PIIRUSTUS-/SUUNNITTELU-OHJELMIA

amatööreille..?

Olen vasta 16-vuotias poika, mutta oon tosi kiinnostunu arkkitehtuurista ja piirtämisestä, ja voin sanoo olevani aika hyvä siinä. Pääsisipä vielä isona arkkitehdiksi... =)
Kysyisinkin, onko olemassa amatööriarkkitehdeille suunnattuja tietokoneohjelmia? Eli ei siis sikakalliita AutoCad-tyyppisiä "oikeita" arkkitehtuuri- ja rakennussuunnitteluohjelmia, vaan hyvät perustoiminnot sisältävä enempi harrastajamalli???
Täänks.

18

16971

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuomas

      "oikeista" cad-ohjelmista on yleensä saatavilla joko ilmaiseksi tai erittäin edulliseen hintaan opiskelijaversioita. Suosittelen sellaisen hankkimista. Itse olen koneinsinööri, mutta käsittäääkseni käytän pohjaltaan samoja ohjelmia arkkitehtien kanssa, poiketen lähinnä ohjelmaan lisättyjen koneenrakennus "lisäpakettien" osalta.

      Ainakin koneensuunnitteluun on joitakin 3D-mallinnusohjelmia joita saatetaan opetella vähän koulussakin, mutta todellisuudessa näitä ohjemia ei juurikaan oikeissä töissä käytetä. Näillä ohjelmilla voi kyllä mallintaa yksinkertaisia piirteitä, mutta ominaisuudet loppuvat nopeasti kesken. Tämmöinen ohjelma oli aikoinaan esim. autodeskin mechanical desktop, jonka pohjalta autodesk loi muutama vuosi sitten huomattavasti kattavemman ohjelmiston.

      Suosittelen siis jonkun opiskelijaversion hankkimista ammattilaisohjelmistosta. Jos kerta olet kiinnostunut arkkitehtuurista ja suunnittelusta ja vieläpä mahdollisesti aiot opiskelemaan, niin ohjeman opettelu ainakaan perustetasolle ei pitäisi olla mikään hirvittävän vaikea juttu. Laajat ammattilaisohjelmat saattavat tuntua pelottavilta ja raskailta opetella. Ohjelmat on kuitenkin tehty käyttäjää varten ja ovat loppupeleissä pääosin helppokäytöisiä ja järkeen käyviä. Opettelukin hoituu nykyään ihan ohjemassa olevien tutorien avulla. Ja ohjelmien kaikkia ominaisuuksia ei tarvitse osata käyttää eikä edes tuntea osatakseen käyttää sitä perustasolla.

      Kannattaa vaikka tutustua vertexiin (www.vertex.fi). Ohjelmat on suomenkielisiä ja ainakin koneensuunnitteluohjelmat laajasti käytettyjä ammattilaisohjelmia.

    • luonnosteluohjelma

      Monissa rakennussuunnitteluun tarkoitetuissa ohjelmissa varsinainen *suunnittelu* on kuitenkin varsin hankalaa, vaikka olisi miten 3d (esim. Archicad, Vectorworks). SketchUp-niminen ohjelma vaikuttaa sen sijaan suunnitellun juuri luonnosteluvaiheen avuksi. Ja voi sillä edetä aika pitkällekin, ja vaikka jatkaa tiedostojen muokkausta noilla raskaammilla työvälineillä. Fotorealistista jälkeä sillä ei suoraan saa aikaan.


      Valmistajan nettisivuilta löytyy muuten erinomaiset opetusvideot, niillä pääsee hyvin alkuun.

      SketchUp on myös edullinen – mutta ehkä kuitenkin liian kallis, jos ilmaista etsii. Sinänsä mikä tahansa 3D-ohjelma sopisi kolmiulotteisten tilojen ja massojen luonnosteluun, mutta mallin valaistustyökaluja olisi hyvä olla – valo ja varjot kun ovat oleellinen osa tilojen arkkitehtuuria.

      Hauskoja hetkiä arkkitehtuuriharrastuksesi parissa!

      • 12-vuotias

        Itse asiassa SketchUpista on ilmaisversiokin.


      • Opiskelijaversiot

        Myös ainakin Vectorworksistä on näköjään saatavana opiskelijaversio hintaan 279 e. (sis. myös sisään integroitu RenderWorks eli fotorelistinen rendaus). Varmaan muistakin ammattilaisohjelmista voisi saada halvat opiskelijaversiot.

        www.ultirender.com/pages/frameset_home.htm


      • äiti
        Opiskelijaversiot kirjoitti:

        Myös ainakin Vectorworksistä on näköjään saatavana opiskelijaversio hintaan 279 e. (sis. myös sisään integroitu RenderWorks eli fotorelistinen rendaus). Varmaan muistakin ammattilaisohjelmista voisi saada halvat opiskelijaversiot.

        www.ultirender.com/pages/frameset_home.htm

        kun ne saa netistä ilmaiseksi mut kysyjä onkin ilmeisesti,nyhjerö neitsyt.


      • Tepa
        äiti kirjoitti:

        kun ne saa netistä ilmaiseksi mut kysyjä onkin ilmeisesti,nyhjerö neitsyt.

        "Äidin" ratkaisua suositeltiin jo viestissä numero 3.

        (Sen enempää ottamatta kantaa "laittomien" ohjelmien käytön oikeutukseen, niin yleensä äiti-tyyppiset henkilöt eivät käy anonyyminä netissä haukkumassa nuorempia henkilöitä "nyhveröiksi neitsyiksi" – kukahan tuonkin nimimerkin takana oikeasti luimistelee. Jos todella on tällä hetkellä äiti-toimessa, niin sääliksi käy lapsia.)


      • Anonyymi
        Tepa kirjoitti:

        "Äidin" ratkaisua suositeltiin jo viestissä numero 3.

        (Sen enempää ottamatta kantaa "laittomien" ohjelmien käytön oikeutukseen, niin yleensä äiti-tyyppiset henkilöt eivät käy anonyyminä netissä haukkumassa nuorempia henkilöitä "nyhveröiksi neitsyiksi" – kukahan tuonkin nimimerkin takana oikeasti luimistelee. Jos todella on tällä hetkellä äiti-toimessa, niin sääliksi käy lapsia.)

        samaa mieltä.


    • Arkkijooseppi

      Moi

      Kaikki nykyiset ohjelmistot ovat nimen omaan piirto- ja illustraatio-ohjelmia, niiden avulla et opi suunnittelemaan mitään. 3D -mallinukseessa säästää aikaa kun pohjapiirrosten laadinnan jälkeen ohjelmassa voi katsella aikaansaannosta julkisivuina, leikkauksina ja sisäkuvina, mutta kaiken pohjana on 3-ulotteisen suunnittelun toimiminen korvien välissä ennen kuin koneella on piirretty viivaakaan.
      Luonnossuunnittelulle paras pohja on edelleen valkoinen muistilehtiö ja lyijykynä, suunnitelmien tarkentuessa tarvitaan mittakaavaviivain ja vasta sen jälkeen tietokonetta kun halutaan piirtää ajatukset "puhtaiksi". Toivotan hyvää jatkoa ja menestystä arkkitehtuurin parissa, sitä voit opiskella joka paikassa miettimällä miksi joku tila tai rakennus näyttää tai tuntuu hyvältä, miksi joku toinen ei. Sen jälkeen huomaat miten näkymät, muodot, materiaalit, värit, valot ja tiloissa tapahtuva toiminta muodostavat kokonaisuuksia joita ei loppujen lopuksi voi kukaan kokonaan suunnitella : )
      Jos edellä mainittu tuntuu hölynpölyltä niin "hanki" ArchiCad9 ja anna palaa...

    • Rullatehti

      CAD-ohjelman opettelu on arkkitehdin haasteista vähäisin. Jos olet vakavissasi, jaa aikasi kirjaston arkkitehtuurihyllyjen tutkimisen, kuljeskelun ja ympärillesikatselun ja kynällä ja paperilla luonnostelun välillä. Äläkä unohda myöskään taidetta ja vapaankäden piirtämistä.

      Onnea matkaan! Kyllä tämä hyvin mielenkiintoinen ammatti on, vaikka palkat ovatkin surkeat.

      • ABC

        Toisaalta cad-työskentelyä voi myös verrata konkreettisten pienoismallien tekoon – tutkia siinä mittasuhteita, valaistusta ym. Kyse oli kysyjällä varmaan ihan hauskasta 3d-kokeilusta. Sinänsä mielestäni pahvisella pienoismallilla pääsee kuitenkin parhaiten alkuun tilallisten ominaisuuksien tutkimisessa.

        Mutta (sisäänpääsykokeita varten) kannattaa ehdottomasti harjoitella sitä vapaankäden piirtämistä. Hyvää ja nopeaa piirtämistekniikkaa kannattaa myöhemminkin kehittää ja pitää yllä; sillä saa todella nopeasti aikaan suunnitelmaa havainnollistava kuvia asiakkaille, muille suunnittelijoille ym.

        Perustoimentulonsa saa kyllä monella muulla alalla helpommin, siinä suhteessa tätä ei kyllä voi suositella, ennemminkin päinvastoin. Mutta onnea matkaan!


    • pieni arkkitehti

      Olen 15-vuotias myöskin arkkitehtuurista kiinnostunut poika, ja olen myös miettinyt noita ohjelmia. Semmonen olisi ihan kätevä, kun aion tänä kesänä rakentaa mökille jätekatoksen. Nyt olen vain piirtänyt työ- ja rakenne -piirrokset millimetripaperille ja maisemakuvan olen tehnyt ottamalla kuvan paikanpäällä, siirtämällä sen koneelle ja Paint-ohjelmalla piirtänyt katoksen paikalleen.

    • free cad
    • ana.s.ana

      Jos haluat halvan ohjelman, jolla kuitenkin tekee jo kaikenlaista oikeaa, kokeile AutoCadLT:tä.

    • HelpingHand

      Jos Sketchup mallintaminen kiinnostaa eikä ihan täysin vielä homma ole hallussa, niin rekisteröityy tuonne ja kyselee apua. Samalla voi postata omia tekemisiään muiden nähtäväksi.

      http://www.sketchup-avenue.urli.net/

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      354
      4285
    2. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      476
      3241
    3. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      71
      2210
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      341
      1654
    5. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      203
      1575
    6. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      180
      1477
    7. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      105
      1243
    8. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      75
      1232
    9. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1157
    10. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      8
      1108
    Aihe