Laihdutuksen ja painonhallinnan perusteita - energiataloudelliset proteiinit

Anonyymi

Energiaravintoaineet, kuten proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ilmoitetaan sisältölistassa grammoina (per 100 grammaa) joka on epäselkää, koska elimistö kaipaa energiaa, kCal, ei grammoja. Eri energiaravintoaineista saadaan eri suuruinen määrä energiaa per gramma:

Aines (per gramma); kCal
rasva; 8.84
etanoli; 6.93
proteiinit; 4.06
hiilihydraatit; 4.06
tärkkelys; 3.82
sokerialkoholit; 3.82
orgaaniset hapot; 3.11
kuitu, veteen liukeneva; 4.06
kuitu, veteen liukenematon; 0.00
kuitu (EU); 1.91

Puhekieleen on piintynyt ilmaisuja kuten syödä proteiinia, tai että jokin aines/elintarvike on proteiinia tai proteiinipitoista. Yleensä energiaravintoaineet sisältävät kahta tai useampaa energian lähdettä, puhdasta proteiinia löytyy vain kemikaalina purkista. Myös käsite proteiinipitoinen on epäselkeä; mikä pitoisuus kullekin on merkittävä määrä. Jopa näillä sivulla on esiintynyt mielipiteitä että esimerkiksi kananamunalla olisi suuri proteiinipitoisuus, vaikka totuus on että kanamunan energiasta suurin osa tulee rasvasta.

Energiansaannin käsityksiä selventämään on luotu oma suure, E%, joka tarkoittaa osuutta raaka-aineen tai tuotteen kokonaisenergiasisällöstä (mutta tuo lyhenne ei ole saavuttanut kovin suurta suosiota). Esimerkiksi Fineli esittää kyseisen energian osuusjakauman tulossivun vasemmassa yläreunassa olevassa graafissa, esimerkkinä keitetty kananmuna: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/8513 jossa kokonaisenergia jakautuu seuraavasti: rasva 61%, proteiinit 38%, ja hiilihydraatit 1%.

Kokonaisenergian osuusjakaumat on helppo myös itse laskea, muutetaan vain osatekijöiden grammat energioiksi, jaetaan tulos kokonaisenergiamäärällä sekä kerrotaan luvulla 100 jotta tulos saadaan prosenttimuotoon, esimerkiksi:

Keitetyssä kananmunassa, per 100g, on energiaa 134 kCal, sitten että öljyinä/rasvoina 9.2 g, proteiineina 12.6 g ja hiilihydraatteina 0.3 g, joten saadaan:

Öljyjen/rasvojen E% = 9.2 * 8.84 / 134 *100 = 60.7
Proteiinien E% = 12.6 * 4.06 / 134 *100 = 38.2
Hiilihydraattien E% = 0.3 * 4.06 / 134 *100 = 0.91

Niin laihduttajalle kuin painonhallitsijalle on eduksi saada tarvitsemansa proteiinit mahdollisimman energiataloudellisesti, siis niin että proteiinien E% on mahdollisimman suuri. Nimenomaan proteiinien osalta tämä tarkastelu on hyödyllistä koska proteiinit ovat ainoa energiaravintoaine jota tervellisessä ruokavaliossa on oltava oikemääräisesti.

36

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kananmuna on tosi hyvä tuote ihmiselle syödä.

      • Anonyymi

        Maito on tarkoitettu vasikoiden ravinnoksi, kananmuna on kananpojan ravintoa.


      • Anonyymi

        Kyse ei ole siitä onko kananmuna tosi hyvä tuote ihmiselle syödä vai eikö ole. Kyse on siitä miten laihduttaja ja painonhallitsija voi terveellisesti eli järkevällä tavalla, prosessia tukevasti, eli energiataloudellisesti, valita proteiinien lähteensä.

        WHO:n mukaan ihminen joka ruokailee isokalorisesti (ei lihoa eikä laihdu) tarvitsee hyvälaatuista proteiinia 0.83 g/kehopainokilo/vrk. Siitä en ole löytänyt tietoa paljonko proteiineja tarvitsee henkilö joka on energiarajoitetulla dietillä, mutta ilmiselvää on että emmmän kuin iksokalorisesti ruokaileva. Tarkastellaan nyt esimerkiksi henkilöä joka tarvitsee 100g proteiineja/vrk. Hän päättää saada ne:

        a) keitetyistä kananmunista, niitä tarvitaan 793g (eli noin 13 kpl) ja siitä saa 1064 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        b) keitettyjen kananmunien valkuaisista (keltuaistet rokeen), niitä tarvitaan 778g (eli noin 20 kpl kananmunan valkuaista) josta tulee vain 424 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        c) tuotteesta "Tonnikala, vedessä, säilyke", sitä tarvitaan 446g josta tulee vain 442 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        Terveeellinen laihduttaminen on siis erittäin hankala jos ei mahdoton prosessi jos diettiin sisältyy pajon kanamunia (tai mitä tahansa muuta laihduttajalle turhaa energiaa) koska laihduttaja tarvitsee dietistä myös kaikki suojaravintoaineet oikeamääräisesti, niitä saa parhaiten tietyistä maanpäällisistä kasviksista, mutta nekin lisäävät energiansaantia.

        Suojaravintoaineille on muuten mahdollista tehdä samantapainen energitaloudellisuusarviointi kuin proteiineille tuo E%, mutta suojaravintoaineiden osalla on huomattavasti enemmän seikkoja jotka on otettava huomioon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse ei ole siitä onko kananmuna tosi hyvä tuote ihmiselle syödä vai eikö ole. Kyse on siitä miten laihduttaja ja painonhallitsija voi terveellisesti eli järkevällä tavalla, prosessia tukevasti, eli energiataloudellisesti, valita proteiinien lähteensä.

        WHO:n mukaan ihminen joka ruokailee isokalorisesti (ei lihoa eikä laihdu) tarvitsee hyvälaatuista proteiinia 0.83 g/kehopainokilo/vrk. Siitä en ole löytänyt tietoa paljonko proteiineja tarvitsee henkilö joka on energiarajoitetulla dietillä, mutta ilmiselvää on että emmmän kuin iksokalorisesti ruokaileva. Tarkastellaan nyt esimerkiksi henkilöä joka tarvitsee 100g proteiineja/vrk. Hän päättää saada ne:

        a) keitetyistä kananmunista, niitä tarvitaan 793g (eli noin 13 kpl) ja siitä saa 1064 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        b) keitettyjen kananmunien valkuaisista (keltuaistet rokeen), niitä tarvitaan 778g (eli noin 20 kpl kananmunan valkuaista) josta tulee vain 424 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        c) tuotteesta "Tonnikala, vedessä, säilyke", sitä tarvitaan 446g josta tulee vain 442 kCal, sekä jotkin suojaravintoaineet.

        Terveeellinen laihduttaminen on siis erittäin hankala jos ei mahdoton prosessi jos diettiin sisältyy pajon kanamunia (tai mitä tahansa muuta laihduttajalle turhaa energiaa) koska laihduttaja tarvitsee dietistä myös kaikki suojaravintoaineet oikeamääräisesti, niitä saa parhaiten tietyistä maanpäällisistä kasviksista, mutta nekin lisäävät energiansaantia.

        Suojaravintoaineille on muuten mahdollista tehdä samantapainen energitaloudellisuusarviointi kuin proteiineille tuo E%, mutta suojaravintoaineiden osalla on huomattavasti enemmän seikkoja jotka on otettava huomioon.

        "Kyse ei ole siitä onko kananmuna tosi hyvä tuote ihmise....."

        Pitkiä jorinoita ilman asiantuntemusta ja perusteita.


    • Anonyymi

      Paitsi prosenttijakaumaan, myös eettisiin seikkoihin on syytä kiinnittää huomiota.

      Esim. onko eläintä kidutettu tai onko kana saanut virikkeitä tarpeeksi.

      Myös ihmisoikeuksiin tulee kiinnittää huomiota. Esim. onko tuotannossa käytetty orjatyövoimaa.

      • Anonyymi

        Kananmunan syönti on ihmisoikeus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kananmunan syönti on ihmisoikeus.

        Mutta onko kananmuna orjan asemassa?


      • Anonyymi

        "Esim. onko eläintä kidutettu tai onko kana saanut virikkeitä tarpeeksi."

        Mitähän nuo virikkeet ovat mitä kanoille tarjotaan? Tuodaanko niille kynät ja ristisanoja ratkottavaksi tai rubiikibkuutioita vai mitä tuo tarkoittaa. Veikkaan ettei käytännössä munaa erota virikkeettömän kananmunan mausta makutestissä.


    • Anonyymi

      Kananmuna on dietaarisesti tosi suojaravinnerikas ja kaikki kanasta on ihan parasta, paitsi ei nahkaa eikä teräviä luita. Eikä päätä, häntää ja höyheniä mutta muutoin. Maailmassa on miljardeja kanoja vain ihmisiä varten. Kananmuna on monipuolinen ja hyvä suojaravinto.

      • Anonyymi

        "Kananmuna on dietaarisesti tosi suojaravinnerikas ja kaikki kanasta on ihan parasta, paitsi ei nahkaa..."

        Hyvin istuu luulot ja rasvan pelko tiukassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kananmuna on dietaarisesti tosi suojaravinnerikas ja kaikki kanasta on ihan parasta, paitsi ei nahkaa..."

        Hyvin istuu luulot ja rasvan pelko tiukassa.

        Vain kanannahkamies suosittelee syömään kanannahat sellaisinaan. Ainoa kanannahkojen hyvä puoli on mahdollinen K-vitamiini, mutta siitäkään ei ole näyttöä. Näyttöä on vain rasvaisemmasta tummasta lihanosasta.


    • Anonyymi

      "Niin laihduttajalle kuin painonhallitsijalle on eduksi saada tarvitsemansa proteiinit mahdollisimman energiataloudellisesti, siis niin että proteiinien E% on mahdollisimman suuri."

      Mutta liiaallisesta proteiinin saannista seuraavasta terveyshaitasta ei ole tietoa.

      • Anonyymi

        "Niin laihduttajalle kuin painonhallitsijalle on eduksi saada tarvitsemansa proteiinit mahdollisimman energiataloudellisesti."

        Rasva ja valkoinen sokeri on ihmiselle helpointa hyödyntää; kaikkea kuitua ei voi hyödyntää energiaksi lainkaan vaan se on suoliston mikrobien parasta ravintoa.

        Proteiinin tai kuidun käyttö ei ole koskaan energiataloudellista. Jotta proteiini voidaan hyödyntää, sen pilkkomiseen kuluu 20 - 25 % sen itse antamasta energiasta. Senkin vuoksi proteiini on oiva ravintoaine laihduttajalle ja painonhallinnoijalle.

        Proteiinin tarve on taviksella minimissään 35 g/vrk ja maksimissaan 2,5 g/vrk/henkilön normipainokilo. (Turha saivarrella; edellisistä ei ole yksiselitteistä faktaa. Kehonrakentajat syövät proteiinia moninverroin joko sairastuen tai sairastumatta.)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Niin laihduttajalle kuin painonhallitsijalle on eduksi saada tarvitsemansa proteiinit mahdollisimman energiataloudellisesti."

        Rasva ja valkoinen sokeri on ihmiselle helpointa hyödyntää; kaikkea kuitua ei voi hyödyntää energiaksi lainkaan vaan se on suoliston mikrobien parasta ravintoa.

        Proteiinin tai kuidun käyttö ei ole koskaan energiataloudellista. Jotta proteiini voidaan hyödyntää, sen pilkkomiseen kuluu 20 - 25 % sen itse antamasta energiasta. Senkin vuoksi proteiini on oiva ravintoaine laihduttajalle ja painonhallinnoijalle.

