Ihmisen tarkin aisti on kuulo

Ihmisen tarkin aisti on kuulo
Kuuleminen on hyvin monimutkainen tapahtumasarja. Siinä ympäristön värähtely muutetaan äänihavainnoiksi. Kuuloa tarvitaan myös puhumisen säätelyyn.
Jeesus, jonka ääntä toivottavasti kuulet Raamattua lukiessasi ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, on tehnyt kuulemisen ja puhumisen mahdolliseksi useilla nerokkailla toiminnallisilla ja rakenteellisilla ratkaisuilla.
Värähtely täytyy ensin vastaanottaa. Sen välittämä tieto on sitten kuljetettava sisäkorvaan, missä selvitetään värähtelyjen taajuudet, jonka jälkeen tieto tulkitaan aivokuorella.
Sisäkorva on avainasemassa
Sisäkorvan kuuloelimessä, simpukassa, on tuhansia ääniä aistivia hiussoluja. Simpukka muistuttaa kierteelle väännettyä, kolme käytävää käsittävää putkistoa. Se aistii parhaiten puhetaajuutta. Kun kuuntelet orkesteria, voit samanaikaisesti nauttia sekä koko kappaleesta että keskittää kuulemisen jollekin soittimelle.
Simpukka on rakenteeltaan tavattoman monimutkainen. Se "koodaa" sisäkorvan nesteen värähtelyn "sähköiseksi viestiksi". Sähköinen viesti "dekoodataan" aivoissa ääninä. Tämä tapahtuu miljoonien aivosolujen muodostamissa aivokuoren solupilareissa.
Simpukassa oleva Cortin elin koostuu aistivista hiussoluista ja monen tyyppisistä tukisoluista. Hiussolut muuttavat tärykalvon värähtelystä peräisin olevan mekaanisen energian sähkökemialliseksi energiaksi. Tämä saa aikaan aistivien vastaanottorakenteiden reagoimisen.
Cortin elin sijaitsee ohuesta sidekudoksesta muodostuvan tyvilevyn päällä, joka on luisen kierteisenkanavan ja ligamentista koostuvan kierteiskanavan välissä. Tyvilevy on soikean ikkunan lähellä ohut ja jäykkä mutta muuttuu myöhemmin paksuksi ja löysäksi.
Hiussolut jaetaan sisempiin ja ulompiin soluihin, joita tukevat sisä- ja ulkofalangeaalisolut sekä sisätunnelin muodostavat sisä- ja ulkopilarisolut. Sisemmät hiussolut sijaitsevat yhdessä rivissä limbus laminae spiraliksen ja katekalvon muodostamassa tilassa aistien nesteisen endolymfan liikettä. Uloimpien hiussolujen karvat ovat työntyneet katekalvon sisälle aistien katekalvon liikkeitä ja muodostavat kolmesta neljään riviä. Läppämäinen glykosaminoglykaaneista muodostunut katekalvo on kiinnittynyt limbus laminae spiralikseen. Katso kuva osoitteesta: Cortin elin Kuvan katsomisen jälkeen on hyvä aivan itse pohtia; onko Cortin elin (https://luominen.fi/ohjaa_muualle/dUXasGdE), joka on ehkä maailman hienoin tämän kokoluokan instrumentti, luonnonvalinnan kokoama rakenteista, jotka sattumanvaraiset mutaatiot olisivat tuottaneet "noppaa heittämällä"? Kaikki eivät kuitenkaan halua antaa Jumalalle kunniaa: ”Kuulemalla kuulkaa, älkääkä ymmärtäkö ja näkemällä nähkää, älkääkä käsittäkö”, toteaa Jeesus (Matt.13:14).
