Nettilähteiden luotettavuus?

Tiitu---

Osaatteko arvioida tai onko teillä muille annettu minkäänlaista "nyrkkisääntöä" nettilähteiden luotettavuuden suhteen?
Voiko netissä esiintyviä artikkeleita lähestyä samalla tavoin kuin esim. sanomalehtiartikkeleita?
Pitääkö nettilähteen sijaita jotenkin ns. virallisella sivulla tai ovatko esim. netin uutisartikkelit yhtä päteviä kuin painetut sanat?
Oletteko käyttäneet töissänne ulkomaalaisia nettilähteitä?

8

861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jo vain

      Netissä on tarjolla tietoa laidasta laitaan. Luotettavimmasta päästä siellä on saatavana samat tieteelliset lehdet kuin paperiversioinakin, tosin vain muutaman kuukauden aiemmin julkaistuina. Toisessa laidassa on sitten erilaisten itseoppineiden sivustot, jotka voivat sisältää aivan mitä tahansa pseudotieteen tuloksia.

      Sen takia nettilähteet pitää laittaa muita tarkemman lähdekritiikin alaisiksi. Yleinen sääntö on, että tunnettujen yliopistojen, tutkimuslaitosten, tieteellisten kustantamojen sekä hyvämaineisten yritysten sivujen tieto on luotettavinta, pelkästään yhdestä ainoasta tuntemattomasta lähteestä löytyvä tieto taas kaikkein arveluttavinta.

      Uutisartikkeleiden käyttö lähteenä riippuu tietysti käyttötarkoituksesta, sillä mitään varmaa uutisten oikeellisuudesta ei kukaan voi antaa. Tietysti jos sama tieto on saatu useasta, toisistaan riippumattomasta lähteestä, voi siihen tietysti luottaa oli lähde sitten painettu tai nettijulkaisu.

      • mievaan...

        Sokeasti ei mihinkään voi luottaa, yleensä virallislähteet voi netissäkin laittaa sellaisenaan. Kaikenlaisiin faktatietoihin ja tilastoihin pitää suhtautua varauksella, mutta ajatukset ja hypoteesit ovat lähteitä siinä missä muutkin. Hyvä keino onkin varmistaa netistä ottamansa tieto vielä jostain muualta.


    • riikka

      ns. viralliset sivut on kaikkein luotettavampia, kerran tein esseetä jostain historian henkilöstä ja surffailin sivuja niin siel esiinty kahta eri syntymävuotta tälle äijälle, riippuen sivustosta. että oo tarkkana miltä sivuilta otat..

    • ...

      Itse pidän luotettavimpina sellaisia lähteitä, joiden kirjoittajana esim. on sama henkilö kuin jossakin käyttämässäni painetussa lähteessä. Suht. luetattavia ovat tietysti yliopistojen ja tutkimuslaitosten sivustot. Ja monestihan mm. erialaisia konferenssiesitelmiä, esseitä yms. julkaistaan verkossa yliopistojen sivuilla.

    • Nettiuskova

      Olen pohdiskellut samaa asiaa, joskin hieman eri näkökulmasta. Nimittäin, luuletteko tai tiedättekö, voiko netissä olevaa esim. kirjan sivukopiota käyttää ensikäden tietona ja voiko lähteeksi laittaa ko. kirjan, tekijän ja sivun mainitsematta nettiyhteyttä hakukonetta, päiväystä yms? Olen tarkistanut asian ja huomannut, että kopiot ovat todellisesta ja alkuperäisestä teoksesta, joten on suuri houkutus käyttää nettilähteitä, varsinkin kun yliopiston kirjastoihin ei ole aina helppo päästä etäisyyksien vuoksi.

      • omenapiirakka

        Voit laittaa kun tiedät varmuudella, että se on ns. "näköiskopio" alkuperäisestä.

        Kopion alkuperän olet varmistanut eli että on alkuperäisestä kirjasta, joten tottakai laitat alkuperäisen kirjan tiedot lähteeksi!


    • hellomoichichi

      Mikä on luotettava nettisivu?

    • ikuinenamkopiskelija

      Kyllä monia nettilähteitä voi käyttää. Uskoisin, että esimerkiksi tunnettujen sanoma- ja aikakauslehtien Internet-sivustot ovat luotettavia lähteitä. Ainakin sähköisissä teksteissä on se etu paperisiin nähden, että virheellistä tai vanhentunutta tietoa voi päivittää helposti. Myös paperisten, painettujen kirjojen sähköversioita voi käyttää, samoin yliopistojen, korkeakoulujen ja tunnettujen asiantuntijoiden tai tutkijoiden sivustoja sekä julkaisuja. Sen sijaan kenen tahansa tuotosta en käyttäisi pohjatekstinä. Opiskelupaikassani on useimmissa tapauksissa kielletty esimerkiksi Wikipedian käyttö lähteenä.

      Erityisesti nettiaineiston käytössä teen kuitenkin niin, että tarkistan haluamani tiedon useista, mielellään toisistaan riippumattomista lähteistä. Tietoa voi pitää sitä luotettavampana, mitä useammassa asiantuntevassa lähteessä se on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1860
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1489
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      979
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      102
      846
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      45
      689
    Aihe