Päiväkotien ruokailu.

Huolestunut isukki.

Miten on mahdollista, että päiväkodeissa tarjoillaan välipalana jäätelöä, lettuja hillon kanssa, Suklaa kiisseliä, vaaleeta leipää, yms. Kuullostaa minun korvaani aika surkealta. Meillä ei nimittäin kotona syötetä lapselle noita mössöjä. Meillä kotona syödään ruislepää, hedelmiä ja muita hyviä terveellisiä välipaloja. Niin kauan, kun naperomme ei herkuista ymmärrä ei hän niitä myöskään tarvitse. Eikö päiväkodeissa voida ottaa huomioon näitä lapsia joiden vanhemmat välittävät.

54

5338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aösägjk

      Päiväkodin ruokailut on suunniteltu enemmistön ruokatottumusten mukaan. Jos sinua nuo herkut harmittaa niin voithan pyytää, että lapsesi saa silloin vaikka porkkanan ja näkkileipää, niitähän taitaa keittiöstä aina löytyä. Ja ainakin päiväkoti missä minun lapseni ovat olleet niin antoivat aamupalaksi juuri esim. näkkäriä kun oli muropäivä kun olin pyytänyt että muroja ei annettaisi lapselleni.

      • hoitsu*

        Pitää päiväkodissa tarjota terveellistä,mutta ikävä kyllä, se on nykyisn eriasia valtaväestön keskuudessa. Hampurilaisa,pizzaa,hotdogeja,lihiksiä,makeita jugurtteja (maustamaton ei kelpaa,kokeiltu on sekin)
        Meillä jo vieroksuvat aamupuuroa. Leipä kyllä menee.
        Murot olen yrittänyt hyljätä ja ne cornflakesit,ihan nviimesenä hätävarana ovat.
        Ei siis kannata haukkua päiväkotia tai hoitopaikkaa,pitää miettiä, mitä itse niille lapsukaisilleen syöttää,kotoa ne ruokamaut opitaan.


      • isukki_juu
        hoitsu* kirjoitti:

        Pitää päiväkodissa tarjota terveellistä,mutta ikävä kyllä, se on nykyisn eriasia valtaväestön keskuudessa. Hampurilaisa,pizzaa,hotdogeja,lihiksiä,makeita jugurtteja (maustamaton ei kelpaa,kokeiltu on sekin)
        Meillä jo vieroksuvat aamupuuroa. Leipä kyllä menee.
        Murot olen yrittänyt hyljätä ja ne cornflakesit,ihan nviimesenä hätävarana ovat.
        Ei siis kannata haukkua päiväkotia tai hoitopaikkaa,pitää miettiä, mitä itse niille lapsukaisilleen syöttää,kotoa ne ruokamaut opitaan.

        Meillä tosiaan syödään terveellisesti. Jäätelöt ja pullamössöt eivät kuulu lapsemme ruokalistaan. Päiväkodin listasta noita välipaloja löytyy. Pitäisi kuulemma itse toimittaa välipalat, jos ei lapselle herkkuja halua syöttää? Kummallista syrjintää.


    • hoh

      hoijaa!

    • Auroora V

      Kyllä minäkin olen jotain samantapaista ruokailupolitiikkaa nähnyt sen 1½ viikon aikana kun tyttömme on ollut harjoittelemassa päiväkodissa. Yhtenä päivänä oli jäätelöä ja hilloa jälkkäriksi, välipalalla sämpylää ja makeaa kaakaota jne.

      Toisaalta lämmin ruoka on ollut terveellistä, ja lapsille tarjotaan ruoan kanssa näkkileipää ja kasviksia. Vaikka välipalalla annetaankin joskus kaakaota, niin lapsen toisessa kädessä on hedelmäpala.

      Minulta ainakin kysyttiin, onko tyttö juonut kaakaota ja voiko hänelle sitä antaa. Vanhemmat saavat esittää toivomuksia herkkujen antamisesta, ja hoitajat pyrkivät noudattamaan niitä. Itse sanoin että herkkuja voi antaa kohtuudella.

    • Isä minäkin

      Ja jos tavallisen päiväkodin tarjonta ei kelpaa teille niin kasvattakaa ja ruokkikaa lapsenne kotona. Vai eikö vanhemmilla riitäkään kiinnostusta viettää aikaa oman lapsen kanssa? Oletan ettei teillä myöskään syödä valmiita einesruokia? Toivon myös että välittämisenne näkyy siinä, ettei vanhemmat käytä alkoholia etenkään kotona.

      Välitän lapsistani todella paljon, mutta meillä saa syödä jäätelöä ja lettuja. Käsittääkseni niiden tarjoaminen lapsille ei ole laissa kielletty.

      • kokemusta on

        Itse työskentelen koulussa ja kaikki kappale-tavara on valmisruokaa saarioiselta siis jauhelihapihvit, kebabit, lihapullat... Ja lasagnekin on saarioisten... Eli viimeistään koulussa on einekset lasten joka päiväistä ruokaa, harmi.


      • Haloo!

        Haloo! Kyllä lapsille täytyy tarjota terveellinen välipala jolla jaksavat siihen saakka, kunnes vanhemmat hakevat. Totakai välillä lapsien kanssa on KOTONA kiva paistella lettuja ja nauttia niistä yhdessä perheen kera!


    • ........

      Annappa palautetta välipalasta ja keskustele muiden vanhempien kanssa asiasta tai vanhempainillasta. Ilmaiskaa tyytymättömyytenne, niin asioihin tulee muutosta.

      • päiväkodin

        henkilökuntahan ne ruokalistat suunnittelee.kaikki on helposti hoitajien vika nykyään.paljon vaaditaan vaan ottakaa huomioon että talossa on ehkä n.100 muutakin lasta.


      • ei kai?
        päiväkodin kirjoitti:

        henkilökuntahan ne ruokalistat suunnittelee.kaikki on helposti hoitajien vika nykyään.paljon vaaditaan vaan ottakaa huomioon että talossa on ehkä n.100 muutakin lasta.

        Ei meidän kunnassa ainakaan päiväkodin henkilökunta suunnittele päiväkodin ruokalistaa. Ruoka päiväkotiin tulee keskuskeittiöstä, joka palvelee myös muutamaa alakoulua ja ruoka on samaa koulussa ja päiväkodissa.


      • Milnea
        ei kai? kirjoitti:

        Ei meidän kunnassa ainakaan päiväkodin henkilökunta suunnittele päiväkodin ruokalistaa. Ruoka päiväkotiin tulee keskuskeittiöstä, joka palvelee myös muutamaa alakoulua ja ruoka on samaa koulussa ja päiväkodissa.

        sinua edellinen kommentoija taisi puhua sarkastisesti? Eli tarkoitti että henkilökuntaa on turha syyttää, kun he eivät sitä ruokalistaa suunnittele, ilmaisi vain asian hieman sarkastisesti... mutta nimenomaan, hyvin harvassa päiväkodissa nykyään hoitajilla on yhtään mitään tekemistä ruokalistan kanssa, joten heitä on siis turha asiasta syyttää...


    • äitee+4

      missähän päin on tuollainen päikkäri?

      Meillä ainakin on se tieto, että lasten ruokavalio on laskettu tietyin ohjein suomalaisten ravintosuositusten mukaiseksi. Siihen ei juuri jäätelö ja suklaa kuulu? On sitten tiettyjä päiviä joilla juhlistetaan jotakin ja silloin poiketaan tavanomaisesta herkutellen..

      • päiväkodissa

        edetään kuuden viikon mittaisten ruokalistojen mukaan. Tähän kuuteen viikkoon mahtuu yhden kerran pannaria ja yhden kerran suklaavanukasta. Eli siis aika monta kertaa enemmän välipalana on marjakiisseleitä, rahkoja, jugurtteja yms. Lisänä joko näkkäriä tai ruis/vaaleaa leipää. Ja joka päivä on tuorepalaa joko hedelmän tai vihanneksen muodossa. Aika harva lapsi tosin on tottunut syömään edes hedelmiä nykyään...

        Pääruokana kaikkein eniten tarjolla on perunaa ja jotain lihakastiketta tai uunikalaa yms. Meillä ei mielestäni ole pizzaa ollut kuin erityistilanteissa. Hampurilaisia en muista urani aikana tarjottaneen lounaaksi koskaan.

        En osaa nähdä päiväkodin ruokaa kovinkaan epäterveellisenä. Epäterveellisemmin tuntuu moni lapsi kotioloissaan ruokailevan.


    • mude=

      ..niin ja itse olen tavannut sellaistakin että 20 lapsen katraalle on annettu välipalaksi yhdestä porkkanasta pieni pala! Säästämistä tai jotain,mutta ihan älytöntä...

      • varmaan

        Jo on tarinaa kuultu..mielikuvitus tekee kepposia!Kuinkahan iso porkkana on ollut,josta on riittänyt kaikille? =) heh.
        Kyllä ruokalistat on tarkasti suunniteltu ja laskettu ravintoarvot.Mielestäni jäätelö,pannukakku yms on ihan hyviä välipaloja,silloinkin annetaan lisäksi myös leipää ja hedelmiä.


    • äiti kans

      Päiväkotien ja koulujen ruokalistathan laaditaan paitsi "terveelliseen ja monipuoliseen" ruokavalioon tähtääviksi, myös melko pienellä budjetilla toteutettaviksi - mahtaako yhden lapsen päivittäiseen "laitosruokaan" kulua edes yhtä euroa? Tuohon hintaan tarhassa on sitten tarjolla sellaista ruokaa, jota halvalla saa: vaaleaa mössöleipää päivittän, pullaa ja jätskiäkin viikottain. Ja niitä eineksiä. Jauheliharuokia on paljon (eikä mitään paistijauhelihaa), samoin (lenkki)makkararuokia. Mausteita ei juuri käytetä, sillä "eihän ne lapset syö maustettua ruokaa". TUOREITA hedelmiä ja vihanneksia ei ole paljon tarjolla, yksi juurespala tai hedelmä päivässä on kyllä vähän, kun vihanneksia/heldelmiä suositellaan syötäväksi joka aterialla. Ja tarhassahan lapsi syö parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa kolme ateriaa päivässä, lounaan lisäksi aamupalan ja välipalan. Kiisseleissä ja rahkoissa, joita tarhoissa kovasti välipaloina suositaan, on yleensä vain nimeksi marjoja tai hedelmiä, enemmän sitä sokeria. Lounaan kera on toki useimmiten salaattia tai raastetta tarjolla, mikä on hienoa, mutta aika moni pieni lapsi jättää salaatin/raasteen syömättä, vaikka salaatin aineksina olevat vihannekset tai raasteen aineksina olevat juurekset kelpaisivatkin isoina paloina erikseen. Tietenkin on hyvä totuttaa lapsia syömään monenlaisia ruokia, ja näihin kuuluvat myös salaatit, mutta näkisin, että tärkeämpää on saada lapset ylipäänsä syömään niitä vihanneksia kuin nimenomaan tietynlaisessa muodossa. Mutta tässäkin se rahan puute tulee vastaan: esim. isot palat kurkkua ja parikaa ja porkkanaa tulevat kalliimmaksi kuin heppoinen salaatti, jossa sitä muuta kuin vihreää silppua on vain nimeksi. Yllä kuvattu menu on paitsi halpa myös siinä mielessä "helppo", että sen arvellaan uppovan lapsiin paremmin kuin ravintoarvoltaan paremman ja terveellisemmän ruoan. Ja kyllähän se meneekin, kun siihen opitaan ja muuta ei ole tarjolla.

      Täysipainoisesta ja terveellisesta ruokavaliosta täytyy yrittää huolehtia sitten edes kotona. Lapset syövät yleensä mielellään hedelmiä ja vihanneksiakin, jos niitä on usein tarjolla. Ja ruisleipää tai vaaleaa täysjyväleipää. Uskon myös, että useimmissa kodeissa kasviksia kyllä syödään, niin ettei tarhassa tarvitsisi niistä siksi pidättäytyä, etteivät lapset niitä huolisi. Tietenkin voi myös pyytää, ettei lapselle anneta tarhassa sitä tai tätä sokerista/rasvaista ruokaa vaan jotakin muuta terveellisempää, mutta vaihtoehtoja on yleensä niukasti, ja helposti on edessä ota tai jätä -tilanne tai sitten yhtä ja samaa 'terveellistä' joka päivä. Ja kyllähän siitä ruokavaliosta saa ja pitää nimenomaan niille oman lapsen ryhmän hoitajille puhua, he välittävät tiedon eteenpäin asiaankuuluvalle taholle. Ei vanhempien tarvitse etsiskellä tarhan keittäjää käsiinsä, ellei siihen sitten vasiten neuvota. Ei ne tädit niin tyhmiä ole, että luulisivat vanhempien pitävän heitä ihan kaikesta, ruuastakin, vastuullisina.

