ohjetta kaipaan, siirapppia sinne ainakin tuli
pirusti.
Kotkalaisille ehkä vieras ruoka, taitaa olla tuolta
Inkeroisten ja Anjalan puolelta.
Tuuvinki eli imelletty
50
6346
Vastaukset
- siirapista en tiedä
mutta tämmöinen löytyi.... perunoita 2kg vettä vehnäjauhoja3-4rkl suolaa1rkl maitoa n.1 l voita2-3rkl keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä.kuori perunat kuumina ja survo ne soseeksi.sekoita jauhot soseeseen ja jätä sepeitettynä lämpimään paikkaan imeltymään 2-3 tunniksi.kun sose on löystynyt jamaistuu imelältä,sekoita siihen suola ja voi janiin paljon maitoa,että seos on sakean vellin kaltaista.kaada seos voideltuihin uunivuokiin.älä täytä vuokia aivan täyteen,koska seos kuohuu helposti uunissa kypsennyksen aikana.paista laatikoita 150asteessa 2 tuntia tai 175 asteessa n.1½ tuntia.
- Anonyymi
Tämä toimiva löytyi....
Ainekset
vähän vettä kypsentämiseen, arvioi veden määrä, vesi jää soseeseen
perunoita 2kg
vehnäjauhoja 4 kukkupää ruokalusikallista
voita 50-100 g
suolaa 2 teelusikallista
maitoa n. 0,8 litraa, määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen mukaan
Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan. Keitä perunat kattilassa täysin kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä. Survo perunat suoraan keittoveteen soseeksi. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen alle 78 asteiseksi, 70-75 astetta on hyvä lämpötila.Lisää jauhot ripottelemalla ja huolellisesti sekoittaen soseeseen. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila noin 68-71 asteiseen uuniin imeltymään noin 3 tunniksi ja sekoita 2-3 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan ja niin paljon maitoa, että seos on notkean muusin kaltaista. Lisää suola. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Paista laatikkoa ensin noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose saa väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
- A, Karjalan evakoit, ha mie !
Sulla on tainnut muisti tehdä tepposen. Siirappi tulee kaalilaatikkoon, eikä tähän Karjalaisten evakkojen mukanaan tuomaan,Lötsiin.
Tuo ohje jonka nim. perunalaatikko sulle antoi on ihan hyvä.- mut mitkähän
sinulla on mennyt sekaisin???lueppa uudestaan noi jutut....
- Anonyymi
Mikä on Lötsi ?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä on Lötsi ?
Pilaantunut ruoka. Menee biojätteeseen.
- perunalaatikko
on väärä nimi tälle uuniruoalle,
Tuuvinki nimeä just käytetään tuolla Anjalassa/Inkeroisissa.
Mummolassa sitä sai ja tosi hyvää oli,
valitettavasti en tiedä ohjetta, niin
siirappia sinne tuli perunasoseen sekaan ,sen
muistan.- ja tähän tulee siirappia
2½kg perunoita vettä 50g voita 4-5rkl vehnäjauhoja n.5dl maitoa tai keitinlientä 1rkl suolaa ½tl raastettua muskottipähkinää 2-3rkl siirappia ELIKÄS TEKO TAPA SAMA KUIN AIKAISEMMAS OHJEESSA.JA TUOSTA SIIRAPISTA SEN VERRAN,LISÄÄ SIIRAPPIA,ELLEI SOSE OLE RIITTÄVÄSTI IMELTYNYT.SIIRAPPI ANTAA LAATIKOLLE MYÖS KAUNIIN VÄRIN..LAITAN VIEL TÄMÄN HJEEN PAISTO SUOSITUKSEN 150ASTETTA 2-3 TUNTIA. TOIVOTTAVASTI JOMPIKUMPI MAISTUU :)OIKEIN ILOISTA JOULUN AIKAA :)
- Kunepäonnistunut
ja tähän tulee siirappia kirjoitti:
2½kg perunoita vettä 50g voita 4-5rkl vehnäjauhoja n.5dl maitoa tai keitinlientä 1rkl suolaa ½tl raastettua muskottipähkinää 2-3rkl siirappia ELIKÄS TEKO TAPA SAMA KUIN AIKAISEMMAS OHJEESSA.JA TUOSTA SIIRAPISTA SEN VERRAN,LISÄÄ SIIRAPPIA,ELLEI SOSE OLE RIITTÄVÄSTI IMELTYNYT.SIIRAPPI ANTAA LAATIKOLLE MYÖS KAUNIIN VÄRIN..LAITAN VIEL TÄMÄN HJEEN PAISTO SUOSITUKSEN 150ASTETTA 2-3 TUNTIA. TOIVOTTAVASTI JOMPIKUMPI MAISTUU :)OIKEIN ILOISTA JOULUN AIKAA :)
Siirappia silloin kun imeltäminen on epäonnistunut.
- Kymijoki
Onnistuneeseen tuuvinkiin ei tule siirappia. Ja ihan sama ohje pätee riippumatta siitä että missä päin päijänteen vettä ollaan.
- Anonyymi
Tuuvinki tunnetaan hämessä, uudellamaalla, kymenlaaksossa , eteläkarjalassa ja aina lähes joensuuhun saakka.
- tyttö hämeestä
Tuo ohje, mikä on ensimmäisessä vastauksessa on niin hyvä kuin olla voi, viime jouluna just tein sen mukaan, ja isäni (78 v) kehui, että tuli parempaa kuin hänen tekemänsä, hänellä sentään on elämän kokemus imelletyn perunalaatikon tekemisessä.
MAISTUVAA PERNALOORAA VAAN KAIKILLE- Anonyymi
Tässä lähes pomminvarma ohje. Mutta pienelle jännitkselle on jätetty mahdollisuus.
Mestari olet jos saat ohjetta noudattaen epäonnistumaan.
Kmenlaaksossa tuuvinkia on valmisettu perinteisesti ympäri vuoden ja se osataan.
Siirappia ei lisätä, maku saadaan imeltämällä.
Ainekset tuuvinkiin:
perunoita 2kg, jauhoiset keitossa helposti hajoavat perunat kuoritaan raakoina,
vettä keittämiseen ja soseen ohentamiseen ennen imeltämistä,
vehnäjauhoja 4rkl,
suolaa 2 teelusikallista
maitoa n. 0,8 l,
voita n. 4 rkl.
Näin valmistuu:
Kuori perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä. Survo perunat kuumina tanakaksi soseeksi suoraan keittoveteen - keittoveden määrä tulee arvioida ennakkoon. Ohenna vain tarvittaessa kuumalla vedellä. Jäähdytä sose noin 75 asteiseksi. Sekoita jauhot 75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja jätä se hvin peitettynä lämpimään paikkaan imeltymään 2-3 tunniksi. Sekoita imeltämisen aikana pari kertaa ja maista - kun sose maistuu imelältä, sekoita siihen suola ja voi ja niin paljon maitoa,että seos on notkean puuron kaltaista. Laita sose voideltuun kunnolliseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi kuumassa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista Imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
"""""""""""""""""
HUOMIO ! ! ! . Sosekattilan voi laittaa imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin noin 3 tunniksi.
"""""""""""""""""
Hvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy hyvin huoneenlämmössä, vaikkapa keittiön pöydällä. Suositeltava perunoiden määrä on noin 3 kg. Kun on tarkkana niin 2 kg onnistuu.
"""""""""""""""""
- kokki 4
Siirapin mättäminen imellettyyn on yritys pelastaa epäonnistunnut lopputulos.Imeltäminen
on prosessi joka aikaansaadaan oikealla peruna laadulla (tärkkelyspitoinen)ja lämpötilalla noin 50-60c vähintään 3tuntia.- Veijo VANAMO
kuuluu siirappi, niin silloin siihen kuuluu siirappi.
Hämäläinen imelletty perunalaatikko on ihan oma ruokansa.
Ve - ..
Veijo VANAMO kirjoitti:
kuuluu siirappi, niin silloin siihen kuuluu siirappi.
Hämäläinen imelletty perunalaatikko on ihan oma ruokansa.
VeKohta lorautetaan pari ruokalusikallista siirappia hiukan ohukaistaikinaa paksumpaan perunavelliin. Annetaan imelöityä tuvan tai lieden lämmössä alkuiltaan asti. Paiston jälkeen ja valmiina lautasella tuuvingissa herkullisen kultainen väri. Näin on tehty Kymenlaaksossa ainakin kuusikymmenluvulta lähtien.
Hyvää Joulua! - Matti Viikari
.. kirjoitti:
Kohta lorautetaan pari ruokalusikallista siirappia hiukan ohukaistaikinaa paksumpaan perunavelliin. Annetaan imelöityä tuvan tai lieden lämmössä alkuiltaan asti. Paiston jälkeen ja valmiina lautasella tuuvingissa herkullisen kultainen väri. Näin on tehty Kymenlaaksossa ainakin kuusikymmenluvulta lähtien.
Hyvää Joulua!Imelletyn perunalaatikon eli tuuvingin teossa ei ole kuin kaksi kriittistä asiaa, valitse oikea lajike ja imellytä oikein. Mm. tästä linkistä löytää kirjaamani suvun vanhan ohjeen perusteluineen
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki - Joulutunnelmia
Tämä on ainoa ja oikea tuuvinkiresepti.
Siirappilaatikot ovat ihan eri asia. - EiSiirappia
Oikea lämpötila on 62-78 astetta. Ja ei tarvi siirappia edes kymenlaaksolaiset versiot.
- hyväääon
Matti Viikari kirjoitti:
Imelletyn perunalaatikon eli tuuvingin teossa ei ole kuin kaksi kriittistä asiaa, valitse oikea lajike ja imellytä oikein. Mm. tästä linkistä löytää kirjaamani suvun vanhan ohjeen perusteluineen
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinkiKyllä ne hämeessä puhuvat perunalaatikosta että e on Mokko, äiti sitä eläessään jouluksi laittoi, ja se oli mokkoa.
- Hussakka
hyväääon kirjoitti:
Kyllä ne hämeessä puhuvat perunalaatikosta että e on Mokko, äiti sitä eläessään jouluksi laittoi, ja se oli mokkoa.
SE virallisempi nimi Hämeessä on "imelletty perunalaatikko" ja tunnetaan myös nimellä "tuuvinki". Usein käytetään virallisissa yhteyksissä myös nimitystä "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki". Hämeen lisäksi tunnettu perinteisenä arkiruokana myös eteläisen Saimaan ja Kymijokivarren alueella.
- 63-75Imeltyyy
Perunalaatikko imelletään viljan amylaasilla. Amylaasiareaktioita on 65 asteen beetta-amylaasireaktio ja 74 asteen alfa-amylaasireaktio. Reaktiot ovat voimakkaasti lämpötilaherkkiä, mikä tarkoittaa sitä että jo pienikin lämpötilan poikkeama hidastaa voimakkaasti imeltymisreaktioita. Imeltämällä 70 asteisella soseella saadaan hyvä imeltymistulos. Uunin lämpötila voi olla hiukan korkeampi, koska soseen lämpötila on hiukan alhaisempi. 70 asteisen soseen imeltäminen on lopputuloksen kannalta turvallista, koska haitallisia reaktioita siinä lämpötilassa ei tapahdu. Lämpötila-alue 63-75 astetta on imeltämiseen turvallinen.
Alle 60 asteisen soseen imeltämistä tulisi välttää, koska silloin on vaarana että sose happanee. Alemmissa lämpötiloissa tapahtuu helposti muitakin haitallisia reaktioita. Esimerkiksi alle 40 asteessa sose alkaa käymään ja suorastaan pilaantuu. - Anonyymi
Matti Viikari kirjoitti:
Imelletyn perunalaatikon eli tuuvingin teossa ei ole kuin kaksi kriittistä asiaa, valitse oikea lajike ja imellytä oikein. Mm. tästä linkistä löytää kirjaamani suvun vanhan ohjeen perusteluineen
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinkiLajike ei ole kriittinen imeltymisen suhteen. Kaikki lajikkeet imeltyy. Osa pitokokeistakin on sitä mieltä että kiinteistä lajikkeista tulee paras imelletty perunalaatikko ja osa sitä mieltä että jauhoisista tulee paras. Monien mielestä kaikki perunalajikkeet imeltyy hyvin ja niillä saa sopivaa vaihtelua makuun ja suutuntumaan.
Tolla ohjeella ei onnistu kuin korkeintaan satunnaisesti. On siinä lämpötilat aika rankasti pielessä ja tarvii rutkasti siirappia. - Anonyymi
hyväääon kirjoitti:
Kyllä ne hämeessä puhuvat perunalaatikosta että e on Mokko, äiti sitä eläessään jouluksi laittoi, ja se oli mokkoa.
Asikkala-Lahti-Heinola-Iitti alueella mokko on imelletty perunalaatikko. Hämeenlinnan seudulla mokko on perunamuusi.
- Anonyymi
Perunalaadulla ei ole mitään merkitystä imeltämisen kannalta. Kaikki lajikkeet sisältää tärkkelystä runsaasti ja siinä mielessä kaikki lajikkeet imeltyy hvin.
50-60 asteisen soseen imeltäminen kestää jopa useita kmmeniä tunteja. Kun soseen lämpötila on 65-67 astetta niin silloin sose imeltyy 2½-3 tunnissa. - Anonyymi
Matti Viikari kirjoitti:
Imelletyn perunalaatikon eli tuuvingin teossa ei ole kuin kaksi kriittistä asiaa, valitse oikea lajike ja imellytä oikein. Mm. tästä linkistä löytää kirjaamani suvun vanhan ohjeen perusteluineen
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinkiKun tekee oikean ohjeen mukaan, niin imelletyn perunalaatikon teossa ei ole ainuttakaan kriittistä asiaa.
- Anonyymi
Matti Viikari kirjoitti:
Imelletyn perunalaatikon eli tuuvingin teossa ei ole kuin kaksi kriittistä asiaa, valitse oikea lajike ja imellytä oikein. Mm. tästä linkistä löytää kirjaamani suvun vanhan ohjeen perusteluineen
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki"Imellytä oikein" käsite pitää sisällään useita kriittisiä asioita mitkä vaikuttaa imeltymiseen.
Perunalajikkeella ei ole mitään vaikutusta imeltymiseen. Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun kaikki imeltymiseen vaikuttavat asiat on kohdillaan.
Imeltymisen kannalta tärkeät kohdat on numeroitu.
Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun ...
1. Sose valmistetaan kuumana ainoastaan perunoista, vedestä ja imeltämisen vaatimasta jauhosta. Mitään muuta soseeseen ei saa lisätä ennen imeltämistä.
2. Soseeseen lisätään hiukan kuumaa vettä niin että tönkkösose notkistuu. Tönkkösose ei imelly tai imeltyy hyvin vaivaloisesti.
3. Ennen jauhojen lisäystä sose tulee jäähdyttää huolelliseti ja välillä sekoittaen alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila jauhojen lisäämiseen on 70-74 astetta.
4. Jauho tulee lisätä 70-74 asteiseen soseeseen huolellisesti sekoittaen. Alemmissa lämpötiloissa jauhot paakkuuntuu herkemmin. Laita kansi kattilaan.
5. Laita kattila 69-76 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta 2-3 kertaa imeltymisen aikana.
Jos perunoita on 3 kg, niin sosekattilan voi eristää hyvin keittiöliinoilla ja sosekattilan voi laittaa imeltymään lämpimään paikkaa noin 3 tunniksi.
Kun sosekattila on hyvin eristetty, niin silloin sose imeltyy vaikkapa keittiön pöydällä.
Varmista maistamalla että sose on imeltynyt.
Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen. Lisää suola.
Laita sose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan, pinnalle muutamia voinokareita ja jos haluaa, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.
Paista aluksi noin 210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpö 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia. - Anonyymi
Hussakka kirjoitti:
SE virallisempi nimi Hämeessä on "imelletty perunalaatikko" ja tunnetaan myös nimellä "tuuvinki". Usein käytetään virallisissa yhteyksissä myös nimitystä "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki". Hämeen lisäksi tunnettu perinteisenä arkiruokana myös eteläisen Saimaan ja Kymijokivarren alueella.
Imelletty perunalaatikko tunnetaan noin joensuussa saakka. Ainakin Liperissä, Rääkkylässä, Kiteellä imelletty perunalaatikko on varsin tuttu ruoka ja sitä on valmistettu aika yleisesti myös ympäri vuoden. Imelletty perunalaatikko mainitaan myös perinneruokalistoilla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perunalaadulla ei ole mitään merkitystä imeltämisen kannalta. Kaikki lajikkeet sisältää tärkkelystä runsaasti ja siinä mielessä kaikki lajikkeet imeltyy hvin.
50-60 asteisen soseen imeltäminen kestää jopa useita kmmeniä tunteja. Kun soseen lämpötila on 65-67 astetta niin silloin sose imeltyy 2½-3 tunnissa.65-67 astetta on kohtuullisen hyvä imeltymislämpötila, mutta ei imelley2½-3 tunnissa. Jos haluaa imeltää noin 3 tunnissa niin silloin soseen lämpötilan täytyy olla lkähes73 - 75 astetta.
- Hämmeenhidas
Timo on paras perunalajike "tuuvinkiin". Kun perunat keitetään kuorineen ja kuumina kuoritaan ja survotaan, sekaan laitettaan vain vehnäjauhoja ja astia laitetaan 50 asteiseen uuniin. Massaa sekoitellaan muutaman kerran imeltymisen aikana ja voidaan lisätä hiukan jauhojakin jos siltä tuntuu. Massa saa olla yön yli lämpimässä uunissa ja sitten siihen lisätään maitoa ja sulatettua voita sekä suolaa. Vuoka täytetään noin puolilleen ja paistetaan 175 asteen lämmössä kunnes pinta saa kauniin värin, eli 2- 3 tuntia!
- Varhaisliisteriä
Joskus pakko tehdä varhaislajikkeista, mutta liisteriä niistä tulee. Toki löysempi massa ja pitempi paistoaika vähentää liisterimäisyyttä.
- EiSiirappiaEiSokeria
Aito imelletty perunalaatikko syntyy vaivatta sähköuunissa. Imeltämiseen sähköuuni on mainio apu. Maku riippuu hyvin paljon onnistuneesta imeltymisestä.
Ainesosat:
2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
vettä
1 dl vehnäjauhoja
maito
suolaa
voita
Ohjeet:
Kuori helposti muussiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi niukassa vedessä ilman suolaa. Survo perunat muusiksi keitinveteen, näin saadaan keitinveteen liuenneet ravinteet hyödyksi, myös imellyttäminen tarvii vettä. Perunamassa ei saa missään vaiheessa jäähtyä alle 60 asteen, muuten perunan tärkkelys ei imelly. Sekoita massaan puoli desiä jauhoja.
Pane kannella peitetty muusikattila noin 70-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita muusin joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imellyttämistä. Tällöin viljan entsyymit pilkkoo perunan tärkkelyksen sokeriksi ja hienoaromisiksi makuyhdisteiksi. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen, tällä varmistetaan makeimpien yhdisteiden muodostuminen. Sose imeltyy jo 3-6 tunnissa. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy.
Hyvin imeltyneeseen perunamassaan muodostuu monia hienoaromisia makuyhdisteitä. Lisämakeutusta ei tarvita.
Lisää soseeseen voisula, suola ja maito. Soseen tulee olla notkeaa puuroa.
Täytä voidellut vuoat - jätä kiehumisvaraa - ja paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. 120 asteessa kuohuminen on aika vähäistä. - VieläImeltämisestä
Imeltämisestä
Imellyttäminen onnistuu perinteisiä keinoja nykyaikaan hyödyntäen.
Perunat voi kuoria ja keittää vähässä vedessä ja soseuttaa keitinveteen.
Vaha ikimuistoinen perusohje:Soseuta keitinvettä mukaan. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Sekoita jauhot samalla kerralla.
Vanha ikimuistoinen perusohje: Soseen lämpötila ei missään tapauksessa saa laskea hapattamisalueelle, eli alle 60 asteen.
Vanhan ikimuistoisen ohjeen uusi sovellus - periaate säilyy: Imellytä sähköuunissa. Säädä uuni ensin 70 asteeseen ja anna imeltyä 2-3 tuntia. Säädä uuni 80 asteeseen ja jatka imelltämistä niin että kokonaisimeltymisajaksi tulee 3-6 tuntia. Yleensä tässä vaiheessa on saavutettu riittävä makeus.
Maista. Jos sose ei ole riittävän makeaa säädä uuni 65 asteeseen ja jatka imeltymistä muutama tunti - aamuun. - VanhanAjanTuuvinki
Vanhan ajan tuuvinki kotkasta
Kotkalainen isoäitini teki imellettyä perunalaatikkoa ja siihen ei siirppia käytetty. Peruna kuorittiin ja keitettiin sekä sekoitettiin jauho aika kuumaan soseeseen. Astia eristettiin erittäin hyvin liinoilla ja asetettiin kuumaan paikkaan lieden reunalle. Imeltyminen tarkastettiin noin puolen tunnin kuluttua. Jos imeltymistä ei ole tapahtunut, lisättiin jauhoja runsaasti tai jos imeltymistä oli tapahtunut jauhoja lisättiin vähemmän ja sekoitettiin soseeseen. Annettiin imeltyä muutama tunti esimerkiksi leipomisen ajaksi. 3 tunnin imeltymisaika riitti antamaan usein riittävän makeuden. Imeltymistä jatkettiin kuitenkin yleensä 4-5 tuntia.
Imeltymisen jälkeen lisättiin suola, voi ja maito - myös vettä joskus, ja pinnalle voita. Muistaakseni silloin paistettiin sose sakeampana kuin nykyisin on tapana. Paistoaika oli noin 2-3 tuntia. Lopputuloskin oli luonnollisesti hiukan sakeampaa kuin nykyisin on tapana.
Kun tuuvingin valmistamisen aloitti aamupäivällä, se oli valmista syötäväksi päivällisellä.
Siirappia makeuttamiseen ei tarvittu. - PerinteinenOhje
Tässä yksinkertaistettu prosessi. Tämä hallittiin Kotkassa jo 1800 luvulla vaikka alfoja ja beettoja ei tunnettu. Käytä jauhoista lajiketta.
1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään.
2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen 1/2 tunnin kuluttua. Tässä vaiheessa voi kaiken varalta lisätä jauhoja.
3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.
4. Kun sose on jäähtynyt noin 60 asteiseksi 3-5 tunnissa Imeltäminen on valmis.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.
6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.
Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltäminen alkaa 75 asteisella soseella. Näin imeltämisestä saadaan irti kaikki mahdollinen makeus. - tuutinki1oo
Meillä tehdään niin,että poterit keitetään kuorineen tai kuorittuina,lopputulos on sama.Survotaan jo tässä vaiheessa voin kanssa ja vähän jäähtyneeseen seokseen aletaan lisätä vahnäjauhoja pienissä erissä n.5rkl hyvin sekoittaen.Annetaan imeltyä huoneenlämmössä muutama tunti,jonka jälkeen lisätään suola ja maitoa niin,että tulee löysä velli sitten uuniin ja mitä kauemmin paistaa niin väri tummuu ja parempaa tulee.Siirapista en ole kuullutkaan,meilläpäin ei ainakaan kuulu perinteisiin.
- Margariini
Voi hidastaa tai jopa estää perinteisen imeltymisen. Jos makeuttaa siirapilla ja sokerilla, niin silloin voista ei ole mitään haittaa.
- Käyjahappanee
Lähes kaikki ohjeet on sellaisia, että imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Varsinkin tärkein alfareaktio menetetään kokonaan ja beettareaktiostakaan ei ole kuin muisto jaljellä jos sitäkään. Noin 60 asteen tuntumassa voi jotain pientä imeltymistä tapahtua, mutta 55 asteessa on jo kaikki menetetty. Huoneenlämpöistä sosetta on täysin turha imeltää ja siirapin voi siihen lisätä heti, niin käymisreaktio ja hapattamisreaktio ei ehtisi sosettä pilaamaan.
- Imeltämisenmaku
Imellettyyn perunalaatikkoon ei tarvi siirappia. Toki erittäin makeasta tykkäävät voivat siirappia lisätä, mutta siinä menetetään aidon imeltämisen maku.
- Yksinkertaista
Tässä pelkistetty ohje. Siitä löytyy tärkeimmät valmistusvaiheet ja lämpötilat.
1. Kuoritaan perunat
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
osa imellyttämistä
4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia - KunEpäonnistuu
Siirappia käytetään kun imeltyminen epäonnistuu !!!
- Lavastettukultamuna
No LÖYTYKÖ SE SETUP. Silipatuuli s24 google. Ex ja minä pois suurennuslasi alta kun naruista vetelee muut. 10v droppi.
- Taatustiosataan
Kotka kuuluu "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki alueeseen". Ja taatusti osataan tuuvinki valmistaa imeltämällä niin että sokeria tai siirappia ei tarvi käyttää makeuttamiseen.
- Kurjaamitasiellalukee
Ei se ole tuuvinki vika. Eikä minun vika.
Kiitos.- MitäKurjaaJaMissäLukee
Niinku mitä?
Ja missä lukee mitä?
- Eitartteimellyttää
Ei tartte imellyttää kun käyttää runsaasti siirappia ja sokeria.
- ArkinenUunimuusi
Kokeile uunissa vetäytynyttä ja uunissa paistettua uunimuusia.
Valmistusnopeuden perusteella ehkä hiukan hidas valmistaa mutta on kuitenkin hyvä arkiruoka.
Uunimuusi
Kuoritaan perunat ja pilkotaan lohkoiksi ja keitetään kypsiksi suolattomassa niukassa vesimäärässä ja muusataan sakeahkoksi puuromaiseksi muusiksi keittoveteen. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.
Sose jäähdytetään 76 asteiseksi. Lisätään jauho muusiin. Muusi laitetaan vetäytymään 80 asteiseen uuniin 3 tunniksi. Vetätymisen aikana muusiin muodostuu aromisia makuaineita.
Muusiin lisätään voita, suolaa sekä maitoa niin että muodostuu notkea puuromainen muusi. Voi notkistaa enemmänkin, mutta sakeampi lopputulos sopii hyvin täyttäväksi arkiruuaksi. Voi maustaa, mutta monien mielestä muusi on parasta maustamatta.
Muusi laitetaan vuokaan ja pintaan voidaan ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2 tuntia. - VällyihinImeltymään
Perinne 1800 luvulta kun imellettyä perunalaatikkoa tehtiin arkiruuaksi, silloin kun leivinuuni lämmitettiin. Imeltyminen tapahtui perunasosemassan omalla llämmöllä ja imeltymistä varten lisätyn kuuman veden lämmöllä. Kun massan oma lämpö oli oleellinen osa imeltymistä, niin oli luonnollista että imeltäminen aloitettiin mahdollisimman korkeasta lämpötilasta, mutta jauhoja ei saanut kuitenkaan polttaa. Lämpötilan pitämiseksi mahdollisimman pitkään riittävän korkeana, soseastia eristettiin mahdollisimman hyvin vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan. Sose imeltyi riittävästi noin 3-5 tunnissa. Hyvä soseen esivalmistelu ja hyvä lämpötilan hallinta varmisti sen että imelletty perunalaatikko valmistui nopeasti eli noin 6 tunnissa ja sitä oli mahdollisuus valmistaa arkiruoaksi.
Imellyttäminen onnistuu vanhaan tapaan kun massa on riittävän iso. Noin 2-3kg perunoita riittää. Kuoritaan perunat ennen keittämistä.
Perunat keitetään niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan keitinveteen. Jos perunat keitetään runsaassa vedessä niin silloin vesi otetaan talteen ja käytetään soseen notkistamiseen.
Kun sose on jäähtynyt noin 78 asteiseksi, siihen lisätään jauho ja imeltyminen alkaa heti. Imeltymisen alkaminen varmistettiin maistamalla noin ½ - 1 tunnin kuluttua - jos imeltymistä ei hvaittu, niin silloin lisättiin jauhoja toinen erä millä varmistettiin imeltymisen alkaminen.
Soseastia eristetään hyvin "vällyillä" - esim. usealla kerroksellä pyyhkeitä. Hyvin eristetty sose pysyy riittävän kauan riittävän lämpöisenä pöydällä tai lämpimän hellan kulmalla tai muussa vastaavassa lämpimässä paikassa ja imeltyy 3-6 tunnissa.
Kun sose jäähtyy eristettynä hitaasti niin aluksi alfa-amylaasireaktio tuottaa erittäin makeita dekstriinejä ja tehostaa hiukan alemmassa lämpötilassa tapahtuvaa beetta-amylaasireaktiota. Alfa-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 75 astetta.
Kun sose jäähtyy hitaasti niin noin 70 asteessa alfa-reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio mikä tuottaa makeaa maltoosia. Beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on 65 astetta.
Kun sose jäähtyy noin 60 aasteeseen ja alle, niin amylaasireaktiot hidastuu ja samalla imeltyminen lähes loppuu.
Tämä tapa imellyttää, vastaa jo 1800 luvulla käytössä ollutta imellyttämistapaa.
Vastaava imellyttäminen onnistuu, kun imeltäminen tapahtuu noin 65-75 asteisessa uunissa. Uunissa onnistuu pienempienkin määrien imellyttäminen. Imeltymisreaktioiden lämpötilassa imeltyminen on nopeaa ja imellettyä perunalaatikkoa voi valmistaa yleisestikin arkiruuaksi - niin kuin joskus vanhaan hyvään aikaan perinteisesti leipomispäivinä - kerran viikossa tai useamminkin. - Anonyymi
HYÖDYNNÄ TALVEN YLI VARASTOITU PERUNA. Valmista siitä erinomaisen hyvää imellettyä perunalaatikkoa.
Vielä on monien kellareissa vanhaa hyvälaatuista perunasatoa. Se sosoveltuu erinomaisen hyvin imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Myös hyvin varustetuissa kaupoissa on vielä saatavissa viimevuotista satoa. - Anonyymi
Aloita valmistamaan imelletty perunalaatikko pesemällä kuorimattomat perunat. Kuori peruna kattilaan. Halkaise isot perunat, isoissa perunoissa esiintyy jonkin verran "sisävikaisuutta". Keitä perunat täysin kypsiksi erittäin pienessä määrässä vettä. Huomioi että vesi jää soseeseen.
Soseuta perunat kuumina tasaiseksi soseeksi keittoveteen perunasurvimella tai perunanuijalla.
Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi. 77 astetta kuumemmassa jauhot menettää imeltämistehon lopullisesti, "jauhot palaa".
Lisää 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot, sekoita. Laita kansi kattilaan.
Laita sosekattila 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Sose imeltyy tehokkaimmin kun soseen lämpötila on noin 65-68 astetta.
Sekoita sosetta muutaman kerran imeltymisen aikana. Anna imeltyä noin 3 tuntia.
Lisää soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen-notkean puuromaisen soseen. Lisää suola. Arkinen imelletty perunalaatikko ei muuta maustamista kaipaa. Monien mielestä maustamatta paras.
Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
Paista imellettyä perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!
Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse1964364Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?
Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s4392157Kiitos että olet
Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu471117- 791066
Sofia & Stefan
Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton831059Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN
Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t262933Laita tähän ketjuun jokin tunniste teistä mistä hän voisi sinut
tunnistaa. Jokin teidän kahden välillä tapahtuneesta tai mistä olette kahden kesken keskustelleet. Älkää laittako nimiä24922Nainen, joudutko muuttamaan pois vuokseni
Koska koko ajan olet vaarassa törmätä minuun ja se on tosi kiusallinen ja vaivaannuttava tilanne sinulle. Miten olla koh87916Eläköönhuuto veteraaneillemme!
Huomenna 6.12. valtiojohto kutsuvieraidensa kera juhlii jotain olematonta - itsenäisyyttämme, jota ei enää ole! Tuon ol305906- 102899