Linuxit ja Macit,miten "kokonaisuutena" ne eroavat toisistaan,myöskin ytimeltään?.

Mac vai Linux?.

Osaako kukaan kertoa?.

7

999

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .vastaaja

      Oletan että tarkoitat tässä tapauksella Macilla Mac OS X:ää, käyttöjärjestelmää jota käytetään Mac-koneissa. Linux on pelkkä kerneli jota käytetään muissa käyttöjärjestelmissä ja se on vanhentunut monoliittinen kerneli joiden oletettiin kuolevan dinosauruksien mukana 90-luvun alussa mutta toisin kävi. Monoliittisessä kernelissä ajurit ovat käännetty kerneliin itseensä sisälle, hyvänä puolena tässä menetelmässä on nopeus ja tehokkuus ja miinuksena epävakaus (yksikin virheellinen ajuri kaataa koko käyttöjärjestelmän) ja se että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa mikä ei ole ainakaan GNU/Linuxissa mikään helppo toimenpide.

      Mac OS X sisältää kernelin nimeltä Mach joka puolestaan on mikrokerneli. Mikrokernelissä kerneli itsessään on pieni ja sisältää vain kaikkein välttämättömimmän ja ajurit pyörii userspacessa omina ohjelminaan jotka kommunikoivat kernelin kanssa erillisillä putkilla. Tässä menetelmässä on hyvänä puolena se että ajureita voidaan lisätä/poistaa ilman kernelin kääntämistä ja/tai koneen uudelleenkäynnistystä koska ne ovat ohjelmia siinä missä muutkin (myös vakaampi menetelmä koska viallinen ajuri ei vaikuta muiden ajureiden ja kernelin toimintaan).

      Käyttöjärjestelminä tarkasteltuna (oletan että tarkoitat Linuxilla GNU/Linuxia) Linux ja Mac OS X eroaa toisistaan joissain määrin. Kummatkin ovat *nix-käyttöjärjestelmiä jotka noudattavat POSIX-standardia ja tämän vuoksi GNU/Linuxin ohjelmat toimivat uudelleenkäännettynä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Mac OS X:ssä. Mac OS X on lainannut palomuurin, coreutilsin yms. perustyökalut FreeBSD-käyttöjärjestelmästä kun taas GNU/Linux GNU-käyttöjärjestelmästä. Mac OS X ei sisällä myöskään X:ää jota käytetään GNU/Linuxissa graafisten ympäristöjen piirtämiseen vaan Applen oman Aqua-järjestelmän joka sisältää myös Applen oman window managerin kun taas GNU/Linuxissa window managerin voi käyttäjä valita itse useista kymmenistä eri vaihtoehdoista.

      Mac OS X:ää käytetään Mac-koneissa jotka eroavat joissain määrin PC-koneista ja ovat niitä kalliimpia. GNU/Linuxia käytetään pääasiallisesti PC-koneissa, tosin sitä on portattu myös muille koneille. Mac OS X:ssä on kehityssuunnaksi valittu mahdollisimman helppo käytettävyys kun taas GNU/Linux-projekteja on useita joilla jokaisella on oma tavoitteensa.

      • Macmää

        Sen verran ajattelin kysyä, tai jopa huomauttaa, että X ikkunointijärjestelmä (Applen X11) kyllä tulee, ei ehkä OS X:ssä varsinaisesti, mutta OS X:n mukana kuitenkin.

        Tuosta on niin kauan aikaa kun olen OS X:n asentanut, että en nyt tarkkaan muista, mutta mahtoiko se kuitenkin olla "ruksattava" asennuksen yhteydessä jotta se asentuu. Vai asentuiko se OS X:n mukana defaultina.


      • kärryiltä

        >...että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa...

        Oletko koskaan kuullut kernel-moduleista ?


      • Mac vai Linux?.
        kärryiltä kirjoitti:

        >...että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa...

        Oletko koskaan kuullut kernel-moduleista ?

        kehittyneempi -eli hakkerointi,"tunkeutumiseltaan" käyttöjärjestelmäään ulkopuolisesti?.
        Toivottavasti ymmärsit,mitä tarkoitin?.


      • niinpä niin

        Ilmeisesti virheellisiä ajureita ei linuxissa ole, koska kokeilemani jakelut lukuisilla eri kerneliversioilla eivät ole koskaan kaatuneet. Muutama ohjelma on tosin hyytynyt, mutta ne saa tapettua erillisenä prosessinaan.

        Kuten jo aiemmin on todettu, ajureita voi ladata helposti moduuleina, eikä mitään kääntämistä tarvita niin kuin haluat väittää.

        GNU/Linux-ohjelmien kääntäminen OSX:lle ei myöskään ole aina niin ruusuista, kuin tekstistäsi voisi ymmärtää.


      • jjjj
        Mac vai Linux?. kirjoitti:

        kehittyneempi -eli hakkerointi,"tunkeutumiseltaan" käyttöjärjestelmäään ulkopuolisesti?.
        Toivottavasti ymmärsit,mitä tarkoitin?.

        Vaikka kummallekkin laitteelle on vähän viruksia tai jopa ei ollenkaan niin minusta ainakin linux tuntuu ihan turvallisemmalta, koska ladatuilla ohjelmilla ei ole oletuksena ajo-oikeuksia, mutta MacOS X:ssä on.


      • miksuh.

        "koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa mikä ei ole ainakaan GNU/Linuxissa mikään helppo toimenpide."

        Nykyään toi on harvoin tarpeen. Useimmat Linuxin ajurit ladataan nykyään kerneliin ajonaikaisesti kernelimoduuleina. Kernelin kääntämistä ei siis tarvita. Itseasiassa kernelin kääntäminen on yleensä tarpeen lähinnä vain jos haluaa säätää kernelin asetuksia. Linux jakeluiden mukana tuleva valmiiksi käännetty kerneli on useimpien tarpeisiin ihan sopiva. uuden kernelimoduulin käyttöönotto sujuu niin, että ensin käännetään moduuli lähdekoodista binääriksi. Käännösvaiheessa pitää olla asennettuna käytössä olevan kernelin headerit ja muu tarvittava kama. Kääntämisen jälkeen moduuli asennetaan ja se voidaan sitten ladata kerneliin. Erillistä boottia ei tarvita. Joskus saattaa olla tarpeen lisätä joku ajurikohtainen rivi johonkin konfigurointifileeseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      256
      2302
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2065
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1780
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1609
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1191
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1190
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      64
      1029
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      114
      1024
    9. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      1016
    10. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1013
    Aihe