Nerokas tärykalvo
Paras tapa aistia ympäristön värähtelyä on kalvo. Sen täytyy olla joustava ja ilman paineen täytyy olla sama kalvon molemmin puolin. Tärykalvo on kuitenkin ilmatiivis. Sen toisella puolella vallitsee ympäristön ilmanpaine ja toisella puolella välikorvan ilmanpaine. Jos kiipeämme vuoren huipulle tai menemme junassa tunneliin, ilman painetta pitää säätää.
Tämä ongelma on ratkaistu välikorvasta nenäonteloon kulkevan ilmastointikanavan avulla. Se tasaa paineen. Kanava ei kuitenkaan voi olla avoinna jatkuvasti, sillä siitä seuraisi kaksivaiheinen värähtelyn vastaanotto, joka haittaisi kuulemista. Niinpä kanava pitää sulkea ja vain aika ajoin avata. Tämä toteutuu kun nielaistaan, jolloin kurkunpää samalla sulkeutuu.
Tässä vaiheessa evolutionistit protestoivat ja moittivat järjestelmää ”huonosti suunnitelluksi”, mikä heidän mielestään osoittaisi, että ”Jumalaa ei ole”. Miksi älykäs suunnittelija olisi rakentanut risteytyvän ruoka- ja henkitorven, mistä seuraa tukehtumisen vaara jos puhuu syödessä? Risteäminen on kuitenkin välttämätöntä, sillä suuontelolla on muutakin käyttöä syömisen ohella. Sitä tarvitaan sanojen muodostamiseen kurkunpään kautta tulevista äänistä. Niellessä suljetaan myös yhteys nenäonteloon, tämä tarvitaan jotta sanat voidaan lausua selkeästi.
Konsonanteista M ja N värähtelevät nenäontelossa. Vokaaleista A, E, I, O, ja U suuontelossa ja niitä muodostetaan kielen avulla. Kielessä on 17 eri lihasta. Ihminen voi tuottaa ja ymmärtää 25-30 äännettä sekunnissa. Konsonantti ja vokaali tunnistetaan jo kun sitä on kuultu vain 0,005 sekunnin ajan.
Puhuminen on ainutlaatuinen noin 100 lihaksen käyttöjärjestelmä
Puhuttaessa käytetään yhden sekunnin aikana jopa 15 eri lihasta ja ne liikkuvat sekunnin aikana 225 kertaa. Lapset saavuttavat aikuisen puheen hallintataidon vasta noin 10 vuoden ikäisinä. Samalla ääni muuttuu "aikuisen ääneksi", kun kielen tyvi laskeutuu alas kurkkuun.
”Alkukantaista” kieltä ole olemassa
Ensimmäinen kieli ja puhe ”ilmestyi” noin 5000 vuotta sitten. Se oli aivan yhtä monimutkainen rakenteeltaan ja jopa rikkaampi sanastoltaan, kuin nykyiset ”tekstiviesti” –kielet. Kaikilla kielillä on sama perus-design. Kuudella konsonantilla ja viidellä vokaalilla voidaan tuottaa 27 000 kolmitavuista sanaa. Pystyihmine

20

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kuuloaisti lienee kaikista robustein aisti. Mietipä mistä energiamääristä puhutaan hajuaistissa tai kun katsot juuri ja juuri näkyvää tähteä 10.000 valovuoden päästä.

      • Mistä puhe, kieli ja kuulo ovat kotoisin?
        Miten evolutionistit selittävät puhumisen ja kuulemisen ”kehittymisen”?
        YLE Tiede -palstalla todetaan (14.4.2013): ”Etiopialaisapinan huultenmaiskuttelu voi valottaa ihmiskielen kehityksen alkuhämärää." Entä kuulo: ”Varhaiset nelijalkaiset ryömivät maalle noin 375 miljoonaa vuotta sitten, mutta korvat niille kehittyivät vasta 100 miljoonaa vuotta myöhemmin. Sitä ennen ne kuuntelivat keuhkoillaan". (HS tiede 6.2.2015)
        Vahvistaako kokemusperäinen tutkimus, että näin on tapahtunut, vai onko kyseessä pelkkä tarinointi? Ylimalkaisten väitteiden asemesta on parempi tehdä johtopäätökset sekä koko järjestelmää että sen yksityiskohtia tarkastelemalla. Kokonaisuus ei toimi moitteettomasti ilman nerokkaasti suunniteltuja yksityiskohtia.
        Miten esimerkiksi välikorvasta nenäonteloon kulkeva ilmastointikanava pidetään suljettuna sanoja muodostettaessa ja miten se saadaan auki nielaistaessa? Ratkaisu piilee kanavan muotoilussa. Siinä on eräänlainen jänteinen venttiili ja seinämä, se muistuttaa tynnyriä josta on pieni aukko sisäkorvaan.
        Kaksi lihasta suorittaa puhumisen/nielaisun toiminnallisen eriytymisen. Kanava aukeaa vain 0,04 sekunniksi, mutta se riittää tasaamaan ilman paineen tärykalvon molemmin puolin. Sama lihas, joka avaa kanavan, on yhteydessä tärykalvoa pingottavaan lihakseen ja niillä on sama hermo.
        Tämä lihas ’lukitsee’ kuuloluista vasaran ja näin estää sitä liikkumasta nielaistaessa. Tämän huomaa kun musiikkia kuunnellessa nielaisee. Nämä erittäin monimutkaiset rakenteelliset ja toiminnalliset ratkaisut edellyttävät Älykästä suunnittelua ja nerokkaita teknisiä ratkaisuja. Evolutionistit väittävät, että kuuloluista kaksi olisivat vaeltaneet nykyiselle paikalleen matelijamaisen ”esi-isämme” leukaluusta. Miten ’välivaiheet’ olisivat mahtaneet toimia tai syöminen sujunut "evoluutiopolkua" pitkin mentäessä ja mikä oli kunkin vaiheen "valintaetu"? Vai onko kyseessä pelkkä tarinointi?
        Kuuloluut välittävät tiedon sisäkorvan nesteeseen
        Siellä Cortin elin aistii jopa senttimetrin miljardisosan taajuisen värähtelyn (vastaa muutaman atomin kokoa). Tämä avaa ionikanavia ja välittäjäaineita lähetetään ”sähköisesti” eteenpäin. Määrätyt taajuudet vaikuttavat määrättyihin soluihin, mikä mahdollistaa äänimaiseman tulkinnan.
        Mielenkiintoista on, että tärykalvon läpimitta on 17 kertaa soikeaan ikkunaan kiinnittyvää jalustinta suurempi. Tässä tieto siirretään ilman värähtelystä nesteen värähtelyyn, joka onnistuu vain tällä muuntokertoimella. Mielenkiintoista on, että kuuloluut eivät kasva muiden luiden tavoin.


      • Järjestelmään on asennettu myös suojarefleksi
        Meillä on "tehdasasennetut kuulosuojaimet"! Jos kova ääni välittyy aivoihin, se aiheuttaa 0,004 sekunnissa refleksin, joka kiristää kuuloluiden lihakset ja estää aistinjärjestelmän vaurioitumista. Tällä voidaan myös vähentää matalien äänten aiheuttamaa haittaa keskusteltaessa. Tämä ilmiö vähentää myös oman puheen itselle aiheuttamaa häiriötä. Siksi oma puheesi ei haittaa luennon kuulemista samassa mitassa kuin naapurin puhe.
        Äänen voimakkuus arvioidaan kolmella tavalla. Kun värähtelyn laajuus suurenee, kuulosolut ärsyttävät hermopäätteitä tiuhempaan ja ärsyke myös leviää ympäröiviin soluihin. Uloimmat solut ärsyyntyvät vasta kun värähtely saavuttaa suuren voimakkuuden ja tämä tiedottaa aivoille, että ääni on voimakas. Lisätietoja kirjastani "The Image of God’ (Datakirjat).
        Korva pystyy havaitsemaan triljoonakertaisen äänienergian ja miljoonakertaisen Cortin elimen tyvilevyn liikkeen laajuuden. Korva kuitenkin tulkitsee eron äänen voimakkuudessa noin 10 000 -kertaiseksi. Näin asteikkoa tiivistetään suuresti kuulojärjestelmän mekanismien avulla. Tämä mahdollistaa hyvin laaja-alaisen äänenvoimakkuuden arvioinnin. Ilman tiivistämismekanismeja se ei olisi mahdollista. Kipua aiheuttavan äänen ja vaimeimman äänen ero energiassa on 1 suhde miljoonaan (10^12). Mikään ihmisen mittauslaite ei pysty samaan toteaa professori Werner Gitt kirjassaan "The Wonder of Man".
        Simpukassa hiussolut suorittavat toisenkin hämmästyttävän toimenpiteen. Ne eivät ainoastaan ”vastaanota” ääntä vaan luovat ja vahvistavat sitä. Kun hyvin vaimeaa ääntä pitää vahvistaa, simpukka muuttaa sähköisiä signaaleja takaisin mekaanisiksi. Tähän tarvitaan prestin –nimistä "valkuaisainemoottoria", joka synnyttää ylimääräistä liikettä, joka liittyy nestekalvon aaltoon. Ilman tällaista "aktiivista vahvistinta" hiljaisia ääniä ei kuultaisi.
        Korvanlehtien avulla saadaan selville äänen tulosuunta
        Vaakatasossa tämä selviää aikaerosta oikean ja vasemman korvan ärsytyksen välillä sekä ärsytyksen voimakkuuserosta. Tämän lisäksi on selvitettävä tuleeko ääni ylhäältä vai alhaalta. Korvanlehtien muoto muuttaa korvaan päätyvän värähtelyn laatua. Tuhansien sekunnin sadasosien erot riittävät äänen tulosuunnan määrittämiseen. Evolutionistien väite, että korvanliikuttajalihakset ovat surkastuma aikaisemmasta kehitysvaiheesta, perustuu tietämättömyyteen. Niiden liike pureskeltaessa auttaa irrottamaan korvavahaa. Lisäksi ne ylläpitävät korvanlehden verenkiertoa, sillä korvarustolla ei ole verenkiertoa. Lisäksi eräät ihmiset osaavat taitavastikin ”höristää korviaan”.
        Kuuleva korva on hyvä esimerkki ihmiskehossa havaittavasta nerokkaasta teknisestä ongelmanratkaisusta. Siinä jokainen yksityiskohta on välttämätön, jotta koko järjestelmä toimii. Sattumanvaraiset mutaatiot ja luonnonvalinta eivät pysty tämän kaltaiseen suunnitteluun toteaa professori Pierre Rabischong kirjassaan Le Programme Homme, s.203). Kaikki tieto korvien rakenteesta, alkionkehityksen aikaisesta kokoonpano- ja solujen erikoistumisjärjestyksestä sekä toiminnan bio-ohjelmista on koodattu yhden hedelmöityneen munasolun DNA:n tietovarastoon, mistä epigeneettinen käyttöjärjestelmä epäilemättä poimii sen.
        Kun mennään sukupolvesta seuraavaan ja munasolut kopioituvat, DNA:n tietovarastoon kertyy haitallisia, piileviä mutaatioita, joita valinta pysty poistamaan. Tämän vuoksi ihmiskunta kärsii peräti 30 000 sairaudesta ja lisää tulee kiihtyvällä nopeudella. Jokainen joka haluaa, voi helposti ymmärtää, että langenneessa maailmassa ei voi elää ”miljoonia vuosia” ja ”kehittää uusia innovaatioita”. Väitetty uusdarvinistinen evoluutio (sattumamutaatiot+valinta) on mekanismi, joka ei luo uutta vaan vie kohti varmaa sukupuuttoa.
        Antiikkisia "kehitystarinoita"
        Evolutionistit väittävät edelleen sinnikkäästi, että ihmisen alkion- ja sikiönkehityksen kuluessa käydään läpi koko evoluutiohistoria kävelemään innostuneesta kalasta lähtien ja he ovat näkevinään ihmisellä kidusten aihioita. Mielenkiintoista on, että lääkärit totesivat tämän väitteen perättömäksi jo 1920 -luvulla, mutta sitä esitellään edelleen monissa biologian oppikirjoissa evoluution todisteena. Myös Darwin piti tätä väärinkäsitystä parhaana todisteena teorialleen.
        Evolutionistit väittävät myös, että kaksi ihmisen kolmesta kuuloluusta olisivat kehittyneet matelijoiden leukaluista, jotka olisivat vähitellen vaeltaneet välikorvaan. Tähän näkemykseen liittyvät ongelmat on kuvattu tohtori Reinhard Junkerin ja professori Siegfried Schererin kirkassa "Evoluutio kriittinen analyysi" (Datakirjat).
        Raamatussa todetaan terävästi:
        ”Ymmärtäkää, te kansan järjettömät, ja te tomppelit – milloin te tulette järkiinne? Joka on korvan istuttanut, hänkö ei kuulisi?” (Ps.94:8-9)



      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        💋 ­­­N­y­m­f­o­­m­a­­­a­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18210323

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞


    • Anonyymi

      Tarinan opetus: aistit ovat fyysisiä. Ei siis ole "sielua", joka mitenkään pystyisi aistimaan ympäristöään. Se ei siis tietäisi onko se taivaassa vai helvetissä vai jossain sillä välillä koska se olisi vankina omassa umpiossaan.

    • Anonyymi

      Miten vertailet esimerkiksi kuuloaistin ja näköaistin tarkkuutta?

      Väite ensimmäisen puhekielen ilmestymisestä n. 5000 vuotta sitten, on pelkkää satuilua. Kun Homo sapiens sapiens tuli Afrikasta Eurooppaan sillä oli jo puhekieli. FOXP2 geeni oli nykyisellään ja kurkunpää täysin vamis puheäänen muodostamiseen. Siitä on n. 60 000 vuotta aikaa. Todennäköisesti puhetaito on kehittynyt ainakin jo 130 000 vuotta sitten.

      • Tähän voisi tämä epigenetiikan erikoisasiantuntia vääntää jonkin hullunkurisen saarnan. Rot, selitystä kehiin.


    • Anonyymi

      Mitä puhuit?, mul on toises korvas -60dsp. voitko toistaa...

    • Anonyymi

      Herramme kiesus tärykalvolainen

    • Anonyymi

      Mitä tekemistä Jumalalla on ihmisen kuuloaistin kanssa? Ei jumalat selitä tässäkään asiassa mitään. Tällainen ajattelu on todella lapsellisen primitiivistä. Jos haluamme välttää sanaa hölynpöly...

      Kuulo on ihan luonnollinen asia, monilla eläimillä on vielä parempi kuulo kuin ihmisellä.

    • Anonyymi

      Mistäs Arska kopsasit tekstin? Luominen-lehdestäkö? Ymmärsitkö edes itse, mitä siinä puhuttiin? Osaatko kertoa omin sanoin, mistä tässä on kyse?

    • Anonyymi

      Millä perusteella?

    • Anonyymi

      Kretuliini-Artsin tarkin aisti on luulo.

      • Anonyymi

        No tämä oli loistava tiivistys!


    • Anonyymi

      Näköaistin kautta saatu infoprmaatio on moninkertainen kuuloaistiin verrattuna.

      Esimerkki tekniikasta.
      Kun Hifi soitin toisti 20 - 20 000 Hz:n taajuusalueen, se oli enemmän kuin mitä suurin osa ihmisistä kykeni kuulemaan.
      TV:n videosignaalin kaistaleveys oli 5 MHz, eli 250 kertainen kuuloaistin vaatimaan kaistaan.

      Millä perusteella kuuloaisti on herkin?

      • Anonyymi

        Tätä voi mitata myös datan määrällä. Jos tekee hifi-äänityksen ympäristöstään ja toisaalta 4K-tarkkuudella videon näkemästään, niin videotiedosto (ilman ääntäkin) on kertoluokkaa suurempi kuin pelkkä audio.


    • Anonyymi

      Tärkein on tunne oman sielun !

      • Anonyymi

        Uskovalle oma napa on kaikki. Sieltä löytyy Jeesus, totuus ja kaikki tärkeä.


    • Anonyymi

      Ainakin salarunkkarin kuulo on herkistynyt äärimmilleen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      451
      2229
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      225
      1991
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1562
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1531
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1303
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1301
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      148
      1267
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      49
      1170
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      65
      1060
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1044
    Aihe