1400-luvulla Dneprin alueen asuttivat vapaat ihmiset, joista jonkin ajan kuluttua syntyi erillinen ryhmä - Zaporižžjan kasakat. Tämä uusi ryhmä koostui kulkureista, karanneista talonpojista ja paimentolaisista. Vähitellen he hallitsivat aluetta, joka nimettiin Zaporižžjaksi eli "Dneprin koskien takana olevaksi". 1500-luvulle asti Zaporižžjan kasakoilla ei ollut omaa vakiintunutta järjestystä, he kielsivät muiden valtioiden lait ja elivät itsenäistä, itsenäistä, täysin paimentolaista elämää. Paljon myöhemmin muodostettiin sivistynyt armeija, ja kasakoilla oli sotilaskeskus, jota kutsuttiin Zaporižžjan Sitšiksi.
Zaporižžjan kasakkojen synty
Historioitsija I.M. Kamaninin esittämän version mukaan Zaporižžjan alueella eli ihmisryhmä, joka jatkuvasti puolusti itseään muiden kansojen, erityisesti turkkilaisten ja Krimin tataarien, hyökkäyksiltä. Heidän piti muodostaa armeija, rakentaa puolustus ja valita viranomaiset. Ja vuonna 1572 Puolan kuningas hyväksyi kasakat palvelukseensa ja heidät rekisteröitiin Zaporižžjan armeijaksi. Näin Zaporižžjan setši tunnustettiin virallisesti.
Zaporižžjan kasakkojen elämä ja luonne
Ensimmäiset kasakat elivät nomadista elämäntapaa. Tarvittaessa he jättivät kotinsa ja rakensivat sitten uusia toiseen paikkaan. Vasta paljon myöhemmin alkoi ilmestyä puusta ja oljesta tehtyjä saviseinäisiä kasarmeja. Lähes kaikki hyväksyttiin Zaporižžjan setšiin.
Aivan ensimmäiset zaporižžjalaiset kasakat elivät ryöstöillä ja ryöstöretkeillä naapurikyliin. He ansaitsivat elantonsa metsästämällä ja kalastamalla eivätkä harjoittaneet maanviljelyä. Myöhemmin kasakkoja alettiin pitää ryöstäjien sijaan sotureina, jotka tekivät menestyksekkäitä sotaretkiä. He olivat rohkeita, urheita ja noudattivat tiukkaa kuria taistelun alkaessa.
Taideteoksissa osoitetaan, että eläessään ankaraa sotilaselämää, puolustaen itseään ja myöhemmin muita valtioita, zaporižžjalaiset kasakat eivät pelänneet vaaroja, ja elämänsä epäviehättävyydestä huolimatta he suhtautuivat kaikkeen huumorilla, osasivat vitsailla ja pitää hauskaa, löytäen hauskoja hetkiä kaikesta. Kasakoilla oli vahva toveruuden henki, he yrittivät olla perustamatta perhettä ja olivat valmiita taistelemaan toistensa puolesta loppuun asti.
Zaporižžjalaisten kasakkojen sukunimet
Tutkija V. Sorokopud huomauttaa, että zaporižžjalaisen sitsien sääntöjen mukaan kaikkien tulokkaiden oli jätettävä nimensä ja astuttava kasakkamaailmaan lempinimellä, joka parhaiten kuvaisi heitä. Näin Zaporizzjan sichissä syntyi hyvin hauskoja ja monimutkaisia lempinimiä, jotka syntyivät kasakkojen iloisen luonteen vuoksi: Movbygora, Tuponig, Pokamist, Tonkoglas, Taksobi, Tsaari, Saltan, Vizier, Poedynybik jne. Ne heijastivat kasakkojen luonnetta, tapoja ja elämäntapaa. Esimerkiksi yleisiä olivat nimet, jotka osoittivat, millaista käsityötä tai kauppaa kasakka harjoitti, millaista sotilaallista tai muuta toimintaa hän harjoitti, mitä soittimia hän soitti: Gurtovoy, Degtyar, Kantor, Kramar, Kupchin, Porohnnya, Salovar, Sklyar, Skrypka, Stadnyuk, Stelmakh, Storozhenko, Trubach jne.
Ulkonäkö, luonteenpiirteet ja käyttäytyminen muodostivat useimmiten perustan zaporizzjalaisen kasakan uudelle sukunimelle, ja usein etsittiin kiusoittelevimpia määritelmiä henkilön tarkkaan luonnehtimiseen: Boroda, Bystritsky, Garkusha, Golovaty, Golovko, Gorbonis, Zubenko, Kosach, Kuchera, Legkostup, Nosenko, Ostroukh, Pysanka, Pobegaylo, Cherevaty jne.
Zaporizzialaiset antoivat tovereilleen myös ironisia sukunimiä, jotka ilmaisivat täysin päinvastaisen piirteen, joka ei ollut uusien sukunimien omistajalle luontainen. "Maly" oli kookas mies ja "Makhina" oli hyvin pienikokoinen kasakka.
Jos kasakka, jolle piti antaa uusi sukunimi, muistutti kasviston tai eläimistön edustajaa, hänelle annettiin lempinimi, kuten: Golub, Dunchuk, Kulik, Loza, Orlik, Sivokon, Sinitsa, Sobol, Taranets, Tšaika, Špak jne.
He eivät unohtaneet säätä, vuodenaikoja, viikonpäiviä ja kellonaikoja, kun esimerkiksi uusi henkilö liittyi Zaporizzjan kasakkojen riveihin. Näin syntyivät sukunimet Vecherniy, Zima, Yasny jne. Myös vaatteet saattoivat toimia syynä uuden sukunimen - Zhupan tai Sorochka - muodostumiselle; ja ruoka - Varenukha, Kisel, Kulesh, Shcherba jne.
Monet zaporizzhilaiset sukunimet, jotka nykyään tuntuvat hauskoilta, koostuivat kahdesta osasta - käskymuotoisesta verbistä ja substantiivista: Zaderykhvist, Zhuyboroda, Lupybatko, Nezdiyminoha.
Monet aikalaisistamme kantavat edelleen vanhoja kasakkojen sukunimiä kaikesta niiden hauskuudesta huolimatta, koska ne säilyttävät muiston ja kunnioittavat heidän perheensä rikasta historiaa.
Zaporizzjan kasakat: millä sukunimillä voit tunnistaa heidän jälkeläisensä?
Anonyymi-ap
0
<50
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t553793- 332231
- 402104
Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin171721Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐401552Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?251492- 801447
- 1411186
Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..221143Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät901115