihtoehtoon, jos kohta 1 ei täyttyisi.

      Kärjistettynä jotenkin noin.

      --planeetta

    • Anonyymi

      Suomen onnellisuutta maana koskeva keskustelu sisältää väärinkäsityksen. Tutkimus on mitannut onnellisuuden edellytyksiä eri maissa ja päätynyt, että Suomessa ne ovat parhaimmat. On siis kaikenlaista kivaa: vapaata lehdistöä, demokratiaa, ilmaista koulutusta ja tasa-arvoa jne. Onnen edellytykset ovat siis Suomessa kunnossa, mutta tarkoittaako se, että suomalaiset olisivat onnellisempia kuin muut? - Ei.

      Onnellisuutta subjektiivisella tasolla ei voi edes mitata. Kaikki riippuu omasta suhteesta omaan olemassa oloon. Onnellinen voi olla vaikka kurjuuden keskellä, joskin se tutkimusten valossa vaikuttaa silloin hankalammalta kuin helpommissa olosuhteissa. Onnellisuuden tutkimukset vaikuttavat Hollywood-tarinalta, millä tarkoitan sitä, että joillakin on tarvetta mittailla tällaisia asioita, vaikkei siinä oikeasti ole mitään järkeä.

    • Anonyymi

      Riippuvuudet aiheuttavat kärsimystä. Aika moni joutuu sen läksyn elämässään läpikäymään. Ja se saattaa kummitella vuosien jälkeen vielä uudestaankin. Uskon, että liian usein kun antaa periksi paheelleen niin lopulta menettää vapaan valintansa ja sitten tarvitaankin jo Jeesusta tai vakavaa sairastumista riippuvuuden selättämiseen. Yli puolet aikuisista on ylipainoisia ja yli 500 000 suomalaista juo liikaa alkoholia.

      --
      heisielu

    • Anonyymi

      Kärsi oikeista asioista esim. :
      -älä kärsi ylipainosta. Kärsi siitä ,ettet voi mässäillä.
      -älä kärsi juoppona. Kärsi siitä, ettet aina voi halutessasi kännätä.

      Ja kannattaa katsoa tulevaisuuteen esim. :
      Harrasta hieman liikuntaa nyt, niin saat nauttia terveydestä myöhemmin.

      Nää tais olla aika itsestäänselviä...

      --
      heisielu

      • Anonyymi

        No joo.

        Kaikki on suhteellista sanoi Albert.

        -älä kärsi tyhmyydestä. Kärsi siitä että et ymmärrä. ;D

        ....eli ei se niin yksinkertaista ole....

        sielu


      • Anonyymi

        Valheellinen, eli itsepetoksllinen luulo, että juoksulenkillä räkä poskella, niin se antaa onnen joskus tulevaisuudessa. Koko onnen käsite on hyvän tuurin saaneiden (syntynyt hyväosaiseen ja tuurilla kohtalaiset geenit) keksimä illuusio. Ei kissakaan ole onnellinen kehrätessä. Tyytyväisyyttä vou kokea ja sekään ei kestä kuin elämänkaaressa lyhyinä pätkinä.


    • Anonyymi

      Moraalitonta on lyödä. Onko moraalitonta aiheuttaa toiselle niin paljon aggressiota että lyö. Työnantaja voi väheksyä alaisia olla mielivaltainen ja täysin oikein, että silloin panetellaan ja vihataan. Feministiopettaja voi pärstän perusteella arvioida alakanttiin ja vähätellä toista ihmistä ja aivan oikein silloin vihata opettajaa. Helposti voi joutua työttömäksi voi masentua ja lakata yrittämästä ja täysin oikein silloin vihata yhteiskuntaa ja yhteiskunnan hyväosaisia, ei heilläkään empatiaan löydy alempiarvoisia kohtaan. Sana alainen oppilas kansalainen itsessään asettaa hänkilön vähempiarvoiseen asemaan, jota ei tarvitse ottaa yhtä vakavasti ja jolla ei ole oikeutta suuttua toisin kuin opettajalla on oikeus suuttua oppilaalle. Oppilas on käytöshäiriöinen, jos ei hautaa tunnetta sisälleen.

      Raamattu ei kiellä kostoa eikä väkivaltaa vaan kosto seuraa seuraavassa elämässä. Jumala kostaa puolestasi. anna siis kusipäiden polkea oikeuksiasi ja anna toisten vähätellä sinua käännä toinen poski. Valtio ei kiellä väkivaltaa eikä kostoa vaan tekee sen puolestasi. Kosto suoritetaan kontrolloidusti.

      • Anonyymi

        Roolit ja rooliodotukset. Suoritusta arvioidaan sen perusteella miten vastaa odotuksin tietyssä roolissa. Työnjohtaja voi asemansa puolesta käyttäytyä huonosti. Työntekijät eivät hänen asemaa horjuta. Työnjohtajan työ on vapaampaa, mutta samalla vaatii alaisilta ehdotonta sitoutumista ilman vapauksia. Alempi henkilö ei voi sanoa miltä tuntuu pomolleen. Saattaa saada potkut. Potkut ei itsessään haittaa, mutta toimeentulon menetyksen uhka pitää kansan kurissa. Pomo vaatii itselleen kunnioittavaa käytöstä ja kohtelee huonosti huonompia ihmisiä. Vaatii alaisilta mihin ei itse kykenisi.

        Kunnioittavaa käytöstä ei saa kuin toisinaan samassa asemassa olevilta. Lapsi on aina vanhempien parjattavana. Lapselta odotetaan vaikka vanhemmat eivät ole itsekkään kyenneet. Työnjohtajat sanovatkin, että alaiset ovat kuin pikkulapsia. Ylemmässä asemassa oleva joskus tai aina kuvittelee olevansa viisaampi, koska alaiset kuuntelevat ylemmän elämänohjeita.


    • Kärsimyksen edellytys on kyky elämykselliseen tietoisuuteen. Arvelen, että kivillä ei ole tätä kykyä.

    • Anonyymi

      Vastenmielinen ratkaisu kärsimyksen ongelmaan:

      Esim. Nälkään kuollut lapsi on halunnut ennen syntymäänsä valita tämän kohtalon ja kokea sen asian.

      Jopa ikään kuin jumalakin haluaisi kokea kaikki mahdolliset kärsimykset.

    • Anonyymi

      "Suomi on maailman onnellisin kansa" on populistista kikkailua. Miksi meille halutaan uskotella, että olemme onnellisia, vaikka olosuhteemme ovat heikentyneet rajusti viimeisen n. 40 vuoden aikana? Lisäksi onnellisuus on hyvin suhteellinen käsite. Tänään onnellinen voi olla huomenna onneton, joten yhtenä hetkenä tehty mittaus voi olla seuraavana hetkenä täysin epärealistinen. Ellei ole epärealistinen jo mittaushetkellä.

      Onko kärsimyksemme sellainen, että se pitää kätkeä ja jos, niin mistä syistä? Täytyykö onnettomien uskoa muiden olevan onnellisia, koska olemme EU-maa? Tai että muut on onnellisia monikulttuurisuudesta? Tai että vasemmistohallitus on saanut sen aikaan? Uskotellaanko onnettomille, että he ovat onnettomia omista syistään ja voisivat kuitenkin onnellisia niin kuin ne muut? Itse näen jatkuvasti ihmisiä eri yhteyksissä perheestä työelämään ja nykyajan painostava arkitodellisuus näkyy kuitenkin hyvin. Ihmiset ovat huolissaan sekä ulkoisista että sisäisistä syistä. Ihmiset ovat huolissaan politiikasta. Ihmiset ovat huolissaan siitä, että täytyy olla jatkuvasti tarkkana, ettei sano väärää mielipidettä jne jne jne.

      Suomi on onnellisten maa vaikka hammasta purren.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe