Ajatukseni on ,että tutustuessasi melkein mihin tahansa tekstiin alat hyväksymään ja omaksumaan sen ajatuksia. Ja ideani on , että vaikka olisit valinnut täysin päinvastaisen tekstin sama sympatisoiminen olisi tapahtunut. Eli esim. oli kirja sitten ateismista tai teismistä tai esim. materialismista tai idealismista.
Olenko oikeassa?
--
heisielu
Oletko alkanut sympatisoida lukemaasi?
20
155
Vastaukset
- Anonyymi
Höpö-höpö olet vain helposti manipuloitavissa.
- Anonyymi
"Ajatukseni on ,että tutustuessasi melkein mihin tahansa tekstiin alat hyväksymään ja omaksumaan sen ajatuksia. Ja ideani on , että vaikka olisit valinnut täysin päinvastaisen tekstin sama sympatisoiminen olisi tapahtunut. Eli esim. oli kirja sitten ateismista tai teismistä tai esim. materialismista tai idealismista."
Sympatisoiminen tekstin lukemisen yhteydessä on aika pitkälle samantapainen asia kuin empatia eli löydät siitä tekstistä jotain mikä tuntuu oikealta ja paikkansapitävältä varsinkin jos samalla yrität ajatella lukemaasi sen tekstin kirjoittajan kannalta. Minusta tekstiä pitäisikin aina lukea yrittäen eläytyä siihen viitekehykseen mistä teksti yrittää kertoa ja missä sen kirjoittaja itse eli .
Länsimainen joko-tai ajattelu taas helposti luo vastakohtaisuuksia kun asiat käsitetään jotenkin absoluuttisina, ehdottomina ja polarisoituneina. Todellisuus tuntuu kuitenkin toimivan aika pitkälle sekä-että periaatteella eli sillä todellisuudella on lukuisia erilaisia rinnakkaisia aspekteja (juhtuen lähinnä kielen ilmaisukyvyn puutteellisuudesta koska itse todellisuus on aina yhtenäinen) joita voidaan tarkastella useammasta eri näkökulmasta mutta jos niitä tarkastellaan vain yhden aspektin kautta (esim. teismi/ateismi tai idelismi/materialismi tai oikeisto/vasemmisto) niin lopputulos on omiaan synnyttämään riitoja,kaaosta, sotia ja muuta vastaavaa tuhoa.
Itse pystyn sympatisoimaan esim. sekä oikeistolaista että vasemmistolaista ajattelua sillä edellytyksellä että kumpikaan vaihtoehto ei edusta lajinsa äärimmäisyyksiä eli ei ole liian yksipuolinen näkökanta jollaiset taas käytännössä ovat mahdottomia toteuttaa ja jotka eivät pääsääntöisesti myöskään koskaan toimi ilman jonkinlaista väkivaltakoneistoa.
Ihan samalla tavalla minäkin kykenen sympatisoimaan sekä teismiä/idealismia että ateismia/materialismia vaikka itse pitäydynkin mieluiten jonkinlaisessa neutraalissa kannassa (kuten esim. systeemiteorian hahmotus) ja pidän molempia vaihtoehtoja jossain määrin mahdollisina mutta en kumpaakaan niiden äärimmäisessä muodossa eli en näe niitä vaihtoehtoja toisiaan täysin poissulkevina vaan ikäänkuin saman asteikon ääriarvoina.
Olet siis minusta oikeassa ja kyse onkin tavallaan analogioista ja yhteisistä rajapinnoista jotka mahdollistavat sen sympatiseeraamisen eli olet avoin sellaisille vaikutteille jotka resonoivat tai lomittuvat suhteessa sinuun.
Belisario- Anonyymi
Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0024)
Belisario: "Sympatisoiminen tekstin lukemisen yhteydessä on aika pitkälle samantapainen asia kuin empatia eli löydät siitä tekstistä jotain mikä tuntuu oikealta ja paikkansapitävältä varsinkin jos samalla yrität ajatella lukemaasi sen tekstin kirjoittajan kannalta. Minusta tekstiä pitäisikin aina lukea yrittäen eläytyä siihen viitekehykseen mistä teksti yrittää kertoa ja missä sen kirjoittaja itse eli ."
Olen tuosta täysin samaa mieltä. Mainio esimerkki tuosta on Carl G. Jung:in yritys ymmärtää teosta: "Artis Auriferea Volumina Duo", joka on laaja kokoelma mm. "klassikoiden" laatimia latinankielisiä tutkielmia. Jung kertoo teoksessaan "Unia, ajatuksia, muistikuvia" (s. 224-225) kohtaamisestaan tuon teoksen kanssa seuraavasti: "Joskus saatoin katsella sen kuvia, ja joka kerta ajattelin: Hyvä Jumala, mitä järjettömyyttä! Eihän tätä voi lainkaan ymmärtää.".
