Millainen transitioprosessi on ollut 90-luvun Suomessa?

Anonyymi-ap

Tai miksei jopa 80-luvulla? Itse aloitin prosessini virallisesti 2011, ja olen viime aikoina miettinyt miten paljon ja nopeasti käytännöt ymv. ovat muuttuneet siitä tähän päivään, joten ysäriin lienee myös merkittävä ero?

Onko täällä ketään tuolloin 80- tai 90- luvulla transitioitunutta joka osaisi ja haluaisi kertoa prosessista? Millaista oli hakeutua prosessiin, ja miten se käytännössä tapahtui tuolloin? Miten hankalaa oli vaihtaa juridinen sukupuoli? Oliko esim. bindereista tietoakaan? Kuinka nopeasti hormonihoito voitiin aloittaa? Oikeastaan ihan kaikki käytännön kokemukset kiinnostaisivat.

8

356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Elin lapsuuteni ja nuoruuteni 80-90-luvuilla. Koin sen ihanan vaikenemisen kulttuurin lasten-ja nuorisopsykiatrialla, kun kenelläkään ei ollut asioista mitään tietoa, homoseksuaalisuus oli hoitajien ja lääkärien ja terapeuttien opiskeluaikoina sairaus eikä transsukupuolisuutta käytännössä ollut olemassakaan ja luulin olevani lesbo, ja sitä ei saanut olla, koska se oli ammattilaisille liian vaikeaa, koska kukaan ei tiennyt miten siihen olisi pitänyt suhtautua. Siihen kun sisältyi se kammottava ajatus, että ehken minä olekaan psyykkisesti häiriintynyt enkä sosiaalisesti lahjaton, vaikka minun oli vaikea ystävystyä muiden kuin poikien kanssa ja osallistua liikuntatunneille. Ehkä vika olikin yhteiskunnan asenteissa eikä minussa tai perheessäni.

      Pitäisi oikeasti hakeutua terapiaan käsittelemään näitä psykiatristen "hoitojen" aiheuttamia traumoja.

      Tuohon varsinaiseen asiaan en oikeastaan voi ottaa kantaa, koska pääsin transpolille juurikin n.vuonna 2003, jolloin translaki saatiin voimaan. Olin hakenut lähetteen 90-luvun puolelle valmistuttuani lukiosta, tämä kertoo jotain siitä millä nopeudella meitä viitsittiin hoitaa ennen hoitotakuuta.

      • Anonyymi

        90-luvun puolellA.


      • Anonyymi

        Tutkimuksille ja hoidoille saatiin "raamit" vasta translain tultua voimaan 2003. Sitä ennen tilanne oli sekava ja paheni 80-90 luvulla siten että transitoituminen oli lähes mahdotonta.


      • Anonyymi

        Kiitos kun jaoit kokemuksiasi. Kuulostaa hurjalta. Toivottavasti saat apua asioiden käsittelyyn.
        Ap


    • Anonyymi

      Ennen näkyi asiat olevan kunnossa. Harmi että nykyään jonkun kansainvälisen trendin mukaan aletaan lääkitä ja silpoa ihmisiä heidän sekalaisten tuntemustensa mukaan.

      Täällä suomi24-palstallakin on nuoria ihmisiä, jotka kokevat olevansa sielultaan eläimiä. Pitäisikö heillekin antaa "hoitoja" että saisivat toteuttaa itseään? Vai onko ainoastaan sukupuoli nyt se pyhä juttu, mikä on "totta" ja muut identiteetit eivät ole.

      • Anonyymi

        Olisiko mielestäsi olemassa sellaisia hoitoja, joilla ihminen voisi uskottavasti elää eläimenä?

        90-luvulla virallisten sääntöjen puuttuessa oli jopa olemassa lääkäreitä, joille saattoi marssia ja ilmoittaa haluavansa hoidot, ja ne saattoi jopa saada. Sittemmin on perustettu tutkimusryhmä, joka tutkii tarkkaan onko kyseessä itsensä kanssa hukassa oleva ihminen vai henkilö, joka on oikeasti hoitojen tarpeessa. Hormoneja ja leikkauksia ei todellakaan saa vain pyytämällä, päin vastoin.


    • Anonyymi

      Kyllä 90-luvulla oli joitakin henkilöitä, jotka transitioituivat. Itsellä ei ole kokemusta, olin liian nuori (ja jos en olisi ollut en tiedä olisinko uskaltanut niihin aikoihin edes yrittää prosessiin) mutta olen kuullut joiltakin, että kyllä siihenkin aikaan pääsi prosessiin. Jossain vaiheessa luulin, jonkun lehtijutun perusteella, että henkkarit sai vaihtaa vain, jos oli käynyt läpi alapääkirurgian, mutta kuulemma asia ei ollutkaan näin.

    • Anonyymi

      Kastraatiolautakunta tuli monelle tutuksi ennen 2000-lukua.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      180
      2005
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      159
      1717
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1686
    4. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1463
    5. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      156
      1238
    6. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      50
      1112
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      58
      1000
    8. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      70
      899
    9. Tämä Kuhmon valtuusto

      Pöh, sanon minä.
      Kuhmo
      15
      889
    10. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      26
      887
    Aihe