Kysymys niille, jotka ovat eläneet 1930-, 40- ja/tai 50-luvulla. Mikä on mielestänne suurin ero nykyaikaan verrattuna? Aika tietysti tuppaa kultaamaan muistot, mutta olivatko ne mielestänne "vanhoja hyviä aikoja" vai onko mielestänne asiat yleisesti ottaen nykyään paremmin? Minua on aina kiinnostanut todella paljon Suomen lähihistoria ja omat juureni Säämingin pitäjässä (nyk. Savonlinna).
Kysymys "vanhoista hyvistä ajoista"
8
1399
Vastaukset
- "toinen mummo"
Minun mielestäni oli jotain huonompaakin ,kuin nyt. Mutta sitten oli parempaakin jossain,kuin nyt. Nyt on tietenkin kehitys mennyt eteenpäin nopein harppauksin ja elämiseen on tullut helpotusta monella tavalla. Vanhaan aikaan oli puutetta monesta ja siinä oli hyväpuoli,että kaikilla oli köyhyyttä (sodan jälkeen). Ei silloin ihmiset tienneetkään ,että näin paljon helpompaa elämä voi olla. Tarkoitan,koneet ja tekniikka muutenkin.
- Orpona maalla
Oli ennen sentään maalaiskylissä kaupat ja postit. Nyt saat mennä jollakin kimppakyydillä kirkonkylään Siwaan ja asiamiespostiin. Kaikilla pitää olla kännykkä, että voi pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Naapurit ovat muuttaneet rintamaille (elikkä paikkaan, jossa on kauppa ja posti). Muinaismuistoasukki on sitten viimeisenä mohikaaninan rakkaassa omakotitalossaan ja miettii mihin siitä muuttaisi ihmisten ilmoille.
Kyllä maalaismaisema jää tyhjilleen!
Koko maailma alkaa olla sitä mieltä, että joka tönössä tulee olla auto. Milläs mummot ja papat rollaattoreineen autoja kunnossa pitäisivät, vaikka juuri ja juuri vielä pystyisivät niitä ajamaan! Nyt vielä ajetaan läpi sääntöä, että ajokorttia uudistettaessa pitäisi antaa ajotaidosta näyte. Rollaattorimummo jää ilman korttia sinne metsämökkiinsä.
Ohhoijaa.
Oliko se hyvää vai pahaa, kun sai kakarana ensimmäisen karkkipussinsa vasta, kun vei paperinkeräyspaperia silloiseen osuuskauppaan. Ainoa makeinen oli ollut apteekista saatava salmiakki, josta en ole koskaan erikoisemmin pitänyt.
Appelsiineja ja muita etelän hedelmiä ei tiennyt olevan olemassakaan. Onneksi oli kotipihan omenia, jotka puut kyllä oikein kunnon pakkastalven aikana saattoivat paleltua. Joskus matosiakin omenat olivat niin että liha tuli samalla puraisulla. - Syö pimeässä, niin et näe niitä, - neuvoi naapurin emäntä, kun silmä tarkkana matosen käytävää tutkailin. Naurisraaste se vasta hyvää ja mehukasta oli, ei sellaista enää nykyajan nauriista saakaan, jotenkin kuivempia ovat tänään.
Voikukan juuria kerättiin, että aikuiset sai kahvin lisuketta.
Kaupungissa käydessä keskellä yötä ravisteltiin ylös ja raahattiin johonkin pommisuojaan.
Ihminen on rotan jälkeen sopeutuvaisin olio maapallolla
joten ihan hyvällä lapsuutta muistelen.
beataB ( kauan, kauan sitten.. )- tellaram
Olen syntynyt ennen talvisotaa, joten kokemusta on monelta vuosikymmeneltä. -40-luku oli sodan aikaa ja puutetta oli ruoasta lähtien. Vaikka rahaa olisi ollut, mutta kaupoissa ei ollut ruokaa. Minäkin jonotin jopa neljä tuntia maitoa ja savusilakoita. Karkkina oli kuivatut porkkanat, ne oli tosi hyviä. Olen vieläkin silloin tällöin kuivannut niitä. Nantes-lajista tuli oikein maukkaita. -40- ja 50-luku oli sitten koulunkäyntiä. Meitäkin oli viisi tyttöä. Vanhin sai melkein aina uudet mekot, mutta me nuoremmat pidettiin sitten vanhoja, jo sisarellani olleita vaatteita. Muistan kerrankin, kun kauppaan tuli edullista kangasta, ostettiin meille kaikille samaa kangasta mekoiksi. Niinpä juhannuksena lähti viisi samanlaisiin mekkoihin pukeutunutta tyttöä kokolle ja uudet valkeat tennarit. Olimme onnellisia.
60-luvulla alkoi sitten työt. Pääsin kauppaan töihin ja siellä tapasin elämäni miehen, jonka kanssa olen vieläkin naimisissa. Sitten oli lasten syntymät ja heidän koulunkäyntinsä.
Hyvää 40-60-luvuilla oli se avuliaisuus, toisten auttaminen. Ei tarvinnut pelätä, josko joutuisi lojumaan yksin sairaana. Naapureista pidettiin huolta ja hoidettiin asiat nurkumatta. Kun ei tiennyt paremmasta, ei sitä osannut kaivatakaan. Sain ensimmäisen polkupyöräni v. -56 hintaan 18000 mk, minkä maksoin kolmessa erässä, sillä minun kuukausipalkkani oli 6000 mk. Niinä kuukausina en pystynyt maksamaan kotiin ruokarahaa. Olin tosin ollut 10-vuotiaana juoksutyttönä kukkakaupassa. Vielä vuosikymmeniä myöhemmin kehuivat, miten reipas olin ollut. Pidin siitä työstä ja sainhan palkkaa 3000 mk kuukaudessa. Ihmettelen nykyään tätä systeemiä, ettei enää kukkakauppoihin oteta juoksutyttöjä tai -poikia. Heille se olisi kevyt ja mukava työ. Oppisivat ettei raha kasva puussa ja että jotain on tehtävä saadakseen rahaa.
Kai se aika kultaa muistot, sillä huonoa en muista kuin edellä kerrotut jonotukset.
Nykyään elämä on muuttunut sisällöltään kylmäksi ja raa´aksi. Ei pidetä naapureista huolta. Työttömyys aiheuttaa syrjäytymistä.
Paljon olisi muistoja entisajasta, mutta siitä tulisi kirjaksi asti.
- Maalaismies*
Sitä kutsutaan talvisodan hengeksi. Se tarkoittaa, että kansa yhtenä miehenä ja naisena halusi pitää maan itsenäisenä, maksoi mitä maksoi. Sotien aikana ja niiden jälkeenkin se ilmeni esim. talkoohenkenä. Jokainen kynnelle kykenevä velvoitettiin (ja halusi) esim. tehdä motin halkoja yhteiseksi hyväksi, vaikka ei ikinä olisi halkometsässä käynyt. Tai kaiken raadannan keskellä pidettiin maa-ottelumarssi Suomen ja Ruotsin välillä. Se tarkoitti 10 km. kävelyä. Suomi voitti tietenkin, urheilukansa!
Vaikka muuten oli köyhää ja alkeellista, sellaista yhteishenkeä erilaisten kansalaisten kesken ei sittemmin ole nähty. Kun Veikko Vennamo joskus 1980-luvulla alkoi puhua rötösherroista, kansalaiset eivät uskoneet korviansa. Meilläkö muka rötösherroja? Ei voi olla totta. - Ulla Maria Christina
Suurin ero? Teknistyminen ennenkaikkea. Kehittyminen kaikilla aloilla, myös ihmistenvälisissä suhteissa vapauduttu.
Yleisesti ottaen elämme nykyisin parempia aikoja.
30-luvulla suuri työttömyys, eriarvoisuutta; 40-luvulla sota ja sen vaikutukset; 50-luvulla yhteen hiileen puhaltamista; 60-luku kehittymisiä.
Näin tästä "puusta katsoen".
Ks. kommentteja myös alhaalla olevasta keskustelusta "Suomi vv. 45-46" - Helena
Oletpa mainion nimimerkin, nuorimies, valinnut!
Tervehdin tässä sinua "naapurina", kesämökkiläisenä Säämingin pitäjästä.
Kysymykseesi oletkin jo saanut vastauksia. Lisäisin tässä vielä, kun Säämingin seutuvilta olet lähtöisin, että maanviljelijän näkökanta saattaa osittain olla erilainen kuin kaupunkilaisen. Kaivataanko siellä kenties entisiä hyviä aikoja? Mutta onhan koneellistumisesta ainakin tullut suuri apu. - seniori1938
Minun mielestäni maailma on raaistunut ja tullut välinpitämättömäksi esim.naapureita kohtaan.Teknillistynyt kyllä ja jatkuvasti kehittyy,ei meinaa vanha aina perässä pysyä.Mutta eipähän tässä enää kiirettä olekaan,tullaan omalla vauhdilla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1417969Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde432061Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja252000- 911663
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801595Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071060Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik5999- 51960
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28840- 34832