"Omin sanoin kertominen" - mahdotonta!

Anonyymi

Kirjoitan tietopohjaan asiaa lähteistä ja pitäisi omin sanoin ilmaista asiat. Teksti on välillä äärimmäisen vaikeaa eikä korvaavia synonyymejä oikein löydy. Joissain lauseissa olen lisännyt tai muokannut muutamia sanoja. Kaikki lähteet olen kirjoittanut, eli en esitä asioita omina ajatuksinani. Ihan älytöntä olisi vaatimus kaikki muokata omin sanoin, ei ainakaan minun äärimmäisen spesifeistä asioista kertovista lähdekohdista saisi enää mitään selkoa.
Joidenkin mukaan se on jo plagiointia jos muokkaa vaan muutamaa sanaa tai lausejärjestystä. Eikö tolla logiikalla olisi kaikki opparit/gradut hylättyjä?

5

1753

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      se että teet lähdeviitteet ja käytät viitteitä kattavasti ja oikein ja aukottomasti varmentaa sen ettet plagioi. Gradussa on a) sinun omat spesifiset tutkimusjututtusi jotka eivät tietenkään tarvitse lähdeviitteitä ja sitten b) ne osiot jotka olet ottanut jostain muualta tutkimuksesi tueksi,. Niihin kopioituihin osiin lisäät tietenkin lähdeviitteet ja oikealla tavalla. Omin sanoin kertominen liittyy juurikin siihen työn sisältöön jotka olet itse tehnyt ja ne eivät tarvitse lähdeviitteitä kun ei ole mihin viitata. Toki jos olet itse aiemmin julkaissut jotain niin silloin viittaat myös niihinkin teoksiin. Kopioitua ja lainattua sen sijaan ei pidä omin sanoin muokata. Siinä menee helposti täysin metsään. Menee satuiluksi ja tieto vääristyy. Kopioit sellaisenaan ja laitat lähdeviitteet kuntoon, Lähdeviitteiden runsas käyttö on plussaa. Sehän tarkoittaa että olet lukenut paljon muiden tutkimuksia ja teoksia ja viisastunutkin. Vähän tuntuu siltä että olet ymmärtänyt plagioinnin ihan väärällä tavalla, Esimerkki plagioinnista. Eräs nykyinen meppi plagioi ja teki sen niin että kopsasi toisen ihmisen aiemmin tehdyn gradun lähes kokonaan sellaisenaan ja laittoi oman nimensä päälle. Se on plagiointia. Yksi kommentti vielä. Gradussa käyttämäsi kieli on passiivia siksi ettet raportoi päiväkirjatyyliin vaan teet yleistajuisen tieteellisen työn, Moni on kytköksissä itseensä eikä kykene irtautumaan preesens muodosta ja sanasta "minä". Gradu on todiste maturiteetistasi eli kypsyydestä, Sinun täyty se jumppa käydä läpi. Viimeinen lauseesi ja toteamuksesi ei pidä paikkaansa. Lainaus " Eikö tolla logiikalla olisi kaikki opparit/gradut hylättyjä?". Ei se niin mene. Opinäytetyön tekijällä on gradussansa myös se oma uniikki tutkimus joka on aina itse muokattu ja editoitu. Tuskin sellaista gradua onkaan joka on harsittu kasaan vain lainauksista ja lähdeviitteistä toisten tutkimuksiin.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta.
        Kaikkialla kyllä sanotaan, että lähteistä ottamat asiat pitää omin sanoin kyetä kuvailemaan, eikä leikkaa ja liimaa -tyylillä. Toki tätä olen yrittänytkin tehdä mutta tietyt lauseet on aika mahdoton kääntää omin sanoin. Esimerkiksi "Suomi24-palsta keksittiin vuonna xxxx". Noinkin simppeli lause olisi aika vaikea kääntää omin sanoin, jos ei riitä muutaman sanan muokkaaminen ja lausejärjestyksen vaihtaminen. Sitä kutsutaan jo plagioinniksi jos ei ole omin sanoin kuvaillut, mikä tuntuu järjettömälle. Toki tätä omaa tekstiä on ja siinä ei ole lähteitä mutta mietinkin nyt juuri tätä lähteistä otettujen asioiden kannalta.


    • Anonyymi

      Se on ylipäätään tärkeintä, että merkitsee mistä lähteestä minkäkin asian on poiminut kuten kerroit tekeväsi. Muista, että toisinaan voi olla hyvä harkiten ja kuitenkin mieluiten harvakseltaan käyttää ihan suoraakin lainausta eli meidän ohjeissa silloin tuli ainakin lainausmerkit lauseen ympärille osioon joka suoraan kopioitu ja tietty lähdemerkinnät, mutta saattoi olla, että teksti piti kursivoidakin.

      Itse käytin suoraa lainausta monesti esim. monimutkaisissa selviyyksissä koskien mitä joku asia tarkoittaa. Tekoäly oli tämmöinen hirviö, koska oli tärkeää se lukijalle kertoa mitä se tarkoittaa, mutta ei sellaista hirviötä käy omin sanoin kirjoittamaan. "Tekoälyllä tarkoitetaan sitä, että koneet voivat itsenäisesti ns. älykkäästi suorittaa toimintoja ilman vuorovaikutusta ihmisen osalta jne. "Niin en käynyt omin sanoin tuollaista monimutkaista selittämään vaan heitin lainausmerkit ympärille ja lähteen mistä poiminut. Ei saisi laiskuuttaan kuitenkaan viljellä liikaa suoraa lainausta vaan silloin kun omin sanoin selittäminen hankalaa.

      Oma ohjaaja sanoi, että ei pidä säikähtää, jos plagiointiprosentti olisi vaikka 20 %, jos työ on kovin tekninen aiheeltaan, jolloin termejä on pakko kirjoittaa tismalleen samoin kuin vaikkapa kirjalähteessä. Hän sanoi kuitenkin tarkistavansa ne kohdat mitkä plagioinnintunnistus merkkaa raportissaan. Ei tarvitse pyörää keksiä uudelleen vaan voi käyttää vaikkapa sanoja digitalisaatio tai data-analytiikka yms. sellaisenaan ja riittää vähäiset muokkaukset niissä lauseen rakenteissa tai apusanoissa. Itse tein myös näin, että Marttisen (2019) mukaan digitalisaatio on yleistynyt 20 %. En käynyt sen ihmeemmin muokkaamaan. Jos haluaa oikein hienosti tehdä omin sanoin voi sanoa digitalisaatio lisääntyy kovaa tahtia ja esim. Marttinen (2019) on todennut sen lisääntyvän 20 % tms.

    • Anonyymi

      "Omin sanoin kertominen" ei ole itsetarkoitus eikä lainattua tietoa tarvitse väkisin sanoa toisella tavalla saati vaihtaa sanoja toisiin. Tietolähteet toki on pantava näkyviin, jotta lukijalle selviää, mikä on muiden tutkimustietoa ja mikä omaa tutkimusta.

      Jokainen tekee omaa työtään ja omaa tutkimustaan. Omaa tutkimusta ei vain koota aikaisemmasta tutkimuksesta sanoja vaihtamalla. Omaa on ainakin tutkimuksen aihe ja tutkimuksen tulokset.

      Yleensä omaan tutkimukseen ei edes pysty lainaamaan toisilta sanasta sanaan. Kyllä ne lainaukset muokkautuvat ihan itsestään omaan tekstiin sopiviksi, jos on mitään hajua siitä, mitä on tekemässä. Joskus harvoin aiempi tutkija on sanonut jotain niin pätevästi, että se on paras sellaisena. Tämä tietysti osoitetaan asian vaatimalla tavalla.

      Aiheesta voisi kirjoittaa tuhat sivua, mutta kuten jo sanoin, oma tutkimus ei ole pelkkä sitaattikokoelma aiemmista tutkimuksista.

    • Anonyymi

      Jos jonkun asian sanominen tuntuu vaikealta, on kyse vain siitä, ettei osaa asiaa riittävän syvällisesti. Jos asian osaa, sen pystyy myös itse ilmaisemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe