Päiväkotien kysely uskonnollisista tilaisuuksista

Anonyymi

Elokuun alussa päiväkodeista on tullut koteihin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa päiväkodeista on tosin jo luopunut noista tilaisuuksista, mutta suurin osa ei.)

Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa.

Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu srk pikkukirkkojen jumalanpalvelusten ja hartaushetkien ymppääminen tarhapäivien ohjelmaan.

Jos kysymys on muotoa "saako osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin", ilmaisua on syyt' kritikoida painostavana. Parempi olisi valinta kahden tasavertaisesti esitetyn vaihtoehdon väliltä. Paras olisi, että uskonnollisia tilaisuuksia ei liitetä päiväkodin toimintaan.

Kannattaa myös jutskata lapsen kaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

Asian on erinomaisen akuutti.

Samantapainen tilanne koskee kouluja ihan näillä näppäimillä, mahdollisesti jo ennen koulun alkua.

21

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tyrkyttämistä ovat juuri tuollaiset "saako lapsi osallistua" -kyselyt, jotka ottavat lähtökohdaksi evl seurakunnan uskonnolissen tilaisuuden.

      • Anonyymi

        Valitettavasti elokuussa 2020 on tällaisiakin lähetetty, vieläpä muotoa "saako osallistua uskontokasvatukseen", vaikka uskontokasvatus on poistettu laista, eikä se siis ole varhaiskasvatuslain mukaista.


    • Anonyymi

      Liiton fb-ryhmässä on seuraava Esa Ylikosken kirjoitus:
      Uskonnolliseen ja katsomukselliseen sitouttamattomuuteen ja yksityisyyden suojaan kouluissa ja päiväkodeissa:

      Koronan vuoksi koulujen ja päiväkotien ohjelmaan liitettyjä uskonnollisia hartauksia jumppasalissa ja jumalanpalveluksia kirkossa jätettiin keväällä pitämättä. Jätetään toivottavasti myös syksyllä ja koko lukuvuotena. Mutta ei vain koronan vuoksi.

      Opetuksen ja kasvatuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”. Näin säädetään opetussuunnitelmien ja varhaiskasvatuksen perusteissa. Koulujen ja päiväkotien tulisi alkaa toteuttaa sitä.

      Muutosta tukee arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja. Julkisen vallan ei pidä pakottaa huoltajia tuomaan uskontoaan tai katsomustaan julki lastensa kautta koulujen ja päiväkotien uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyen. Tämän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen implementointi Suomessa on kesken.

      Rehtorin, opettajien, vanhempien ja lasten stressi vähenee, kun ei tarvita myöskään vaihtoehtoisen ei-kirkollisen ohjelman järjestämistä eikä sitä koskevia valintoja. Vaihtoehtoisen tilaisuuksien puutteista ja huonosta tiedottamisesta on tehty kymmeniä kanteluita. Uskontokuntaan kuulumattomat vanhemmat listasivat niiden lisäksi viime lukuvuonna kymmeniä uusia ongelmia. Paras ratkaisu uskonnollisten tilaisuuksien aiheuttamaan kahden rinnakkaisen tilaisuuden rulettiin on yksinkertainen: todeta uskonnollisten tilaisuuksien kuuluvan koulu- ja tarhapäivien ulkopuolelle.

      Lisäperustetta kasvatuksen ja koulutuksen sitouttamattomuuteen antaa ev.-lut. kirkkoon kuuluvien osuuden lasku vuosi vuodelta, vaikka ei enemmistö oikeuta uskonnollisen tai poliittisen vaikuttamisen etuoikeuksiin. Helsingissä evl kirkkoon kuuluvien osuus laskee alle 50 prosentin alkaneen lukuvuoden aikana.

      Kunnissa on perusteltua päättää, että uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia ei liitetä niiden koulujen lukuvuoden ja päiväkotien toimikauden ohjelmaan. Siispä Opetushallituksen ohjeissa jo nyt mainitusta mahdollisuudesta olla liittämättä uskonnollisia tilaisuuksia toimintaansa on kunnissa syytä antaa vähintään suositus, mieluiten sitova ohje. Koulukohtaisetkin päätökset ovat mahdollisia.

      Vastaavaa ohjetta odotetaan myös Opetushallitukselta, joka on ilmoittanut valmistelevansa mm. uskonnollisesta ja katsomuksellisesta sitouttamattomuudesta uutta ohjetta (joka piti antaa jo viime vuoden joulukuussa).

      Kenenkään uskonnonvapaus ei kärsi, kun koulu- ja tarhapäiviin ei kuulu seurakuntien uskonnollisia tilaisuuksia, sillä perheet voivat halutessaan itse vielä lapsiaan uskonnollisin tilaisuuksiin.

    • Anonyymi

      Kahden rinnakkaisen tilaisuuden malli on osoittautunut loputtomaksi suoksi!

