Mitä lainsäädäntö sanoo hammaslääkärin käyntitiheydestä?

Mitä terveydenhoidon lainsäädäntö sanoo, kuinka usein saa käydä hammastarkastuksessa julkisella puolella? Jos hammaslääkäri on edellisellä kerralla tehnyt hoitosuunnitelman, että seuraava kerta x vuoden päästä. Jos kuitenkin tuntee tarvisevansa aikaisemmin tarkastusta, (ei päivystyskäyntiä) niin se evätään ja pidetään ehdottomana totuutena hammaslääkärin määrittämää hoitosuunnitelmaa vuosiksi eteenpäin. Syyksi lopulta sanottiin, etteivät resurssit riitä tiheämpään käyntiin. Miten on, rikkooko kunta laittomasti pääsyn hammaslääkärille? Onko muilla samoja kokemuksia?

3

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä terveydenhoion lainsäädäntö sanoo hammaslääkärin hoidoista?
      Saako hammaslääkäri toimia vain omien halujensa mukaan, vai pitäisikö toiminta perustua siihen paljon mainostettuun tutkittuun tietoon ja lainsäääntöönkin?

    • Anonyymi

      Julkisella puolella hammaslääkäri määrittää tutkimusvälin jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Siihen vaikuttaa suun tilanteen lisäksi esim. yleisterveys mutta valitettavasti myös esim. kunnan resurssit. Siten tutkimusväliksi tulee se, minkä kunta voi sinulle tarjota yksilöllinen terveystilanteesi huomioiden.
      Laki määrittää sen, kuinka nopeasti sinun pitää päästä hoitoon päivystyksellisesti tai kiireettömässä tilanteessa. Jos olet käynyt kiireettömässä tarkastuksessa ja on todettu, että tilanne on niin hyvä että riittää mainiosti kun tulet kolmen vuoden päästä uudestaan niin kunta on hoitanut velvoitteensa.
      Jos haluat käydä useammin, niin tervemenoa yksityiselle, hammashoidosta saat edelleen Kela-korvauksen. Julkisen puolen velvollisuus on järjestää sinulle sellainen hoito, jonka ammattilainen katsoo riittäväksi. Se ei välttämättä ole sama, mitä sinä itse toivot mutta laki ei sellaista lupaakaan.

    • Anonyymi

      En usko että on kunnalla mitään velvoittavaa lakia.
      Kävin yksityisellä ja vanhempana hän sanoi että hunohkojen ikenieni takia minun pitäisi käydä kaksi kertaa vuodessa hammashygienistillä puhdistuttamassa. Ajattelin että siirryn kunnalle kun olen pitkään veroja maksellut ja maksanut hoidot yksityisellä. Tämä tapahtui viime vuoden huhtikuussa. Olen nyt jonottanut kunnan hammashoitajalle yli vuoden, on aika että pääsisin ensi kuussa. Sitä ennen ovat laittaneet kahdelle hammaslääkärille hoitosuunnitelmaa varten. Kumpikaan ei määrännyt hammashoitajan putsaukseen, itse vain räpelsivät ja pallottelivat. Soitin esimiehelle ja hän oli asiallinen ja antoi luvan hoitajalle. Ihan itteäkin jännittää, pääsenkö vai en, kerran jo tuli peruutus. Toivon parasta, yritän saada säännöllistä käyntiaikaa hoitajalle ja vain tarvittaessa hammaslääkärille. Toisaalta ymmärrän, heillä on työntekijöistä pula, etteivät ilkeyttään hidastele.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      144
      3034
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      48
      887
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      216
      841
    4. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      67
      804
    5. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      43
      790
    6. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      36
      783
    7. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      61
      722
    8. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      237
      705
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      36
      656
    10. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      42
      618
    Aihe