Eli tilasin amerikkalaisen laitteen jonka pistokkeelle pitäisi ostaa adapteri.
Mutta kun katselin adaptereita, niiden tuotetiedoissa lukee esim. ”Huom! Matka-adapteri ei muunna jännitettä. Varmista aina, että kyseisen maan verkkojännite vastaa suomen 230v jännitettä” No eihän se 120v vastaa suomen 230v.
Laitteen kyljessä kuitenkin lukee 120/240v, tarkoittaako tämä että laitetta voi kuitenkin käyttää suomen 230v verkkojännitteessä? On niin oudosti laitettu tuohon adapterin tuotetietoihin, että ei muka voisi käyttää.
Amerikkalaisen laitteen käyttö suomessa
19
1741
Vastaukset
- Anonyymi
Kummasta laitteesta oli kyse?
Adapterin tietenkin voi laittaa mihin jännitteeseen hyvänsä, sillä ei adapteri sitä jännitettä käytä. Laite käyttää jännnitettä, sille on oltava jännitteen sopivaa. - Anonyymi
Sitä kyseistä laitetta voit käyttää adapterilla kun lukee myös 240v mutta kaikkia muita jenkkilaiteita ei kannata arvokilpeä katsomatta siihen adapteriin kytkeä. Esim joku jenkkifööni voi antaa aika napakasti savut pihalle äänimerkin kera.
- Anonyymi
Adapterissa lukee 120/240 v
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Adapterissa lukee 120/240 v
Niin adapteri käy noille jännitteille, mutta se ei jännitettä muuta.
Jos itse laitteessa lukee että 120/240 niin silloin se käy molemmille -mistä laitteesta kyse?
" On niin oudosti laitettu tuohon adapterin tuotetietoihin, että ei muka voisi käyttää."
-Mitä niissä tiedoissa oikein siis on? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin adapteri käy noille jännitteille, mutta se ei jännitettä muuta.
Jos itse laitteessa lukee että 120/240 niin silloin se käy molemmille -mistä laitteesta kyse?
" On niin oudosti laitettu tuohon adapterin tuotetietoihin, että ei muka voisi käyttää."
-Mitä niissä tiedoissa oikein siis on?Kyseinen laite on kiharrin, jossa siis lukee 120/240v
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyseinen laite on kiharrin, jossa siis lukee 120/240v
Ai että kiharrin... no noissa ei ole verkkomuuntajaa, mutta jännitteenvalintakytkin saattaa löytyä, ja jos löytyy, varmista, että se on 220-240V -asennossa Suomessa.
Jos Suomessa valintakytkin on asennossa 110-120V ja kytket virran päälle niin todennäköisesti laite menee rikki ja huonolla onnella voi jopa syttyä tuleen !
- Anonyymi
Silloinhan se toimii adapterilla.
- Anonyymi
Itse en käyttäisi euroopan ulkopuolelta tilattuja sähkölaitteita. Sähköturvallisuusmääräykset vaihtelevat huomattavasti.
- Anonyymi
Ole hyvä!
🌻👒🤗 - Anonyymi
Höpö Höpö, niissähän on virallinen CE-merkki.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpö Höpö, niissähän on virallinen CE-merkki.
CE-merkki ei takaa mitään. Valmistaja vaan vakuuttaa että täyttää normit. Ei ole olemassa mitään hyväksyntäoperaatiota että saa laittaa CE-merkinnän laitteisiin. Sen kun laittaa tehtaassa. Käyttäjä sitten joutuu todistamaan että ei täytä normeja.
- Anonyymi
Eikös amerikoissa ole periaatteessa talomuuntajana erotusmuuntaja, jossa keskiulosotto käämissä: eli keskimmäinen karva menee maihin ja molemmista päistä saadaan 120V jännite. Jos tarvitaan 240V, niin sekin on tyrkyllä mutta sitä varten pitää kytkeä kaksi piiriä sulaketaulussa sarjaan(eri päistä muuntajaa) ja näillä 240V laitteilla on yleensä erilainen pistorasia - mikä ei ole standardoitu.
60Hz vs. 50Hz ei tuossa ilmeisesti aiheuta mitään järisyttävää ongelmaa, mutta tuo 120V resistiivinen kuorma ottaa täkäläisestä verkosta tupla-virran huonossa tapauksessa. Nykyaikaisella muuntajalla varustettu laite saattaa jopa toimia - jännitealue voi olla niin laaja mutta arvokilvestä asia pitää tarkistaa ennen kokeilua. Vanhan mallisesta rautamuuntajasta taas tulee 2x jännite joten se käräyttää kyllä laitteen ja toisaalta voi käräyttää muuntajankin kun sen tehonkesto ylittyy. Irto muuntaja tosin on helppo vaihtaa oikeaa jännitettä antavaan malliin.- Anonyymi
Aloittaja kyllä kertoi että laitteessa on merkintä 120 /240 V
- Anonyymi
Aloittaja voisi kertoa ostamansa laitteen tietoja hieman tarkemmin. Se helpottaisi vastaamista.
Laitteen nimi ja tyyppinumero?- Anonyymi
Eiköhän tuo ole selvää, kihartimessa on PTC-vastuselementti. Se on itsesäätyvä, joten se toimii yhtä hyvin 100 V kuin 230 V jännitteellä.
- Anonyymi
"Laitteen kyljessä kuitenkin lukee 120/240v, tarkoittaako tämä että laitetta voi kuitenkin käyttää suomen 230v verkkojännitteessä?"
Voi käyttää 230 V jännitteellä, mutta vasta sen jälkeen kun vastaava kytkentämuutos laitteeseen on tehty !
Eli jos laitteessa on perinteinen verkkomuuntaja, niin siinä on todennäköisesti 2 kpl 110-120 V ensiökäämejä, jotka 110-120 V verkkojännitettä (USA) käytettäessä kytketään rinnan, mutta 220-240V (Suomi ja muukin Eurooppa) verkkojännitettä käytettäessä kytketään sarjaan.
Huom: muuntajan käämeillä on napaisuus, vaikka kyse onkin vaihtojännitteestä.
Eli jos käämien napaisuus on väärin, niin laite ei toimi, kun muuntajan ensiökäämien magneettikentät väärällä napaisuudella kumoavat toisensa, jolloin toisiokäämille ei siirry magneettista energiaa.
Fiksusti tehdyissä laitteissa tuo on hoidettu jännitteenvalintakytkimellä, eli jos sellainen löytyy, laita se Suomessa asentoon 220-240V.
Jos ei löydy, voi joutua tekemään tuon kytkentämuutoksen manuaalisesti laitteen sisällä.
Jos laite olisi hakkurivirtalähteellä toteutettu jossa on automaattinen jännitteenvalinta, tällöin pelkkä pistokeadapteri (tai pysyvää käyttöä varten pistokkeen vaihtaminen suomalaiseen malliin esim Prismasta) riittäisi.
Mutta: jos olisi automaattinen jännitteenvalinta, silloin siinä pitäisi lukea 110-240V eikä 120/240V (siis väliviiva eikä kauttamerkkiä).
Eli ilmeisesti ei ole automaattista jännitteenvalintaa, vaan olet itse vastuussa oikean jännitealueen valinnasta: väärä valinta parhaimmillaan polttaa sulakkeen (joko laitteen sisäisen tai sulaketaulusta) ja pahimmillaan rikkoo laitteen.
Pöytätietokoneiden (PC) virtalähteistä monista löytyy punainen jännitteenvalintakytkin, ja on kumma, ettei TUKES kommentoi noihin mitään.
Sensijaan vahvistimissa on tiedossa 1 tapaus, jossa TUKES määräsi, että laitetta saa myydä Suomessa sen jälkeen, kun ylimääräisellä muoviliuskalla (joka ruuvataan kiinni) estetään jännitteenvalintakytkimen liu'uttaminen pois 220-240V -asennosta.
Maahantuoja sitten ilmeisesti lisäsi tuollaisen liuskan estämään vahvistimen jännitteenvalintakytkimen laittaminen Suomessa väärään asentoon.
Jos on perinteinen verkkomuuntaja: tarkista vielä, lukeeko muuntajassa 50-60 Hz (kelpaa sellaisenaan Suomessa, kunhan jännitekytkentä muutetaan 220-240 V käyttöä varten) vai lukeeko muuntajassa 60 Hz, missä tapauksessa olet ongelmissa: pelkälle 60 Hz käytölle tehty muuntaja ei toimi kunnolla 50 Hz sähköllä, vaikka jännite olisikin oikein: alempi taajuus voi johtaa muuntajasydämen magneettiseen kyllästymiseen minkä seurauksena muuntaja ottaa liikaa virtaa ja sen seurauksena ylikuumenee, jolloin ainakin muuntaja itse palaa rikki ja huonolla onnella voi jopa sytyttää laitteen palamaan.- Anonyymi
Älkää hyvät ihmiset uskoko tämän höpinöitä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Älkää hyvät ihmiset uskoko tämän höpinöitä!
PC-virtalähteessä tuo punainen jännite-liuska on periaatteessa jännitteen tuplaajan valinta, ts. Siellä joka tapauksessa on tasasuunnattu melko korkea jännite, josta vasta tehdään käyttöön DC-jännitteet hakkurilla. AC-jännite seinästä tuodaan joko suoraan 4-diodin suuntaajalle tai ohittamalla puolet suuntaajasta jolloin saadaan vuorovaiheissa lataamalla kuitenkin sama jännite loppu kytkennälle.
http://www.righto.com/2021/05/teardown-of-pc-power-supply.html
Ja sellaisiakin virtalähteitä on tullut vastaan, jossa tuo valinta on jätetty kalustamatta - vaikka ei juuri komponentteja säästäkään atlantin tällä puolella.. - Anonyymi
"Älkää hyvät ihmiset uskoko tämän höpinöitä!"
Kas, joku trollikin liittyi keskusteluun.
Kyllä tuo 60 Hz muuntajan huono toimivuus, ylikuumeneminen jne. 50 Hz sähköllä on aivan tunnettu ilmiö.
ks. esim:
https://sound-au.com/xfmr2.htm
"A 60Hz transformer will draw excessive magnetising current at 50Hz, and may fail due to overheating"
Tuota kirjoittaessani jäi huomaamatta, että aloittaja selittikin kihartimesta.
kihartimessa ei yleensä ole muuntajaa, mutta 115/230V -valintakytkin voi matkamallissa olla.
Sensijaan esim. vahvistimissa ja monissa muissakin laitteissa yleisesti on käytetty verkkomuuntajia, ja niissä on aivan tyypillistä, että muuntajassa on 2 kpl 115 V ensiökäämiä, jotka amerikan 115V pistorasiaan liittämistä varten kytketään rinnan, mutta Suomen 230V pistorasiaan liittämistä varten kytketään sarjaan - fiksummissa laitteissa on tätä varten jännitteenvalintakytkin, mutta jos sellaista ei ole, niin muutoksen voi tehdä manuaalisesti laitteen sisälle muuttamalla ensiökäämin kytkentätapa.
Ja vaikka vaihtovirralla ei sinänsä ole napaisuutta (toisin kuin tasavirralla), niin muuntajan käämeillä on siinä mielessä napaisuus, että jos ne kytkee väärin, niin vaihtovirran positiivisen puoliaallon aikana jos toinen ensiökäämi saa positiivisen virtapulssin mutta se toinen ensiökäämi saakin negatiivisen virtapulssin, niin nuo kumoavat toisensa muuntajassa, jolloin ainakaan laite ei toimi, ja pahimmillaan muuntaja ylikuumenee ja rikkoutuu.
Kytkentäkaaviossa käämin napaisuutta kuvataan yleensä pisteellä käämin toisessa päässä, mutta jos kytkentäkaaviota ei ole käytettävissä, kannattaa katsoa tarkkaan, miten muuntaja on alunperin kytketty, ja piirtää itse kytkentäkaavio tämän perusteella.
Tuo muuntaja-asia siis ei liity kihartimeen mitenkään (koska niissä yleensä ei ole muuntajaa) mutta jos haluaa esim. liittää jenkkivahvistimen sähköverkkoon Suomessa, niin asia on silloin hyvinkin olennainen. Tuollaisessa tapauksessa: Tarkista myös, että verkkomuuntaja on kelvollinen myös 50 Hz käyttöön ja jos ei ole, tulee muuntaja vaihtaa 50 Hz kelpoiseen versioon jos laitetta silti aikoo käyttää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 372421
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla362416- 951731
Olen aina vain
Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?511300Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?861281Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau51175Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen
Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?2671029- 52976
Kumpi teistä rakastui ensin?
Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi36747- 27740