Aallonharjat ja kuopat

Anonyymi

Näyttää äkkiä katsottuna siltä, että covid-19 aallot kestävät noin 3-4kk.
USA:ssa aallot
1. 03/20 - 06/20
2. 07/20 - 11/20
3. 11/20 - 03/21
UK:ssa aallot
1. 03/20 - 06/20
2. ?
3. 08/20 - 12/20
4. 12/20 - 03/21
Suomessa aallot
1. 03/20 - 06/20
2. ?
3. 10/20 - 01/21
4. 02/21 -
Suomessa näyttää siltä, että kesään -20 kuuluva 2. aalto jäi tulematta ja sitä seuraava 3. aallon harja taas ei ehtinyt kunnolla kuoppaan päivittäisten tartuntamäärien osalta ollenkaan, kun alkoi jo uusi eli tämä nyt käynnissäoleva.
Se mikä auttaa syklissä (todennäköisesti vähentää pituutta 1-2kk jopa) on rajoitustoimet. Mutatoituneet kannat ovat alkaneet vaikuttamaan enemmän viime aikoina ja näyttää siltä, että rajoitustoimista helpoimmat eivät juurikaan enää vaikuta, koska uusi kanta tarttuu helpommin.
Edellisen vuoden kesä oli jostain syystä vähän helpompaa aikaa. Olen kuullut sanottavan, että virus on herkkä auringon valolle (UV- säteilyn osuus), no mene ja tiedä. Voi olla, että tästä tai jostain toisesta syystä kesän -20 aalto jäi kokonaan sivuun ja syksyn aallot lähtivät muusta, kuin kotoperäisestä kannasta, ts. saatiin tuliaisena jostain.
Mikäli sykli on niin säännöllinen, kuin se vaikuttaisi olevan, ja maltetaan mielet ja ollaan mukana rajoitteissa kaikesta huolimatta, tämä ny menossa oleva aalto on takana kesäkuussa -21. Ja mikäli toiminta vastaa edellistä vuotta, seuraava on tulossa elokuussa -21 ja se kestää noin jouluun -21. Ja sekin tulee olemaan tuontitavaraa, jos kesän tapaukset saadaan painettua lähelle nollaa, kuten viime kesänäkin.
Koska rajoitukset ja omat valintamme yhteisönä nimeltä Suomi vaikuttavat paljon siihen miten tämä aalto menee, on täysin mahdollista, että seuraava aalto on kotoperäinen, ja lähtee samaan tapaan "etukenosta" kuin nyt menossa oleva aalto. Tällaisissa tapauksissa viranomaisille jää reagointiaikaa useita viikkoja vähemmän ja tilaanteet ehtivät äitymään tosi hankaliksi ennen toimenpiteitä. Tästä on vähän viitteitä tämän nyt käynnissäolevan aallon osalta, lähdimme n. 300 tapausta per päivä tasosta tähän aaltoon, syksyn aalto alkoi lähes nollasta. On siis tärkeää saada päivittäiiset tapaukset lähelle nollaa. En usko, että haluamme otsikoihin kuten naapurimaamme ovat olleet, että tilanteet karkaavat käsistä.
Rokotusten vaikutus alkaa näkymään kunnolla vasta sitten, kun rokotettujen määrä on yli 60% ihmisistä. Ja rokotteet vähentävät vakavasti sairastuvien määrää, mutta ei estä rokotettua sairastamasta lievemmin tai levittämästä eteenpäin. Joten tässä taitaa vielä hetki mennä, että päästään golf termillä ilmaisten "bariin" viruksen kanssa. Tällä vauhdilla 60% pitäisi olla totta vuoden lopussa, ellei rokotustahtia tiivistetä kesällä, eikä mitään suurempia häiriötekijöitä ilmene.
*Tulevaisuuden tulkitsija*

17

879

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voisiko joku selvittää kuka näitä aaltoja tilaa?

      • Anonyymi

        Uuden mutatoituneen viruskannan virukset vaikuttavat aaltoihin joko aloittamalla tai vahvistaen niitä.
        Tilaajia olemme me itse, kuten: mitä enemmän ja pidempään tautia sairastetaan, sitä enemmän mutaatioille annetaan aikaa, mahdollisuuksia ja paikkoja muuntua, ja mitä vähemmän torjuntaan on halua osallistua, sitä enemmän annetaan eri versioille mahdollisuuksia muun muassa siirtyä uusille alueille.
        Toki aaltoliikettä vahvistaa myös torjuntakeinot kuten sulkutoimi, jotka saavat muuten harmonisen aallon katkaistua jyrkempään pudotukseen, kuin ilman sulku tapahtuisi.
        Aaltoilua tulee vähentämään rokotteet ja niistä syntyvä suoja sille, että tartunnoista suurempi osa ei vaadi sairaalahoito. Ihmiset selviävät niistä viruksista pienemmin harmein, joihin rokotteet purevat.
        Esimerkiksi USA:ssa vaikuttaisi olevan seuraava aalto parhaillaan käynnistymässä, ja mikäli sen aiheuttaja on valtaosin brittiläinen B.1.1.7 versio tai eteläamerikkalainen P.1 versio tai eteläafrikkalainen B.1.351 versio, jotka eivät ole olleet edellisissä USA aalloissa merkittävästi edustettuina, nyt alkamassa oleva aalto saattaa pahimmillaan äityä käytökseltään samankaltaiseksi, kuin edellinen aalto oli.
        Numerot USA:ssa ovat hurjat jo valmiiksi: 31 miljoonaa todettua tartuntaa ja lähes 570 tuhatta viruksen aiheuttamiin ongelmiin menehtynyttä tähän mennessä.
        Vaikuttaisi pikaisesti silmäiltynä siltä, että noin 2/3 asioista on tapahtunut viimeisimmän aallon aikana. Jos sama trendi jatkuu, nykyiset tartuntamäärät tulevat olemaan seuraavan aallon jälkeisen tilanteen kokonaismäärästä 1/3.
        (Samalta näyttää myös Suomen osalta. Reilusti suurin osa tapauksista on tullut nyt toivonmukaan laskusuhdanteeseen kääntyneessä aallossa. Meidän tilanne erilainen verrattuna USA, koska brittiversio B.1.1.7. on se joka jyllää parhaillaan Suomessa.)
        Joten, taaksepäin katsomalla USA:n nyt aluillaan oleva aalto loppunee noin elo-syyskuun aikana ja sen loputtua todettujen tartuntatapausten määrä suoralla laskennalla on 90 miljoonaa. 60 miljoonaa uutta tapausta 4 kk aikana tarkoittaisi keskimäärin 500 000 uutta tapausta päivässä. Piikeissä enemmän. Tämä ilman rokotteiden positiivista vaikutusta.
        Menehtyneiden osuus on todennäköisesti pienempi verrattuna tähänmennessä olleeseen tatiin, koska rokotukset ovat hyvässä vauhdissa USA:ssa. Rokotusten takia voi olla, että todetut tartuntatapaukset ovat myös huomattavasti vähentyneet, jos rokotteet purevat kunnolla ja isompi osa sairastetaan lievänä.
        Suora trendi osoittaisi noin miljoonaa kuolemaa lisää, mutta rokotteet leikanneevat ison osan pois eli valistunut arvaus 300 tuhatta taudin aiheuttamiin ongelmiin menehtynyttä lisää. Arvauksen perustan myös koska koko väestöä ei vielä ole saatu rokotettua ja rokottamattomat ovat lähtökohtaisesti nuorempia ja sietänevät paremmin myös uudet viruksen versiot, vaikka niiden on sanottu olevan nuoremmalle väestölle hankalampia, kuin aiemmat versiot.
        Suomen osalta tilanne voi olla huomattavasti parempi jo kesäkuulla, 0-20 tapausta päivässä toivosin. Tämä saattaisi ehkäistä omalta osaltaan myös mahdollisen syksyn aallon äitymistä "mahdottomiin" mittoihin. Jos seuraavaan aaltoon lähdetään 400-500 tapausta päivässä- tasosta, se aalto tulee olemaan todella haastava. Olkoonkin, että elokuussa meitä on todennäkköisesti saatu rokotetuksi noin puolet väestöstä. Mutta osa väestä voi alkaa tarvitsemaan jo seuraavaa kierrosta myöskin, jos rokotteiden keskimääräiseksi tehokkaaksi kestoksi tutkimustulosten perusteella asettuu jotain 4-6kk.
        Asia on kompleksinen, joka tarkoittaa sitä, että pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus ja isoilla asioilla ei välttämättä ole vaikutusta ollenkaan. Tästä syystä on vaikea sanoa mikä yksittäinen asia vaikuttaa mitenkin, koska monta asiaa on menossa samaan aikaan sekä positiivisella että negatiivisella puolella, ja kaikki vaikuttavat kaikkeen.
        *Tulevaisuuden tulkitsija*


    • Anonyymi

      Suomen aalto taisi alkaa ennustetta aiemmin ja USA:n myöhemmin. Ja aika pitkälti ulkomailta tuotuna. Myös leviäminen rokotettujen toimesta joiltain osin näyttäisi pitävän paikkansa. Rokotteiden kattavuus täytyy olla suurempi kuin 60% ja toinen rokote merkitsee paljon. UV tai lämpö ei vaikua epidemian kulkuun, sulkutoimet ja käyttäytymismallit kyllä. Rokotustahti tuskin tiivistyy, painopiste on juhannuksen jäkeen selvästi toisissa rokotteissa.

      • Anonyymi

        Uusina asioina tällä hetkellä on ehkä Delta- viruksen mahdollinen erilainen toimintamalli aiempiin variantteihin verrattuna.
        Edellämainittua koskien: Intian epideminen aalto (kuten muutkin Deltan aallot näyttäsivät olevan tyypillisesti, kun toimintatavat ovat samanlaiset) oli jyrkkä, aallon huippu oli korkealla. Ja pudotus oli myös jyrkkä. Syytä tälle ei ehkä ole vielä tarkkaan tiedossa, todennäköisesti rajoitetoimet. Rokotteet eivät esim intialaisia paljoa ehtineet auttamaan, koska aalto oli ohi nopeasti ja toisaalta rokotteet pääsivät loppumaan hetkellisesti kesken, kuten sairaanhoito oli aikalailla pulassa kaikenlaisen puutteen kanssa. Samantyyppinen aallon kehitys oli todennäköisesti ainakin osittain myös UK:ssa, myös siellä on nähty jyrkkä nousu, piikki ja nopeahko pudotus. Erojakin UK ja Intia välillä on: UK:ssa ei ole vielä päästy takaisin siihen tilaan mistä lähdettiin ja toisaalta UK:ssa päätettiin purkaa rajoitteita siinä missä samalla kohdalla Intiassa rajoitteita kiristettiin, ja tällä hetkellä myös USA:ssa kiristetään.
        Toinen uusi asia on nk. long covid, josta on jo dataa olemassa ympäri maailmaa, vaikka tätä ei täysin ymmärretä. Kyseessä on loukkaantumiseen tai jopa vammautumiseen rinnastettava asia, josta toipuminen voi kestää pitkään, ja ilmeisesti ihan pysyviäkin työkyvyn alenemisia on olemassa. Kyseessä ei ole aina näytä olevan nopea ohimenevä tauti.
        Kolmas uusi asia on sairastumisten keskittyminen nuorempiin kuin aiemmin, eli lapset ja nuoret eivät ole immuuneja, vaikka lievemmin sairastuvat toistaiseksi. Todennäköisesti virus tartuttaa aiempia variantteja helpommin nuoria, joita alfa ei sairastuttanut juuri ollenkaan sairaalakuntoisiksi.
        Neljäs asia on itseasiassa talven tuleminen. Ja huoli siitä, että meilläkin varaudutaan pahimpaan samoissa asioissa, kuin missä ympäri maailmaa on jouduttu pulaan (riippumatta siitä onko kehitysmaa vai kehittynyt maa): hoitopaikkojen riittävyys (varsinkin, jos ulos ei Suomen talveen voi telttoja pystyttää), lääkehapen riittävyys ja hoitoon käytettävät oloa ja tilaa lieventävät lääkinnälliset hoidot ja käytettävien aineiden riittävyys. Virukseen kun ei varsinaisesti ole muuta kuin oloa helpottavia hoitoja, edelleenkään. Ihminen voittaa viruksen oman vastuskyvyn avuilla.
        Viides on viitteet siitä, että rokotteet eivät näyttäisi ehkäisevän viruksen levittämistä. Tätä asiaa täytyy seurata. USA:ssa on ainakin 2 toisistaan riippumatonta tutkimusta, joissa on viitteitä tähän. Tämä tuli jo tosiaan aiemmin mainittua, joten tämä ei varsinaisesti ole siinä mielessä uusi asia. Se mikä tässä on hankalaa on se, että ne ihmiset, joille 1) ei ole vielä rokotteilla saatu hoidettua vastustuskykyä maksimiin mahdolliseen tai he, jotka 2) eivät voi tai halua ottaa rokotetta, ovat ihan täysin riippuvaisia niiden ihmisten toimista, jotka ovat täydet rokotteet saaneet ja jotka eivät välttämättä edes tiedä levittävänsä virusta (koska eivät sairastu tai vain lievästi). Suomessa toista rokotetta odottavia tai rokottamattomia on vielä noin 1.8 miljoonaa ihmistä ilman ensimmäistä rokotetta ja noin 1.6 miljoonaa ihmistä ilman toista rokotetta. Molemmat rokotteet saaneet 2.1 miljoonaa ihmistä on siis suhteessa vielä vähemmistö noin 5.5 miljoonan ihmisen populaatiosta, joten tämä on siinä mielessä lääkärin näkökulmasta hankalahko tilanne, kaikkia pitäisi pyrkiä suojelemaan ja hoitamaan ellei ole pakottavaa tarvetta alkaa kohdentamaan resursseja muilla tavoilla ja lisäksi toiminnalla tulisi pyrkiä parempaan suuntaan.
        Kuudes asia näyttäisi olevan se, että rokotteiden teho heikkenee ajan kanssa, tästä on viitteitä mm. Israelista, mutta en ole ehtinyt varmistaa onko kyseessä oikea tieto, mutta koska mainitussakin maassa kolmatta kierrosta ollaan tekemässä (vaikka monien mielestä se on eettisesti väärin, koska suurin osa maailman ihmisistä ei ole saanut vielä ensimmäistäkään rokotetta), se indikoisi sitä, että rokotteiden teho heikkenisi.
        Seitsemäs asia on se, että Deltan jälkeen on tulossa seuraava aalto seuraavan variantin toimesta, nyt ei uskalla aikaa alkaaa arvaamaan, mutta ehkä vuodenvaihteessa, jos jotain tuosta aaltokuviosta voisi vielä yrittää linjailla, ja joka uusi epidemiaan aaltoja tuova variantti voi olla tällähetkellä leviävistä vaikapa Lambda tai joku sellainen, joka ei vielä ole tullut esiin epideemisesti.
        Näyttää vaan siltä, että intoa helppojen keinojen käyttämiseen ei tällä hetkellä ole, melkeinpä kaikkien keinojen kaihtaminen "koska mä oon saanu jo kaks". Joka ei näytä kovin hyvältä, kun ottaa huomioon muutkin asiat. Rokotepassi ei auttane asiassa ollenkaan, mutta se onkin maan yritysten agenda ja kovaa vauhtia politisoitumassa, ei lääkäreiden agennda.
        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusina asioina tällä hetkellä on ehkä Delta- viruksen mahdollinen erilainen toimintamalli aiempiin variantteihin verrattuna.
        Edellämainittua koskien: Intian epideminen aalto (kuten muutkin Deltan aallot näyttäsivät olevan tyypillisesti, kun toimintatavat ovat samanlaiset) oli jyrkkä, aallon huippu oli korkealla. Ja pudotus oli myös jyrkkä. Syytä tälle ei ehkä ole vielä tarkkaan tiedossa, todennäköisesti rajoitetoimet. Rokotteet eivät esim intialaisia paljoa ehtineet auttamaan, koska aalto oli ohi nopeasti ja toisaalta rokotteet pääsivät loppumaan hetkellisesti kesken, kuten sairaanhoito oli aikalailla pulassa kaikenlaisen puutteen kanssa. Samantyyppinen aallon kehitys oli todennäköisesti ainakin osittain myös UK:ssa, myös siellä on nähty jyrkkä nousu, piikki ja nopeahko pudotus. Erojakin UK ja Intia välillä on: UK:ssa ei ole vielä päästy takaisin siihen tilaan mistä lähdettiin ja toisaalta UK:ssa päätettiin purkaa rajoitteita siinä missä samalla kohdalla Intiassa rajoitteita kiristettiin, ja tällä hetkellä myös USA:ssa kiristetään.
        Toinen uusi asia on nk. long covid, josta on jo dataa olemassa ympäri maailmaa, vaikka tätä ei täysin ymmärretä. Kyseessä on loukkaantumiseen tai jopa vammautumiseen rinnastettava asia, josta toipuminen voi kestää pitkään, ja ilmeisesti ihan pysyviäkin työkyvyn alenemisia on olemassa. Kyseessä ei ole aina näytä olevan nopea ohimenevä tauti.
        Kolmas uusi asia on sairastumisten keskittyminen nuorempiin kuin aiemmin, eli lapset ja nuoret eivät ole immuuneja, vaikka lievemmin sairastuvat toistaiseksi. Todennäköisesti virus tartuttaa aiempia variantteja helpommin nuoria, joita alfa ei sairastuttanut juuri ollenkaan sairaalakuntoisiksi.
        Neljäs asia on itseasiassa talven tuleminen. Ja huoli siitä, että meilläkin varaudutaan pahimpaan samoissa asioissa, kuin missä ympäri maailmaa on jouduttu pulaan (riippumatta siitä onko kehitysmaa vai kehittynyt maa): hoitopaikkojen riittävyys (varsinkin, jos ulos ei Suomen talveen voi telttoja pystyttää), lääkehapen riittävyys ja hoitoon käytettävät oloa ja tilaa lieventävät lääkinnälliset hoidot ja käytettävien aineiden riittävyys. Virukseen kun ei varsinaisesti ole muuta kuin oloa helpottavia hoitoja, edelleenkään. Ihminen voittaa viruksen oman vastuskyvyn avuilla.
