Kapitalismin kriisi on koko sivilisaation käännekohta

Anonyymi-ap

”Ei voi olettaa ihmisten suostuvan tilanteeseen, jossa ei ole enää kunnon työpaikkoja eivätkä heidän kotitaloutensa suoriudu yhtä hyvin kuin aiemmin. Ihmiset eivät suostu vapaaehtoisesti työskentelemään prekaareissa työsuhteissa ruokalähetteinä tai Uber-kuskeina.”

Näin toteaa brasilialainen Lontoon King’s College -yliopiston poliittisen taloustieteen ja kansainvälisen kehityksen tutkimuksen professori Alfredo Saad-Filho. Hän on palkittu tutkija, joka on tehnyt YK:lle kymmeniä tutkimuksia kansainvälisen talousjärjestelmän sudenkuopista.

Hän on viimeaikaisesta kehityksestä huolissaan. ”Vaalitulokset ympäri Länsi-Eurooppaa ovat olleet hyvin huolestuttavia.”

Pääasiallisina syinä hän näkee uusliberalistisen kapitalismin näköalattomuuden ja perinteisten instituutioiden jähmettymisen. Erityisesti nuorten tulevaisuudennäkymät ovat heikentyneet.

”Ensimmäistä kertaa koko nykyisen kapitalismin 400-vuotisen historian aikana nuoremmat sukupolvet eivät enää tule yltämään vanhempiensa tulotasoon. Ennen vanhemmat saattoivat ajatella, että heidän uhrauksensa takaisi edes heidän lapsilleen paremman tulevaisuuden.”

Tästä seuraa koko talousjärjestelmälle musertava uskottavuuskriisi, Saad-Filho sanoo. Poliittista kontrollia lisätään, jotta ihmiset saadaan pidettyä aisoissa. Samalla autoritaarisuus eri muodoissaan kehittyy.

Demokraattinen järjestelmä, poliittiset puolueet, ammattiyhdistysliikkeet ja järjestöt perustuvat Saad-Filhon mukaan tulotasoon, työpaikkoihin ja teollisuuteen, joita uusliberalistinen talousjärjestelmä ei enää kykene tuottamaan. Koko järjestelmä on vaakalaudalla, kun poliittiset kanavat ilmaista pettymystä kutistuvat.

”Olemme risteyskohdassa. Näköpiirissä on huolestuttavia merkkejä uusfasismin kehittymisestä. Tyytymättömät massat kerääntyvät suurten johtajien ympärille. Viholliskuvia rakennetaan niin sisäisiin kuin ulkoisiin tarkoituksiin.”

Saad-Filho ei tarkoita perinteistä Länsi-Euroopassa 1920- ja 1930-luvuilla syntynyttä fasismia, jossa aseistautuneet joukot marssivat kaduilla univormut päällä. Kun ihmiset menettävät poliittisen toimijuutensa ja mahdollisuudet ilmaista tyytymättömyyttä perinteisten poliittisten kanavien kautta, johtajia alkaa ilmestyä kuin tyhjästä.

”Johtajat voivat olla televisiosta tuttuja koomikkoja tai julkkiksia, jotka sitten lupaavat ratkaista kaikki ongelmat”, Saad-Filho sanoo ja luettelee esimerkkejä: Narenda Modi Intiassa, Recep Tayyip Erdoğan Turkissa, Jair Bolsonaro Brasiliassa, Donald Trump Yhdysvalloissa.

7

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Argentiina on surullinen tapaus. Maan työväenluokka on historiallisesti ollut hyvin mobilisoitunut ja organisoitunut. Sen yhtenäisyyttä on koeteltu 1960-luvun sotilasvallankaappauksista aina viime vuosien radikaaleihin uusliberalistisiin uudistuksiin. Nyt presidentiksi valittu Javier Milei on viimeisin reinkarnaatio vastarinnan murtamiseksi.”

      Mikä ihmeen uusliberalismi
      Saad-Filho liittää talouskriittiseen analyysiinsä uusliberalismin käsitteen. Oikeistossa termiä on kritisoitu. Onko se silti hyvä käsite kuvaamaan tämän päivän globaalia talousjärjestelmää?

      Saad-Filho tunnistaa käsitteen herättämän keskustelun: ”On totta, että käsite on herättänyt valtavasti keskustelua yhteiskuntatieteissä, politiikassa ja mediassa. Se määritellään monella eri tavalla, ja yksi paradoksi on se, ettei kukaan määrittele itseään uusliberalistiksi.”

      Hän kuitenkin painottaa käsitteen merkitystä kritiikin välineenä.

      ”Se auttaa tekemään selkoa monista elämän eri puolista. Sen kasvot ovat näyttämö, globaalin kapitalismin olemassaolon muoto sellaisena kuin me sen nyt koemme. Se on ollut kapitalismin hallitseva muoto useimmissa maissa 1980-luvulta lähtien. Uusliberalismi on poliittisia käytäntöjä, kuten hyvinvointivaltion yksityistämistä ja vihamielisyyttä ammattiliittoja tai kaikenlaista kollektiivisen järjestäytymisen muotoja kohtaan.”

      Tämä kuvaus tuntuu sopivan myös Suomen poliittiseen tilanteeseen, jos katsotaan viime aikaisten poliittisten lakkojen kirvoittamia ulostuloja.

      ”Uusliberalismi on hyvin systemaattista. Se koskettaa sosiaalista elämää ja vaikuttaa samalla myös poliittisen talouden osa-alueisiin. Ymmärrys ihmisten taloudellisesta kansalaisuudesta on muuttunut rajallisemmaksi hyvinvointivaltioiden purkamisen ja regressiivisen verotuksen, jossa suuremmista tuloista maksetaan vähemmän veroja, seurauksena. Samalla tuloerot ovat kasvaneet.”

      Saad-Filhon mukaan uusliberalismia voi tarkastella myös luokkasodan näkökulmasta, jossa etuoikeutetut rikkaat lietsovat vihaa köyhiä vastaan saavuttaakseen lisää etuoikeuksia.

      ”Voimme havaita ennennäkemättömän epätasa-arvon kehittymisen maailmassa viime vuosisadan aikana.”

      Jokapäiväisessä elämässämme uusliberalismi näkyy finanssipolitiikan arkipäiväistymisenä. Kyse ei ole vain finanssitalouden käsitteiden leviämisestä kaikille elämänalueille, vaan myös finanssilogiikan leviämisestä ajattelutapaamme.

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        🍒 ­­N­y­m­­f­­­o­m­­­a­­a­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Näinhän se on. Kapitalismi syntyi Feodalismin pohjalta, Maan Omistajista tuli Teollistumisen myötä Tehtaanomistajia. Työläisille oli alettava maksamaan palkkaa.

      Nyt se aika alkaa olla ohi, Tietotekniikka syrjäyttää työntekijät. Samalla kulutuskysyntä hiipuu.

      Edessä on joko paluu uuteen Feodalismiin, työläisistä tulee orjia, tai sitten syntyy Väkivallan aikakausi, jonka aikana infrastruktuurit tuhotaan ja väestö pienenee, jolloin kapitalismi jälleen viriää.

      Lähitulevaisuus on kuitenkin suurelle osalle tavantallaajista kiristyvän toimeentulon aikaa.

      Historiaa silmäilleet tietävät, että viimeisen 150 vuoden kaltaiset "kultaiset ajat" ovat olleet ihmiskunnan historiassa todella lyhyitä hetkiä.

      • Anonyymi

        Kuriositeettina voi huomioida, parhaillaan ollaan aika lähellä George Orwellin "1984" maailmantilannetta. Aika osuvasti arvioitu heti WW2: jälkeen, liki 80 vuotta sitten.


    • Anonyymi

      ”Kun mietimme, lähdemmekö opiskelemaan, joudumme ensin laskemaan, onko opiskelu ylipäätään kannattavaa. Aiemmin opiskelupäätökseen vaikuttivat pikemminkin kutsumus, uteliaisuus, arvomaailma ja päättäväisyys.”

      Uusi maailmanjärjestys

      Elämme Saad-Filhon mukaan globaalin talousjärjestelmän perustavanlaatuisen kriisin aikakautta. Yhdysvaltain talous romahti vuoden 2008 finanssikriisissä, eikä maa ole toipunut siitä. Myös muissa OECD-maissa bruttokansantuotteen kasvuluvut ovat olleet sittemmin aiempaa alhaisempia. Yhdysvallat on menettämässä valta-asemaansa nouseville talousmahdeille Aasiassa, ja globaalista etelästä on tullut itsenäisempi.

      Syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001 merkitsivät käännekohtaa, jolloin Yhdysvallat siirtyi Saad-Filhon mukaan selkeämmin sortavaan politiikkaan maan sisällä ja aggressiivisiin toimenpiteisiin merten takana. Finanssikriisi ja noin 2,4 triljoonaa dollaria maksaneet sodat osoittivat Yhdysvaltojen ja koko globaalin talousjärjestelmän rahoituksen kehittymisen rajat.

      Elämme taloudellisen pysähtyneisyyden aikakautta, jota koronapandemia syvensi entisestään. Järjestelmä on pohjimmiltaan rikki. Olemme käännekohdassa.

      ”Mutta meillä on myös toivoa, ja sitä pitääkin olla. Uudenlaisia vastarinnan muotoja on kehittymässä, ja ne antavat mahdollisuuden nousta kriisistä demokraattisesti. Kysymys kuuluu, kuinka paljon meillä on aikaa. Ilmastokriisi asettaa aikarajan pyrkimyksillemme, ja sen hoidossa olemme nyt epäonnistumassa. Tilanne voi johtaa katastrofiin, jollaista sivilisaatiomme ei ole aiemmin kokenut.”

    • Anonyymi

      Kyllä ihmiskunta on ennenkin kokenut katastrofeja, ja aina niistä on lisääntymiskelpoinen siemen uudelle populaatiolle syntynyt. Mutta peruspiirre on aina ollut, että suuri osa populaatiosta menehtyy ja vain onnekkaimmat tai fiksuimmat selviävät.
      Suuri osa ihmiskunnan katastrofeista on itseaiheutettuja väestön johtajien väkivaltaisuuden ja ahneuden, ts. sotimisen seurauksena.

      • Anonyymi

        "uusliberalismia voi tarkastella myös luokkasodan näkökulmasta, jossa etuoikeutetut rikkaat lietsovat vihaa köyhiä vastaan saavuttaakseen lisää etuoikeuksia"

        Ahneus ajaa ihmiset sotaan ja lopuksi jotkut pääsevät hengestään.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6510
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2624
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2200
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1876
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1447
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe