Mitä on aikido?..

katsu hayaki

Alla on kolme linkkiä videoklippeihin. Kaikissa on aikidoa, osaavien kavereiden tekemänä.

http://www.youtube.com/watch?v=3viOy-bQSyU
http://www.youtube.com/watch?v=3_wFJDbaJyw
http://www.youtube.com/watch?v=aicHsMC6rxM

En nyt halua tästä mitään vääntöä tai väittelyä tai aikidon dissausta, vaan mietiskelyä siitä, että mikä on oikea tapa tehdä aikidoa. Tämä asia on mietityttänyt itseäni.. Itse haluaisin treenata ja kehittää aikidoani kahden alemman klipin suuntaan, mutta ymmärrän myös heitä jotka etsivät ykkösklipin kaltaisia juttuja. Voivatko näiden kahden eri lähestymistavan treenaajat mielestänne treenata keskenään niin että molemmat kehittyvät?

Itse olen joskus törmännyt ongelmiin. Olen kokenut, että en pysty saamaan tekniikkaa toimimaan silkalla kiin virtauksella, horjutuksella, rentoudella.. kerrankin eräässä tekniikassa oli mielestäni aukko, jota kukaan ei-vapaaehtoinen uke ei jättäisi käyttämättä. Kysyin asiaa ohjaajalta. Hänen mukaansa tekniikan ei ollut edes tarkoitus toimia, vaan saada aikaan rentoutta, uken tuleekin mennä maahan ihan vapaaehtoisesti. Kuulemma sama pätee kaikkeen tekniikkaan, ne eivät ole kuin väline rentouden kehittämiseen. Selitys oli, että aikido ei ole itsepuolustusta.

Luulen, että minulla ja kyseisellä ohjaajalla on juuri erilainen näkemys aikidon luonteesta. Vaikka en itsekään pidä aikidoa itsepuolustuksena, pidän sitä silti budona.

Onko siis niin, että alempien klippien kaverit tekevät väärin? Pitääkö aikidon olla heti alkumetreiltä ensimmäisen klipin kaltaista? Voiko mielestänne ylipäätään oppia todella pehmeää mutta todellista tekniikkaa kulkematta ensin lähtöruudun, perus taijutsun kautta? Olenko väärän harrastuksen parissa, jos etsin räväkämpää tekniikkaa? Tuleeko minun etsiä eri opettaja?

Tässä kysymyksiä ja pohdintaa. Kommentit tervetulleita!

14

2174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kake

      Näyttäviä pomppuja uket tekevät. Hyökkäykset ovat epärealistisia ja hitaita. Kivaa jumppaa.

      • katsu hayaki

        Niin, unohdin tarkentaa, että _asialliset_ kommentit tervetulleita. Mielellään sellaisilta, jotka asiasta jotain vieläpä tietävät.

        Kiitos.


    • Laulu keväälle

      Hei!
      Mielestäni edelleen suomi24 ei ole paras "taistelulajifoorumi" jossa keskustella ihan tosissaan... johtunee juuri niin suurista massoista "matti meikäläisiä" jotka ovat kertomassa omaa totuuttaan asioista, joille mikään muu ei kelpaa. Mutta oma mielipiteeni aikidosta on, että hyvä laji mikäli sitä ei tehdä "hippihörhöilynä" ja "universaalina voimana kohti maailman rauhaa".
      Mietitään esimerkiksi lukkoja tai atemia / valelyöntiä. Atemit tehdään usein kivuliaisiin paikkoihin kuten aataminomenaan (tai ylipäätänsä kurkkuun) nenän päähän jne... Kuulemani mukaan ennenvanhaan ne lyötiin perille asti, mutta aikojen saatossa ne muuttuivatkin vain huijauksiksi, ettei oikeasti lyödä.
      Mitä lukkoihin tulee.... Aikido perustuu lukoille ja tämän takiahan "aikido on taistelua ilman taistelua". Mutta jos tätäkin lähdetään pohtimaan uudelleen...
      Tositilanteessa ennenvanhaan lukko oli yleisesti ottaen niveltä vasten vääntämistä, jolla murskattiin erittäin nopeasti nivel ja saatettiin toinen taistelukyvyttömäksi. Tältä kantilta ajateltuna lukon tekemiseen ei tarvita voimaa, vaan nopeutta ja tekniikkaa. Eli jahkaat monta vuotta lukkoja läpi ja perehdyt siihen, että miten ihminen ei liiku. Sitten kun tappelussa tulee tilanne, että toinen ojentaa kätensä sinua kohti, väännät vain aikidon periaatteiden mukaisesti käden nopeasti asentoon johon sen ei kuuluisi taipua. Tällöin aikidosi on toimivaa ja erittäinkin brutaalia ja kaukana "hippihörhöilystä". Ikävä kyllä näin ajattelevia seuroja on vähemmistö nykyisin. :(
      Mutta tällöin aikido on brutaalia, toimivaa ja päättää uhkatilanteen nopeasti luultavammin siihen, että päällekävijän nivel A tai B on pois sijoiltaan eikä hän pysty jatkamaan hyökkäystään. Tämä on mielestäni aikidoa. Mitä järkeä on taistelu / kamppailu / itsepuolustuslajista, joka ei toimita mitään virkaa vaan on lähinnä jumppaa? Vaikka Aikidoa mainostettaisiinkin kevyenä itsepuolustuksena jossa ei vahingoiteta toista, niin se on mielestäni enemmänkin markkinakikka saada ihmisiä salille, kuin itse aikidon perusolemus. Tai ehkäpä tästä on tullut nykyisen aikidon perusolemus, sillä ihmiset jotka ovat ottaneet sen "hippihörhöilynä", opettavat sitä eteenpäin "hippihörhöilynä"? En voi tietää.
      Se, jota minä kutsun "perusolemukseksi" ei kuuluisi enää tavalliseen voimakeinoon ja itsepuolustukseen, vaan olisi äärimmäisessä hengenhädässä tehtävää brutaalia ja toista ihmistä vahingoittamaan tarkoitettua tekniikkaa.... (toisin kuin minä aikidoa mainostetaan). Tämä on vain minun itseni näkökanta asioista, enkä itse ole aikidon harrastaja vaikka laji onkin muuten tuttu minulle.

      • asiaton budoka

        Niin, en sitten tiedä tarkoitatko asiallisella sellaista jonka mielestä nuo hyökkäykset ovat realistisia ? sillä sitähän ne eivät ole missään klipissä. Mutta ilmeisesti pohdit onko niiden tarkoituskaan olla.

        Eka klipissä käytettiin ilmeisesti sitä paljon puhuttua ja vähän nähtyä ki-energiaa, jota ei liene olemassakaan. Lajinahan aikido on yksi hienoimmista ja varmasti hankalimmista. Mutta ip-lajina sitä en pidä. kyllä tuo virtaus ja vastustajan voimankäytön myötaileminen on ihan tuttua niinkin brutaaleissa lajeissa kun koryu-karate tai jopa jujutsu ja judo. Niissä asioita vain harjoitellaan hieman realistisemmin.

        En oikein tiedä mitä pohdit, ehkäpä olet joutunut identiteettikriisiin lajisi suhteen kun et oikein tiedä mihin tähtäät, mikä on sen tavoite. Hakaman saaminen tietysti noin näkyvästi, mutta se perimmäinen tavoite ? Monethan alkeiskursseilla sanovat kaikissa lajeissa että itsepuolustustaidon hankkiminen oli syy tulla kurssille, mutta aika monella tuo tähtäin häviää matkan varrella ja budosta tulee harrastus muiden joukossa, siinä kun tennis tai keilailu, ajankulua.


    • Bronttosaurus

      Tämä ei ole vastaus, vaan nuo pätkät kirvoittivat...

      Kaikissa oheisissa clipeissä näytettiin - mielestäni - samankaltainen periaate. Eli uke hyökkää tietyllä tavalla eikä tee muuta kuin mitä (tavallaan) on sovittu. Eli hyökkääjä kohdatessaan vastarintaa ei suinkaan toimi kuten clipeissä näkyy. Mutta tuon aikidon periaatteen näyttämisen/ymmärtämisen/julkituomisen näytöshenkeen tämä tapa on välttämätön. Muutoin kyseessä olisi vapaaottelutyyppinen juttu.

      Mikäli ykkösclipin toiminta olisi oikeasti mahdollista - siis ilman, että uke myötää/ ei taistele vastaan/antaa mennä - olisi eilis- ja tämänpäivän painimatsitkin vähän erityyppisiä.

      Kammpailulajeihin liittyy uskomattomia myyttejä. Itse miellän ki:n lähinnä tahtona ja lihastuntoaistin kehittymisenä siihen pisteeseen, että liike lähtee ajattelematta automaatiotasolla ja että se myös tehoaa!

      Viimeinen clippi oli hyvä mutta ei siinäkään sen ihmeellisempää esitetty kuin ensimmäisessä. Periaate oli täsmälleen sama - uke ei toimi fighterin tavoin.

      Aikido on tehokas siinä missä muutkin lajit, jos vaan antaa palaa. Hyökkäysmuodot ovat vaan feodaaliaikaisina jälkijättöisiä. Siis se, että hyökätään kädellä miekkaa simuloiden.

      Olen sitä mieltä, ettei väkivallatonta kamppailua ole olemassakaan. Jos joku ylipäätään hyökkää on taisteltava toki kaikin keinoin häikäilemättä. Eräs yhteisö pyysi minua pitämään "lempeää itsepuolustusta" - tämäkin mainos oli pakko muuttaa.

      Mutta - ainakin minä - etsin aikidosta rentoutta tekniikoihin. Aikidossa ja judossa on loppujen lopuksi periaate sama - eli turhan voimankäytön estäminen. Judossa tämän oppii randorissa (jos oppii). Mutta totuus on myös, että heinäseivästä viedään kun litran mittaa, mikäli vastapuoli vetää pataan täysillä tai laittaa hanttiin.

      Olennaista on harjoitella tosissaan, mitä sitten harjoitteleekin. Joku etsii hikeä ja matsia, toiselle riittää ylipäätään liike. Kukin tulkoon autuaaksi omalla uskomuksellaan.

      En väitä missään nimessä olevani aikidon asiantuntija, nyttemmin vasta kuutisen vuotta olen mukana roikkunut.

    • Aikidokaaja evp.

      "Pitääkö aikidon olla heti alkumetreiltä ensimmäisen klipin kaltaista? Voiko mielestänne ylipäätään oppia todella pehmeää mutta todellista tekniikkaa kulkematta ensin lähtöruudun, perus taijutsun kautta?

      Mielestäni ei pidä eikä voi.
      Käsittääkseni Ueshibankin tekniikka oli suht brutaalia ennen pehmenemistään.


      "Voivatko näiden kahden eri lähestymistavan treenaajat mielestänne treenata keskenään niin että molemmat kehittyvät?"

      Pieninä annoksina voi olla tervetullutta vaihtelua ja kenties jotain hyviä pointtejakin voi joskus löytyä. Jatkuvana harjoitteluna molemmat tympiintyvät. Oletan.


      "Tuleeko minun etsiä eri opettaja?"

      Tulee. Näkemyksenne ovat liian erilaisia. Jos jatkat hänen opissaan ja pidät näkemyksesi, turhaudut ja lopetat tämän hienon lajin harjoittelun.

      • zenith

        "Käsittääkseni Ueshibankin tekniikka oli suht brutaalia ennen pehmenemistään."

        Aikalaistensa kertomusten mukaan Ueshiban tekniikoiden kovuus oli suoraan verrannollista hyökkääjän hyökkäyksen/vastaanpanemisen kovuuteen.

        Kyllä Ueshiba osasi sen "pehmeemmän" puolen ennen ns.pehmenemistään,homma vain EI TOIMINUT,jos hyökkääjä pani tosissaan hanttiin.

        Vanhan miehen kanssa taas kukaan(pätevä) EI KEHDANNUT olla tosissaan,vaan meni "pehmeesti" mukaan silkasta kunnioituksesta ikää,pitkää uraa ja mahdollisesti vanhan miehen filosofiaa kohtaan.


      • Aikidokaaja evp.
        zenith kirjoitti:

        "Käsittääkseni Ueshibankin tekniikka oli suht brutaalia ennen pehmenemistään."

        Aikalaistensa kertomusten mukaan Ueshiban tekniikoiden kovuus oli suoraan verrannollista hyökkääjän hyökkäyksen/vastaanpanemisen kovuuteen.

        Kyllä Ueshiba osasi sen "pehmeemmän" puolen ennen ns.pehmenemistään,homma vain EI TOIMINUT,jos hyökkääjä pani tosissaan hanttiin.

        Vanhan miehen kanssa taas kukaan(pätevä) EI KEHDANNUT olla tosissaan,vaan meni "pehmeesti" mukaan silkasta kunnioituksesta ikää,pitkää uraa ja mahdollisesti vanhan miehen filosofiaa kohtaan.

        Aivan. Nämä pehmoaikidokailijat matkivat Ueshiban vanhuusvuosien tekniikkaa ja siinä menevät pahasti metsään.


    • Soittajan kaipuu

      Uskottavaa pehmeää aikidoa voi tehdä vasta sitten, kun on harjoitellut tarpeeksi kauan. Aikidotekniikan uskottavuus ei ole sanoissa.
      Aikidossa ei ole taistelua. Kaikki voiman käyttö, lukot jne. tarkoittaa, että ajoitus on myöhässä. Onneksi, siten harjoitus kestää pidempään. Oikean ajoituksen harjoittelu ei aina tarkoita nopeampaa liikettä. Aikidon harjoittelussa, alussa on aina täynnä kysymyksiä. Omassa mielessä aikido samaistuu eri ohjaajiin. Tarvitaan laajempi ajatusmaailma.

      • Katsu Hayaki

        Kiitos kommenteista.

        Itse en ole aikidoa harjoitellut kuin muutaman vuoden, judoa ennen sitä, mutta tuli mieleeni tämmöisiä ajatuksia, anteeksi pitkä postaus:

        Aikidossa ei ole taistelua. Eikö? Ei tietenkään treenitilanteessa, vaan yhtä vähän kuin esimerkiksi nyrkkeilysparrissa tai judorandorissa. Kysehän onkin treeneistä. Mutta kuten nyrkkeilyn ydin on kilpailussa ja judon ydin äärimmäisessä tehokkuudessa ja jopa yhteiskunnallisessa filosofiassa (yhteisen hyvän periaate, myös aikidossa pätevä), niin ymmärtääkseni aikidon ydin on kuitenkin taistelutaito, jonka ympärille muu rakentuu.

        Luulen, että aikidon nykyolemukseen on vaikuttanut mm. se, että ihmiset ovat tutustuneet lähinnä Ueshiban vanhuusvuosien tekniikkaan, josta on eniten materiaalia saatavilla. On ymmärrettävä, että Ueshiba on niissä videoissa hyvin vanha mies, ja hänen demonsa ovat sen mukaisia. Ehkä hän demoaa vain aiki-wazaa, eikä tarkoitakaan esittää koko aikidon spektriä vanhoissa pätkissään. Lisäksi Ueshiban harjoittama omoto-kyo uskonto on voinut vaikuttaa hänen esittämäänsä tekniikkaan.

        Lisäksi osa aikidon ideoista on voinut niin sanotusti kadota käännöksessä. Sanonta, jonka mukaan aikido ei ole taistelutaito vaan keino saattaa ihmiset harmoniaan, on monella tavalla tulkittavissa. Minusta harmonista verrattuna aikijujutsuun on se, että todellisessa hyökkäyksessä molemmat osapuolet hengittävät tosimielellä tehdyn tekniikan jälkeen - harmoniaa ei ole se, että tosimielellä tehdyn tekniikan jälkeen aikidoka ei hengitä. Toisin sanoen harmonia tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteen jälkeen molemmat ovat suurinpiirtein terveitä ja taistelun turhuus valkenee hyökkääjälle. Harmonian mitta ei mielestäni ole se, että toinen kaatuu ilman kosketusta tai jollain ihme tekniikoilla jotka eivät voi onnistua jos uke laittaa vähänkin vastaan, ts. harmonia ei piile itsessään tekniikassa, vaan lopputuloksessa, syvemmällä.

        Tässäkin haluan rinnastaa judoon: myös siinä perusajatus on joustavuus (ju: pehmeä, joustava), mutta silti tekniikoiden perusajatus on olla toimivia. Joustavuus tulee esille judokan henkisenä ominaisuutena, rankan treenin karaisema mieli osaa antaa periksi tarvittaessa ja joustaa konfliktitilanteessa. Teknisesti ottaen joustavuus on tekniikan toimivuuden työkalu eikä tekniikan toimivuus ole ristiriidassa sen kanssa. Judotekniikat toimivat oikeasti. Aikidossa joskus tuntuu, että toimiva tekniikka ei voi olla harmoninen, että tekniikkaa pidetään hyvänä vain jos se on oikeasti mahdoton tehdä jollekin joka laittaa oikeasti vastaan (vrt. 1. klippi).

        Mielestäni siis joidenkin aikidon harrastajien treenitapa tyyliin "hei sä et voi tolleen lyödä/repäistä (=horjuttaa) ukea kun se ei ole harmoonista, vaan sun täytyy ohjata sen kiitä ja keskittää ajatukset sun ranteeseen, niin ukea houkuttaa ottaa siitä kiinni.." on enemmänkin new agea kuin budoa. En tiedä, onko ajatukseni väärä, mutta joskus treenaaminen turhauttaa minua kun ajattelen niin eri tavalla tämän homman kuin muut.

        Aikido on siis hieno laji, ja moniulotteinen. Mielestäni vain sen taistelullinen puoli on suotta painettu taka-alalle mukafilosofisin perustein. Mutta lajien luonne muuttuu, judokin on nykyään vain kilpaurheilua, kyogi-judoa, vaikka Kano halusi kilpailun olevan vain osa sitä. Kuka enää tekee zeiryoku no zenyo teniin no kataa (mm. judon atemi-waza) tai muutakaan.. nage no kataa hinkataan pari kertaa ennen graduointia että musta vyö saadaan ja matsit ovat pääasia, opettajat sanovat peruskurssilaisille että judossa ei ole atemeita ja kilpailupisteitä pitää olla ylempiin vyöarvoihin. Tässäkin on mielestäni tapahtunut tavallaan sama homma kuin aikidossa, eli ihmiset omaksuvat budolajista vain sen osan minkä haluavat, ei koko pakettia. Judosta otetaan matsaus, aikidosta henkiset/filosofiset aspektit, kummastakin unohdetaan juuret ja taistelullisuus, ydin, historia.

        Tässä mietteitäni. Kommentit tervetulleita. Hyviä treenejä ja hyvää kesää kuitenkin kaikille treenitavasta riippumatta - pääasia joka tapauksessa on, että treenataan ja se on kivaa!


      • Laulu keväälle
        Katsu Hayaki kirjoitti:

        Kiitos kommenteista.

        Itse en ole aikidoa harjoitellut kuin muutaman vuoden, judoa ennen sitä, mutta tuli mieleeni tämmöisiä ajatuksia, anteeksi pitkä postaus:

        Aikidossa ei ole taistelua. Eikö? Ei tietenkään treenitilanteessa, vaan yhtä vähän kuin esimerkiksi nyrkkeilysparrissa tai judorandorissa. Kysehän onkin treeneistä. Mutta kuten nyrkkeilyn ydin on kilpailussa ja judon ydin äärimmäisessä tehokkuudessa ja jopa yhteiskunnallisessa filosofiassa (yhteisen hyvän periaate, myös aikidossa pätevä), niin ymmärtääkseni aikidon ydin on kuitenkin taistelutaito, jonka ympärille muu rakentuu.

        Luulen, että aikidon nykyolemukseen on vaikuttanut mm. se, että ihmiset ovat tutustuneet lähinnä Ueshiban vanhuusvuosien tekniikkaan, josta on eniten materiaalia saatavilla. On ymmärrettävä, että Ueshiba on niissä videoissa hyvin vanha mies, ja hänen demonsa ovat sen mukaisia. Ehkä hän demoaa vain aiki-wazaa, eikä tarkoitakaan esittää koko aikidon spektriä vanhoissa pätkissään. Lisäksi Ueshiban harjoittama omoto-kyo uskonto on voinut vaikuttaa hänen esittämäänsä tekniikkaan.

        Lisäksi osa aikidon ideoista on voinut niin sanotusti kadota käännöksessä. Sanonta, jonka mukaan aikido ei ole taistelutaito vaan keino saattaa ihmiset harmoniaan, on monella tavalla tulkittavissa. Minusta harmonista verrattuna aikijujutsuun on se, että todellisessa hyökkäyksessä molemmat osapuolet hengittävät tosimielellä tehdyn tekniikan jälkeen - harmoniaa ei ole se, että tosimielellä tehdyn tekniikan jälkeen aikidoka ei hengitä. Toisin sanoen harmonia tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteen jälkeen molemmat ovat suurinpiirtein terveitä ja taistelun turhuus valkenee hyökkääjälle. Harmonian mitta ei mielestäni ole se, että toinen kaatuu ilman kosketusta tai jollain ihme tekniikoilla jotka eivät voi onnistua jos uke laittaa vähänkin vastaan, ts. harmonia ei piile itsessään tekniikassa, vaan lopputuloksessa, syvemmällä.

        Tässäkin haluan rinnastaa judoon: myös siinä perusajatus on joustavuus (ju: pehmeä, joustava), mutta silti tekniikoiden perusajatus on olla toimivia. Joustavuus tulee esille judokan henkisenä ominaisuutena, rankan treenin karaisema mieli osaa antaa periksi tarvittaessa ja joustaa konfliktitilanteessa. Teknisesti ottaen joustavuus on tekniikan toimivuuden työkalu eikä tekniikan toimivuus ole ristiriidassa sen kanssa. Judotekniikat toimivat oikeasti. Aikidossa joskus tuntuu, että toimiva tekniikka ei voi olla harmoninen, että tekniikkaa pidetään hyvänä vain jos se on oikeasti mahdoton tehdä jollekin joka laittaa oikeasti vastaan (vrt. 1. klippi).

        Mielestäni siis joidenkin aikidon harrastajien treenitapa tyyliin "hei sä et voi tolleen lyödä/repäistä (=horjuttaa) ukea kun se ei ole harmoonista, vaan sun täytyy ohjata sen kiitä ja keskittää ajatukset sun ranteeseen, niin ukea houkuttaa ottaa siitä kiinni.." on enemmänkin new agea kuin budoa. En tiedä, onko ajatukseni väärä, mutta joskus treenaaminen turhauttaa minua kun ajattelen niin eri tavalla tämän homman kuin muut.

        Aikido on siis hieno laji, ja moniulotteinen. Mielestäni vain sen taistelullinen puoli on suotta painettu taka-alalle mukafilosofisin perustein. Mutta lajien luonne muuttuu, judokin on nykyään vain kilpaurheilua, kyogi-judoa, vaikka Kano halusi kilpailun olevan vain osa sitä. Kuka enää tekee zeiryoku no zenyo teniin no kataa (mm. judon atemi-waza) tai muutakaan.. nage no kataa hinkataan pari kertaa ennen graduointia että musta vyö saadaan ja matsit ovat pääasia, opettajat sanovat peruskurssilaisille että judossa ei ole atemeita ja kilpailupisteitä pitää olla ylempiin vyöarvoihin. Tässäkin on mielestäni tapahtunut tavallaan sama homma kuin aikidossa, eli ihmiset omaksuvat budolajista vain sen osan minkä haluavat, ei koko pakettia. Judosta otetaan matsaus, aikidosta henkiset/filosofiset aspektit, kummastakin unohdetaan juuret ja taistelullisuus, ydin, historia.

        Tässä mietteitäni. Kommentit tervetulleita. Hyviä treenejä ja hyvää kesää kuitenkin kaikille treenitavasta riippumatta - pääasia joka tapauksessa on, että treenataan ja se on kivaa!

        Osaan yhdyn, osaan en osaa sanoa mitään. Mutta ajatus oli ihan hyvä mielestäni. :)Taistelutaidoksi aikidoa itse kutsun. Se tyyli millä sitä nykyisin opetetaan on kaukana taistelutaidosta useimmilla saleilla taas. Tiettyjä tekniikoita hiotaan ja hiotaan ja samalla unohdetaan tekniikan päämäärä. Aikidosta en osaa niin kamalasti puhua, jotenka kerron itselleni enemmän tuttuja ajatuksia. Itse opiskelen "selviytymistä". Mikätahansa on sallittua, joka johtaa hengissäpysymiseen. Kaikki ovat torjuntoja jotka estävät hyökkäyksen osumista sinuun. Aikidonharrastajat kuten monet muutkin lajit, yhtyvät osaan, mutta kieltävät toisen puolen.
        Aikidossa ei ole kilpailuja. Sen osalta se osuisi tuohon "mikä tahansa on sallittua" kategoriaan, sillä mikäli ei ole sääntöjä, ei ole myöskään helppoa kilpailla.
        Tosin sitten taas tuohon toiseen puoleen eli "kaikki ovat torjuntoja"... Monesti minua on itkettänyt kun harjoituksissa joku on lyönyt kohti ja olen torjunut lyönnin mallikkaasti. Seuraavaksi joku tulee nipottamaan vierelle, ettei käteni ole oikeassa kulmassa vastustajan käteen nähden. Tekniikka on toimivaa, muttei se ole sallittua sillä se ei ole "puhdasta". Silloin on unohdettu se oleellisin, eli selviytyminen ilman sääntöjä.
        Mikäli ei ole kilpailuja sillä kaikki on sallittua, myöskin mikäli tekniikalla päästään haluttuun päämäärään olisi sen oltava hyväksyttyä. Monet nykyisin hiovat tekniikkaansa ja unohtavat samalla, miksi mitäkin tehdään. Silloinhan se menee kilpailuksi.... "kuka tekee näyttävimmän tekniikan" periaatteella eikä "torjun tästä käden ja murran kyynärpään" ajatuksella.
        Mitä tulee hengittämiseen... Niin pitkään kun puhutaan taistelutaidosta, sen tarkoitus on pitää ihminen hengissä. Hengittäminen ja elintoimintojen ylläpitäminen on jokaisen taistelulajin päätavoite. :)
        Mikäli kaksi taistelulajin harjoittajaa ottavat yhteen, tulisi kummallakin olla tavoitteena pysyä hengissä eikä niinkään saada toista hengiltä. Tällöin lähestytään taolaista ajattelutapaa ja mitään ei tapahdu, sillä kumpikaan ei hyökkää ensimmäiseksi, vaan puolustautuvat... silloin kumpikin tekevät parhaansa pysytelläkseen hengissä kun taistelua ei edes tule. Taistelutaidot ovatkin tehty hengissäpysymistä varten, eikä voimankäyttövälineiksi. Mikäli joku hyökkää kimppuun, pyrit saamaan hänet lopettamaan hyökkäyksensä ja tämä on turvallisinta ja helpointa tekemällä toinen toimintakunnottomaksi. Tämä siis tietyltä kantilta katsottuna eikä varmasti päde kaikkiin lajeihin ja niiden filosofioihin.... kunhan heitin ajatuksena ilmoille kun omasta mielestäni läheltä liippasi. :)


    • dpo

      Aloittaisin syksyllä aikidon harrastuksen. Treenataanko Tampereella sellaista kovaa aikidoa. Muistaakseni tyylisuuntia on parikymmentä ja tampereella toimii useampi seura.

      • Katsu Hayaki

        Terve,

        olen joskus ollut Tampereella aikidoleirillä, aikikaihin taitavat molemmat seurat kuulua eli kattojärjestön alaista valtavirta-aikidoa edustavat. Ihan mukavaa porukkaa ja hyvät treenit siellä oli, terveisiä vaan kaikille Tampereen aikidokoille ketkä tätä lukevat.

        Aikidon tyylisuuntia (ryu) on mm. Aikikai, Yoshinkan, Keijutsukai, Ki- ja Tomiki-aikido. Lisäksi Aikikaihin kuuluvilla senseillä on joillain oma tapansa: Nishio sensein aikido, Tissier-sensein aikido, jne. Nämä silti kuuluvat aikikaihin. Suomessa treenataan aikikain lisäksi ki-aikidoa ja mm. Tissierin, Nishion, Endon ja Kobayashin oppeja on tarjolla.

        Niin joo: Seagalin näkee tekevän aikidotekniikoita vanhoissa leffoissaan, Above the Law (Nico), Kuoleman merkki, jne.. Ukko on tietääkseni aloittanut aikidon harjoittelun Tohei-sensein johdolla, mutta myöhemmin erkani vähän eri linjoille. Uusissa pätkissään hän jaksaa jonkin kotegaeshin runtata ja sen jälkeen jotain wing chunin näköistä tai jotain - ja Seagal sentään on kova aikidomies, hänellä on aivan sikanopea tenkan ja ehkäpä parhaimman näköinen suora iriminage! Uudet leffat ovat aivan karmeaa kuraa, vanhoissa oli sentään räväköitä tappeluita.

        Mutta sellaista runttaamista kuin Seagalin aikidopätkässä (The Path Beyond Thought) tuskin suomessa on; mm. leffan shodan -graduointipätkät olivat hauskoja: Sanindori randoria (kolmea vastaan) ja sallittua oli mm. maihin meneminen, pureminen, kaikki.. =) Seagal karjui taustalla. Siinä sitä oli spirittiä.

        Tervetuloa vain hienon harrastuksen pariin, mikäli syksyllä päätät alkaa harmonisen voiman do:ta tallata. Pidät vain mielen avoimena ja käyt eri opettajien treeneissä!


    • MarkiisiDeFuckingÅmÅl

      Aikido on itsepuolustusta, jos itse koet sen niin. Mutta jos ohjaajasi väittää että se ei olisi sitä... hanki uusi opettaja. Itselläni parhaita aikido-opettajia ovat olleet Kobayashi, Igarashi, Hikitsuchi, ja suomalaisista Jukka Helminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      439
      9708
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      258
      6795
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      14
      2751
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      335
      2353
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1727
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1643
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      190
      1342
    8. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1283
    9. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      999
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      48
      974
    Aihe