Ostimme talon jossa on tiilestä muurattu varaavatakka(varaava sähkölämmityslattiassa ja koneellinen ilmastointi). Mitenköhän siitä takasta sais parhaimman hyödyn irti? Tuli takkaan joka ilta pariksi tunniksi ja luukut kiinni vai...? edelinen omistaja ei ollu paljon käyttänyt takkaa, kuulemma lähinnä makkaran paistossa.
varaavan takan lämmitys oikein
16
4835
Vastaukset
- lämmittäjä
Täältä löytyy muutamia ohjeita
http://www.kyamk.fi/~ra9cair/index.shtml
Meillä on vanha muurattu uuni (ei kaakeli eikä pönttö) ja siinä poltetaan kolme pesällistä puita ja luukut kiinni kun on jäljellä vähän hiillosta (siis sinistä liekkiä ei enää näy). Lämmitys joka toinen tai kolmas päivä, koska uuni varaa mukavasti lämpöä pariksikin päiväksi...ja meillä on lisänä öljylämmitys, jossa on "sisähaistelija" ja kaipa se sitten tasoittaa tuota öljylaskua...- lämmittäjä
siis "luukut" tuossa äskeisessä = hormin pellit, eivät mitkään uuninluukut. Ja tuon puumäärän varmaan jokainen määrittelee kokemuksen perusteella...
- rousku
Takan luukut pidetään kiinni, ilma syötetään tuhkaluukun tai vasituisten kanavien kautta arinan alle, jolloin veto hyvä eikä vedetä turhaa ilmaa savukaasujen mukaan, jolloin savukaasut kuumenevat ja palavat takan yläpalotilassa. Kun tuli on hiipumassa niin vetoa piennenetään ja sitten jokaisella onkin omat rituaalinsa siitä, missä vaiheessa savupelti suljetaan.
Kannattaa kokeilla ensin yhdellä pesällisellä ja sitten kahdella, jottei lämmitetä liikaa vaan sopivasti.
Palaminen tapahtuu hyvin silloin, kun piipusta tulevaa savua tuskin havaitsee. Syttymisvaihessa savua voi tulla, mutta jos tulen palaessakin tulee paksua harmaata savua, niin silloin liekki palaa liian vähällä ilmalla, eikä savukaasut pala ja näin ollen energia karkaa taivaalle. Tai sitten puut on märkiä eikä palaminen onnistu.- Vanhempi suunnittelija
Yläpaloilmaa on saatava mukaan savuttavan palon aikana. Pelkästään arinan kautta tuleva ilma kaasuttaa voimallisesti ja yläpalotilassa ei tapahdu kunnollista loppuun palamista. Esimerkiksi Upon erkkeriluukuissa on yläilmaa varten avattavat rakoset luukun ylä- ja alaosassa. Minä suljen yläilmat, kun varsinaiset tervaliekit häviävät. Itse asiassa suljen kaikki ilmat ja pelli vain jää auki ja ilmaa tulee vuotoilmoina hiilivaiheelle.
Jos on kiire, kuten joskus kun on aamulla innostunut polttamaan pesällisen, niin kasaan hiilet arinan päälle ja annan alailmaa hiukan enemmän, jolloin kasa häviää silmissä juhlallisella häkäroihulla.
Puhdas hiilivaihe ei tuota enää piippuun tiivistyviä kaasuja. Tuosta hiilivaiheesta saa muuten grillihiiliä kesän koitoksiin lapioimalla kannelliseen metalliastiaan. - banaani
Vanhempi suunnittelija kirjoitti:
Yläpaloilmaa on saatava mukaan savuttavan palon aikana. Pelkästään arinan kautta tuleva ilma kaasuttaa voimallisesti ja yläpalotilassa ei tapahdu kunnollista loppuun palamista. Esimerkiksi Upon erkkeriluukuissa on yläilmaa varten avattavat rakoset luukun ylä- ja alaosassa. Minä suljen yläilmat, kun varsinaiset tervaliekit häviävät. Itse asiassa suljen kaikki ilmat ja pelli vain jää auki ja ilmaa tulee vuotoilmoina hiilivaiheelle.
Jos on kiire, kuten joskus kun on aamulla innostunut polttamaan pesällisen, niin kasaan hiilet arinan päälle ja annan alailmaa hiukan enemmän, jolloin kasa häviää silmissä juhlallisella häkäroihulla.
