Kannattaako asunto yrittää myydä itse vai käyttää välittäjää?

Anonyymi

Netistä löytyy paljon tietoa tästä, mutta kysytään nyt täältäkin.

Monet ovat myyneet esimerkiksi kerrostaloasuntonsa itse ilman mitään ongelmia. Sitten taas jotkut varoittelevat (ilmeisesti kirjoittajat ovat itse välittäjiä) mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua jos esim. asiakirjat tai muut jutut ei ole kunnossa.

Tietysti välittäjän tehdessä myyntityön, kaikki on helpompaa itselle ja varmaan asunnonkin saa nopeammin kaupaksi.

Mietin vaan välityspalkkioiden suuruutta, itse joutuisin maksamaan asunnostani välittäjälle suunnilleen 5000 euroa palkkiota, joka on aika paljon kun tiedän kuitenkin että asunto menee aika helposti kaupaksi tällä alueella.

Olisi mukava lukea mielipiteitä tästä asiasta, kiitos.

12

1194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Netistä löytyy paljon tietoa tästä, mutta kysytään nyt täältäkin.

      Monet ovat myyneet esimerkiksi kerrostaloasuntonsa itse ilman mitään ongelmia. Sitten taas jotkut varoittelevat (ilmeisesti kirjoittajat ovat itse välittäjiä) mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua jos esim. asiakirjat tai muut jutut ei ole kunnossa.

      Tietysti välittäjän tehdessä myyntityön, kaikki on helpompaa itselle ja varmaan asunnonkin saa nopeammin kaupaksi.

      Mietin vaan välityspalkkioiden suuruutta, itse joutuisin maksamaan asunnostani välittäjälle suunnilleen 5000 euroa palkkiota, joka on aika paljon kun tiedän kuitenkin että asunto menee aika helposti kaupaksi tällä alueella.

      Olisi mukava lukea mielipiteitä tästä asiasta, kiitos."

      Niin alihintaan pitäisi myydä ihan itse, välittäjä kyllä aina maksaa itse omansa työnsä takaisin (tutkittu fakta).

      Miten paljon rahaa haluat haluat menettää?

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olipa erikoinen kommentti. Tiedän kyllä aika tarkasti asuntoni arvon. Sen voi tarkistaa vaikka täältä: https://asuntojen.hintatiedot.fi/haku/ josta voi katsoa suunnilleen samanlaisten asuntojen toteutuneet hinnat tällä alueella viime aikoina.

        Taitaa vähän olla niin, että välittäjää käyttämällä asunto menee kaupaksi alihintaan, kun välittäjä haluaa saada sen provisionsa. Välittäjlle taitaa olla vaan tärkeää että asunto menee kaupaksi hinnalla millä hyvänsä.

        "Olipa erikoinen kommentti. Tiedän kyllä aika tarkasti asuntoni arvon. Sen voi tarkistaa vaikka täältä: https://asuntojen.hintatiedot.fi/haku/ josta voi katsoa suunnilleen samanlaisten asuntojen toteutuneet hinnat tällä alueella viime aikoina.

        Taitaa vähän olla niin, että välittäjää käyttämällä asunto menee kaupaksi alihintaan, kun välittäjä haluaa saada sen provisionsa. Välittäjlle taitaa olla vaan tärkeää että asunto menee kaupaksi hinnalla millä hyvänsä."

        No, tutkittu fakta on, että myyjälle jää välittäjäkaupassa enemmän rahaa käteen kuin itse myydessä.

        Tämä johtuu siitä, että suurin osa ostajista ei halua ostaa itsemyyjältä. Tämäkin on tuossa muutama vuosi sitten tutkittu asia, 80 % haluaa myydä itse ja 80 % ostaa välittäjän kautta. Tällä hetkellä 70-90 % kaupoista tehdään välittäjän kautta riippuen kohteen sijaintipaikkakunnasta. Välittäjäkauppojen osuus tulee nyt hieman kasvamaan kun markkinat alkavat Ukrainan sodan ja koronarajoitusten poistumisen myötä normalisoitumaan, eli tarjonta kasvaa ja hinnat saattavat jopa hieman laskea kaikkein pahimmin ylikuumentuneilla alueilla.

        Syy siihen miksi ei haluta ostaa itsemyyjältä on yksinkertainen, ostajaehdokas olettaa myyjän salaavan ja vähättelevän myyntikohteen vikoja ja puutteita. Näin olettaa myös välittäjä ottaessaan kohdetta myyntiin. Toimeksiannon tekemisen jälkeen alkaa aina mittava selvitystyö ennen kuin kohdetta edes voi laittaa myyntiin. Mikäli selvitystyö laiminlyödään, niin ostaja voi hakea korvausta välitysliikkeeltä, jonka vastuvakuutus on mittava (meillä noin 30 välitäjää ja 1.000.000 € / tapahtuma. Ei ole ollut käyttöä, mutta pitää olla) vastuuvakuutus ja korvaa aina, yksityinen myyjä voi heittäytyä varattomaksi.

        Lisäksi harva ihminen on oikeasti myyjä, myyjällä kun on ihan oma luonteenlaatu (jossain tutkimuksissa on todettu myyjillä olevan joku omanlainen aivojen rakenteessa) ja vielä harvempi osaava asiakaspalvelija. Siksi itsemyyjät eivät saa parasta hintaa kohteestaan.

        Osaava kiinteistönvälittäjä osaa myydä, antaa huippuluokan asiakaspalvelua, tuntee juridikaan satojen lakien ja asetusten alueelta, tuntee tarvittavissa määrin rakennustekniikkaa, osaa markkinoida ym. Kiinteistönvälittäjän työstä noin 10 % on ulospäin näkyvää työtä, loppuosa on sitten selvittelyjä, paperitöitä, kauppajärjestelyitä yms. Eikä se välittäjä todellakaan saa koko välityspalkkiota itselleen, työpaikasta riippuen palkkioprosentti on 15-35 % alv 0 % palkkiosta ja siitä sitten tietenkin verot vielä pois. Töitä tehdään arkisin noin 12 tuntia päivässä ja sunnuntaisin helposti 10 tuntia päivässä.

        Ja kyllä, olen kiinteistönvälittäjä ja olen ollut kohta 18 vuotta alalla. Nykyisin esimiestehtävät vievät paljon aikaa ja välitän lähinnä vaikeasti myytäviä kohteita kuten hometaloja. Niissä on omat haasteensa, koska niitä ei voi esimerkiksi myydä ulkomaalaistaustaisille henkilöille, jotka eivät puhu ja lue suomenkieltä tarpeeksi hyvin (itsemyyjähän pomppisi reimusta kun heti löytyy ostaja), koskaa niillää 250 sivulla tarkastusraportteja ei ole merkitystä jos ostaja ei ymmärrä mitä niissä lukee. Ja kyllä, hometalon voi myydä turvallisesti, mutta siihen tarvitaan sitten oikea ammattilainen.

        YKV, LKV


    • Anonyymi

      Itse myin vanhaa rintamamiestaloa reilu 10 vuotta sitten. Välittäjä tuli siihen väliin kun hänellä oli siihen ostajaehdokas. Sovittiin kohtuullinen korvaus välittäjälle jos kaupat syntyy ( 2500 e ) Samalla vaadin että olen esittelytilanteessa itse kertomassa kohteesta vikoineen tehtyine remontteineen ja kunnostustarpeineen. Välittäjällä oli koko esittelyn ajan " kyrpä otsassa " kun ilmeisesti hänen mielestä karkotan ostajaehdokkaan pois.
      Vielä esittelyn jälkeen halusin välittäjän kautta toimittaa ostajaehdokkaalle listan huomioitavista teknisistä seikoista joista ostajan tulisi tietää ja saattaa tietoiseksi. Välittäjä oli tähän vastahakoinen ja sanoi että hän välittäjänä tietää mitä tietoja ostajalle pitää antaa.
      Sanoin että jos listaa seikoista ostajalle ei toimiteta irtisanoisin toimeksiannon välittömästi. Tehtiin uusi katselmus talolla listan kanssa ja parin päivän jälkeen ostaja ilmoitti ostavansa kohteen. Itseasiassa hän harmitteli ettei ehtinyt havaita omaa myynti-ilmoitustani aikaisemmin ilman välittäjän väliintuloa.
      Välityspalkkio oli suhteellisen pieni mutta täysin tarpeeton kuluerä.
      Jos myyjä on rehellinen ja hinnoittelee myymänsä kohteen oikein ei välittäjiä tarvita mihinkään. Siinä tapauksessa jos myyjällä ei ole halua esitellä asuntoaan kiinteistöään voi jättää myynnin välittäjän tehtäväksi. Useimmiten on kuitenkin niin että joiltakin osin jää myyjän tiedonantovelvollisuus täyttämättä kun käytetään välittäjää. Helppo välistävetoraha tietysti houkuttelee kun ei käytännössä tarvitse tehdä muuta kuin saada kauppa syntymään.
      Myykää itse. Olkaa rehellisiä ja hinta kohdalleen.

    • Anonyymi

      Etenkin uudemman kerrostalo-osakkeen myynti on varsin helppo juttu. Osakehuoneiston myynnissä ei mitään kauhean kummallista ole ja tähän löytyy hyvät malliasiakirjat pienellä kaivelulla. Tärkeimmät tiedot ostajalle tulevat isännöitsijältä tilattavissa papereissa. Kiinteistön kauppaa, siis OK taloa, en lähtisi itse räpeltämään, se on paljon kinkkisempi juttu.

      Ostajankaan kannalta ei pitäisi olla väliä - yhtiö vastaa talon kunnosta ja tämän yhtiön taloustilanteeseen ja korjaussuunnitelmiin ptäisi perehtyä - ja just nämä tiedot niissä isännöitsijäntodistuksissa, yhtiöjärjestyksessä yms. Osakehuoneistoa ostettaessa kun pitää selvittää paljonko "ostetaan velkaa" eli onko rahoitus- tai korjausvastikkeitakin maksettavana tai isoja remontteja tulossa lähiaikoina. Se kaupoissa lähinnä voi mennä pieleen.... ostajan osalta. Tietysti myyjällekin voi "perästä kuulua", jos on ostajaa tahallisesti erehdytetty talon/kämpän kunnosta.

      Olen myynyt yhden osakehuoneiston itse ja kyllä siinä tuntipalkoille pääsee, vaikka ensikertalaisella aikaa kului tiedon etsintään ja pään raapimiseen. Toisaalta välittäjää on tullut pari kertaa turvauduttua ja saatan turvautua jatkossakin, vaikka nykyisenkin kämpän pitäisi olla helppo myytävä. Jos vaikka sattuu töissä kiireisempi jakso enkä kerkiä puhelimeen vastailemaan tai järkkäämään itseäni asunotoa esittelemään lyhyellä varoitusajalla, voi mennä kaupat sivu suun.

      Vaikeamman kohteen kanssa välittäjä hyvinkin tarpeen. Kokemus aiheesta: kuolinpesän parintalonpuolikas, joka perusteellisen remontin tarpeessa. Näin etukäteen painajaisia ostajasta, joka ostaa 30 vuotiaan kämpän vaaleanpunaiset lasit silmillä ja alkaa sitten rutisemaan, kun löytyy korjaustarpeita sieltä sun täältä. Vaan välittäjä löysi tapauksen, joka nimenomaan halusi rempata kaiken lattiasta kattoon.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Täällä on hyvää keskustelua aiheesta:

        https://www.vauva.fi/keskustelu/2485026/asunnon_myynti_ilman_valittajaa_kokemuksia

        Ainakin noissa kommenteissa monet pitävät välittäjän käyttämistä ihan turhana, jos asunnolla on oikeasti kysyntää ja hyvällä alueella."

        Viimeisin kommetti vuodelta 2016.

        Mikä sitten on hyvä alue? Eira, Punavuori, Lauttasaari, Kontula, Maunula, Vuosaari?

        No yleensäkin kaikki kasvukeskukset, esimerkiksi PK-seutu, Tampere ja Turku.


    • Anonyymi

      Hei, myin asuntomme viime syksynä 5 päivässä!!!
      Alue suosittu, hintahaarukan olin selvittänyt seuraamalla alueen myynti-ilmoituksia useita kuukausia.
      Siivosin ja viikkasin monta viikkoa ennen ensimmäistä näyttöä, paljon veimme tavaraa pois, ja palkkasin valokuvaajan ottamaan kuvat.
      Olen aika hyvä kuvaaja, mutta tässä kohtaa luotin vain ammattilaisen osaamiseen.
      Tein ilmoitukset itse, ja esim. Oikotieltä saa tarjouspohjan ja kauppakirjan pohjat valmiina, sen kuin vaan naputtelet.
      Asunnosta oli pienoinen kilpailukin. Toki sinun tulee olla sosiaalinen, avoin ja kiinnostunut ostajan toiveista. Mielestäni meillä on monta mukavaa keskustelua ostajien kanssa.
      Kyllä välityspalkkion jääminen itselle oli hyvä palkka tehdystä työstä.

      Mutta, jos asunto on muuttotappiopaikkakunnalla, kunto ei niinkään paras, suosittelen kiinteistönvälittäjää, koska tunnetut (!) välitysliikkeet hoitavat kaiken tosi hienosti. Silloinkin kannattaa seurata ilmoittelua ja kaupankäyntiä huolellisesti, ettei kohde jää unohduksiin, ja satsata vaikka vähän enemmän näkyvyyteen.

    • Anonyymi

      Ehdottomasti kannattaa myydä itse, myyn noin 3-6 asuntoa joka vuosi pienen pintaremontin jälkeen

    • Anonyymi

      Ei ainakaan kannata käyttää pirkanmaan laatuvälitystä, eikun huom: ia, eikun muutos lkv: tä. Samat myyjät mutta nimi vaihtu. Epäpäteviä myyjiä siksi nimi vaihtuikin. Huijareita kaikki

      • Anonyymi

        Mitä Pirkanmaan Laatuvälitys/Huom/Muutos teki tai jätti tekemättä, kun näin vahva kannanotto..?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe