Hiukkasfysiikan standardimalli kaatumassa?

Anonyymi

Kvanttielektrodynamiikkaa (QED) pidetään tarkimpana fysiikan mallina jonka suhteen löytyi vähän aikaa sitten ns. muonianomalia ja tämä anomalia saattaa kaataa samalla myös ns. hiukkasfysiikan standardimallin.

https://cerncourier.com/a/an-anomalous-moment-for-the-muon/


Alexander Unzickrin katsaus QED-teorian historiaan ja ko. anomaliaan.

The Muon Anomaly and Quantum Electrodynamics

https://www.youtube.com/watch?v=wvz4MRpq6xs

Kvanttielektrodynamiikassa oli ilmeisesti jo paljon "mätää" jo kauan ennen tuota muoni anomaliaa.


Something is Rotten in the State of Qed.

https://vixra.org/abs/2002.0011

The Unpublished Feynman Diagram IIc

https://arxiv.org/abs/2010.10345

Mielenkiintoinen on myös sähköisen universumimallin tulkinta tuosta muoni-anomaliasta:

Gareth Samuel: Muon Data Breaks Particle Physics

https://www.youtube.com/watch?v=whG7KhJ0yNw

....

Vinkki: Kannattaa tutustua antamiini linkkeihin ajatuksella ennen kuin kommentoi.

Näin hellepäivien ratoksi ajattelin sotkeutua taas pitkästä aikaa sekä kosmologian että hiukkasfysiikan standardimalleihin. Ei näin kuumalla jaksa paljon muutakaan tehdä :D

Belisario

9

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihan varmasti juu. Korvautuisikohan se jollain kaukokatsomisen avaamalla läpimurrolla? Mitä noin yleisnerona sanoisit?

    • Anonyymi

      Kvanttifysiikan ongelma on se, että se on tieteellisesti järkevä vain meillä on ääretön määrä vaihtoehtoisia maailmoja.

      Koska meillä on vain yksi kaikkeus ja maailma, kvanttifysiikka viittaa olemattomaan.

      Näistä ei tietenkään saa puhua julkisesti, koska se olisi liian häpeällistä.

      Siis se että kaikki hype kvanttijutuista viittaa olemattomaan maailmaan.

      Tarkemmin: Kvanttifysiikka hyödyntää empiirisen todennäköisyyden käsitettä päättelyssään ja se on ainoastaan määritelty äärettömyydessä eli olemattomuudessa. Ääretöntä määrä koetoistoja ei ole olemassa toisinkuin kvanttifyysikot harhoineen niin olettavat.

      • Anonyymi

        No jos pitää valita random-nettihörhö-trollin välillä ja fyysikoiden niin ei taida edes tulla kisaa siitä kuka on "harhainen".


      • Anonyymi

        Everettin monimaailmatulkinta on vain yksi malli kvanttifysiikan selittämiseksi järkiperäisesti. Nykyään melko harva taitaa pitää sitä realistisena.


    • Anonyymi

      Olen viime vuosina lueskellut aika paljon fysiikan historiaa tieteenfilosofiselta kannalta ja huomannut sellaisen yleisen ilmiön että yllättävän helposti ja minusta kritiikittömästi usein tehdään perustavanlaatuisia filosofisia oletuksia ja valintoja vain siksi jotta saataisiin matemaattiset kaavat toimimaan.

      Sitten näihin filosofisiin oletuksiin jäädään helposti jumiin kun oletetaan että se matematiikan toimivuus sellaisenaan jo vahvistaa ne oletukset vaikka näin ei useinkaan ole asian laita mistä hyvä esimerkki on yli 10 kvanttifysiikan tulkintaa jotka kaikki silti olettavat että Schrödingerin aaltoyhtälö vastaa jotenkin fysikaalista todellisuutta vaikka se johtaa helposti loogisiin ristiriitoihin (esim.Schrödingerin kissa ajatuskoe) .

      Minusta sekä relativistisen fysiikan että kvanttifysiikan perushahmotukset ja perusoletukset ovat joiltain osin pielessä vaikka niiden matematiikka ja kaavat toimivatkin joissain tapauksissa kuten esim. käytännön tekniikassa.

      Tiede ei voi alkaa matematiikasta eikä logiikasta vaan hyvistä ideoista joiden pohjalta voi syntyä koherentti todellisuuden hahmotus. Ja vasta sitten kun se hahmotusosuus on tehty kunnolla eli otettu huomioon kaikki mahdolliset aiheeseen liittyvät ilmiöt niin voidaan järkevästi aloittaa matemaattinen mallinnus.

      Tähän mennessä on tehty lähinnä niin että kaikki potentiaaliset filosofiset ongelmat on nopeasti sivuutettu ja keskitytty vain siihen matematiikkaan ja logiikkaan ja jos ja kun jonkun vallitsevan teorian ennusteet eivät enää vastaakaan todellisuutta niin usein vain lisätään niihin kaavoihin vain uusia muuttujia tai vakioita ja annetaan niille samalla jokin fysikaalinen merkitys (kuten uusi alkeishiukkanen yms.)

      Kuten jo edellä sanoin niin suosittelen niihin viesteissäni antamiini linkkeihin perehtymistä koska niistä löytyy ne olennaisimmat perustelut enkä jaksa tänne ruveta kääntämään sivukaupalla tekstiä ja/tai tulkkaamaan videoissa esitettyjä asioita.

      Tietysti jos lukijan usko ja luottamus kritisoimiini tieteellisiin malleihin on hyvin vahva niin niiden linkkien lukeminen saattaa aiheuttaa jonkinasteista kognitiivista dissonanssia ja defenssien aktivoitumista.

      Koska itse olen lähinnä autodidakti eli itseoppinut niin minulla ei ole sellaisia vaivoja joita pitkäaikainen institutionaalinen koulutus ja ehdollistaminen ovat useimmille ihmisille aiheuttaneet. En ole koskaan sallinut kenenkään opettaa itselleni mitään vaikka olenkin toisaalta sitten osannut myös poimia ja omaksua hyviäkin neuvoja kunhan olen itse ensin verifioinut niiden toimivuuden. :D

      Belisario

      • Anonyymi

        Joissakin tapauksissa? Osaatko kertoa, missä tapauksissa kyseiset matemaattiset kaavat EIVÄT toimi.

        Et sinä ole itseoppinut ainakaan kvanttifysiikan suhteen ja tuskin muunkaan fysiikan.


      • Anonyymi

        Tarpeentonta ymmärrystäkään väittämistäsi asioista ei ole matkan varrella tarttunut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joissakin tapauksissa? Osaatko kertoa, missä tapauksissa kyseiset matemaattiset kaavat EIVÄT toimi.

        Et sinä ole itseoppinut ainakaan kvanttifysiikan suhteen ja tuskin muunkaan fysiikan.

        "Joissakin tapauksissa? Osaatko kertoa, missä tapauksissa kyseiset matemaattiset kaavat EIVÄT toimi."

        Kaavat tuntuvat toimivan käytännön tekniikan tasolla mutta tuskin yleistettävissä koko todellisuutta koskeviksi jolloin se toimivakin kaava voi olla vain erikoistapaus tietyissä olosuhteissa varsinkin kun niiden kaavojen toimivuus on oikeasti testattu vain paikallisissa olosuhteissa Maan pinnalla tai korkeintaan lähiavaruudessa.

        Sähköisen universumin ja plasmafysiikan tutkijoilta löytyy hyvää kritiikkiä fysiikan ja kosmologian standardimallien kyseenalaistamiseksi eikä se sellaisenaan tarkoita että se electric universe malli olisi tosi. Vastakkaisen teorian kannattajat nimenomaan pyrkivät etsimään ongelmia ja usein löytävätkin eli esim. älykkään suunnittelun kannattajat ovat esittäneet mielestäni hyvää kritiikkiä evoteoriaa vastaan vaikka en heidän omasta mallistaan olekaan samaa mieltä.

        Alexander Unzicker on myös pyrkinyt tuomaan esille fysiikan perusteiden heikkouksia jotka ilmenevät ehkä selkeimmällä tavalla tutkimalla sitä miten ja millä perusteella ne teoriat aikanaan ovat kehittyneet.

        Tieteenkin suhteen voi olla fundamentalistiuskovainen mikä näkyy aika selkeästi siinä ettei edes haluta perehtyä niihin ongelmiin mitä tietyissä tieteen perusdogmeissa on todettu ja se koskee nimenomaan alkuräjähdysmallia, hiukkasfysiikan standardimallia, suhteellisuusteorioita sekä evoluutioteoriaa jotka kaikki perustuvat fysikalistis-materialistiseen ideologiaan.

        Sitten ollaan kyllä valmiita hyväksymään sellaisenaan esim. ns. "ensimmäisen replikaattorit" vaikka niiden ilmaantuminen on äärimmäisen epätodennäköistä ja jos sellaisia silti ilmaantuisi niin tuskin ne olisivat millään tavalla stabiileja tai hyvin kevyesti postuloimaan uusia alkeishiukkaisia, pimeää ainetta ja energiaa vaikka ne kaikki vaikuttavat ad-hoc perusteluilta koska näiden valtavirtamallien kannattajilla on ilmeisesti liikaa menetettävää jos niistä malleista luovuttaisiin.

        Ns. Big Science onkin nykyään lähinnä hyvää bisnestä joillekin sekä elinkeino monille että toimii myös suuren yleisön manipulointivälineenä. Valta-asema korruptoi ja ihan sama ilmiö oli aikanaan kirkon valtakaudella.

        Aika turha tästä on teikäläisten tosiuskovaisten dogmaatikkojen kanssa väitellä mutta jos jotakuta oikeasti kiinnostaa vaihtoehtoiset mallit ja avointa mieltä löytyy riittävästi niin niihin linkkeihini kannattaa ehdottomasti tutustua. Jos taas ei kiinnosta niin sellaisten kanssa en jaksa vängätä.

        Belisario


      • Anonyymi

        Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0325)

        Belisario: "Sitten näihin filosofisiin oletuksiin jäädään helposti jumiin kun oletetaan että se matematiikan toimivuus sellaisenaan jo vahvistaa ne oletukset vaikka näin ei useinkaan ole asian laita mistä hyvä esimerkki on yli 10 kvanttifysiikan tulkintaa jotka kaikki silti olettavat että Schrödingerin aaltoyhtälö vastaa jotenkin fysikaalista todellisuutta vaikka se johtaa helposti loogisiin ristiriitoihin (esim.Schrödingerin kissa ajatuskoe)."

        Kvanttifysiikan osalta tietenkin oletuarvonakin on se, että "jäädään jumiin", koska siihen liittyy ainakin "yhdeksän tuntematonta", eli sellaista aspektia, joiden reaalisuudesta ei ole empiiristä näyttöä suuntaan tai toiseenkaan... Tähän tosiaan liittyy juurikin mm. se, että oletetaan virheellisesti, että joillekin matemaattisille konstruktioille olisi reaaliset vastineensa, joista paras esimerkki on mielestäni ns. aalto-funktion romahdus.

        Mielestäni Schrödinger:in aaltoyhtälö sinällään voi kuitenkin kuvata todellisuutta hyvinkin asiallisesti, jos *ei* oleteta, että se voi ns. romahtaa, mikä tarkoittaa sitä, että oletetaan sen sijaan, että kyseessä on ns. universaali aaltofunktio, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki erilaiset "ns. vaihtoehdot" ovat itseasiassa reaalisia ja eivät siis oikeasti edes ole ontologisia vaihtoehtoja, vaan kyse on "vain" siitä, että mikä reaalinen osa todellisuudesta havaitaan (mikä muuten tietenkin liittyy ns. kokoomapisteen sijantiin...), mikä tarkoittaa sellaista reaalista (ja determinististä) multiversumia, jonka vaikutukset vain näyttävät satunnaisilta; multiversumin ilmeisen kompleksisuuden seurauksena (eli, ns. monimaailma-, eli MWI-tulkinta).

        Käsittääkseni MWI on nykyisin toiseksi suosituin kvanttimekaniikan tulkinta (Kööpenhaminan tulkinnan ja sen ns. modernien informaatio-teoreettisten varianttien jälkeen) ja sen kannatus fyysikoiden parissa on n. 15%, mutta sen taustaoletusten kannatus on n. 45%, mikä viittaa siihen, että (vanhempi) K on suosittu nimenomaan "traditioon ja "indoktrinaatioon"" perustuen, mitä väitettä olen perustellut tarkemmin oheisissa analyyseissäni, jotka viittaavat vahvasti siihen, että aaltofunktion romahduksen reaalisuusoletus tosiaan lienee virheellinen...
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/16472246/kvanttimekaniikan-tulkinnoista

        "En ole koskaan sallinut kenenkään opettaa itselleni mitään vaikka olenkin toisaalta sitten osannut myös poimia ja omaksua hyviäkin neuvoja kunhan olen itse ensin verifioinut niiden toimivuuden. :D"

        "Hiukkasfysiikan standardimallin kaatumisesta" ja tuosta "kyvystä oppia", tuli mieleeni myös "maailmankatsomusten kaatuminen" ja siihen liittyvä oppiminen. don Juan kertoo Castaneda:n kirjassa "Tales of Power", että kohdatessamme epätavallisia elämäntilanteita (eli siis tilanteita, joista mm. nimenomaan voi periaatteessa aidosti oppia merkittäviä asioita ja jotka siis voivat tietenkin myös aiheuttaa ns. kognitiivista dissonanssia), on kolme tapaa, jotka ovat vääriä: 1) tapahtumien huomiottajättäminen (ylimielinen tapa, joka myös hyvin helposti johtaa tapahtumien unohtamiseen ja etenkin, jos kyse on sellaisista asioista, jotka eivät ole ennestään tuttuja), 2) kaiken hyväksyminen sellaisenaan, ilman oikeaa ymmärrystä (hurskastelijan tapa, eli sen uskottelu, että on ymmärtänyt opettajan opettamat asiat ja mahdollisesti jopa ilman mitään oikeaa kiinnostustakaan niiden ymmärtämiseen), sekä 3) pakkomielteisyys, koska ei kykene sen enempää jättämään ko. tapahtumia huomiotta, kuin täysin hyväksyäkään niitä (hölmön tapa, joka johtaa ylimääräiseen energiankulutukseen).

        don Juan kuvaa myös oikean tavan, joka on se, että "toimii ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut, koska ei usko mihinkään ja kuitenkin hyväksyy kaiken sellaisenaan". Eli, ideana on välttää sekä järkyttymisen aiheuttamaa energiankulutusta, että sitä, että jättäisi hyödyntämättä tilanteen tarjoaman mahdollisuuden uuden oppimiseen ja siten energian kerryttämiseen...

        Eli, nagualismin "kahden "ohjaajan" systeemi" on optimaalinen. Eli, nagualismissahan esim. Castaneda:lla oli sekä "opettaja" (don Juan), että "hyväntekijä" (don Genaro) ja don Genaro:n tehtävänä oli johdattaa Castaneda häikäilemättömästi ja ilman "turhia selityksiä" naguaaliin ja don Juan:in tehtävänä sitten estää C:n tonaalia hajoamasta, tarjoamalla selitykset sille, että mikä on oleellista ja miten tulee toimia. Eli, "kun on pakko", niin "mies on kiinnostunut jopa vaimostaankin" ja "ihminen oppii *jopa* opettajaltaankin". :D

        Myös epäorgaaniset olennot ovat äärimmäisen häikäilemättömiä, tehokkaita, informatiivisia ja tavallaan siis opettavaisia toimijoita, mutta ongelma niiden kanssa on se, että ne vain heijastavat ihmisen itsensä ominaisuuksia ja jos nuo ominaisuudet eivät ole moitteettomia, niin seurauksena on katastrofi; mm. niiden "tarjoamien" informaatiosisältöjen ja niiden virheellisten tulkintojen seurauksena ja tietenkin vielä paljon todennäköisemmin, kuin jos ihmisellä on pätevä ihmisopettaja kohdatessaan naguaalin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      191
      32282
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      250
      20761
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      431
      10645
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6555
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      67
      4756
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      27
      4612
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3998
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1587
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      96
      1490
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1419
    Aihe