Puhdas hiilivaihe ei tuota enää piippuun tiivistyviä kaasuja. Tuosta hiilivaiheesta saa muuten grillihiiliä kesän koitoksiin lapioimalla kannelliseen metalliastiaan.Takan luukut taitaa vuotaa aina sen verran että vetävät himan ilmaa mukaan, lienee tarkoituksella tehty sellaisiksi, ellei ole tuollaisia varsinaisia luukkuja.
- Joo
banaani kirjoitti:
Takan luukut taitaa vuotaa aina sen verran että vetävät himan ilmaa mukaan, lienee tarkoituksella tehty sellaisiksi, ellei ole tuollaisia varsinaisia luukkuja.
Luukut pitää pitää auki, muuten takan yläosa kuumenee liikaa ja takka "kuluu" nopeasti. Ei ennenkään polttovaiheessa luukkuja pidetty kiinni...
- ElReino
Joo kirjoitti:
Luukut pitää pitää auki, muuten takan yläosa kuumenee liikaa ja takka "kuluu" nopeasti. Ei ennenkään polttovaiheessa luukkuja pidetty kiinni...
Varsinainen soosaaja olet..nimim"Joo" !
Hajotat paikat muuratussa tulisijassa, jos poltat suuluukut auki! (edellyttäen, että tulisija on alaliitosmalli).
Jos taas on olemassa "yläliittymä", eli "kesäpelti", niin sen auki ollessa tulee polttaa takkaa kuten avotakkaa, eli suuluukut auki!
Muussa tapauksessa luukullista tulisijaa poltetaan aina luukut kiinni, paitsi tietysti panostusvaiheessa! - Heittiö
ElReino kirjoitti:
Varsinainen soosaaja olet..nimim"Joo" !
Hajotat paikat muuratussa tulisijassa, jos poltat suuluukut auki! (edellyttäen, että tulisija on alaliitosmalli).
Jos taas on olemassa "yläliittymä", eli "kesäpelti", niin sen auki ollessa tulee polttaa takkaa kuten avotakkaa, eli suuluukut auki!
Muussa tapauksessa luukullista tulisijaa poltetaan aina luukut kiinni, paitsi tietysti panostusvaiheessa!Kuinka minun tulisi polttaa takkaani? Meillä on iso, varaava takka/ leivinuuni, jossa leivinuuni on keittiön puolelle ja takka on muutamaa porrasta alempana olevan olohuoneen puolella. Meillä on takassa sekä lämmönkestävällä lasilla varustetut luukut sekä myös ulommat luukut, joissa on säädettävät ilmaräppänät. Lasiluukut ovat melko väljät, eli ilmaa kulkee niittenkin lomasta. Löytyy myös em. kesäpelti, jolla saan savut hormista ulos suoraan tai kierrättäen.
Nykyisin kyllä poltamme takkaa pitäen pelkät lasiluukut kiinni, sillä palavaa tulta on kiva katsella. - ElReino
Heittiö kirjoitti:
Kuinka minun tulisi polttaa takkaani? Meillä on iso, varaava takka/ leivinuuni, jossa leivinuuni on keittiön puolelle ja takka on muutamaa porrasta alempana olevan olohuoneen puolella. Meillä on takassa sekä lämmönkestävällä lasilla varustetut luukut sekä myös ulommat luukut, joissa on säädettävät ilmaräppänät. Lasiluukut ovat melko väljät, eli ilmaa kulkee niittenkin lomasta. Löytyy myös em. kesäpelti, jolla saan savut hormista ulos suoraan tai kierrättäen.
Nykyisin kyllä poltamme takkaa pitäen pelkät lasiluukut kiinni, sillä palavaa tulta on kiva katsella.Nyrkkisääntönä voi pitää;kesäpelti auki=poltetaan suuluukut auki. Kesäpelti kiinni= poltetaan suuluukut kiinni.Yleensäkin kesäpellin käyttö on oikeastaan osittain turhakin..tulisija kyllä lähtee vetämään, ellei ole kyseessä uusi/pitkään käyttämättömänä ollut.Jos kesäpelti on, niin tarvittaessa sytyttäessä sillä voi avittaa käyntiin lähtöä.
Massiivinen takkaleivinuuni on hidas kuumenemaan, mutta kunperuslämpö on saavutettu, niin sen jälkeen 1-2 pesää joka toinen pvä/ 1 pesä joka päivä= tasainen lämmönluovutus!
Tasaisuus käytössä on parasta, mitä käyttäjä voi tulisijalleen antaa.Silloin se kestää,lämmittää,ja voi hyvin!
Myös polttopuiden on oltava asiallisia, ettei pihalta haeta lumihangesta jäisiä kompuroita, ja sitten ihmetellään...ei tää oikeen lämpiä..outoa sihinää kuuluu! - Heittiö
ElReino kirjoitti:
Nyrkkisääntönä voi pitää;kesäpelti auki=poltetaan suuluukut auki. Kesäpelti kiinni= poltetaan suuluukut kiinni.Yleensäkin kesäpellin käyttö on oikeastaan osittain turhakin..tulisija kyllä lähtee vetämään, ellei ole kyseessä uusi/pitkään käyttämättömänä ollut.Jos kesäpelti on, niin tarvittaessa sytyttäessä sillä voi avittaa käyntiin lähtöä.
Massiivinen takkaleivinuuni on hidas kuumenemaan, mutta kunperuslämpö on saavutettu, niin sen jälkeen 1-2 pesää joka toinen pvä/ 1 pesä joka päivä= tasainen lämmönluovutus!
Tasaisuus käytössä on parasta, mitä käyttäjä voi tulisijalleen antaa.Silloin se kestää,lämmittää,ja voi hyvin!
Myös polttopuiden on oltava asiallisia, ettei pihalta haeta lumihangesta jäisiä kompuroita, ja sitten ihmetellään...ei tää oikeen lämpiä..outoa sihinää kuuluu!Kiitoksia vastauksestasi!
Meillä on tapana lämmittää leivinuunia vähintään joka toinen päivä. Kovilla pakkasilla päivittäin. Näin korvaamme varaavan lattialämmityksen sähkönkulutusta puulla ja samalla voi kätevästi tehdä uunilla ruokaa.
Takan puolta käytämme harvemmin. Ehkä kerran pari kahdessa viikossa. Eli käytännössä tunnelman luomiseen. Toisaalta takalla saa myös lämpöä olohuoneen/ makuuhuoneen puolelle, jotka ovat muita tiloja alempana ja tästä syystä aina pari astetta yläpuolta jäljessä.
Perustelisitko tarkemmin, miksi suuluukut pitäisi pitää kiinni jos kesäpelti on kiinni? Koko kivikasahan ei ole kylmä, koska leivinuunia lämmitämme säännöllisesti. - leppä
ElReino kirjoitti:
Nyrkkisääntönä voi pitää;kesäpelti auki=poltetaan suuluukut auki. Kesäpelti kiinni= poltetaan suuluukut kiinni.Yleensäkin kesäpellin käyttö on oikeastaan osittain turhakin..tulisija kyllä lähtee vetämään, ellei ole kyseessä uusi/pitkään käyttämättömänä ollut.Jos kesäpelti on, niin tarvittaessa sytyttäessä sillä voi avittaa käyntiin lähtöä.
Massiivinen takkaleivinuuni on hidas kuumenemaan, mutta kunperuslämpö on saavutettu, niin sen jälkeen 1-2 pesää joka toinen pvä/ 1 pesä joka päivä= tasainen lämmönluovutus!
Tasaisuus käytössä on parasta, mitä käyttäjä voi tulisijalleen antaa.Silloin se kestää,lämmittää,ja voi hyvin!
Myös polttopuiden on oltava asiallisia, ettei pihalta haeta lumihangesta jäisiä kompuroita, ja sitten ihmetellään...ei tää oikeen lämpiä..outoa sihinää kuuluu!Ei niitä puita lumisina tietenkään voi pesään viskoa, mutta jäisinä kyllä. On parempi heittää jäinen kalikka uuniin, kuin se että tuo sen sisälle siksi aikaa että se ehtii sulaa, muttei kuivata.
- Vanhempi suunnittelija
leppä kirjoitti:
Ei niitä puita lumisina tietenkään voi pesään viskoa, mutta jäisinä kyllä. On parempi heittää jäinen kalikka uuniin, kuin se että tuo sen sisälle siksi aikaa että se ehtii sulaa, muttei kuivata.
Kerrotko tarkemmin, miten juttu menee.
Minusta kuiva on kuivaa ja märkä märkää. Ei siinä minusta vaikuta se, onko jäässä vai ei. Jos kuiva kalikka on luminen ja se sulaa, niin ei siinä vettä ole kuin pinnassa. Kuivuu muutamassa tunnissa tai tuleen heitettynä minuutissa. Umpijäässä oleva kalikka on märkää eikä sitä parane polttaa. - Muurarimestari
Heittiö kirjoitti:
Kiitoksia vastauksestasi!
Meillä on tapana lämmittää leivinuunia vähintään joka toinen päivä. Kovilla pakkasilla päivittäin. Näin korvaamme varaavan lattialämmityksen sähkönkulutusta puulla ja samalla voi kätevästi tehdä uunilla ruokaa.
Takan puolta käytämme harvemmin. Ehkä kerran pari kahdessa viikossa. Eli käytännössä tunnelman luomiseen. Toisaalta takalla saa myös lämpöä olohuoneen/ makuuhuoneen puolelle, jotka ovat muita tiloja alempana ja tästä syystä aina pari astetta yläpuolta jäljessä.
Perustelisitko tarkemmin, miksi suuluukut pitäisi pitää kiinni jos kesäpelti on kiinni? Koko kivikasahan ei ole kylmä, koska leivinuunia lämmitämme säännöllisesti.Jos varaavaa tulisijaa poltetaan suuluukut avoinna ja kesäpelti suljettuna niin, palotapahtuma saa liikaa ilmaa ja virtaus uunin sisäällä nousee liian suureksi samalla lämpötila uunin sisäällä nousee liian suureksi rakenteiden kestävyyden kannalta. Normaali poltossa takan sisä lämpötila yläpalotilassa on noin 1050 astetta ja jos suuluukut pidetään avoinna lämpötila nousee lähelle 1300 astetta.
- Heittiö
Muurarimestari kirjoitti:
Jos varaavaa tulisijaa poltetaan suuluukut avoinna ja kesäpelti suljettuna niin, palotapahtuma saa liikaa ilmaa ja virtaus uunin sisäällä nousee liian suureksi samalla lämpötila uunin sisäällä nousee liian suureksi rakenteiden kestävyyden kannalta. Normaali poltossa takan sisä lämpötila yläpalotilassa on noin 1050 astetta ja jos suuluukut pidetään avoinna lämpötila nousee lähelle 1300 astetta.
...laittamalla savupeltiä aavistuksen verran pienemmälle? Olen kokeillut sitäkin ja palaminen on edelleen puhdasta, mutta pahimman "vohinan" sillä saa pois. Toki tulevan ilman määrä on silti sama.
Niin leivinuuni kuin takkakin on pirun hyvä vetämään.
- himolämmittäjä
Puu palaessaan kuluttaa paloilmaa n.10kuutiota/
poltettu puukilo,joten pidä huoli korvausilman
saannista (ikkuna raolleen,koneellinen iv pois
päältä) Jos sinulla on kaksitariffisähkö(siis yö-
ja päiväsähkö) niin suurimman hyödyn takan anta-masta lämmöstä saat lämmittämällä takkaa aamuisin.
Hyviä ohjeita ja tietoa puulämmityksestä saat
käymällä esim. Motivan(www.motiva.fi) sivuilla
ja sieltä "Pätkittäin puulämmityksestä" esite.
Lämpimiä hetkiä takan ja muun siihen liittyvän
askartelun parissa! - Vanhempi suunnittelija
Miten lienee sen asian kanssa, että lataisi kuumaan takkaan seuraavan pesällisen odottamaan. Jos on vähäistä kosteutta, niin sehän paljolti kuivuisi ennen polttoa. Mutta onko tuosta kosteudesta haittaa? Jos on kuuma (yli 100 astetta) tulisija, niin höyrynpaineet ovat kovat ja höyryt varmasti tulevat pihalle. Ja onhan noita leivinuunejakin, missä kosteita ruokia jatkuvasti tehdään.
Siis onko jotain haittaa jos kosteita puita lataan takkaan kuivumaan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka1053163GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431167- 831142
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja521075Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!331011- 67878
- 53857
Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39852- 45847
Autolla puuhun
Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn24831