Maatalousyrittäjä

onko se oikea

nimitys. Sillä maatalouteen ei liity riskiä kuten yrittämiseen yleensä kuuluu. Kuinka on, oletteko samaa mieltä ?

20

2696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei riskiä

      mun mielestä ei sen suurempaa riskiä olekkaan, kuin ostaa maatila.Liian paljon riippuu esim.säästä.Varmaan tiedät ettei katokorvaukset korvaa koko satoa.En nyt ulkoa muista , miten se laskenta kaava menee.Olen ollut satovahinkoja tarkastamassa.Niin ja sitten se kun ei voi itse vaikuttaa asioihin ja tuotteiden hintoihin.Siinä on suuri riski, kun tuottajahintoja voidaan laskea milloin vaan. Jos myisin vaikka kenkiä ,voisin päättää maksaako ne minun liikkeessäni 35 vai 37 euroa.Liha ja vilja ym. maksaa juuri niin paljon kuin isomat päättää. Sitten kun maanviljelijä ostaa sen kaupan tiskiltä on hinta vähintään kymmen kertainen.
      Tähän voisi tietenkin sanoa, että laittakaa paremmat edunvalvojat.....

      • kenkiä

        voisit vapaasti päättää maksaako ne 35€ vai 500€. Kuitenkin olisi myös asiakas vapaa päättämään ostaako vai ei.

        Moneltako maatalous"yrittäjältä" jää tuotteet myymättä?


    • EU-avustaja

      Jep. Sitä sanaa, tai maatilayrittäjä tai maaseutuyrittäjä hieman maataloustoimialasta riippuen.

      Mutta tuosta riskittömyydestä voinee olla eri mieltä. Bulkkituotteissa ( esim. maito, liha, vilja) menekki on suht varma ja hinta tukineen ovat melko vakioita. Siis menekki- ja hintariskiä ei normaalivuonna ole. Menopuoli (karkeasti 75 %) on alue, johon maatalousyrittäjä voi vaikuttaa.
      Ja toisaalta on muitakin riskejä kuin taloudellinen riski. Satovahinkokovauksista ei kannata enää valittaa, ne ovat minimaaliset (laskennallisesti n 20-40 euroa tilaa kohti).

      Erikoiskasvipuolella kävi viime vuonna niin, että esim. mustaherukkaa ei kannattanut ollenkaan kerätä teollisuudelle, koska herukkapuimurin korjuu oli 45 senttiä kilo ja teollisuus sai Puolasta herukkaa 19 senttiä kilo.

    • Lypsäjä

      Meitä maatalousyrittäjiä on monenlaisia. Meillä on lypsykarjatila ja lehmät saavat ruokansa kesällä kasvavasta viljasta ja säilörehusta.
      Muistan kesiä, kun vettä ei satanut. Monet joutuivat vähentämään eläinmääräänsä, kun ei syksyllä ollut sailörehulaareissaan rehua riittävästi talvea varten. Viljaa voi aina ostaa, mutta hinta on toinen juttu.

      Yrittäjän pitää joka alalla miettiä se parhain vaihtoehto, että itselle jää edes jonkinlainen palkka työnteosta. Mielestäni maatalousyrittäjä on aivan hyvä nimitys maanviljelijälle, koska kesän sääolot ovat aina riski yrittäjälle.
      Samoin jos eläimiä sairastuu ja joutuu ostamaan kalliilla hinnalla uusia tuotantoeläimiä. Nekään eivät aina onnistu.

      Esimerkkinä: Lehmä poiki, vasikka kuoli, myös lehmä sairastui. Eläinlääkäri kävi kolme kertaa ja lopulta eläin jouduttiin lopettamaan. Ei latin lattia, vaan pelkkiä menoja. Ja näitä tapahtuu joka karjassa riippuen karjakoosta.

    • renkinä

      Vai etkö todella tiedä asioista mitään? onko siinä esim. mitään riskiä jos tila kiinnitetty täydestä määrästä velkojen vakuudeksi ja rahaa ei tulekkaan viljeliästä riippumattomista syistä, kyllä siinä pyörittelemistä riittää? Raakaa bisnestä tänä päivänä ei tilaa säälille eikä tunteilulle ehkä 20v takaperin tilanne toinen, nyt ei eletä kädestä suuhun peri aatteella.

    • ainakaa

      tarvitte mitää sen kummempaa titteliä viljaa kasvatetaan ja ne syötetään sioille ja siat myydään teurastamolle, ei tuo työ miksikään muutu vaik olis miten hienosteleva nimitys, kun oikein kädet haisee sianpaskalle ehkä onkin parempi kun ei itteensä yritäkkää tituleerata miksikää hienopieruksi.

      • Laivasta poistuva

        Hallintoon pesiytyneet sosialistit änkeävät rahat taskuunsa.


      • sanoit
        Laivasta poistuva kirjoitti:

        Hallintoon pesiytyneet sosialistit änkeävät rahat taskuunsa.

        heh tuo kyllä pitää paikkansa ei kuitenkaan minun kohdalla myyn sikani oikealle yrittäjälle enkä enää noille kolhoosisosialisteille, on toimintatavoissa eroa kun yöllä ja päivällä nämä oikeat yrittäjät tekee töitä niinku muutkin eikä vaan raavi persettään ja uhoa jossain norsunluutornissa.


      • maataloudessa
        Laivasta poistuva kirjoitti:

        Hallintoon pesiytyneet sosialistit änkeävät rahat taskuunsa.

        "yrittäjinä". Sinnehän niitä verorahoja kerätään.


      • yrittäjäpelle
        maataloudessa kirjoitti:

        "yrittäjinä". Sinnehän niitä verorahoja kerätään.

        sosialisti on ?


    • mielestä

      ainakin viljelijästä tuli yrittäjä, kun äänestit meidät EU:iin, se nimittäin heti jakoi meille LY-tunnukset. EIkös ne ole vain yrittäjillä? Alvia on saman ajan verran yleensä maksettu valtiolle. Saa todella helppoa rahaa, jolla sinutkin sitten hoidetaan kun sairastut.

      • kyllä maksaa

        lopputuotteen ostaja, ei se jää "yrittäjän" riesaksi.


      • ALV-työläinen
        kyllä maksaa kirjoitti:

        lopputuotteen ostaja, ei se jää "yrittäjän" riesaksi.

        "lopputuotteen ostaja, ei se jää "yrittäjän" riesaksi."

        Minkälainen kaavake se on jolla maksat?
        Yrittäjänä kyllä joudun siitä riesasta lomakkeen täyttämään ja huolehtimaan rahojen tilityksestä!


      • voihan sitä
        ALV-työläinen kirjoitti:

        "lopputuotteen ostaja, ei se jää "yrittäjän" riesaksi."

        Minkälainen kaavake se on jolla maksat?
        Yrittäjänä kyllä joudun siitä riesasta lomakkeen täyttämään ja huolehtimaan rahojen tilityksestä!

        olla varmaan noinkin tyhmä?

        Ei lopputuotteen ostaja mitään kaavaketta tarvitse, hän maksaa sen tuotteen/palvelun hinnassa. Jos joku sitten "tilittää'" sen valtiolle, se on aivan eri asia. Ei se ole yrittäjältä se raha pois, hän sai sen ALVirahan asiakkaaltaan valtiolle tilitettäväksi.


    • erno reino

      Kyllä maataloudessa on riskejä, niinkuin muussakin yritystoiminnassa.

      Maajussit on vain toimineet kuten palkansaajat, eli lainsäädännöllä luoneet monopolin miten työn hinta hinnoitellaan.

      Ei Suomessa voi työtäkään teettää miten itse haluaa, on yleiset työehtosopimukset, vähimmäispalkkalainsäädäntö, työaikalainsäädäntö jne ...

      • mällinpyörittäjä

        "Maajussit on vain toimineet kuten palkansaajat, eli lainsäädännöllä luoneet monopolin miten työn hinta hinnoitellaan."

        Niin, taisihan se pallinpyörittäjä mainita, että maajussien 2%:n äänivalta riittää kaikkien vaatimusten läpiviemiseen eduskunnassa.


    • Kissanainen

      Kyllä se niin vaan on että nykypäivänä toimiva maatalousyritys on yritys ihan siinä kun esim.joku konepaja tai leipomo.Jos tila tuottaa ja toimii,niin sitä pitää johtaa aivan samoin kun jotain muutakin yritystä.
      Tilakoon kasvua,vähentynyt kotoinen työvoima,eu.n tuomat kuviot,tuottaja hintojen epävakaus ja vähentynyt yhteistyö ovat pakottaneet meidät tilalliset siihen että NYT pitää tietää mitä teet(rakennatko mitä, investoitko mihin koneisiin,ostatko maata, salaojitako,peruskunnostatko peltoja tai rakennuksia tms.) ainakin seuraavien kolmen tai viiden vuoden sisällä tilallasi.Kirjanpito kuuluu arkipäivään siinä kun välitilinpäätöksetkin .
      Johtamsitaitoakin tarvitaan ,monella toivivalla aktiivitilalla on koti tai ulkomaalaisia työntekiöitä ehkä usempiakin samaan aikaan.On urakoitsijoita ja muuta hyppyporukkaa(sähkö- lvi-atk-asentajaa ,proagrian neuvojaa,salaojateknikkoa,elälääkäriä,siementäjää,lomittajia yms)ja kaikki pitää kuunella neuvotella ja opastaa työhön ja taas kuunella ja neuvotella.

      Mitä tulee riskiin onko sitä? Voisin kuvitella että kysyjä ei ole käynyt maalla tai muuten haluaa nyt ärsyttää hölmöydellään.
      JOS tilallasi on ns maito/liha tila ja pellot tuottaa tilallesi tarvittavan rehun kaikissa muodoissa.JA satuukin niin että sato epäonnistuu vaikka keväisen sateen ja kylmyyden taika jota auttaa vielä kesäinen kuivuus sopivaan aikaan.

      Eläimille olisi saatava vaikka esim 1500kpl aiv paaleja ja saatkin niitä sadot tehtyäsi vaikka 800 kpl.Vajetta 700 paalia ja rahallinen tappio 14000-18000e tulevilta seuraavalta 2 vuodelta tiivistyneestä maasta johtuen ja sen seurauksena huono sato ja ainakin sama vahiko taso. Tähän lisätään vielä hukkaan mennet lannoitteet,tehty työmenekki,trakorin ja työkoneiden kustannukset ja mahdolliset työmiesten palkat.Eikä sovi unohtaa viljelykierron suunittelutyötä ja laskentaa.
      Eikä siinä kaikki satu ja korjattu rehu on todennäköisesti aika huonolaatuista sattuneista kasvuolosuhteista.Navettassasi eläinet eivät syö rehua riittävästi joudut turvaantumaan osto täyrehuun tai lisä viljaan.Tulee syömishöiriöitä yms.ja tätät kautta eläinlääkäri kustannuksia lääkkeet jne.
      JAA mitähän tuo huonotuuri ilmojen kanssa oikein maksoikaan..puuttuvat rehut n16000e,viljely -ja rehunmentyskustnnukset 10000e,muut vaihtelevat kulut 5000e eli yhteensä vahiko n31000 e siis aivan 31000 e eli n 183000mk ja risat pelkkä aiv.n menetysja siihen viljat päälle mitä joudut ostamaan.Eikö ole riskiä? Jatämä oli viimme kesä toteen käynyt tarina eräällä tilalla.

      Entä tarttuvien tautienriski,enkä nyt puhu mistää median lietsomasta lintu jutusta.
      Täällä suomessa ollan onneksi vielä hyvällä mallilla tarttuvientautien hallinnassa. . siis huomaa VIELÄ.Mutta miten kauan.Rajojemme ulkopuolella on ritinäruttoa,salmonellan outoja kantoja,rapiesta yms sellaisia tauteja joista ei paljoa huudella suurelle kansalle.

      Karjakokojen kasvaessa riski kasvaa hurjasti.Kuvittele esim 300 eläimen karjaan tulee esim salmonella.Käytänössä sulla on puoli vuotta aikaa saada tauti pois tilata ja näyteet puhtaaksi.Mitä maksaa desinfiointi,kalkitus,näytteiden otto yms tänä aikan.. LUULISIN että 100000-150000 e ja hermot.Vaikka saisit maidon meijeriin.Tilalta ei saa laittaa teuraita teurastamoon.
      JA JOS et saa tautia pois tilalta niin harvassa on ne tilat jotka jatkaa puolenvuoden jälkeen ELI navetta tyhjillen ja jos PYSTYT voit aloittaa hirmusalla riskillä uudelleen esin vuoden tai parin kuluttua.
      Voit siinä koettaa laskea miten kalliit rakennukset siinä seisoo tyhjillään.Entäs jos on vasta alkanut tila ja velkaa.SE ON KONKURSSI HETI KÄTTELYSSÄ!

      Entäs työtapaturmariskit on normaalia suuremmat.Vuonna -05 kuoli 7 maaviljeliää työtapaturmaseti ja se on suhteessa paljon tekiämäärään nähden.

      Tässä vai muutamia riskiä.Tule tänne maalle töihin vaikka vuodeksi niin et kysele onko riskiä vai ei ja onko tää yrittämistä vai ei.

      Mullakin mies sairastu muutama vuos sitten pahasti ja piti pitää viersta kun lapset oli pieniä ja itte ei joka paikkaan revennyt.Ei ole ollut vapaa ajan ongelmia sen jälkeen ja kelloa ei kerkeä kattomaan vieläkään.
      Ei ole pyhää ei arkea on vaan loputon työ ja kiire.Jos ei muuta niin paperityöt oottaa.Ja jos et hoida hommias niin kohta saat viedä avaimet pankkiin johtajalle.
      Nyt sataa vettä taivaan täydeltä ja oon yksin kotona.Satuin vaan kattomaan että mitä
      kirjotetaan ja aattelin vastata.

      Tule tänne maalle kesäksi niin et tartte kysellä!

      t lehmänlypsäjä jo 30v

    • kokematon maatalousyrittäjä

      "Sillä maatalouteen ei liity riskiä kuten yrittämiseen yleensä kuuluu."

      Kerro meille kaikille kokemattomille maajusseille ne RISKIT mitä ns tavallisen yrittäjän toimenkuvaan kuuluu, tiedä vaikka olisi jotain opittavaa!

    • Itse käytän tittelinäni maanviljelijää. Onhan se yrittämistä, mutta minusta hieno vanha nimi kelpaa, jos joku ei ymmärrä, niin ei haittaa.

    • riskistä

      Eikö yritystoiminnassa suuri riski ja suuret tulot menee yleensä käsi kädessä? Jos on riskibisnes (esim. rakennustoiminta), niin menestyvä tienaa siinä hyvin. Pienemmän riskin toimialoilla (esim. parturit) ei tulotkin on käsittääkseni pieniä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      3
      1974
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      254
      1677
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      247
      1592
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      54
      1544
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1408
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      20
      1281
    7. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1187
    8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      282
      1172
    9. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1163
    10. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      38
      1015
    Aihe