Oletko alkanut sympatisoida lukemaasi?

Anonyymi

Ajatukseni on ,että tutustuessasi melkein mihin tahansa tekstiin alat hyväksymään ja omaksumaan sen ajatuksia. Ja ideani on , että vaikka olisit valinnut täysin päinvastaisen tekstin sama sympatisoiminen olisi tapahtunut. Eli esim. oli kirja sitten ateismista tai teismistä tai esim. materialismista tai idealismista.

Olenko oikeassa?

--
heisielu

20

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpö-höpö olet vain helposti manipuloitavissa.

    • Anonyymi

      "Ajatukseni on ,että tutustuessasi melkein mihin tahansa tekstiin alat hyväksymään ja omaksumaan sen ajatuksia. Ja ideani on , että vaikka olisit valinnut täysin päinvastaisen tekstin sama sympatisoiminen olisi tapahtunut. Eli esim. oli kirja sitten ateismista tai teismistä tai esim. materialismista tai idealismista."

      Sympatisoiminen tekstin lukemisen yhteydessä on aika pitkälle samantapainen asia kuin empatia eli löydät siitä tekstistä jotain mikä tuntuu oikealta ja paikkansapitävältä varsinkin jos samalla yrität ajatella lukemaasi sen tekstin kirjoittajan kannalta. Minusta tekstiä pitäisikin aina lukea yrittäen eläytyä siihen viitekehykseen mistä teksti yrittää kertoa ja missä sen kirjoittaja itse eli .

      Länsimainen joko-tai ajattelu taas helposti luo vastakohtaisuuksia kun asiat käsitetään jotenkin absoluuttisina, ehdottomina ja polarisoituneina. Todellisuus tuntuu kuitenkin toimivan aika pitkälle sekä-että periaatteella eli sillä todellisuudella on lukuisia erilaisia rinnakkaisia aspekteja (juhtuen lähinnä kielen ilmaisukyvyn puutteellisuudesta koska itse todellisuus on aina yhtenäinen) joita voidaan tarkastella useammasta eri näkökulmasta mutta jos niitä tarkastellaan vain yhden aspektin kautta (esim. teismi/ateismi tai idelismi/materialismi tai oikeisto/vasemmisto) niin lopputulos on omiaan synnyttämään riitoja,kaaosta, sotia ja muuta vastaavaa tuhoa.

      Itse pystyn sympatisoimaan esim. sekä oikeistolaista että vasemmistolaista ajattelua sillä edellytyksellä että kumpikaan vaihtoehto ei edusta lajinsa äärimmäisyyksiä eli ei ole liian yksipuolinen näkökanta jollaiset taas käytännössä ovat mahdottomia toteuttaa ja jotka eivät pääsääntöisesti myöskään koskaan toimi ilman jonkinlaista väkivaltakoneistoa.

      Ihan samalla tavalla minäkin kykenen sympatisoimaan sekä teismiä/idealismia että ateismia/materialismia vaikka itse pitäydynkin mieluiten jonkinlaisessa neutraalissa kannassa (kuten esim. systeemiteorian hahmotus) ja pidän molempia vaihtoehtoja jossain määrin mahdollisina mutta en kumpaakaan niiden äärimmäisessä muodossa eli en näe niitä vaihtoehtoja toisiaan täysin poissulkevina vaan ikäänkuin saman asteikon ääriarvoina.

      Olet siis minusta oikeassa ja kyse onkin tavallaan analogioista ja yhteisistä rajapinnoista jotka mahdollistavat sen sympatiseeraamisen eli olet avoin sellaisille vaikutteille jotka resonoivat tai lomittuvat suhteessa sinuun.

      Belisario

      • Anonyymi

        Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0024)

        Belisario: "Sympatisoiminen tekstin lukemisen yhteydessä on aika pitkälle samantapainen asia kuin empatia eli löydät siitä tekstistä jotain mikä tuntuu oikealta ja paikkansapitävältä varsinkin jos samalla yrität ajatella lukemaasi sen tekstin kirjoittajan kannalta. Minusta tekstiä pitäisikin aina lukea yrittäen eläytyä siihen viitekehykseen mistä teksti yrittää kertoa ja missä sen kirjoittaja itse eli ."

        Olen tuosta täysin samaa mieltä. Mainio esimerkki tuosta on Carl G. Jung:in yritys ymmärtää teosta: "Artis Auriferea Volumina Duo", joka on laaja kokoelma mm. "klassikoiden" laatimia latinankielisiä tutkielmia. Jung kertoo teoksessaan "Unia, ajatuksia, muistikuvia" (s. 224-225) kohtaamisestaan tuon teoksen kanssa seuraavasti: "Joskus saatoin katsella sen kuvia, ja joka kerta ajattelin: Hyvä Jumala, mitä järjettömyyttä! Eihän tätä voi lainkaan ymmärtää.".

        Kuitenkin hän jatkaa: "Seuraavana talvena aloitin [lukemisen], ja pian sen lukeminen tuntui innostavalta ja kiehtovalta. Teksti vaikutti minusta kuitenkin edelleen järjettömältä, mutta silti tapasin usein kohtia, jotka tuntuivat merkitseviltä, ja joskus löysin jopa muutaman virkkeen, jotka uskoin ymmärtäväni. Lopulta tajusin, että siinä oli kysymys symboleista, jotka olivat vanhoja tuttujani. Tämähän on fantastista, minä ajattelin, minun täytyy oppia ymmärtämään tämä." ja edelleen: "Tällä tavalla alkemistisen ilmaisutavan merkitys vähitellen avautui minulle. Se oli tehtävä, joka vaati minulta yli vuosikymmenen syventymisen."...

        Belisario: "Olet siis minusta oikeassa ja kyse onkin tavallaan analogioista ja yhteisistä rajapinnoista jotka mahdollistavat sen sympatiseeraamisen eli olet avoin sellaisille vaikutteille jotka resonoivat tai lomittuvat suhteessa sinuun."

        Toinen mainio esimerkki tuosta on se, että tämän kirjoituksesi sisältö "resonoi"; monissakin kohdissa, omien näkemyksieni kanssa; mm. ja erityisesti tuon tässä lainaamani kirjoituksesi kohdan osalta... :D. Sanoisin, että tässä on kyse kyvystä esittää ulkoisista lähteistä peräisin olevat kielelliset ilmaisut ns. sisäisesti; sellaisessa mentaalisessa muodossa, joka on *tehokkaasti käsiteltävissä oleva*; mm. assosioitavuuden ansiosta, niiden tavoitteiden kannalta, joita ko. henkilöllä sitten onkin, sillä tuontyyppinen käsiteltävyys on ihmiselle psykologisesti tavattoman tärkeää ja se, että jos jotain ei kyetä käsittelemään, aiheuttaa tavatonta turhautumista, mutta voi toisaalta myös johtaa tavattoman vahvaan motivaatioon; ko. asian käsiteltäväksi tekemisen aikaansaamiseksi, joskin tietysti, jos on mahdollista vain yksinkertaisesti ohittaa koko asia, niin silloin tuo turhautuminen tietysti johtaa pääsääntöisesti koko asian välttelyyn, mikä tietysti taas toisaalta on erittäin järkevää; siinä merkityksessä, että käsiteltäviksi käytännön kannalta liian hankalia ja myös täysin kelvottomiakin asioita, on paljon ja huomion kiinnittäminen niihin aiheuttaisi väistämättä "varjokustannuksia"; suhteessa siihen, että mihin muihin vaihtoehtoisiin asioihin huomionsa periaatteessa voisi kiinnittää...


    • Anonyymi

      Lisäys: Kun olet vuorovaikutuksessa pitemmän aikaa ihmisen kanssa, alat omaksumaan hänen tapojaan ja uskomuksiaan. Tätä tapahtuu oli niiden sisältö mitä tahansa.

      Tosin joskus voi tulla vastareaktio: En todellakaan usko tai toimi kuten sinä. Mutta väittäisin, että yleensä mukaudut niiden mukaan ,joihin olet paljon kontaktissa.

      --
      heisielu

      • Anonyymi

        Tuota varmasti tapahtuu varsinkin pienellä lapsella suhteessa omiin vanhempiinsa. Mutta aikuisena, ja sitä enemmän mitä enemmän on asioita pohdiskellut ja mitä vahvemman kannan jostakin muodostanut, sitä voimakkaammin myös hylkii sellaista materiaalia ja siten myös ihmisiä jotka ovat liian vastakkaisia omille näkemyksille.


    • Anonyymi

      Jossain määrin tuollaista varmasti tapahtuu kaikille ihmisille, mutta ei varmastikaan aivan noin yksioikoisesti. Jos lukemasi teos on ensikosketuksesi koko aihepiiriin, varmasti on täysin luonnollista, että sen pohjalta muodostuu oman ajatusmallisi runko. Sama pätee myös kasvatuksesta oppimiisi ”totuuksiin”, joita vanhemmiltasi perit. Lähtökohtaisesti ihminen haluaa uskoa olevansa oikeassa, joten oman maailmankuvan muokkaaminen uusien todisteiden valossa on työlästä, mutta ainoa vaihtoehto jos haluaa olla itselleen rehellinen.

      Jos haluatte helpon vastaesimerkin tuolle aloituksen ilmiölle, kokeilkaa lukea Ray Comfortin kirjallisuutta. Vaikka kuinka olisit teisti ja uskoisit samaan kuin Ray, minkäänlaista sympatiaa on täysin mahdotonta kokea. Saati sitten jos et ole teisti.

    • Anonyymi

      Tuli vielä mieleen, että tekoälykin kehittyy koodaajiensa mieltymysten mukaan. Eli nuorten valkoisten miesten. ( Ja tietysti sen aineiston mukaan, millä sitä opetetaan, mikä voi olla hyvin vinoutunut)


      aloittaja

      • Anonyymi

        Jaa-a kovin on stereotypinen käsitys tekoälyn koodaajista. Millä perustelet väittämääsi, että koodaajat ovat valkoisia tai vieläpä valkoisia miehiä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa-a kovin on stereotypinen käsitys tekoälyn koodaajista. Millä perustelet väittämääsi, että koodaajat ovat valkoisia tai vieläpä valkoisia miehiä?

        Taisin pölliä valkoisen nuoren miehen koodari ajatuksen kirjasta:

        Mika Aaltonen, Tekoäly

        Muistaakseni siinä se ajatus esitettiin. Suosittelen muutenkin sitä kirjaa.

        --
        aloittaja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taisin pölliä valkoisen nuoren miehen koodari ajatuksen kirjasta:

        Mika Aaltonen, Tekoäly

        Muistaakseni siinä se ajatus esitettiin. Suosittelen muutenkin sitä kirjaa.

        --
        aloittaja

        Tekoälyn suuri maa on Kiina. Kirjoista löytää vain vanhaa tietoa, ja sanomalehdistä eilisen uutiset.


    • Olet väärässä.

      • Anonyymi

        Sinua tuon aloituksen lukeminen ei selvästi sympatisoinut.


    • Anonyymi

      Aiheen laajennus:

      Alat pitämään musiikkikappaleesta jos kuulet sen riittävän monta kertaa, oli tuo kappale sitten mikä tahansa. Varsinkin jos elämässäsi on hyvä vaihe ja liität siihen lauluun hyviä assosiaatioita elämäntapahtumistasi.

      --
      heisielu

      • Anonyymi

        Kaikki julkaistut kappaleet ovat läpäisseet aika monta seulaa ennenkuin ovat päätyneet julkisuuteen. Mitä tahansa kappaleita ei missään esitetä eikä julkaista, vaan kaikki kappaleet ovat sellaisia että artisti itse, levy-yhtiö, radiojuontaja ja yleisö pitävät niistä, joten itsekin voi tykätä kaikista kappaleista mitä kuulee.


    • Anonyymi

      Lukeminen on tietoisuuden ohjelmointia. Kannattaa siis olla tarkkana mitä lukee. P. Häkkinen sanoi juuri radiossa uusintaohjelmassa viruksista.

    • Anonyymi

      Pätisikö tämä sympatisoiminen myös valtioihin ? Missä tahansa valtiossa vierailet niin alat sympatisoimaan sen oloja tai ainakin pidät sen asukkaita hyvin vieraanvaraisina. Muistaakseni eräs toimittaja näki hyviä puolia myös pohjois-koreassa siellä asuttuaan. Ja miten kävi trumpille siellä...

      ...
      aloittaja

    • Anonyymi

      oletteko kuulleet tästä psykologisesta kokeesta:

      opiskelijoiden poliittisia kantoja tutkittiin kyselyllä. sen jälkeen pyydettiin kirjoittamaan essee omia kantoja vastaan. myöhemmin tutkittiin taas opiskelijoiden poliittisia kantoja, niin ne olivat muuttuneet huomattavasti esseen takia.

      eli jo eläytyminenkin johonkin kantoihin muuttaa ihmisten käsityksiä kantojen mukaisesti.

      ..
      heisielu

    • Anonyymi

      Aion lukea The Master and Margarita novellin. Mitenhän se muuttaa mun ajatusmaailmaani?

      Kaikki on kehunut sitä novellia.

      • Anonyymi

        Pääopetukset tuossa kirjassa tekoälyn mukaan:

        1. The power of love: The Master and Margarita's love story forms the central theme of the novel and serves as a reminder that love can transcend all obstacles.

        2. The importance of kindness: Throughout the novel, the characters demonstrate the importance of kindness and compassion in the face of adversity.

        3. The inevitability of death: Death is an ever-present theme throughout the novel, and the characters come to terms with the certainty of death and its inescapable consequences.

        4. The value of truth: The characters must confront the truth of their own lives, even in the face of deception and lies, in order to move forward.

        5. The absurdity of life: The novel examines the absurdity of life and the ridiculousness of certain social conventions.

        6. The power of faith: Although the novel features characters of various religious backgrounds, it demonstrates the power of faith and the strength it can give individuals in difficult situations.


        Aika paljon opittavaa kirjasta.


    • Anonyymi

      päteekö tämä aloituksen hengessä:

      jos tutkit lintuja - haluat myös usein suojella lintuja

      jos olet biologi -olet usein myös luonnonsuojelija

      päteekö tämä kaava yleisemmin ja muissa vastaavissa asioissa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe