Laskukausi alkaa?

tänä vuonnako

Nyt on ollut jo kolme vuotta nousukautta. Viimeksi laskukausi kesti 3 vuotta it-huuman keväästä 2000 kevääseen 2003 josta tämä nykyinen nousu alkoi. Meneekö nousu/laskukaudet siis 3 vuoden sykleissä? Mitä historia kertoo? Onko nyt keväällä siis alkava osakekurssien lasku kauttaaltaan. Ainakin jotkut tahot ovat jo hermostuneita mm. kotimaisten yhtiöiden osakkeiden yliarvostuksesta jotka ei perustu mihinkään järkevään vaan niissä on jo ilmaa. Siis milloin kupla puhkeaa ja menettääkö ihmiset rahansa kuten kävi keväällä 2000 it-huuman aikaan?

26

2669

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • *Ennustaja*

      Laskukauden alkaminen on täysin selvää ja ennustettavissa historiasta. Jos edellinen laskukausi kesti 3,2 vuotta, niin seuraavan nousukauden pituus saadaan suorana tulona Kk*T, missä Kk on Keynesiläinen kerroin (likiarvo 0.88) ja T edellisen laskukauden pituus.

      Harmi vaan, että paljastin totuuden juuri, koska nyt ihmiset ehtivät myydä ennen laskukauden alkua ja Kk joudutaan määrittämään uudestaan pienemmäksi.

      • Laskukoneeton

        Kun tiedät noin tarkkaan, niin kerro myös "laskukauden" pituus.


    • miksi?

      Ainakin osakesäästäjien keskusliiton liittovaltuutetuista(erittäin kokeneita sijoittajia)kaikki sanoivat erään sanomalehden kyselyssä että osakkeiden kurssit laskee varmasti nykytasosta tänä vuonna jonkinverran. 22 valtuutetusta 2 jopa ennusti että kurssit suorastaan romahtaa. Miksi kokeneet sijoittajatkin ovat noin hermostuneita? Siksikö että kohta OMX pisteet paukkuu v. 2000 tasolla. Noita OMX pisteitähän luetaan kuin raamattua sijoittajapiireissä.

      • Jaakkko

        Viime laskukausi alkoin kun alkoi lievä taantuma. Osakkeet eivät yleensä laske jos talous nousee kohisten. Siihen tarvitaan jokin selvä sysyäys.

        Jokin aika sitten riitti terroriteko esim. jokin pommi euroopassa niin kurssit notkahti. Sijoitajat ovat nyt tottuneet pikku pommeihin. Enää eivät pienent pommit heivauta kursseja. Tarvitaan suurempi .....


    • nyt myyntiin

      Ostin rahastoja kohtuullisella summalla vuonna 2000, kun pankkii niin hanakkaasti suositteli ja esitteli viimeisiä tuottokäyriä.
      No romahdushan siitä tuli melkoinen "korjausliike".
      Tappiolla oli pahimmillaan 45% sijoituspääomasta!
      Tappioputkea kesti lähes 5 vuotta.
      Viimeisen parin kuukauden sisällä kurssi kivuliaasti nousi voitolliseksi pitkän odottelun jälkeen.
      En ole ainoa jolla on vastaava tilanne!
      Välittömästi kaikki myyntiin ja pieni voitto kotiin (pankille, verottajalle).
      Nyt en taatusti sotkeudu enää sijoituksiin ja rahastoihin, ainakaan näin korkeiden kurssien hetkellä. Suursijoittajat myyvät ensimmäisenä ja kotiuttaa voitot, sitten kurssit laskee ja piensijoittajat jää nuolemaan näppejään.
      Seuraa taas pitkä nousuodottelu jos ei ajoissa myy.

      • Kotiuttaja

        Täysin samoilla linjoilla kanssasi. Ostin rahastoja vuonna 2000. Kurssit lähtivät laskuun, ja 40 prosentin tappiothan niillä rahastoilla sitten tehtiin.

        Nyt olen ottanut tappiot korkojen kanssa takaisin, ja on aika siirtyä hetkeksi takavasemmalle. Osakerahasto-omistuksista on 60 prosenttia jo siirretty lyhyisiin korkoihin, ja loputkin siirtyvät ihan lähipäivinä. Meikäläisen rahoja eivät "korjausliikkeet" enää vie.


      • Investori
        Kotiuttaja kirjoitti:

        Täysin samoilla linjoilla kanssasi. Ostin rahastoja vuonna 2000. Kurssit lähtivät laskuun, ja 40 prosentin tappiothan niillä rahastoilla sitten tehtiin.

        Nyt olen ottanut tappiot korkojen kanssa takaisin, ja on aika siirtyä hetkeksi takavasemmalle. Osakerahasto-omistuksista on 60 prosenttia jo siirretty lyhyisiin korkoihin, ja loputkin siirtyvät ihan lähipäivinä. Meikäläisen rahoja eivät "korjausliikkeet" enää vie.

        Ja mitään järkisyitä ei tietenkään ollut esitettävänä perusteluiksi. Kannattaisiko mieluummin tutkia talouden perusteita, esim. yritysten keskimääräisiä P/E -lukuja pelonlietsonnan sijasta? Sieltä ja talouden vakaasta kehityksestä eri puolilla maailmaa ne erot IT-huuman aikoihin löytyvät. Kyllä nousu ainakin kuluvan vuoden jatkuu. Jos ovat kurssit nousseet niin ovat yritysten voitotkin.

        Mennyt tuotto ei ole takuu tulevaisuudesta - suuntaan eikä toiseen.


    • pöhkö ennustaja

      Hajautetun pörssisalkun kehitystä seuraava OMX Helsinki CAP -indeksi kertoo aikasarjana 1972-2006 seuraavaa; keskimääräinen vuotuinen kasvu on ~11%. Tuon keskimääräisen kasvun mukaan kurssit ovat nyt aika lailla oikealla tasolla, kun ovat v. 2001-2006 ovat keskimääräisen tason alapuolella. Aina kun on käyty yli 30% keskimääräisen tason alapuolella (kuten 2003) on oltu pidempiaikaisesti miinuksella. Keskiarvokasvun alittamisen aika on vaihdellut. Mutta kun on pakkasen puolelta lopulta saavutettu keskimääräinen kasvunopeus (1983, 1993) on noustu 20% tasoon, johon kurssit ovat jääneet noin 2 vuodeksi. Kahden vuoden tasaisen vaiheen jälkeen on iskenyt "kupla"-hinnoittelu, ja nousu on kestänyt noin 4 vuotta (1971-1974, 1985-1989 ja 1996-2000). Jokaisessa kuplassa on käyty tasolla Indeksi = 2 * arvo keskiarvokasvulla (~11%).

      Jos OMXHCAP:n kuvittelee jatkavan samaaa trendiä (iso aalto pikkuaalto), niin:
      Vuoden 2006 lopussa kurssikehitys pysähtyy 2 vuodeksi tai indeksi putoaa vain vähän (-35% on vain vähän). Tuo pudotus karkoittaa onnenonkijat sijoitusmarkkinoilta. 2007 on vielä aikaa hankkia osakkeita ja rahastoja. Kun indeksi jää hieman keskimääräisen kasvun alle, ja talous silti kasvaa ennustetun ~3% mukaan, niin pörssiyhtiöiden säästökuurit 2006-2008 ja kasvavat markkinat pudottavat yhtiöiden P/E-luvut alhaiselle tasolle ja osinkotuotot nousevat. Ammattisijoittajat kahmivat osakkeita. Tällöin alkaa sijoitusbuumi, kun huomataan, että firmojen kasvu on nopeampaa kuin pörssin kasvu. Kahden vuoden pörssin jumittamisen jälkeen tulee 4 vuoden nousu aallonpohjalta. Tulee hyvät sijoittajasopulivuodet ja kurssien liikevoima vetää kursseja nousuun vaikka kupla on näkyvissä. Kurssit saavuttavat uudet ennätykset noin vuonna 2012. Silloin on omaisuus realisoitava ja odotettava seuraavaa aallonpohjaa v.2017 ennen uusia sijoituksia.

    • On arvioitu,

      että noin joka neljäs vuosi on laskukausi.

    • Polle Rolle

      Hei haloo!

      Talouden laskukausi on ollut vuodesta 2008 asti. Talous ja rahastojen arvot eivät kulje enää vältämättä samaan suntaan kuten ennen. Osakkeiden arvojen nousu rippuu aivan muista aseikoista kuten että keskupsankit pumppaavat rahaa maailmaan, joka ei sirryy kulutukseen. Minne se siirtyy...arvatakaas?

    • kepuli86

      Pitkän aikajakson syklien mukaan huiput on nyt about/lähestulkoon nähty ja seuraavaksi katsotaan pohjat. Toisaalla (muissa omaisuuslajeissa) pohjat on nyt nähty ja seuraavaksi katsotaan huiput.

    • Ei hyvältä näytä...

      Hollannin kotitalouksien velkaantumisen takana on Suomesta 1990-luvulta tutut (lamaan johtaneet) halvan rahan markkinat. Ihmiset ottivat lainaa ja sijoittivat asuntoihin. Asuntojen hinnat kaksinkertaistuvat. Nyt mennään toiseen suuntaan. Asuntojen hinnat ovat pudonneet viidessä vuodessa 16,5 prosenttia ja seitsemän prosentin alamäkeä odotetaan kuluvalle vuodelle.

      Hollannin pankeissa piilotteleekin 650 miljardin edestä riskipitoisia asuntolainoja,

      http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7876

    • kaikki romahtaa nyt

      Laitoin juuri muutaman kympin erääseen rahastoon. Kun viimeksi vuonna 2007 merkitsin erästä toista rahastoa, seurasi 30-luvun lamaan verrattava talousromahdus, pankkeja kaatui konkurssiin jne.
      Saa nähdä millaista hävitystä meikäläisen paha karma tällä kertaa saa aikaan rahamarkkinoilla, pelastukoon ken voi :D

      • kaikki romahtaa nyt

        Arvasin, käyrät lähti heti laskuun ja EK ilmoitti että suhdannenäkymät ovat heikentyneet entisestään.
        Talouden kehitys riippuu jostain syystä meikäläisen vaurastumisyrityksistä, jos yritän vaurastua tai saada jotain lisätienestiä huonon palkkani päälle, koko maailmantalous vajoaa heti vessasta alas ja jään nuolemaan näppejäni, minkä takia minun pitää olla ja pysyä köyhänä prkele...


    • Kover1

      OMX Helsinki oli v 2000 n. 17500 pistettä, 2007 lopussa 12500 pistettä,
      2011 alussa 7500 pistettä ja 2013 alussa 6000 pistettä.

      Eihän tässä ole ollut muuta kuin laskua että jos tapahtuu joku muutos niin se on ylöspäin, muutoin se pysyy entisellään, eli laskee kuten se on tehnyt jo viisitoista vuotta.

      • Muutakin salkussa

        OMX:n luvuissa näkyy liian vahvasti Nokian 95 prosentin laskukierre vuodesta 2000. Oikeamman kuvan Helsingin pörssin kehityksestä saa tarkastelemalla jotain painorajoitettua indeksiä, jossa Nokian osuus ei ole täysin hallitseva.


    • Rabbe77_

      Kansahan se tietää pörssin suunnankin ;)

      http://www.investori.com/j/artikkelit/yleistae-sijoittamisesta/101-porssin-sykli-vaiheet

      ** mitenkähän paljon olette jo hävinneet, kun ei uskalla sijoittaa?


      Jotkut löytävät kuitenkin loputtomasti syitä sille, miksi sijoittamista ei pitäisi aloittaa juuri nyt: korkotaso on liian korkea tai liian matala, osakemarkkinat ovat tuottaneet viime vuosina liian hyvin tai liian heikosti, talousnäkymät ovat nyt liian vahvat tai liian huonot, ja niin poispäin. Toiset taas pitävät sijoittamista turhan riskipitoisena. Sijoitusten välttäminen ei kuitenkaan poista riskiä. Itse asiassa pitkällä aikavälillä säästäjällä ei ole varaa olla ottamatta riskiä! Rahan pitäminen käteisenä kun on varma tapa hävitä. Kolmen prosentin inflaatiolla raha menettää puolet arvostaan jo 23 vuodessa.

      Sijoittajan on aivan turha odottaa täydellistä ajankohtaa tai täydellistä kauppaa. Niitä ei koskaan tule. On parempi aloittaa pienillä panoksilla, sijoittaa säännöllisesti ja ottaa harkittuja riskejä sijoituskokemuksen kasvaessa. Säännöllinen osakesäästäminen onkin edullinen tapa osallistua osakemarkkinoille

      Lähde: http://www.investori.com/j/artikkelit/yleistae-sijoittamisesta/144-oikea-aika-aloittaa-sijoittaminen-on-juuri-nyt#ixzz2bH9mSV7b

      • mikääneikannata

        Osakesijoittamisessakin on niiden "säilytyksessä" loismaksuja jotka juoksee koko ajan ja se vähentää sijoituksen tuottoa ja kannattavuutta varsinkin nyt kun tulevaisuus näyttää hyvin huonolta ehkä jopa vuosikymmenien ajan niin ei paljon osakesijoituksestakaan tuottoa tule mutta kulut juoksevat koko ajan ja varmaan nousevat koko ajan kuten kaikki muutkin kulut ahneiden pask1aisten takia.


      • Tiedätköhän mitään
        mikääneikannata kirjoitti:

        Osakesijoittamisessakin on niiden "säilytyksessä" loismaksuja jotka juoksee koko ajan ja se vähentää sijoituksen tuottoa ja kannattavuutta varsinkin nyt kun tulevaisuus näyttää hyvin huonolta ehkä jopa vuosikymmenien ajan niin ei paljon osakesijoituksestakaan tuottoa tule mutta kulut juoksevat koko ajan ja varmaan nousevat koko ajan kuten kaikki muutkin kulut ahneiden pask1aisten takia.

        Mitä ihmeen loismaksuja? On täysin ilmaisiakin osakesäilytyksiä eikä kivijalkapankinkaan 30 euroa vuodessa ole mikään eläkesuunnitelmat romahduttava hinta.


    • TPS-KULTASUIKKAnen

      Unohdetaan nää pörssit TEPSUN KULTAAN YKSI VUOSI, tuli meinaan SUIKKASEN KAITSU BACK JA muuten Hamburger BÖRS o Turus eikä Turkuses niin eduskunta on kuses...

    • Kover1

      Paavo Nurmi sanoi ostaneensa aina kun kaikki halusivat myydä ja myyneensä silloin kun kaikki halusivat ostaa.
      Hän vaurastui osakekaupalla, mikä aika nyt on?

    • Rabbe77_
    • ajoitusongelmia

      Millainen aikaväli olisi hyvä tarkastelujakso rahaston kurssikäyrälle että osaisi päättää parhaiten oikean ajankohdan sijoittamiselle?
      Esim. jos vaihtoehtona ovat kuukausi, 3 kuukautta, 6 kuukautta, vuosi, 3 vuotta, 5 vuotta ja alusta asti?

      Tavoitteena tietysti ostaa silloin kun käyrä ja hinta on alhaalla mutta heti kun käyrä nytkähtää ylöspäin laskevalta linjalta niin ei tiedä onko nousu pysyvämpää vai tilapäistä, ostaako nyt vai toivoako että kurssi vielä laskee että saisi vieläkin halvemmalla? Miten pitkän ajan nouseva käyrä olisi melko varma osoitus että nousu on kestävämpää, liian pitkä odottelu kostautuu että hinta kerkeää nousta, toisaalta jos ostaa pienen nousun jälkeen ja sitten taas lähteekin laskemaan niin taas harmittaa.

    • Aloitus on
    • valinta*

      Ikinähän ei voi ostaa, jos vain odottaa oikeaa aikaa. Joku raja toki täytyy vetää, mutta loppuelämää ei kannata odottaa. Nyt on vielä toistaiseksi suht matalalla kurssit kun vielä puhutaan taantumasta, ja laskukausi on kääntymässä nousuun. Ostaisin itse nyt, mutta tee niinkuin hyväksi näet.

      • Ajoitusongelmia

        Ostin viime loppukesästä ja alkusyksystä eräästä rahastosta osuuksia pienehköllä summalla (150e) ja onhan nuo kurssit nousseet lähes jatkuvasti niin että muutaman prosentin voitolla on. Nyt vaan harmittaa ettei tullut laitettua enempää rahaa mutta kun oli lomautuksia niin ei raaskinut.
        Nyt ko. rahaston kurssi on ilmeisesti kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla vaikka reaalitalous Suomessa ja euroopassa rämpii ihan pohjamudissa, en voi välttyä ajatukselta että näin korkea kurssi on kupla joka puhkeaa ennemmin tai myöhemmin. Toisaalta rahasto sijoittaa kansainvälisille markkinoille joten kaipa jossain päin maailmaa talous vetää niin paljon paremmin, Kiina tms. mutta kuinka kauan...

        Ajatuksena mulla on että ostaisin silloin osuuksia kun tulee notkahduksia mutta niissäkin liikkeet näyttää olevan sen verran nopeita että ei osaa arvata milloin kurssi on heikoimmillaan. Näyttää että kun tulee pudotus, sitten isomman pudotuksen jälkeen sahaa vähän ylös-alas ja sitten voi tulla raju nousupiikki takaisin pudotusta edeltävälle tasolle ja silloin on jo myöhäistä.

        Em. syistä en ole alkusyksyn jälkeen laittanut lisää rahaa ko. rahastoon, katsellaan sitten millaiseksi se 150e kasvaa ajan mittaan... jos tulee taas joku isompi pudotus niin pitää silloin koettaa iskeä ja laittaa isompi summa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2800
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2011
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1538
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      979
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe