Tuuvinki
Tuuvinki perunasta Loppilaisittain.
Tuuvinki valmistetaan kypsennettäessä helposti hajoavista jauhoisista perunoista. Kun perunat hajoaa kypsennetteässä, niin silloin niiden kuoriminen on työlästä ja tulee melkoiset kuorimistappiot. Jauhoiset perunat tuleeekin kuoria raakoina, niin silloin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot. Jos haluaa olla tarkka, niin silloin tarkka kokki keittää kuoret erikseen ja lisää kuorien keittoveden soseeseen ja todella tarkka kokki painelee kuorien perunamassan siivilän läpi soseeseen. Kuoret voi hauduttaa myös maidossa ja maito soseeseen ja kuorien painelu siivilän läpi.
Aidosti imellettyyn tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä. Valmistaminen on varsin helppoa, kun pitää huolen, että tuuvingin lämpötila ei pääse laskemaan liian alhaiseksi.
Näistä valmistuu tuuvinki:
4-5 desilitraa vettä perunoiden kypsentämiseen. Älä lisää suolaa keittoveteen
2½ kg jauhoisia, usein kypsennettäessä hajoavia perunoita
6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
70 g voita
noin 0,8 litraa maitoa, lisää maito vähitellen nin että saat sakeahkon vellimäisen soseen - tarvittava maidon määrä voi vaihdella runsaastikin. Myös keittoveden määrä vaikuttaa tarvittavan maidon määrään.
2 teelusikallista suolaa Jos haluat, niin tuuvingin voit maustaa muskotilla tai maun mukaan jollain muulla sopivalla mausteella.
Tuuvingin valmistusohje:
Pese ja kuori kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kattilaan. Pilko perunat kattilaan lohkoiksi tai kuutioiksi. Isot perunat saattaa olla sisävikaisia. Älä lisää suolaa keittoveteen koska suola haittaa imeltymistä.
Kypsennä perunat täysin kypsiksi noin 4-5 desilitrassa vettä. Huomaa että vesi jää tuuvinkiin. Soseuta kuumat perunat suoraan keittoveteen, niin että saat sakean tuuvinkisoseen.
Jäähdytä sose noin 70 - 75 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon - "jauhot palaa".
Lisää jauhot 70 - 75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Jos sose tuntuu liian sakealta, ohenna sosetta tarvittaessa vähän yli 70 asteisella vedellä. Laita kansi kattilaan.
Imeltäminen: Laita tuuvinkikattila noin 70 asteiseen - tai vähän kuumempaan uuniin. Anna tuuvingin imeltyä noin 4 - 5 tuntia välillä sekoittaen.
Lisää imeltyneeseen tuuvinkiin voi siivuina sulamaan - tuuvingin lämpö riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää tuuvinkiin maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen tuuvingin. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa tuuvingin, mutta mausta hillitysti, esimerkiksi muskotilla. Tuuvingin voit jättää myös maustamatta. Lisää suola. Sekoita tuuvinki tasaiseksi.
Laita tuuvinki kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Lisää tuuvingin pinnalle muutamia voinokareita. Paista tuuvinkia aluksi noin 190 - 200 asteisessa uunissa. Kun tuuvingin pinta saa hiukan väriä ja tuuvinki alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin tuuvingin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa tuuvinkia täysiä vuokia. Kun paistat tuuvinkia täysiä vuokia matalassa lämpötilassa, niin tuuvinki ei kuivu, ei kuoretu liian voimakkaasti ja ei korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän tuuvingin
Paista tuuvinkia noin 3 - 4 tuntia.
Tuuvinki...
Anonyymi-ap
3
680
Vastaukset
- Anonyymi
Kyllä ne Heinonen &Hatakka järjestää eläväiselle torille Lopen perunafestarit kun oikein ehdottelet kuntaan. Ohjelmassa rupista perunaa ja Einarin mopo.
- Anonyymi
Hyvä että joku jaksaa näitä tapahtumia ideoida ja organisoida. Aika hiljaista olisi jos näitä puuhatyyppejä ei olisi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12691Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1541290Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491145- 1271018
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206979Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä15939- 42879
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297875- 72865