Uutta alkua 2021 ja ruokakommenttia

Anonyymi

Sen verran on tullut poikettua terveellisen ruoan parista joulunkin jälkeen että päätin tehdä vähän korjausliikettä. Suolistoa polttelee viljan syömisen jälkeen. Lidlin reissulla ostin tuoretta kurkumaa ja inkivääriä, granaattiomenamehua. Näistä ja lisäksi lehtikaalista, kurkusta, aroniasta ja omenasta aamushotti. Pitää ottaa päivittäiseen aamun avaukseen.

Sitten projektina on tehdä linssikeittoa iso kattilallinen josta annoksia pakkaseen. Sitä varten ostin punaisia linssejä, sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa, kookoskermaa, tuoretta korianteria. Siitä riittää koko viikon lounaiksi.

Ja päivällisruoaksi tällä viikolla broilerikaalta/kukkispizzaa/munakasta salaattipedillä. Siinäpä viikko.

Luin taas näitä tammikuun ravintojuttuja joita lehdet pullollaan aina joulun jälkeen. Nyt on kuulemma ihan "epäterve" suhtautuminen ruokailuun jos rajoittaa jotenkin syömisiään. :-O

Karkkia ja jäätelöä pitäisi syödä joka päivä eikä itseltä saisi kieltää mitään eikä kaloreja laskea ja mittailla annoksia tai suhde ruokaan on vinksallaan. Seuraavana päivänä samassa lehdessä on sitten juttu kuinka kahvissa on kauheasti kolesterolia, munaa ei saa syödä, rasvaa eikä suolaa saa syödä jne. Hohhoijaa. Parempi jättää lukematta kaikki ja tehdä kuten itselle sopii.

T kn

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mulla on siis tapana jämähtää vähän samoihin ruokiin, ja kun keksin jonkun ruoan niin syön sitä putkeen viikon pari ja sitten siirryn johonkin toiseen kun kyllästyy. Vähän laiska vaihtelemaan ruokia, ja uusia ideoita pitää välillä saada. Mutta ruoan merkitys on kyllä vähentynyt, kun ei kalvaa jatkuva nälkä ja kollaa kaappeja että mitähän taas söisi. On ihan tasainen ja hyvä olo.

      T kn

    • Anonyymi

      Pidätö punaisten linssien mausta tai onko sinulla jokin funktonaalinen syy syödä niitä? Ne eivät ole mitenkään mahtavia proteiinien tai muiden suoravintoaineiden lähteenä. Eli ovat energiaravintoa.

      • Anonyymi

        En ole aloittaja, mutta tuo on yleinen syytös. Kaikkea väitetään "energiaravintoaineiksi". Samalla logiikalla vehnälesettäkin voi kutsua energiaravintoaineeksi, koska se sisältää ainoastaan vajaat 60 % kuitua, eli 40 % energiaa.

        Punainen linssi on varmasti pavuista helpoimpia, lyhyt keittoaika ja hyvä maku. Yksi niitä tuotteita, joita kannattaa pitää esim. kotivarassaan (jos vaikka koronakaranteenin vuoksi ei pääse kauppaan). Kukaan ei varmaankaan kritisoi itsetehtyä (kasvis)hernekeittoa. Tuskinpa se niin paljoa linssistä eroaa, on vain hitaampaa valmistaa.


      • Anonyymi

        Linsseissä on hyvää proteiinia ja kuitua. Kuidut ovat ravintoa suolistobakteereille. Tosin muistelin aiemmasta, että kn olisi yliherkkä palkokasveille, joiksi kutsutaan viljeltyjä hernekasveja, kuten linssejä.

        Satu Pekkalan Suolistomikrobit ja terveys -kirjassa on antibioottikuurin jälkeisen linssikeiton resepti – keitto kuulemma paluttaa bakteeriflooran nopeammin takaisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole aloittaja, mutta tuo on yleinen syytös. Kaikkea väitetään "energiaravintoaineiksi". Samalla logiikalla vehnälesettäkin voi kutsua energiaravintoaineeksi, koska se sisältää ainoastaan vajaat 60 % kuitua, eli 40 % energiaa.

        Punainen linssi on varmasti pavuista helpoimpia, lyhyt keittoaika ja hyvä maku. Yksi niitä tuotteita, joita kannattaa pitää esim. kotivarassaan (jos vaikka koronakaranteenin vuoksi ei pääse kauppaan). Kukaan ei varmaankaan kritisoi itsetehtyä (kasvis)hernekeittoa. Tuskinpa se niin paljoa linssistä eroaa, on vain hitaampaa valmistaa.

        Eihän se syytös ole vaan faktaa, linssi, punainen, keitetty: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31225

        Vehnäleseessä on pääasiassa veteen liukenematon kuitua, sitä siinä on 36.3% (ja yhteesä kuituja on 37.5%). Mutta kuidut eivät ole suojaravintoineita lainkaan. Vehnäleseessä on suojaravintoaineita, mikäli sitä pystyy rouskutelemaan riittävästi, esim. 50 g/vrk. Eli ei ole selkeästi/yksinomaisesti energiaravintoaine.


      • Anonyymi

        Moi, pidän linsseistä tosi paljon. En linsseistä paljaaltaan taida perustaa kuitenkaan vaan linssikeitosta oikeammin. Se makuyhdistelmä on vain jotain ihanaa herkkua. Kookosmaito tai - kerma ja korianteri kruunaa koko homman. Keiton rakenne on sakea, kermamainen ja muhennosmainen ja ulkonäkö värikäs. Salaisuus on valkosipuli, sipuli ja mausteet. Tulisuutta voi säädellä chilillä. Pieni tulisuus sopii.

        Linssit on edullista ja nopeaa ruokaa ja keitto paranee vain vanhetessaan. Perunaakin voi kuutioina lisätä jos tykkää eikä pelkää hiilaria
        Tärkeä syy syödä linssikeittoa on just edullisuus. Paketista (alle 2e) tulee 5 l kattilallinen kun linssit turpoaa siinä keitettäessä. Lisäksi on rautapitoisuus koska tarvin rautaa kipeästi. Ei siitä hiilariakaan kovasti saa kertymään yhdestä annoksesta.

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole aloittaja, mutta tuo on yleinen syytös. Kaikkea väitetään "energiaravintoaineiksi". Samalla logiikalla vehnälesettäkin voi kutsua energiaravintoaineeksi, koska se sisältää ainoastaan vajaat 60 % kuitua, eli 40 % energiaa.

        Punainen linssi on varmasti pavuista helpoimpia, lyhyt keittoaika ja hyvä maku. Yksi niitä tuotteita, joita kannattaa pitää esim. kotivarassaan (jos vaikka koronakaranteenin vuoksi ei pääse kauppaan). Kukaan ei varmaankaan kritisoi itsetehtyä (kasvis)hernekeittoa. Tuskinpa se niin paljoa linssistä eroaa, on vain hitaampaa valmistaa.

        Hyvä kun mainitsit hernarin. Siinä toinen edullinen ruoka. Pitää tämän linssiprojektin jälkeen laittaakin herneet likoamaan. Sopisi torstairuoaksi raejuustopannarin ja chiamansikka"hillon"kanssa.

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Linsseissä on hyvää proteiinia ja kuitua. Kuidut ovat ravintoa suolistobakteereille. Tosin muistelin aiemmasta, että kn olisi yliherkkä palkokasveille, joiksi kutsutaan viljeltyjä hernekasveja, kuten linssejä.

        Satu Pekkalan Suolistomikrobit ja terveys -kirjassa on antibioottikuurin jälkeisen linssikeiton resepti – keitto kuulemma paluttaa bakteeriflooran nopeammin takaisin.

        "Tosin muistelin aiemmasta, että kn olisi yliherkkä palkokasveille, joiksi kutsutaan viljeltyjä hernekasveja, kuten linssejä."

        Kyllä, kovat ilmavaivat tulee. Siksi ei parane mitään jättiannoksia syödä ja laittaa muutakin keittoon. Pitää katsoa miten tällä kertaa suolisto reagoi. Ei ole niin pahat pieretykset kuin esim kidneypavuista. Niitä kun syö niin peräpää on kuin rakettimoottori.

        T kn


      • Anonyymi kirjoitti:

        Moi, pidän linsseistä tosi paljon. En linsseistä paljaaltaan taida perustaa kuitenkaan vaan linssikeitosta oikeammin. Se makuyhdistelmä on vain jotain ihanaa herkkua. Kookosmaito tai - kerma ja korianteri kruunaa koko homman. Keiton rakenne on sakea, kermamainen ja muhennosmainen ja ulkonäkö värikäs. Salaisuus on valkosipuli, sipuli ja mausteet. Tulisuutta voi säädellä chilillä. Pieni tulisuus sopii.

        Linssit on edullista ja nopeaa ruokaa ja keitto paranee vain vanhetessaan. Perunaakin voi kuutioina lisätä jos tykkää eikä pelkää hiilaria
        Tärkeä syy syödä linssikeittoa on just edullisuus. Paketista (alle 2e) tulee 5 l kattilallinen kun linssit turpoaa siinä keitettäessä. Lisäksi on rautapitoisuus koska tarvin rautaa kipeästi. Ei siitä hiilariakaan kovasti saa kertymään yhdestä annoksesta.

        T kn

        Kannattaa kokeilla myös linssisalaattia. Minulla on mökillä vararavintona linssejä koska ne säilyvät pitkään ja valmistuvat nopeasti. Käyttö yleensä salaattina eli jotain kasvista sekaan ja vingraiette-kastike.


    • Anonyymi

      Sinun sapuskasi kuulostavat hyviltä!!! Osa raaka-aineista on tosin sitä hintaluokkaa, että köyhempi ei niitä ainakaan pitkään aikaan voi syödä.

      Miten saat shottisi tehtyä? Teetkö jokaisen annoksen erikseen vai kerralla useampia?

      • Anonyymi

        Moi, teen joka kerralle tuoreen shotin jostain vihanneksista sauvasekoittimella. Mulla on aroniaa pakkasessa koko talveksi ja se on yksi tärkein ainesosa. Shotin teen terveysvaikuttavuuden vuoksi. Olen innostunut inkivääristä ja kurkumasta, ja niiden terveysväittämistä. Nyt huomasin halpaa granaattiomenamehua lidlissä, joka on vhh. Desi sitä ja kaikki sekaisin siihen.

        Minun ruoat on tosi halpoja, ainakin minun mielestä. Mikä mielestäsi on kallista minun mainitsemistani asioista?

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moi, teen joka kerralle tuoreen shotin jostain vihanneksista sauvasekoittimella. Mulla on aroniaa pakkasessa koko talveksi ja se on yksi tärkein ainesosa. Shotin teen terveysvaikuttavuuden vuoksi. Olen innostunut inkivääristä ja kurkumasta, ja niiden terveysväittämistä. Nyt huomasin halpaa granaattiomenamehua lidlissä, joka on vhh. Desi sitä ja kaikki sekaisin siihen.

        Minun ruoat on tosi halpoja, ainakin minun mielestä. Mikä mielestäsi on kallista minun mainitsemistani asioista?

        T kn

        " Nyt huomasin halpaa granaattiomenamehua lidlissä, joka on vhh."

        "https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31555"

        eli hh= 71%

        tarkasta tuoteselosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Nyt huomasin halpaa granaattiomenamehua lidlissä, joka on vhh."

        "https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31555"

        eli hh= 71%

        tarkasta tuoteselosta.

        Tossa minkä ostin on 12 g hh / 100 ml. Ei lisättyä sokeria.

        Ihan kokeiluna ostin, joskus teen sitruunamehuun. Tuo granaattiomenamehu on kauhean hapanta joten piti laittaa puolet vettä. Ei ole yhtään makea, kuin ei omenan siemenetkään.

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tossa minkä ostin on 12 g hh / 100 ml. Ei lisättyä sokeria.

        Ihan kokeiluna ostin, joskus teen sitruunamehuun. Tuo granaattiomenamehu on kauhean hapanta joten piti laittaa puolet vettä. Ei ole yhtään makea, kuin ei omenan siemenetkään.

        T kn

        "Tossa minkä ostin on 12 g hh / 100 ml. Ei lisättyä sokeria."

        Ja ei sano todellisuudesta yhtään mitään.

        Granaattiomena 71E% sokeria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tossa minkä ostin on 12 g hh / 100 ml. Ei lisättyä sokeria."

        Ja ei sano todellisuudesta yhtään mitään.

        Granaattiomena 71E% sokeria.

        No minun todellisuuteen ei kyllä kuulu prosenttien syöminen.

        Jos minun shottiannoksessa on vajaa desi tuota mehua niin eihän se kokonaismäärästä ole 71%

        Voihan siihen, ja sinä voit laittaa lisäksi vaikka avokadon, niin prosentit muuttuu ratkaisevasti. M

        t kn


      • Anonyymi kirjoitti:

        No minun todellisuuteen ei kyllä kuulu prosenttien syöminen.

        Jos minun shottiannoksessa on vajaa desi tuota mehua niin eihän se kokonaismäärästä ole 71%

        Voihan siihen, ja sinä voit laittaa lisäksi vaikka avokadon, niin prosentit muuttuu ratkaisevasti. M

        t kn

        Eikö ole kamalaa kun jos juo kaksi lasillista granaattiomenamehua niin saa 142 % sokeria eikä suinkaan 24 g.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No minun todellisuuteen ei kyllä kuulu prosenttien syöminen.

        Jos minun shottiannoksessa on vajaa desi tuota mehua niin eihän se kokonaismäärästä ole 71%

        Voihan siihen, ja sinä voit laittaa lisäksi vaikka avokadon, niin prosentit muuttuu ratkaisevasti. M

        t kn

        "Jos minun shottiannoksessa on vajaa desi tuota mehua niin eihän se kokonaismäärästä ole 71%"

        "Granaattiomena 71E% sokeria." VHH???


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jos minun shottiannoksessa on vajaa desi tuota mehua niin eihän se kokonaismäärästä ole 71%"

        "Granaattiomena 71E% sokeria." VHH???

        No eihän se granaattiomenamehu ole varsinaisesti mitään vhh:ta. Mutta nyt kokeilen vähän laajentaa tätä repertoaaria syömisissä ainakin väliaikaisesti omaa oloa seuraten. Tuo granaattiomenamehu sopii nyt mun makroihin kun en sitten ota sitä kotimaista omppua ollenkaan. Niitä ei näy olevan kaupoissa, missä käyn.

        Jos sinä pyöräytyät desiin granaattiomenamehua vaikka puoliskan avodadoa tai lisäät jotain öljyä niin muuttuhan makrojen suhde aika paljon.

        T kn


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Eikö ole kamalaa kun jos juo kaksi lasillista granaattiomenamehua niin saa 142 % sokeria eikä suinkaan 24 g.

        Niinpä, onhan toi erikoinen tapa mittailla syömisiään.

        Laitoinkin Fineliin esimerkin jos lisää sen pienen tai puolikkaan avokadon niin kokonaishiilari on osapuilleen 13 g ja E% hh on 19%. Jos nyt itsellä on sellainen periaate, ettei laita suuhunsa mitään missä hh % on X niin onhan sekin tapa syödä, mutta en itse tee niin.

        T Kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No eihän se granaattiomenamehu ole varsinaisesti mitään vhh:ta. Mutta nyt kokeilen vähän laajentaa tätä repertoaaria syömisissä ainakin väliaikaisesti omaa oloa seuraten. Tuo granaattiomenamehu sopii nyt mun makroihin kun en sitten ota sitä kotimaista omppua ollenkaan. Niitä ei näy olevan kaupoissa, missä käyn.

        Jos sinä pyöräytyät desiin granaattiomenamehua vaikka puoliskan avodadoa tai lisäät jotain öljyä niin muuttuhan makrojen suhde aika paljon.

        T kn

        "Jos sinä pyöräytyät desiin granaattiomenamehua vaikka puoliskan avodadoa tai lisäät jotain öljyä niin muuttuhan makrojen suhde aika paljon."

        Pieni huomautus-tärkeä.,

        LIIKA hiilihydraatti (grammoina) ei hautaudu rasvaa tai proteiinia lisäämällä.!
        Ota myös huomioon että hedelmämehu on kuin pistäisi sokeria ruiskulla suoraan suoneen,
        Syö hedelmät kokonaisina.


    • Anonyymi

      Linssikeitosta piti vielä mainita, että keittoon täytyy laittaa aika roisisti suolaa. Vähäinen suolan määrä tekee keitosta mautonta ja pliisua, eikä maut tule oikeasti esiin ollenkaan. Vaikka laitan suolaa tästä oppineena rutkasti, niin silti vielä saa lisätä lautaselle.

      Olen siirtynyt itse toistaiseksi mineraalisuolan käyttäjäksi. Ai saakeli miten hyvältä linssikeitto taas maistuu, ja lämmittääkin kun ulkona on pakkaskeli.

      t kn

      • Anonyymi

        Oletko koskaan kuullut, että suola on sangen epäterveellistä, vaikka verenpaine olisikin normaalin rajoissa? Itse joudun jättämään kaupasta ostamatta paljonkin tavaraa suolan takia. Esim. huomenna olisi kokonainen raaka lohi Lidlissä tarjouksessa, mutta se on suolattu, joten taidan jättää väliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko koskaan kuullut, että suola on sangen epäterveellistä, vaikka verenpaine olisikin normaalin rajoissa? Itse joudun jättämään kaupasta ostamatta paljonkin tavaraa suolan takia. Esim. huomenna olisi kokonainen raaka lohi Lidlissä tarjouksessa, mutta se on suolattu, joten taidan jättää väliin.

        Olen kyllä kuullut joka tuutista. Mutta jos suomalaiset syö keskimäärin liikaa suolaa, tai jos sinä syöt liikaa suolaa, niin sehän ei kerro mitään minun omasta suolan käytöstä. Jokaisella on ne omat rajansa ja ongelmansa ja liittyy siihen mitä ihminen muuta syö päivän mittaan.

        Minusta tuntuu itsestä että syön suolaa liika vähän, kun tuo suolanhimo pukkaa päälle vähän väliä.

        Se, minkä huomaan itsellä nostavan verenpainetta on salmiakki ja lakritsi. On olemassa sokeritontakin salmiakkia ja kun vetäisin tässä puoli vuotta sitten pussillisen nellie delliesiä niin mulla oli verenpaine koholla yli viikon.

        En syö leipää, joten jää leivän suola pois ja myös päällisten suola. Ja kun ei osta eineksiä ja valmisruokaa niin siinäkään ei tule piilosuolaa. Kyllä sitä voi ihan laskea vaikka Finelin ruokapäiväkirjan avulla. Kun ei tule hiilihydraattia niin kroppa ei sido nestettä ja suolaa siinä määrin kuin hiilarin kanssa. Kaikki on kertoneet ja minäkin olen kokenut, kuinka tolkuttomasti nestettä poistuu kehosta karpatessa ja ketoillessa. Sitten on pakko ottaa purkista elektrolyyttejä ettei pyörry.

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen kyllä kuullut joka tuutista. Mutta jos suomalaiset syö keskimäärin liikaa suolaa, tai jos sinä syöt liikaa suolaa, niin sehän ei kerro mitään minun omasta suolan käytöstä. Jokaisella on ne omat rajansa ja ongelmansa ja liittyy siihen mitä ihminen muuta syö päivän mittaan.

        Minusta tuntuu itsestä että syön suolaa liika vähän, kun tuo suolanhimo pukkaa päälle vähän väliä.

        Se, minkä huomaan itsellä nostavan verenpainetta on salmiakki ja lakritsi. On olemassa sokeritontakin salmiakkia ja kun vetäisin tässä puoli vuotta sitten pussillisen nellie delliesiä niin mulla oli verenpaine koholla yli viikon.

        En syö leipää, joten jää leivän suola pois ja myös päällisten suola. Ja kun ei osta eineksiä ja valmisruokaa niin siinäkään ei tule piilosuolaa. Kyllä sitä voi ihan laskea vaikka Finelin ruokapäiväkirjan avulla. Kun ei tule hiilihydraattia niin kroppa ei sido nestettä ja suolaa siinä määrin kuin hiilarin kanssa. Kaikki on kertoneet ja minäkin olen kokenut, kuinka tolkuttomasti nestettä poistuu kehosta karpatessa ja ketoillessa. Sitten on pakko ottaa purkista elektrolyyttejä ettei pyörry.

        T kn

        Niin muistelen, että kesällä esitit jonkin laskelman, että suolansaantisi olisi kuitenkin suositusten rajoissa.

        "Minusta tuntuu itsestä että syön suolaa liika vähän, kun tuo suolanhimo pukkaa päälle vähän väliä."

        Suolaa syödään jopa kymmenkertaisesti yli elimistön tarpeen, eikä suolanhimosta voi päätellä elimistönsä natriumtasapainoa. Sokerin ja suolan lisääminen totuttavat omia makunystyröitä runsaampaan saantiin ja "tarpeeseen".

        En usko, että kukaan (poikkeusyksilökään) tarvitsee suolaa monta grammaa päivässä. Luonnontilassa elävät ihmiset saavat ravinnosta vain puoli grammaa suolaa päivässä, eikä heillä tunneta natriumin puutetta. Paleodieetissäkin suolaa tulee vain parisen grammaa/vrk.

        Mikael Fogelholm sanoi kerran, että jos pystyy tekemään vain yhden ruokavaliomuutoksen, se olkoon suolan vähentäminen.

        Parhaat hyötyvaikutukset vähäsuolaisuudesta saadaan, kun siihen totuttaudutaan jo lapsuudessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin muistelen, että kesällä esitit jonkin laskelman, että suolansaantisi olisi kuitenkin suositusten rajoissa.

        "Minusta tuntuu itsestä että syön suolaa liika vähän, kun tuo suolanhimo pukkaa päälle vähän väliä."

        Suolaa syödään jopa kymmenkertaisesti yli elimistön tarpeen, eikä suolanhimosta voi päätellä elimistönsä natriumtasapainoa. Sokerin ja suolan lisääminen totuttavat omia makunystyröitä runsaampaan saantiin ja "tarpeeseen".

        En usko, että kukaan (poikkeusyksilökään) tarvitsee suolaa monta grammaa päivässä. Luonnontilassa elävät ihmiset saavat ravinnosta vain puoli grammaa suolaa päivässä, eikä heillä tunneta natriumin puutetta. Paleodieetissäkin suolaa tulee vain parisen grammaa/vrk.

        Mikael Fogelholm sanoi kerran, että jos pystyy tekemään vain yhden ruokavaliomuutoksen, se olkoon suolan vähentäminen.

        Parhaat hyötyvaikutukset vähäsuolaisuudesta saadaan, kun siihen totuttaudutaan jo lapsuudessa.

        Nii. En ehkä edusta ihan keskivertosuomalaista joka syö makkaraa, leikkeleitä, perunaa, riisiä, lihaa, pastaa, kastiketta, einesaterioita, pullaa ja leipää, juo kaljaa ja polttaa tupakkaa.

        Mikähän siinä muuten on kun joutuu sairaalaan niin eka laitetaan suolatippa. Sokerin haitat ei taida poistua sillä että jättää suolan syömättä. Tai että suola pitäisi korvata ruoassa sokerilla niin olis terveellisempi.

        T kn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin muistelen, että kesällä esitit jonkin laskelman, että suolansaantisi olisi kuitenkin suositusten rajoissa.

        "Minusta tuntuu itsestä että syön suolaa liika vähän, kun tuo suolanhimo pukkaa päälle vähän väliä."

        Suolaa syödään jopa kymmenkertaisesti yli elimistön tarpeen, eikä suolanhimosta voi päätellä elimistönsä natriumtasapainoa. Sokerin ja suolan lisääminen totuttavat omia makunystyröitä runsaampaan saantiin ja "tarpeeseen".

        En usko, että kukaan (poikkeusyksilökään) tarvitsee suolaa monta grammaa päivässä. Luonnontilassa elävät ihmiset saavat ravinnosta vain puoli grammaa suolaa päivässä, eikä heillä tunneta natriumin puutetta. Paleodieetissäkin suolaa tulee vain parisen grammaa/vrk.

        Mikael Fogelholm sanoi kerran, että jos pystyy tekemään vain yhden ruokavaliomuutoksen, se olkoon suolan vähentäminen.

        Parhaat hyötyvaikutukset vähäsuolaisuudesta saadaan, kun siihen totuttaudutaan jo lapsuudessa.

        "Totuttautuminen lapsena" voi olla vähän jälkiviisastelua kun ei kukaan omaan lapsuuteensa voi vaikuttaa enää aikuisena.

        Kaikkeen tottuu tietty. Mutta ruoka vaatii maistuakseen suolaa. Jos itse valmistaa ruuat alusta saakka niin tietää mitä saa. Olen seurannut kape aihisen ruuanlaittoa ja hän neuvoo laittamaan kunnolla suolaa. Sitä voi hyvin käyttää jos ei vedä leipää ja makkaraa lopun päivää.

        Yksi suurin piilosuolan lähde on leipä. Oli yllättävä tieto että leivässä on yhtä paljon suolaa kuin perunalastuissa. Leipä ei vain maustu suolaiselta kuten sipsit joissa suola on pinnassa, ei piilossa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe