Kysyisin, että mistä tietää milloin on AH/HD vai onko kyse tavallisesta vilkkaudesta. Meillä nuorin ja vanhin poika ovat hyvin vilkkaita, riehumisleikkejä, joka päivä sattuu isompaa tai pienempää. Koska testeihin vai huolestunko turhaan?
AD/HD
11
1751
Vastaukset
- kuin vilkkaus
ADHD:n liittyy paljon muutakin kuin vilkkaus. Puhuu taukoamatta, ei hahmota aikaa, aistiyliherkkyyksiä, joskus suolioireita, ei pysty istumaan paikallaan, matala ärsyyntymiskynnys.... Tässä vain osa ja kaikki oireet vielä tapauskohtaisia. Sen kyllä tietää, koska se uuvuttaa vanhemmat, opettajat, läheiset TÄYSIN. Tietysti on hyviäkin puolia, mutta ne hukkuvat kaaoksen alle.
- alkuperäinen.
Meillä kyllä pojat puhuu paljon, välillä ihan taukoamatta. Samoin riehuminen ihan pelkkää riehumista ei pysty rauhoittumaan.
- äiti neljälle
ADHD voi olla lievempääkin. Itselläni on kaksi poikaa, joilla on diagnosoitu lievä ADHD, eikä heillä ole mitään aistiyliherkkyyksiä tms. Vauvasta asti ovat olleet levottomia, keskimääräistä vilkkaampia lapsia. Puhuvat paljon, tekevät paljon arveluttavaakin, mutta esim. koulussa tekevät tehtävänsä huolella, kun siihen pulpetin ääreen asti pääsevät asettumaan. Ovat aina olleet erittäin mukavia, iloisia, reippaita ja hyväntuulisia poikia molemmat, eivätkä kyllä uuvuta ketään muuta kuin korkeintaan perheemme koiran :)
- tutulta.
äiti neljälle kirjoitti:
ADHD voi olla lievempääkin. Itselläni on kaksi poikaa, joilla on diagnosoitu lievä ADHD, eikä heillä ole mitään aistiyliherkkyyksiä tms. Vauvasta asti ovat olleet levottomia, keskimääräistä vilkkaampia lapsia. Puhuvat paljon, tekevät paljon arveluttavaakin, mutta esim. koulussa tekevät tehtävänsä huolella, kun siihen pulpetin ääreen asti pääsevät asettumaan. Ovat aina olleet erittäin mukavia, iloisia, reippaita ja hyväntuulisia poikia molemmat, eivätkä kyllä uuvuta ketään muuta kuin korkeintaan perheemme koiran :)
Kuulostaa aivan meiltä. Iloisia mutta vilkkaita. Koulussa menee yleensä hyvin. Vain jos on jokin "vaikeampi" tehtävä saattaa hermot mennä.
- on itsellä
AD/HD. Ilmenee lähinnä keskittymiskyvyn puutteena. Esim. en pysty tekemään yhtä ja samaa asiaa pitkään. Unohtelen herkästi asioita, hosun ja hermostun, jos en osaa tehdä asioita oikein. Lääkityksellä saatu oireet kuriin, mutta ne lääkkeet ovat ihan järjettömän hintaisia. n.500e/purkki. Ja se purkki riittää n. kuukaudeksi.
- aivot pöhöllä
tarkkailuluokka. Onko sellaisia vielä olemassa?
Oma lapseni pääsi taistelun jälkeen erityisluokalle. Pienryhmä on tarpeen, jotta hälinää ei olisi niin paljon. Opettajalta saa myös tarpeen tullen apua helpommin kuin 30 lapsen ryhmässä.
Eikös juuri hyvinmenestyvät kärsi näistä keskittymisen ongelmista kärsivistä?
Tosin ihminen voi olla hyvin menestyvä vaikka olisikin keskittymisen vaikeus.
Siinä on niin monta tekijää.
Esim. lapsellani on keskimääräistä laajempi tietotaso mutta keskittyminen ja muistin toiminnot hankalia. jne. - Jattanen
Mikä lääke on noin kallista?
- adhd lääke on n. 50€
Jattanen kirjoitti:
Mikä lääke on noin kallista?
selvästi nolla liikaa
- khgwkehgewgh
Oireiden vaikeudesta ei kannata päätellä mitään. Vaan niiden määrästä ja ilmenemisestä. Jos lapsesi on normaalia selvästi vilkkaampi ja unohtelevainen, se on vaan luonteen piirre.
Jos lapsi (tai aikuinenkin) on vilkas, unohteleva, keskittysongelmainen, puhelias, impulsiivinen, huolimaton, myöhästelevä, aikaan saamaton, kärsimätön, "oman tien kulkija", helposti häiriintyvä, pään sisäsesti levoton...jne Sillon voidaan puhua ADHDeesta, vaikkaa oireet olisi lieviäkin.
Hyvässä ympäristössä eläneille ADHD lapsille ei kehity merkittäviä ongelmia, koska ympäristö tekiät vaikuttavat paljon poikkeavuuden ilmenemiseen ja sen voimakkuutteen.
Itselläni on ADHD diagnoosi, jonka sain 16 vuotiaana. Olen elänyt todella hyvässä ja rakastavassa, huolehtivassa perheessä. Mulla oli rajat, mutta olin vapaa.
Puhuin paljon pienestä saakka isän kanssa, opein ymmärtämään jo pienenä asioita joita muut ei tulleet ajatelleeksi. Opein myös omalla käytökselläni kompensoimaan oireita, joten ne ei olleet selvästi näkyvissä ja dg saanti oli hankalaa.
Siinä neuvo kaikille vanhemmille, puhukaa lastenne kanssa, oli lapsi normaali tai addi. - ojli
Menkää itseenne vanhemmat ja etsikää syy sieltä!
- Jospajotainapua
Ehkä sellainen vinkkin olisi hyödyllinen asiaa pohtiville vanhemmille, että luottakaa omiin tuntemuksiinne. Tunnette lapsenne, ja jos vaikuttaa siltä että hän itse on tuskainen tilanteeseensa (menee tietysti tulkinnan puolelle, pieni lapsi tuskin itse osaa asiaa kertoa vaikka kysyttäisiin), mutta esim. ei toistuvasti pysty nauttimaan tilanteista, joiden tiedätte olevan periaatteessa hänelle mieluisia, on mielestäni syytä puuttua asiaan, sillä lapsi on tällöin jo väärillä raiteilla. Vireystason säätely kun on adhd:n kaikissa muodoissa se keskeinen ongelma, mikä heijastuu moninaisesti käyttäytymisen tasolla. Esimerkkinä voi olla ylivilkkauden kohdalla vaikka jokin kiihdyttävä, mieluinen tilanne, jossa kierrokset menevät yli niin, että lapsi alkaa käyttäytymisellään jo toimimaan itseäänkin vastaan. 6-vuotiaalle on jo kehittynyt näkyviä "minän" puolustuskeinoja tilanteissa joissa tietää usein saavansa moitteita. Joskus kyse saattaa olla ylimenevistä kiukunpuuskista, jotka liittyvät esim. ärsykeyliherkkyyteen ja/tai väsymykseen ja/tai ajatusten ja tunteiden hallinnan kertakaikkiseen hajoamiseen. Olennaista on miettiä asiaa adhd-ihmisen suorittaman vireystason tasapainottamisen vaatiman jatkuvan työn aiheuttaman kuormituksen kautta. Ihmisen ja erityisesti tietysti pienen sellaisen on vaikea havaita itse tekemään ponnistelua, koska on siihen kasvanut.
Toisaalta koska keskittyminen saattaa olla erityisen hyvääkin toisinaan, myös paljon asiaa menee ohi korvien, ja myös yli ymmärryksen, jos lapsen on oikeasti vaikea keskittyä siihen mitä toinen hänelle puhuu. Jälleen, tarkkaavaisuuden suuntaminen tahdonalaisesti ON vaativa prosessi.
Sitten täytyy muistaa se, että illmeisesti temperamentti kulkee adhd.sta monin osin erillään, eli toisen lapsen adhd voi olla lievää, mutta hänen temperamenttinsa olla muuten vaikea ja huonosti adhd:n kanssa yhteensopiva. Ja toisinpäin. Kärsimyksen määrä riippuu lukemattomista yksilöllisistä tekijöistä, joiden kanssa pitää vain olla herkkänä. Vanhemmat lapset saattavat alkaa jo ymmärtää ja sanoittaa tuntemustensa ristiriitaisuuksia, eli havaintoja saamattomuudestaan myös tilanteissa jotka haluaisivat hoitaa hyvin. ADHD-ihmisen on keskimääräistä selvästi vaikeampi toimia tietoisesti haluamallaan tavalla (yksinkertaistetusti sanoen). Tämä lienee se suurin itsetuntoa ja elämänhalua heikentävä tekijä, mikä etenkin aikuiselämässä tekee adhd:sta niin vakavan ominaisuuden. Lääkehoitoa kannattaa kokeilla siksi myös lapsille.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 663105
Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai262183Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä681749Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t251627Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian161361- 281321
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni61246Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja281200Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101157Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu631057