Nettilähteiden luotettavuus?

Tiitu---

Osaatteko arvioida tai onko teillä muille annettu minkäänlaista "nyrkkisääntöä" nettilähteiden luotettavuuden suhteen?
Voiko netissä esiintyviä artikkeleita lähestyä samalla tavoin kuin esim. sanomalehtiartikkeleita?
Pitääkö nettilähteen sijaita jotenkin ns. virallisella sivulla tai ovatko esim. netin uutisartikkelit yhtä päteviä kuin painetut sanat?
Oletteko käyttäneet töissänne ulkomaalaisia nettilähteitä?

8

896

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jo vain

      Netissä on tarjolla tietoa laidasta laitaan. Luotettavimmasta päästä siellä on saatavana samat tieteelliset lehdet kuin paperiversioinakin, tosin vain muutaman kuukauden aiemmin julkaistuina. Toisessa laidassa on sitten erilaisten itseoppineiden sivustot, jotka voivat sisältää aivan mitä tahansa pseudotieteen tuloksia.

      Sen takia nettilähteet pitää laittaa muita tarkemman lähdekritiikin alaisiksi. Yleinen sääntö on, että tunnettujen yliopistojen, tutkimuslaitosten, tieteellisten kustantamojen sekä hyvämaineisten yritysten sivujen tieto on luotettavinta, pelkästään yhdestä ainoasta tuntemattomasta lähteestä löytyvä tieto taas kaikkein arveluttavinta.

      Uutisartikkeleiden käyttö lähteenä riippuu tietysti käyttötarkoituksesta, sillä mitään varmaa uutisten oikeellisuudesta ei kukaan voi antaa. Tietysti jos sama tieto on saatu useasta, toisistaan riippumattomasta lähteestä, voi siihen tietysti luottaa oli lähde sitten painettu tai nettijulkaisu.

      • mievaan...

        Sokeasti ei mihinkään voi luottaa, yleensä virallislähteet voi netissäkin laittaa sellaisenaan. Kaikenlaisiin faktatietoihin ja tilastoihin pitää suhtautua varauksella, mutta ajatukset ja hypoteesit ovat lähteitä siinä missä muutkin. Hyvä keino onkin varmistaa netistä ottamansa tieto vielä jostain muualta.


    • riikka

      ns. viralliset sivut on kaikkein luotettavampia, kerran tein esseetä jostain historian henkilöstä ja surffailin sivuja niin siel esiinty kahta eri syntymävuotta tälle äijälle, riippuen sivustosta. että oo tarkkana miltä sivuilta otat..

    • ...

      Itse pidän luotettavimpina sellaisia lähteitä, joiden kirjoittajana esim. on sama henkilö kuin jossakin käyttämässäni painetussa lähteessä. Suht. luetattavia ovat tietysti yliopistojen ja tutkimuslaitosten sivustot. Ja monestihan mm. erialaisia konferenssiesitelmiä, esseitä yms. julkaistaan verkossa yliopistojen sivuilla.

    • Nettiuskova

      Olen pohdiskellut samaa asiaa, joskin hieman eri näkökulmasta. Nimittäin, luuletteko tai tiedättekö, voiko netissä olevaa esim. kirjan sivukopiota käyttää ensikäden tietona ja voiko lähteeksi laittaa ko. kirjan, tekijän ja sivun mainitsematta nettiyhteyttä hakukonetta, päiväystä yms? Olen tarkistanut asian ja huomannut, että kopiot ovat todellisesta ja alkuperäisestä teoksesta, joten on suuri houkutus käyttää nettilähteitä, varsinkin kun yliopiston kirjastoihin ei ole aina helppo päästä etäisyyksien vuoksi.

      • omenapiirakka

        Voit laittaa kun tiedät varmuudella, että se on ns. "näköiskopio" alkuperäisestä.

        Kopion alkuperän olet varmistanut eli että on alkuperäisestä kirjasta, joten tottakai laitat alkuperäisen kirjan tiedot lähteeksi!


    • hellomoichichi

      Mikä on luotettava nettisivu?

    • ikuinenamkopiskelija

      Kyllä monia nettilähteitä voi käyttää. Uskoisin, että esimerkiksi tunnettujen sanoma- ja aikakauslehtien Internet-sivustot ovat luotettavia lähteitä. Ainakin sähköisissä teksteissä on se etu paperisiin nähden, että virheellistä tai vanhentunutta tietoa voi päivittää helposti. Myös paperisten, painettujen kirjojen sähköversioita voi käyttää, samoin yliopistojen, korkeakoulujen ja tunnettujen asiantuntijoiden tai tutkijoiden sivustoja sekä julkaisuja. Sen sijaan kenen tahansa tuotosta en käyttäisi pohjatekstinä. Opiskelupaikassani on useimmissa tapauksissa kielletty esimerkiksi Wikipedian käyttö lähteenä.

      Erityisesti nettiaineiston käytössä teen kuitenkin niin, että tarkistan haluamani tiedon useista, mielellään toisistaan riippumattomista lähteistä. Tietoa voi pitää sitä luotettavampana, mitä useammassa asiantuntevassa lähteessä se on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      205
      6468
    2. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      144
      2887
    3. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      44
      2347
    4. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      96
      2161
    5. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      238
      2051
    6. Mitkä on ne arvot?

      Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu
      Sinkut
      231
      1467
    7. Missä näit kaivattusi

      ekaa kertaa?
      Ikävä
      78
      1432
    8. Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."

      Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää
      Tanssii tähtien kanssa
      13
      1366
    9. Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.

      Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j
      Kajaani
      7
      1315
    10. Koulussa opetetaan anaali- ja suuseksiä

      "Kirjassa puhutaan varsin suorasukaisesti ”vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä
      Maailman menoa
      387
      1256
    Aihe