Sain käsiini uuden määräyskirjani (julkisen sektorin virka) ja siihen oli merkitty puhelinetu. Edusta ei mainittu työpaikkailmoituksessa eikä haastattelussa. Tiedustelin asiaa ja halusin kieltäytyä edusta, mutta mknulle ilmoitettiin, että puhelinetu on pakollinen, koska työnantaja haluaa, että olen aina tavoitettavissa!?
Minulla on oma puhelin, josta en aio luopua ja jolla aion jatkossakin hoitaa henkilökohtaiset asiani.
1) Voiko työnantaja yksipuolisesti määrätä puhelinedun pakolliseksi?
2) Jos voi, niin voinko vaatia työnantajalta puheluerittelyn ja osoittaa sillä verottajalle, että en ole käyttänyt puhelinta henkilökohtaisiin asioihini?
Voiko työnantaja määrätä puhelinedun pakolliseksi?
6
1740
Vastaukset
- Anonyymi
Kyllä asioista on tarpeellista tehdä äärimmäisen vaikeita - taidat olla viimeisen päälle PERIAATTEEN ihminen...?!
Työnantajan palkansaajalle kustantaman matkapuhelimen luontoisetuarvo on 20 euroa kuukaudessa. Edun arvo kattaa puheluista, tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset.
Työnantajan hankkimasta puhelinlaitteesta, sim-kortista ja liittymän mahdollisesta datayhteydestä ei synny työntekijälle veronalaista etua, jos puhelin on hankittu työkäyttöä varten. Matkapuhelimesta ei synny verotettavaa etua, jos palkansaaja maksaa itse yksityispuhelujen puhelumaksut (KVL 1995/164). Matkapuhelinedun arvo on määritelty luontoisetupäätöksen 26 §:n 2 momentissa. Matkapuhelin on luontoisetu vain, jos sillä soitetaan yksityispuheluita vapaa-ajalla.
Jos työnantaja maksaa palkansaajan omistaman tai vuokraaman puhelinliittymän laskut, kysymyksessä ei ole puhelinetu. Yksityiskäytön osuus puhelinlaskuista on tällaisessa tilanteessa palkansaajan veronalaista palkkatuloa. Myös työkäytön osuus on veronalaista, mutta työnantajan ei tarvitse toimittaa siitä ennakonpidätystä (EPL 15 §).
Työntekijä voi vaatia työkäytön osuutta vähennettäväksi tulonhankkimiskuluna tuloverotuksessaan.
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ennakkoratkaisut/53492/kvl164199/
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut-verotuksessa11/#8-puhelinetu - Anonyymi
Tuossa nyt ei ollut mktään uutta, mutta se ei vastannut kysymykseeni: Voiko työnantaja pakottaa minut ottamaan puhelinedun? Tiedän, kyllä, että se katsotaan veronalaiseksi tuloksi ja lisäksi se 20€ kuussa vähennetään palkastani. En kuitenkaan löydä sen kummemmin lakiteksteistä, työehtosopimuksista kuin verottajan ohjeistakaan vastausta siihen, voiko työnantaja väkisin määrätä edun työntekijälle ja siis käytännössä pudottaa palkkaa ja nostaa veroastetta.
En halua etua enkä tarvitse sitä mihinkään, koska hoidan henkilökohtaiset asiat omalla puhelimellani ja liittymälläni. Työpuhrlimella hoidan ainoastaan työasioita.- Anonyymi
"Tuossa nyt ei ollut mktään uutta, mutta se ei vastannut kysymykseeni: Voiko työnantaja pakottaa minut ottamaan puhelinedun? Tiedän, kyllä, että se katsotaan veronalaiseksi tuloksi ja lisäksi se 20€ kuussa vähennetään palkastani. En kuitenkaan löydä sen kummemmin lakiteksteistä, työehtosopimuksista kuin verottajan ohjeistakaan vastausta siihen, voiko työnantaja väkisin määrätä edun työntekijälle ja siis käytännössä pudottaa palkkaa ja nostaa veroastetta.
En halua etua enkä tarvitse sitä mihinkään, koska hoidan henkilökohtaiset asiat omalla puhelimellani ja liittymälläni. Työpuhrlimella hoidan ainoastaan työasioita."
Mikäli sinulla on oma puhelinliittymä, niin puhelinedusta tarvitse maksaa. Muuten joutuu maksamaan puhelinedusta tuloveron ja muut sivukulut, mutta ei siis koskaan sitä 20 euroa!! - Anonyymi
Työnantajan direktiovaltaan taitaa kuulua oikeus määrätä siitä, miten työntekijä tekee työnsä. Tähän liittyen työnantaja voi nähdäkseni myös määrätä, että työntekijällä pitää olla työnantajan hankkima puhelin työasioiden hoitamista varten, ihan kuten työnantaja voi määrätä työhuoneen työn tekemistä varten tai työauton työhöön liittyvää liikkumista varten.
Lähinnä kyseenalaista on, että voiko työnantaja edellyttää, että sinun pitäisi olla tavoitettavissa virka-ajan ulkopuolella työpuhelimesta. Mutta siitä taitaa saada varallaolokorvausta.
Mutta toki, voit irtisanoutua, kun työnantajan vaatimat ehdot eivät miellytä, ja mennä töihin paremmalle työnantajalle.
- Anonyymi
Laissako ne asiat mielestäsi hoidetaan? Käänny nyt ihmeessä jonkin ammattiliiton puoleen, kun sinua kohdellaan noin väärin.
Työnantaja kun määrää sinulle puhelimen, mutta minun mielestäni sinun pitää irtisanoutua. Varmasti jossakin sinulle on tarjolla töitä, jossa saat itse päättää asiat. Kuten yrittäjänä. - Anonyymi
Nuo asiathan ei liity edes toisiin. Tuo etu koskee sitä että saako soittaa omia puheluita vai ei. Jos hoidat puhelimella työasiota vain niin hyvin voit kieltäytyä. Ja tuo että työnulkopuolella pitäisi pystyä vastaamaan puhelimeen kuulostaa erikoiselta... Toki järkevässä ajassa on monesti kohtuullista vastata jos on ns. hätilanne....
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1522055
Stubb kävi pelaamassa golfia Trumpin kanssa Floridassa
Presidentit tapasivat aamiaisella, pelasivat kierroksen golfia ja lounastivat yhdessä. Vierailu oli luonteeltaan epävir3271260Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.901127- 121970
- 35918
- 67899
Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik31859Joustoasuminen , kyykyttämistä vai ihan vaan mielenvikaisuutta?
https://yle.fi/a/74-20149669 Kun asumistukia leikataan joittenkin sääntöjen mukaan,olis pakko muuttaa halvempaan. Mutta21785Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos59777Onko kaivattusi
Työelämässä vai ei? Jo on niin mitä ajattelet hänen ammatistaan? Jos ei ole niin haittaako se sinua?45723