Minun ateismini

Laittakaas tänne perusteluita sille, miksi ette usko jumaluuksiin, ja millä mielestänne sitä voi järkeistää. Mun uskonnottomuuden tunnustus on pitkä ja tylsä.
------------------------------------------

Välineellinen ehdollistuminen..kun luin siitä ekan kerran, kysyin opettajalta: "Eikö tällä vois perustella kaikkien uskontojen synty maailmassa?" Sitten esitin nopean ja raa'an teorian, ja psykologian ope hiljeni. Käski sitten kysyä uskonnon opelta, joka taas ei halunnu vastata.

"Väline-ehdollistuminen:
Tämä ilmiö perustuu ns. vahvistamisperiaatteeseen:palkinnolla vahvistetun reaktion esiintyminen lisääntyy, kun taas palkitsematta jätetyn tai rangaistun reaktion vähenee. Skinnerin mukaan siis käyttäytymisen seuraukset määräävät siis sen, millä tavalla ihminen tai eläin jatkossa käyttäytyy"

Tässä vaiheessa en vielä mitään sen kummempaa miettinyt. Mutta..

"Tutkiessaan kyyhkysten oppimista Skinner havaitsi niillä 'taikauskoista käyttäytymistä'
:yksi lintu räpisteli siipiään häkin keskiosassa, toinen nokki häkin nurkkaa, kolmas raaputti jalallaan lattiaa. Nämä oudot reaktiot lisääntyivät lintujen ollessa nälkäisiä. Ilmeisesti linnut olivat reagoineet tällä tavalla ennen edellistä ruokintaa: toistamalla samaa reaktiota ne pyrkivät saamaan ruokaa uudestaan. Skinner kutsui tätä vahvistamisoppimiseksi, mutta koska reaktio on tässä väline palkkion saamiseksi, tätä alettiin kutsua väline-ehdollistumiseksi"

Tuon jälkeen koin ensimmäisen teologisen ahaa-elämykseni lukiossa: vihdoin ymmärsin, vihdoin osasin perustella ateismini, ja vihdoin voin alkaa tutkimaan ihmisten uskomista.

Nimittäin mulle tuossa luki:
Oletetaan, että ihmisten uskonnot alkoivat kehittyä jo hyvin varhain. Alussa ihmisten älykkyys ei ollut kovin korkea (vrt. kyyhkyt). Jossain vaiheessa, kenties nälkävuosina, jokin heimo tai heimonjäsen saattoi rakentaa jonkin toteemin, tai muun reliikin. Sitten kylä saikin suuren sadon/saaliin/vettä kuiville alueille/voitti vihollisen...
Väline-ehdollistuminen astuu kuvioon. Nämä alkukantaiset ihmiset olettivat, että toteemi (tai joku muu symboli) oli menestyksen takana.

Sitten alkoi käydä niin, ettei saalista/satoa/vettä/voittoja tullutkaan aina. Alettiin uskomaan, että toteemi edustaa jotain suurempaa voimaa. Ehkä tämä suurempi voima on vihainen? Ehkä se pitää tyynnyttää? Sitten ne alko muisteleen, että mitä ne teki sen jälkeen kun ne oli saanu sen toteemin valmiiksi. Aivan, vuodattanu eläinten verta. (Uhrausperiaate katosi kristunuskosta hyvin myöhään)

Joskus tämäkään ei sitten auttanut, ja alettiin uskoa, että on olemassa vastustava voima. Tai voimia. Myös hyviä voimia saattaa olla useampia. Niihin saattoi saada myös yhteyden. (rukoilu, mietiskely)

Vähitellen kehittyi animistisia uskontoja, jotka kehittyivät hitaasti. Maanviljelyyn mennessä oli jo keksitty sääntöjä ja normeja, ja papisto alkoi syntyä. Zarahustralaisuus muuttui juutalaisuudeksi ja se kristinuskoksi.

Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tuo teoria kumotaan. Psykologian opettaja (tuntematon koulutus) tai teologian maisteri (opettaa uskontoa, filosofiaa ja elämänkatsomusta), ei sitä osannut. Mulla on myös paljon laajempi teoria, jolla voin perustella uskontojen säilymisen, mutta se lienee toisen topikin juttu.




Eli: Jumala EI ole pelkkää politiikkaa ja mielikuvitusta. Se on osaksi
Lainaus käyttäjältä: Zacharia - 17.02.2005, 09:13
..... Uskontoa ei ole mielestäni tarkoitettu uskottavaksi. Se on parhaimmillaan henkisesti heikoille, jotka tarvitsevat ulkoista sitoutumista, kuten toi Mari sano "-- joku itseä suurempi.."

Uskonnolliset kokemukset voidaan osittain jo selittää fysiologisilla ilmiöillä. Ihmisten reuna-aivokuoret tuottaa tietyssä tilanteessa sellaisen tunteen, että joko kokee jonkun selittämättömän läheisyyden, tai alkaa kuulla "jumalan sanaa". Syy tähän on magneettinen kenttä, jollaisia ilmenee erilaisissa paikoissa, etenkin sähköisten esineiden lähellä.

Tämä lienee evoluutiossa syntynyt virhe. Toisilla ihmisillä on suurempi herkkyys saada tuollainen kokemus, erityisesti epiletpiikkaan taipuvaisilla.

Tätä on testattukin. Ei voitu kiistatta osoittaa, että uskonnollista kokemusta saataisiin herätettyä die-hard ateistissa. Syynä saattaa olla yksittäisen henkilön suurempi vastustuskyky. Vastaavasti aina sitä ei saatu edes uskovalle. Mutta moni kertoi ahdistuneensa yllättäen, ja tunteneen, että joku on [muuten tyhjässä] huoneessa hänen takanaan, yllään jne.

Kirkko sano tähän, että "n0 s0u? V0ihan tu0 tark0tt44 sitä, että m3illä on niinq jum4l4n antenn1 päässä XD" Eli että tuo ominaisuus vain olisi Jumalan routti ilmottaa itsensä.
Ja mehän kaikki tiedämme, että siihen kirkon versioon kannattaa uskoa.

Kärjistäen mun mielipide: Uskonto on psyykkistä ja neurologista heikkoutta.
LUE http://www.yle.fi/teema/tiede/prismastudio/arkisto2004/prismastudio51.shtml

Mutta se on myös sitä, että
Lainaus käyttäjältä: Zacharia - 15.04.2005, 14:04

"Siksipä vastaus kysymykseen 'miksi' lienee 'Koska en halua myöntää haavoittuvaisuuttani, merkityksettömyyttäni ja elämäni sattumuksenomaisuutta.'"

Raamattu, Koraani ja kaikki muutkin selviä ohjeita antavat kirjoitukset asettavat yksinkertaisia rajoja yksinkertaismielisille; nille, jotka tarvii kaikelle perustelun.

Kaikki ei ole pahaa. Mutta uskonnot heräs väärällä jalalla. Kun maanviljely keksittiin, ja alkoi ilmetä pysyvää asutusta, papisto syntyi, aivan turhaan. Turhaan siksi, että ihmisiä hallittiin valheilla ja pelotteilla.

Hyötyä siitä tietenkin oli. Ihmiset oli helpompi saada tottelemaan "jumalansanaa" kuin kuningas iso X:n sanaa.

Keskiajalla kirkosta olikin sitte haittaa oikein kunnolla...ei ole vaikeaa todistaa, että nykyiset terroristi-sodat juontavat juurensa turhasta ristiretkestä lähi-itään. Voiskin sanoa,että kirkko on vastuussa kaikesta, mitä tapahtui WTC:ä alkaen. Jihad on kosto länsimaille, kirkolle.

Hyötyä uskonnoista on ollut kulttuurin kannalta. Joskin se on myös sitä hävittänyt...
Koululaitosta kirkko ja kirkot on aina rakentanu ja ylläpitäny. Ties missä meki oltas ilman uskonpuhdistuksia,

Kysymys Jumalasta on sinänsä tarpeeton. Kaikki käyttää sitä/niitä oman näkemyksensä mukaisesti.

Mua ei edes kiinnosta, mihin ihmiset uskoo, vaan miksi ne uskoo. Mikä on se ydinperustelu.

28

2042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kati M.

      Sä oot tosiaan miettiny näitä asioita perin pohjin. Sait mut sanattomaksi.

      • Mikimalek

        tuo avausviesti on minustakin.

        Ihmisellä on tapana nähdä ihmismäisyyttä kaikkialla ja siksi kuullakin on "kasvot". Ihminen myös yrittää tarkoituksellakin etsiä sitä ympäristöstään, ja ei aikaakaan kun mäntyä katselee, tuntuu että mänty katselee myös takaisin, ja kas, pian siinä meillä on männyn henki ja kohta metsäjumala ja suojumala... ja sitten näihin jumaliin täytyy tietysti suhtautua kuin muihin ihmismäisiin persooniin, eli ne voivat vihastua, niitä voi miellyttää, niihin voi pitää kontaktia, ja pian syntyykin kokonainen rituaalijärjestelmä niiden ympärille.

        Tällainen metsäuskonto kuulostaa nykyuskontojen edustajista varmasti järjettömältä, ja sitä se onkin, mutta suurin osa ihmisistä unohtaa, että uskonnoilla on yleisestikin jonkinlaiset samanlaiset juuret.


    • ewf

      En usko jumalaan, koska mielestäni se ei ole kuin taakka elämässä.

      Loppuen lopuksi siitä ei ole ihmiselle mitään hyötyä.

    • jartsa

      Lyhyt kaava menee näin:

      Minulla on ollut tilaisuus katsoa sekä elektronimikroskoopilla että kaukoputkella.

      Molemmissa tapauksessa kävi mielessä, että kuinka valtava määrä monimutkaisuutta, kuinka äärettömän paljon eri maailmoja. Kuinka säännöllisiä ja kauniita ne ovatkaan.

      Sen kaiken rinnalla joku jumala tuntuu sälittävän pieneltä ja tarpeettomalta.

      • Lörppö Mieli

        Ehkä käsität Jumalan hivenen suppeana, jos jo näetkin kauemmaksi :) Onko vika Jumalassa vai sen käsitteessä?


      • jartsa
        Lörppö Mieli kirjoitti:

        Ehkä käsität Jumalan hivenen suppeana, jos jo näetkin kauemmaksi :) Onko vika Jumalassa vai sen käsitteessä?

        En käsitä jumalaa suppeana enkä laajana. Mikä v....u teitä uskiksia vaivaa, kun jumala täytyy saada joka viestiin edes käsitteenä?

        Eikä kaukoputkella näe yhtään kauemmaksi kun paljain silminkään. Ainoastaan kauemmaksi menneeseen aikaan. Eikä sielläkään näy jumalaa.


    • mä vaan

      Sulla oli liikaa tekstiä, siksi on helpompi olla uskomatta kun raamatussakin on liikaa tekstiä. EI vaiskaan, kyllä ateismi on ihan järjellinen valinta. Sitä vaan heräs ja tajus, että pakanoita onkin uskovaiset. Tuonpuoleinen on ihan liian sairasta skeidaa, mihin ne kaikki kuolleetkin mahtuu vai palaako ne kaikki helvetin tules ja tuhka tulee tulivuorista ulos?

    • nocaps

      ..kognitiiviseksi uskontotieteeksi. Tai melkein, sen johtoajatus on, että uskonnollisuus selittyy aivoissa tapahtuvilla prosesseilla. Ateismin täydelliseksi perusteeksi se ei sinänsä, tieteellisessä mielessä, kelpaa koska se ei todista etteikö jumalaa olisi olemassa. Uskon itsekin, että aivojen rakenteilla on ratkaiseva osuus uskonnollisuuden syntymisessä - ovathan esim. eri mantereitten uskonnot hyvin samankaltaisia (mikä voidaan selittää vaikkapa juuri aivojen samankaltaisuudella), mutta ei se minusta ateistia tee. Vaikka selvittäisimmekin joskus tieteellisesti, mikä synnyttää uskonnon, kysymys itse jumalasta olisi silti avoin.

      terv. agnostikko

    • akk.

      Kaikki,siis kaikki, ateistien keksimät Raamatun vastaiset väitteet joutuvat väistymään.

      Yksikään ateistien väitös ei elä pitkään.

      Mutta Raamatun sana on ja pysyy,aivan niinkuin Jeesus sanoi. Se toteutuu,ja se parantaa ja eheyttää ihmisten elämää,vaikka tiedekin väittäisi vastaan.

      • UskovainenNainen

        Samaa mieltä !

        Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Amen !


      • jaina
        UskovainenNainen kirjoitti:

        Samaa mieltä !

        Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Amen !

        Jo aikoinaan hra Aligheirille tuotti tunnontuskia tuomita klassiset kirjalliset ja sivistyneet ystävänsä helvettiin vain sen takia, että he olivat eläneet tuottoisan ja viisaan elämänsä hyvän aikaa ennen kuin jeesusteluvaa, väkivalta instituutiota, kirkkoa oli edes vielä roomalaisimperialistien haaveissakaan.

        "Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti."
        Jos, niin kuin väität, aika on jumallliselle olennolle epäoleellista peruskauraa (siis pelkkä ulottuvaisuus, jossa lillua kaikkialla yhtäaikaa) on mahdollista, että ao. uskonto kuitenkin alkaa teittynä aikana historiassa?


    • akk.

      Uskon sen tähden Jumalaan ja Hänen sanaansa,koska se parantaa ateismin tekemät vammat,ihmisten sieluista.

      En tiedä,voiko sen lyhyemmin sanoa?

      • nocaps

        Sivistynyt kristitty myöntää, että kristinuskon jotkin väitteet häviävät tieteen tuloksille. Uskossa elämisen ei tarvitse tarkoittaa totuuden kieltämistä, koska siihen tärkeimpään, eli Jumalaan, tiede ei kuitenkaan pysty ottamaan kantaa.


    • UskovainenNainen

      En minä ainakaan jaksa noin pitkiä tarinoita lukea tähän aikaan yöstä, joten hyvää yötä !

    • Hyvin mielenkiintoinen ajattelu. Mieleni tekee keskustella siitä.

      Ensinnäkin, syy, miksi tämä toteemi oltaisiin rakennettu. Itse keksin vain harvan perustelun, mutta tietenkin se saattaisi olla jokin sisuste, lahja tai taidonnäyte. Myöskin mahdollisuus on mielestäni pieni. Jumalkuviahan ollaan palvottu kautta aikain. Kaikkialla. Sen olisi siis pitänyt tapahtua yhteisessä alkukodissa(Ainakin sellaisella etäisyydellä, että ihmeestä voitiin kertoa lisää). Heiltä ei tietääkseni löytynyt aikaa eikä osaamista työstää jumalankuvaa itselleen. Myös syy työhän ryhtymiselle olisi arveluttavaa. Ehkä he löysivät jonkin asian(mielenkiintoisen oksan), ja toivat sen leirille, ja sitten luulivat sitä jumalaksi. Ja sitten sitä oltaisiin kopiotu useasti uuteen muotoon.


      "Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tuo teoria kumotaan" Teorian alkuolettamus perustuu sattumalle. Sattumaa on mahdoton kumota. Kuten myöskin perustella. Onko parempaa perustelua kuin sattuma, esim välttämättömyys? Itse kehitin yhden, katsotaan löydätkö itse saman.



      "Tämä lienee evoluutiossa syntynyt virhe. Toisilla ihmisillä on suurempi herkkyys saada tuollainen kokemus, erityisesti epiletpiikkaan taipuvaisilla."
      Mielestäni toisinpäin. Ei uskonnollisesti ajattelevat tulivat myöhemmin, virheenä, vahinkona. Tätä todistaa uskontojen laaja levinneisyys. Jos uskominen olisi poikeus, sitä havaittaisiin vähemmän. Ihmisrodulle on kehittynyt uusi kyky, vastustaa ehdollistamista. Uskovaisista huomaa että kaikilla ei ole tätä kykyä. Varsinkaan horoskooppi uskovilla, tai taikauskoisilla(tarkoitetaan ei-yleisesti hyväksyttyä humpuukia).

      "Hyötyä siitä tietenkin oli. Ihmiset oli helpompi saada tottelemaan "jumalansanaa" kuin kuningas iso X:n sanaa."
      Ja monet ovelat yhdistivät nuo kaksi, muista egypti, ja itämainen kulttuuri.

      "Jihad on kosto länsimaille, kirkolle."
      Tuskin. Ei enää. Se saattaa ollaa yksi tekijä, mutta syy on USA:n. Siihenkään ei ole kovin vaikea vetää linjoja. TIETENKIN, vihan uurruttamisen aloitti kirkko, mutta se olisi alkanut varmastikkin muutenkin(liikaa muutosta olisi tapahtunut, mahdotonta sanoa)


      Sitten, uskoni, tai oikeastaan sen puutteen syy:
      Jumalan olemassa oloa ei voi todistaa.

      Voin todistaa silmilläni, että uskovat, ne jotka ovat kiihkoisia uskossaan, ovat muita ihmisiä typerämpiä ja heikompia.

      Mahdollisen jumalan kieroutuneisuus, luoda nyt esimerkiksi tuhansia eri uskontoja.
      ->tästä seuraa väite, että entä jos onkin jumala joka ei olekkaan niinkuin muut, kieroutunut
      -->Jos hän ei vaadi ehdotonta uskoa, miksi minun pitäisi olla kiinostunut hänestä.

      Tosin, kaikki on mahdollista. Ehkä onkin jokin, jota voimme kaikki kutsua jumalaksi. Mahdollista, joskin hyvin epätodennäköistä.

      En kiellä jumalaa. Vain todisteet. Jos saan pitävät todisteet, niin uskon. Vaikea vain kuvitella mikä olisi riittävä todista.

    • jaina

      Ihmisen ajattelu on analogista, symbolista, siksi on luonnollista, että tiivistämme asioita symboleiksi. Esimerkki, sana (mikä tahansa käy, valinta tekstistäsi) kyyhkynen: lentää, pullea, parvissa, kutee härskisti pitkin pientareita kujertaen, paskoo ympäriinsä, pulu, harmaa, valkoinen, kirjava, rauha, palmunoksa nokassaan, lintukirppuja, kuoriutuu munasta jne. keksi itse lisää.

      Kirjoitit:
      "Oletetaan, että ihmisten uskonnot alkoivat kehittyä jo hyvin varhain. Alussa ihmisten älykkyys ei ollut kovin korkea (vrt. kyyhkyt). Jossain vaiheessa, kenties nälkävuosina, jokin heimo tai heimonjäsen saattoi rakentaa jonkin toteemin, tai muun reliikin. Sitten kylä saikin suuren sadon/saaliin/vettä kuiville alueille/voitti vihollisen...
      Väline-ehdollistuminen astuu kuvioon. Nämä alkukantaiset ihmiset olettivat, että toteemi (tai joku muu symboli) oli menestyksen takana."

      Mielestäni uskonnollisuudessa ei ole kyse ennenkaikkea ehdollistumisesta vaan vallasta ja voimasta sekä vallan ja voiman symboliikasta. Itse näen nämä jumaluudet ja niiden aspektit vallan ja voiman projisointina ja metaforina. Tämä selittää myös sitä, miksi jumaluuksien mielikuvilla on suurta merkitystä: partasuinen sotaa käyvä Marski-herra vastaa noin keskimäärin suomalaisen käsitystä Ukosta Ylijumalasta, joka käskee, eikä selittele. Kwan-Yin Kiinassa vastaa käsitystä armahtavasta ja rakastavasta äidistä, joka pitää huolta, kun maailma ympärillä sortuu (mehän toki muistamme Kiinan sotaisan machohistorian) jne. Kysykääpäs rivikrisseltä, miksei Jahve olekaan hermafrodiitti (kuten kielitieteilijät väittävät) tai Rouva Kaikkivaltias.

      Arkkityypitellen voi jumaltarustoja (tai myyttejä ylipäätään, pikemminkin) peilailla itseensa tämän valta-voima asian suhteen.

    • Kriittinen.analyytikko

      Perusteet ateismillesi löysit vasta nyt ja siitä päättelen;
      -Olit siis ateisti koska siinä oli hohtoa sinun mielestäsi.
      Miten teoria kumotaan. Kysyit opettajilta.
      -Hyvin tuttua eikä sen tarvitse olla merkki ettei osaisi vastata, vaan kysymys on ollut mielenkiinnoton tai tyhjänpäiväinen opettajien mielestä

      Uskonasiat ovat uskon asioita. Joko uskoo tai ei, siinä on sinulle vastaus.
      Odottele kun murrosikä menee ohi niin löydät kiinteät arvot elämälle.

      Noista kokeista.
      Normaali, rajatila ja psykopaatti testattiin. Testeissä näytettiin ärsyttävi, inhottavia ja neutraaleja kuvia, siitä sitten katsottiin kuinka kukin reagoi.
      Normaali ja rajatila verrokit reagoivat suhteellisen samalla tavalla inhottaviin tai pelottaviin kuviin nähden.
      Psykopaatti sen sijaan ei juuri reagoinut, tai hitaasti jos ollenkaan.
      Mitä tästä voimme päätellä?
      Testejä tehdään ja ajatuksia syntyy. Kuten sosiologeilla jotka testasivat hissin käyttöä.
      Tulos; Ylemmissä kerroksissa asuvat käyttivät hissiä enemmän kuin alemmissa kerroksissa asuvat.

    • Teksti on pitkä, koska laitoin siihen kaikki perustelut, joita olen eräällä foorumilla käyttänyt.

      Tuo uskontojen alku ehdollistumisteoriaan suhteutettuna ei ole pätevä kuin ihan alusta. Kuten joku jo pohtiki syytä sen patsaan/joku muu esine rakentamiselle, niitä voi olla miljardeja.

      Toinen taas sanoo, että uskontoja on käytetty vain valtaan. Ei, en usko siihen. Jotta ihmiset saadaan tottelemaan, on pakko luoda jonkulainen auktoriteetti.

      Yleisideahan tässä on se, että uskonnot on monimutkaistuneet, kun ihmiset ovat kehittyneet. Aluksi oli luultavast 1-2 variaabelia: jumalaa antaa tai ei anna. Sitten tarvittiin 3, 4 10, 45693 ja kohta meillä onkin jo satatuhatta uskonlahkoa, kolme pääkirkkoa ja niin edelleen. Ja niillä jokaisella satoja teorioita ja kymmeniä kirkolliskokouksia, joissa muutetaan käsityksiä.

      Mutta mitä tapahtui maanviljelyn ja pysyvän asetuksen jälkeen? Historiasta tiedämme, että kun kaikkia ei enää tarvittu töihin, syntyi aatelistoa ja papistoa. Tässä vaiheessa uskonto sotkettiin politiikkaan. Tämä vaihe ei mua enää kiinnostakaan, koska se ei pysy aiheessa "miksi uskotaan".

      Sitten siellä joku taas meni henkilökohtaisuuksiin. Toiset peittivät silmät, korvat ja nenät, ja alko hokea jeesusta. Teille ei voi mitään sanoa. Pysykää aiheessa, se on ainoa neuvo.

    • Markus

      olisin hihhuli, jos olisin kasvanut hihhuliympäristössä. Ja uskon, että jos olisin hihhuli, niin tuskin järkipuhe minua pistäisi epäilemään uskoani. Olen siihen aivan liian laiska.
      Olen kasvanut uskonnollisesti välinpitämättömien ihmisten keskuudessa, ja siitä syystä olenkin matkalla helvettiin, ei siinä sen kummempaa, luulisin.

      • Nimittäin, kasvuympäristöllä ON suuri vaikutus siihen, kuinka taipuvainen on uskomaan johonkin.

        Kuten tuossa "löysin jeesuksen juhannuksensa" jutussa huomataan, täytyy olla jo valmiina tiedossa jokin "formaatti", jota sitten alkaa käyttämään. Yhtä hyvin se voisi olla Humbakumba-heimon ihmissyöntikultti, tai ortodoksikirkko.


      • Elli

        voi tietää, millainen hihhulitaleban minusta olisi hihhuliympäristössä kehkeytynyt.

        Mielelläni uskoisin, että järkisyillä olisin silloin vapauttanut itseni hihhuliudesta, mutta hihhulina lienee vaikeata edes tunnistaa järkisyitä järkisyiksi.


      • Markus
        Elli kirjoitti:

        voi tietää, millainen hihhulitaleban minusta olisi hihhuliympäristössä kehkeytynyt.

        Mielelläni uskoisin, että järkisyillä olisin silloin vapauttanut itseni hihhuliudesta, mutta hihhulina lienee vaikeata edes tunnistaa järkisyitä järkisyiksi.

        ovat kertoneet, että heistä olisi tullut Afganistanissa hyviä katolilaisia.


    • Tuosta puuttuu se, että yksijumalaisen alun jälkeen alku-uskonnot on luultavasti olleet monijumalaisia. Kuten suomalaisten oma uskonto kauan sitten, vedellä, ukkosella, metsällä ja kaikella oli oma jumala.

      Yksijumalaisuus ei toiminut pitkään, koska joskus tapahtui pahoja asioita, vaikka jumalan olisi pitänyt olla tyytyväinen. Ensimmäiset lahkot lienee syntynyt samalla. Toiset on saattanu sanoa, että tämä yksi jumala keksii lisää sääntöjä, ihmiset on syntisiä...ja toiset taas keksii, että jokin toinen jumala haluaa, että sitäkin palvotaan.

      Ei niin, että tällä paljoa väliä olisi :/

      • Uskovainen mies

        Suuret on sinun luulot mutta hyvin pienet taas tiedot.


      • Uskovainen mies kirjoitti:

        Suuret on sinun luulot mutta hyvin pienet taas tiedot.

        Vaan oletusta. Varsin järkeenkäypää olettamista mielestäni. Kun tutkitaan alueita, joilla kristinuskoa ei ole, niin mun teoria käy toteen. On intiaaneja, stonehengejä..


    • Pauli pak.

      Ei ihme ettei kukaan järki-ihminen koulussa sinulle vastannut. Tyhjänpäivästä!

    • Y.B

      Kaksi sanaa: Occamin partaveitsi.

      • ppp

        Herra Occam on myös minun vapahtajani. Ellei sitten Jeesus tule kylään henkilökohtaisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1525
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      171
      1220
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1070
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      885
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe