Voiko villipetoa kesyttää? Varmaan monien huulilla nyt

Afganistan oli ylikäymätön haaste aiemmin myös Neuvostoliitolle. Gorbatshov lopetti Neuvostoliiton vuosikymmenen kestäneen Afganistanin-sodan vuonna 1989.
Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 tukemaan maan kommunistista hallitusta, jota vastaan muslimisissit taistelivat.



Venäläismediat: Afganistanin presidentti pakeni maasta helikopterilla mukanaan autolasteittain rahaa
VENÄJÄN suurlähetystön mukaan Afganistanin presidentti Ashraf Ghani pakeni sunnuntaina maasta vieden mukanaan autolasteittain rahaa. Asiasta uutisoivat RIA Novosti ja uutistoimisto TASS. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12133641
Sunnuntaina maasta lähtenyt presidentti Ghani kertoi paenneensa maasta, jotta verenvuodatus loppuisi. Ghani kirjoitti Facebookissa, että suuri määrä ihmisiä olisi tapettu ja pääkaupunki Kabul olisi tuhottu, jos hän olisi jäänyt maahan.
-Suomi keskeyttää kehitysavun Afganistaniin.

Afganistanista pistää sarvi Kiinaan lännessä. Idässä Iran, Pakistan etelässä ja kaakossa, Turknemistan pohjoisessa, Tajikistan koillisessa.
https://img.fruugo.com/product/6/78/156551786_max.jpg

Niin...mikä maailmaa kiinnostaa Afganistan ?

Venäjä oli aikaisemmin määritellyt Talibanin terroristijärjestöksi, mutta on ottanut osaa vuoden 2019 alkaneisiin neuvotteluihin Afganistanin hallinnon ja Talibanin välillä. Venäjän suurin huoli on se, että levottomuudet Afganistanista leviäisivät sen liittolaisten maaperälle Aasiassa. On epätodennäköistä, että Venäjä puuttuisi Afganistanin tilanteeseen sotilaallisesti. Afganistan on enemmän Venäjälle murhe kuin mahdollisuus.
-Sen sijaan Kiina hyötyy Afganistanista sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyy maasta. Kiina aikoo rakentaa moottoritien Afganistanin ja Pakistanin välille. Kyseessä on Peshawarin-Kabulin moottoritie. Lisäksi Kiina rakentaa Xinjiangista tien Afganistaniin.

Taliban pitää päämajaa Pakistanissa ja sen johtaja, Haibatullah Akhunzada oleskelee Islamabadissa. Afganistanin epävakaus ei ole Pakistanin intresseissä, sillä sen lieveilmiöt pakolaisten muodossa aiheuttavat Pakistanille harmia.

Kuitenkin kesällä 2021 Taliban taistelijat, jotka haavoittuvat taisteluissa, saavat Pakistanin sairaaloissa hoitoa. Pakistan yrittää rauhoittaa Talibania, sillä se on ilmoittanut, ettei Pakistan tunnusta Talibania, jos se ottaa väkivaltaisesti Afganistanin haltuunsa.

Iranin islamilainen tasavalta on vuoden 2001 jälkeen tukenut Afganistanissa sekä keskushallintoa että Taliban-järjestöä. Epävakaat olot ajavat ihmisiä pakoon Iraniin, jossa heitä houkutellaan Iranin proxy-sotiin, kuten Syyrian sisällissotaan. Talibanin valtaantulolla tämä aikakausi tulee päätökseen.

Talibanit ovat sunneja ja iranilaiset shiioja. Näin ollen ideologista perustetta yhteistyölle ei ole olemassa. Iranin sisällä lehdistö kuvailee tilannetta jännitteiseksi.
Iran teki Yhdysvaltain kanssa yhteistyötä vuonna 2002, kun Taliban syöstiin vallasta. Äärijärjestö ISIS muutti tilannetta, sillä Iranin vallankumouskaarti alkoi tehdä yhteistyötä rajaseuduilla Talibanin kanssa.
Tilanne on nyt uudenlainen, koska kukaan ei tiedä mikä on tarkalleen Talibanin politiikka. On todennäköistä, että Taliban perustaa Afganistaniin äärikonservatiivisen teokratian.

Voisin lopputoteamana sanoa, että oikein kukaan ei halua Afganistaniin yhteyksiä kuin pakosta, Kiinä siinä kyllläkin kysymerkkinä, samoin voisi olla Pakistan.
Trump sanoi 2019:
”Venäjä oli ennen Neuvostoliitto. Afganistan teki siitä Venäjän, koska he ajautuivat konkurssiin taistellessaan Afganistanissa”, Trump sanoi The Washington Postin mukaan.

Jatkan tarinaa toisella sivulla, vähän perusteita..

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neuvostoliiton hyökkäys ja miehitys.

      Vuonna 1979 Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin ja asensi marxilaisen nukkehallinnon, joka yritti asettaa järjestystä kahden erillisen vallankaappauksen jälkeen. Miljoonat afganistanilaiset pakenivat Pakistaniin ja muihin läheisiin maihin, kun taas tuhannet muut tarttuivat aseisiin Puna -armeijaa vastaan. Yhdysvallat näki mahdollisuuden torjua kylmän sodan vihollisensa ja toimitti aseita Afganistanin miliiseille, mukaan lukien radikaalit islamistiryhmät. Vuonna 1989 Neuvostoliiton armeija vetäytyi.

      Sotapäälliköt ja kaaos.
      Neuvostoliiton vetäytymisen jälkeen myös Yhdysvallat irtautui. Verinen kaaos seurasi, kun miliisit taistelivat vallasta, kaikki paitsi tasoittamassa Kabulia prosessissa. 1990 -luvun alussa Taleban muodostettiin maan eteläosassa hurskaiden nuorten keskuudessa. He muuttivat itsensä taisteluvoimiksi ja valloittivat Kabulin vuonna 1996. Taleban määräsi ankaran teokraattisen säännön ja pani ankarat rajoitukset erityisesti naisille, jotka olivat pääsääntöisesti kiellettyjä koulutuksesta ja työstä. Taleban tarjosi myös tukikohdan terroristijärjestölle al-Qaida, joka oli muodostettu taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan, mutta jo vuonna 1998 käynnisti kampanjan Yhdysvaltoja vastaan

      Amerikan väliintulo

      Vuonna 2001, kun Taleban kieltäytyi luovuttamasta al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia ryhmänsä syyskuun 11. päivän hyökkäysten jälkeen Yhdysvaltoihin, Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin. Kun bin Laden ja Taleban-johto pakenivat, Yhdysvaltain operaatio muuttui kansakunnan rakentamisyritykseksi-mutta rajallisilla sotilaallisilla resursseilla, kun Yhdysvallat keskittyi erilliseen Irakin sotaan. Lopulta yli 50 valtiota liittyi Pohjois -Atlantin sopimusjärjestön johtamaan koalitioon. Yhdysvaltojen tukema Kabulin hallitus edisti naisten oikeuksia ja palautti tyttöjen koulutusmahdollisuudet. Mutta korruptio vaivasi hallitusta. Ja Afganistanin turvallisuusjoukot, huolimatta Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten koulutuksesta ja tuesta, eivät pystyneet estämään Pakistanista turvasataman löytäneitä Talebania saamasta voimia takaisin.

      Obaman nousu ja käänne.
      Vuonna 2009 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama määräsi joukkojen "nousun", joka saavutti huippunsa 140 000 vuonna 2011, ja hänen varapresidenttinsä Biden vastusti päätöstä, joka kannatti rajoitetumpaa terrorismin vastaista sitoutumista. Sotilaskomentajat raportoivat edistymisestä kentällä, mutta sodan väsyminen kotona, erityisesti bin Ladenin tappamisen jälkeen Pakistanissa, sai Obaman aloittamaan amerikkalaisten joukkojen läsnäolon lopettamisen. Epäilykset siitä, että Afganistanin armeija pystyisi seisomaan yksinään, saivat hänet jättämään viimeisen heistä paikoilleen, kun hän luovutti puheenjohtajakauden Donald Trumpille tammikuussa 2017.

      Trumpin neuvottelut.
      Trump tuli virkaansa julistaen, että Yhdysvaltojen tulisi välttää sotilaallisia sotkeutumisia ja kansakunnan rakentamista ulkomailla keskittääkseen enemmän resursseja kotona. Mutta vuoden sisällä hän oli lähettänyt maahan lisää 3500 Yhdysvaltain sotilasta Pentagonin kehotuksesta. Vuonna 2020 turhautuneena Talebanin sitkeyteen hän teki sopimuksen ryhmän kanssa ja aloitti uuden nosto -ohjelman, jonka oli määrä valmistua toukokuuhun 2021 mennessä.

      Bidenin poistuminen.
      Biden astui virkaan vuonna 2021 väittäen, että Amerikan taakka ei ole vapauttaa Afganistania Talebanista ja että jäljelle jäämisen hinta oli liian korkea menestyksen todennäköisyyden vuoksi; Siihen mennessä Yhdysvallat oli kuollut noin 2400 ihmistä ja käyttänyt noin 970 miljardia dollaria konfliktiin. Bidenin virkamiehet olivat kannustaneet neuvotteluihin Talebanin ja Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin hallituksen välillä taisteluiden lopettamiseksi ennen Yhdysvaltain joukkojen lähtöä, mutta neuvottelut horjuivat. Huhtikuussa Biden ilmoitti, että kaikki Yhdysvaltain joukot vedetään pois Afganistanista 11. syyskuuta 2001 tehtyjen hyökkäysten 20. vuosipäivään mennessä, ja sanoi, että on aika lopettaa "ikuinen sota". Elokuun puolivälissä Talebanin kanssa Kabulin portit, Ghani pakeni maasta.

      Varmaan kaikki ollaan samaa mieltä, että eiköhän tuo sota jo riitä, se ei siitä sotimalla kummene, muuta kuin kärsimyksiä vain tulee. Yleensä uudet voittajat tulee toivottuina, nyt on päinvastoin, kun ihmisarvo poletaan voittajien mukana alas.
      Mutta toisaalta, kun katsonut uutisointiaan, myös sorrettuja naisia jotka kannattaa tätä uutta järjestystä?


      Jospa uusi järjestys kuitenkin edes jotain hyvääkin toisi?
      Varmaan monet kysytte että mistä Taliban saa voiman ja aseet, se on sitten oma tarinansa. Kun muslimit ei toisaan tue, ja suuret toisuskovaiset on muulla mm Iran.

    • Anonyymi

      Kiina kyllä menee Afganistaniin jos siellä rikkauksia. Varmaan vuorissa on mineraareja Kiinan kovaan kysyntään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 24h Kirppis

      Olen muuttamassa paikkakunnalle ja mietin olisiko tälläiselle liikkeelle tarvetta alueella?
      Jämsä
      13
      3718
    2. Kerotakaa joensuun kontiolahden paiholan laitoksesta jotain

      Mun kaveri joutuu paiholan laitokseen nyt lähi aikoina niin voisko ihmiset kertoa minkälaista siellä on tarinoita jne ja
      Joensuu
      27
      2970
    3. Suomessa eletään liian pitkään

      "Ihmisten on kuoltava" Asiantuntija varoittaa: Suomi ei ole valmis siihen, että niin moni elää pitkään: ”Kaiken täytyy
      Maailman menoa
      273
      2765
    4. Deodoranttiteollisuus

      Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin
      Jämsä
      5
      1925
    5. 221
      1451
    6. Näyttääkö kaivattusi

      Miten hyvältä ❤️
      Ikävä
      75
      1261
    7. Martinan mies on Suomessa.

      Siellä se on Martinan instassa ja täällä on jo ero tullut. Voi että kun huvittaa...
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      1078
    8. Voitaisko olla kavereita?

      Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk
      Tunteet
      2
      1037
    9. Maistaisitko sinä näitä valmisruokia?

      Terhi Kinnari ja Kinnarin tila voitti Suomalainen menestysresepti -kisan. Makuja Kinnarin tilan kaurapohjaisissa aterioi
      Einekset
      31
      984
    10. Tuo yksi tampio vielä ilmeisesti kuvittelee

      Että joku itkee peräänsä täällä vinkuen jotain utopistista kadonnutta rakkauttaan kaksoisliekit silmissä leiskuen. Pyhä
      Ikävä
      95
      951
    Aihe