Kuitenkin hän jatkaa: "Seuraavana talvena aloitin [lukemisen], ja pian sen lukeminen tuntui innostavalta ja kiehtovalta. Teksti vaikutti minusta kuitenkin edelleen järjettömältä, mutta silti tapasin usein kohtia, jotka tuntuivat merkitseviltä, ja joskus löysin jopa muutaman virkkeen, jotka uskoin ymmärtäväni. Lopulta tajusin, että siinä oli kysymys symboleista, jotka olivat vanhoja tuttujani. Tämähän on fantastista, minä ajattelin, minun täytyy oppia ymmärtämään tämä." ja edelleen: "Tällä tavalla alkemistisen ilmaisutavan merkitys vähitellen avautui minulle. Se oli tehtävä, joka vaati minulta yli vuosikymmenen syventymisen."...
Belisario: "Olet siis minusta oikeassa ja kyse onkin tavallaan analogioista ja yhteisistä rajapinnoista jotka mahdollistavat sen sympatiseeraamisen eli olet avoin sellaisille vaikutteille jotka resonoivat tai lomittuvat suhteessa sinuun."
Toinen mainio esimerkki tuosta on se, että tämän kirjoituksesi sisältö "resonoi"; monissakin kohdissa, omien näkemyksieni kanssa; mm. ja erityisesti tuon tässä lainaamani kirjoituksesi kohdan osalta... :D. Sanoisin, että tässä on kyse kyvystä esittää ulkoisista lähteistä peräisin olevat kielelliset ilmaisut ns. sisäisesti; sellaisessa mentaalisessa muodossa, joka on *tehokkaasti käsiteltävissä oleva*; mm. assosioitavuuden ansiosta, niiden tavoitteiden kannalta, joita ko. henkilöllä sitten onkin, sillä tuontyyppinen käsiteltävyys on ihmiselle psykologisesti tavattoman tärkeää ja se, että jos jotain ei kyetä käsittelemään, aiheuttaa tavatonta turhautumista, mutta voi toisaalta myös johtaa tavattoman vahvaan motivaatioon; ko. asian käsiteltäväksi tekemisen aikaansaamiseksi, joskin tietysti, jos on mahdollista vain yksinkertaisesti ohittaa koko asia, niin silloin tuo turhautuminen tietysti johtaa pääsääntöisesti koko asian välttelyyn, mikä tietysti taas toisaalta on erittäin järkevää; siinä merkityksessä, että käsiteltäviksi käytännön kannalta liian hankalia ja myös täysin kelvottomiakin asioita, on paljon ja huomion kiinnittäminen niihin aiheuttaisi väistämättä "varjokustannuksia"; suhteessa siihen, että mihin muihin vaihtoehtoisiin asioihin huomionsa periaatteessa voisi kiinnittää...
- Anonyymi
Lisäys: Kun olet vuorovaikutuksessa pitemmän aikaa ihmisen kanssa, alat omaksumaan hänen tapojaan ja uskomuksiaan. Tätä tapahtuu oli niiden sisältö mitä tahansa.
Tosin joskus voi tulla vastareaktio: En todellakaan usko tai toimi kuten sinä. Mutta väittäisin, että yleensä mukaudut niiden mukaan ,joihin olet paljon kontaktissa.
--
heisielu- Anonyymi
Tuota varmasti tapahtuu varsinkin pienellä lapsella suhteessa omiin vanhempiinsa. Mutta aikuisena, ja sitä enemmän mitä enemmän on asioita pohdiskellut ja mitä vahvemman kannan jostakin muodostanut, sitä voimakkaammin myös hylkii sellaista materiaalia ja siten myös ihmisiä jotka ovat liian vastakkaisia omille näkemyksille.
- Anonyymi
Jossain määrin tuollaista varmasti tapahtuu kaikille ihmisille, mutta ei varmastikaan aivan noin yksioikoisesti. Jos lukemasi teos on ensikosketuksesi koko aihepiiriin, varmasti on täysin luonnollista, että sen pohjalta muodostuu oman ajatusmallisi runko. Sama pätee myös kasvatuksesta oppimiisi ”totuuksiin”, joita vanhemmiltasi perit. Lähtökohtaisesti ihminen haluaa uskoa olevansa oikeassa, joten oman maailmankuvan muokkaaminen uusien todisteiden valossa on työlästä, mutta ainoa vaihtoehto jos haluaa olla itselleen rehellinen.
Jos haluatte helpon vastaesimerkin tuolle aloituksen ilmiölle, kokeilkaa lukea Ray Comfortin kirjallisuutta. Vaikka kuinka olisit teisti ja uskoisit samaan kuin Ray, minkäänlaista sympatiaa on täysin mahdotonta kokea. Saati sitten jos et ole teisti. - Anonyymi
Tuli vielä mieleen, että tekoälykin kehittyy koodaajiensa mieltymysten mukaan. Eli nuorten valkoisten miesten. ( Ja tietysti sen aineiston mukaan, millä sitä opetetaan, mikä voi olla hyvin vinoutunut)
aloittaja- Anonyymi
Jaa-a kovin on stereotypinen käsitys tekoälyn koodaajista. Millä perustelet väittämääsi, että koodaajat ovat valkoisia tai vieläpä valkoisia miehiä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jaa-a kovin on stereotypinen käsitys tekoälyn koodaajista. Millä perustelet väittämääsi, että koodaajat ovat valkoisia tai vieläpä valkoisia miehiä?
Taisin pölliä valkoisen nuoren miehen koodari ajatuksen kirjasta:
Mika Aaltonen, Tekoäly
Muistaakseni siinä se ajatus esitettiin. Suosittelen muutenkin sitä kirjaa.
--
aloittaja - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Taisin pölliä valkoisen nuoren miehen koodari ajatuksen kirjasta:
Mika Aaltonen, Tekoäly
Muistaakseni siinä se ajatus esitettiin. Suosittelen muutenkin sitä kirjaa.
--
aloittajaTekoälyn suuri maa on Kiina. Kirjoista löytää vain vanhaa tietoa, ja sanomalehdistä eilisen uutiset.
Olet väärässä.
- Anonyymi
Sinua tuon aloituksen lukeminen ei selvästi sympatisoinut.
- Anonyymi
Aiheen laajennus:
Alat pitämään musiikkikappaleesta jos kuulet sen riittävän monta kertaa, oli tuo kappale sitten mikä tahansa. Varsinkin jos elämässäsi on hyvä vaihe ja liität siihen lauluun hyviä assosiaatioita elämäntapahtumistasi.
--
heisielu- Anonyymi
Kaikki julkaistut kappaleet ovat läpäisseet aika monta seulaa ennenkuin ovat päätyneet julkisuuteen. Mitä tahansa kappaleita ei missään esitetä eikä julkaista, vaan kaikki kappaleet ovat sellaisia että artisti itse, levy-yhtiö, radiojuontaja ja yleisö pitävät niistä, joten itsekin voi tykätä kaikista kappaleista mitä kuulee.
- Anonyymi
Lukeminen on tietoisuuden ohjelmointia. Kannattaa siis olla tarkkana mitä lukee. P. Häkkinen sanoi juuri radiossa uusintaohjelmassa viruksista.
- Anonyymi
Pätisikö tämä sympatisoiminen myös valtioihin ? Missä tahansa valtiossa vierailet niin alat sympatisoimaan sen oloja tai ainakin pidät sen asukkaita hyvin vieraanvaraisina. Muistaakseni eräs toimittaja näki hyviä puolia myös pohjois-koreassa siellä asuttuaan. Ja miten kävi trumpille siellä...
...
aloittaja - Anonyymi
oletteko kuulleet tästä psykologisesta kokeesta:
opiskelijoiden poliittisia kantoja tutkittiin kyselyllä. sen jälkeen pyydettiin kirjoittamaan essee omia kantoja vastaan. myöhemmin tutkittiin taas opiskelijoiden poliittisia kantoja, niin ne olivat muuttuneet huomattavasti esseen takia.
eli jo eläytyminenkin johonkin kantoihin muuttaa ihmisten käsityksiä kantojen mukaisesti.
..
heisielu - Anonyymi
Aion lukea The Master and Margarita novellin. Mitenhän se muuttaa mun ajatusmaailmaani?
Kaikki on kehunut sitä novellia.- Anonyymi
Pääopetukset tuossa kirjassa tekoälyn mukaan:
1. The power of love: The Master and Margarita's love story forms the central theme of the novel and serves as a reminder that love can transcend all obstacles.
2. The importance of kindness: Throughout the novel, the characters demonstrate the importance of kindness and compassion in the face of adversity.
3. The inevitability of death: Death is an ever-present theme throughout the novel, and the characters come to terms with the certainty of death and its inescapable consequences.
4. The value of truth: The characters must confront the truth of their own lives, even in the face of deception and lies, in order to move forward.
5. The absurdity of life: The novel examines the absurdity of life and the ridiculousness of certain social conventions.
6. The power of faith: Although the novel features characters of various religious backgrounds, it demonstrates the power of faith and the strength it can give individuals in difficult situations.
Aika paljon opittavaa kirjasta.
- Anonyymi
päteekö tämä aloituksen hengessä:
jos tutkit lintuja - haluat myös usein suojella lintuja
jos olet biologi -olet usein myös luonnonsuojelija
päteekö tämä kaava yleisemmin ja muissa vastaavissa asioissa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1364035- 881982
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151861Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi571487Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541442Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1331385VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu991312- 741206
- 941067
- 691053