      Olen myös sitä mieltä, että rasvaiset ja sokeriset herkkuhetket ovat juurikin kotien asia, eivät niinkään päiväkodin. En tarkoita, että tarhassa pitäisi olla aina huipputerveellistä ruokaa ja kotona sitten mätettäisiin herkkuja alituiseen. Voihan tarhassakin joskus jotakin raskaampaa herkkua olla tarjolla, mutta ei alvariinsa. Kohtuus kaikessa, ja niitä kevyitä hyviä tarjolle! Kaiketi tarvittaisiin lisää rahaa lasten tarha- ja kouluruokailun järjestämiseen. Toki kansanterveyden yleisemmäksi edistämiseksi tarvittaisiin sellaisia poliittisia (verotus)päätöksiä, jotka johtaisivat terveellisemmän ruoan hinnan laskuun epäterveellisen kustannuksella..

      • ????????????

        Totta on että päiväkotien ja koulujen ruokailussa pyritään paitsi terveellisyyteen, myöskin rahan säästöön. Onkos tuo ihme, Onhan kyseessä melkoinen menoerä. Monikohan vanhempi olisi sitten valmis maksamaan päivähoitomaksuissa ne kalliimmat sapuskat?

        "vaaleaa mössöleipää päivittäin, pullaa ja jätskiäkin viikottain."

        Missä päiväkodissa näin on? Ainakaan kunnallisissa päiväkodeissa ja kouluissa ei ole pullaa ja jätskiä viikottain ja leipänä on lähinnä näkkäriä. Vaaleaa mössöleipää tai ruisleipää pari kertaa viikossa. Jauheliharuokia on noin kerran pari viikossa, ja lenkkimakkararuokia vielä harvemmin.

        Yksi juurespala tai hedelmä päivässä on kyllä vähän, mutta eikös niitä tosiaan olisi hyvä syödä myöskin kotona? Päiväkodissa kun niitä sisältyy jokaikiselle aterialle! Aamu- ja välipalojen yhteydessä on AINA tarjolla joko juures- tai hedelmäpalaa, ja lounaan yhteydessä on AINA salaattia tai raastetta, ellei ole keittoruokaa. Ja sen keiton kanssa on tarjolla ruisleipää ja kasvista ja juustoa päälle.

        Voi olla että salaattien ja raasteiden ainekset kelpaisivat paremmin isoina paloina ainakin joillekin lapsille, mutta jos kotonakin syödään salaatteja ja raasteita, nekin kelpaavat kyllä! Kotona voi opettaa lasta syömään monipuolisesti, se ei ole päiväkodin tai koulun tehtävä ensisijaisesti. Niiden tehtävänä on TUKEA VANHEMPIEN KASVATUSTYÖTÄ ei siis tehdä kaikkea sitä, mitä vanhemmat eivät itse viitsi.

        Mistähän muuten johtuu, että valtaosa lapsista päiväkodissa ei syö sen enenpää salaatteja kuin isoina paloinakaan kasviksia ja juureksia? Onko vika päiväkodin ruuassa vaiko kenties kotikasvatuksessa?? Minä ainakin äitinä olen iloinen, että lapsille ylipäätään tarjotaan paitsi kunnallinen päivähoito ja ilmainen peruskoulu ja vieläpä asiallista ruokaa näissä paikoissa. Monessa muussa maassa ei ole näinkään hyvin!


      • soina79
        ???????????? kirjoitti:

        Totta on että päiväkotien ja koulujen ruokailussa pyritään paitsi terveellisyyteen, myöskin rahan säästöön. Onkos tuo ihme, Onhan kyseessä melkoinen menoerä. Monikohan vanhempi olisi sitten valmis maksamaan päivähoitomaksuissa ne kalliimmat sapuskat?

        "vaaleaa mössöleipää päivittäin, pullaa ja jätskiäkin viikottain."

        Missä päiväkodissa näin on? Ainakaan kunnallisissa päiväkodeissa ja kouluissa ei ole pullaa ja jätskiä viikottain ja leipänä on lähinnä näkkäriä. Vaaleaa mössöleipää tai ruisleipää pari kertaa viikossa. Jauheliharuokia on noin kerran pari viikossa, ja lenkkimakkararuokia vielä harvemmin.

        Yksi juurespala tai hedelmä päivässä on kyllä vähän, mutta eikös niitä tosiaan olisi hyvä syödä myöskin kotona? Päiväkodissa kun niitä sisältyy jokaikiselle aterialle! Aamu- ja välipalojen yhteydessä on AINA tarjolla joko juures- tai hedelmäpalaa, ja lounaan yhteydessä on AINA salaattia tai raastetta, ellei ole keittoruokaa. Ja sen keiton kanssa on tarjolla ruisleipää ja kasvista ja juustoa päälle.

        Voi olla että salaattien ja raasteiden ainekset kelpaisivat paremmin isoina paloina ainakin joillekin lapsille, mutta jos kotonakin syödään salaatteja ja raasteita, nekin kelpaavat kyllä! Kotona voi opettaa lasta syömään monipuolisesti, se ei ole päiväkodin tai koulun tehtävä ensisijaisesti. Niiden tehtävänä on TUKEA VANHEMPIEN KASVATUSTYÖTÄ ei siis tehdä kaikkea sitä, mitä vanhemmat eivät itse viitsi.

        Mistähän muuten johtuu, että valtaosa lapsista päiväkodissa ei syö sen enenpää salaatteja kuin isoina paloinakaan kasviksia ja juureksia? Onko vika päiväkodin ruuassa vaiko kenties kotikasvatuksessa?? Minä ainakin äitinä olen iloinen, että lapsille ylipäätään tarjotaan paitsi kunnallinen päivähoito ja ilmainen peruskoulu ja vieläpä asiallista ruokaa näissä paikoissa. Monessa muussa maassa ei ole näinkään hyvin!

        Helsingissä kyllä tota vaaleaa mössöleipää valitettavasti on melkeinpä päivittäin. Tummaa leipää ei kovin usein ole.


    • Vanha vs. nuori

      Lopettaako lapsi ruokailun heti ja kokonaan, jos hänelle antaa samaan aikaan maidon? Olin sijaisena eräässä päiväkodissa ja työparinani oli hoitaja, joka äsähti minulle ettei lapsille saa antaa maitoa, ennenkuin on lautanen melkein tyhjä.Yritin sanoa, että entä jos lapsi poltaa suunsa, hän vastasi siihen, että ei lapselle anneta kuumaa ruokaa eikä mahaa täytetä maidolla. Toisessa päiväkodissa toimittiin toisin, eli maito annettiin samaan aikaan? Kumpi tapa on oikea?

    • karkkia?

      Eniten ärsyttää toiset vanhemmat, jotka syntymäpäivinä vievät päiväkotiin kavereille tarjottavaksi karkkia. Kotona sitä ei syödä lainkaan eikä kolmevuotias mielestäni sitä vielä ruokavalioonsa kaipaakaan, mutta minkäs teet, kun muut ajattelevat toisin..

      • Jaahas taahas

        Ilmoitat päiväkotiin ettei sinun lapselle saa antaa karkkia, piste. Toiset saa "juhlistaa" kaverin synttäreitä miten haluavat ja mikä heidän vanhemmillen käy. Sinä voi sanella ehdot sinun lasta koskien, muiden ei tarvitse mennä samalla tavalla.


      • miks...
        Jaahas taahas kirjoitti:

        Ilmoitat päiväkotiin ettei sinun lapselle saa antaa karkkia, piste. Toiset saa "juhlistaa" kaverin synttäreitä miten haluavat ja mikä heidän vanhemmillen käy. Sinä voi sanella ehdot sinun lasta koskien, muiden ei tarvitse mennä samalla tavalla.

        Mihin kolmevuotiaat tarvitsevat karkkia, eivät mihinkään. Ne eivät kuulu sen ikäisten ruokavalioon ja minustakin on ajattelematonta vanhemmilta viedä juhlapäivänä karamellejä päiväkotiin kun on paljon muitakin vaihtoehtoja!


      • ...
        miks... kirjoitti:

        Mihin kolmevuotiaat tarvitsevat karkkia, eivät mihinkään. Ne eivät kuulu sen ikäisten ruokavalioon ja minustakin on ajattelematonta vanhemmilta viedä juhlapäivänä karamellejä päiväkotiin kun on paljon muitakin vaihtoehtoja!

        No mihinkä sme aikuiset tarvitaan karkkia? no ei mihinkään...

        Samaan ne kolmevuotiaatkin; tekemään arjesta pikkuisen juhlaa, palkitsemaan itseämme, motivoimaan...


    • päiväkotilainen

      Meillä on joka päivä ruisleipää ja tuorepala (vihannes tai hedelmä) aina joko aamupalalla tai välipalalla joskus molemmilla aterioilla ja joskus on jopa omenaa keittoruoan jälkeen jälkkärinä. Pannaria, viilivaahtoa. makea piirakka ym. herkkuja on muutaman viikon välein, jäätelo (eskimopuikko) muutaman kerran vuodessa. Kaakaota aamupalalla kerran kuussa. Murot ovat täysvilja tyynymuroja. Puuroja lapset syövät hyvin. Lettuja kun on, ne ovat porkkana tai pinaattilettuja. Pizzaa, lihapiirakkaa on muutaman viikon välein. Kasvis/hedelmälautanen ja leipää on myös yksi välipala. Näkkäriä ja isommilla myös varrasleipää on tarjolla joka päivä joka aterialla.

    • eineslapset

      Voi. Olisitte enemmän huolissannne niistä lisäaineiden määrästä, jota päiväkotiruoka sisältää ellei ole omaa keittiötä. Kaikki on einestä ja halvinta laatua.
      Jos joskus on jäätelöä (olisiko kerran puolessa vuodessa?!) tai itse leivottua pullaa, ne tuskin on kuitenkaan epäterveellisemmästä päästä. Tai itse tehty kiisseli, johon lisätty sokeria.
      Pakko tässä oli kommentoida, kun ihmiset kirjoittavat asioista mutu-tuntumalla ja todellisuus jää sen varjoon. Kumpi esim. loppupeleissä terveellisempää aspartaamilla makeutetut (ns.terveelliset?) tuotteet vai aito sokeri?
      Meillä ei keinomakeutettuja tuotteita ja E-koodi ruokia lapset syö, vaikka itse light-limsaan saatan sortuakin...

      • joopa,joo

        Niin ja liharuuat brasialaista jauhelihaa, jota ei todellakaan suositella(naudoille syötetään antibiootteja), mutta kun halvalla saa.
        Kyllä letut ja pannari kuuluvat lasten välipalalle,ehdottomasti.


      • ...........

        Meillä on lapset aloittanut päiväkodissa elokuun alussa ja tähän mennessä heillä on ollut jo ainakin kahtena päivänä jäätelöä ja ainakin kahtena päivänä pannukakkua välipalana hoidossa. Sen lisäksi ainakin kolmena kertana on ollut makkarakeittoa. Nämä siis hoitajien kertomana. Oli ihan kiva kuulla, kuinka meidän 11-kuinenkin tykkäsi jäätelöstä. Jos olisin etukäteen tiennyt heidän syöttävän tuollaista, niin olisin ilman muuta kieltänyt pienimmälle sitä antamasta, mutta nyt se taitaa jo olla turhaa, kun lapsi on jäätelön makuun päässyt, niin ei voi vaatia häntä syömään näkkileipää kun muut syövät jäätelöä.


      • Mathildes
        ........... kirjoitti:

        Meillä on lapset aloittanut päiväkodissa elokuun alussa ja tähän mennessä heillä on ollut jo ainakin kahtena päivänä jäätelöä ja ainakin kahtena päivänä pannukakkua välipalana hoidossa. Sen lisäksi ainakin kolmena kertana on ollut makkarakeittoa. Nämä siis hoitajien kertomana. Oli ihan kiva kuulla, kuinka meidän 11-kuinenkin tykkäsi jäätelöstä. Jos olisin etukäteen tiennyt heidän syöttävän tuollaista, niin olisin ilman muuta kieltänyt pienimmälle sitä antamasta, mutta nyt se taitaa jo olla turhaa, kun lapsi on jäätelön makuun päässyt, niin ei voi vaatia häntä syömään näkkileipää kun muut syövät jäätelöä.

        No olisithan sinä vastuullisena vanhempana vaikka voinut etukäteen vähän kysellä päiväkodin ruokailusta jne. Ainakin meidän päiväkodilta saa erikseen pyytämällä seuraavan viikon ruokalistan, josta sitten näkee esim. onko jotain sellaista listalla, mille lapsi on allerginen - näinä päivinä laitan itse lapselle esim. välipalan mukaan, jottei vahingossakaan saa allergiakohtausta - lapsi kun on todella allerginen tietyille ruoka-aineille. Ja todella vaikea uskoa, että mikään vastuullinen päiväkoti syöttäisi noin usein ja noin pienille lapsille noin epäterveellisiä ja kalliita jälkiruokia/välipaloja. Jäätelö kun ei ole mitenkään erityisen edullista!

        Oman lapseni päiväkodissa on nyt elokuun mittaan syöty mm.

        - jauhelihakastiketta ja perunaa, porkkanaa ja kaurapala (leipää siis)
        - kasviskiusausta, ruisleipää ja omena
        - kalaa ja perunamuusia, näkkileipää ja raastesalaatti
        - nakkikeitto, ruisleipä ja juurespaloja
        - kanakastiketta, riisiä ja mustaherukkahyytelöä, salaatti ja näkkileipä
        - kaalilaatikkoa ja puolukkasurvosta, kauraleipä ja juurespala

        jne, jne.

        eli mielestäni aika terveellistä ruokaa. Täällä on hyvä keskuskeittiö.

        Välipaloina on ollut mm:

        - jugurttia, tumma leipä ja porkkanaa
        - mansikkakiisseli, näkkileipä ja omenaa
        - puolukkarahka (lapsen mukaan kirpeää), leipää, banaani
        - juurespaloja, näkkileipää, mandariini
        - suklaavanukas (tämän antamista on oikein erikseen kysytty vanhemmilta, muille lapsille oli marjakiisseliä, jossa ainakin oman lapseni mukaan oli "tosi tosi paljon marjoja!"), jonka lisäksi samalla välipalalla oli sitten oman valinnan mukainen hedelmä JA juures, sekä leipä
        - vadelmakiisseli (taas lapsi valitteli että oli "liikaa vattuja, ja että oli kirpeää"), leipää ja porkkana (kokonainen)
        - hedelmäsalaatti (ei purkkimalli, vaan oikeaa, käsin tuoreista hedelmistä pilkottua, hain lapsen kesken välipalan ja näin omin silmin), leipää ja juurespala.

        Aina on juustoa tai ohueksi viipaloitua kinkku/kalkkunaleikkelettä leivän päälle. Kertaakaan ei tänä syksynä ole ollut jäätelöä, ja joka kerta "epäterveelliselle" on ollut "terveellinen" vaihtoehto, esim. pannarille hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä, suklaavanukkaalle marjakiisseli, jne. Ja meidän lapsen päiväkodissa ei paljon sokeria noihin kiisseleihin laiteta, joka kerta lapsi vähän marisee, että oli kirpeää, vaikkei meillä kotonakaan hirveästi sokeria kuluteta. Juurespala/hedelmä löytyy joka aterialta ja välipalalta, samoin leipää. Ruokajuomana maito/piimä/vesi, joskus hyvin harvoin (ehkä korkeintaan kerran kuussa mehu, ja sekin välipalalla, ei koskaan lämpimän ruoan kanssa).

        Aamupalalla ei kaakaota ole ollut tarjolla vielä kertaakaan tänä syksynä, ja siitä on vanhempien mahdollista kieltäytyä. Meidän tytön päiväkodissa on yleensä aamupalalla juurikin kokonainen hedelmä tai juurespala ja leipää leikkeleineen, juomaksi jälleen piimää/maitoa/vettä.

        ja tosiaan eipä sillä päiväkodin henkilökunnalla ole paljon muuta vaihtoehtoa kuin syöttää lapsille sitä, mitä keskuskeittiöltä lähetetään...


      • Mathildes
        Mathildes kirjoitti:

        No olisithan sinä vastuullisena vanhempana vaikka voinut etukäteen vähän kysellä päiväkodin ruokailusta jne. Ainakin meidän päiväkodilta saa erikseen pyytämällä seuraavan viikon ruokalistan, josta sitten näkee esim. onko jotain sellaista listalla, mille lapsi on allerginen - näinä päivinä laitan itse lapselle esim. välipalan mukaan, jottei vahingossakaan saa allergiakohtausta - lapsi kun on todella allerginen tietyille ruoka-aineille. Ja todella vaikea uskoa, että mikään vastuullinen päiväkoti syöttäisi noin usein ja noin pienille lapsille noin epäterveellisiä ja kalliita jälkiruokia/välipaloja. Jäätelö kun ei ole mitenkään erityisen edullista!

        Oman lapseni päiväkodissa on nyt elokuun mittaan syöty mm.

        - jauhelihakastiketta ja perunaa, porkkanaa ja kaurapala (leipää siis)
        - kasviskiusausta, ruisleipää ja omena
        - kalaa ja perunamuusia, näkkileipää ja raastesalaatti
        - nakkikeitto, ruisleipä ja juurespaloja
        - kanakastiketta, riisiä ja mustaherukkahyytelöä, salaatti ja näkkileipä
        - kaalilaatikkoa ja puolukkasurvosta, kauraleipä ja juurespala

        jne, jne.

        eli mielestäni aika terveellistä ruokaa. Täällä on hyvä keskuskeittiö.

        Välipaloina on ollut mm:

        - jugurttia, tumma leipä ja porkkanaa
        - mansikkakiisseli, näkkileipä ja omenaa
        - puolukkarahka (lapsen mukaan kirpeää), leipää, banaani
        - juurespaloja, näkkileipää, mandariini
        - suklaavanukas (tämän antamista on oikein erikseen kysytty vanhemmilta, muille lapsille oli marjakiisseliä, jossa ainakin oman lapseni mukaan oli "tosi tosi paljon marjoja!"), jonka lisäksi samalla välipalalla oli sitten oman valinnan mukainen hedelmä JA juures, sekä leipä
        - vadelmakiisseli (taas lapsi valitteli että oli "liikaa vattuja, ja että oli kirpeää"), leipää ja porkkana (kokonainen)
        - hedelmäsalaatti (ei purkkimalli, vaan oikeaa, käsin tuoreista hedelmistä pilkottua, hain lapsen kesken välipalan ja näin omin silmin), leipää ja juurespala.

        Aina on juustoa tai ohueksi viipaloitua kinkku/kalkkunaleikkelettä leivän päälle. Kertaakaan ei tänä syksynä ole ollut jäätelöä, ja joka kerta "epäterveelliselle" on ollut "terveellinen" vaihtoehto, esim. pannarille hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä, suklaavanukkaalle marjakiisseli, jne. Ja meidän lapsen päiväkodissa ei paljon sokeria noihin kiisseleihin laiteta, joka kerta lapsi vähän marisee, että oli kirpeää, vaikkei meillä kotonakaan hirveästi sokeria kuluteta. Juurespala/hedelmä löytyy joka aterialta ja välipalalta, samoin leipää. Ruokajuomana maito/piimä/vesi, joskus hyvin harvoin (ehkä korkeintaan kerran kuussa mehu, ja sekin välipalalla, ei koskaan lämpimän ruoan kanssa).

        Aamupalalla ei kaakaota ole ollut tarjolla vielä kertaakaan tänä syksynä, ja siitä on vanhempien mahdollista kieltäytyä. Meidän tytön päiväkodissa on yleensä aamupalalla juurikin kokonainen hedelmä tai juurespala ja leipää leikkeleineen, juomaksi jälleen piimää/maitoa/vettä.

        ja tosiaan eipä sillä päiväkodin henkilökunnalla ole paljon muuta vaihtoehtoa kuin syöttää lapsille sitä, mitä keskuskeittiöltä lähetetään...

        Ja kyllä sinä voit aivan hyvin kieltää heitä syöttämästä lapsellesi jäätelöä, ei se lapsi siitä rikki mene. Omanikaan ei syö päiväkodissa suklaavanukasta, vaikka on sitä joskus kotona saanut syödäkin vaan hänelle on sitten se toinen välipalavaihtoehto.

        Ja jos päiväkoti ei tarjoa vaihtoehtoa, voithan aina pakata lapsellesi omat eväät mukaan.


      • Mathildes
        Mathildes kirjoitti:

        Ja kyllä sinä voit aivan hyvin kieltää heitä syöttämästä lapsellesi jäätelöä, ei se lapsi siitä rikki mene. Omanikaan ei syö päiväkodissa suklaavanukasta, vaikka on sitä joskus kotona saanut syödäkin vaan hänelle on sitten se toinen välipalavaihtoehto.

        Ja jos päiväkoti ei tarjoa vaihtoehtoa, voithan aina pakata lapsellesi omat eväät mukaan.

        Siis niinä päivinä kun on sitä jäätelöä/vanukasta/pannaria. Ja jos oikein häiritsee, niin hoida lapsesi kotona tai palkkaa yksityinen perhepäivähoitaja. Saat ainakin just sitä ruokaa mitä haluat, niin ei tarvitse täällä itkeä.


      • ............
        Mathildes kirjoitti:

        Siis niinä päivinä kun on sitä jäätelöä/vanukasta/pannaria. Ja jos oikein häiritsee, niin hoida lapsesi kotona tai palkkaa yksityinen perhepäivähoitaja. Saat ainakin just sitä ruokaa mitä haluat, niin ei tarvitse täällä itkeä.

        Oho! Onkos sinulla huono päivä, vai oletko aina noin hyökkäävä? Otin osaa keskusteluun kertomalla, että kyllä sitä jäätelöä voi hyvinkin olla useammin kuin kerran puolessa vuodessa, kuten epäiltiin. Olisin kuvitellut asiasta aivan samaa kuin sinä, eli ei noin usein voi millään olla mitään noin epäterveellistä (ja kallista), joten ei tullut vastuullisena vanhempana edes mieleen, että pitäisi tarkastaa sen takia ruokalistoja. Meillä kun lapsi ei ole allerginen, niin muutakaan syytä ei ollut tarkastaa niitä listoja.

        Toki voisin kieltää alta yksivuotiaalleni jäätelön syöttämisen ja eiköhän hän siitä henkiin jäisi. En kuitenkaan halua tehdä sitä enää, koska nyt lapsi jo osaa haluta, enkä halua hänen joutuvan syömään näkkileipää silloin kun muut samassa pöydässä syövät jäätelöä.

        Olen myös varsin tietoinen siitä, että lapsia ei mikään laki vaadi viemään hoitoon, vaan heidät voi ihan hyvin hoitaa myös itse, jos vain talous antaa siihen periksi. Tai vaihtoehtoisesti jos haluaa elää sosiaalipummina. Olen tietoinen siitäkin, ettei henkilökunta voi vaikuttaa ruokien laatuun mitenkään, enkä ole ketään huonosta ruuasta varsinaisesti syyttänytkään.

        Keskustelulla ja itkemisellä on aika selkä ero, enkä katso syyllistyneeni jälkimmäiseen. Pystyn kyllä elämään sen tiedon kanssa, että lapseni joutuvat syömään epäterveellisesti hoidossa, vaikka se ei kovin mukavaa olekaan. Mutta sinähän et tuosta voi ymmärtää mitään, kun on selvästi vaikea nähdä asioita muilta kun omalta kannalta ja teidän päiväkodissa on ruoka-asiat nähtävästi aika hyvin.


      • aivan turhaa
        ............ kirjoitti:

        Oho! Onkos sinulla huono päivä, vai oletko aina noin hyökkäävä? Otin osaa keskusteluun kertomalla, että kyllä sitä jäätelöä voi hyvinkin olla useammin kuin kerran puolessa vuodessa, kuten epäiltiin. Olisin kuvitellut asiasta aivan samaa kuin sinä, eli ei noin usein voi millään olla mitään noin epäterveellistä (ja kallista), joten ei tullut vastuullisena vanhempana edes mieleen, että pitäisi tarkastaa sen takia ruokalistoja. Meillä kun lapsi ei ole allerginen, niin muutakaan syytä ei ollut tarkastaa niitä listoja.

        Toki voisin kieltää alta yksivuotiaalleni jäätelön syöttämisen ja eiköhän hän siitä henkiin jäisi. En kuitenkaan halua tehdä sitä enää, koska nyt lapsi jo osaa haluta, enkä halua hänen joutuvan syömään näkkileipää silloin kun muut samassa pöydässä syövät jäätelöä.

        Olen myös varsin tietoinen siitä, että lapsia ei mikään laki vaadi viemään hoitoon, vaan heidät voi ihan hyvin hoitaa myös itse, jos vain talous antaa siihen periksi. Tai vaihtoehtoisesti jos haluaa elää sosiaalipummina. Olen tietoinen siitäkin, ettei henkilökunta voi vaikuttaa ruokien laatuun mitenkään, enkä ole ketään huonosta ruuasta varsinaisesti syyttänytkään.

        Keskustelulla ja itkemisellä on aika selkä ero, enkä katso syyllistyneeni jälkimmäiseen. Pystyn kyllä elämään sen tiedon kanssa, että lapseni joutuvat syömään epäterveellisesti hoidossa, vaikka se ei kovin mukavaa olekaan. Mutta sinähän et tuosta voi ymmärtää mitään, kun on selvästi vaikea nähdä asioita muilta kun omalta kannalta ja teidän päiväkodissa on ruoka-asiat nähtävästi aika hyvin.

        kitistä jostain jäätelöpuikosta.Ennemmin huolestuisin että noin pieni on hoitoon viety.


      • ...........
        aivan turhaa kirjoitti:

        kitistä jostain jäätelöpuikosta.Ennemmin huolestuisin että noin pieni on hoitoon viety.

        Kun se lapsi nyt kuitenkin on viety hoitoon noin pienenä, niin eikö eloonjäämistodennäköisyyttä pitäisi yrittää edes parantaa hieman olemalla syöttämättä sille ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruokaa?


      • Etkö itse
        ........... kirjoitti:

        Kun se lapsi nyt kuitenkin on viety hoitoon noin pienenä, niin eikö eloonjäämistodennäköisyyttä pitäisi yrittää edes parantaa hieman olemalla syöttämättä sille ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruokaa?

        koskaan syö mitään herkkua?


      • ............
        Etkö itse kirjoitti:

        koskaan syö mitään herkkua?

        Syön. Joskus. Mutta en todellakaan joka päivä tai läheskään joka päivä.


    • nirrette

      Maailman turhinta yrittää syyttää itse päiväkotia siitä, kun ruoka tulee muualta.

    • On vaikeeta joskus

      Kannattaa varmaan huomioida se, jos meinaa omia välipaloja lapselle viedä, että päiväkodit eivät saa/saisi ottaa vanhemmilta mitään kylmäsäilytettäviä elintarvikkeita päiväkodin jääkaappiin, koska kylmäketju on katkennut.

      • Mouki

        No meidän pojan päiväkodissa taas vaadittiin laktoosi-intolerantille lapselle tuomaan itse omat maidot, eli käytännöt taitavat tässäkin suhteessa vaihdella...


      • On vaikeeta joskus
        Mouki kirjoitti:

        No meidän pojan päiväkodissa taas vaadittiin laktoosi-intolerantille lapselle tuomaan itse omat maidot, eli käytännöt taitavat tässäkin suhteessa vaihdella...

        Onko kyseessä yksityinen? Kyllä ainakin kunnallisessa pitäisi erityisruokavalio huomioida, mutta vaatii tosiaan sen lääkärintodistuksen.


      • Mouki
        On vaikeeta joskus kirjoitti:

        Onko kyseessä yksityinen? Kyllä ainakin kunnallisessa pitäisi erityisruokavalio huomioida, mutta vaatii tosiaan sen lääkärintodistuksen.

        Ihan kunnallinen on, ja lääkärintodistuskin löytyy.


      • ei voi olla näin
        Mouki kirjoitti:

        Ihan kunnallinen on, ja lääkärintodistuskin löytyy.

        Sitten kannattaa ottaa yhteyttä päiväkodin johtajaan ja pyytää selvitystä, miksi pitää itse tuoda maidot, kun kerran on lääkärintodisuskin erityisruokavalion tarpeesta.


    • joopas.

      No just.

      Lääkärin todistukella saa erityisruokavaliot, jos tavallisesta ruokavaliosta on hengenvaarallista tai muutoin todella suurta haittaa. Ei kait nyt kenenkään omien mieltymysten pystytytä suuria lapsiryhmiä ruokimaan.
      Meillä ei saa vanhemmat tuoda päivähoitoon mitään elintarvikkeita tarjottavaksi kenelllekään lapsille. (onneksi)

      • joopas.

        Meillä on päivähoidossa koko kaupungin alueella vaihtoehto, että jos ei kelpaa, niin voi olla ilmankin. (ei ole mitään vaihtoehtotarjottavia, mutta ei ole pakko syödä) Omia ei saa tuoda ja hyvä niin.


    • myös välittävä

      No, kun lapsestasi noin välität niin hoidat hänet kotona!!!!!! päiväkodissa on joka päivä hedelmiä ja ruisleipää, jota välittävä henkilökunta tarjoaa...

    • tyytyväinen äiti

      Eikö me suomessa voitaisiin olla onnellisia siitä että, meillä on täällä oikeasti aika hyvä päivähoidon- ja koulunruoka.. ? Tottakai pieniä puutteita voi olla, mutta ei voi parempaa tarjota jos ei rahaa yksinkertaisesti ole.
      Onko kukaan koskaan katsonut miten asian laita on esim. Jenkeissä, englannissa tai muualla maailmassa!!?? Ei tasan ole näin hyvin asiat kuin meillä.
      Itse yritän ainakin lapselleni olla tarjoamatta karkkia, limsaa ja sipsejä. Mutta eikai ne letut tai pannari ja itse tehty pitsa silloin tällöin pahaa tee..
      Ja melkein jokainen äiti varmasti jäisi lapsen kanssa kotia jos taloudellinen tilanne sen sallisi, kotihoidontuki mikä on n. 310€ niin ei kovin pitkälle riitä laskuihin, ruokaan ja muihin menohin.
      Minun ei onneksi tarvitse vielä viedä lastani hoitoon kun voin äitiysloman päätyttyä tehdä perhepäivähoitajan hommia kotona.

    • äit

      Yritin aloittaa asiasta keskustelua tuolla ruoka ja juoma -puolella, mutta ei ottanut tulta alleen. Kommentoin siis tänne: kunnalliset erot ovat valtavia, Suomessa on yli 300 kuntaa, joista kaikki järjestävät ihan omavaltaisesti päiväkoti- ja kouluruokailut. Tällä viikolla eräässä Suomen kunnassa on päiväkodissa tarjottu lapsille kebabia, nugetteja, nakkeja ja jäätelöä. Liekö tämä sitten täysipainoinen menu jonkun mielestä, mutta itse olisin tästä hyvin eri mieltä. Toki mukana on hedelmiä, salaattia jne, mutta ylijalostettujen lihatuotteiden ongelmaa se ei poista.

    • äiti Helsingistä
      • Kiukkuinen

        Nostanpa hiukan... Pikkasen menee vierestä mutta koskee
        Myös pk ruokailua... Mitä mieltä olette siitä että 3-6 saavat
        Itse päättää mitä syövät ja kuinka paljon... Tyyliin, jos
        Lapsesta tuntuu ettei maistu voi ottaa vain maistiaisen...
        Ens alkuun kuulostaa hyvältä mutta kun lapsi on pian
        vuoden syönyt maistiaisia pk, alkaa kiukutta... Miten oikeesti
        voi pieni ihminen jaksaa päivät aina syömättä mitään ...
        Toki pääseehän hoitajat helpommalla, mutta.
        Meillä tyttö hyvä syömään mutta häntä kiehtoo ajatus kun
        saa itse päättää mitä syö vai syökö mitään...


      • no kyllä
        Kiukkuinen kirjoitti:

        Nostanpa hiukan... Pikkasen menee vierestä mutta koskee
        Myös pk ruokailua... Mitä mieltä olette siitä että 3-6 saavat
        Itse päättää mitä syövät ja kuinka paljon... Tyyliin, jos
        Lapsesta tuntuu ettei maistu voi ottaa vain maistiaisen...
        Ens alkuun kuulostaa hyvältä mutta kun lapsi on pian
        vuoden syönyt maistiaisia pk, alkaa kiukutta... Miten oikeesti
        voi pieni ihminen jaksaa päivät aina syömättä mitään ...
        Toki pääseehän hoitajat helpommalla, mutta.
        Meillä tyttö hyvä syömään mutta häntä kiehtoo ajatus kun
        saa itse päättää mitä syö vai syökö mitään...

        lapsi yleensä osaa päättää minkä verran syö.Ethän nyt minkään ikäistä lasta pakkosyötä.En jaksa millään uskoa että lapsi päivästä toiseen ottaisi vain maistiaisen koska pystyy valitsemaan.Olet varmaan siis pakkosyöttänyt lasta kotona ja nyt kun saa itse päättää haluaa syödä sen verran kuin hänelle on luontaista.


      • päiväkotilainen
        Kiukkuinen kirjoitti:

        Nostanpa hiukan... Pikkasen menee vierestä mutta koskee
        Myös pk ruokailua... Mitä mieltä olette siitä että 3-6 saavat
        Itse päättää mitä syövät ja kuinka paljon... Tyyliin, jos
        Lapsesta tuntuu ettei maistu voi ottaa vain maistiaisen...
        Ens alkuun kuulostaa hyvältä mutta kun lapsi on pian
        vuoden syönyt maistiaisia pk, alkaa kiukutta... Miten oikeesti
        voi pieni ihminen jaksaa päivät aina syömättä mitään ...
        Toki pääseehän hoitajat helpommalla, mutta.
        Meillä tyttö hyvä syömään mutta häntä kiehtoo ajatus kun
        saa itse päättää mitä syö vai syökö mitään...

        Ei siellä ketään väkisin voi syöttää, jos lapsesi on päättänyt syödä vain maistiaisi, niin ei henkilökunta sille mitään voi. Etkö voi itse puhua lapsesi kanssa tästä syömisestä ja kysyä, miksi ei syö kunnolla. Monesti lapset saattavat yhdessä päättää että syödään vaan vähän, mutta tämä kyllä huomataan nopeasti, ja ainakin meillä siihen puututaan. Eikä hyväruokainen lapsi yleensä kovin kauaa jaksa vain kaverin takia syödä liian pieniä annoksia.


    • iso ongelma..

      Tämä onkin ajankohtainen ongelma. Lapsi täyttää pian 3v ja pakko lähteä töihin ja laittaa muksu hoitoon. Tähän saakka neiti ei ole noita eineksiä, lisättyä sokeria, rasvatonta "maitoa" ym syömäkelvotonta syönyt. Miten hoidossa voi taata hyvän ruokavalion säilyvyyden? Onko ainut keino palkata kotiin hoitaja? Siihen ei yh:n tulot riitä :/

      • päiväkotilainen

        Jos haluat, ettei lapsi mainitsemiasi juttuja syö, niin silloin kotona tapahtuva hoito on ainoa mahdollisuus. Varsinkin nyt kun monissa kunnissa menoja supistetaan, varmasti myös einesten määrä lisääntyy entisestään. Samoin myös tuo makeiden välipalojen määrä on ainakin meillä kasvanut, mikä ei ole hyvä asia, koska ei pidä nälkää kovin hyvin, vaan nostaa verensokeria hetkellisesti. Mutta minkäs teet, näihin asioihin me emme voi juurikaan vaikuttaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe