Omakotitalon myyjä altistaa itsensä valtaville riskelle jota voivat johtaa loppuelämän velkavankeuteen. Tässäkin tapauksessa myyjä myi talon 240teur hintaan ja muutaman vuoden päästä joutui maksamaan 430teur korvauksia. Mistä tavallinen ihminen moisia rahoja repii?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008383953.html
Kannattaa asennoitua niin ettei omakotitaloa voi koskaan myydä pois.
Omakotitaloa ei voi koskaan myydä
10
1341
Vastaukset
- Anonyymi
Perikunnankaan ei kananta omakotitaloa myydä. Tässä tapauksessa perikunta myi talon reilulla 200teurolla. Kuntotarkastus oli tehty, mutta sitten ostaja löysikin talosta vikaa. Oikeus määräsi kaupan purettavaksi ja perilliset maksamaan oikeudenkäyntikulut. Perintörahat menivät ja tuli vielä jokaiselle perilliselle 20000 euroa ylimääräistä maksettavaa. Olisi vain kannattanut jättää talo ränsistymään paikoilleen.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005758701.html - Anonyymi
Tällaisen tilanteen välttämiseksi kauppakirjaan laitetaan monesti kuntotarkastuksen havainnot tiivistettynä ja lisätään huomautus, että lisäksi voi olla piileviä vikoja. Lisäksi mainitaan, että talo on niin ja niin vuotta vanha. Lopuksi kirjataan, että edellämainitut seikat on otettu huomioon kauppahinnasta sovittaessa.
Kun nuo ehdot on kirjattu, on ostajan aika vaikea haastaa myyjää käräjille. Jos haluaa välttää kaikki vaikeudet, voi kauppakirjassa mainita vain, että rakennus on myyty purkukuntoisena. Näin ostaja ei missään vaiheessa voi vedota rakennuksen kuntoon, mutta kauppahinta jää sitten likimain tontin arvoon.- Anonyymi
Mikään maininta piilevistä vioista ei myyjää vapauta vastuusta. Vastuuta voidaan rajoittaa vain tarkasti yksilöityjen vikojen osalta. Piileviä vikojahan ei voida yksilöidä koska ne eivät ole tiedossa, joten niistä myyjä on aina vastuussa.
Purkukuntoisenakin myyminen vapauttaa myyjän vastuusta vain siinä tapauksessa että kauppahinta on tontin hinta miinus purkukulut. Jos tontin hinta ei kata purkukuluja, pitäisi myyjän maksaa ostajalle. Jos hinta on kovempi, on tästä oikeuden ennakkopäätös että myyjän vastuu säilyy. Turvallisinta onkin purkaa talo itse ja myydä pelkkä tontti.
- Anonyymi
Kyllä se kauppakirjan lisäykset myyntikohteessa mahdollisesti olevista vioista erittelyineen aiheuttaa sen että ostajan ei ole järkevää lähteä vian löydettyään ( joka on kirjattu kohteessa mahdollisesti olevana ) käräjöimään ja riitelemään virheestä . Oikeuden päätökset näissä tapauksissa on myyjän puolella. Myyjän tiedonantovelvollisuus on silloin täytetty.
Myös myyjän ilmoittamat varmentamattomat virheet, viat, ja ominaisuudet kohteesta täyttää tiedonantovelvollisuuden. Rakennuksen pitää olla täysin korjauskelvoton jos puhutaan vain tontin arvosta. Rakennus jossa on tähänkin saakka asuttu ei ole juuri koskaan niin huonossa kunnossa että se olisi arvoton.- Anonyymi
Ongelma onkin se, että kaikkia talossa olevia virheitä on mahdotonta edes millään kuntotarkastuksilla etukäteen löytää. Kun niistä ei ole tietoa, ei niitä voi mihinkään kauppakirjaankaan listata.
Myyjä on kuitenkin ihan samalla tavalla viisi vuotta vastuussa näistäkin viosta. Kun ostaja löytää näitä vikoja, voi hän vaatia myyjältä oikeudessa korvauksia. Kulut tulevat myyjälle koviksi.
Ainoa mahdollisuus päästä omakotitalosta eroon on purkaa talo ja myydä pelkkä tontti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ongelma onkin se, että kaikkia talossa olevia virheitä on mahdotonta edes millään kuntotarkastuksilla etukäteen löytää. Kun niistä ei ole tietoa, ei niitä voi mihinkään kauppakirjaankaan listata.
Myyjä on kuitenkin ihan samalla tavalla viisi vuotta vastuussa näistäkin viosta. Kun ostaja löytää näitä vikoja, voi hän vaatia myyjältä oikeudessa korvauksia. Kulut tulevat myyjälle koviksi.
Ainoa mahdollisuus päästä omakotitalosta eroon on purkaa talo ja myydä pelkkä tontti.Sanotaanko näin että kaikissa ok-taloissa on vikoja. Se paljonko myyjää niistä tietää riippuu ymmärryksestä taloa, tekniikkaa ja rakenneratkaisuja kohtaan. Kun itse menen katsomaan ok-taloa, katson aina ensin taloa ulkoapäin. Miltä katto näyttää? Kasvaako katolla sammalta? Miltä sokkeli näyttää? Onko salaojat kunnossa, onko salaojan tarkistuskaivot näkyvissä? Kasvaako sokkelin lähellä puita tai pensaita? Mikä yleisilme? Jo nämä kertovat hyvin paljon miten taloa pidetty.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sanotaanko näin että kaikissa ok-taloissa on vikoja. Se paljonko myyjää niistä tietää riippuu ymmärryksestä taloa, tekniikkaa ja rakenneratkaisuja kohtaan. Kun itse menen katsomaan ok-taloa, katson aina ensin taloa ulkoapäin. Miltä katto näyttää? Kasvaako katolla sammalta? Miltä sokkeli näyttää? Onko salaojat kunnossa, onko salaojan tarkistuskaivot näkyvissä? Kasvaako sokkelin lähellä puita tai pensaita? Mikä yleisilme? Jo nämä kertovat hyvin paljon miten taloa pidetty.
No miten tämä liittyy siihen että myyjä on vastuussa talosta eikä taloa uskalla myydä vaan ainoa järkevä ratkaisu on purkaa talo ja myydä tontti? Oli taloa pidetty miten vain, myyjä on vastuussa kaikista talossa olevista vioista oli ne tiedossa tai ei.
- Anonyymi
Tämänkin kejun alussa linkatuissa jutuissa on taloihin teetetty kuntokartoitukset ennen kauppoja. Silti oikeus on kaupat purkanut ja myyjille on tullut valtavat korvaukset maksettaviksi josta he tuskin koskaan selviävät.
Mitään turvaa ei talon myyjällä ole. Ainoa järkevä teko on purkaa talo ja myydä pelkkä tontti vaikka kuinka itse uskoisikin että talo on kunnossa. Ostaja voi aina jotain vikaa talosta kaikista tutkimuksista huolimatta löytää ja myyjä on perikadossa. - Anonyymi
Ei se aivan noinkaan mene. Ostaja ottaa käräjjlle mennessään suuremman riskin häviämisestä jos myyntikohteen vikoja ,mahdollisia vikoja sekä myyjän ehdottamia korjaussuosituksia on kirjattu kaupanteossa. Myyjällä on tiedonantovelvollisuus ja ostajalla myös selonottovelvollisuus. Tapauksissa joissa vikoja ja puutteita on kirjattu kaupassa ostajalla ei pääsääntöisesti ole mahdollisuuksia saada korvauksia tai hinnanalennuksia. Jos mitään kirjauksia vioista ei ole hinnanalennusta tai kaupan purku on käräjillä mahdollista, mutta mikään automaatti riitely ja käräjöinti ei ole.
- Anonyymi
Tietenkään ostaja ei voi valittaa niistä vioista joita kauppakirjaan on merkitty. Mutta kuten sanottua, on mahdotonta kirjata kaikkia talon vikoja kauppakirjaan koska ei mitenkään voi taloa purkamatta tietää mitä kaikkea rakenteiden sisällä piilee. Näistä ns. "salaisista virheistä" on kuitenkin myyjä yhtä lailla vastuussa ja niiden perusteella voi ostaja vaatia korvauksia tai kaupanpurkua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3257758Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662186- 1771876
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161422- 1121297
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91271Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701241RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j601210Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411091Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901029