PIIRUSTUS-/SUUNNITTELU-OHJELMIA

amatööreille..?

Olen vasta 16-vuotias poika, mutta oon tosi kiinnostunu arkkitehtuurista ja piirtämisestä, ja voin sanoo olevani aika hyvä siinä. Pääsisipä vielä isona arkkitehdiksi... =)
Kysyisinkin, onko olemassa amatööriarkkitehdeille suunnattuja tietokoneohjelmia? Eli ei siis sikakalliita AutoCad-tyyppisiä "oikeita" arkkitehtuuri- ja rakennussuunnitteluohjelmia, vaan hyvät perustoiminnot sisältävä enempi harrastajamalli???
Täänks.

18

16789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuomas

      "oikeista" cad-ohjelmista on yleensä saatavilla joko ilmaiseksi tai erittäin edulliseen hintaan opiskelijaversioita. Suosittelen sellaisen hankkimista. Itse olen koneinsinööri, mutta käsittäääkseni käytän pohjaltaan samoja ohjelmia arkkitehtien kanssa, poiketen lähinnä ohjelmaan lisättyjen koneenrakennus "lisäpakettien" osalta.

      Ainakin koneensuunnitteluun on joitakin 3D-mallinnusohjelmia joita saatetaan opetella vähän koulussakin, mutta todellisuudessa näitä ohjemia ei juurikaan oikeissä töissä käytetä. Näillä ohjelmilla voi kyllä mallintaa yksinkertaisia piirteitä, mutta ominaisuudet loppuvat nopeasti kesken. Tämmöinen ohjelma oli aikoinaan esim. autodeskin mechanical desktop, jonka pohjalta autodesk loi muutama vuosi sitten huomattavasti kattavemman ohjelmiston.

      Suosittelen siis jonkun opiskelijaversion hankkimista ammattilaisohjelmistosta. Jos kerta olet kiinnostunut arkkitehtuurista ja suunnittelusta ja vieläpä mahdollisesti aiot opiskelemaan, niin ohjeman opettelu ainakaan perustetasolle ei pitäisi olla mikään hirvittävän vaikea juttu. Laajat ammattilaisohjelmat saattavat tuntua pelottavilta ja raskailta opetella. Ohjelmat on kuitenkin tehty käyttäjää varten ja ovat loppupeleissä pääosin helppokäytöisiä ja järkeen käyviä. Opettelukin hoituu nykyään ihan ohjemassa olevien tutorien avulla. Ja ohjelmien kaikkia ominaisuuksia ei tarvitse osata käyttää eikä edes tuntea osatakseen käyttää sitä perustasolla.

      Kannattaa vaikka tutustua vertexiin (www.vertex.fi). Ohjelmat on suomenkielisiä ja ainakin koneensuunnitteluohjelmat laajasti käytettyjä ammattilaisohjelmia.

    • luonnosteluohjelma

      Monissa rakennussuunnitteluun tarkoitetuissa ohjelmissa varsinainen *suunnittelu* on kuitenkin varsin hankalaa, vaikka olisi miten 3d (esim. Archicad, Vectorworks). SketchUp-niminen ohjelma vaikuttaa sen sijaan suunnitellun juuri luonnosteluvaiheen avuksi. Ja voi sillä edetä aika pitkällekin, ja vaikka jatkaa tiedostojen muokkausta noilla raskaammilla työvälineillä. Fotorealistista jälkeä sillä ei suoraan saa aikaan.


      Valmistajan nettisivuilta löytyy muuten erinomaiset opetusvideot, niillä pääsee hyvin alkuun.

      SketchUp on myös edullinen – mutta ehkä kuitenkin liian kallis, jos ilmaista etsii. Sinänsä mikä tahansa 3D-ohjelma sopisi kolmiulotteisten tilojen ja massojen luonnosteluun, mutta mallin valaistustyökaluja olisi hyvä olla – valo ja varjot kun ovat oleellinen osa tilojen arkkitehtuuria.

      Hauskoja hetkiä arkkitehtuuriharrastuksesi parissa!

      • 12-vuotias

        Itse asiassa SketchUpista on ilmaisversiokin.


      • Opiskelijaversiot

        Myös ainakin Vectorworksistä on näköjään saatavana opiskelijaversio hintaan 279 e. (sis. myös sisään integroitu RenderWorks eli fotorelistinen rendaus). Varmaan muistakin ammattilaisohjelmista voisi saada halvat opiskelijaversiot.

        www.ultirender.com/pages/frameset_home.htm


      • äiti
        Opiskelijaversiot kirjoitti:

        Myös ainakin Vectorworksistä on näköjään saatavana opiskelijaversio hintaan 279 e. (sis. myös sisään integroitu RenderWorks eli fotorelistinen rendaus). Varmaan muistakin ammattilaisohjelmista voisi saada halvat opiskelijaversiot.

        www.ultirender.com/pages/frameset_home.htm

        kun ne saa netistä ilmaiseksi mut kysyjä onkin ilmeisesti,nyhjerö neitsyt.


      • Tepa
        äiti kirjoitti:

        kun ne saa netistä ilmaiseksi mut kysyjä onkin ilmeisesti,nyhjerö neitsyt.

        "Äidin" ratkaisua suositeltiin jo viestissä numero 3.

        (Sen enempää ottamatta kantaa "laittomien" ohjelmien käytön oikeutukseen, niin yleensä äiti-tyyppiset henkilöt eivät käy anonyyminä netissä haukkumassa nuorempia henkilöitä "nyhveröiksi neitsyiksi" – kukahan tuonkin nimimerkin takana oikeasti luimistelee. Jos todella on tällä hetkellä äiti-toimessa, niin sääliksi käy lapsia.)


      • Anonyymi
        Tepa kirjoitti:

        "Äidin" ratkaisua suositeltiin jo viestissä numero 3.

        (Sen enempää ottamatta kantaa "laittomien" ohjelmien käytön oikeutukseen, niin yleensä äiti-tyyppiset henkilöt eivät käy anonyyminä netissä haukkumassa nuorempia henkilöitä "nyhveröiksi neitsyiksi" – kukahan tuonkin nimimerkin takana oikeasti luimistelee. Jos todella on tällä hetkellä äiti-toimessa, niin sääliksi käy lapsia.)

        samaa mieltä.


    • Arkkijooseppi

      Moi

      Kaikki nykyiset ohjelmistot ovat nimen omaan piirto- ja illustraatio-ohjelmia, niiden avulla et opi suunnittelemaan mitään. 3D -mallinukseessa säästää aikaa kun pohjapiirrosten laadinnan jälkeen ohjelmassa voi katsella aikaansaannosta julkisivuina, leikkauksina ja sisäkuvina, mutta kaiken pohjana on 3-ulotteisen suunnittelun toimiminen korvien välissä ennen kuin koneella on piirretty viivaakaan.
      Luonnossuunnittelulle paras pohja on edelleen valkoinen muistilehtiö ja lyijykynä, suunnitelmien tarkentuessa tarvitaan mittakaavaviivain ja vasta sen jälkeen tietokonetta kun halutaan piirtää ajatukset "puhtaiksi". Toivotan hyvää jatkoa ja menestystä arkkitehtuurin parissa, sitä voit opiskella joka paikassa miettimällä miksi joku tila tai rakennus näyttää tai tuntuu hyvältä, miksi joku toinen ei. Sen jälkeen huomaat miten näkymät, muodot, materiaalit, värit, valot ja tiloissa tapahtuva toiminta muodostavat kokonaisuuksia joita ei loppujen lopuksi voi kukaan kokonaan suunnitella : )
      Jos edellä mainittu tuntuu hölynpölyltä niin "hanki" ArchiCad9 ja anna palaa...

    • Rullatehti

      CAD-ohjelman opettelu on arkkitehdin haasteista vähäisin. Jos olet vakavissasi, jaa aikasi kirjaston arkkitehtuurihyllyjen tutkimisen, kuljeskelun ja ympärillesikatselun ja kynällä ja paperilla luonnostelun välillä. Äläkä unohda myöskään taidetta ja vapaankäden piirtämistä.

      Onnea matkaan! Kyllä tämä hyvin mielenkiintoinen ammatti on, vaikka palkat ovatkin surkeat.

      • ABC

        Toisaalta cad-työskentelyä voi myös verrata konkreettisten pienoismallien tekoon – tutkia siinä mittasuhteita, valaistusta ym. Kyse oli kysyjällä varmaan ihan hauskasta 3d-kokeilusta. Sinänsä mielestäni pahvisella pienoismallilla pääsee kuitenkin parhaiten alkuun tilallisten ominaisuuksien tutkimisessa.

        Mutta (sisäänpääsykokeita varten) kannattaa ehdottomasti harjoitella sitä vapaankäden piirtämistä. Hyvää ja nopeaa piirtämistekniikkaa kannattaa myöhemminkin kehittää ja pitää yllä; sillä saa todella nopeasti aikaan suunnitelmaa havainnollistava kuvia asiakkaille, muille suunnittelijoille ym.

        Perustoimentulonsa saa kyllä monella muulla alalla helpommin, siinä suhteessa tätä ei kyllä voi suositella, ennemminkin päinvastoin. Mutta onnea matkaan!


    • pieni arkkitehti

      Olen 15-vuotias myöskin arkkitehtuurista kiinnostunut poika, ja olen myös miettinyt noita ohjelmia. Semmonen olisi ihan kätevä, kun aion tänä kesänä rakentaa mökille jätekatoksen. Nyt olen vain piirtänyt työ- ja rakenne -piirrokset millimetripaperille ja maisemakuvan olen tehnyt ottamalla kuvan paikanpäällä, siirtämällä sen koneelle ja Paint-ohjelmalla piirtänyt katoksen paikalleen.

    • free cad
    • ana.s.ana

      Jos haluat halvan ohjelman, jolla kuitenkin tekee jo kaikenlaista oikeaa, kokeile AutoCadLT:tä.

    • HelpingHand

      Jos Sketchup mallintaminen kiinnostaa eikä ihan täysin vielä homma ole hallussa, niin rekisteröityy tuonne ja kyselee apua. Samalla voi postata omia tekemisiään muiden nähtäväksi.

      http://www.sketchup-avenue.urli.net/

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe