AD/HD

vai ei??

Kysyisin, että mistä tietää milloin on AH/HD vai onko kyse tavallisesta vilkkaudesta. Meillä nuorin ja vanhin poika ovat hyvin vilkkaita, riehumisleikkejä, joka päivä sattuu isompaa tai pienempää. Koska testeihin vai huolestunko turhaan?

11

1722

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuin vilkkaus

      ADHD:n liittyy paljon muutakin kuin vilkkaus. Puhuu taukoamatta, ei hahmota aikaa, aistiyliherkkyyksiä, joskus suolioireita, ei pysty istumaan paikallaan, matala ärsyyntymiskynnys.... Tässä vain osa ja kaikki oireet vielä tapauskohtaisia. Sen kyllä tietää, koska se uuvuttaa vanhemmat, opettajat, läheiset TÄYSIN. Tietysti on hyviäkin puolia, mutta ne hukkuvat kaaoksen alle.

      • alkuperäinen.

        Meillä kyllä pojat puhuu paljon, välillä ihan taukoamatta. Samoin riehuminen ihan pelkkää riehumista ei pysty rauhoittumaan.


      • äiti neljälle

        ADHD voi olla lievempääkin. Itselläni on kaksi poikaa, joilla on diagnosoitu lievä ADHD, eikä heillä ole mitään aistiyliherkkyyksiä tms. Vauvasta asti ovat olleet levottomia, keskimääräistä vilkkaampia lapsia. Puhuvat paljon, tekevät paljon arveluttavaakin, mutta esim. koulussa tekevät tehtävänsä huolella, kun siihen pulpetin ääreen asti pääsevät asettumaan. Ovat aina olleet erittäin mukavia, iloisia, reippaita ja hyväntuulisia poikia molemmat, eivätkä kyllä uuvuta ketään muuta kuin korkeintaan perheemme koiran :)


      • tutulta.
        äiti neljälle kirjoitti:

        ADHD voi olla lievempääkin. Itselläni on kaksi poikaa, joilla on diagnosoitu lievä ADHD, eikä heillä ole mitään aistiyliherkkyyksiä tms. Vauvasta asti ovat olleet levottomia, keskimääräistä vilkkaampia lapsia. Puhuvat paljon, tekevät paljon arveluttavaakin, mutta esim. koulussa tekevät tehtävänsä huolella, kun siihen pulpetin ääreen asti pääsevät asettumaan. Ovat aina olleet erittäin mukavia, iloisia, reippaita ja hyväntuulisia poikia molemmat, eivätkä kyllä uuvuta ketään muuta kuin korkeintaan perheemme koiran :)

        Kuulostaa aivan meiltä. Iloisia mutta vilkkaita. Koulussa menee yleensä hyvin. Vain jos on jokin "vaikeampi" tehtävä saattaa hermot mennä.


    • on itsellä

      AD/HD. Ilmenee lähinnä keskittymiskyvyn puutteena. Esim. en pysty tekemään yhtä ja samaa asiaa pitkään. Unohtelen herkästi asioita, hosun ja hermostun, jos en osaa tehdä asioita oikein. Lääkityksellä saatu oireet kuriin, mutta ne lääkkeet ovat ihan järjettömän hintaisia. n.500e/purkki. Ja se purkki riittää n. kuukaudeksi.

      • aivot pöhöllä

        tarkkailuluokka. Onko sellaisia vielä olemassa?

        Oma lapseni pääsi taistelun jälkeen erityisluokalle. Pienryhmä on tarpeen, jotta hälinää ei olisi niin paljon. Opettajalta saa myös tarpeen tullen apua helpommin kuin 30 lapsen ryhmässä.

        Eikös juuri hyvinmenestyvät kärsi näistä keskittymisen ongelmista kärsivistä?
        Tosin ihminen voi olla hyvin menestyvä vaikka olisikin keskittymisen vaikeus.
        Siinä on niin monta tekijää.

        Esim. lapsellani on keskimääräistä laajempi tietotaso mutta keskittyminen ja muistin toiminnot hankalia. jne.


      • Jattanen

        Mikä lääke on noin kallista?


      • adhd lääke on n. 50€
        Jattanen kirjoitti:

        Mikä lääke on noin kallista?

        selvästi nolla liikaa


    • khgwkehgewgh

      Oireiden vaikeudesta ei kannata päätellä mitään. Vaan niiden määrästä ja ilmenemisestä. Jos lapsesi on normaalia selvästi vilkkaampi ja unohtelevainen, se on vaan luonteen piirre.
      Jos lapsi (tai aikuinenkin) on vilkas, unohteleva, keskittysongelmainen, puhelias, impulsiivinen, huolimaton, myöhästelevä, aikaan saamaton, kärsimätön, "oman tien kulkija", helposti häiriintyvä, pään sisäsesti levoton...jne Sillon voidaan puhua ADHDeesta, vaikkaa oireet olisi lieviäkin.

      Hyvässä ympäristössä eläneille ADHD lapsille ei kehity merkittäviä ongelmia, koska ympäristö tekiät vaikuttavat paljon poikkeavuuden ilmenemiseen ja sen voimakkuutteen.
      Itselläni on ADHD diagnoosi, jonka sain 16 vuotiaana. Olen elänyt todella hyvässä ja rakastavassa, huolehtivassa perheessä. Mulla oli rajat, mutta olin vapaa.
      Puhuin paljon pienestä saakka isän kanssa, opein ymmärtämään jo pienenä asioita joita muut ei tulleet ajatelleeksi. Opein myös omalla käytökselläni kompensoimaan oireita, joten ne ei olleet selvästi näkyvissä ja dg saanti oli hankalaa.

      Siinä neuvo kaikille vanhemmille, puhukaa lastenne kanssa, oli lapsi normaali tai addi.

    • ojli

      Menkää itseenne vanhemmat ja etsikää syy sieltä!

    • Jospajotainapua

      Ehkä sellainen vinkkin olisi hyödyllinen asiaa pohtiville vanhemmille, että luottakaa omiin tuntemuksiinne. Tunnette lapsenne, ja jos vaikuttaa siltä että hän itse on tuskainen tilanteeseensa (menee tietysti tulkinnan puolelle, pieni lapsi tuskin itse osaa asiaa kertoa vaikka kysyttäisiin), mutta esim. ei toistuvasti pysty nauttimaan tilanteista, joiden tiedätte olevan periaatteessa hänelle mieluisia, on mielestäni syytä puuttua asiaan, sillä lapsi on tällöin jo väärillä raiteilla. Vireystason säätely kun on adhd:n kaikissa muodoissa se keskeinen ongelma, mikä heijastuu moninaisesti käyttäytymisen tasolla. Esimerkkinä voi olla ylivilkkauden kohdalla vaikka jokin kiihdyttävä, mieluinen tilanne, jossa kierrokset menevät yli niin, että lapsi alkaa käyttäytymisellään jo toimimaan itseäänkin vastaan. 6-vuotiaalle on jo kehittynyt näkyviä "minän" puolustuskeinoja tilanteissa joissa tietää usein saavansa moitteita. Joskus kyse saattaa olla ylimenevistä kiukunpuuskista, jotka liittyvät esim. ärsykeyliherkkyyteen ja/tai väsymykseen ja/tai ajatusten ja tunteiden hallinnan kertakaikkiseen hajoamiseen. Olennaista on miettiä asiaa adhd-ihmisen suorittaman vireystason tasapainottamisen vaatiman jatkuvan työn aiheuttaman kuormituksen kautta. Ihmisen ja erityisesti tietysti pienen sellaisen on vaikea havaita itse tekemään ponnistelua, koska on siihen kasvanut.

      Toisaalta koska keskittyminen saattaa olla erityisen hyvääkin toisinaan, myös paljon asiaa menee ohi korvien, ja myös yli ymmärryksen, jos lapsen on oikeasti vaikea keskittyä siihen mitä toinen hänelle puhuu. Jälleen, tarkkaavaisuuden suuntaminen tahdonalaisesti ON vaativa prosessi.
      Sitten täytyy muistaa se, että illmeisesti temperamentti kulkee adhd.sta monin osin erillään, eli toisen lapsen adhd voi olla lievää, mutta hänen temperamenttinsa olla muuten vaikea ja huonosti adhd:n kanssa yhteensopiva. Ja toisinpäin. Kärsimyksen määrä riippuu lukemattomista yksilöllisistä tekijöistä, joiden kanssa pitää vain olla herkkänä. Vanhemmat lapset saattavat alkaa jo ymmärtää ja sanoittaa tuntemustensa ristiriitaisuuksia, eli havaintoja saamattomuudestaan myös tilanteissa jotka haluaisivat hoitaa hyvin. ADHD-ihmisen on keskimääräistä selvästi vaikeampi toimia tietoisesti haluamallaan tavalla (yksinkertaistetusti sanoen). Tämä lienee se suurin itsetuntoa ja elämänhalua heikentävä tekijä, mikä etenkin aikuiselämässä tekee adhd:sta niin vakavan ominaisuuden. Lääkehoitoa kannattaa kokeilla siksi myös lapsille.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      152
      10934
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3073
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2912
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1593
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    Aihe