Ideoita, mikä olisi taloudellisesti järkevin ratkaisu seuraavanlaiseen tilanteeseen:
60-luvun puurakenteinen OK-talo. Vesikiertoiset patterit pitää tönön lämpöisenä. Lämmitysmuotona pelletti ja/tai suora sähkö.
Talo jäisi tyhjilleen noin puoleksi vuodeksi talveksi, mutta taloon jäisi kaikki kalusteet, sähkövempaimia myöten (tv, sängyt, sohvat, tietsikat, vaatteet, verhot jne).
Pelletti vaatii toimiakseen kerran viikossa täytön ja putsauksen toimiakseen, eli se lämmitysmuoto on poissuljettu.
Pelkällä sähköllä esim. 15-20 asteeseen lämmittäminen vie vararikkoon.
Mitä vaihtoehtoja tilanteessa on? Kestääkö tämmöinen talo tavaroineen kylmiltään jos putket tyhjennetään?
Vai riittäisikö taloon pienempi lämpö, esim 5, vai aiheuttaako syksyllä/keväällä ongelmia, jos ulkolämpötila on korkeampi.
Vuokraus on poissuljettu, sillä omat tavarat jää taloon.
Tuttuja ei asu 400km säteellä talosta, joten ei ole ketään taloa hoitamaankaan.
Talo tyhjilleen talveksi?
13
5282
Vastaukset
- Anonyymi
Ratkaisu on että asutte talossa ettekä jätä sitä asumattomaksi.
- Anonyymi
Ilmalämpöpumpun asentaminen,peruslämpö 15-16 astetta.
- Anonyymi
Taloa ei kylmilleen parane jättää. Et saa putkia niin tyhjäksi etteikö ne jäätyisi. Ja talo voi muutenkin homehtua pilalle jos mitään lämmitystä ei ole, riippuen vähän rakenteista.
Ratkaisu on joko sähkölämmitys, asennuttaa ILP tai VILP jolla saa sähkölämmityskuluja alennettua. Tai kysyä joltain kiinteistöhuoltofirmalta mitä pellettipolttimen viikoittainen huolto maksaisi.- Anonyymi
Ja kannattaa sitten hommata etäluettava lämpömittari joka lähettää talon lämpötilan kännykkään. Huomaa sitten jos jokin menee vikaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja kannattaa sitten hommata etäluettava lämpömittari joka lähettää talon lämpötilan kännykkään. Huomaa sitten jos jokin menee vikaan.
Ja sitten kun jokin menee vikaan, hälytetään tuttu yli 400 km päästä tarkastuskeikalle tai piipahdetaan itse pikaisesti Suomessa (koska tilapäiseltä ulkomaankeikalta tämä haiskahti). Saattaa tosin useampi päivä vierähtää, ennen kuin kukaan ehtii hätiin....
- Anonyymi
Laita järjestelmä suoralle sähkölle ja pudota pattereiden lämpö 5-10 asteeseen äläkä sulje ilmanvaihtoa. Itse laittaisin myös ilmalämpöpumpun.
- Anonyymi
Mihin sitä ilmanvaihtoa tarvitaan tyhjässä talossa? Poistamaan kosteutta, joka tulee vuotavasta katosta?
Eikö tällöin olisi parempi tukkia vuoto? Vaikka se maksaakin.... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mihin sitä ilmanvaihtoa tarvitaan tyhjässä talossa? Poistamaan kosteutta, joka tulee vuotavasta katosta?
Eikö tällöin olisi parempi tukkia vuoto? Vaikka se maksaakin....Ilmassa ja rakenteissa on aina vesihöyryä. Talon sisä ja ulkolämpötiloissa on aina eroja, joten kosteus tiivistyy talon sisällä kylmiin pintoihin ja homehtuminen uhkaa. Oletko miettinyt koskaan miksi autiotalot ovat usein täysin homeessa vaikka paikat ovat muutoin ehjät.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ilmassa ja rakenteissa on aina vesihöyryä. Talon sisä ja ulkolämpötiloissa on aina eroja, joten kosteus tiivistyy talon sisällä kylmiin pintoihin ja homehtuminen uhkaa. Oletko miettinyt koskaan miksi autiotalot ovat usein täysin homeessa vaikka paikat ovat muutoin ehjät.
Essonbaarin asiantuntuja rupesi fyysikoksi ;-D
Jos sisällä ei ole kosteuslähteenä vaikkapa vuotava katto, vesihöyryn määrä (g/m³) asettuu ajan mittaan samoihin lukemiin kuin ulkoilmassa. Mutta suhteellinen, kosteus riippuukin abs. kosteuden lisäksi lämpötilasta. Jos ja kun sisällä on lämpimämpää kuin ulkona, RH sisällä on aina matalampi. Kondenssia voisi saada aikaan vain jos sisällä on kylmempää kuin ulkona.
Autiotalot (ja monet kesämökit) ovat homeessa, koska niiden lämpötila on pitkin syksyä ja talvea aika sama kuin ulkoilman lämpötila. Seuraus: sisällä on sama suhteellinen kosteus kuin ulkona ja ulkoilmahan huitelee näinä vuodenaikoina useimmiten reilun 80 % RH lukemissa eli mikrobikasvulle suotuisissa lukemissa.
Essonvaarien logiilalla homehtumisongelmaa koitetaan vähentää lisäämällä tuuletusta. Se ei vähennä vesihöyryn määrää (abs. kosteus), koska kosteus on peräisin ulkoilmasta, mutta alentaa lämpötilaa, kun tuuletetaan pihalle lämpö, joka saatiin auringonsäteilynä ikkunoista. Alempi lämpötila = korkeampi suhteellinen kosteus sisällä.
Asuttu talo sitten ihan eri juttu. Kun ihmiset, ruoanlaitto yms. tuottavat kosteutta -> sisällä korkeampi abs. kosteus kuin ulkoilmassa. Tällöin voi saada aikaan kondenssiä kylmiin ulkovaipan rakenteisiin ja ilmanvahitoa tarvitaan kuljettamaan ylimääräinen kosteus pois.
Essonvaarit tietenkin on tässä kohtaa sitä mieltä, että asutussa talossa ilmanvaihto on täyin tarpeentonta ja haitallista eli korvausilmaventtiilit tukkoon ja huippuimuria/iv-konetta käytetään vain saunomisen aikana. Tällä metodilla saadaan vakituiset asuintalotkin homeeseen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ilmassa ja rakenteissa on aina vesihöyryä. Talon sisä ja ulkolämpötiloissa on aina eroja, joten kosteus tiivistyy talon sisällä kylmiin pintoihin ja homehtuminen uhkaa. Oletko miettinyt koskaan miksi autiotalot ovat usein täysin homeessa vaikka paikat ovat muutoin ehjät.
Idiootti. Ulkoilmassakin on aina vesihjöyryä. Talo, etenkään vanha sellainen, ei ole ilmatiivis. Kun taloa lämmitetään, ilmaa vaihtuu vuotoina enemmän kuin tarpeeksi. Jos tämän päälle vielä lisätään ilmanvaihtoa, sen ainoa "hyyöy" on kasvanut energiankulutus.
Ilmanvaihtoa tarvitaa poistamaan talon sisällä syntyvä kosteus, kun talo on käytössä. Siis ihmisista, ruoanlaitosta yms. tuleva kosteus.
Vanhat talot ovat homeessa, koska ulkoilman kosteus huitelee loppukesän yöt ja pitkin syksyä ja talvea päälle 80 % lukemissa = mikrobit tykkää. Jos sisällä on yhtä kylmää kuin ulkona, koska ajan mittaan suhteellinen kosteus asettuu samoihin lukemiin.
Jos taloa lämmitetään, niin sisällä on edelleen sama määrä vesihöyryä grammoina per ilmakuutio, mutta lämpimän ilman suhteellinen kosteus on matalampi. KVG kuivanapitolämmitys. Tähän riittää 3-5 astetta ulkolämpötilaa korkeampi lämpötila.,
Mutta pitäisi tosiaan lämmittää syksylläkin. Jos vain laittaa termostaatit 7 asteeseen, niin eihän lämpö ole päällä 12 kosteilla syyskeleillä -> homeet tykkää.
Kuivanapitolämmityksessä sisälämpötila saa mennä pakkaselle. Eli jos on ulkona -10, niin sitten pidetään sisällä 5. Tämä onnistuu sopivasti mitoitetulla lämmittimellä, joka on koko ajan päällä.
Tosin vesikiertoisilla patteriella yms. varustettua taloa ei voi päästää pakkasen puolelle. Pitäisi tyhjentää ne patterit, vesijohdon yms. Ei ideaali sekään, voi olla tiivisteet pialle kuivuneet tms. kun taloa otetaan uudelleen käyttöön. Jos ikinä otetaan.
- Anonyymi
Vanha talo ja eristykset on mitä on. Jos pudotat lämmöt kovin alas, niin hyvin mahdollisesti vesiputki tai vesimittari jäätyy ja paukahtaa. Sitten maksaa...
Muutoinhan vajaa 10 astetta riittää jäätymisien estoon. Ja jos ei ole pelkoa putkien jäätymisestä, niin ihan hyvin voit jättää kylmilleenkin. Niin mekin tehdäänn "mökillämme", joka on vanha talo. Puolet mökistä kylmillään ja toisella puolelle vesiputkien vuoksi n. 8 asteen peruslämpö. Ei ole pakkanen telkkaria, eikä mitään muutakaan hajottanut. - Anonyymi
Riippuu siitä minkälainen lattiarakenne on talossa, riippumatta siitä tuleeko vesiputket, kuten 60 luvun taloon tehtiin omakotitaloissa. Omakoteja rakennttiin silloin pehmeille pohjamaille käyttämällä pohjalaattaa joka oli samalla talon lattia. Se rakennustapa edellytti , että rakennusta jatkuvasti lämmitetään. Tällöin lattian läpi vuotavan lämmön avulla pidetään maa rakennuksen alla ja seinänvierustoissa sulana ja samalla kuivana.
- Anonyymi
Ilmankuivain tollanen 200w jo tekee hyvää ja samalla vähän lämmittää sitten peruslämpö vähän plussalle, tai antakaa talveksi jollekki kuka haluaa asua ja hoitaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1226018Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/745402106Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk281378Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1111263Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna861123Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.481015- 64991
- 65931
Kuulin että Metsa Manille kaavaillaan Maaseudun Sivistysliiton kunniakirjaa ja jotain
muutakin huominosoitusta. Syystä että on on elvyttänyt huomattavasti videoillaan vanhemman väen englanninkielentaitoja.26924Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll59915