Voiko työnantaja määrätä puhelinedun pakolliseksi?

Anonyymi-ap

Sain käsiini uuden määräyskirjani (julkisen sektorin virka) ja siihen oli merkitty puhelinetu. Edusta ei mainittu työpaikkailmoituksessa eikä haastattelussa. Tiedustelin asiaa ja halusin kieltäytyä edusta, mutta mknulle ilmoitettiin, että puhelinetu on pakollinen, koska työnantaja haluaa, että olen aina tavoitettavissa!?

Minulla on oma puhelin, josta en aio luopua ja jolla aion jatkossakin hoitaa henkilökohtaiset asiani.

1) Voiko työnantaja yksipuolisesti määrätä puhelinedun pakolliseksi?

2) Jos voi, niin voinko vaatia työnantajalta puheluerittelyn ja osoittaa sillä verottajalle, että en ole käyttänyt puhelinta henkilökohtaisiin asioihini?

6

1356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä asioista on tarpeellista tehdä äärimmäisen vaikeita - taidat olla viimeisen päälle PERIAATTEEN ihminen...?!

      Työnantajan palkansaajalle kustantaman matkapuhelimen luontoisetuarvo on 20 euroa kuukaudessa. Edun arvo kattaa puheluista, tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset.

      Työnantajan hankkimasta puhelinlaitteesta, sim-kortista ja liittymän mahdollisesta datayhteydestä ei synny työntekijälle veronalaista etua, jos puhelin on hankittu työkäyttöä varten. Matkapuhelimesta ei synny verotettavaa etua, jos palkansaaja maksaa itse yksityispuhelujen puhelumaksut (KVL 1995/164). Matkapuhelinedun arvo on määritelty luontoisetupäätöksen 26 §:n 2 momentissa. Matkapuhelin on luontoisetu vain, jos sillä soitetaan yksityispuheluita vapaa-ajalla.

      Jos työnantaja maksaa palkansaajan omistaman tai vuokraaman puhelinliittymän laskut, kysymyksessä ei ole puhelinetu. Yksityiskäytön osuus puhelinlaskuista on tällaisessa tilanteessa palkansaajan veronalaista palkkatuloa. Myös työkäytön osuus on veronalaista, mutta työnantajan ei tarvitse toimittaa siitä ennakonpidätystä (EPL 15 §).

      Työntekijä voi vaatia työkäytön osuutta vähennettäväksi tulonhankkimiskuluna tuloverotuksessaan.

      https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ennakkoratkaisut/53492/kvl164199/

      https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut-verotuksessa11/#8-puhelinetu

    • Anonyymi

      Tuossa nyt ei ollut mktään uutta, mutta se ei vastannut kysymykseeni: Voiko työnantaja pakottaa minut ottamaan puhelinedun? Tiedän, kyllä, että se katsotaan veronalaiseksi tuloksi ja lisäksi se 20€ kuussa vähennetään palkastani. En kuitenkaan löydä sen kummemmin lakiteksteistä, työehtosopimuksista kuin verottajan ohjeistakaan vastausta siihen, voiko työnantaja väkisin määrätä edun työntekijälle ja siis käytännössä pudottaa palkkaa ja nostaa veroastetta.

      En halua etua enkä tarvitse sitä mihinkään, koska hoidan henkilökohtaiset asiat omalla puhelimellani ja liittymälläni. Työpuhrlimella hoidan ainoastaan työasioita.

      • Anonyymi

        "Tuossa nyt ei ollut mktään uutta, mutta se ei vastannut kysymykseeni: Voiko työnantaja pakottaa minut ottamaan puhelinedun? Tiedän, kyllä, että se katsotaan veronalaiseksi tuloksi ja lisäksi se 20€ kuussa vähennetään palkastani. En kuitenkaan löydä sen kummemmin lakiteksteistä, työehtosopimuksista kuin verottajan ohjeistakaan vastausta siihen, voiko työnantaja väkisin määrätä edun työntekijälle ja siis käytännössä pudottaa palkkaa ja nostaa veroastetta.

        En halua etua enkä tarvitse sitä mihinkään, koska hoidan henkilökohtaiset asiat omalla puhelimellani ja liittymälläni. Työpuhrlimella hoidan ainoastaan työasioita."

        Mikäli sinulla on oma puhelinliittymä, niin puhelinedusta tarvitse maksaa. Muuten joutuu maksamaan puhelinedusta tuloveron ja muut sivukulut, mutta ei siis koskaan sitä 20 euroa!!


      • Anonyymi

        Työnantajan direktiovaltaan taitaa kuulua oikeus määrätä siitä, miten työntekijä tekee työnsä. Tähän liittyen työnantaja voi nähdäkseni myös määrätä, että työntekijällä pitää olla työnantajan hankkima puhelin työasioiden hoitamista varten, ihan kuten työnantaja voi määrätä työhuoneen työn tekemistä varten tai työauton työhöön liittyvää liikkumista varten.

        Lähinnä kyseenalaista on, että voiko työnantaja edellyttää, että sinun pitäisi olla tavoitettavissa virka-ajan ulkopuolella työpuhelimesta. Mutta siitä taitaa saada varallaolokorvausta.

        Mutta toki, voit irtisanoutua, kun työnantajan vaatimat ehdot eivät miellytä, ja mennä töihin paremmalle työnantajalle.


    • Anonyymi

      Laissako ne asiat mielestäsi hoidetaan? Käänny nyt ihmeessä jonkin ammattiliiton puoleen, kun sinua kohdellaan noin väärin.

      Työnantaja kun määrää sinulle puhelimen, mutta minun mielestäni sinun pitää irtisanoutua. Varmasti jossakin sinulle on tarjolla töitä, jossa saat itse päättää asiat. Kuten yrittäjänä.

    • Anonyymi

      Nuo asiathan ei liity edes toisiin. Tuo etu koskee sitä että saako soittaa omia puheluita vai ei. Jos hoidat puhelimella työasiota vain niin hyvin voit kieltäytyä. Ja tuo että työnulkopuolella pitäisi pystyä vastaamaan puhelimeen kuulostaa erikoiselta... Toki järkevässä ajassa on monesti kohtuullista vastata jos on ns. hätilanne....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      901
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe