Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Veneen kallistaminen

Anonyymi

Olen kuullut kahta neuvoa veneen kallistamisesta kevyessä kelissä. Toisessa venettä kallistetaan tuulen puolelle ja toisessa suojan puolelle. Onko tässä eroa onko kyseessä jolla tai kölivene? Onko eroa köliveneen tyypillä?

4

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eroa on pääosin siinä mihin suuntaan olet menossa tuulen suhteen.
      Hitaalla jollalla myötäiseen voidaan ajaa niin alas, ettei kallistussuunnalla ole vaikutusta purjeen aukipysymiseen muodossaan, ja tuuleen kallistamalla on valmiiksi reserviä oikaisevassa momentissa jos tulee tuulenpuuska.

      Luovilla köliveneessä purjeen pysyminenb auki oikeassa muodossa on ongelma jo silloin kun vene on suorassa, ja pahenisi lisää jos kallistettaisiin tuulen puolelle. Kallistetaan siis suojan puolelle, mikä on helpompaa, ja painavan kölin avustamana veneellä on loppujäykkyyttä enemmän kuin tarpeeksi vaikka tulisi tuulenpuuskiakin.

      Menee siis sekä veneen mukaan että ajosuunnan mukaan suhteessa tuulensuuntaan, päasialliset syyseuraussuhteet yllä, toki niissä on hienosäätöä jos esim köliveneessä on erikseen purjeet todella kevyeen keliin, jotka tarpeeksi kevyinä pysyvät auki muutenkin. Samoin se kuinka kevyt tuuli on vaikuttaa, kuten sekin paljonko silloin kyseisessä veneessä leikataan plattarista. Tarpeeksi suuressa köliveneessä ei miehistöpainolla saada venettä kallistettua kuin korkeintaan muutamia asteista, jolla ei juuri ole enää vaikutusta olipa se kumpaan suuntaan tahansa.

      • Anonyymi

        Lisätään vielä se, että spinnuvenettä kallistetaan tuulen puolelle ajettaessa täysmyötäistä, että saadaan spinnua enemmän esiin isopurjeen takaa. Tää nyt ei oikeastaan ole kevyen kelin juttuja...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lisätään vielä se, että spinnuvenettä kallistetaan tuulen puolelle ajettaessa täysmyötäistä, että saadaan spinnua enemmän esiin isopurjeen takaa. Tää nyt ei oikeastaan ole kevyen kelin juttuja...

        Hienot ja ymmärrettävät vastaukset! Kiitos siitä.


    • Anonyymi

      Niin ja sitten vielä esim optimistissa kallistetaan tuulenpuolelle aina kun mahdollista kevyessä tuulessa, koska tällöin varpapurjeen ylin kohta saadaan oleellisesti ylemmäksi ja siten parempaan tuuleen. Tämä siis kaikilla tuulen/ajosuunnilla. Purje pysyy auki kun se on ensin saatu vetoon, ja se saadaan auki kun venettä heilautetaan tuuleen kallelleen.

      Ehkä pitäisi vielä mainita ne syyt miksi kallistamiseen ylipäätään pyritään, mieleeni tulee seuraavat:
      1) Märkäpinta joissain veneissä pienenee kallistamalla, muttei todellakaan kaikissa veneissä, voi joissain jopa kasvaa, jolloin kallistamisesta on haittaa. Kasvumahdollisuus on lähinnä silloin, kun kallistaminen sekä lisää vesilinjan pituutta, että jakaa uppouman uusiksi siten että keskellä on vähemmän, tällöin keulan ja perän märkäpinta voi kasvaa enemmän kuin keskeltä vähenee. Tarpeeksi hitaassa vauhdissa vesilinjan pituus sinällään ei vastukseen juurikaan vaikuta, vaan märkäpinta ratkaisee rungon osalta.
      2) Keulapurjeen aukipysyminen, toki se isoonkin jonkin verran vaikuttaa. Ja jos ollaan lähes pläkässä, tuntuu vaikutus jo spinnussakin.

      Lisäksi sitten ne veneet joilla kallistus ei liity kevyeen keliin, esim foiling moth, jota kallistetaan tuuleen oikaisevan momentin suurentamiseksi veneen kulkiessa kantosiiven varassa, ja lisäksi luoviessa syynä on kantosiiven voiman suuntaaminen tuulenpuolelle, jolloin kölievän ei sitä tarvitse tehdä, mikä taas vähentää kulkuvastusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2307
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1447
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1419
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe