Havainto:
Keraamisen liesitason lämpötilaerot ovat huimat verrattuna vanhanaikaisiin valurautatasoihin. Sen näkee silmillä punaisina hehkuvista vastuksista.
==> ohuen uuden hiiliteräspanun käyttö on ollut pelkkää tuskaa; ruoka kun palaa kiinni juuri niihin huippulämpöpaikkoihin ja mikään pannun pyörittely ei sitä ole estänyt. Samalla jo kymmeneen kertaan poltettu pinnoite aina häviää pois jotenkin.
Sanoisin että prkl... hiiliteräspannu muuten olisi äärettömän mieluisa käyttää!
On kellään vastaavaa kokemusta tai kikka kakkosta edellä kerrotun torjumiseksi?
Hiiliteräspannu ja keraaminen liesitaso?
10
2179
Vastaukset
- Anonyymi
Vastaan itselleni:
Tein uunissa 250C VIISI kertaa ohjeen mukaisen rasvanpolton. Tuntui onnistuneen täydellisesti ja viikonlopun myrskytuulet ja avoimet ikkunat vei kärytkin ongelmitta taivaalle.
1. Kirjolohipalasien paisto onnistui matalalla lämmöllä ja kuumvesihuuhtelun jälkeen rasvapolttopinta oli edelleen uuden veroinen.
2. Perään broilerifileet salaattia varten ja wokkiaimesti tuli hetki käytettyä kiukkuista lämpöä levyllä. Ei ottanut kiinni ja kaikki tuntui onnistuneen perfecdt!
-Kuumavesihuuhtelulla ohjeen mukaisesti tehdyn pannun puhdistuksen jälkeen taas kerran oli rasvapoltto hävinnyt ja juurikin niiden punaisena hehkuvien vastuslankojen kohdalta.
Ei taida hiilteräspannu toimia keraamisella liesitasolla...
PRKL!Hyviä havaintoja, itsellä ihan samanlaiset kokemukset. Ostin äskettäin kunnollisen hiiliteräspannun, koska edellinen oli liian iso ja kevyt, jolloin pohjan kuperuuden vuoksi pannu oli käyttökelvoton. Ostin samalla Motonetin halvimman infrapunalämpömittarin.
Poltin uuteen pannuun rasvat liedellä ja rypsiöljyllä. Noin puolessa tunnissa sain lähes mustan ja kiiltävän pinnan. Munakas onnistui kohtuullisen hyvin. Pesun jälkeen pinta hilseili keskeltä pois. Luulen, että tähän saattoi vaikuttaa tehdaspannussa oleva mehiläisvaha, kun se lähtee pois niin samalla lähtee päällä oleva rasvanpolttopinta.
Polttelin uudelleen rasvoja. Tein niin, että pyyhin pannua paksulla talouspaperimytyllä myös kuumennuksen aikana, jotta rasvakerros on aina ohut ja ylimääräinen rasva leviää aina tasaisesti. Tämä onnistui oikein hyvin noin 250-350C:ssä, mutta kun lämpö pannun keskustassa nousi 400C niin pinnoite lähti saman tien pois. Tästä opin sen, ettei edes rasvanpolttoa kannata tehdä täysillä vaan maksimilämpö noin 330C.
Liedellä pystyy tekemään nopeasti kun antaa edellisen polton jäähtyä noin 250C niin voi lisätä tilkan uutta rasvaa, jonka levittää talouspaperilla ja sen jälkeen liedelle, jolloin rasva savuaa käytännössä lähes heti. Keraamisesta liedestä huomasin myös sen, että keskustan ja reunojen lämpötilaero on jopa 80-100C eli pannuun pitää polttaa rasvat useista eri kohdista lieden keskustassa.
Tämän jälkeen pinoite on pysynyt kohtuullisen hyvin. Edelleen jonkin verran pinnoitetta hilseili pois mutta joka kerralla vähemmän kuin ennen. Nyt pannussa on hyvä ja pysyvä pinta. Kalafile onnistuu hyvin. Munakas irtoaa ilman lastaa kunhan ei tee koko pannun kokoista vaan isolla rengasmuotilla 2-3 munaa. Pekoni palaa kiinni liian kovalla lämmöllä. Ylipäätänsä hiiliteräspannulla pitää olla oman kokemuksen mukaan alhaisemmat lämmöt - kala 6-7 (1-9 asteikolla), munakas ja pekonit 4-5. Pihvit voi olla täysillä tehoilla, mutta riskinä on pinnoitteen palaminen.
Summa summarum, keraaminen liesi lämpenee epätasaisesti ja kuumat kohdat on hyvä tuntea, infrapunamittari on hyvä. Rasvanpoltossakaan ei täysiä tehoja. Kaikessa paistamisessa matalammat tehot ja varsinkin runsasproteiinisissa kuten pekoni, munakas ja kala. Jos pannussa on tehdaspinnoitteena mehiläisvaha niin se voi vaikuttaa alussa rasvanpolton pysymiseen. En sinuna luovuttaisi, sinulla on kaikki periaatteet ihan oikeat. Kyllä käytön myötä tulee hyvä ja kestävä patina.- Anonyymi
Ei hiiliteräspannuun mitään rasvapolttoja tehdä. Rasvapoltto muutenkin väärä niinkuin suomalaiset sen tekevät. Ruotsalaiset osaavat polymerisoida.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei hiiliteräspannuun mitään rasvapolttoja tehdä. Rasvapoltto muutenkin väärä niinkuin suomalaiset sen tekevät. Ruotsalaiset osaavat polymerisoida.
"Ei hiiliteräspannuun mitään rasvapolttoja tehdä."
Totta kai tehdään. Googlaa rasvapoltto niin saat pelkkiä paistinpannun rasvapoltto-ohjeita.
"Ruotsalaiset osaavat polymerisoida."
Perseessäsi on polymeeriä.
- Anonyymi
Erehdyin ostamaan tarjouksesta Jamie Oliver hiiliteräspannun ja siinä ei ollut mitään ohjeita rasvapoltosta. Elämäni huonoin pannu, ei sillä voi kunnollisellä lämmöllä mitään paistaa, soveltuu lähinnä keittämiseen tai miedolla lämmöllä hauduttamiseen ja lämmittämiseen.
- Anonyymi
Osta induktioliesi, vaivaton, tarkka ja nopea. Ei siinäkän paistinpannu saa olla paljon isompi kuin kuumentava ala, mutta sama se on perinteisellä liedellä. Perinteisessä kestää kuumentaminen kauan, samoin jäähtyminen kun alkaa kiehua tai palaa pohjaan.
- Anonyymi
Sellaisia lastoja on ainakin oli marttojen jossain ohjeessa että ohuella teräksisellä voi raapia naarmuttamatta keraamisesta tasosta palaneet möhnät pois.
MUTTA keksin itse että aivan tavallinen partahöylä ajaa saman asian, BIC-partahöylä tekee täsmälleen saman asian keraamiselle tasolle kuin joku erikoisteräslasta. - Anonyymi
Ei se vika ole pannussa vaan siinä liedessä. Möin asuntoni ja muutin uuteen. Edellisessä oli uusi jo toinen induktioliesi ja uusi uuni. Tykkäsin ruuanlaitosta ja kaikki sujui hyvin. Nyt tässä asunnossa on Rosenlewin keraaminen liesitaso ja susihuono, mennyt täysin kokonaan ilo ruuanlaitosta.
Tuo per...leen liesi on kamala, ensin saa odottaa pitkän tovin ennen kuin mikään alkaa kiehumaan ja sitten kun viimein pata tai pannu porisee niin kiehua "roplattaa" hullun lailla vaikka väännän nollalle ja kaikissa kattiloissa palaa ruoka pohjaan.
Olen tykännyt laittaa ruokaa ja kutsua väkeä syömään, mutta tuon lieden kanssa ei mikään onnistu ja helposti liesi tulee sottaisen näköiseksi ja hankala puhdistaa.
Googletin heti induktioliesiä kodinkonekaupoista, mutta kun mittasin tilan leveyden niin eipä löytynyt tarpeeksi kapeaa, olisin heti tilannut. Kaikenlaista kuraa sitä ihmisille myydään, ottaisin mieluimmin vaikka vanhanaikaisen lieden missä valurauta levyt. Tuon Rosenlewin kanssa palaa hermot päivittäin. - Anonyymi
Keraaminen liesitaso on huonoin vaihtoehto liesistä. Hankala puhdistaa ja menee rumaksi jo lyhyen ajan sisällä. Ei koskaan minulle.
- Anonyymi
Keraaminen liesitaso on huonoin vaihtoehto liesistä. Ei koskaan minulle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2604596Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1323003Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit422770Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?751749Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061604Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281493- 551334
- 931245
- 471119
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2081116