Linuxit ja Macit,miten "kokonaisuutena" ne eroavat toisistaan,myöskin ytimeltään?.

Mac vai Linux?.

Osaako kukaan kertoa?.

7

1009

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .vastaaja

      Oletan että tarkoitat tässä tapauksella Macilla Mac OS X:ää, käyttöjärjestelmää jota käytetään Mac-koneissa. Linux on pelkkä kerneli jota käytetään muissa käyttöjärjestelmissä ja se on vanhentunut monoliittinen kerneli joiden oletettiin kuolevan dinosauruksien mukana 90-luvun alussa mutta toisin kävi. Monoliittisessä kernelissä ajurit ovat käännetty kerneliin itseensä sisälle, hyvänä puolena tässä menetelmässä on nopeus ja tehokkuus ja miinuksena epävakaus (yksikin virheellinen ajuri kaataa koko käyttöjärjestelmän) ja se että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa mikä ei ole ainakaan GNU/Linuxissa mikään helppo toimenpide.

      Mac OS X sisältää kernelin nimeltä Mach joka puolestaan on mikrokerneli. Mikrokernelissä kerneli itsessään on pieni ja sisältää vain kaikkein välttämättömimmän ja ajurit pyörii userspacessa omina ohjelminaan jotka kommunikoivat kernelin kanssa erillisillä putkilla. Tässä menetelmässä on hyvänä puolena se että ajureita voidaan lisätä/poistaa ilman kernelin kääntämistä ja/tai koneen uudelleenkäynnistystä koska ne ovat ohjelmia siinä missä muutkin (myös vakaampi menetelmä koska viallinen ajuri ei vaikuta muiden ajureiden ja kernelin toimintaan).

      Käyttöjärjestelminä tarkasteltuna (oletan että tarkoitat Linuxilla GNU/Linuxia) Linux ja Mac OS X eroaa toisistaan joissain määrin. Kummatkin ovat *nix-käyttöjärjestelmiä jotka noudattavat POSIX-standardia ja tämän vuoksi GNU/Linuxin ohjelmat toimivat uudelleenkäännettynä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Mac OS X:ssä. Mac OS X on lainannut palomuurin, coreutilsin yms. perustyökalut FreeBSD-käyttöjärjestelmästä kun taas GNU/Linux GNU-käyttöjärjestelmästä. Mac OS X ei sisällä myöskään X:ää jota käytetään GNU/Linuxissa graafisten ympäristöjen piirtämiseen vaan Applen oman Aqua-järjestelmän joka sisältää myös Applen oman window managerin kun taas GNU/Linuxissa window managerin voi käyttäjä valita itse useista kymmenistä eri vaihtoehdoista.

      Mac OS X:ää käytetään Mac-koneissa jotka eroavat joissain määrin PC-koneista ja ovat niitä kalliimpia. GNU/Linuxia käytetään pääasiallisesti PC-koneissa, tosin sitä on portattu myös muille koneille. Mac OS X:ssä on kehityssuunnaksi valittu mahdollisimman helppo käytettävyys kun taas GNU/Linux-projekteja on useita joilla jokaisella on oma tavoitteensa.

      • Macmää

        Sen verran ajattelin kysyä, tai jopa huomauttaa, että X ikkunointijärjestelmä (Applen X11) kyllä tulee, ei ehkä OS X:ssä varsinaisesti, mutta OS X:n mukana kuitenkin.

        Tuosta on niin kauan aikaa kun olen OS X:n asentanut, että en nyt tarkkaan muista, mutta mahtoiko se kuitenkin olla "ruksattava" asennuksen yhteydessä jotta se asentuu. Vai asentuiko se OS X:n mukana defaultina.


      • kärryiltä

        >...että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa...

        Oletko koskaan kuullut kernel-moduleista ?


      • Mac vai Linux?.
        kärryiltä kirjoitti:

        >...että koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa...

        Oletko koskaan kuullut kernel-moduleista ?

        kehittyneempi -eli hakkerointi,"tunkeutumiseltaan" käyttöjärjestelmäään ulkopuolisesti?.
        Toivottavasti ymmärsit,mitä tarkoitin?.


      • niinpä niin

        Ilmeisesti virheellisiä ajureita ei linuxissa ole, koska kokeilemani jakelut lukuisilla eri kerneliversioilla eivät ole koskaan kaatuneet. Muutama ohjelma on tosin hyytynyt, mutta ne saa tapettua erillisenä prosessinaan.

        Kuten jo aiemmin on todettu, ajureita voi ladata helposti moduuleina, eikä mitään kääntämistä tarvita niin kuin haluat väittää.

        GNU/Linux-ohjelmien kääntäminen OSX:lle ei myöskään ole aina niin ruusuista, kuin tekstistäsi voisi ymmärtää.


      • jjjj
        Mac vai Linux?. kirjoitti:

        kehittyneempi -eli hakkerointi,"tunkeutumiseltaan" käyttöjärjestelmäään ulkopuolisesti?.
        Toivottavasti ymmärsit,mitä tarkoitin?.

        Vaikka kummallekkin laitteelle on vähän viruksia tai jopa ei ollenkaan niin minusta ainakin linux tuntuu ihan turvallisemmalta, koska ladatuilla ohjelmilla ei ole oletuksena ajo-oikeuksia, mutta MacOS X:ssä on.


      • miksuh.

        "koko kerneli pitää kääntää lähdekoodeista jos haluaa ajureita lisätä/poistaa mikä ei ole ainakaan GNU/Linuxissa mikään helppo toimenpide."

        Nykyään toi on harvoin tarpeen. Useimmat Linuxin ajurit ladataan nykyään kerneliin ajonaikaisesti kernelimoduuleina. Kernelin kääntämistä ei siis tarvita. Itseasiassa kernelin kääntäminen on yleensä tarpeen lähinnä vain jos haluaa säätää kernelin asetuksia. Linux jakeluiden mukana tuleva valmiiksi käännetty kerneli on useimpien tarpeisiin ihan sopiva. uuden kernelimoduulin käyttöönotto sujuu niin, että ensin käännetään moduuli lähdekoodista binääriksi. Käännösvaiheessa pitää olla asennettuna käytössä olevan kernelin headerit ja muu tarvittava kama. Kääntämisen jälkeen moduuli asennetaan ja se voidaan sitten ladata kerneliin. Erillistä boottia ei tarvita. Joskus saattaa olla tarpeen lisätä joku ajurikohtainen rivi johonkin konfigurointifileeseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3527
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      157
      2143
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1845
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1756
    5. Rajalakia menee läpi ja sekosi vastustajajia

      Korpeaa hheh heh.
      Perussuomalaiset
      80
      1175
    6. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      320
      1136
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      132
      1031
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      949
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      73
      919
    Aihe