Ihmisistä pieni osa ottaa osaa demokratiaan
Demokratia toimiakseen tarvitsee aktiiviset ja osallistuvat ihmiset!
Päätöskoneistoon valikoituminen demokratiassakin vaatii samoja ominaisuuksia, kuin missä tahansa muussa järjestelmässä.
Määrätietoinen ja itsensä tunteva ihminen saavuttaa haluamansa missä järjestelmässä tahansa. Kaikki ihmiset eivät edes halua vaikuttaa yhteisiin asioihin. Demokratia on sana, jota valtaa pitävä mielellään viljelee.
__ __ __ __
Ihmisille kautta aikojen tärkein ryhmäominaisuus on joukkoonsa kuuluminen ja tarpeelliseksi tuntemisen olo ryhmässänsä
Vain pieni osa haluaa olla vaikuttaja, suurin osa on tyytyväisiä osallisuuteen ilman päätöksentekoa. Länsimaisessa demokratiassa harva ottaa osaa laajoihin päätöksiin. Suurimmat yksilölliset päätökset ovat samat kuin muissakin järjestelmissä. Päätös milloin syödään, tehdään lapsia, mennään nukkumaan ja kuinka tehdään työt, onnistuu kaikissa järjestelmissä, tästä todistuksena hyvin lisääntynyt ihmiskunta olipa demokratiaa tai ei.
Ihminen on ryhmätoimija, joka hakee hyväksyntää ja osallistumista kaltaiseensa joukkoon
Sosiaalisuuden asteesta taas riippuu, kuinka monta yhdistävää tarvitaan jakamaan arkipäivien murheita;
.. nämäkin ominaisuudet tarjoutuvat missä tahansa järjestelmässä.
__ __ __
Kaltaisessamme demokratiassa yksilön päätökset ovat kiistattomia
Niin ilmaisunvapaus kuin kokoontuminen ovat käytännössä usein merkityksettömiä, koska aina on olemassa laki, joka voi nuo pyhiksi korostetut tekijät eliminoida. Vallalla on enemmistön järjestämä harvojen päättäjien yksinvalta. Yksilö alistuu demokratiassa vaikuttajien päätökseen.
Me puutumme demokratioinemme lähes kaikkien maiden asioihin, paheksumalla muun muassa aikanaan Thaimaan sotilasjärjestystä, jossa kuninkaan tahtoa kuunneltiin. Kansa hartaana hyväksyi asian, koska kuninkaassa kulminoituu heidän yhteenkuuluvuus. Suomalainen ei voi ymmärtää Thaimaan tilannetta; heillä on hyvin pitkä korkeakulttuurihistoria, kuten monilla muillakin mailla, joille me katsomme olevamme oikeutettuja huomauttelemaan.
__ __ __ __ __ _
Maapallolla demokratiasta puhuu itseasiassa vain vähemmistö
Monissa maissa kansalaisille tärkeämpiä ominaisuuksia on tunne yhtenäisyydestä, ryhmästä, joukosta ja alueesta mihin kuuluu. Vahva tieto hyväksynnästä on merkittävämpää kuin tieto, että saa äänestää kerran neljässä vuodessa.
__ __ __ __ __ _
Länsimaissa demokratia ei toteudu kuin välillisesti;
-- annamme sen todellisen demokratian pois vaalien jälkeen, emme vaikuta jatkuvasti, emmekä enemmistönä edes halua.
Purnaamme päättäjille, ja valitsemme samat edelleen johtamaan periaatteitamme, joissa puhe ja teot ovat kaksi eri asiaa.
__ __ __ __ _
Maailman historiassa demokratia on ollut ja on häviävän pieni ideologia
Historia tuntee korkeakulttuureja, joissa kansa on kokenut turvaa, yhteenkuuluvuutta, osallistumista ja tarpeelliseksi tuntemista ilman demokratian häivääkään.
Demokratia on aikakausituote,
.. joka elää, kehittyy ja muuntuu tarpeiden mukaisesti. Meillä ei ole mitään oikeutta muistutella, ojentaa, paheksua eikä määräillä muita, jotka ovat valinneet muita järjestelmiä.
Maapallolla alueellisesti historian, tapojen ja perinteen mukaisesti eletään sopeutuneena eri järjestelmiin. Samoin eläinkunnassa valikoituu geenistön, opitun ja kokemuksen mukaan systeemit, joiden päämääränä on tuottaa tehokkain tapa lisääntyä.
Ylivallan eliminoi kaikkien lajien samankaltainen tapa maksimoida lisääntyminen, jolloin tasapaino säilyy taistelussa elintilasta hyväksyen vain oman reviirin olemassaolon ja puolustuksen.
__ __ __ _
Ihmisen demokratia on häviävän pieni ripaus historiaa kaikkein menestyneimpien lajien miljoonavuotisissa historioissa,
.. joissa järjestelmä, menetelmät ja elosysteemit toimivat ilman meidän demokratian kaltaisia ongelmia.
Sopeuma, hyväksyntä ja puolustustahto takaavat elinvoiman hyväksyen kuitenkin lajin valinnan; näissä järjestelyissä demokratia ei toimi. Lajistoja ohjaa kokenein, vahvin ja lisääntymishaluisin yksilö tai ryhmä ---
__ __ __ __
Ihminen ei tunne kaikkia niitä mekanismeja, mitkä eläinkuntaa ohjaavat; olemmehan kuitenkin osa sitäkin!
Kaikki historian korkeakulttuurit ovat olleet ei-demokraattisia. Demokratia ja suora kansalaisvaikuttaminen voivat kehittyä ja muuttaa suuntaansa aikaansa seuraten.
_
137569
Demokratian kriisi - vähemmistöinen länsi
20
230
Vastaukset
- Anonyymi
Demokratia on pahassa kriisissä, kun Paavo Väyrenenkään ei päässyt presidenttiehdokkaaksi.
- Anonyymi
Kuulemma tehty rikosilmoitus kannatuskorttien seilaamisesta Tallinnaan Helsingin Pasilan sijasta - ehkä romutti pääsyn pr-vaaleihin?
- Anonyymi
Totalitarismin vankka kannattaja taas äänessä.
Mutta varmaan juuri tuosta syystä putin totesi että demokratia ei toimi venäjällä. Totta puhui kerrankin. Ei ole ollenkaan kokemusta eikä kansassa kykyä moiseen.- Anonyymi
Luoman ihailemissa maissa, kuten Venäjällä ja Kiinassa demokratia ei ole kriisissä, ja se johtuu siitä kun niissä ei ole koskaan demokratiaa ollutkaan.
- Anonyymi
Ehkä enempikin suorademokratian?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luoman ihailemissa maissa, kuten Venäjällä ja Kiinassa demokratia ei ole kriisissä, ja se johtuu siitä kun niissä ei ole koskaan demokratiaa ollutkaan.
Paljon kehittynemmät järjestelmät?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Paljon kehittynemmät järjestelmät?
Ai Putinin ja Xin diktatuurit? Huomaa, että sinulta jäi peruskoulukin kesken.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luoman ihailemissa maissa, kuten Venäjällä ja Kiinassa demokratia ei ole kriisissä, ja se johtuu siitä kun niissä ei ole koskaan demokratiaa ollutkaan.
Oliko Caesarin aikana Roomassa demokratia? Oliko kansa tyytyväinen kohtaloihinsa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Paljon kehittynemmät järjestelmät?
"kehittyneemmät" !!
-Äikän opettaja valistaa ;-) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ai Putinin ja Xin diktatuurit? Huomaa, että sinulta jäi peruskoulukin kesken.
Adolf Hitler ja Timurlenk (Tamerlan https://en.wikipedia.org/wiki/Timur *** ) olivat yksinvaltiaita.
- Anonyymi
W Churchill: "Demokratia on kaikista huonoin hallintomalli, kun ei oteta huomioon niitä muita joita on kokeiltu."
Demokratia vaatii vaalimista ja valistuneisuutta. Niitä ei löydy venäjältä, ei kiinasta ja vähenemään päin myös trumppilaisesta USA:sta- Anonyymi
Kylmän sodan aikana sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat pyrkivät vaikuttamaan Suomen sisäpolitiikkaan. Vuonna 1973 Urho Kaleva Kekkosen toimikautta presidenttinä jatkettiin poikkeuslailla, lähinnä Neuvostoliiton vaikutuksesta. 1970-luvulla Neuvostoliitto tuki taloudellisesti kommunisteja ja keskustalaisia, Yhdysvallat sosiaalidemokraatteja ja kokoomuslaisia. Suomen johtavat poliitikot kävivät Neuvostoliiton suurlähetystössä hakemassa ohjeita Viktor Vladimirovilta, jonka edellinen virka oli Neuvostoliiton salaisen poliisin (KGB) salamurhaosaston johtajana. Kekkosen ajan Suomea on syystäkin kutsuttu Kekkoslovakiaksi, koska demokraattinen maa se ei ainakaan ollut.
- Anonyymi
Raikas teksti demokratian keskeneräisyydestä!
- Anonyymi
Viitsitkin kehua omia avauksiasi.
- Anonyymi
Ymmärtääkö Luoma mitään demokratiasta muuta kuin millainen se Venäjällä on ja haluaisiko hän sellaisen, missä ihmisoikeudetkin tulee ansaita.
- Anonyymi
Oikaistaanpa avauksen keskeinen valhe "Ihmisistä pieni osa ottaa osaa demokratiaan".
Hesarin kirjoituksessa 4.12.2019 demokratiasta todetaan: " Vuonna 1980 maailmassa oli raportin mukaan 38 demokraattista maata. Vuonna 2018 määrä oli yli kaksinkertaistunut 97:ään."
Jutun mukaan 57 % maailman ihmisistä asuu näissä demokraattisissa maissa. Vuonna 1980 määrä oli 36%
"
Juttu perustuu The Global State of Democracy 2019 -raporttiin:
https://www.idea.int/sites/default/files/publications/the-global-state-of-democracy-2019.pdf - Anonyymi
Hienoa, että Putinin trollin valheet ovat jauhotettu lukijoiden toimesta!
- Anonyymi
Odotamme innolla US: n pressan vaaleja!
- Anonyymi
Olemme joskus leikitelleet ajatuksella, että voisi vetää kannatuksensa pois edustajalta, jos katsoisi, ettei hän toteuta niitä periaatteita, joilla on päässyt edustamaan. No, se ei koskaan tule mahdolliseksi, joten edustaja saa valtuudet aina neljäksi vuodeksi.
Olen samaa mieltä aloittajan kanssa, että demokratia on jonkinmoinen savuverho, jolla palkitsemme itseämme. Päätöksenteko on kuitenkin jossain määrin "poliittista kauppaa". - Anonyymi
Uskotko demokratiaan?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 854022
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353071Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä992263Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312038Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian271811- 311790
Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell701790Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271557Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91517- 281501