Mineraalivilla kylmässä

Mökkitalkoolainen

Rakennetaan mökkiä, johon tulee sähkölämmitys, mutta on tarkoitus pitää kylmillään talviaikana silloin, kun mökillä ei oleilla. Mineraalivillat on saatu lahjoituksena, kannattaako laittaa?
Ja millaisella rakenteella? Ajatuksena olisi pelkkä ilmansulkupaperi sisäpuolelle, ei muoveja, koska mökki on siis talvella kylmä. Kertokaahan viisaammat?

29

17019

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siä- ja ulko-

      puolella ja toisaalta mineraalivillan ominaisuudet aiheuttavat sen, että mineraalivillan kanssa on käytettävä aina höyrynsulkua sisäpuolella.

      Tämä johtuu siitä, että sisäilman vesihöyryn osapaine on suurempi, mitä ulkoilman. Sisällä on lämpimämpää, mitä ulkona. Miksi muuten patterit olisi?

      Jos ei ole höyrynsulkua, vesihöyry menee mineraalivillaan ja tiivistyy siihen etäisyyteen, missä se saavuttaa kastepisteen. Tämän pisteen etäisyys sisäpinnasta riippuu ilman kosteudesta ja ulkoilman lämpötilasta lämpötilasta.

      • Mökkitalkoolainen

        Jos mökki on kylmillään, eli lämmitetään vain muutamana päivänä talvella?

        Keväällä kun aurinko paistaa, saattaa ulkona olla huomattavan lämmintä, mutta mökki pysyy sisältä kylmänä kun on varjossa. Miten silloin höyrynsulku toimii?

        Jos mökki lahoaa ilman jatkuvaa lämmitystä, taitaa olla kyseenalaista se säästö mikä ilmaisista villoista saadaan...


      • Anonyymi

        Muutama vuosikymmen sitten kun ei tajuttu höyrynsulkua, vaan laitettiin kivivillat hirsimökin seiniin (tee se itse ihmeet).
        Nyt maksetaan seurauksista, alimmat hirret jo mätiä ja kohta ylös saakka.
        Madot viihtyvät puolimädissä rakenteissa. Mökki arvoton.


    • ei muovisulkua

      Mineraalivillan kanssa ei ole mitään ongelmia kesämökillä. Älä missään tapauksessa laita mitään muovisia höyrysulkuja, talvella kylmänä tai minilämmöllä oleva mökki toimii päinvastoin kuin asuinkäytössä oleva talo. Ohut tervapaperi sisäpuolella riittää ja ulkopuolelle tuulensuojalevy ja sitten ilmarako ennen pintalaudoitusta.

      • alfons

        Ja taas yksi "asiantuntija" joka ei tiedä rakennustekniikasta mitään...

        Jos haluat ottaa riskin että alapohjasi on keväällä märkä ja villat haisee, niin jätä ihmeessä höyrynsulku pois. Jos taas haluat välttää riskejä niin laita kivivillan kanssa AINA höyrynsulku.


      • sano joo
        alfons kirjoitti:

        Ja taas yksi "asiantuntija" joka ei tiedä rakennustekniikasta mitään...

        Jos haluat ottaa riskin että alapohjasi on keväällä märkä ja villat haisee, niin jätä ihmeessä höyrynsulku pois. Jos taas haluat välttää riskejä niin laita kivivillan kanssa AINA höyrynsulku.

        taas yksi "asiantuntija" joka luulee tietävänsä.

        Mökkikäytössä nimenomaan muovin kanssa tulee AINA olla varovainen,esim. pilkkaamasi kirjoittajan vihjaaman rakenteen kondenssi käyttäytymisen kääntymisen vuoksi.


      • Anonyymi
        sano joo kirjoitti:

        taas yksi "asiantuntija" joka luulee tietävänsä.

        Mökkikäytössä nimenomaan muovin kanssa tulee AINA olla varovainen,esim. pilkkaamasi kirjoittajan vihjaaman rakenteen kondenssi käyttäytymisen kääntymisen vuoksi.

        Eihän hirsirakennuksiin edes laiteta kivivillaa muoveja!
        You cant fix stupid!


    • tietoa

      Jos laitat mineraalivillaa eristeeksi, niin laita ehdottomasti myös höyrynsulkumuovi.
      Mutta jos haluaat hengittävän (terveellisen) mökin, laita eristeeksi selluvillaa, (ekovillaa) Silloin voi muovin jättää pois ja tilalle laitta ilmansulkupaperi.
      Mineraalivilla ilman höyrynsulkumuovia kerää kosteutta itseensä, joka jää villaan muhimaan ja ajamittaan muodostaa hometta.
      Selluvilla on smaa materiaalia kuin puu ja se luovuttaa kylmillään olleeseen mökkiin kertyneen kosteuden pois.

      http://www.ekovilla.com/

    • eristäjä

      kumpikin on periaatteesa oiken muovi tai hengittäväpaperi.isover suosittelee molempia , mut koko talven aja kylmillään oleviin on saatavana isover vario hengittävää höyrynsulkukalvoa, eli vastaa paperia. parhaiten saat tietoa suoraan tehtaan sivuilta ..

    • mökkiläinen itekki

      Laita eristeiden ympärille muovi. Eli "muovipussi" siten, että teippaat rakennusmuovin tiiviisti eristeiden ympätille. Edellisten kirjoitusten perusteella näin pitää toimia, että rakenne toimisi sekä kesällä että talvella.

      • öö tota

        vaiko tuollainen toimia lainkaan??

        Asiantuntijoita kehiin!!! Mikä ehdotuksessa hyvää mikä huonoa??


      • vanha vaari
        öö tota kirjoitti:

        vaiko tuollainen toimia lainkaan??

        Asiantuntijoita kehiin!!! Mikä ehdotuksessa hyvää mikä huonoa??

        Kun suljet villan tiiviiseen pussiin, on se höyrysuojattu molemmin puolin. Siis jokainen villalevy omaan pussiinsa. Molemmille puolille tulee jättää tuuletusrako, etä´tä kylmän villan päälle muoviin kondensoitunut vesi haihtuisi, eikä imeytyisi sisä- tai ulkoverhoukseen.

        Selluvilla on parempi, mutta jos sinulla on villat, voit asentaa ne ylläolevalla tavalla.


    • muuttaa

      Mineraalivillojen eristekyky romahtaa kun eristeen kosteus (veden massa / eristeen massa) ylittää 2%. Hygroskooppisten eristeiden (esim. selluvilla) vastaava "kosteudensieto" on moninkertainen eli 12%.
      Tästä syystä mineraalivillat (lasivillat) vaativat ehdottomasti höyrynsulkumuovin lämpimälle puolelle.

      Jos mökkiä ei lämmitetä koko ajan, käy keväällä niin, että ulkopuolella on lämpimämpää kuin mökissä. Tällöin pitäisi käydä muuttamassa muovi eristeen toiselle puolelle, mikä tunnetusti on hieman hankalaa. Näinollen voidaan todeta:
      - mineraalivilla soveltuu jatkuvastilämmitettyihin
      - osin kylmänä pidettävät rakennukset tulee eristää luonnonkuitueristein ilman muovia

      mot.

      • ihmetelen

        on täällä monenlaista teeseitsemiehiä liikkeellä..on teillä varmaan mökit loisto kunnossa noiden viritelmien ansiosta..katsokaa ohjeet valmistajien sivuilta ja tehkää niin...ei tarvi itkeä sitten jälkeenpäin...no huh..huh..


      • tekijämies

        no tuossa on jo hiukan asiaakin. Mutta mitä väliä on eristävyydellä jos mökki on kylmänä?

        On tosiaan syytä unohtaa tiiviit höyrysulkukalvot osin kylmänä/viileänä pidettävistä mökeistä, koska ulko/sisälämpötilan ero vaihtelee ja siten myös vesihöyryn kulkeutumissuunta. Kosteushan tiivistyy pintaan, josta se ei pääse läpi.

        Mikä on paras lämmöneriste niin sepä onkin vaikea kysymys, myyjiltä ei ainakaan saa puolueettomia vastauksia. Minusta eristeessä ei saisi olla epäpuhtauksia, jotka sitten "oikeissa" kosteus/lämpötilaolosuhteissa alkavat muhia ja toisaalta eristeen pitäisi myös kuivua itsestään jos se jostain syystä kastuu. Lähimpänä tätä ajatusta on lasivilla. Paras seinärakenne on tietenkin umpihirsi.

        Jos on hiukankin katsellut käytännön asuntorakentamista tietää että tiiviit höyrysulkukalvot ovat teoriaa. Ja jos kalvossa on pienikin reikä, niin siitä tulevan ilmavuodon mukana kosteus suorastaan keskittyy siihen kohtaan.

        Mökkirakentamisesta ei ole olemassa kunnollisia ohjeita, vaikka tarvetta olisi!


    • Puu-muovi rajapinta

      Hei
      Juu, itseäni mietityttää erikoinen puun-muovin välinen ominaisuus. Olen joskus huomannut ilmiön, kun 2-komp. liimaa (epoksia, joka tunnetusti erittäin vesitiivis) on lorahtanut puulevyn päälle n. 30x30mm alalle. Jäänyt sään armoille (sadetta aurinkoa), mutta useamman viikon sateettoman jakson jälkeen, kun ympäröivä puu on jo täysin rutikuivaa, kaavittuani muovin pois, on puu alla täysin litimärkää, pientä pehmenemistäkin havaittavissa. En osaa suoraa seurausta johtaa esim. höyrynsulkumuovi-puu rajapinnoille ? Huhujen mukaan jopa uretaani-puu rajapinnoissa ollut jonkinlaisia ongelmia veden tiivistymisen suhteen, legendaako vain ?

    • dddd3

      Meille tulee mökki kivivillasta (paksuus 150mm), ja tarkoitus on laittaa ilmansulkupaperi sisäpuolelle ja pitää mökki kylmänä talvet.

      Niinkuin tästäkin keskustelusta selviää, selvää tietoa et saa mistään. Itse täytyy riskillä tehdä niin kuin parhaaksi näkee.

      Toivottavasti kivivillasta ei tule päästöjä paperin läpi huoneilmaan.

      • Hiukkasia

        Jos kivivillan kanssa ei käytetä muovia niin siitä tulee mikrohuikkasia jotka läpäisee rakennuspaperin. Vrt. dieselin hiukkaspäästöt. Mikrohiukkaset on haitallisia keuhkoissa ja voivat päästä sitä kautta verenkiertoon.


      • Pitkäaikainen vaiva?
        Hiukkasia kirjoitti:

        Jos kivivillan kanssa ei käytetä muovia niin siitä tulee mikrohuikkasia jotka läpäisee rakennuspaperin. Vrt. dieselin hiukkaspäästöt. Mikrohiukkaset on haitallisia keuhkoissa ja voivat päästä sitä kautta verenkiertoon.

        Onko ne hiukkaset kauankin sun verenkiertoa vaivanneet...?


      • tietoa...

        parocin ohjeesta: "Loma-asunnon seinissä voidaan käyttää joko PAROC Ilmansulkupaperia tai tavallista höyrynsulkumuovia. Lattiassa riittää ilmansulkupaperi. Vinoissa vesikaton suuntaisissa heikommin tuulettuvissa kattorakenteissa on syytä käyttää höyrynsulkua. Saunan seinissä käytetään alumiinipaperia, joka kestää paremmin saunan lämmössä. Käytetäänpä sitten ilman- tai höyrynsulkua, tulee liitokset ja läpiviennit tiivistää. Saumat tehdään siten, että ne puristuvat rungon ja pintaverhouksen väliin tiiviisti. PAROC Ilmansulkupaperi on kehitetty nimenomaan rakenteen sisäpinnan ilmatiiviyden varmistamiseen. Paperi kestää käsittelyä erittäin hyvin. Ilmansulkupaperia voidaan käyttää normaalien huonetilojen seinissä Vuorivillalla eristetyissä rakenteissa, kuten kaikkien muidenkin eristeiden yhteydessä. Paperin tiiviys ei vastaa höyrynsulkumuovia, mutta se on riittävän tiivis edellä kuvattuun"


    • ,-,,.mj

      mäkin otan aina huikkasia mökillä.. no oma ratkaisuni on: katossa mineraalivilla höyrynsulkumuovi, seinissä hirsi ekovilla ilmansulkupaperi, rossi -alapohjassa tuulensuojalevy mineraalivilla ilamsulkupaperi

      mineraalivillaa laitan kustannussyistä.

    • 19+9

      Rakennesuunittelija ratkaisee ongelmasi.

      Kylmilleen jäävässä mökissä pitää olla hyvä ilmanvaihto, jolloin sisäpuolen kosteus ei muodostu ongelmaksi. Myös ylisuuria eristepaksuuksia tulee välttää. Ulkoverhouksessa jätetään hyvä tuuletusrako. Kunnon räystäät ja salaojitus tai rossipohja.

      Itse suosittelen ilmansulkupaperia, jonka saumat tehdään huolellisesti.

    • ddd3

      Joo, rakennesuunnittelija ratkaisee ongelmat... Toinen vaan toisella tavalla ja toinen toisella..

      Ekovilla seiniin oli hyvä ehdotus.

      Kivivillan toimittaja sanoi, että voi laittaa paperin kanssa, mutta suosittelevat muovia ja peruslämpöä.

      Millä ne vahat mökit on pysyneet monet vuodet hyvinä ja kylminä talvet?

    • Selluliitti -heh

      Vanhoissa mökeissä oli purueristeet tai seinät umpipuuta eli hirttä. Suosittelen edelleen! Meillä katossa ja lattiassa selluvilla, seinät hirttä. Mökki talvella kylmillään.

    • ei kylmempää sisällä

      " käy keväällä niin, että ulkopuolella on lämpimämpää kuin mökissä "

      Meidän mökissä on aina yhtä lämmin kun ulkona, tai lämpimämpi kuin ulkona. Mutta ei koskaan kylmempi kun ulkona. 24 vuotta on mittareita tuijoteltu, ja varsinkin keväällä voi ulkona olla -3 ja sisällä 5. Tietysti tämä vaatii ikkunoita etelään.

    • 13+19

      Meillä taas voi olla mökissä sisällä -10 ja ulkona -2. Se eristys toimii toisinkin päin, jos ensin on ollut kovat pakkaset, ja sitten lämpenee, niin silloin siellä mökissä on kylmempi.

    • näin meillä Åbos

      Meillä vanhassa 1920-rakennetussa mökissä, jota peruskorjattiin ja sähköistettiin 70-luvulla:
      Seinät paksua käsinveistettyä hirttä.
      Eristeenä lasivillaa, sisäpuolella niiden päällä pinkopahvia ja paperitapettia. Villojen ulkopinnalla tervapaperia ja ulkopuolella laudoitus, metrinen kivijalka alustoineen.
      Vanha pärekatto ja kattohuopa vaihdettu peltikattoon ja koko talon kiertäviin räsytäisiin.

      Nyt 2013 mökki edelleen priimakunnossa, ehkä räystäät pitää fiksata ja vaihtaa seuraavan 5v kuluttua ja ulkolaudoitus maalata.
      Ei ole helteellä liian kuumaa sisällä, ei ole kosteusvaurioita tekstiileissä. Mökki on talvella kylmänä ja läpöä aletaan laittamaan pattereihin siinä kevään korvalla, kun lumet alkaa haihtua ja päästään pihatöihin. Lämmöt ja kesävesi otetaan pois lokakuun lopussa, samoin kun lehdet on haravoitu ja yöpakkaset alkaa tulla.
      Oikeastaan ainoa ongelma on välillä sisälle alkutalvesta tunkevat hiiret ja päästäiset, niitä varten monia loukkuja ja myrkkyjä lykätään syksyllä.

      Naapurissa ihan uusi hieno mökki, mutta valittavat milloin kuumuudesta, kylmyydestä ja suurista energiakuluista ja lämpöpumpun rumuudesta ja hurinasta.
      En siis tiedä, onko vanhat keinot parempia kun pussillinen uusia?
      Hiiriä ei uusiin mökkeihin juuri tule, kun ovat laittaneet jyrsijäverkkoa alapohjat täyteen. Siinä olisi bisnesideaa, miten vahat mökit saa edullisesti ja helposti hiirivapaiksi.

      • 7+20

        Kuivata pujoa ja laita sitä talveksi mökin lattialle ja keittiön tasoille. Pitäisi hiirien pysyä pois!


    • Pave 63

      Tärkeintä , että sispuolen paperi on 5 kertaa tiiviimpi kuin ulkopuoli, tällöin toimii hyrysulku niinkuin pitää. Vuorivilla on sittä parempi kuin lasivilla, sillä se ei ime vettä, vesi menee läpi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe