Tuuvinki...

Anonyymi-ap

Tuuvinki

Tuuvinki perunasta Loppilaisittain.

Tuuvinki valmistetaan kypsennettäessä helposti hajoavista jauhoisista perunoista. Kun perunat hajoaa kypsennetteässä, niin silloin niiden kuoriminen on työlästä ja tulee melkoiset kuorimistappiot. Jauhoiset perunat tuleeekin kuoria raakoina, niin silloin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot. Jos haluaa olla tarkka, niin silloin tarkka kokki keittää kuoret erikseen ja lisää kuorien keittoveden soseeseen ja todella tarkka kokki painelee kuorien perunamassan siivilän läpi soseeseen. Kuoret voi hauduttaa myös maidossa ja maito soseeseen ja kuorien painelu siivilän läpi.
Aidosti imellettyyn tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä. Valmistaminen on varsin helppoa, kun pitää huolen, että tuuvingin lämpötila ei pääse laskemaan liian alhaiseksi.

Näistä valmistuu tuuvinki:

4-5 desilitraa vettä perunoiden kypsentämiseen. Älä lisää suolaa keittoveteen
2½ kg jauhoisia, usein kypsennettäessä hajoavia perunoita
6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
70 g voita
noin 0,8 litraa maitoa, lisää maito vähitellen nin että saat sakeahkon vellimäisen soseen - tarvittava maidon määrä voi vaihdella runsaastikin. Myös keittoveden määrä vaikuttaa tarvittavan maidon määrään.
2 teelusikallista suolaa Jos haluat, niin tuuvingin voit maustaa muskotilla tai maun mukaan jollain muulla sopivalla mausteella.

Tuuvingin valmistusohje:

Pese ja kuori kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kattilaan. Pilko perunat kattilaan lohkoiksi tai kuutioiksi. Isot perunat saattaa olla sisävikaisia. Älä lisää suolaa keittoveteen koska suola haittaa imeltymistä.

Kypsennä perunat täysin kypsiksi noin 4-5 desilitrassa vettä. Huomaa että vesi jää tuuvinkiin. Soseuta kuumat perunat suoraan keittoveteen, niin että saat sakean tuuvinkisoseen.

Jäähdytä sose noin 70 - 75 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon - "jauhot palaa".

Lisää jauhot 70 - 75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Jos sose tuntuu liian sakealta, ohenna sosetta tarvittaessa vähän yli 70 asteisella vedellä. Laita kansi kattilaan.

Imeltäminen: Laita tuuvinkikattila noin 70 asteiseen - tai vähän kuumempaan uuniin. Anna tuuvingin imeltyä noin 4 - 5 tuntia välillä sekoittaen.

Lisää imeltyneeseen tuuvinkiin voi siivuina sulamaan - tuuvingin lämpö riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää tuuvinkiin maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen tuuvingin. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa tuuvingin, mutta mausta hillitysti, esimerkiksi muskotilla. Tuuvingin voit jättää myös maustamatta. Lisää suola. Sekoita tuuvinki tasaiseksi.

Laita tuuvinki kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Lisää tuuvingin pinnalle muutamia voinokareita. Paista tuuvinkia aluksi noin 190 - 200 asteisessa uunissa. Kun tuuvingin pinta saa hiukan väriä ja tuuvinki alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin tuuvingin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa tuuvinkia täysiä vuokia. Kun paistat tuuvinkia täysiä vuokia matalassa lämpötilassa, niin tuuvinki ei kuivu, ei kuoretu liian voimakkaasti ja ei korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän tuuvingin
Paista tuuvinkia noin 3 - 4 tuntia.

3

801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä ne Heinonen &Hatakka järjestää eläväiselle torille Lopen perunafestarit kun oikein ehdottelet kuntaan. Ohjelmassa rupista perunaa ja Einarin mopo.

      • Anonyymi

        Hyvä että joku jaksaa näitä tapahtumia ideoida ja organisoida. Aika hiljaista olisi jos näitä puuhatyyppejä ei olisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      130
      3857
    2. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      8
      3179
    3. Riikka on siis suomalaisille velkaa 84 mrd

      Jos kauhukabinetti istuu vaalikauden loppuun. Keskimäärin yli 20 miljardia uutta velkaa rikkaiden veronalennuksiin jokai
      Maailman menoa
      32
      2854
    4. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      12
      2722
    5. Sanna on suomalaisille siis velkaa 24 mrd euroa

      Muistanette vielä kuinka Italian remonttirahoja perusteltiin sillä, että italialaiset ostaa suomalaisilta paidatkin pääl
      Maailman menoa
      133
      2431
    6. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      43
      1951
    7. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      61
      1215
    8. "Sanna Marinin kirja floppasi", kertoo eräs median otsikko

      "Miljardien tappio - Sanna Marin vaikenee", kertoo toinen otsikko. Marin ei siis siinä kirjassaan kerro sanallakaan For
      Maailman menoa
      89
      1181
    9. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      36
      1119
    10. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      78
      1109
    Aihe