        Proteiinin tarve on taviksella minimissään 35 g/vrk ja maksimissaan 2,5 g/vrk/henkilön normipainokilo. (Turha saivarrella; edellisistä ei ole yksiselitteistä faktaa. Kehonrakentajat syövät proteiinia moninverroin joko sairastuen tai sairastumatta.)

        "Proteiinin tai kuidun käyttö ei ole koskaan energiataloudellista. Jotta proteiini voidaan hyödyntää, sen pilkkomiseen kuluu 20 - 25 % sen itse antamasta energiasta."

        Niinpä. Ja miksikä se proteiini tuossa pilkkomisessa muuttuu?? -Sokeriksi jota elimistö pystyy käyttämään energiaksi (tai muuntamaan rasvaksi jos hiilihydraattivarastot ovat täynnä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Niin laihduttajalle kuin painonhallitsijalle on eduksi saada tarvitsemansa proteiinit mahdollisimman energiataloudellisesti."

        Rasva ja valkoinen sokeri on ihmiselle helpointa hyödyntää; kaikkea kuitua ei voi hyödyntää energiaksi lainkaan vaan se on suoliston mikrobien parasta ravintoa.

        Proteiinin tai kuidun käyttö ei ole koskaan energiataloudellista. Jotta proteiini voidaan hyödyntää, sen pilkkomiseen kuluu 20 - 25 % sen itse antamasta energiasta. Senkin vuoksi proteiini on oiva ravintoaine laihduttajalle ja painonhallinnoijalle.

        Proteiinin tarve on taviksella minimissään 35 g/vrk ja maksimissaan 2,5 g/vrk/henkilön normipainokilo. (Turha saivarrella; edellisistä ei ole yksiselitteistä faktaa. Kehonrakentajat syövät proteiinia moninverroin joko sairastuen tai sairastumatta.)

        "Proteiinin tai kuidun käyttö ei ole koskaan energiataloudellista"

        Et lainkaan ymmärtänyt asiaa. Kyse on proteiinien saannin energiataloudellisuudesta (ja kuidut puolestaan ovat helppoheikkien terveydenedistely-pelottelua, niitä saa yllinkyllin jopa laihduttaja monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta).

        Kun lautasella on 100g hyvälaatuisia proteiineja jotka on peräisin kovaksi keitettyjen kananmunien valkuisista, se edustaa energiataloudellista proteiinien saantia, koska sen 406 kCal lisäksi joka saadaan 100 g:sta proteiineista lisäksi saadaan ainoastaan 18 kCal energiaa haittakuormana.

        Mutta kun lautasella on 100g hyvälaatuisia proteiineja jotka on peräisin hunajasta niin se edustaa energiaepätaloudellista proteiinien saantia, koska sen 406 kCal lisäksi joka saadaan 100 g:sta proteiineista lisäksi saadaan 65660 kCal energiaa haittakuormana.

        Alla Finelin datasta poimittu kymmenen energiataloudillisimman proteiinien lähteen lista (osajoukosta raaka-aineet ja säilykkeet):

        Elintarvike: Proteiinien E%
        Kananmunan valkuainen: 95.9
        Hauki: 95.3
        Kuha: 95.2
        Ahven: 92.5
        Veri: 92.4
        Tonnikala, vedessä, säilyke: 92
        Hummeri: 91.6
        Lipeäkala: 91.3
        Turska: 91.3
        Rapu: 90.6


    • Anonyymi

      "Nimenomaan proteiinien osalta tämä tarkastelu on hyödyllistä koska proteiinit ovat ainoa energiaravintoaine jota tervellisessä ruokavaliossa on oltava oikemääräisesti."

      Itsekin myönnät jaarittelusi lopuksi että turhaahan tuo jaarittelu oli.

      Tarkastelet asiaa vain proteiinien kannalta, unohtaen kaiken muun. Ihminen tarvitsee myös vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita.

      Kun nuo huomioidaan mukaan, on aikalailla se ja sama mistä se proteiini tulee ja kuinka energiatehokkaasti.

      Lisäksi tuo jaarittelu unohtaa sen tosiasian, että ihminen tarvitsee elääkseen myös hyvää mieltä, ja siihen liittyy myös syöminen.

      Jos sinulle luonnistuu proteiinijauheen vetäminen kuukausitolkulla, sohvalla maaten, energiataloudellisesti, niin se ei välttämättä ole meille tervejärkisille sopivaa puuhaa.

      Itse tässä nyt ihan harrastelijana laihduttelen, pari - kolme kiloa kuukaudessa, välittämättä laskelmistasi. Ei tarvitse olla energiatehokas proteiinieni kanssa, homma hoituu muutenkin. Voin paljastaa salaisuuteni, käyn ulkoilemassa päivittäin.

      Ymmärrän että on ihmisiä jotka kärsivät mielen tasapaino-ongelmista, heille ei kenties ulkoilu ole sopiva juttu ollenkaan, mutta sitten pitää laskeskella proteiinien energiasisältöjä.

      • Anonyymi

        "Ymmärrän että on ihmisiä jotka kärsivät mielen tasapaino-ongelmista, heille ei kenties ulkoilu ole sopiva juttu ollenkaan, mutta sitten pitää laskeskella proteiinien energiasisältöjä."

        Haista v. Liikunta sopii kaikille mielenterveyteen ja mielen tasapainoon katsomatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ymmärrän että on ihmisiä jotka kärsivät mielen tasapaino-ongelmista, heille ei kenties ulkoilu ole sopiva juttu ollenkaan, mutta sitten pitää laskeskella proteiinien energiasisältöjä."

        Haista v. Liikunta sopii kaikille mielenterveyteen ja mielen tasapainoon katsomatta.

        Ei näyttänyt sopivan tämänkään ketjun aloittajalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei näyttänyt sopivan tämänkään ketjun aloittajalle.

        Ei sulla itselläsi asiat olennaisesti paremmin ole, luulet vaan.


    • Aika turha huoli. Jos proteiini ruoka-aineen energiasta tulee vaikkapa 50% muusta kuin proteiinista ja proteiinin tarve on 80 g päivässä niin "hukkaenergiaa" tulee peräti 320 kcal. Jos tuo on eläinrasvaa niin siitä ei ole mitään hyötyä mutta minulle järkevällä 1800 kcal dieetillä jää proteiinin jälkeen vielä 1200 kcal.

      • Anonyymi

        "ja satutuntisi vaan jatkuvat?"

        Olisiko parempi olla hiljaa jos ei ole mitään sanottavaa?


      • Anonyymi

        "Jos tuo on eläinrasvaa niin siitä ei ole mitään hyötyä ..."

        hoopovee

        ja satutuntisi vaan jatkuvat?


    • Anonyymi

      "Nimenomaan proteiinien osalta tämä tarkastelu on hyödyllistä koska proteiinit ovat ainoa energiaravintoaine jota tervellisessä ruokavaliossa on oltava oikemääräisesti."

      Täsmennän siltä osin että niin laihduttajan kuin painonhallitsijan on huolehdittava siitä ettei vuorokautinen energiansaantimäärä ylity. Siksi on hyödyllistä saada tarvittava/oikeamääräinen proteiinimäärä mahdollisimman energiataloudellisesti, siis mahdollisimman vähäisen lisäenergiakuorman kera. Näin toimien jää mahdollisuus saada suojaravintoaineet (välttämättömät -kivennäisaineet, -hivenaineet ja -vitamiinit) oikeamääräisinä, niin etupäässä saadaan energiataloudellisesti tietyistä, mutta ei alkuunkaan kaikista, maanpäällisistä kasviksista, siten ettei vuorokautinen energiansaantimäärä ylity.