    • Anonyymi

      Julkisen vallan on suojeltava suomalaisia shariamuslimismilta ja leninistis-lysenkolaisilta anarkistis-postmoderneilta höpötyksiltä. Kirkosta voi erota heti kun alkaa tienata eikä missään nimessä pidä tapella vanhempien ja opettajien ja kavereiden takia tällaisesta pikkuasiasta vaan keskittyä koulussa opiskeluun

      Itse ateistina huomautan että ateismi ei yhdistä ihmisiä mitenkään erityisesti eikä ateismi ole tiedettä eikä mikään hömppä vaikka se kieltäisi kirkon. Olen menettänyt uskoni pysyvästi noin 12-vuotiaana, kävin rippikoulun jne ja erosin kun menin kesätöihin

      Olin kohtuullisen hyvä uskonnossa mutta en uskaltanut uskonnottomuuteni takia reaalikokeessa vastata uskontokysymyksiin vaikka olisin osannut kevyesti. ET-hömppää en kaipaa. Eräitä nimitykdiä lukuunottamstta rn ole tarvinnut filososofiaa enkä aatehistoriaa paitsi juttujen kertomiseen viihteellisesti, kun Dirac matkusti junassa ja pellolla oli kirjavia lehmiä ...

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelkijat on se voima, joka hakee muutosta kirkon yivaltaan ja uskonnolliseen painostukseen. Kirkon hyysärit vastustavat vapareita.

    • Anonyymi

      Illmoituksen päiväkotiin voi tehdä milloin vain. Joko pysyvän tai kertaluontoisen ilmoituksen. Kiitos ei!

    • Anonyymi

      Päiväkotilasten vanhemmat ovat monesti uskonnon ja katsomuksen vapauden puolesta toimimisen etulinjassa. Tukea!

      • Anonyymi

        Jäätävää, että sitä joutuu kohtaamaan pikkulastensa kautta. Huh!


      • Anonyymi

        Vapaa-ajattelijat tukevat uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien yhteistoimintaa ja asiaa. Ongelmia on viety julkisuuten. Myös oikeusistuimiin.


      • Anonyymi

        Ei ole ihme, että voimakkaan uskonnollisen paineen olosuhteissa vanhemmat varovat lapsensa altistumista syrjinnälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole ihme, että voimakkaan uskonnollisen paineen olosuhteissa vanhemmat varovat lapsensa altistumista syrjinnälle.

        Niin, ja jotkut myöntyvät painostukseen, koks välttävät lapsen joutumista vällikappaleeksi. Erittäin valitettavaa tuo uskonnollinen painostus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, ja jotkut myöntyvät painostukseen, koks välttävät lapsen joutumista vällikappaleeksi. Erittäin valitettavaa tuo uskonnollinen painostus.

        Mitä on uskonnollinen painostus kasvatuksessa? Tosiasia on, että uskonnollista harrastuneisuuttaan ei nykysuomessa uskalla paljastaa, koska siitä seuraa halveksuntaa ja kiusaamista aika lujastikin, myös aikuisten kesken.

        Tuskin uskaltaa enää kirkkoon mennä, ympärilleen pitää katsoa, ettei kukaan näe! Vaikka en itse ole uskovainen, minulla on uskovaisia tuttuja, jopa ystäviä. Mielestäni ollaan menossa liian pitkälle kaiken uskonnollisuuden torjumisessa. Pahimmassa tapauksessa kylvetään vihaa uskovien ja ateistien yms välille. Jonkinlainen sietokyky pitäisi olla puolin ja toisin, ja se pitää opettaa pienestä pitäen.


    • Anonyymi

      OPH;n ohjeiden mukaan pitää kertoa ohjelmista, kummastakin ohjelmasta konkreettisesti myös joka kerta, joten kysymisen & vastaamisen mahdollisuus on monta kertaa vuodessa.

      • Anonyymi

        Aivan. Hyvä tietää, vaikka kertailmoitus toki riittää.


    • Anonyymi

      Nyt vaan selkeä linja ja ilmoitus: meidän lasta ei mihinkään kirkolisiin juttuihin enää.

    • Anonyymi

      Voi kysyä, onko päiväkodissa lisähenkilöstöä kahteen rinnakkaisen ohjelmaan. Jos ei ole, pitää pysyttäytyä kaikille yhteisessä, sitouttamattomassa ohjelmassa.

    • Anonyymi

      Toivottavasti tällaista ei tule elokuussa 2021, vaikka korona olisikin voitettu.

      • Anonyymi

        Keskustelua kunnissa pitää käydä NYT, kuntavaaleihin liittyen, koska asia liittyy kunnan päätösvaltaan. Sitouttamattomuus kunniaan.


    • Anonyymi

      Toivottavasti loppuu tämä kiusaaminen. Se on kunnanvaltuuteguista kiinni.

    • Anonyymi

      Vähän harmittavaa, jos OPH:n tiukemmat ohjeet eivät ehdi vaikuttamaan elokuun kauden alkuun.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe