Kennelin /kasvattajan valinnasta rotu kuin rotu

Anonyymi

Sellainen huomio,

kannattaa vähän ottaa selvää koiraa hankkiessa siitä miltä asiallisten (netinkäyttöikäisten) kasvattajien nettisivut näyttävät. Etenkin jos itse on "jästin asemassa" asiassa eli tietämätön, Pottereita lainatakseni. Tarkoitan sellaisia kasvattajia joilta asiallinen tietävä kokemusta omistava koiraharrastaja (kotikoirankaan saati nyt muun) lähtisi edes päässään käyttämään ostoaietta jonkun sivuja 5 min vilkaistuaan sen verran että näkee mitä minkäkaltaista informaatiota sinne on ymmärretty ja *haluttu* oheistaa.

Sitten kannattaa miettiä miksi joku ei tahdo.

Sitten kannattaa jäitä hatussa vakavasti miettiä onko järkeä ostaa keneltäkään joka ei itse edes tajua tai ei tietynlsisista syistä tahdo. Ne syyt ovat nettiä käyttämään kykenevällä siinä alta -50v porukalla kyllä kuluttajan parhaan kannalta negatiivisia.

Suomenlapinkoirissa on muotirotuilmiö missä tavallinen kansa ostaa aivan mitä ja millaista tahansa keneltä ja mistä tahansa. Heillä ei ole mitään tietoa tästä. Heille neuvoisin menemään esimerkiksi FB roturyhmiin kysymään millaista tietoa kasvattajan kotisivuilta kannattaisi peruslähtötasona odottaa.

Sillä on se merkitys onko kasvattaja kennelliiton ihanteiden mukainen edes välttävästi avoin siitä mitä siellä yhdistelmän takana, siitosuroksissa, omassa narttulinjassa ja omissa kasvateissa löytyy.

Se ei ole avoimuutta, linkataan jokkn kennelliiton linkki pelkästään tai kerrotaan toiseen kertaan niitä julkisista tietokannoista löytyviä asioita, kerrotaan mittömistä pikkuvioista jättäen nyt esimerkiksi vaikkapa kilpparin vajiksen, diabeteksen, addisonin ja epilepsian tjs. riskit piiloon näkyvistä, kerrotaan pennutettavan Aapo ja Minna, on nlytuloksia ja joku kuva ja kehutaan repostellaan itseä ja mihin asti myyty eri kielisille koiria (ulkonaisille ihmisille joilla ei oikeasti mitään mahdollisuuksia sekvitellä mitä he ovat ostamassa) sekä linkataan näyttäviä linkkejä ym.

Se ei ole avoimuutta että missään ei ole isistä mitään saati nyt hyödyllistä infoa eikä mihin kukaan menehtynyt, mitä sairauksia, eikä jälkeläisistä eikä ylipäätään kenestäkään mitään millä olisi mitään kuvitteellistakaan merkitystä vakavalle asioita ymmärtävälle ja tietävälle pennunostajalle tai esim jollekulle joka etsii tietoja käyttää harkitsemansa uroksen suvusta ja jota ei julkisista lähteistä jo löytyisi.


Se ei riitä, jostain löytyy PRA ja Pompen taudin geenitestien soveliaat tulokset ja sen verran silmät ja lonkat rodun pevisaa noudattaen jollain tuloksilla tarkastettu ja just ja just sellaiset jotta ne pennut FI-rekisteriin saa. Se on vain se pohja mikä tarkastetaan jolla päästään entisen kouluarvosanaskaalan vitosella kokeesta just ja just läpi (nuorille tiedoksi: skaala oli 4-10).

Pentueet eivät ole klooneja. On ihan hirmu homma selvittää mitä paskaa siellä oikeasti missäkin pentueessa on jotta ei osta sikaasäkissä ja kadu ihan #@$^:sti. Slk voi elää vajaa 20v. Eläinlääkäri maksaa ihan sikana. Huonoa luonnetta omaavan kanssa ei auta vaikka olisi miten terve.

Jalostustarkoituksiin osa kasvattajista valitsee käyttää pelkkien tittelirivien vuoksi, ulkomuodon vuoksi vaikka linja täyttä pskaa täynnä, ihan pommeja, tietynlaisen kasvomaskin perusteella, värin perusteella, kaikkea mikä hengittää, on värkit ja käsiinsä saa (omistaja jakaa matadorjalostukseen urosta rahan takia), lähinnä, halvimmalla, jos vaan sijoitusnarttuna on, on se millainen tahansa ja niin edelleen. Osa on pennutellut nykyaikanakin todella liian nuoria narttuja, osa muutaman kuukauden välein tänäkin vuonna eikä vahingosta. Osa teetellyt nykyaikana narttuparoilla 5 pentuetta. Jopa 8v täyttävällä vikat viidennet pennut joku minkä jälkeen vanha narttuparka muualle.

Osalta syntyy niin suuressa määrin huinolonkkaisia että kennelin tuedot jalostustietokannasta auki otettaessa luulisi kenen tahansa tajuavan karttaa jos vain ymmärtää tutkia kerran.

Katsokaa vähän sitä jalostustietokantaa. Lukekaa kennelliitosta neuvot ja lukekaa rotuyhdistyksen Lappalaiskoirat ry sivuilta kaikki. Sairaslistat myös. Miettikää mitä näkemänne mahtaa tarkoittaa ja keskustelkaa Facebookin roturyhmässä edes joskus jalostuksesta ja muustakin kuin jostain lonkista.

Ettei vain söpöjä koirankuvia. Mielikuvamarkkinointia.
Asiallista asiaa ei näy.

2

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eihän tästä kirjoituksesta saa mitään selvää. Mitä tarkoitat, mitä ajat takaa? selvällä Suomen kielellä kiitos.

    • Weikkaan että aloittaja yrittää varoittaa ennun ostajia. Ikävä kyllä ulos anti on niin heikkoa. Kukaan ei saa mitään irti. Tulos on plus miinus nolla miinus 10.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      38
      2893
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      10
      1990
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1453
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1335
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1310
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1231
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1141
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1085
    9. 22
      1047
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1044
    Aihe