      Kaikkeen ravintoon sisältyy energiaa. Esimerkiksi keskimääräinen aikuinen saa koko vuorokautisen C-vitamiinitarpeensa erittäin energiataloudellisesti syömällä 11 kCal keltaista paprikaa (vielä energiataloudellisemmin syömällä 6.1 kCal käsittelemätöntä ruusunmarjaa, mutta arvelen paprikan maistuvan paremmin). Tuo paprikamäärä tarjoaa lisäksi 13% keskimääräisen aikuisen B6 vitamiinitarpeesta.

      • Anonyymi

        "niin etupäässä" > niitä etupäässä


    • Anonyymi

      Pitkää jaarittelua, jossa lopputulema on se että liikunta kannattaa aina ja kanamuna on hyvä ruoka ihmiselle.

    • Anonyymi

      Runtelin Fineli-datan Accessiin, nyt on helppoa arvottaa raaka-aineita/aineksia niiden suojaravintoaine-pitoisuuksien perustella.

      Muun muassa keitetty rapu on erittäin energiataloudellinen sekä terveellinen proteiinien lähde. Kun syö vuorokaudessa 448 kCal keitttyä rapua saa 100g proteiineja ja sen lisäksi keskimääräinen aikuinen saa yhdeksän eri suojaravintoaineen koko päivän tarpeensa (joitakin niistä ylenmäärin) eli seuraavat: Rauta, jodi, fosfori, seleeni, sinkki, niasiiniekvivalentti, B6-vitamiini, B12-vitamiini ja E-vitamiini.

      Yllä oleva 'keskimääräinen aikuinen' tarkoittaa VRN2014 suosituksen: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf liitteistä 4 ja 5 laskettuja keskiarvoja 18v ja sitä vanhemmille ihmisille jotka eivät ole siunatussa tilassa eivätkä puolukkapäivä-ikäluokassa.

      Mutta nyt ihmetelen että kuinka keitetyt ravut pitää syödä että saa Finelin datassa olevat määrät suojaravintoaineita? Riittääkö että nauttii tavanomaiseen tapaan vai pitääkö syödä kilpinensä ja viiksinensä ?

      • Anonyymi

        Minä puolestani olen pikku hiljaa kyllästymässä härkäpapusmoothieen, tai ainakin papujen keittämiseen.

        Niinpä olenkin kehittämässä uutta dieettiä: soijarouhesmoothiedieettiä. Päivän proteiinit on tarkoitus saada tasaisesti viljan, soijarouheen ja maidon välillä, n. 120 g/d on tavoitteena. Soijarouhetta ei tarvitse keittää, ja voin käyttää säästyvän ajan muiden ihmisten neuvomiseen ja palvelemiseen.

        Vatsassani on ollut aina aterian jälkeen runsaan viikon ajan kiputiloja. Luulin ensin sen johtuvan maa-artisokista, mutta kipua on tullut muutenkin. En aiemmin ole ollut herkkä runsaskuituisille ruuille. Voiskohan olla jopa koronaa tai syöpää?


      • Anonyymi

        "Runtelin Fineli-datan Accessiin, nyt on helppoa arvottaa raaka-aineita/aineksia niiden suojaravintoaine-pitoisuuksien perustella."

        Minulle ei avautunut, miksi MS Access olisi tässä asiassa parempi kuin MS Excel. Eikö edellä mainitut höpsötykset saa esiin Excelilläkin?


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Runtelin Fineli-datan Accessiin, nyt on helppoa arvottaa raaka-aineita/aineksia niiden suojaravintoaine-pitoisuuksien perustella."

        Minulle ei avautunut, miksi MS Access olisi tässä asiassa parempi kuin MS Excel. Eikö edellä mainitut höpsötykset saa esiin Excelilläkin?

        Access on (huono) tietokanta ja Excel taulukkolaskentaa. Aika hankala on Excelistä saada tuloksia ulos kun Finelissä on tuhansia elintarvikkeita. Jossain mobiilisovelluksessa on kyllä Finelin data sisällä ja käyttäisin kyllä sellaista mielummin kuin exceliä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Access on (huono) tietokanta ja Excel taulukkolaskentaa. Aika hankala on Excelistä saada tuloksia ulos kun Finelissä on tuhansia elintarvikkeita. Jossain mobiilisovelluksessa on kyllä Finelin data sisällä ja käyttäisin kyllä sellaista mielummin kuin exceliä.

        Joo olen ohjelmoinut SQL:llä, ja tuttuja ovat PostgreSQL, MySQL ja SQLite. Mutta Excel taipuu nykyään moneen, siinä on jopa PowerPivot, joka kykenee käsittelmään miljoonia rivejä ja tekemään DAX-kielellä tietokantatyyppisiä juttuja relaatioineen. Tosin en itse tällä hallitse DAX:in perusteita.

        Minua kiinnosti siis tekniset syyt Accessin valinnalle Excelin sijasta. En vihjannut, että päätös oli huono, halusin vain kuulla uteliaisuudesta perusteet.

        MS Accessissa on hyvä puoli, että siinä on käyttöliittymä valmiiksi mukana. Ja se on kuitenkin täysipainoinen tietokanta, vaikka Microsoft ei enää juuri sitä kehitäkään.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Joo olen ohjelmoinut SQL:llä, ja tuttuja ovat PostgreSQL, MySQL ja SQLite. Mutta Excel taipuu nykyään moneen, siinä on jopa PowerPivot, joka kykenee käsittelmään miljoonia rivejä ja tekemään DAX-kielellä tietokantatyyppisiä juttuja relaatioineen. Tosin en itse tällä hallitse DAX:in perusteita.

        Minua kiinnosti siis tekniset syyt Accessin valinnalle Excelin sijasta. En vihjannut, että päätös oli huono, halusin vain kuulla uteliaisuudesta perusteet.

        MS Accessissa on hyvä puoli, että siinä on käyttöliittymä valmiiksi mukana. Ja se on kuitenkin täysipainoinen tietokanta, vaikka Microsoft ei enää juuri sitä kehitäkään.

        Itse siirsin Finelin datan sqliteen ja tein simppelin mobiilisovelluksen sille. Pitäisi jatkaa sen tekoa mutta on töissä sen verran kiirettä että nyt ei ehdi. Voisi harkita myös webbisovellusta tai jos tekisi isompaa analyysiä niin työasemasovellusta. Exceliä tai Accessia en edes harkitsisi.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Itse siirsin Finelin datan sqliteen ja tein simppelin mobiilisovelluksen sille. Pitäisi jatkaa sen tekoa mutta on töissä sen verran kiirettä että nyt ei ehdi. Voisi harkita myös webbisovellusta tai jos tekisi isompaa analyysiä niin työasemasovellusta. Exceliä tai Accessia en edes harkitsisi.

        Jos huomaa, että on itsessä taipumusta ortoreksiaan, kannattaa jättää taulukoinnit ja tietokantakyselyt vähemmälle ja keskittyä intuitiivseen yömiseen (tai sen opetteluun).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Runtelin Fineli-datan Accessiin, nyt on helppoa arvottaa raaka-aineita/aineksia niiden suojaravintoaine-pitoisuuksien perustella."

        Minulle ei avautunut, miksi MS Access olisi tässä asiassa parempi kuin MS Excel. Eikö edellä mainitut höpsötykset saa esiin Excelilläkin?

        "Minulle ei avautunut, miksi MS Access olisi tässä asiassa parempi kuin MS Excel. Eikö edellä mainitut höpsötykset saa esiin Excelilläkin?"

        Kun ei tiedä, tai kun ei ymmärrä, niin riittää kun kysyy että: "Miksi?".

        Samassa yhteydessä ei kannata kailottaa koko maailmalle että ei ole eliitti tietäjä, että ei ole eliitti osaaja, että on täysin vailla koulutusta.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Sinut on nähty! M.a.i.n.o.s.


      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1259
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      804
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe