Paras tapa opiskella kieliä?

taidoton

Olen erittäin surkea englannin kielessä ja HALUAN OPPIA SITÄ ja aina parempi mitä nopeammin. En sitten kertakaikkiaan osaa englantia en sitten yksinkertaisimpia lauseita osaa muodostaa ja nyt olen jopa siirtymässä amk kouluun enkä todellakaan tiedä miten siellä selviän niistä muutamasta englannin kurssista. Joskus jo ala-asteella tipahdin koulussa kärryiltä ja olihan sitä myöhemmin vaikea päästä enää kyytiin mukaan kun oli pohja niin huono. Mutta nyt uskon että näin vanhempana sitä osais paremmin opiskella kun ymmärtää sen kielen opiskelun tärkeyden ja halukin on pilvissä.

Aion aloittaa nyt tammikuussa englannin opiskelut aivan alusta tai lähes tulkoon alusta. Mikä olisi paras tapa opiskella englanninkieltä? Mennä kansalaisopiston kurssille? jollekkin muulle kielikurssille? (mihin?) hankkia joku kieliohjelma tietokoneella? itsenäisesti kielten opiskelu on varmaan aika tehotonta vai? nyt kaikki vinkit tänne?

Erityisesti kiinostaa onko noi kurssit jotka on tarkoitettu itsenäiseen opiskeluun ni onko ne kuinka tehokkkaita? Siinä ei pääse harjoittelemaan parikeskustelua, eikä ole opettaja tarkistamassa ääntämisiä jne. Että onko ne sitten oikeasti tehokkaita?

Jos olet ollut jollain kansalaisopiston kielikurssilla ja aloittanut alkeista? kuinka hyvän kielitaidon olet saavuttanut sen kurssin aikana?

13

2603

Vastaukset

 • Kaikkein parhaiten kieliä yleensäkin oppii käyttämällä niitä mahdollisimman paljon. Kaikista parhaiten tietysti yhdistämällä opinnot ja viettämällä aikaa kyseisessä maassa tai maasta tulleiden henkilöiden seurassa.

  Tällaista mahdollisuutta ei läheskään aina ole, mutta muitakin tapoja löytyy.
  Uutta kieltä (tai jo vanhaa tuttua) opiskellessa kannattaa ympäröidä itsensä kieleen liittyvillä jutuilla. Esim. lukea paitsi kurssin kirjoja ja tehdä tehtäviä, myös lukea muitakin sen kielisiä kirjoja ja lehtiä, katsoa elokuvia tai sarjoja tai kuunnella musiikkia. Jos vain mahdollista ja intoa riittää niin kannattaa hankkia harjoitusvihkosia/kirjoja ja treenata koulukirjojen lisäksi. Kun asioita kirjoittaa, tuppaa ne ainakin minulla jäämään mieleen vieläkin helpommin kuin pelkällä lukemisella.
  Nuorempana tuli hankittua ulkomaisia kirjekavereita, sittemmin tuli internet ja siellähän niitä keskustelukumppaneita löytyy vaikka millä kielellä. Suomalaiset ovat yleensäottaen arkoja puhumaan kieliä, joita he eivät kunnolla hallitse. Ujoilut kannattaa heittää unholaan jos todella haluaa oppia, ja heti tilaisuuden tullen rohkeasti puhua/kirjoittaa vaikkei kaikki sanat aina olisikaan hallussa.

  Puhumista ja ääntämistä on tietysti vaikeampi harjoitella, mutta esim. yksin kotona olleessaan tai omassa huoneessaan voi vallan hyvin höpöttää ääneen, ilman että kukaan pitää sinua hulluna.

  Toistaminen kerta toisensa jälkeen auttaa yksittäisten sanojen mieleen painumisessa, mutta niitä täytyy myös käyttää lauseissa. Itselläni on tapana ihan päivittäisessä elämässäkin mielessäni ajatella kyseisellä kielellä mahdollisimman usein.
  Esim. bussissa istuessani voin ajatella kaikkea mitä nyt mieleen sattuu, mitä näkee, mitä missäkin kyltissä tms. lukee ja koittaa kääntää ne juuri sille kielelle mitä haluaa oppia. Riippuen tietysti minkä alueen sanasto lähinnä on hakusessa.

  Kurssit ovat hyviä siinäkin mielessä, että on joku joka korjaa virheesi, jos et niitä itse huomaa. Keskustelu, vaikkei se nyt olisikaan juuri äidinkielenään puhuvien tai muuten kieltä taitavien seurassa, kehittää yleensä aina (paitsi jos keskustelijat ovat ihan totaalisen surkeita, eikä keskustelua synny).
  Kielikurssit, joita voi kuunnella, ovat hyviä jos ääntäminen on huonommassa jamassa. Yleensä nauhoilla/cd-llä puhuvat ääntävät hyvin, varsinkin jos ovat natiiveja.

  Enpä tiedä oliko näistä vinkeistä nyt mitään apua, mutta onnea sinulle englannin opiskeluun!

  • Mistä löytyisi keskustelupalstoja englanninkielellä? tai myös ruotsiksi =) linkkivinkkejä tänne!

   ...yritin googlettaa mutta huonolla tuloksella.


  • englanniksi? kirjoitti:

   Mistä löytyisi keskustelupalstoja englanninkielellä? tai myös ruotsiksi =) linkkivinkkejä tänne!

   ...yritin googlettaa mutta huonolla tuloksella.

   Tässä yksi englanninkielinen keskustelupalsta:
   http://www.englishforums.com/ • Kansalaisopiston kurssien sijaan tai lisäksi suosittelisin ehkä aikuislukiota. Niissä voi lukea yleensä myös peruskoulun kursseja.

  Olen itse ollut kielitunneilla molemmissa (tosin kyseessä eri kielet) ja mulle sopii paremmin se, että kurssit vedetään läpi jonkun oikean opetusohjelman mukaan ja pääsen (tai on tarkoitus päästä) jollekin tietylle vertailukelpoiselle tasolle, ja että luokassa on opettaja joka antaa läksyt ja pitää kokeet. Kansalaisopistossa se aika tuntui aina menevän jotenkin jahkailuksi.

  Olen laiska opiskelemaan itsenäisesti enkä oikein saa aikaiseksi, mutta vaikka oppikirja ei kotona pysy kädessä, niin yritän lukea vieraskielisiä kirjoja, kuunnella musiikkia ja kuunnelmia, katsoa elokuvia jne.

 • Itseopiskelun suurin miinus on, että se vaatii itsekuria. Jos kuitenkin pystyy "pakottamaan" itsensä opiskelemaan säännöllisesti, se on menetelmänä mitä mainioin - paljon toimivampi kuin useimmat ryhmäkurssit, joissa edetään ryhmän eikä yksilön ehdoilla.

  Itseopiskelijan kannattaa panostaa materiaaliin, jossa on mahdollisimman kattavat kasetit/cd:t - se on erityisen tärkeää englannissa, jossa ääntäminen eroaa selvästi kirjoitusasusta. Ääntämistä voi harjoitella tehokkaasti nauhoittamalla omaa puhettaan, vertaamalla sitä kasetilla olevaan puhujaan ja toistamalla samaa sanaa/lausetta niin kauan, että ääntäminen alkaa olla kohdallaan.

  On myös tärkeää, että kirjan harjoituksiin on saatavilla mallivastaukset. Toisaalta englanti on niin suosittu kieli kaikkialla maailmassa, että netistäkin löytyy varmasti laaja valikoima ilmaisia kielioppi- ym. harjoituksia vastaukisineen kaikentasoisille opiskelijoille.

  Tietokoneohjelmaa ei kannata hankkia ainoaksi kieltenopiskeluvälineeksi, mutta lisukkeina niistä voi olla paljon iloa. Puutteellisen kielitaidon omaaville on myös tehty paljon kirjoja, joiden tekstiä on muokattu helpommaksi (esim. Penguin Readersilla on näitä laaja valikoima, ja osa on luettu myös cd:lle/kasetille). Nämä ja kaikki muut viihdykkeet on kuitenkin pelkkiä lisukkeita. Kielikorvan kehittäjinä ne on arvokkaita, mutta jos pelkästään niiden avulla aikoo oppia kielen, saa varautua siihen että edistyminen ei tapahdu edes etanan vauhtia. Edistyneemmät opiskelijat voi edetä vaikka pelkillä lehtiartikkeleilla ja sanakirjalla, mutta alkeistasolla mikään ei korvaa kunnon tekstikirjaa ja kielioppia.

 • En piä nuita kursseja tai yleensäkkään nykyisellään englannin opettamista minään. Kun lyöttäytyy vaikka vähäiselläkin taidolla jutulle ulkomaalaisen kanssa, niin siinä valehtelematta oppii (ainakin itse yhdessä kahdessa kesälomaviikossa) enemmän kuin ikinä niillä tunneilla, joissa kerrataan suunnilleen kuudennen kerran jotain mitätöntä sivulauseen sanajärjestyssääntöä. Juu ja englanninkielisen musiikin kuuntelu auttaa kans.

 • Paras tapa on mennä johonkin englanninkieliseen maahan, jossa kieltä on *pakko* käyttää jatkuvasti ja sille myös altistuu jatkuvasti. (Enkä tarkoita mitään turistimatkaa, jonka aikana keskitytään paikkojen katselemiseen ja kielestä tulee koettua pelkkä pintaraapaisu. Paras tapa on asua englanninkielisessä perheessä, viettää monipuolista vapaa-aikaa englanninkielisessä seurassa ym. ja opiskella kieltä siinä sivussa.)

  Englannin keskustelukurssien, englanninkielisten harrastusten yms. aloittamista Suomessa kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, koska niissä on usein paljon niitä joille englanti on vieras kieli - ja valitettavasti se näkyy. Sanavarasto ja keskustelutaito kyllä karttuu, mutta kielioppi jää heikoksi ja mukaan tarttuu myös roppakaupalla virheellisiä ilmauksia. Jos tyydyt "On minun kello kadonnut."-kieleen, ok, mutta jos tahdot oppia kieltä *kunnolla*, kannattaa panostaa kielioppiin alusta asti. Tiedän kokemuksesta, kuinka piinallisen vaikeaa kerran virheellisesti omaksutun kieliopin korjaaminen voi olla.

 • Joku voi aloittaa kielen opiskelun vaikka täysin ilman pohjatietoja ottamalla käteen sanomalehden, sanakirjan ja kieliopin ja alkamalla kääntää. Yksi ei ymmärrä koko päivän pähkäilyn jälkeen lausettakaan, kun taas toinen lukee jo puolen vuoden päästä sujuvasti lehtiartikkeleita.

  Joku muu luottaa kielioppiin ja sanalistoihin niin täydellisesti, ettei katso tarvitsevansa varsinaisia tekstejä mihinkään. Sanojen opettelemista suoraan sanakirjasta (tai esim. 'Enlannin 1 000 yleisintä sanaa' -tyylisistä kirjoista) kutsutaan puhelinluettelotekniikaksi, koska sillä on aika negatiivinen kaiku. Yksi ei opi sillä tavalla mitään, mutta toisella on puolen vuoden päästä tukeva peruskielitaito.

  Mitä haen tällä takaa? Yhdelle sopii yksi tapa, toiselle toinen. Täälläkin on jo ehdotettu monia erilaisia tekniikoita. Kannattaa kokeilla useampaakin kuin yhtä ja pitää mielessä, että sinulle paras oppimistekniikka saattaa olla vaikka se, joka sopii kavereillesi kaikkein huonoiten.

 • Kansanopiston kursseja harkitessa kannattaa muistaa, että ne on monille lähinnä kivaa ajanvietettä. Ne voi olla hyviäkin, mutta koita kuitenkin ottaa selvää, käykö haluamillasi kursseilla yleensä motivoitunutta porukkaa vai käykö samat naamat samaa kurssia vuodesta toiseen ja esittää opelle samoja kysymyksiä joka kerralla. Jos suurin osa opiskelijoista on motivoituneita, kansanopistoa kannattaa kyllä tosissaan harkita koska opetus on hintaansa nähden harvinaisen hyvää.

 • Yleensä kaupungissa ainakin Oulussa voi ottaa syvemtävän englannin joka auttaa todella paljon. Toki tiedän että maaseudulla jossa on 0% sveduja niin silti käytetään enemmän resursseja ja rahaa ruotsiin kuin englanttiin. Joten kannataa harkits ottaa syventävä tai kusta hurripaskan pääle ja lukea kunnolla englanttia. Itse olen todella taitava englannissa mutta ruotsista minulla on 6 joten harkitsen opiskelemista ulkomaila

 • Älkää ainakaan Mondlya käyttäkö tai jos käytätte, älkää maksako siitä penniäkään.
  Viimevuonna maksoin siitä jonkin vuoden liittymismaksun ja petyin kyllä sivuston sisältöön.

  Opiskelin venäjää ja vaikka aihemäärä vaikuttaa hyvältä, sisältö on täyttä sekundaa.

  Nyt paljastui että mondly pyrkii automaattisesti uusimaan vuoden sopimukseni minulta kysymättä; huomasin tämän kun sain spostiin ilmoituksen että sopimukseni uusitaan automaattisesti ellen peru tätä.

  Tietysti yritin asiakaspalvelua saada kiinni eikä minulle vastattu, joten kirjauduin itse mondlyyn ja säädin randomilla jotain. Nyt saan spostiini viestejä joissa mondlyn uusimista on yritetty, ole hyvä ja syötä maksutietosi.

  En helvetissä syötä, ainakin venäjän osalta sivusto on aivan turha ja muutenkin palvelu on laadultaan läpimätä kusetus, älkää koskeko Mondlyyn!

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.