Ellen Whiten kirjoitukset keskittyvät Jeesukseen Kristukseen?

Anonyymi-ap

# Adventtikirkko perustaa uskonsa yksin Raamattuun. Siis ainakin se näin väittää.

https://kirjasto.adventist.fi/nain-uskomme
"Raamattu on seurakunnassa korkein auktoriteetti

Annamme täyden tukemme uskonpuhdistuksen periaatteelle sola scriptura, jonka mukaan Raamattu on oma selittäjänsä ja yksin Raamatun on oltava kaikkien oppien perustana."

# Vaikka Raamattu onkin oma selittäjänsä ja "yksin Raamatun" (sola scriptura) on oltava kaikkien oppien perustana, niin Adventtikirkko ei kuitenkaan itse täysin ymmärrä sitä, vaan tarvitsee siihen Raamatun ulkopuolisen selittäjän Ellen Whiten, jonka palvelutyössä Adventtikirkon mukaan "vaikutti profetoimisen lahja".

https://kirjasto.adventist.fi/28-opinkohtaa-profetia
"3. Opas Raamatun ymmärtämiseen. Ellen White piti kirjoituksiaan oppaana, joka auttaisi selkeämmin ymmärtämään Raamattua. "Uusia totuuksia ei ole esitetty, vaan Jumala on Todistusten välityksellä yksinkertaistanut antamansa suuret totuudet"

# Näitä "Jumalan antamia" suuria totuuksia eli Todistuksia sitten riittääkin...

https://kirjasto.adventist.fi/28-opinkohtaa-profetia
"hänen vaikutuksensa on muovannut seitsemännen päivän adventistikirkkoa enemmän kuin mikään muu tekijä Pyhää Raamattua lukuunottamatta." *19 Hän oli liikkeelle panevana voimana perustettaessa kirkon kustannustoimintaa, koulutoimintaa, lääkintälähetystyötä ja maailmanlaajuista lähetysohjelmaa, joka on tehnyt adventtikirkosta yhden suurimmista ja nopeimmin kasvavista protestanttisista lähetysjärjestöistä.

Hänen kirjoittamansa aineisto täyttää yli 80 kirjaa...

Tämän aineiston kattama alue on hämmästyttävän laaja. Ellen Whiten käsittelemät aiheet eivät rajoittuneet vain muutamiin aloihin. Herra antoi hänelle neuvoja terveyden ja kasvatuksen alalta, perhe-elämästä, raittiudesta, evankelioinnista, kustannustoiminnasta, terveellisestä ruokavaliosta, lääkintätyöstä ja monista muista asioista."

# Adventtikirkon mukaan "Hänen kirjoituksensa keskittyvät Jeesukseen Kristukseen"...

Mietityttää vaan, että jos kerran Raamattu selittää itse itseään, niin mistä sieltä löytyvät nämä Ellen Whiten löytämät "suuret totuudet", joiden "selkeyttämiseksi" on vaadittu yli 80 kirjaa sekä niiden vaatima kustannustoiminta?

Entä koulutoiminta, yliopistot, sairaalatoiminta, kylpylätoiminta, vanhainkotitoiminta, kasvisruokavaliot jne...?

Ja kaiken tämän keskipisteenä on siis Raamatun Jeesus, joka
- oli kouluttamaton köyhä puuseppä
- paransi esim sokeita hieromalla saviseosta heidän silmiinsä
- söi kalaa ja lampaanlihaa
- muutti veden viiniksi
- jolla ei esim olisi ollut varaa viettää vanhuusvuosiaan Adventtikirkon yksityisessä vanhainkodissa
- jota ei kelpuutettaisi Adventtikirkon pastoriksi

Tuota luetteloa kun katsoo, mitä kaikkea Ellen White hääräsi elämänsä aikana, niin kyllä lähinnä tulee mieleen, että mallia noihin Adventtikirkon bisneksiin ja seurakuntamalliin on otettu kaikkien kirkko-organisaatioiden katoliselta Äitikirkolta. Ei Raamatusta.

Uudesta Testamentista ei löydy ensimmäistäkään vihjettä tai ohjetta, että seurakunnan pitäisi alkaa kehittelemään tuollaisia massiivisia bisneksiä eri laitosten ympärille. Eikä sieltä löydy myöskään minkäänlaista mallia tuollaiseen hierarkiseen seurakuntaorganisaatioon. Malli on saatu katoliselta kirkolta. Adventtikirkko tosin on vain huomattavasti vaatimattomampi versio siitä omine erikoispiirteineen, joiden ympärille se on kehitellyt omat bisneksensä.

26

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      EGW näki elämänsä aikana yli 2000 näkyä. Näin kerrotaan totena.
      Oliko näiden näkyden joukossa sellaisia jotka kumosivat toisensa?
      Voisi helposti olettaa, että sutta ja sekundaa tupsahtaa mieleen. Ei kaikki mieleen juolahtava ole mitenkään toisille kertomisen arvoista.

    • Anonyymi

      "Herra antoi hänelle neuvoja terveyden ja kasvatuksen alalta, perhe-elämästä, raittiudesta, evankelioinnista, kustannustoiminnasta, terveellisestä ruokavaliosta, lääkintätyöstä ja monista muista asioista"

      Herrasta en tiedä mutta White oli todella hyvä kopioimaan tekstejä toisten kirjoista, mm terveyden ja kasvatuksen alalta, raittiudesta, evankelioinnista, terveellisestä ruokavaliosta, lääkintätyöstä ja monista muista asioista.

      Kustannustoiminnasta Herra ei kertonut Whitelle yhtään mitään.

    • Anonyymi

      "Uudesta Testamentista ei löydy ensimmäistäkään vihjettä tai ohjetta, että seurakunnan pitäisi alkaa kehittelemään tuollaisia massiivisia bisneksiä eri laitosten ympärille"

      Raamatusta löytyy ohjeita ihmisten auttamiseen ja evankeliumin levittämiseen. Minusta kirkko on hienosti soveltanut näitä ohjeita. Sillä on yritystoimintaa, josta saadaan rahaa juuri näihin asioihin.

      Terveyshömpötykset eivät kuulu Raamatun sanomaan mutta Whiten aikaan luettiin KJV-käännöstä ja luultiin Pyhän Hengen temppelin tarkoittavan ihmisen kroppaa mukaan lukien ruoansulatus. Niin uskotellaan adventtikirkossa vieläkin. Siitä kai nuo ruokavalio/terveyshömpötykset kumpuaa, vaikka Raamattu sanoo ihan suoraan, ettei sitä temppeliä saastuta MIKÄÄN mikä menee kurkusta alas, ainoastaan haureus eli sukupuolinen haureus ja väärät opit.

      • Anonyymi

        Sinä vääristelet Raamattua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä vääristelet Raamattua.

        Adventistit vääristelevät.


        Raamattu puhuu tässä ruumiin saastuttamisesta haureudella ja väittää nimen omaan tässä yhteydessä siihen, että ruumis on Pyhän Hengen temppeli. Se nimen omaan sanoo, että ruoka ON vatsaa varten. Ja erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota, että se sanoo, että VATSA ON RUOKAA VARTEN. Sen jälkeen tulee sana MUTTA:

        1Kor 6:13-20 FinRK Ruoka on vatsaa ja vatsa ruokaa varten, ja Jumala tekee lopun näistä molemmista. MUTTA ruumis ei ole haureutta vaan Herraa varten, ja Herra on ruumista varten. 14. Jumala, joka herätti kuolleista Herran, herättää meidätkin voimallaan. 15. Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen jäseniä? Ottaisinko siis Kristuksen jäsenet ja tekisin niistä porton jäseniä? En tietenkään! 16. Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on yksi ruumis hänen kanssaan? Onhan sanottu: ”Ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi.” 17. Mutta joka yhtyy Herraan, on yksi henki hänen kanssaan. 18. Paetkaa haureutta. Kaikki muu synti, jota ihminen tekee, on ruumiin ulkopuolella, mutta haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistaan vastaan. 19. Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, hänen, joka asuu teissä ja jonka olette saaneet Jumalalta? Te ette ole itsenne omat, 20. teidät on kalliilla hinnalla ostettu. Kirkastakaa siis Jumala ruumiissanne.

        Mutta-sana kertoo sen, ettei ruoilla ole mitään tekemistä sen kanssa, että haureus saastuttaa phän Hengen temppelin. Ruoka ja vatsahan häviää kun Jumala tekee niistä lopun mutta haureus hävittää ruumiin, joka on HERRAA varten! Haureuden tekijä kun tekee syntiä oma ruumistaan vastaan. Tuon teeman jälkeen sanotaan: "Vai ettekö tiedä..." Nämä sanat rinnastavat Pyhän Hengen temppelin pitämisen puhtaana nimen omaan haureuden välttelemiseen.

        Kyllä suomen kieli on hienoa kun sen hyvin osaa ja sitä upeasti käytetään. Silloin sanoilla on omat kaikkien tuntemat merkitykset, eikä niihin lisäillä sellaisia merkityksiä, joita itse sanoilla ei ole, ei edes adventistien toimesta. Normaali suomalainen kun ei näe noissa raamatunkohdissa muuta kuin sen, mitä teksti sanoo. Ja se sanoo, että Pyhän Hengen temppelin saastuttaa haureus.

        Tämä on linjassa lukuisten haureutta käsittelevien muiden Raamatun paikkojen kanssa. Samoin tuo ruokaan viittaa teema löytyy monista muistakin kohdista, kuten esim tästä:

        Matt 15:16-20 FinRK Jeesus vastasi: ”Oletteko tekin vielä ymmärtämättömiä? 17. Ettekö käsitä, että kaikki se, mikä menee suusta sisään, menee vatsaan, ja se ulostetaan? 18. Mutta se, mikä tulee suusta ulos, lähtee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. 19. Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset ja herjaukset. 20. Nämä saastuttavat ihmisen, mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä.”

        Oppi syntyy siitä, kun samaa teologista opetusta löytyy vähintään kolmesta eri raamatunkohdasta. Näin on asia sekä em. haureuden, että em. ruoan kanssa.
        Mutta missään muussa raamatun kohdassa ei puhuta ruoan vaikuttavan ruumiiseen millään tavalla siinä yhteydessä, että samalla mainittaisiin ruoan vaikuttavan Pyhän Hengen tai Jumalan toimintaan ihmisessä mitenkään. Kyseessä ei siis voi olla oppi tältäkään kantilta. Niinpä kyse onkin adventistien kliseestä, jolla he perustelevat perinnäissääntöään ruoan syömiseen liittyen.

        Em. raamatunkohdat eivät liitä toisiinsa syömistä ja pyhän Hengen temppeliä ruumista, päin vastoin. Sen varmistaa sana MUTTA. Näin se suomen kieli toimii.


    • Anonyymi

      Otsikon kysymykseen vastauksena, että eivät keskittyneet. Se on vain fraasi, jota adventistit levittävät.

    • Anonyymi

      Lutherin uskonpuhdistuksesta jos ottaa oppia niin menee kyllä aika railakkaasti metsään. Lutherin mielestä kaikki jotka olivat eri mieltä piti tappaa tai ainakin heistä piti puhua hyvin karkeasti. Ei hän Paaviakaan sanonut pedon merkiksi hienosti, vaan että Paavi piti tappaa ja kieli leikata pois. Uskonpuhdistuksen perintönä alkoivat katolisessa kirkossa noitavainot ja siirtyivät osin myös luterilaisuuteen.

      Sille perustalle ei kovin kannata rakentaa uskontoa.

    • Anonyymi

      Kiinnostaisi tietää, kuinka EGW sai nämä näkynsä. Oliko hän jonkinlaisessa trannissi-tilassa, vai ihan vain keittämässä kahvia miehelleen Jamesille? Tuliko innoitus aivan salamana, vai kytikö ennustus mielessä viikkoja?
      Luomisen pakko on ollut ilmeisen väkevänä hänen elämässään.

      • Anonyymi

        Hän oli tajuttomassa hurmoksessa sopertaen aivan käsittämättömyyksiä. Ne nauhoitettiin ja kääntäjällä käännettiin sitten kunkin kielelle.


    • Anonyymi

      Olette taas vaihteeksi tyypillisiä jumalattomia suunsoittajia, kun ette mihinkään muuhun pysty.

      • Anonyymi

        Voisitko perustella väitteesi? Yksikään kommentti kun ei liity itse JUMALAAN. Miten siis voi olla jumalaton jos Jumalasta ei edes puhuta? Vai onko White sinun jumalasi?


    • Anonyymi

      Emme ole jumalattomia suunsoittajia, vaan haluamme tietää mitä oikeasti tapahtui.

    • Anonyymi

      Eihän näkyjä voi saada kuin hurmoksessa. Pitää olla armoton hurmahenki päällä että näkyihin asti ulottuu.

      Mutta mitä se haittaa jos on hurmahengessä luotuja. Ei ne ole kiellettyjä Raamatussa eikä niitä vastaan ole laki.

      Vain aivonsa nyrjäyttänyt vastustaa hurmahenkiä varsinkaan jos ei itsellä ole niistä mitään tietoa.

    • Anonyymi

      Täydessä hurmoksessa elli on vetänyt näkynsä tietenkin.

      Mutta ei me olla sellaisia aivottomia puritaaneja että alamme siitä herjaamaan ja tuomitsemaan kun ei sitä Raamattu tuomitse itse hurmosta. Ei siitä ole Jumalan lakia että se olisi kiellettyä. Tuulen pieksämistä olisi sellaisesta herjaaminen sekä tekisi itsestään naurettavan kun tuomitsee asioita mitä Raamattu ei tuomitse.

      Mutta itse sanomasta sitten voidaan olla mitä mieltä tahansa ja sitten arvioida sitä onko ollut oikea hurmos vai ei. Onko ollut Jumalan tahto mukana.

      Mutta ei hurmos on jopa toivottavaa että jotain elämää olisi ja vasta sen seurauksia voidaan sitten arvioida kuinka on mennyt. Niitä voidaan tutkia Raamatulla, mutta hurmosta vastaan ei ole laki.

    • Anonyymi

      Eihän hurmosta herjaa kuin tosiaan joku jumalaton idiootti, joka ei ole koskaan Raamattua avannut eikä ymmärrä Jumalan laista mitään.Ei laki kiellä hurmosta vaan se on päinvastoin toivottavaa. Sen hedelmiä vain sitten pitää tutkia vähän tiukemmalla kammalla, koska sieltä voi sitten löytyä sellaista mikä on vastoin sanaa.

      • Anonyymi

        Ja whitehän on vastoin sanaa itse keksittyine luonteenkehitysoppeineen.


    • Anonyymi

      Mistä sellaisen viimeisen idiootin löytääkään, joka alkaa hurmosta herjaamaan, kun tämäkin uskonto on syntynyt hurmosteltujen näkyjen pohjalle. Niinhän sitä vain uskoa syntyy että on hurmosta. Jos ei ole, sitten sitä ollaan jumalattomia.

      Sitten myöhemmin voi katsella että onko hurmoksessa ollut oikea henki tai onko tulkittu oikein sitä mitä on nähty. Voi hyvinkin olla että hurmos on ollut aivan oikea ja hyvä, mutta sitä on vain tulkittu väärin ja jopa päinvastoin kuin Jumalan tarkoitus oli. Siitä se harhaoppi sitten syntyy. Ei itse hurmoksesta.

    • Anonyymi

      Ellen White on oikeassa ja te olette väärässä.

      • Anonyymi

        Ai missä hän on oikeassa? Siinäkö, että masturbointi aiheuttaa masennusta ja
        luuston epämuodostumia? 🤣 Vaiko siinä, että voi, sokeri ja kananmunat ovat syntiä?


    • Anonyymi

      Tulkoot todistamaan että oli oikeassa.

    • Anonyymi

      Ei kukaan edes ole väittänyt että hän olisi väärässä. Kyse oli siitä että hän oli hurmoksessa nähdessään näkyjä ja että ei hurmos ole väärin eikä Jumalan lakia vastaan. Ei siitä hurmoksesta voi häntä tuomita laittomuuden tekijäksi. Se on sitä idiotismia syyttää ihmistä sellaisesta mikä ei ole lain rikkomista.

      Opetuksia sitten tarkastellaan aivan erillään hurmoksesta että ovatko ne linjassa Raamatun sanan kanssa. Eikä siinäkään välttämättä olisi syy siinä että hurmos olisi ollut väärä villitsevien henkien aiheuttama, vaan ihminen voi vain tulkita hurmosnäyn väärin.

      Juuri hurmoksella sitä uskoa viedään eteenpäin.

      Pitää vain sanalla uskaltaa tutkia onko tullut oikea sanoma.

      • Anonyymi

        "Pitää vain sanalla uskaltaa tutkia onko tullut oikea sanoma."

        Millä sanalla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Pitää vain sanalla uskaltaa tutkia onko tullut oikea sanoma."

        Millä sanalla?

        Raamatun sanalla. Sillä samalla, joka ei sitä hurmosta itsessään tuomitse eikä se ole lain rikkomista. Se mitä näkyjä saa hurmoksessa sitten Raamatun sanalla koetellaan että onko nähty oikein tai onko tehty oikeita johtopäätöksiä näystä.

        Ja samalla tavalla jos itsekin joutuu hurmoksiin, niin sen seuraamuksia sitten tutkitaan Raamatun sanalla. Mutta sitä itse hurmosta ei pidä paheksua, vaan se on jopa toivottavaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamatun sanalla. Sillä samalla, joka ei sitä hurmosta itsessään tuomitse eikä se ole lain rikkomista. Se mitä näkyjä saa hurmoksessa sitten Raamatun sanalla koetellaan että onko nähty oikein tai onko tehty oikeita johtopäätöksiä näystä.

        Ja samalla tavalla jos itsekin joutuu hurmoksiin, niin sen seuraamuksia sitten tutkitaan Raamatun sanalla. Mutta sitä itse hurmosta ei pidä paheksua, vaan se on jopa toivottavaa.

        "sitten Raamatun sanalla koetellaan"

        No, adventistit eivät sitä tee, vaikka White itse käski niin tekemään!


    • Anonyymi

      Ellen Whiten kirjoitusten perusteella White ei keskittynyt Raamattuun, vaan itseensä.
      Hän alinomaa toisti lausette: 'minulle näytettiin'.
      Siinä hän siis keskittyi itseensä ja siihen, että hän on kaiken keskiössä ja hänelle näytettiin, eikä muille.
      Sitten kun tarkastellaan, mitä Ellen sai nähdä, niin se oli poikeseutta ristiriidassa raamatun kanssa ja siksi näyttäjänä ei voinut olla mikään muu taho kuin Ellen itse, joka kirjoitteli omia käsityksiään ja fantasioitaan.

    • Anonyymi

      Mutta pääasia tietenkin että on päässyt hurmokseen. Se on aina tavoiteltavaa ja eihän ole mitään koeteltavaa jos ei ole hurmosta. Hurmosnäkyjä voi sitten arvioida tosiaan Raamatun sanalla että ovatko ne uuden liiton ja Jumalan tahdon mukaisia vai onko niissä hurmosilmestyksestä huolimatta lihallisuutta. Ei kaikilla muillakaan hurmos mene aina täysin putkeen, niin ei ole voinut ellulla mennä. Mutta silti itse hurmos ei ole syyllinen eikä se ole Jumalan lain vastaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      514
      3755
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3444
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3040
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2332
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2200
    6. Mitkä kolme sanaa haluat nyt sanoa ikäväsi kohteelle?

      Niitä tässä odotan.
      Ikävä
      223
      1638
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1407
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      99
      1300
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      94
      1291
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1100
    Aihe