"Omin sanoin kertominen" - mahdotonta!

Anonyymi

Kirjoitan tietopohjaan asiaa lähteistä ja pitäisi omin sanoin ilmaista asiat. Teksti on välillä äärimmäisen vaikeaa eikä korvaavia synonyymejä oikein löydy. Joissain lauseissa olen lisännyt tai muokannut muutamia sanoja. Kaikki lähteet olen kirjoittanut, eli en esitä asioita omina ajatuksinani. Ihan älytöntä olisi vaatimus kaikki muokata omin sanoin, ei ainakaan minun äärimmäisen spesifeistä asioista kertovista lähdekohdista saisi enää mitään selkoa.
Joidenkin mukaan se on jo plagiointia jos muokkaa vaan muutamaa sanaa tai lausejärjestystä. Eikö tolla logiikalla olisi kaikki opparit/gradut hylättyjä?

5

1869

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      se että teet lähdeviitteet ja käytät viitteitä kattavasti ja oikein ja aukottomasti varmentaa sen ettet plagioi. Gradussa on a) sinun omat spesifiset tutkimusjututtusi jotka eivät tietenkään tarvitse lähdeviitteitä ja sitten b) ne osiot jotka olet ottanut jostain muualta tutkimuksesi tueksi,. Niihin kopioituihin osiin lisäät tietenkin lähdeviitteet ja oikealla tavalla. Omin sanoin kertominen liittyy juurikin siihen työn sisältöön jotka olet itse tehnyt ja ne eivät tarvitse lähdeviitteitä kun ei ole mihin viitata. Toki jos olet itse aiemmin julkaissut jotain niin silloin viittaat myös niihinkin teoksiin. Kopioitua ja lainattua sen sijaan ei pidä omin sanoin muokata. Siinä menee helposti täysin metsään. Menee satuiluksi ja tieto vääristyy. Kopioit sellaisenaan ja laitat lähdeviitteet kuntoon, Lähdeviitteiden runsas käyttö on plussaa. Sehän tarkoittaa että olet lukenut paljon muiden tutkimuksia ja teoksia ja viisastunutkin. Vähän tuntuu siltä että olet ymmärtänyt plagioinnin ihan väärällä tavalla, Esimerkki plagioinnista. Eräs nykyinen meppi plagioi ja teki sen niin että kopsasi toisen ihmisen aiemmin tehdyn gradun lähes kokonaan sellaisenaan ja laittoi oman nimensä päälle. Se on plagiointia. Yksi kommentti vielä. Gradussa käyttämäsi kieli on passiivia siksi ettet raportoi päiväkirjatyyliin vaan teet yleistajuisen tieteellisen työn, Moni on kytköksissä itseensä eikä kykene irtautumaan preesens muodosta ja sanasta "minä". Gradu on todiste maturiteetistasi eli kypsyydestä, Sinun täyty se jumppa käydä läpi. Viimeinen lauseesi ja toteamuksesi ei pidä paikkaansa. Lainaus " Eikö tolla logiikalla olisi kaikki opparit/gradut hylättyjä?". Ei se niin mene. Opinäytetyön tekijällä on gradussansa myös se oma uniikki tutkimus joka on aina itse muokattu ja editoitu. Tuskin sellaista gradua onkaan joka on harsittu kasaan vain lainauksista ja lähdeviitteistä toisten tutkimuksiin.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta.
        Kaikkialla kyllä sanotaan, että lähteistä ottamat asiat pitää omin sanoin kyetä kuvailemaan, eikä leikkaa ja liimaa -tyylillä. Toki tätä olen yrittänytkin tehdä mutta tietyt lauseet on aika mahdoton kääntää omin sanoin. Esimerkiksi "Suomi24-palsta keksittiin vuonna xxxx". Noinkin simppeli lause olisi aika vaikea kääntää omin sanoin, jos ei riitä muutaman sanan muokkaaminen ja lausejärjestyksen vaihtaminen. Sitä kutsutaan jo plagioinniksi jos ei ole omin sanoin kuvaillut, mikä tuntuu järjettömälle. Toki tätä omaa tekstiä on ja siinä ei ole lähteitä mutta mietinkin nyt juuri tätä lähteistä otettujen asioiden kannalta.