        Viides on viitteet siitä, että rokotteet eivät näyttäisi ehkäisevän viruksen levittämistä. Tätä asiaa täytyy seurata. USA:ssa on ainakin 2 toisistaan riippumatonta tutkimusta, joissa on viitteitä tähän. Tämä tuli jo tosiaan aiemmin mainittua, joten tämä ei varsinaisesti ole siinä mielessä uusi asia. Se mikä tässä on hankalaa on se, että ne ihmiset, joille 1) ei ole vielä rokotteilla saatu hoidettua vastustuskykyä maksimiin mahdolliseen tai he, jotka 2) eivät voi tai halua ottaa rokotetta, ovat ihan täysin riippuvaisia niiden ihmisten toimista, jotka ovat täydet rokotteet saaneet ja jotka eivät välttämättä edes tiedä levittävänsä virusta (koska eivät sairastu tai vain lievästi). Suomessa toista rokotetta odottavia tai rokottamattomia on vielä noin 1.8 miljoonaa ihmistä ilman ensimmäistä rokotetta ja noin 1.6 miljoonaa ihmistä ilman toista rokotetta. Molemmat rokotteet saaneet 2.1 miljoonaa ihmistä on siis suhteessa vielä vähemmistö noin 5.5 miljoonan ihmisen populaatiosta, joten tämä on siinä mielessä lääkärin näkökulmasta hankalahko tilanne, kaikkia pitäisi pyrkiä suojelemaan ja hoitamaan ellei ole pakottavaa tarvetta alkaa kohdentamaan resursseja muilla tavoilla ja lisäksi toiminnalla tulisi pyrkiä parempaan suuntaan.
        Kuudes asia näyttäisi olevan se, että rokotteiden teho heikkenee ajan kanssa, tästä on viitteitä mm. Israelista, mutta en ole ehtinyt varmistaa onko kyseessä oikea tieto, mutta koska mainitussakin maassa kolmatta kierrosta ollaan tekemässä (vaikka monien mielestä se on eettisesti väärin, koska suurin osa maailman ihmisistä ei ole saanut vielä ensimmäistäkään rokotetta), se indikoisi sitä, että rokotteiden teho heikkenisi.
        Seitsemäs asia on se, että Deltan jälkeen on tulossa seuraava aalto seuraavan variantin toimesta, nyt ei uskalla aikaa alkaaa arvaamaan, mutta ehkä vuodenvaihteessa, jos jotain tuosta aaltokuviosta voisi vielä yrittää linjailla, ja joka uusi epidemiaan aaltoja tuova variantti voi olla tällähetkellä leviävistä vaikapa Lambda tai joku sellainen, joka ei vielä ole tullut esiin epideemisesti.
        Näyttää vaan siltä, että intoa helppojen keinojen käyttämiseen ei tällä hetkellä ole, melkeinpä kaikkien keinojen kaihtaminen "koska mä oon saanu jo kaks". Joka ei näytä kovin hyvältä, kun ottaa huomioon muutkin asiat. Rokotepassi ei auttane asiassa ollenkaan, mutta se onkin maan yritysten agenda ja kovaa vauhtia politisoitumassa, ei lääkäreiden agennda.
        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Vaikka on paljon huolia, on paljon hyvääkin. Asioita ei ole mennyt ihan putkeen, mutta asioita voidaan korjata.
        Pidetään vaan huoli, ettei heikoimpia unohdeta tai ajeta ketään heikoimpaan mahdolliseen asemaan. Yhdessä näistä selvitään, on aina ennenkin selvitty.
        Thanks for your time, niinkuin meren takana asia ilmaistaan, pidetään huoli itsestä ja muutkin mielessä.
        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusina asioina tällä hetkellä on ehkä Delta- viruksen mahdollinen erilainen toimintamalli aiempiin variantteihin verrattuna.
        Edellämainittua koskien: Intian epideminen aalto (kuten muutkin Deltan aallot näyttäsivät olevan tyypillisesti, kun toimintatavat ovat samanlaiset) oli jyrkkä, aallon huippu oli korkealla. Ja pudotus oli myös jyrkkä. Syytä tälle ei ehkä ole vielä tarkkaan tiedossa, todennäköisesti rajoitetoimet. Rokotteet eivät esim intialaisia paljoa ehtineet auttamaan, koska aalto oli ohi nopeasti ja toisaalta rokotteet pääsivät loppumaan hetkellisesti kesken, kuten sairaanhoito oli aikalailla pulassa kaikenlaisen puutteen kanssa. Samantyyppinen aallon kehitys oli todennäköisesti ainakin osittain myös UK:ssa, myös siellä on nähty jyrkkä nousu, piikki ja nopeahko pudotus. Erojakin UK ja Intia välillä on: UK:ssa ei ole vielä päästy takaisin siihen tilaan mistä lähdettiin ja toisaalta UK:ssa päätettiin purkaa rajoitteita siinä missä samalla kohdalla Intiassa rajoitteita kiristettiin, ja tällä hetkellä myös USA:ssa kiristetään.
        Toinen uusi asia on nk. long covid, josta on jo dataa olemassa ympäri maailmaa, vaikka tätä ei täysin ymmärretä. Kyseessä on loukkaantumiseen tai jopa vammautumiseen rinnastettava asia, josta toipuminen voi kestää pitkään, ja ilmeisesti ihan pysyviäkin työkyvyn alenemisia on olemassa. Kyseessä ei ole aina näytä olevan nopea ohimenevä tauti.
        Kolmas uusi asia on sairastumisten keskittyminen nuorempiin kuin aiemmin, eli lapset ja nuoret eivät ole immuuneja, vaikka lievemmin sairastuvat toistaiseksi. Todennäköisesti virus tartuttaa aiempia variantteja helpommin nuoria, joita alfa ei sairastuttanut juuri ollenkaan sairaalakuntoisiksi.
        Neljäs asia on itseasiassa talven tuleminen. Ja huoli siitä, että meilläkin varaudutaan pahimpaan samoissa asioissa, kuin missä ympäri maailmaa on jouduttu pulaan (riippumatta siitä onko kehitysmaa vai kehittynyt maa): hoitopaikkojen riittävyys (varsinkin, jos ulos ei Suomen talveen voi telttoja pystyttää), lääkehapen riittävyys ja hoitoon käytettävät oloa ja tilaa lieventävät lääkinnälliset hoidot ja käytettävien aineiden riittävyys. Virukseen kun ei varsinaisesti ole muuta kuin oloa helpottavia hoitoja, edelleenkään. Ihminen voittaa viruksen oman vastuskyvyn avuilla.
        Viides on viitteet siitä, että rokotteet eivät näyttäisi ehkäisevän viruksen levittämistä. Tätä asiaa täytyy seurata. USA:ssa on ainakin 2 toisistaan riippumatonta tutkimusta, joissa on viitteitä tähän. Tämä tuli jo tosiaan aiemmin mainittua, joten tämä ei varsinaisesti ole siinä mielessä uusi asia. Se mikä tässä on hankalaa on se, että ne ihmiset, joille 1) ei ole vielä rokotteilla saatu hoidettua vastustuskykyä maksimiin mahdolliseen tai he, jotka 2) eivät voi tai halua ottaa rokotetta, ovat ihan täysin riippuvaisia niiden ihmisten toimista, jotka ovat täydet rokotteet saaneet ja jotka eivät välttämättä edes tiedä levittävänsä virusta (koska eivät sairastu tai vain lievästi). Suomessa toista rokotetta odottavia tai rokottamattomia on vielä noin 1.8 miljoonaa ihmistä ilman ensimmäistä rokotetta ja noin 1.6 miljoonaa ihmistä ilman toista rokotetta. Molemmat rokotteet saaneet 2.1 miljoonaa ihmistä on siis suhteessa vielä vähemmistö noin 5.5 miljoonan ihmisen populaatiosta, joten tämä on siinä mielessä lääkärin näkökulmasta hankalahko tilanne, kaikkia pitäisi pyrkiä suojelemaan ja hoitamaan ellei ole pakottavaa tarvetta alkaa kohdentamaan resursseja muilla tavoilla ja lisäksi toiminnalla tulisi pyrkiä parempaan suuntaan.
        Kuudes asia näyttäisi olevan se, että rokotteiden teho heikkenee ajan kanssa, tästä on viitteitä mm. Israelista, mutta en ole ehtinyt varmistaa onko kyseessä oikea tieto, mutta koska mainitussakin maassa kolmatta kierrosta ollaan tekemässä (vaikka monien mielestä se on eettisesti väärin, koska suurin osa maailman ihmisistä ei ole saanut vielä ensimmäistäkään rokotetta), se indikoisi sitä, että rokotteiden teho heikkenisi.
        Seitsemäs asia on se, että Deltan jälkeen on tulossa seuraava aalto seuraavan variantin toimesta, nyt ei uskalla aikaa alkaaa arvaamaan, mutta ehkä vuodenvaihteessa, jos jotain tuosta aaltokuviosta voisi vielä yrittää linjailla, ja joka uusi epidemiaan aaltoja tuova variantti voi olla tällähetkellä leviävistä vaikapa Lambda tai joku sellainen, joka ei vielä ole tullut esiin epideemisesti.
        Näyttää vaan siltä, että intoa helppojen keinojen käyttämiseen ei tällä hetkellä ole, melkeinpä kaikkien keinojen kaihtaminen "koska mä oon saanu jo kaks". Joka ei näytä kovin hyvältä, kun ottaa huomioon muutkin asiat. Rokotepassi ei auttane asiassa ollenkaan, mutta se onkin maan yritysten agenda ja kovaa vauhtia politisoitumassa, ei lääkäreiden agennda.
        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Seuraava, Deltaa seuraava valta-variantti on Omicron. Se on tavallaan uusi ja tavallaan ei. Ensimmäiset havainnot B.1.1.529 variantista on loppusyksystä 2021, mutta geneettisesti sen alkujuuret ovat reilun vuoden takana. Se mitä tuossa välissä on tapahtunut on yli 30 mutaatiota, jotka lopulta ovat mahdollistaneet sen vahvemmuuden myös Deltaa vastaan.

        On spekuloitu mahdollisuudella, että omicron olisi käynyt ottamassa vauhtia elämien puolella tai että se olisi kehittynyt pitkän aikaa jossain pienessä pitkäaikais-sairaassa populaatiossa ehkä jopa yhdessä yksilössä, mutta siitä ei ole vedenpitävää todisteaineistoa.

        Se alkoi leviämään merkittävästi noin marraskuu -21 alussa Etelä-Afrikasta, josta levisi vajaassa kuukaudessa Eurooppaan ja joulukuun -21 aikana muuttui valtavariantiksi uusien tartuntojen aiheuttajana.

        Tällä hetkellä yleisin tartunnan aiheuttaja lähes kaikkialla ja on lähes syrjäyttänyt kaikki muut variantit.

        Omicron on vienyt huomion lähes täydellisesti, ja terveydenhoito on paikoitellen ollut kovissa paineissa. Osittain uusien omicron tapausten lukumäärien takia, osittain sen takia, että vaikeaoireista deltaa sairastetaan edelleen. Omicron ohittaa rokotuksia melko tehokkaasti, josta syystä oireisia tartuntoja on paljon, ja oireet ovat myös erilaisia kuin Deltalla.

        Tänä aamuna kävin katsomassa eilisen lukuja, ja USA:n uudet tartunnat olivat eiliselle päivälle noin 850 000 uutta rekisteröityä tartuntaa. Kuolemantapauksia on ollut noin 1000-1500 per päivä.

        Suomessa tapausmäärät ovat olleet myös ennennäkemättömän korkeita. Kuolemantapauksia Suomessa on ollut keskimäärin 5-10 per päivä, joka on hieman korkeampi kuin "normaalisti" on ollut.

        Talvi on tullut, sisätiloissa oleminen ei helpota asioita. Rokotteiden teho on heikentynyt merkittävästi koskien sairastamisen estämistä, joskin edelleen on ilmeisesti hyötyä vakavieen oireiden ehkäisemisessä, eikä niistä ole tartuntojen ehkäisemisessä mitään hyötyä, jos kohta paljoa on ollut viime kesän jälkeen. Omicron on lisäksi geneettisesti sen verran kaukana kaikista aiemmista korona-viruksen muodoista (alfa, beta, gamma, delta, lambda jne), että mahdollinen syntynyt vastustuskyky ei toimi siihen kovinkaan hyvin.

        Ihmisten kannattaisi tässä tilanteessa käyttää hyviä maskeja ja pitää huolta hygieniasta. Sekä pitää rokotteet voimassa, koska niistä on vielä toistaiseksi kuitenkin ollut vähintään jonkinverran hyötyä. Melkein sama tilanne, kuin 2020 alussa, joskin hieman eri syistä.

        On esitetty arvioita, että alkukevään aikana joka kolmas suomalainen saisi tartunnan. Joka kolmas henkilö Suomessa tarkoittaa 1,8 miljoonaa ihmistä, yli 500 000 kuukaudessa. Sellaista sairaiden ihmisten yhtäaikaista määrää ei välttämättä ole koskaan aiemmin ollut.

        On melko todennäköistä, että sitä ei saa enää estettyä, mutta jos hyvä tuuri käy, se ei toteudu. Hyvä tuuri kuitenkin tarkoittaa oikea-aikaisia oikeanlaisia toimenpiteitä.

        Suuri huoli koskien potilaspaikkoja edelleen on, mutta niistä ei paljoakaan iloa ole, jos ei ole hoitajia ja lääkäreitä.

        Lääkärit ja hoitajat ovat ihmisiä, eivät super-ihmisiä. Me suomalaiset olemme maapallon väestöä, emme mitenkään erityisiä tai erikoisia. Se mitä tapahtuu muualla, todennäköisesti tapahtuu täällä meilläkin.

        Se mihin maailma on muuttumassa: Epidemia ja pandemia työn näkökulmasta, nyt tällä hetkellä otettavat rokotteet tulisi pystyä olemaan hyödyllisiä tämän omicron- aallon jälkeiselle seuraavalle aallolle. Nyt otettavat rokotteet (ensimmäiset, toiset tai kolmannet jopa neljännet) kun eivät ehdi vaikuttamaan käynnissäolevaan aaltoon, vaan siihen, joka todennäköisesti alkaa suunnilleen kesälomien 2022 alkaessa touko-kesäkuulla.

        Jos onjotain arvattava koskien kevättä, niin tätä seuraava aalto voi olla omicronista tullut uusi versio. Mutta kuten aiemminkin, se voi olla joku tällä hetkellä pienenä määränä esiintyvä uusi variantti.

        Ja kuten tähänkin saakka jokaista alkanutta aaltoa koskien, se käyään ihan itse hakemassa ulkomailta.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi

        "UV tai lämpö ei vaikuta epidemian kulkuun"

        Suoraan ei, se on totta.

        Mutta.

        Uusien tutkimusten mukaan D3-vitamiinia koskien sen sijaan näyttää olevan korrelaatio "vaikean sairauden" ja "D-vitamiinin puutteen" kanssa. D-vitamiinin puute aiheuttaa tutkimusten "yli 10x riskin sairastua vakavaan covid-tautiin". Plus ne muut efektit myös, jotka ovat jo tiedossa, kuten kalsiumin imeytymisen vaikeutuminen.

        Mikäli ihmiset syövät terveellisesti ja ovat ulkona auringossa, D-vitamiinitasot tyypillisesti palautuvat normaaliin tasoon luonnollisesti kesän aikana. Suomessa riittävä määrä auringonvaloa alkaa toteutumaan loppukeväästä toukokuulla, ja sitä kestää elokuulle saakka. Talvisin D-vitamiinitasot putoavat, koska on kylmää ja pimeää. Täällä Suomessa luontainen kesäkauden auringonvalo riittää tuottamaan noin 75-80 prosenttia vuoden D-vitamiinin tarpeesta. Terveellinen määrä auringonvaloa D-vitamiinia koskien on noin 10-15 min kokokeholla 2 päivänä viikossa. Ihon polttaminen auringolla ei lisää D-vitamiinin saantia, joten lyhyttä jaksoa vaikka useammin. Kannattaa huomioida, että aurinkovoiteet heikentävät ihon D-vitamiinin tuotantoa, joten ei niin paahtavat päivät sopivat parhaiten.

        Siinä epäsuora kytkös pandemiaan, Aurinkoon ja lämpöön: D-vitamiinin kautta. Siinä voi olla selitys myös sille miksi kesäisin sairastaminen voi vähentyä.

        Vuodenajasta riippumatta vanhuksilla ja sairailla ulkoilu on liikkumisvaikeuksien takia hankalammin järjestettävissä. Korona-aika on voinut myös aiheuttaa yleisestikin enemmän sisätiloissa oleskelua. Ulkoilu ei kuitenkaan ole ollut vaarallista, kun suojaetäisyyksistä ja joissain erityisemmissä tapauksissa muista suojautumiskeinoistakin on pidetty huolta.

        Siinä voi olla ratkaisua myös vanhusten tilanteen paranemiseen, monella tavalla. Ollaan enemmän ulkona.

        D3-vitamiinia saa myös useiden ruokavalmisteiden mukana, sekä erikseen myös tablettien tai nesteiden muodossa lisäravinteena. Tasoja ei kannata heiluttaa rajusti, jos mahdollista kannattaa pitää vitamiinitasot normaalina jatkuvasti ilman heilutuksia. Ensikesään valmistautumisen voi siis halutessaan tämän asian osalta aloittaa pikkuhiljaa vaikka heti.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "UV tai lämpö ei vaikuta epidemian kulkuun"

        Suoraan ei, se on totta.

        Mutta.

        Uusien tutkimusten mukaan D3-vitamiinia koskien sen sijaan näyttää olevan korrelaatio "vaikean sairauden" ja "D-vitamiinin puutteen" kanssa. D-vitamiinin puute aiheuttaa tutkimusten "yli 10x riskin sairastua vakavaan covid-tautiin". Plus ne muut efektit myös, jotka ovat jo tiedossa, kuten kalsiumin imeytymisen vaikeutuminen.

        Mikäli ihmiset syövät terveellisesti ja ovat ulkona auringossa, D-vitamiinitasot tyypillisesti palautuvat normaaliin tasoon luonnollisesti kesän aikana. Suomessa riittävä määrä auringonvaloa alkaa toteutumaan loppukeväästä toukokuulla, ja sitä kestää elokuulle saakka. Talvisin D-vitamiinitasot putoavat, koska on kylmää ja pimeää. Täällä Suomessa luontainen kesäkauden auringonvalo riittää tuottamaan noin 75-80 prosenttia vuoden D-vitamiinin tarpeesta. Terveellinen määrä auringonvaloa D-vitamiinia koskien on noin 10-15 min kokokeholla 2 päivänä viikossa. Ihon polttaminen auringolla ei lisää D-vitamiinin saantia, joten lyhyttä jaksoa vaikka useammin. Kannattaa huomioida, että aurinkovoiteet heikentävät ihon D-vitamiinin tuotantoa, joten ei niin paahtavat päivät sopivat parhaiten.

        Siinä epäsuora kytkös pandemiaan, Aurinkoon ja lämpöön: D-vitamiinin kautta. Siinä voi olla selitys myös sille miksi kesäisin sairastaminen voi vähentyä.

        Vuodenajasta riippumatta vanhuksilla ja sairailla ulkoilu on liikkumisvaikeuksien takia hankalammin järjestettävissä. Korona-aika on voinut myös aiheuttaa yleisestikin enemmän sisätiloissa oleskelua. Ulkoilu ei kuitenkaan ole ollut vaarallista, kun suojaetäisyyksistä ja joissain erityisemmissä tapauksissa muista suojautumiskeinoistakin on pidetty huolta.

        Siinä voi olla ratkaisua myös vanhusten tilanteen paranemiseen, monella tavalla. Ollaan enemmän ulkona.

        D3-vitamiinia saa myös useiden ruokavalmisteiden mukana, sekä erikseen myös tablettien tai nesteiden muodossa lisäravinteena. Tasoja ei kannata heiluttaa rajusti, jos mahdollista kannattaa pitää vitamiinitasot normaalina jatkuvasti ilman heilutuksia. Ensikesään valmistautumisen voi siis halutessaan tämän asian osalta aloittaa pikkuhiljaa vaikka heti.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Suomen koronatilanne, terveydenhuollon järjestelmien toimintahaasteet, testaamisen vähentäminen ja ihmisten kotiniiskuttelu, sekä yhteiskunnan avaaminen huomioon ottaen koulujen ja työpaikkojen kautta, sekä maskinkäyttöaktiivisuus, ei ole kääntynyt toiveista huolimatta pandemian tilannetta parempaan suuntaan. Ainakaan vielä.

        Covid pitää Suomea otteessaan, merkittävin muutos voi olla Omibronin BA.2- linjan variantin vahvistuminen. Piilossaolevia asioita voi olla mutatoitumiset ja mahdolliset rekombinaatiot omicron-omicron tai delta-omicron. Eli käytännössä uudenlaisen variantin ilmestyminen, joka ainakin tähän saakka on saanut aikaan merkittäviä muutoksia pandemiatilanteeseen sairastumisissa, hoidontarpeissa ja kuolemantapauksissa. Kuten myös demografia- tyyppiset muutokset, kuten se mihin väestönosaan pandemiaan tullut muutos vaikuttaa.

        Kuolemantapausten trendi on Suomessa edelleen kasvusuuntainen, ja todennäköisesti edelleen peilailee parin viikon takaisia tartuntatrendejä.
        -Ihan suora edeltävien 7 päivän rullaava keskiarvo on 38 kuolemantapausta per päivä.
        -Tammikuu -22 rullaavat keskiarvot pääsääntöisesti olivat 10-15 tasossa.
        -Syyskuu 21 - marraskuu 21 (delta) 2-10 kuolemantapausta per päivä tasossa.
        - Kesä 21 noin 2-3 kuolemantapausta keskimäärin per päivä

        Kun ottaa huomioon järjestelmien toimivuuushaasteet viimeaikoina (päivittäisen datan kurautumisen) ja edellisten kuukausien nousevan trendin, tämän hetken keskiarvo on kuitenkin jossain 15-30 tasossa joka tapauksessa.

        Sairaalahoidon tarpeen kasvusta on uutisoitu viimepäivinä.

        Muutos sairaanhoidon tarpeessa sekä päivittäisissä kuolemantapauksissa yhä huonompaan suuntaan on tietenkin huolestuttava. Ja mikäli datan kurautuminen ja datankeräyksen vaihtelevuuden aiheuttama fluktuiointi ei ole merkittävää, viimeisen 2 viikon käänne on merkittävä myöskin.

        Omicron aalto BA1 variantin toimesta käynnisti aallon noin joulukuulla. Jos BA2 otetaan mukaan tähän samaan aaltoon, ja tämä noin 3-4kk aaltoilu edelleen pitää jotenkin edes suuntaa-antavasti paikkaansa, tämä aalto olisi hyvä saada taputeltua, loppukevään 2022 aikana, alle 200 tartuntatapausta per päivä sekä 0-2 kuolemantapausta per päivä.

        Mielellään siis ennen seuraavan aallon käynnistymistä.

        Tavoite toisilla sanoilla: 100x vähemmän päivittäisiä tartuntoja ja 15x - 20x vähemmän päivittäisiä kuolemantapauksia.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen koronatilanne, terveydenhuollon järjestelmien toimintahaasteet, testaamisen vähentäminen ja ihmisten kotiniiskuttelu, sekä yhteiskunnan avaaminen huomioon ottaen koulujen ja työpaikkojen kautta, sekä maskinkäyttöaktiivisuus, ei ole kääntynyt toiveista huolimatta pandemian tilannetta parempaan suuntaan. Ainakaan vielä.

        Covid pitää Suomea otteessaan, merkittävin muutos voi olla Omibronin BA.2- linjan variantin vahvistuminen. Piilossaolevia asioita voi olla mutatoitumiset ja mahdolliset rekombinaatiot omicron-omicron tai delta-omicron. Eli käytännössä uudenlaisen variantin ilmestyminen, joka ainakin tähän saakka on saanut aikaan merkittäviä muutoksia pandemiatilanteeseen sairastumisissa, hoidontarpeissa ja kuolemantapauksissa. Kuten myös demografia- tyyppiset muutokset, kuten se mihin väestönosaan pandemiaan tullut muutos vaikuttaa.

        Kuolemantapausten trendi on Suomessa edelleen kasvusuuntainen, ja todennäköisesti edelleen peilailee parin viikon takaisia tartuntatrendejä.
        -Ihan suora edeltävien 7 päivän rullaava keskiarvo on 38 kuolemantapausta per päivä.
        -Tammikuu -22 rullaavat keskiarvot pääsääntöisesti olivat 10-15 tasossa.
        -Syyskuu 21 - marraskuu 21 (delta) 2-10 kuolemantapausta per päivä tasossa.
        - Kesä 21 noin 2-3 kuolemantapausta keskimäärin per päivä

        Kun ottaa huomioon järjestelmien toimivuuushaasteet viimeaikoina (päivittäisen datan kurautumisen) ja edellisten kuukausien nousevan trendin, tämän hetken keskiarvo on kuitenkin jossain 15-30 tasossa joka tapauksessa.

        Sairaalahoidon tarpeen kasvusta on uutisoitu viimepäivinä.

        Muutos sairaanhoidon tarpeessa sekä päivittäisissä kuolemantapauksissa yhä huonompaan suuntaan on tietenkin huolestuttava. Ja mikäli datan kurautuminen ja datankeräyksen vaihtelevuuden aiheuttama fluktuiointi ei ole merkittävää, viimeisen 2 viikon käänne on merkittävä myöskin.

        Omicron aalto BA1 variantin toimesta käynnisti aallon noin joulukuulla. Jos BA2 otetaan mukaan tähän samaan aaltoon, ja tämä noin 3-4kk aaltoilu edelleen pitää jotenkin edes suuntaa-antavasti paikkaansa, tämä aalto olisi hyvä saada taputeltua, loppukevään 2022 aikana, alle 200 tartuntatapausta per päivä sekä 0-2 kuolemantapausta per päivä.

        Mielellään siis ennen seuraavan aallon käynnistymistä.

        Tavoite toisilla sanoilla: 100x vähemmän päivittäisiä tartuntoja ja 15x - 20x vähemmän päivittäisiä kuolemantapauksia.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Aiemmissa varianteissa (Delta Kappa, Epsilon, Iota) ollut piikki-proteiinin L452R mutaatio, jonka on oletettu olevan huolestuttava, on tullut mukaan myös Omikronin variantteihin. Ainakin BA.4, BA.5, BA.2.11, BA.2.13 ja BA.2.9.1 variantit sisältävät piikin, jossa mutaatio on.

        L452 mutaatio on liitetty heikentyneeseen immuunivasteeseen, joka taas on liitetty helpommin leviävään, korkeampaan tartuttavuuteen ja kohonneeseen kuolleisuuteen. Lambda variantissa vastaava oli L452Q.

        BA on lyhennelmä Omikronin alkuperäisestä B.1.1.529 muunnoksesta, joka nähtiin ensimmäisen kerran Etelä-Afrikan tasavallassa marraskuussa 2021. BA.1 on täten koko nimeltäään B.1.1.529.1 ja BA.2 on B.1.1.529.2.

        Suomessa esiintyvät ainakin seuraavat Omikronin variantit:
        BA.2, BA.1.1, BA.1.15, BA.2.3, BA.1.17, BA.1.1.1, BA.1, BA.1.17, BA.1.14

        Tämä tieto on noin kuukauden vanha. L452R ei tämän melko vanhan tiedon mukaan ole vielä Suomessa, koska mainituissa varianteissa sitä ei ole. Kuitenkin, koska suomalaiset ovat matkustelleet aktiivisesti kevään aikana, ei ole ollut mitään estettä sille, että sitä ei oltaisi jo tuotu Suomeen.

        Lisäksi Suomesta on ensihavaintona löydetty yksi kahden BA- variantin uniikki yhdistelmä, joka on nimetty XJ:ksi (BA.1 BA.2 yhdistelmä). Se on levinnyt Suomen lisäksi uutisten mukaan noin viikko sitten ainakin Thaimaaseen, Todennäköisesti myös Italiaan. Leviäminen on tapahtunut matkustajien mukana.
        https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2290026/delivery-man-may-be-infected-with-new-xj-covid-variant

        Muita yhdistelmä-muunnoksia on paljon muitakin, nimettyjä XA:sta ainakin XS:ään. Huolestuttavimmiksi on mainittu XD, XE ja XF, joista XD ja XF ovat Delta AY* ja Omikron BA* yhdistelmiä. XE on kahden eri Omikronin BA* variantin yhdistelmä (kuten myös XJ). XD on levinnyt Ranskassa, XE Iso-Britanniassa ja XF USA:ssa. Myös huolta koskien XJ:tä on nostettu, mutta se menee samaan sarjaan rokotteiden heikkenemisen ja huonontuneen immuunivasteen kanssa. Eli rokotteista on yhä vähemmän hyötyä, ja sairastettu tauti immunisoi huonommin.

        Kaikenkaikkiaan, heikentyvä rokotteiden suoja ja lisääntynyt tartuttavuus on saanut aikaan jo Omikronin osalta sen, että myös Suomeessa on tartuntojen määrä ollut huima vuodenvaihteen 2022 jälkeen. Tilastollisesti sairaalaan on joutunut vähemmän suhteessa tartunnansaaneisiin, mutta sairaalat ovat kovan leviämisen takia olleet helteessä. Samasta syystä Omikron viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin on menehtynyt lukumääräisesti enemmän väkeä, kuin kaikkiin koronan muihin variantteihin yhteensä, mukaanluettuna myös Delta, joka oli patogeenisin kaikista aiemmista (mutta rokotteet purivat siihen vielä melkohyvin, joskin syksyn 2021 viimeisimmät Deltan variantit osoittivat jo immuunivasteen huononemista).

        L452 mutaation ilmestyminen ei lupaa kovin hyvää.

        Ylipäätään näin suuret tartuntamäärät ja kova leviäminen on todella huono juttu. Pandemiaa ei tulisi hoitaa näin. Mutaatiot ja yhdistelmät on suuri huoli. Matkustaminen on myös todella suuri huoli.

        On sanottu, että virukset heikentyvät ajan kanssa. Mitään varmaan tutkimustietoa tällaiseen sääntöön ei ole olemassa, aiemmin virukset ovat käyttäytyneet näin, mutta ei se mikään luonnon laki ole. Lisäksi rokotettu populaatio ei ole enää kovin "luonnollinen" populaatio.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aiemmissa varianteissa (Delta Kappa, Epsilon, Iota) ollut piikki-proteiinin L452R mutaatio, jonka on oletettu olevan huolestuttava, on tullut mukaan myös Omikronin variantteihin. Ainakin BA.4, BA.5, BA.2.11, BA.2.13 ja BA.2.9.1 variantit sisältävät piikin, jossa mutaatio on.

        L452 mutaatio on liitetty heikentyneeseen immuunivasteeseen, joka taas on liitetty helpommin leviävään, korkeampaan tartuttavuuteen ja kohonneeseen kuolleisuuteen. Lambda variantissa vastaava oli L452Q.

        BA on lyhennelmä Omikronin alkuperäisestä B.1.1.529 muunnoksesta, joka nähtiin ensimmäisen kerran Etelä-Afrikan tasavallassa marraskuussa 2021. BA.1 on täten koko nimeltäään B.1.1.529.1 ja BA.2 on B.1.1.529.2.

        Suomessa esiintyvät ainakin seuraavat Omikronin variantit:
        BA.2, BA.1.1, BA.1.15, BA.2.3, BA.1.17, BA.1.1.1, BA.1, BA.1.17, BA.1.14

        Tämä tieto on noin kuukauden vanha. L452R ei tämän melko vanhan tiedon mukaan ole vielä Suomessa, koska mainituissa varianteissa sitä ei ole. Kuitenkin, koska suomalaiset ovat matkustelleet aktiivisesti kevään aikana, ei ole ollut mitään estettä sille, että sitä ei oltaisi jo tuotu Suomeen.

        Lisäksi Suomesta on ensihavaintona löydetty yksi kahden BA- variantin uniikki yhdistelmä, joka on nimetty XJ:ksi (BA.1 BA.2 yhdistelmä). Se on levinnyt Suomen lisäksi uutisten mukaan noin viikko sitten ainakin Thaimaaseen, Todennäköisesti myös Italiaan. Leviäminen on tapahtunut matkustajien mukana.
        https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2290026/delivery-man-may-be-infected-with-new-xj-covid-variant

        Muita yhdistelmä-muunnoksia on paljon muitakin, nimettyjä XA:sta ainakin XS:ään. Huolestuttavimmiksi on mainittu XD, XE ja XF, joista XD ja XF ovat Delta AY* ja Omikron BA* yhdistelmiä. XE on kahden eri Omikronin BA* variantin yhdistelmä (kuten myös XJ). XD on levinnyt Ranskassa, XE Iso-Britanniassa ja XF USA:ssa. Myös huolta koskien XJ:tä on nostettu, mutta se menee samaan sarjaan rokotteiden heikkenemisen ja huonontuneen immuunivasteen kanssa. Eli rokotteista on yhä vähemmän hyötyä, ja sairastettu tauti immunisoi huonommin.

        Kaikenkaikkiaan, heikentyvä rokotteiden suoja ja lisääntynyt tartuttavuus on saanut aikaan jo Omikronin osalta sen, että myös Suomeessa on tartuntojen määrä ollut huima vuodenvaihteen 2022 jälkeen. Tilastollisesti sairaalaan on joutunut vähemmän suhteessa tartunnansaaneisiin, mutta sairaalat ovat kovan leviämisen takia olleet helteessä. Samasta syystä Omikron viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin on menehtynyt lukumääräisesti enemmän väkeä, kuin kaikkiin koronan muihin variantteihin yhteensä, mukaanluettuna myös Delta, joka oli patogeenisin kaikista aiemmista (mutta rokotteet purivat siihen vielä melkohyvin, joskin syksyn 2021 viimeisimmät Deltan variantit osoittivat jo immuunivasteen huononemista).

        L452 mutaation ilmestyminen ei lupaa kovin hyvää.

        Ylipäätään näin suuret tartuntamäärät ja kova leviäminen on todella huono juttu. Pandemiaa ei tulisi hoitaa näin. Mutaatiot ja yhdistelmät on suuri huoli. Matkustaminen on myös todella suuri huoli.

        On sanottu, että virukset heikentyvät ajan kanssa. Mitään varmaan tutkimustietoa tällaiseen sääntöön ei ole olemassa, aiemmin virukset ovat käyttäytyneet näin, mutta ei se mikään luonnon laki ole. Lisäksi rokotettu populaatio ei ole enää kovin "luonnollinen" populaatio.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Näyttää siltä että USA:n seuraava hankala tilanne on kehittymässä Omikronin kolmannen sukupolven BA.2.12.1 variantista.

        Sillä on piikkiproteiinin L452 mutaatio, S:L452Q. Sama mutaatio oli aiemmin mm. Lambda variantin piikkiproteiinissa.

        Se näyttäisi olevan tartuntamäärien seurannan perusteella yli 50% tehokkaampi leviämän verrattuna perus BA.2 omikroniin, joka hävitti aiemmin omikron BA.1 variantin, joka puolestaan teki selvää jälkeä kaikista Delta varianteista.

        Tällä hetkellä suurin tartuntamäärien kasvu on käynnissä itärannikon kaupungeissa. USA on poistanut aiemmin määräyksiä koskien suojautumista ja rajoituksia koskien matkustamista.

        On todennäköistä, että kyseinen variantti on USA:n valtavariantti noin 2 viikon sisällä. On melko todennäköistä, että BA.2.12.1 aiheuttaa USA:n seuraavan aallon.

        Myös Iso-Britanniassa on ollut hässäkkää. Lentoliikenne on ollut solmussa ja paljon lentoja on peruutettu lentohenkilöstön sairastamisen takia pääsiäisen ympärillä. Terveydenhoito on myös alkanut takkuamaan, sekä hoitoa odottavien jonot että odotusajat pitenevät. Syynä hoitohenkilöstön rajallisuus ja potilasmäärien kasvu.

        Suomi hoitaa korona-asioitaan "Mutsis oli kakkapylly!"- suunnitelmaa seuraten. Lakkoa ja irtisanoutumisia pukkaa, työterveys leimattu tarpeettomaksi. Suojautumista ja suosituksia on myös varmuudenvuoksi vähennetty, ettei hommat loppuisi kesken niiltä vähiltä, jotka ovat töissä tällä hetkellä. Hyvä Suomi!

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


    • Anonyymi

      Mitään varsinaisia aaltoja ei olisi, jos tartuntojen suojautumisessa ei tapahtuisi muutoksia. Pientä liplatusta saattaisi ilmetä varianttien myötä, tosin sekin korreloi juuri suojautumisen kanssa.

    • Anonyymi

      En tunne rokotusasioita sen kummemmin, mutta hidas rokotustahti ei varmaan ole eduksi taudin torjunnalle?

      On tehty rokotteita jotakin virusta vastaan, joten onko sillä vaikutusta enää seuraavan vuoden kantoihin?
      Eihän viime vuoden influenssa-rokotteetkaan vaikuta enää ensi talven influenssaan.

      Puhutaan virus-muunnoksista, mutta sehän on aivan normaalia mikrobien kiertokulkua ja kehitystä.

      Hitaasti jälkijunassa tulevaa reagointia olen ihmetellyt alusta asti koronan torjunnassa.
      Vähän sinne päin tekeminen on tehnyt kannoille lisätilaa sopeutua torjuntakeinoihin.
      Ja uutta aaltoa puskee jatkuvasti leväperäisistä naapurimaistamme.

      Vastahan meillä oli jo ennen koronaa vakava kehitysmaa-sairaus epidemia keskososastolla, eikä rajojen tautiturvallisuudesta oltu opittu yhtään mitään.

      • Anonyymi

        Suomen covid19- aallot ovat lähteneet lähes poikkeuksetta oman toimintamme aikaansaamina.
        Ainakin toistaiseksi immuniteetin vahvistamiseen käytetyt rokotteet ovat toimineet odotetulla tavalla. Muutamat valmistajat ovat linjailleet, että päivitetyt rokotteet täytynee tehdä ja tuoda saataville noin 6-12 kk päästä.
        Influenssan rokottaminen perustuu osittain arvaukseen, koska elämä on kompleksia. Ennusteessa arvataan mikä tulee olemaan yleisin viruksen muoto, kun influenssakausi lähtee käyntiin. Kesken käynnissäolevan kauden rokotteita on turhaa ottaa, sama on koronassakin. Aallossa ne eivät vaikuta, mutta voivat olla vaikuttamassa seuraavaan aaltoon. Influenssan tapauksessa arvaus voi mennä väärinkin, josta seuraa se, että ihmiset sairastelevat enemmän.
        Covid19- rokotteiden kanssa on todennäköisesti arpapeliä myös, valmistaminen täytyy aloittaa kuukausia etukäteen ennen kuin laitetaan saataville. Iso osa on varmaankin ennakkoonmyytyä. Joten on täysin mahdollista, että se variantti, jolle päivitys tehdään, ei olekaan se, joka nousee seuraavaksi valtaan. Tällöin hyvä onni on se, että piikkiproteiinissa ei olisi tapahtunut merkittäviä muutoksia, jolloin vähän pieleen mennyt arvauskin auttaa asiaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen covid19- aallot ovat lähteneet lähes poikkeuksetta oman toimintamme aikaansaamina.
        Ainakin toistaiseksi immuniteetin vahvistamiseen käytetyt rokotteet ovat toimineet odotetulla tavalla. Muutamat valmistajat ovat linjailleet, että päivitetyt rokotteet täytynee tehdä ja tuoda saataville noin 6-12 kk päästä.
        Influenssan rokottaminen perustuu osittain arvaukseen, koska elämä on kompleksia. Ennusteessa arvataan mikä tulee olemaan yleisin viruksen muoto, kun influenssakausi lähtee käyntiin. Kesken käynnissäolevan kauden rokotteita on turhaa ottaa, sama on koronassakin. Aallossa ne eivät vaikuta, mutta voivat olla vaikuttamassa seuraavaan aaltoon. Influenssan tapauksessa arvaus voi mennä väärinkin, josta seuraa se, että ihmiset sairastelevat enemmän.
        Covid19- rokotteiden kanssa on todennäköisesti arpapeliä myös, valmistaminen täytyy aloittaa kuukausia etukäteen ennen kuin laitetaan saataville. Iso osa on varmaankin ennakkoonmyytyä. Joten on täysin mahdollista, että se variantti, jolle päivitys tehdään, ei olekaan se, joka nousee seuraavaksi valtaan. Tällöin hyvä onni on se, että piikkiproteiinissa ei olisi tapahtunut merkittäviä muutoksia, jolloin vähän pieleen mennyt arvauskin auttaa asiaan.

        Ajantasaisen koronarokotteen tekeminen tulevan aallon ehkäisemiseksi on ollut mahdoton tehtävä toistaiseksi, koska jokainen aalto tähän mennessä on ollut uudenlaisen variantin aiheuttama, uusilla ominaisuuksilla.

        Jos jossain vaiheessa käy niin, että mutatoitumistahti hiipuu ja variantit alkavat vakiintumaan, voidaan alkaa käyttämään normaaleita ennusteita, joihin liittyy edelleen todennäköisyydet, mutta lääkkeet saadaan vakioitua ja R-luvusta ennustettua aaltojen ajankohdat. Tämä on endemia, kuten koskien influenssa A tai influenssa B.

        Ennen kuin tämä on "tätä päivää" eli totta, endemiaa ei ole. Siihen saakka kyse on villisti laukalla olevasta pandemiasta, joka tuottaa yllätyksiä, samalla tavalla kuin se on tähänkin saakka tuottanut. Tulevaa kesää koskien on vain kristallipallo.

        Jos tilanteiden haltuun ottaminen on tavoite, villi laukka on ensimmäinen asia, jolle jotain tulee tehdä. WHO on tästä yrittänyt kommunikoida, se ei ole pelkästään Suomen asia vaan kaikkien valtioiden yhteinen asia.

        Villin laukan ollessa "tätä päivää",

        - yksittäisten valtioiden yleistason suunnitelmat koskien hoitoja, varautumista ja estämistä muilla keinoilla, perustuvat tähän mennessä pandemian tuottamista yllätyksistä opittuun. Lääkkeet ovat hieman vanhentuneet, omicron lääke on tulloillaan, mutta ei ole ollenkaan mahdotonta, että omicron on jo ohi kun se saadaan käyttöön. Toki mahdollista on sekin, että omicron on viimeinen suuri variaatio ja viruksen teho alkaa hiipumaan. Ei ole kuitenkaan mitään yleistä sääntöä sille, että virukset toimisivat niin, on uskomus siitä perustuen aiemmin koettuun, mutta tällaisessa tilanteessa turvallisempi "uskomus" on se, että mitä vaan voi tapahtua.

        - nopea reagointi yllättäviin tilanteisiin vaatii reaaliaikaista kokonaistilanteen kuvaa ja mahdollisten muutosten nopeata, tehokasta ja tarkkaa analyysiä, sekä monikäyttöisiä suunnitelmia sekä nopeaa käyttöönottoa. Se on niin kallista ja resursseja kuormittavaa, ja byrokratian hidastamaa, että siitä on Suomessa(kin) luovuttu, vaikka sitä ei ole koskaan tehty lähellekään samalla intensiteetillä kuin esim. Tanskassa.

        Yleiskäyttöisten yksinkertaisten suunnitelmien puuttuminen ja niitä laukaisevien kontrollien puute tai hylkääminen on ollut suurin yksittäinen este toimia tehokkaasti rajaamisen suhteen. Viimeaikoina rajaamisesta on lähestulkoon luovuttu sanomalla "se ei vaikuta". Oikeammin, syy ei ihan ole se vaan jotain muuta jota ei välttämättä kaikilta osilta viitsitä sanoa, koska se voi olla osittain hieman noloakin jopa. Asiat on viety yksilöiden vastuulle sanomalla tyyliin "jos olo tuntuu sairaalta, kannattaa lepäillä". Näinhän se toki on. Toisaalta muita vanhoja vinkkejä ei ole kovin tehokkaasti tuotu esiin kuten keskiajalta peräisin olevat opit, "älä matkusta paikkoihin, joissa sairastetaan" tai "jos alueellasi sairastetaan, älä lähde matkalle vaan pysy mieluummin kotona". Kaksi viimeistä on "no shit Sherlock", eikö vaan? "Vatsa-fiilis" eli intuitio todennäköisesti sanoo että ne kuulostavat järkeviltä, mutta silti niitä ei noudateta. Miksi? Ehkä siksi, että niitä asioita ei ole sanottu ääneen. Tai tämä mystinen tietämys ei ole siirtynyt sukupolvelta toiselle millään käytössäolevalla viestintä- ja kommunikaatiomenetelmällä. Niiden puuttumista ei nykyään voi pitää esteenä. Keskiajalla se ehkä oli enemmän haaste.

        Kaikki asiat, joihin liittyy ihminen, ovat lähtökohtaisesti kompleksisia. On etuja, haluja, näkemyksiä, mielipiteitä, tunteita. Asiat politisoituvat. Kompleksisia asioita hoidetaan yksinkertaisilla säännöillä ja toimilla. Kompleksisuutta ei koskaan hoideta monimutkaistamalla asioita entisestään. Asioiden monimutkaistaminen vie tilanteeseen, jossa toiminta ei ole enää mahdollista.

        Edut, halut, näkemykset, mielipiteet ja tunteet tulee ottaa huomioon, mutta ne ei saa olla päätöksen tekemisen peruste. Esimerkiksi: jos alkaisimme tekemään päätöksiä pelkästään kunkin ajanhetken vihaan, huhuihin tai uskomuksiin perustuen, tulevaisuus ei näyttäisi kovin ruusuiselta. Yhtälailla, jos ajatustyötä ei tehdä etukäteen, sitten kun tilanne on päällä, sitä ei ehditä tekemään. Sekä myös niin, että seuraukset täytyy aina pystyä miettimään läpi, koska niin monta kertaa asiat ovat menneet pieleen siinä, kun ihan vilpittömästi "yritetään hyvää" mutta siitä seuraakin ihan jotain muuta. Käyttäytyminen ei ollut holtitonta, pelkästään ehkä hieman lyhytnäköisentyperää, mutta yhtäkaikki jälkisotkujen selvittely voi olla melkoinen soppa.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ajantasaisen koronarokotteen tekeminen tulevan aallon ehkäisemiseksi on ollut mahdoton tehtävä toistaiseksi, koska jokainen aalto tähän mennessä on ollut uudenlaisen variantin aiheuttama, uusilla ominaisuuksilla.

        Jos jossain vaiheessa käy niin, että mutatoitumistahti hiipuu ja variantit alkavat vakiintumaan, voidaan alkaa käyttämään normaaleita ennusteita, joihin liittyy edelleen todennäköisyydet, mutta lääkkeet saadaan vakioitua ja R-luvusta ennustettua aaltojen ajankohdat. Tämä on endemia, kuten koskien influenssa A tai influenssa B.

        Ennen kuin tämä on "tätä päivää" eli totta, endemiaa ei ole. Siihen saakka kyse on villisti laukalla olevasta pandemiasta, joka tuottaa yllätyksiä, samalla tavalla kuin se on tähänkin saakka tuottanut. Tulevaa kesää koskien on vain kristallipallo.

        Jos tilanteiden haltuun ottaminen on tavoite, villi laukka on ensimmäinen asia, jolle jotain tulee tehdä. WHO on tästä yrittänyt kommunikoida, se ei ole pelkästään Suomen asia vaan kaikkien valtioiden yhteinen asia.

        Villin laukan ollessa "tätä päivää",

        - yksittäisten valtioiden yleistason suunnitelmat koskien hoitoja, varautumista ja estämistä muilla keinoilla, perustuvat tähän mennessä pandemian tuottamista yllätyksistä opittuun. Lääkkeet ovat hieman vanhentuneet, omicron lääke on tulloillaan, mutta ei ole ollenkaan mahdotonta, että omicron on jo ohi kun se saadaan käyttöön. Toki mahdollista on sekin, että omicron on viimeinen suuri variaatio ja viruksen teho alkaa hiipumaan. Ei ole kuitenkaan mitään yleistä sääntöä sille, että virukset toimisivat niin, on uskomus siitä perustuen aiemmin koettuun, mutta tällaisessa tilanteessa turvallisempi "uskomus" on se, että mitä vaan voi tapahtua.

        - nopea reagointi yllättäviin tilanteisiin vaatii reaaliaikaista kokonaistilanteen kuvaa ja mahdollisten muutosten nopeata, tehokasta ja tarkkaa analyysiä, sekä monikäyttöisiä suunnitelmia sekä nopeaa käyttöönottoa. Se on niin kallista ja resursseja kuormittavaa, ja byrokratian hidastamaa, että siitä on Suomessa(kin) luovuttu, vaikka sitä ei ole koskaan tehty lähellekään samalla intensiteetillä kuin esim. Tanskassa.

        Yleiskäyttöisten yksinkertaisten suunnitelmien puuttuminen ja niitä laukaisevien kontrollien puute tai hylkääminen on ollut suurin yksittäinen este toimia tehokkaasti rajaamisen suhteen. Viimeaikoina rajaamisesta on lähestulkoon luovuttu sanomalla "se ei vaikuta". Oikeammin, syy ei ihan ole se vaan jotain muuta jota ei välttämättä kaikilta osilta viitsitä sanoa, koska se voi olla osittain hieman noloakin jopa. Asiat on viety yksilöiden vastuulle sanomalla tyyliin "jos olo tuntuu sairaalta, kannattaa lepäillä". Näinhän se toki on. Toisaalta muita vanhoja vinkkejä ei ole kovin tehokkaasti tuotu esiin kuten keskiajalta peräisin olevat opit, "älä matkusta paikkoihin, joissa sairastetaan" tai "jos alueellasi sairastetaan, älä lähde matkalle vaan pysy mieluummin kotona". Kaksi viimeistä on "no shit Sherlock", eikö vaan? "Vatsa-fiilis" eli intuitio todennäköisesti sanoo että ne kuulostavat järkeviltä, mutta silti niitä ei noudateta. Miksi? Ehkä siksi, että niitä asioita ei ole sanottu ääneen. Tai tämä mystinen tietämys ei ole siirtynyt sukupolvelta toiselle millään käytössäolevalla viestintä- ja kommunikaatiomenetelmällä. Niiden puuttumista ei nykyään voi pitää esteenä. Keskiajalla se ehkä oli enemmän haaste.

        Kaikki asiat, joihin liittyy ihminen, ovat lähtökohtaisesti kompleksisia. On etuja, haluja, näkemyksiä, mielipiteitä, tunteita. Asiat politisoituvat. Kompleksisia asioita hoidetaan yksinkertaisilla säännöillä ja toimilla. Kompleksisuutta ei koskaan hoideta monimutkaistamalla asioita entisestään. Asioiden monimutkaistaminen vie tilanteeseen, jossa toiminta ei ole enää mahdollista.

        Edut, halut, näkemykset, mielipiteet ja tunteet tulee ottaa huomioon, mutta ne ei saa olla päätöksen tekemisen peruste. Esimerkiksi: jos alkaisimme tekemään päätöksiä pelkästään kunkin ajanhetken vihaan, huhuihin tai uskomuksiin perustuen, tulevaisuus ei näyttäisi kovin ruusuiselta. Yhtälailla, jos ajatustyötä ei tehdä etukäteen, sitten kun tilanne on päällä, sitä ei ehditä tekemään. Sekä myös niin, että seuraukset täytyy aina pystyä miettimään läpi, koska niin monta kertaa asiat ovat menneet pieleen siinä, kun ihan vilpittömästi "yritetään hyvää" mutta siitä seuraakin ihan jotain muuta. Käyttäytyminen ei ollut holtitonta, pelkästään ehkä hieman lyhytnäköisentyperää, mutta yhtäkaikki jälkisotkujen selvittely voi olla melkoinen soppa.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Omicron BA.2 variantin käytös Hong Kongissa on poikkeavaa. Poikkeama on sen verran merkittävä, että sitä on syytä seurata ja siihen kannattaa perehtyä.

        Siinä missä Omicron BA.2 variantti on muualla tyypillisesti nostanut hieman päivittäisten kuolemantapauksien määrää (pohjoismainen data) ja syrjäyttänyt Omicron BA.1 varianttia, Hong Kong on ollut jo hetken aikaa pulassa ja helpotusta ei ole ollut näköpiirissä toistaiseksi.

        Syyt todennäköisesti kirjavat. Hong Kongissa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä. Iäkkäitä ihmisiä on rokotettu vähän suhteessa muihin ikäluokkiin. Aiemmat aallot eivät ole kurittaneet Hong Kongia kovinkaan laajasti. Rokotteet: yli puolet mRNA rokotteita ja alle puolet kiinalaista Sinovac rokotetta (perinteisempi rokote). Kolmansien rokotteiden levitys on vaiheessa. Kyseessä voi olla myös pieni muutos Omicron BA.2 variantissa itsessään.

        Samankaltainen toimintaympäristö voi antaa Hong Kongissa jylläävälle Omicron BA.2 variantille vastaavanlaiset mahdollisuudet muuallakin, varsinkin jos variantti on saanut uusia muutoksia.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omicron BA.2 variantin käytös Hong Kongissa on poikkeavaa. Poikkeama on sen verran merkittävä, että sitä on syytä seurata ja siihen kannattaa perehtyä.

        Siinä missä Omicron BA.2 variantti on muualla tyypillisesti nostanut hieman päivittäisten kuolemantapauksien määrää (pohjoismainen data) ja syrjäyttänyt Omicron BA.1 varianttia, Hong Kong on ollut jo hetken aikaa pulassa ja helpotusta ei ole ollut näköpiirissä toistaiseksi.

        Syyt todennäköisesti kirjavat. Hong Kongissa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä. Iäkkäitä ihmisiä on rokotettu vähän suhteessa muihin ikäluokkiin. Aiemmat aallot eivät ole kurittaneet Hong Kongia kovinkaan laajasti. Rokotteet: yli puolet mRNA rokotteita ja alle puolet kiinalaista Sinovac rokotetta (perinteisempi rokote). Kolmansien rokotteiden levitys on vaiheessa. Kyseessä voi olla myös pieni muutos Omicron BA.2 variantissa itsessään.

        Samankaltainen toimintaympäristö voi antaa Hong Kongissa jylläävälle Omicron BA.2 variantille vastaavanlaiset mahdollisuudet muuallakin, varsinkin jos variantti on saanut uusia muutoksia.

        *Tulevaisuuden tulkitsija*

        Omicronin aiheuttamien "läpilyövien" tartuntojen (eli voimassaolevien rokotteiden läpi tulevat tartunnat) on havaittu saavan aikaan heikon immuunireaktion: noin 1/10 deltavariantin aiheuttamasta immuunireaktiosta ja 1/3 kolmannen vahvistusrokotteen aiheuttamasta immuunireaktiosta.

        Tämän on tulkittu tarkoittavan, että tartunnasta saatava hyöty immuniteetille on heikko sekä tulevia tartuntoja vastaan että tulevia variantteja vastaan. Ja myös sitä, että uusintatartunnat tapahtuvat myös aiempaa helpommin.

        Asia liittyy siihen, kun joissain piireissä on puhuttu, että omicron olisi "taivaanlahja", ilmaista immuniteettia ja riskitöntä koska omicron aiheuttaa lievän taudin.

        Omicron aiheuttaa lievempää taudinkuvaa kuin deltavariantti, mutta ei ole lievä.

        Ja tämän tutkimuksen valossa näyttää siltä, että omicronista saatava hyöty on melkein olematon. Jää nähtäväksi miten BA.1 ja BA.2 pelaavat keskenään isossa kuvassa, kumpi hyötyy enemmän. BA.2 on arvioitu olevan noin 30% tehokkaampi leviämään verrattuna BA.1.

        Hong Kongin tartuntaryppään alun perin BA.2:ksi tulkittu variantti on osoittautunut tutkimuksissa BA.1 ja BA.2 rekombinaatioksi eli yhdistelmäksi. Sillä ei ole virallista nimeä vielä. Paikalliset kutsuvat BA.2.2:ksi.

        Rekombinaatiot ovat viruksille ihan luonnollinen tapa, se ei ole mitenkään erityistä tai outoa tai pelottavaa. BA.2.2 ei tiedetä olevan merkittävästi huolestuttavampi kuin muut omicron variantit, Hong Kongin paikalliset olosuhteet ovat vaikuttaneet tartuntaryppääseen ja tilanteen kehittymiseen merkittävästi.

        Linkki ylempänä viitattuun tutkimukseen alla.
        "Neutralizing immunity in vaccine breakthrough infections from the SARS-CoV-2 Omicron and Delta variants" - March 17, 2022
        https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00329-4

        *Tulevaisuuden tulkitsija*


    • Aaltoilu vain näennäistä. Joskin havaintoaika kovin lyhyt.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      44
      5219
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      24
      3430
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      298
      2822
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      55
      2618
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      169
      2294
    6. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      24
      2109
    7. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      126
      1881
    8. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      366
      1835
    9. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1761
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      16
      1391
    Aihe