Tuuvinki...

Anonyymi-ap

Tuuvinki

Tuuvinki perunasta Loppilaisittain.

Tuuvinki valmistetaan kypsennettäessä helposti hajoavista jauhoisista perunoista. Kun perunat hajoaa kypsennetteässä, niin silloin niiden kuoriminen on työlästä ja tulee melkoiset kuorimistappiot. Jauhoiset perunat tuleeekin kuoria raakoina, niin silloin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot. Jos haluaa olla tarkka, niin silloin tarkka kokki keittää kuoret erikseen ja lisää kuorien keittoveden soseeseen ja todella tarkka kokki painelee kuorien perunamassan siivilän läpi soseeseen. Kuoret voi hauduttaa myös maidossa ja maito soseeseen ja kuorien painelu siivilän läpi.
Aidosti imellettyyn tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä. Valmistaminen on varsin helppoa, kun pitää huolen, että tuuvingin lämpötila ei pääse laskemaan liian alhaiseksi.

Näistä valmistuu tuuvinki:

4-5 desilitraa vettä perunoiden kypsentämiseen. Älä lisää suolaa keittoveteen
2½ kg jauhoisia, usein kypsennettäessä hajoavia perunoita
6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
70 g voita
noin 0,8 litraa maitoa, lisää maito vähitellen nin että saat sakeahkon vellimäisen soseen - tarvittava maidon määrä voi vaihdella runsaastikin. Myös keittoveden määrä vaikuttaa tarvittavan maidon määrään.
2 teelusikallista suolaa Jos haluat, niin tuuvingin voit maustaa muskotilla tai maun mukaan jollain muulla sopivalla mausteella.

Tuuvingin valmistusohje:

Pese ja kuori kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kattilaan. Pilko perunat kattilaan lohkoiksi tai kuutioiksi. Isot perunat saattaa olla sisävikaisia. Älä lisää suolaa keittoveteen koska suola haittaa imeltymistä.

Kypsennä perunat täysin kypsiksi noin 4-5 desilitrassa vettä. Huomaa että vesi jää tuuvinkiin. Soseuta kuumat perunat suoraan keittoveteen, niin että saat sakean tuuvinkisoseen.

Jäähdytä sose noin 70 - 75 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon - "jauhot palaa".

Lisää jauhot 70 - 75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Jos sose tuntuu liian sakealta, ohenna sosetta tarvittaessa vähän yli 70 asteisella vedellä. Laita kansi kattilaan.

Imeltäminen: Laita tuuvinkikattila noin 70 asteiseen - tai vähän kuumempaan uuniin. Anna tuuvingin imeltyä noin 4 - 5 tuntia välillä sekoittaen.

Lisää imeltyneeseen tuuvinkiin voi siivuina sulamaan - tuuvingin lämpö riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää tuuvinkiin maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen tuuvingin. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa tuuvingin, mutta mausta hillitysti, esimerkiksi muskotilla. Tuuvingin voit jättää myös maustamatta. Lisää suola. Sekoita tuuvinki tasaiseksi.

Laita tuuvinki kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Lisää tuuvingin pinnalle muutamia voinokareita. Paista tuuvinkia aluksi noin 190 - 200 asteisessa uunissa. Kun tuuvingin pinta saa hiukan väriä ja tuuvinki alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin tuuvingin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa tuuvinkia täysiä vuokia. Kun paistat tuuvinkia täysiä vuokia matalassa lämpötilassa, niin tuuvinki ei kuivu, ei kuoretu liian voimakkaasti ja ei korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän tuuvingin
Paista tuuvinkia noin 3 - 4 tuntia.

3

803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä ne Heinonen &Hatakka järjestää eläväiselle torille Lopen perunafestarit kun oikein ehdottelet kuntaan. Ohjelmassa rupista perunaa ja Einarin mopo.

      • Anonyymi

        Hyvä että joku jaksaa näitä tapahtumia ideoida ja organisoida. Aika hiljaista olisi jos näitä puuhatyyppejä ei olisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      51
      2357
    2. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      95
      2075
    3. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      96
      2044
    4. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      1917
    5. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      13
      1781
    6. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      524
      1667
    7. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      7
      1580
    8. Mikä ihme teitä lieksalaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa?
      Lieksa
      50
      1397
    9. Kemet lomautukset

      Onkohan tuo oikein lain mukaista toimintaa jatkaa jo lomautettuina olevien uudelleen lomautusta yhdenvertaisuuden ja tas
      Suomussalmi
      41
      1343
    10. Mistä juttelit viimeisen kerran

      Mistä juttelitte viimeisen kerran ikävöinnin kohteen kanssa? Irl tai viesteillä.
      Ikävä
      75
      1319
    Aihe