    • Anonyymi

      Se on ylipäätään tärkeintä, että merkitsee mistä lähteestä minkäkin asian on poiminut kuten kerroit tekeväsi. Muista, että toisinaan voi olla hyvä harkiten ja kuitenkin mieluiten harvakseltaan käyttää ihan suoraakin lainausta eli meidän ohjeissa silloin tuli ainakin lainausmerkit lauseen ympärille osioon joka suoraan kopioitu ja tietty lähdemerkinnät, mutta saattoi olla, että teksti piti kursivoidakin.

      Itse käytin suoraa lainausta monesti esim. monimutkaisissa selviyyksissä koskien mitä joku asia tarkoittaa. Tekoäly oli tämmöinen hirviö, koska oli tärkeää se lukijalle kertoa mitä se tarkoittaa, mutta ei sellaista hirviötä käy omin sanoin kirjoittamaan. "Tekoälyllä tarkoitetaan sitä, että koneet voivat itsenäisesti ns. älykkäästi suorittaa toimintoja ilman vuorovaikutusta ihmisen osalta jne. "Niin en käynyt omin sanoin tuollaista monimutkaista selittämään vaan heitin lainausmerkit ympärille ja lähteen mistä poiminut. Ei saisi laiskuuttaan kuitenkaan viljellä liikaa suoraa lainausta vaan silloin kun omin sanoin selittäminen hankalaa.

      Oma ohjaaja sanoi, että ei pidä säikähtää, jos plagiointiprosentti olisi vaikka 20 %, jos työ on kovin tekninen aiheeltaan, jolloin termejä on pakko kirjoittaa tismalleen samoin kuin vaikkapa kirjalähteessä. Hän sanoi kuitenkin tarkistavansa ne kohdat mitkä plagioinnintunnistus merkkaa raportissaan. Ei tarvitse pyörää keksiä uudelleen vaan voi käyttää vaikkapa sanoja digitalisaatio tai data-analytiikka yms. sellaisenaan ja riittää vähäiset muokkaukset niissä lauseen rakenteissa tai apusanoissa. Itse tein myös näin, että Marttisen (2019) mukaan digitalisaatio on yleistynyt 20 %. En käynyt sen ihmeemmin muokkaamaan. Jos haluaa oikein hienosti tehdä omin sanoin voi sanoa digitalisaatio lisääntyy kovaa tahtia ja esim. Marttinen (2019) on todennut sen lisääntyvän 20 % tms.

    • Anonyymi

      "Omin sanoin kertominen" ei ole itsetarkoitus eikä lainattua tietoa tarvitse väkisin sanoa toisella tavalla saati vaihtaa sanoja toisiin. Tietolähteet toki on pantava näkyviin, jotta lukijalle selviää, mikä on muiden tutkimustietoa ja mikä omaa tutkimusta.

      Jokainen tekee omaa työtään ja omaa tutkimustaan. Omaa tutkimusta ei vain koota aikaisemmasta tutkimuksesta sanoja vaihtamalla. Omaa on ainakin tutkimuksen aihe ja tutkimuksen tulokset.

      Yleensä omaan tutkimukseen ei edes pysty lainaamaan toisilta sanasta sanaan. Kyllä ne lainaukset muokkautuvat ihan itsestään omaan tekstiin sopiviksi, jos on mitään hajua siitä, mitä on tekemässä. Joskus harvoin aiempi tutkija on sanonut jotain niin pätevästi, että se on paras sellaisena. Tämä tietysti osoitetaan asian vaatimalla tavalla.

      Aiheesta voisi kirjoittaa tuhat sivua, mutta kuten jo sanoin, oma tutkimus ei ole pelkkä sitaattikokoelma aiemmista tutkimuksista.

    • Anonyymi

      Jos jonkun asian sanominen tuntuu vaikealta, on kyse vain siitä, ettei osaa asiaa riittävän syvällisesti. Jos asian osaa, sen pystyy myös itse ilmaisemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      200
      6168
    2. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      144
      2857
    3. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      44
      2317
    4. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      93
      2079
    5. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      238
      2021
    6. Mitkä on ne arvot?

      Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu
      Sinkut
      231
      1427
    7. Missä näit kaivattusi

      ekaa kertaa?
      Ikävä
      77
      1402
    8. Naton korkein sotilasjohtaja: Meidän on iskettävä ensin

      Olen täysin samaa mieltä ja nämä iskut pitäisi olla jo suunniteltu ja tuhota käytännössä kaikki venäjän hyökkäysmateriaa
      Maailman menoa
      303
      1397
    9. Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."

      Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää
      Tanssii tähtien kanssa
      13
      1326
    10. Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.

      Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j
      Kajaani
      6
      1266
    Aihe