Neuroleptien kliininen vaste on huolestuttavasti heikentynyt viime vuosikymmeninä

Anonyymi

Osittain reaktiona löydyksiin, jotka mm. Moncrieff ja Kirch tekivät liittyen lääkekokeissa löydettyihin masennuslääkkeiden kliinisesti merkityksettömiin vasteisiin suhteessa plaseboon (lääkkeet ovat riippumattomien meta-analyysien mukaan noin kaksi pistettä tehokkaampia kuin masennuslääkkeet), tutkijat Leuch et al 2009 tarkastelivat meta-analyysissaan uuden sukupolven neurolepteja käsittelevissä lääkekokeissa tuottamaa vastetta suhteessa plaseboon ja havaitsivat, että kokeissa löydettiin keskimäärin kymmenen pisteen ero plasebon ja uuden sukupolven neuroleptien välillä PANSS-skaalalla mitattuna. PANSS-skaala on 210 pistettä käsittävä skaala, joka mittaa laaja-alaisesti negatiivisia, positiivisia ja yleisiä oireita kuten ahdistusta ja masennusta.

Toinen lääkekokeissa yleisesti käytety skaala on Prief Psychiatric Rating Scale BPRS, joka tuotti keskimäärin 9 pisteen eron plasebon ja neuroleptien välillä. Kliinistä vastetta mittavaalle CGI skaalalle muutettuna PANSS-skaalalla vaaditaan 15 pisteen ero, jotta ero olisi kliinisesti merkittävä eli sillä olisi jotakin hoidollisesti havaittavaa eroa. Brief Psyciatric Rating Scalella mitattuna ero oli juuri ja juuri kliinisesti merkitsevä, koska kyseinen skaala mittaa enemmän positiivisia oireita kuten paranoiaa ja ääniharhoja. Vuonna 2017 julkaistussa meta-analyysissa ero plasebon ja Leuch et al. tutkivat lääkekokeiden tuottamia vasteita vuodesta 1953 alkaen, jolloin ensimmäiinen neurolepti klooripromatsiini tuli markkinoille. Tutkimmustulosten mukaan minimaalisen vasteen saavutti lääkitykselle satunnaistetuista 51 % koehenkilöistä ja 30 % plasebolle satunneistatuista ja hyvän vasteen 24 % lääkitykselle satunnaistetuista ja 14 % plasebolle satunnaistetuista. NNT oli suurin piirtein sama kuin edellisessäkin meta-analyysissa, minimaaliselle vasteelle kuusi. Toisin sanoen pitää hoitaa kuusi potilasta, jotta lyhyellä aikavälilä saadaan tuotettua edes minmaalinen vaste. Toinen havainto oli, että plasebon ja lääkkeen ero oli laskenut vuosien kuluessa ja eroja vasteissa ei selittänyt lääkitys itsessään vaan korostunut plasebovaste ja lääkeyhtiörahoitus. Tutkijat suosittelevatkin singaalidetektion parantamiseksi nimenomaan plasebovasteen laskemista, ei lääkevasteen parantamista.
https://www.nature.com/articles/4002136
https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2017.16121358#B10

Mitkä tekijät sitten ovat yhteydessä korostuneeseen plasebovasteeseen? Agid et al 2013 tutkivat tätä kysymystä omassa meta-analyysissaan ja tulosten mukaan korostunut plasebovaste on yhteydessä koehenkilöiden nuoruuteen. korkeampiin lähtöpisteisiin ja lyhyempään kokeen kestoon. Esimerkiksi Leuc et al 2009 tutkivat kuitenkin kroonistuneita skitsofreniapotilaita, joiden keski-ikä oli 37 vuotta ja esittivät, että neuroleptilääkkeet tehovat paremmin vähemmän kroonistuneisiin ja nuorempiin skitsofreniapotilaisiin. Koska eroa lääkkeiden vasteissa ei selitä lääkkeen vatse itse vaan plasebovaste, selittyy siis nuorten ja vähemmän kroonistuneiden potilaiden parempi reagointi neurolepteihin plasebolla eikä lääkityksellä itsessään. Ratkaisu vielä nuorempien ja vähemmän kroonistuneiden potilaiden valikointiin ei siis auta todennäköisesti heikon singaalidetektion ongelmaan, vaan todennäköisesti pahentaa sitä.
https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2013.12030315?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub 0pubmed&

Yksi mielenkiintoinen havainto meta-analyyseista nousee myös: plasebolla olevat kärsivät paljon ekstrapyramidaalioireista ja usein ero lääkittyjen ja plasebolle satunnaistettujen potilaiden välillä on tilastollisesti merkityksetön. Tätä kummallista eroa selittänee se, että erään tutkimuskatsauksen mukaan potilaat vieroitetaan edelliseltä neuroleptilta usein muutamassa päivässä, suurin osa alle kahdessa viikossa plasebolle. Toisin sanoen nämä pitkäaikaislääkityt "plasebolla" olevat potilaat kärsivät vieroitusoireista, minkä vuoksi suurempi osa heistä usein lopettaa kokeen kesken kuin lääkitykselle satunnaistetut. Tätä ei kamalasti problematisoida kokeissa itsessään vaan oletetaan, että vieroitusoireet kuuluvat osaksi skitsofrenian oirekuvaa. Koska ei-lääkittyjä potilaita ei juurikaan käytettä lääkekokeissa ei tiedetä, mikä osuus vieroitusoireilla on erojen selittämisessä.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30923288/

Loppukevennykseksi linkki Helsingin Sanomien laadukkaan huipputiedejournalismin tuottamaan artikkeliin, jossa pohditaan miksi neuroleptit ovat kuulemma niin tehokkaita vähentämään sairaalahoidon tarvetta pitkän aikavälin kokeissa. Mm. arvostettu psykiatrian professori Jari Tiihonen on sitä mieltä, että syy miksi yksi kahdeksasta koehenkilöstä hyötyy kaupallisesti rahoitetuissa lyhyen aikavälin kokeissa aktiivisesta lääkkeestä hyvällä vasteella mitattuna, johtuu siitä, että ne hoitavat tehokkkaasti skitsofreenikoilta kuulemma löydettyjä rasva-aineenvaihdunnan poikkeamia. https://www.hs.fi/tiede/art-2000008203196.html

4

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuskin lääkkeet nyt sentään ovat HUONONTUNEET. Jos lääkärit huomaisivat että potilaan tila menee pahemmaksi uusilla lääkkeillä niin kyllä asiasta heräisi jotain keskustelua. Tulokset kertovat siitä, että mt-ongelmista paranemisessa on sosiaalinen puoli. Nyky-yhteiskunnan menossa eivät pysy mukana edes ihmiset, joita olisi ennen pidetty terveinä ja joissa arkikokemuksella ei voi nähdä mitään vikaa. Diagnooseja vain tulee enemmän koska terveetkään ei enää kelpaa.

      • Anonyymi

        Kliininen vaste = singaalidetektio. Singaalidetektio kertoo plasebon ja lääkkeiden välisestä erosta. Se on pienentynyt. Joidenkin meta-analyysien mukaan lääkkeiden vaste on pysynyt samana, joidenkin mukaan peräti heikentynyt. Kaikki mahdollinen havaittu lääkkeiden vasteen paraneminen on toisin sanoen seurausta plaseboefektistä. Plaseboefektin korostuminen ei toki tarkoita, että lääkkeiden plasebovaste olisi välttämättä aikaisemmin ollut pienempi. Esimerkiksi lääkkeitä keskenään vertailevista ja muista kuin kaksossokkotutkimuksista tiedetään, että lääkkeiden aiheuttama vaste on paljon suurempi kuin kaksossokkokokeissa. Ne ovat tehokkaampia, koska koehenkilöt tietävät saavansa lääkitystä ja sokkoutus purkautuu todennäköisemmin. Mitä laadukkaampi ja paremmin sokkoutettu koe, sitä enemmän plasebovaste korostuu, koska se ei "valu" lääkittyyn ryhmään. Esimerkiksi vanhan sukupolven neuroleptit aiheuttivat voimakkaampia sivuoireita ja oireiden mittaamiseen ei ollut niin luotettavia mittareita, jolloin tulokset ovat epäluotettavampia.

        Tämän vuoksi mitä paremmin onnistutaan sokkoutuksessa, sitä voimakkaampi on usein plasebovaste. Yksi tehokas keino plasebovasteen näennäiseen suhteelliseen laskuun onkin tutkimuksen heikkolaatuisuuteen panostaminen, koska sillä tavalla saadaan lääkitykselle satunnaistettujen plasebovastetta nostettua koskematta plasebolle satunnaistettujen plasebovasteeseen. Jos taas pyritään laskemaan plasebovastetta eli potilaiden odotuksia lääkkeen tehosta yleisemmin, niin se laskee myös lääkkeen vastetta, koska luonnollisesti myös lääkittyjen potilaiden oireiden laskusta huomattava osa selittyy plasebovasteella eli uskomuksilla. Lääkärit eivät kyllä osaa erottaa lääkkeiden aiheuttamaa degeneraatiota hoitamistaan sairauksista. Potilaiden huonontunut ennuste on helppo pois selittää muilla tilastollisilla korrelaatioilla, kuten kognitiivisesti vaativalla työelämällä, potilaan skitsofrenia-nimisellä etenevällä aivoja surkastuttavalla sairaudenkuvalla ja potilaan sairaudentunnottomuudella tai sairauden lääkeresistentillä muodolla, jos tämä ei jostain kumman syystä reagoi lääkehoitoon vaikuttavasta tutkimusnäytöstä huolimatta. Onhan toki työelämällä ja kulttuurillakin paljon vaikutusta siihen, miten ihminen pärjää yhteiskunnassa. Mutta lääkärit eivät osaa noita asioita yksilötasolla mitenkään erottaa. Jos lääke huonontaa jonkun tilaa, niin eihän se lääkäri sitä tajua, vaan tulkitsee että sairaus on pahentunut. Oireet lääkeriippuvuuden ja sen aiheuttamien komplikaatioiden ja psykiatristen häiriöiden välillä ovat niin läpikotaisin päällekkäisiä, että ei niitä voi erottaa useinkaan toisistaan. Eihän sitä eroteta noissa tutkimuksissakaan, joissa ei vaivauduta pohtimaan mitä tarkoittaa kun vuosikausia neuroleptillä ollut potilas vieroitetaan plasebolle alle kahdessa viikossa. Että johtuuko esimerkiksi tutkimuksen keskeyttäminen ja kato siitä, että vieroitus on niin nopeaa, että se aiheuttaa sietämättömiä sivuoireita.


    • Anonyymi

      Minimilääkitys = minimiteho.

      • Anonyymi

        Niin voihan se olla, että minimilääkitys ei ole riittävän tehokas korjaamaan skitsofreenikoilla havaittuja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja siksi meta-analyysien tekijät pähkäilevät ihan turhaan korostuneen plasebovasteen ongelman j kanssa. Oikeastihan ongelma ratkaistaisin sillä, että huumattaisiin lääkityksellä olevat tajuttomiksi, jotta he olisivat kykenemättömiä vastaamaan edes kysymyksiin. Oireet romahtaisivatkin lääkityksellä olevilla näin suoraan nollaan ja kaikki olisivat tyytyväisiä. Ei tarvitsisi turhaan yrittää löytää keinoja, joilla tutkimusdataa voisi manipuloida näyttämään paremmalta. Näin myös professori Tiihosen löytämät rasva-aineenvaihdunnan poikkeamat olisi korjattu ilman suurempi ongelmia. Kehitysvammaiset Hesarin toimittajat saisivat taas jotain raportoitavaa, miten tajuttomana elävät skitsofreenikot ovat niin mukana menossa ja kiinni elämässä, ettei toista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      93
      1788
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1367
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1178
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1147
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      53
      1007
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      966
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      964
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      67
      901
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe